Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 130, views: 221.888 •

Canon-alternatieven en conclusie

Canon-alternatieven

In het assortiment van Canon zijn de 550D en de 7D alternatieven voor de 60D. De 60D houdt wat prijs, afmetingen, gewicht en features betreft het midden tussen deze twee; de drie toestellen hebben wel dezelfde beeldsensor en hetzelfde belichtingssysteem.

De 550D is een pittig consumentenmodel met een relatief kleine body, maar zonder weathersealing. Het af-systeem is met negen af-punten, waarvan alleen de middelste kruisgevoelig is, minder geavanceerd dan dat van de 60D. De burstrate van 3,7 foto's per seconde is wel aan de lage kant, maar daar staat een huidige straatprijs van rond de 620 euro tegenover.

De semi-professionele 7D is ongeveer 240 euro duurder dan de 60D. Dit toestel heeft een geavanceerd af-systeem met negentien af-punten die allemaal kruisgevoelig zijn, en kan maximaal acht beelden per seconde nemen. Dit toestel is wel beduidend groter en zwaarder dan de 60D.

Conclusie

Canon heeft met de 60D een verrassende camera afgeleverd. Niet alleen heeft de fabrikant zijn x0D-serie met dit toestel wat meer binnen bereik van de gevorderde consument gebracht, het is ook de eerste Canon-dslr met een draai- en kantelbare lcd. Dat is een nuttige uitbreiding die bovendien goed is uitgewerkt; Nikon heeft op zijn instapmodel D5000 ook een beweegbare lcd aangebracht, maar die klapt naar onderen open en zit daardoor een statief in de weg.

Het kleinere formaat en gewicht van de 60D zijn pluspunten ten opzichte van de 50D, inmiddels een wat gedateerde dslr die onder meer een videopnamemogelijkheid mist. Voor 50D-eigenaren die video minder belangrijk vinden, is een overstap naar de 60D niet al te logisch, aangezien de nieuweling 50D-features als af-fijnafstelling, een magnesium body en een hogere burstsnelheid moet missen. Voor hen zou de overstap naar de 7D een betere optie zijn, vanwege het meer geavanceerde af-systeem en de hogere burstsnelheid.

De 60D is wel een uitstekende upgrade voor gebruikers van een 550D of een van de eerdere modellen als de 500D of de 450D. De 60D is verder goed gepositioneerd tussen de 550D en de 7D en heeft een aantrekkelijke straatprijs. Het toestel heeft het dan ook zeker in zich om een flinke hit te worden.

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Featureset Score: 4
Ergonomie Score: 5
Snelheid en automatiek Score: 4
Batterijduur Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 4

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Canon EOS 60D
Canon EOS 7D
Canon EOS 550D


Reacties (130)

Reactiefilter:-11300130+167+26+30
Ehh... ;)

Mooie "foutmelding" in de afbeelding bij de artikel ankeiler op de frontpage :P
Ik wil toch melden dat ik mijn D5000 wel kan plooien op zijn statief ;-). Wel niet de volledige 180°, maar dit is zeker niet nodig. Verder vind ik het niet zo verrassend dat Canon gaat voor een scharnier aan de zijkant. Ze zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe (ik denk aan mijn Powershot-toestel A610, géén high-end én reeds 4-tal jaar oud) én hiermee bieden ze een (meer dan volwaardig) alternatief aan voor de D5000. De D5000 ligt dan ook in een andere prijsklasse, imho.
Het kantelbare lcd vind ik nog steeds superhandig voor trekken vanuit een lastige hoek.
Live-view fotograferen blijft wel een oplossing die vraagt om meer stabiliteit van het toestel: goed voor macro's, maar om boven een publiek te fotograferen niet altijd de ideale oplossing.
Canon heeft inderdaad veel ervaring met de zij-klap-schermpjes. De Pro70 uit 1998 had al zo'n schermpje: http://www.dpreview.com/reviews/canonpro70/page3.asp
Verder vind ik het niet zo verrassend dat Canon gaat voor een scharnier aan de zijkant. Ze zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe (ik denk aan mijn Powershot-toestel A610, géén high-end én reeds 4-tal jaar oud)
Ik wil je er even op wijzen dat een kantelbaar scherm reeds op de Canon G1 zat, een toestel dat al meer dan 10 jaar oud is. Niet aan zijn proefstuk toe zijn is dan ook een understatement.
Wel zo praktisch ook op een statief, dat je schermpje naar beneden klapt. Het zit fysiek niet in de weg, wel optisch...
In normale taal: je ziet niks.
Helaas is er nog steeds geen (moderne) full-frame sensor camera met klapscherm.
Ik ben een klapscherm nu gewend en het biedt ècht een voordeel. Ik hoop dat er een Eos 5d mark III komt een klapscherm of een EOS 6D (maar met de 7D zie ik dat niet gebeuren). Misschien komt er wel een 4D of 3D...
...... In normale taal: je ziet niks. <<<<<<

Ach, ik heb nu sinds een jaar een Panasonic Lumix G1, en die heeft een zelfde scherm als deze Canon. Je kunt door dat wegklappen heerlijk "om een hoekje" fotograferen. Dat realiseerde ik me, toen ik bij een wielerwedstrijd om de toeschouwers naast mij toch mooi beeld had op m'n scherm. En ook foto's maken met het toestel boven een mensenmenigte wordt veel makkelijker.
Op de laatste pagina staat het volgende:
De 550D is een pittig consumentenmodel met een relatief kleine body, maar zonder weathersealing.
Die weathersealing duikt hier opeens op. Is de 60D volledig weathersealed, of zit dat anders? Ik meen me te herinneren dat dat voorbehouden was aan de 1-serie?
Ik gok dat het een typfoutje is en er 60D moet staan ;)
Ik gok van niet, de D60 wordt vergeleken met de 550D daar. De omschrijving gaat over de 550D. Op de pagina daarvoor wordt het ontbreken van weathersealing ook al eens genoemd als negatief punt van een vergelijkbare camera.
@veldmuis: Er zijn meerdere gradaties van weather sealing. Volgens Canon ligt die bij de EOS 60D op het niveau van de EOS 50D, met onder meer rubberafdichtingen van de behuizing, en is de EOS 7D beter afgeschermd tegen weersinvloeden. Zo mist bijvoorbeeld bij de EOS 60D een rubber afdichting bij het klepje van de sd-slot. Een opengewerkt plaatje van de EOS 60D met afdichtingen verduidelijk veel.

[Reactie gewijzigd door blackTIE op 16 november 2010 11:55]

En alweer is de ontspanknop niet gesealed.
;(
Ik vind het gewoon een crap verhaal. Want puur praktisch gezien presteert de camera minder als de 40d/50d. Mijn CF kaarten kunnen de prullenbak in. Kortom meer geld voor film(filmen door een fotolens doe je nou eenmaal niet zo snel) en een schermpje.

Ik was blij dat ze eindelijk gingen innoveren met schermpjes enz. Maar eigenlijk ga je als fotograaf een stappie terug in je hardware
Ik vind het gewoon een crap verhaal. Want puur praktisch gezien presteert de camera minder als de 40d/50d. Mijn CF kaarten kunnen de prullenbak in
Dan is de 7D iets voor je, marginaal duurder en heeft wel nog gewoon CF, een normale joystick en een goed AF systeem.
Kortom meer geld voor film(filmen door een fotolens doe je nou eenmaal niet zo snel) en een schermpje.
Pardon? Juist een DSLR is enorm geschikt om mee te filmen, juist door de enorme sensor en de goede lenzen. Beetje non-argument. Kijk maar eens op youtube naar movies die gemaakt zijn met bijvoorbeeld de 7D, of naar het topic op GoT.
Ik blijf van mening dat je met een video camera films moet maken en met een foto camera foto's. Natuurlijk kan je met de hedendaagse techniek filmen met een fotocamera en andersom. Maar optisch gezien is de beeldkwaliteit dan onvoldoende naar mijn mening.

Bedankt voor de verwijzing naar het artikel. Hierin wordt mijn mening goed onderbouwd. Voor de meelezers onder ons kijk in eerdere link

Filmen met je dslr is dus puur praktisch. In de zin van handig als je je video niet mee neemt. Maar ik heb altijd min video in mijn foto tas

Hier mogen mensen het niet mee eens zijn.
niet alleen mensen.
overlaatst is een hele episode van house m.d. opgenomen met canon dslr's(HD). Het is duidelijk dat het een argument is, en dat deze optie geweldig is weggelegd voor de hedendaagse dslr's.
http://www.petapixel.com/...ly-with-canon-5d-mark-ii/
het lijkt me dan ook een beetje overkill van altijd een videocamera mee te nemen.
Zowieso als je het niet gebruikt, heb je er geen last van.
Dat telt enkel voor filmen met een FF zoals de 5DII. Met een 550D/60/7D kan je iets leuk voor youtuve of vimeo maken.
dude, ook met een 7D kun je wel degelijk prachtige films maken. Waarom zou dat niet zo zijn ? Je hebt goede isoprestaties en erg goed glaswerk tot je beschikking. Succes met het vinden van een videocamera in de prijsklasse van de meeste filmende DSLR's die dezelfde kwaliteit en flexibiliteit bieden.

Beetje onzinnig altijd dat bashen op de videomodus terwijl er al vaak genoeg voorbeelden zijn langsgekomen dat het echt zeer goed werkt.
...die dezelfde kwaliteit en flexibiliteit bieden...
Niemand heeft het hier over de kwaliteit, die is gewoon goed. Erg goed zelfs. Een ideaal instrument in de handen van een professional.

Maar D-SLR's zijn nogal beperkt in hun gebruik, het gebruiksgemak, geluid, lengte van de opnames, ... Zie ook mijn post onderaan.
tjah hoeveel camcorders heb jij die sterke isoprestaties hebben, een fijne MF mogelijkheid en waar ik glaswerk kan wisselen om instant van een intieme macrocamera over te stappen op uwa. Dus ja, flexibel ja.

Je kritiek is gewoon misplaatst en komt me zeer ongeinformeerd over eerlijk gezegd.
Het gaat er niet om of jij mensen toe staat om het niet eens met je te zijn, het gaat er gewoon om dat de beelden die een 5D en 7D schieten er over het algemeen een stuk beter uit zien dan videocameras in dezelfde prijscategorie. Het ligt natuurlijk aan wat voor soort materiaal je wilt schieten. Voor veel soorten filmmateriaal is een 5D of 7D zelfs geschikter dan een twee keer zo dure videocamera (Sony PWM EX serie bijvoorbeeld). Wil je videomateriaal dat er écht onbetwistelijk beter uit ziet, dan zit je al bijna tegen de 10.000 euro aan. Oftewel, de film-kwaliteit van deze film-dSLRs is gewoon goed, al dan niet beter.
nadelen:
- niet langer filmen dan 10 minuten
- oververhitting
- compressie methode
- versterking geluid is niet regelbaar
- ligt niet lekker in de hand
- geen XLR aansluiting

voordelen:
- betere beeldprestaties bij weinig licht

[Reactie gewijzigd door Flozem op 16 november 2010 20:10]

7D haalt afaik een 20 of 29 minuten aan een stuk dacht ik ?
Met een camcorder haal ik 1,5 uur, tot de accu leeg is.
jeuj, maar hoevaak heb je dat je dat effectief wil als je je druk maakt om compositie enz. enz. ?

Als ik zie hoeveel producties er al gemaakt zijn, professionele wel te verstaan, met dslr's dan is dat toch echt wel een non-issue tot en met. Dus wat is je punt dan dat je probeert te maken ?
Als je makkelijk geluid wilt synchroniseren en in je eentje met meerdere camera's werkt: wide shot & zoom shot. Een beetje reportage / docu maak je met meerdere camera's en vanuit meerdere standpunten, liefst zonder dat interviews vijf keer moeten worden ingesproken.

Lees ook even de post tegen het einde hier beneden door ikweethetbeter:

>>Ja, puur naar de beeldkwaliteit en scherptediepte gekeken, filmt een D-SLR heel goed. Onovertroffen. In de handen van een professioneel filmer, die aan de nabewerking van ruim een half uur House MD meer tijd steekt dan de gemiddelde hobbyist aan zijn hele jaaropbrengst verjaardag- en vakantievideo's, is dit de perfecte tool.

Maar als hobbyist wil je niet beperkt worden door een D-SLR. Mono geluid. Niet kunnen scherpstellen tijdens het filmen. Focusgeluid duidelijk hoorbaar in de opname. Langzaam scherpstellen als er geen gebruik kan worden gemaakt van fase detectie. Clips van maximaal x minuten. Deze lijst is nog lang niet af!
<<


Begrijp me niet verkeerd: ik zou er zo eentje bij kopen, maar dan alleen om wat leuke fills te schieten. Voor iets anders vind ik een dslr niet geschikt. Het is merkbaar in eerste instantie een fotocamera en geen videocamera.

[Reactie gewijzigd door Flozem op 18 november 2010 20:22]

ik kan die post niet serieus nemen, het spijt me zeer. Eerst miept hij dat het niet professioneel genoeg is, vervolgens zou hij dan weer te moeilijk zijn voor een hobbyist, wat wil je nu ...

-merendeel van het filmen doe je toch echt wel met MF (als je wat serieus bezig bent)
-ik hoor geen focusgeluid dan
-voor geluid maak ik aparte opnames, waarbij stereogeluid trouwens lang niet altijd wenselijk is ;)
-de clips boeien niet, want ik ben nog geen keer tegen die limiet aangelopen. het is bijna een half uur aan een stuk dat het ding haalt, nou moe als ik binnen het half uur nog eens op rec. moet duwen. Vette kans dat ik dat op 30minuten een 20 keer gedaan heb.
-als jij als hobbyist wordt beperkt door je camera mbt. filmopties dan zit je duidelijk in een heel ander segment en heb je niets te zoeken bij filmen met de DSLR, het lijkt me duidelijk

Dus nee ik kan helemaal niets met die kritiek. Het is een specifiek iets waarvoor je hem kunt gebruiken, meer niet. En ik koop geen 7D om even wat verjaardagen op de film te zetten, idem voor een 60D. Daarvoor haal ik me wel een 100 / 150 euro camera.
Maar optisch gezien is de beeldkwaliteit dan onvoldoende naar mijn mening.
Sorry, maar hoe kom je hierbij? Juist de beeldkwaliteit is dé reden om met een dSLR te filmen en niet met een normale filmcamera, want juist met een SLR heb je door de enorme sensor en het goede glas de mogelijkheid om bijvoorbeeld met de scherpediepte te spelen of met minder licht nog goede opnames te maken.
Goed dat je die mening hebt hoor maar wil je dan ook even dit filmpje bekijken dat met de Canon 7D en 5D Mark2 is geschoten?: http://vimeo.com/8100091

Extra uitleg vind je hier: http://philipbloom.net/2009/12/12/skywalker

Misschien dat je hiermee je mening enigszins kunt herzien ;)
Goed dat je die mening hebt hoor maar wil je dan ook even dit filmpje bekijken dat met de Canon 7D en 5D Mark2 is geschoten?: http://vimeo.com/8100091

Extra uitleg vind je hier: http://philipbloom.net/2009/12/12/skywalker

Misschien dat je hiermee je mening enigszins kunt herzien ;)
Ik vind dit niet het beste voorbeeld vanwege enkele scenes met geknoei van onscherpe randen. Pan op 1:23 bijvoorbeeld is zo onnatuurlijk en het beeld op 0:53 mist erg veel detail. De bomen op de voorgrond zijn gewoon lelijke vlekken. Is een kwestie van te groot diafragma. Zijn latere werk is veel beter.
De 7D is helemaal niet marginaal duurder. De 50D was maar €700 terwijl de 7D nog steeds €1200 is.

Eigenlijk verplicht Canon iedereen met een xxD naar 7D te gaan omdat de 60D een downgrade is. En de 7D is wel leuk binnen Canon hun aanbod, maar tegenover de concurrentie ligt die prijs veel te hoog voor wat je krijgt.
Canon is nu toch al een tijd langer slechter spul aan het geven dan Nikon dan de normale cyclus tussen die 2 grote jongens. Ondertussen komen Sony, Pentax en Olympus (en binnenkort wss ook Samsung) wel twijfelende klanten afsnoepen.
Canon verplicht je niets, je kunt altijd een jaartje of 2 wachten of naar een ander merk.
Als dit toestel echt slechter is is het dus geen upgrade maar meer een toestel op zich voor mensen die nog geen dslr hebben en er een willen die wel kan filmen.
Maar de 60D wordt ook helemaal niet neergezet als upgrade voor 50D-bezitters. Het is een upgrade voor xxxD bezitters. Staat ook in het artikel. Alleen als je wilt gaan filmen is het een overweging.

Als je nu een 50D hebt en je wilt upgraden dan is de 7D je vriendje.
Ik heb gewacht tot de 60D specs uitkwamen, gekeken, en rap een 7D gekocht. (Tot totale tevredenheid trouwens.)
Deze camera is een teleurstelling. Ik snap niet dat Canon van het xxxx, xxx, xx, x systeem is afgestapt. Dat maakte voor de leek erg duidelijk wat wat was, en nu is de tweecijferige serie gewoon verdwenen. Maar wel op de markt!

Overigens, ik mis de aanduiding van welk formaat foto je hebt gekozen (RAW of jpeg) in het venster? Waarom hebben ze dat nu weer weggelaten?
Dat maakte voor de leek erg duidelijk wat wat was, en nu is de tweecijferige serie gewoon verdwenen. Maar wel op de markt!
Wat een onzin, ze hebben alleen een lichte verschuiving laten plaatsvinden. Door de komst van de xxxxD-modellen waren de xxxD modellen niet langer de echte instappers. Deze zijn nu definitief opgeschoven omhoog, waarbij Canon er voor heeft gekozen om het gat tussen de xxxD en xxD zowel in capaciteiten als prijs kleiner te maken (net als vrijwel elke andere DSLR-fabrikant). Met de komst van de D7 is tevens het gat tussen de oude xxD en de xD kleiner geworden. Voorheen moest je ook in de materie duiken om te weten welk formaat sensor in welke xD camera zat.

Kortom, een kleine verschuiving waar je misschien even aan moet wennen. Maar serieus, als je dit soort camera's koopt dan kijk je toch niet naar het modelnummer? 'Ugh, nummer is hoger dus camera is better, ugh' of 'ugh, minder cijfertjes dus camera is beter, ugh' is wel heel erg neanderthaler. Je kijkt naar de specs en anders kun je aan de prijs zien welke in het hoogste segment zit.....
Alleen jammer dat door de komst van de 60d, de 50d niet meer nieuw wordt aangeboden door Canon. De gebruikers vinden dat de 60d e 50d niet kan vervangen, maar dat de fabrikant daar een andere strategie in heeft
Dag dat ik de specs van 60D zag aangekondigd worden hebben ik 5min later nog snel een 50D gekocht.
Was een goeie keuze want enkele dagen later waren ze overal uit stock. Dat was het eerste bewijs dat mensen de 60D een slechte keuze vonden.

Tweede bewijs zijn de vreselijk slechte verkopen waardoor ze zelfs de prijzen al eens drastisch hebben verlaagd zo kort na de lancering.
Mijn ervaring (met een 7D) is dat je (als je CF`s hebt onder de 8GB of met een snelheid van <30MB/s je ze toch weg moet doen.

**Mits je zoals het echt hoort in RAW (à 24MB) schiet**
Dus dan moet je toch nieuwe kaarten kopen.

Het filmen werkt na enige oefening erg gaaf en ziet er strak uit.
Hoeft heb extremeIV kaartjes van 8gb:)
Als je zo gaat beginnen en kijken, welke SD kaarten moet je dan hebben en wat kosten die wel niet?
Voor de snelheid kan je volgens mij nog steeds het beste CF kaarten hebben en niet SD.
Zoals ook in het artikel vermeld staat, duidelijk een upgrade vanaf een 550D of lager, maar niet vanaf de 50D imho.
Daarvoor zou je beter kunnen doorsparen voor een 7D of zelfs een 5D Mark II.
Toch jammer dat je zo rond de 600/700 euro geen echte semi pro camera meer hebt van Canon.
Voor de geïnteresseerden onder ons : Youtube review Canon 60D vs Nikon D7000 .

De Canon 60D lijkt me een hele leuke camera. Ik zou zelf nooit voor de 7D gezien omdat deze nog CF kaarten gebruikt. Wat imo al een verouderde standaard is.

[Reactie gewijzigd door n0elite op 16 november 2010 09:50]

Dat is nu juist mijn dilemma: verscheurende keuze !
Ik kan niet kiezen tussen deze 2 toestellen :-(
Wat maakt de keuze dan zo moeilijk?

Ik zit te wachten tot de D7000 nog iets daalt in prijs, want anders had hij al lang hier gestaan.
Vind het microcontrast van de 60D beelden (zoals gewoonlijk bij Canon) beter dan die van de D7000.
Volgens DxoMark is de D7000 sensor dan weer een stukje beter.
Voorlopig dus nog even wachten op finale dpreview.
Als je niet kan kiezen op basis van de bodies, dan kies je toch gewoon op basis van de lenzen?

Als je bv graag een geweldige en betaalbare 400mm 5.6 overweegt, dan is moet je bv voor Canon gaan ipv Nikon.

De lenzen zul je veel langer gebruiken dan de bodies, dus het is verstandiger de keus van de lenzen af te laten hangen. die bodies vervang je waarschijnlijk na 2 jaar, terwijl een lens makkelijk 10 jaar mee gaat.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 16 november 2010 17:36]

Pff. CF kaarten zijn vaak sneller (Lexar UDMA), steviger, en praktisch alle pro bodies werken er mee. De standaard is iets ouder dan SD, maar verouderd...?
n0elite,
ik heb een Canon EOS 50D en een Canon EOS 5D Mark II, beide met CF.
En geloof me, de Canon EOS 550D die ik verkocht heb met SD kaarten was niet sneller ofzo, ook niet met de laatste nieuwe class 6 en 8 kaarten.

De állernieuwste professionele camera's gebruiken ook CF kaarten, vanwege hun bewezen betrouwbaarheid.
?
Niet mee eens, er zijn snellere CF-kaarten te krijgen dan SD-kaarten.
lol .. dus jij maakt je keuze tussen 60D en 7D op basis van .... een CF of SD ???

[ ] geschikt
[x] ongeschikt
Ik zou zelf nooit voor de 7D gezien omdat deze nog CF kaarten gebruikt. Wat imo al een verouderde standaard is.
|:( Als je de keuze af laat hangen van al dan niet CF dan maak je keuzes gebaseerd op de verkeerde zaken. Daarnaast is CF helemaal niet verouderd, in tegendeel. Nog steeds horen CF kaarten bij de snelste die je kan krijgen en daarnaast is CF verreweg het betrouwbaarste medium, behalve brand overleeft CF alles en dat kan je van SD etc. niet zeggen.
Ik begon over het principe dat een gemiddelde Canon gebruiker heeft geïnvesteerd in CF kaarten. Het ging primair niet om de kwaliteit.
Wat een farce dit....

De AF van de niet echt pro camera's van canon zijn echt zwaar verouderd.....

Ik schiet al jaren met de 1D serie en een 5D en ik heb bewust de 5D2 laten gaan omdat deze dezelfde AF heeft (met al zijn tekortkomingen) als mijn 5D...

Ik hoop echt van harte dat ze niet zo dom zullen zijn om de 5D3 weer uit te rusten met deze AF want dat denk ik dat er veel (semi) professionele een alternatief gaan zoeken...

Ik zoek een fullframe camera in de prijsklasse van de 5D maar met een goede AF en niet een brakke zoals de 5D waarbij eigenlijk alleen het middelste punt voldoet in de praktijk...

[Reactie gewijzigd door CanonUser op 16 november 2010 10:02]

dat alternatief is er al tijden en heet een Nikon D700
Dat weet ik echter om nu al mijn investeringen in lenzen , flitsers grips etc etc overboord te gooien is ook weer zo wat...

Ben er wel echt serieus naar wezen kijken maar het is een geweldige des investering
tja ik heb afgelopen weekend een shoot gehad met mijn 5D II de af werkt zozo maar om nu te zeggen dat het drama is.. nee hiervoor had ik een 40D en ja ik weet dat een bijna zelfde AF erin zit maar alsnog ben ik zeer tevreden hiermee.

vergeet niet dat een 1d vergelijken met een 5d natuurlijk nooit eerlijk zal zijn..
Niet echt een drama maar ook niet meer van deze tijd !
Weet iemand toevallig of het probleem met het buigen van beeld in de video modus in deze versie is opgelost? In veel fotocamera's buigt het beeld namelijk wanneer je met de camera pant in videomodus. (wobble-effect tijdens panning)

Daarnaast vroeg ik mij af of er een aansluiting op de camera zit voor microfoons. Wanneer je video opneemt met zo'n camera zonder microfoon hoor je namelijk het mechaniek van de lens van de camera wanneer deze automatisch scherpstelt. (tijdens het afspelen van de video)

Ook vroeg ik mij af of de D60 een ingebouwde beeldstabilisatiefeature heeft voor tijdens videomode, shakey video is leuk op z'n tijd maar niet altijd.

Mocht dit allemaal niet het geval zijn, kent iemand dan een prosumer camera die wel over deze features beschikt, waarbij het beeld niet buigt en er een beeldstabilisatieoptie is voor videomode en er tevens een (audio) aansluiting op zit voor microfoons?

[Reactie gewijzigd door Arcane Apex op 16 november 2010 10:31]

De camera is voorzien van een aansluiting voor een stereomicrofoon.
zoals gezegd, er kan een externe mic op aangesloten worden.

wat betreft het buigen van het beeld: ik neem aan dat dat niet is opgelost, aangezien dat inherent is aan de sluiter van een SLR. het wordt veroorzaakt door het feit dat de sluiter niet in 1 keer open gaat. het wordt ook wel Rolling Shutter genoemd.
Rolling shutter heeft niet zozeer te maken met de sluiter zelf, maar met de manier waarop de beeldsensor wordt uitgelezen. Die wordt namelijk in de meeste CMOS-sensors lijn voor lijn uitgelezen, waardoor elke volgende lijn dus net iets later wordt uitgelezen. Deze methode heet rolling shutter.
Dat in combinatie met (snel) bewegend beeld zorgt ervoor dat objecten van rubber lijken, doordat elke uitgelezen lijn het object net iets verplaatst vastlegt.

Het tegengestelde van rolling shutter is global shutter, waarbij de hele sensor in een keer wordt uitgelezen. CCD's werken op deze manier, en hebben dus geen last van het rolling shutter-effect, en dus ook niet van 'rubberen objecten'.

Meer informatie, en een paar voorbeeldfoto's op Wikipedia.
je Quote:
Die wordt namelijk in de meeste CMOS-sensors lijn voor lijn uitgelezen, waardoor elke volgende lijn dus net iets later wordt uitgelezen

Mijn aanvulling:
Je tekst is een beetje onduidelijk.
Rolling Shutter en Global shutter zijn wel degelijk sluiter aansturingen.
Bij rolling wordt de sensor stukje bij beetje belicht. Bij Global in een keer.
Het heeft niets met de manier van uitlezen van de sensor te maken, alles met het belichten van de sensor!

[Reactie gewijzigd door ricardo246 op 16 november 2010 18:44]

Helaas kan de sluiter niet voor elk beeldje van een film open en dicht gaan. Dat zou niet alleen veel herrie maken; 100.000 sluiterbewegingen heb je dan in een paar dagen verstookt.

Bij film wordt de CCD of CMOS als 'sluiter' gebruikt. Op t=0 wordt een reset-signaaltje gestuurd, op t=1/100 wordt hij uitgelezen, wat er dan in zit is de waarde. Bij CCD is er niks aan de hand: daar wordt 1 signaaltje naar alle cellen gestuurd om de waarde in een buffer op te slaan, bij CMOS kan dat niet.

Meer info op wikipedia ;)
Duur instap modelletje
Dit is dan ook geen instapmodel, maar vult het gat tussen de 7D (semiprofessioneel) en de 550D (amateur). Eerst lezen en daarna iets zeggen.
Tja, maar voor 250EUR prijsverschil koop ik lekker een 7D. Beetje overbodig modelletje dit. Om over prijs/kwaliteit verschil tussen SD en CF nog maar te zwijgen. |:(
Jammer dat Canon niet echt stappen lijkt te zetten om wat beters te leveren dan Nikon doet.

Ik heb een EOS 40D en was tevreden tot ik met een Nikon D70, D100 en D200, Canon EOS 7D ging spelen. Die Nikons overklassen mijn 40D en die 7D op elk vlak behalve het fotograferen van mensen en objecten, in goed licht, die blijven staan/zitten waar ze zijn. En dan zijn deze 2 Canon modellen niet beter dan die Nikons maar ook niet slechter.

Na mijn huidige Canon EOS 40D zal ik dus, tenzij Canon iets tegenover de Nikon D700-D7000 zet dat ik de moeite waard acht, overstappen op Nikon.

Mijn Canon EOS 40D hou ik dan wel als backup.
interessant; in welk opzicht overklassen de genoemde modellen de 7d precies?
Het aantal scherpe foto's van bewegende objecten is een heel duidelijk verschil dat in mijn tests erg positief uitviel voor de Nikons.
Een Nikon D70 en D100 overklassen je 40D? Volgens mij ben je dan gewoon Nikonminded om mee te beginnen, en kun je idd beter overstappen naar Nikon (niet stekend bedoeld ofzo, het is gewoon zo dat de ene persoon werkflow x prettig vindt en de andere werkflow y en daarmee tot betere resultaten komt)
Nikon minded? En dan had ik een destijds 40D gekocht?

Zie mijn post hier boven.... 'Het aantal scherpe foto's van bewegende objecten is een heel duidelijk verschil dat in mijn tests erg positief uitviel voor de Nikons.'

Dat heeft niks te maken met werkflow. Dat heeft te maken met het feit dat Canon zo heb ik gemerkt, haar best wel gedaan heeft het AF systeem te verbeteren in de D7 maar niet genoeg.

Ik ben hartstikke tevreden over mijn 40D en vind het alleen erg jammer dat nou ik verder wil, ik maar moet wachten op ontwikkelingen van Canon die er al lang hadden moeten zijn. Als het mij Nikon minded maakt dat ik terwijl ik een Canon heb, in test situaties merk dat Nikons rondjes om mijn 40D en een 7D rennen waar het de AF betreft dan is dat maar zo. Ik ervaar dat niet als stekend en denk eerder dat iedereen die het zelf geprobeerd heeft en het ontkent meer Canon minded is dan ik Nikon minded ben. Ik zit namelijk helemaal niet te wachten op het weer aanschaffen van lenzen die voldoen aan de criteria van de lenzen die ik dus al gekocht heb;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013