Modulaire smartphone Google moet omgerekend 37 euro gaan kosten en komt in 2015

Het ontwikkelteam dat bij Google werkt aan Project Ara, een modulaire smartphone, hoopt een basismodel te kunnen ontwikkelen van omgerekend 37 euro dat in 2015 op de markt moet komen. De ontwikkelaars werken ook aan speciale kiosks waar kopers het basismodel kunnen uitbreiden.

Ara overzichtHet basismodel, Grayphone gedoopt, zou overal verkocht kunnen worden, melden de ontwikkelaars in een interview met Time. De Grayphone bestaat alleen uit een endoskelet, een frame, een scherm, en een wifi-radio; een module voor bellen of mobiel internetten zit daar nog niet bij. Er zouden drie verschillende maten moeten komen; het eerste prototype zal 9,7mm dik worden. Het endoskelet, een aluminiumframe waaraan onderdelen worden gekoppeld om met elkaar te communiceren, is het enige onderdeel dat door Google zelf zal worden geproduceerd

Bezitters van een Ara-toestel kunnen dit uitbreiden bij een mobiele kiosk. Bij zo'n kiosk kan het Ara-toestel met behulp van een speciale tablet worden samengesteld. De tablet helpt gebruikers bij het samenstellen door onder andere de hartslag en oogbewegingen te meten tijdens het selecteren van modules. Zo weet de tablet wat de gebruiker van bepaalde modules vindt en kan het zo assisteren bij de keuze door suggesties te doen.

Aan de voorkant van het endoskelet worden modules vastgezet met een klem, aan de achterkant worden de modules op hun plaats gehouden door een magneet. De modules zullen ook hot-swappable zijn, zo kan bijvoorbeeld een cameramodule verwisseld worden voor een extra accu terwijl het toestel aan staat.

Project Ara werd vorig jaar door Motorola aangekondigd en is onderdeel van de groep Advanced Technology and Projects. Motorola werd verkocht aan Lenovo maar de ATAP-groep bleef bij Google. Het team werkt samen met de Nederlander Dave Hakkens die vorig jaar het Phoneblocks-concept introduceerde. De positieve reactie op zijn concept bewoog Motorola ertoe de aankondiging van Project Ara naar voren te schuiven en contact met Hakkens te zoeken.

Google werkt ook samen met 3D Systems om verschillende onderdelen van een Ara-toestel te kunnen printen. Het Project Ara-team hoopt binnen een aantal weken een werkend prototype te hebben en in 2015 zouden de eerste Ara-toestellen op de markt moeten komen.

Project Ara Designmodel

Door Eric Scheers

Nieuwsposter

27-02-2014 • 12:08

165

Reacties (165)

165
161
105
10
2
43
Wijzig sortering
Sorry maar ik geloof gewoon niet in dit concept.
Je kunt simpelweg nooit concurreren met een telefoon waar alles in één behuizing zit geassembleerd. Natuurlijk heb je met zo'n blok phone meer configuratiemogelijkheden, maar gemiddeld kom je volgens mij altijd op een zwaarder en duurder toestel uit. Immers heeft elke module zijn eigen behuizing en wordt de ruimte dus niet 100% optimaal gebruikt. Daarnaast kost het nou eenmaal meer om meerdere lossen dingen te produceren dan 1 geintegreerd ding.
Er komt steeds meer op 1 chip: Moeten functies dan nu weer elk hun eigen chip en mobootje krijgen?

Er zit wel wat in dat customizen, maar zo rechtoe rechtaan zoals hier getoond zal het hem niet worden.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 24 juli 2024 20:22]

Welja als je op die manier een phone in elkaar kunt laten zetten die anders niet te verkrijgen is qua specs-combinatie..
En tel daarbij nog eens op dat de meeste telefoon-gebruikers hun telefoon als gebruiksvoorwerp en fashion statement zien. Niet als een pielding om lekker mee te kutten.
De complexiteit van je systeem "telefoon" neemt toe. Daar heb je gelijk in. Of iedere module uiteindelijk zijn eigen behuizing zal hebben betwijfel ik, daar de module zonder de rest niets is en niet zelfstandig gebruikt kan worden. De "behuizingen" zijn momenteel vooral bedoeld om het foolproof te maken. Volksstammen gaan natuurlijk lekker met de vinger op het "raak dit beslist niet aan" vlakje lopen drukken.

Wat dat betreft heeft telefoonmodulariteit nog een extra uitdaging ten opzichte van het veel genoemde AT-ATX voorbeeld. AT-ATX is als concept uitgelegd voor systeembouwers en mensen met technische affiniteit. het telefoonconcept moet knokken tegen volksstammen technisch niet aangelegde mensen die alle fouten maken die de ontwikkelaars bedenken en er nog een aantal aan toevoegen ook. Door de huidige webwinkels is voor het ombouwen is de vriendelijke winkel meneer ook niet echt een actuele oplossing meer.

Maar er zijn ook kansen. Standaardisatie van componenten (modules) en interfaces. Dit betekend automatisch schaalvergroting voor de leveranciers van componenten en deelsamenstellingen. Fabricage kan in grotere aantallen plaatsvinden, omdat meerdere OEM's een zelfde soort product willen. De variaties binnen de series bijten de seriegrootte niet meer, omdat ze binnen het grondconcept vallen en machines niet meer hoeven te worden omgesteld. Dit kan tot de paradox leiden dat de samenstellende componenten complexer en goedkoper worden.

Een andere kans is een explosie van variatie binnen de deeloplossingen. Kijk nu eens naar alle huidige telefoons. De modellen lopen elkaar als lemmingen achterna. Het is de illusie van keuze. Waarom zijn er nog geen kleine high performance telefoons??? Het is niet in de mode. Stel je voor dat je je draadloze netwerk circuit zou kunnen kiezen/configureren. Dan kan eindelijk iemand in het buitengebied een ander circuit kiezen als iemand in de binnenstad van Amsterdam. Er kan dan een aftermarket ontstaan van nog betere toevoegingen voor betere prestaties. Kortom, je kan iets bouwen dat je past als een handschoen en voor jou een supertelefoon is. Dit sluit weer wel volledig aan aan op de huidige ATX standaard. Kijk naar de eindeloze variëteit in die markt. Door niet modulair te bouwen benut de telefoonindustrie maar een gedeelte van het marktpotentieel dat ze zou kunnen bestrijken.
Ik denk dat Google een uitdaging gaat krijgen aan het hanteren van storings-normen. PCB's worden tenslotte op dusdanige manier ontwikkeld dat er zo min mogelijk storing tussen de koperbanen en de vele SMD componenten kan ontstaan.

Daarbij loop je tegen het probleem dat SoC's en IC's allemaal een andere pin-layout hebben en dat de omliggende componenten (weerstanden, transistors, condensatoren, spanningsregelaars etc.) veelal bij een unieke configuratie horen.

Begrijp me niet verkeerd; ik vind dit een heel erg leuk project. Je zou voor niet al te veel geld de SoC van je smartphone kunnen vervangen of geheugen uitbreiden zodra dit nodig is, zodat je niet zo veel geld kwijt bent aan een geheel nieuw toestel. Scheelt bovendien ook weer een hoop afval.

Mijn Galaxy S3 is een prima toestel, maar een iets vlottere SoC en iets meer geheugen zou op zich geen kwaad kunnen. Scherm is ook prima in orde, dus waarom zou je dan een splinternieuw toestel kopen ?
Pin layout zal geen issue zijn, de SoC zal op een los PCB zitten met een aparte connector om verbinding te maken met de rest van het toestel. Voornaamste issue zal zijn compatibility tussen de verschillende blocks (type geheugen icm. type soc etc) en dan moeten de drivers nog beschikbaar zijn voor android. Dus een nieuwe SoC-block uitbrengen betekent gelijk een update voor android waar de driver in zit.
Dat zou inderdaad goed kunnen zijn. Alleen heb je als nadeel dat een toestel wel in formaat en gewicht zal toenemen zodra je aparte PCB's gaat gebruiken voor SoC's e.d. Ik had eigenlijk meer verwacht dat ze een speciaal voetje zouden gebruiken alwaar je de componenten als een soort bouwsteen in zou prikken. Alleen zou Google dan bij ieder toestel een speciaal IC-tangetje moeten leveren waarmee je de componenten eenvoudig kan verwijderen.

Zelfs als er een los PCB wordt gebruikt zal die van een controller moeten worden voorzien die universeel in staat is om ieder soort SoC of geheugen met de rest van het toestel te verbinden. Er zal een nieuwe standaard moeten worden bedacht (zoiets als MXM) waar je dergelijke kaartjes in moet schuiven.

Bovendien moet het geheel redelijk "idiot-proof" zijn omdat je anders ontelbare garantiedeclaraties gaat krijgen van mensen die het component hebben beschadigd. Dat kan door fysiek toedoen zijn, maar ook dankzij het ontbreken van ESD-maatregelen.

Ik denk dat het nog een hele opgaaf gaat worden om dit in goede banen te leiden.
Ik vraag me af hoe ze dat met Android en drivers willen doen..
Maar aangezien Google ook verantwoordelijk is voor Android zal dat wel niet zo'n heel groot probleem worden denk ik.
Zoals het nu zit met android is dat wel een probleem want android die op je toestel staat wordt nu altijd klaargestoomd door de maker van het toestel. In zo'n situatie zou je meer richting een uniforme installer moeten gaan zoals bij windows en ontelbare linux distributies.

Dit opent dan weer de deur naar een veel vrijere omgeving waarbij je zoals nu op je computer je gerust van windows af kunt en een linux distributie naar keuze kunt installeren (of bsd voor de liefhebbers). Je zou dus eindelijk echt alle macht over je toestel krijgen en Windows Phone, Firefox OS, Jolla, Ubuntu Touch zouden rechtstreeks in concurrentie kunnen gaan met het nu oppermachtige Android... :D
De modulaire opbouw zou wellicht ook kunnen leiden tot meer software problemen door incompatibiliteiten of configuraties die niet zijn uitgestest en tot onduidelijkheid over welke modules geschikt zijn voor welke generatie van het basistoestel.
Dan zullen fabrikanten net als bij Windows gewoon drivers moeten leveren.

Probleem opgelost.
Of probleem begonnen: vastlopers, crashes door driver problemen.

Ik denk dat dit gaat floppen. Het idee is leuk. Net als vroeger bij een pc. Wil je een CPU upgrade doen, moet je een nieuw mobo, moet je ook nieuw geheugen en dan nog een nieuwe videokaart.

Technologie gaat door en op een gegeven moment kun je oude technologie niet backwards compatible houden. Er ontstaat een onmogelijke brei onderdelen voor 1e en/of 2e generatie waar niemand meer iets van begrijpt.
Anoniem: 513559 @HanslH27 februari 2014 12:52
Het zal wel zijn uitdagingen met zich mee brengen, maar wellicht komt er daardoor juist ook een richtlijn/api die zulke dingen strak afhandelt, waardoor 'theoretisch' het ook makkelijker wordt om een processor gebruikt in windows phone modellen ook even in je android te stoppen.

Bij wijze van natuurlijk :P
Ideale telefoon. Helemaal zelf samen te stellen. Flinke accu met mooi scherm en snelle processor er in. Camera kan me wat minder schelen.

Downside: waarschijnlijk komen er ook updates voor het "moederbord" en ben je uit eindelijk nog steeds veel geld kwijt.

Anyways: ik koop hem als er een goede markt voor is met genoeg mogelijkheden.
Ik vraag me af of het moederbord nu zoveel geld moet gaan kosten. Waar bij computers het moederbord belangrijk is voor de verbinding tussen CPU, GPU, RAM, etc. en deze marr een beperkte selectie van CPU's ondersteunt kan ik me goed voorstellen dat dit bij dit concept heel anders zit. Ik gok dat je in principe nog steeds aan de complete SoC's zit, die zelf als het ware weer zijn eigen moederbord heeft. Het moederbord van de telefoon verbindt slechts de SoC met USB, opslag, camera en andere I/O. Je kan dat prikbord/moederbord (of hoe je het wil noemen) dus beter vergelijken met slechts de southbridge van traditionele moederborden, waarbij de SoC al de northbridge bevat (en je dus met het verwisselen van de SoC ook de northbridge verwisselt). Je northbridge is dus altijd compatible met je CPU. Compatibiliteit tussen het hart van de telefoon en de I/O zou niet de reden moeten zijn om dat "moederbord" te vervangen. Snellere I/O (maar dan moeten de modules ook de extra bandbreedte nodig hebben) of grotere oppervlakte (meer ruimte voor meer onderdelen) zouden wel een overweging kunnen zijn om een nieuw moederbord te willen kopen, maar ik vermoed dat dit met mindere regelmaat zal gebeuren dan het vervangen van het moederbord van een PC.
Simpele vergelijking:
1e generatie i5 processor kan ook niet op een haswell mobo
of een haswell CPU op een sandy bridge mobo

dit ga je ook hiermee krijgen waarschijnlijk, maar ik hoop een stuk minder.
Al is het wel zo dat als je hun verhaal leest over project Ara dat het lijkt alsof dat niet gaat gebeuren.

ik ben benieuwd.
Anoniem: 481068 27 februari 2014 12:09
Ben benieuwd welke verwachting je mag hebben van een toestel voor deze prijs.
Waarschijnlijk is die 50 euro enkel voor het "moederbord" en voor de rest erg low-end hardware. Scherm van 800x400 en een 800mhz singlecore of iets in die richting.
Focus nu eens niet op de hardware in dit bericht en kijk eens een heel klein beetje verder. Onbelemmerd uitwisselen van hardware modules maakt je smartphone juist minder gevoelig voor veroudering. Je wisselt gewoon een module uit voor een actueler exemplaar. Met andere woorden, het bezit van een actuele smartphone kost minder. Meer geld voor andere leuke dingen. Bovendien ben je flexibeler in de configuratie. Heb je behoefte om van midrange naar high end te bewegen kost dat ook geen compleet nieuwe smartphone.

Ik zou het willen omdraaien. Het is ongehoord dat we honderden Euro's dure wegwerpproducten kopen die na een jaar of twee-drie in onbruik raken. Accu's die niet verwijderbaar zijn, specifieke laders, headsets en connectoren. Moet ik nog verder gaan?

Op het gebied van privacy ben ik niet zo'n fan van Google. Maar met dit plan daagt het de industrie wel uit. Wij worden als klanten van deze verandering alleen maar wijzer.
Het is een interessant concept. Maar heeft ook wel wat haken en ogen lijkt me zo.

- Losse componenten / modulaire telefoons zullen per definitie veel gevoeliger zijn voor schade. Of wat dacht je van verlies van modules. Dat gaat al heel wat makkelijker dan het verlies van een heel toestel. Dit concept staat of valt dan ook met de real-life degelijkheid van het eindproduct. Tot zover komt een bouw met magneetjes en een kliksysteem e.d niet heel robuust over als je het vergelijkt met een fabriek-af toestel.

- Het wegwerp-principe is hiermee helemaal niet verdwenen, zoals jij stelt. Inderdaad, we gooien geen hele toestellen meer weg. Maar waren blijven die gebruikte componenten? Ik durf te stellen dat het veel toegankelijker gaat worden om componenten uit te wisselen, en dat daar ook een markt voor ontstaat. Maar die zal niet anders zijn dan de markt voor 2e hands of refurbished toestellen op dit moment. Er zal per saldo nog net zoveel weggegooid worden als nu, als het niet meer is, omdat de drempel voor het wisselen van componenten lager zal zijn dan die van het vervangen van een toestel.

Edit: en wat dachten we van de belangrijkste onderdelen van een toestel (en de hoofdreden om 'te upgraden' voor zover die er is binnen mobile ): er is hier geen sprake van een losse GPU en een losse CPU, het zijn namelijk SoCs. Dus die vergelijking gaat ook al niet op... Een camera: dat doe je 1x en je gaat echt niet voor 2 MP meer een nieuwe module kopen. Accu: dat kan overal al vervangen worden. Scherm: is onderdeel van frame dus niet vervangbaar als zodanig.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:22]

Je beseft dat de meeste telefoon tegenwoordig met dubbelzijdig plakband en klik systemen in elkaar zitten.
Er zit her en der nog wel een schroef in, maar veel is het niet.
En je bent niet bekend met de back covers die na anderhalf/twee jaar gewoon 'moe' zijn of waar dan heel leuk een hoekje afbreekt zodat het niet meer lekker sluit? Dat is mijn vrees; omdat het modulair is, zal het veel vaker uit elkaar gehaald worden waardoor dit fenomeen sneller optreedt.

Simpel: meer losse componenten en meer verbindingen die ook los moeten kunnen = hogere schade- en slijtagegevoeligheid

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 juli 2024 20:22]

Magneten worden niet moe. En het klem systeem lijkt met veertjes te zijn.
Het gaat hier niet over plastic kliksystemen waar die jij bedoelt (denk ik!) .
Kijk zelf zou ik zeggen.
http://motorolaara.com/20...obius-phone-hd-pics-only/

Ok Ok ;) ik ben het wel met je eens dat het kwestbaarder is, maar het punt dat ik probeer te maken is dat huidige telefoons ook uit elkaar vallen als ze op de grond stuiteren.

Het voordeel van deze telefoon is dat je hem dan dus kunt repareren/opgraden wat een telefoon veel langer te gebruiken maakt. En hopelijk de afval bult iets kleiner maakt.
Laat ik het zo zeggen. In de huidige smartphoneontwerpen is het demonteren van de Smartphones een ondergeschikt belang. De huidige Smartphones zijn apparaten die ontworpen vanuit het vertrekpunt dat ze eens in elkaar gezet worden om daarna nooit meer uit elkaar te hoeven (iedereen met een reparatiephone weet beter). Dat phones gerepareerd worden wil nog niet zeggen dat dit in het ontwerp van de phone wordt verdisconteerd.

Dat de huidige telefoons eenmaal in elkaar gezet nooit meer uit elkaar hoeven moet echter niet leiden tot de conclusie dat ze beter of steviger zijn samengebouwd dan phones waarbij wel over het demonteren van het apparaat serieus is nagedacht. het tegendeel kan ik ook niet beweren trouwens, want we hebben nog geen meerdere demontabele telefoonmodellen in omloop zodat statistisch is te bepalen wat er meer stuk gaat.

Ik kan me wel laten verleiden tot een educated guess.Telefoonbouwers van de huidige "eens in elkaar nooit uit elkaar" generatie telefoons besteed weinig tot geen aandacht aan verbindingen. Door de miniaturisatie van de techniek moet het zelfs allemaal nog iets kleiner en kunne verbindingen over hun schaalbaarheidsgrenzen heen verkleind worden. Bouwers die demonteerbare telefoons willen gaan bouwen moeten actief over hun verbindingspunten gaan nadenken en er kwalificaties aan hangen wat wel en niet moet kunnen. Alleen al door dit simpelweg te doen zijn bouwers van demontabele toestellen de huidige generatie al een slag op voor. Alleen of de telefoons er kleiner van worden :/
Het is conceptueel zeer interessant, maar zoals zo vaak kleven er nogal wat haken en ogen aan. Als we er vanuit gaan dat technische problemen op te lossen zijn, zijn er nog genoeg over.

Denk aan fragmentatie, dat zal erger zijn dan bij android. Prima als je je smartphone vooral als je toch al voor low-end wilde gaan, maar het wordt voor de gemiddelde consument nog lastiger om in te schatten wat je telefoon wel of niet kan.

Verder heb je het over de upgrade voordelen. In hoeverre wil je alleen een snellere processor..? Je hebt dan waarschijnlijk ook een krachtigere batterij nodig, etc. Camera lijken me nog de meest interessante om te wisselen, scherm datgene wat het langst mee zou moeten gaan, functioneel. Qua slijtage juist niet.
Van midrange naar highend zal dan ook zeker een vrijwel totale ombouw nodig hebben. Is dat nu zo veel goedkoper/beter?

Tenslotte heb je het over het milieu. De high-end mobieltjes zijn tegenwoordig allang niet meer na twee/drie jaar obsoleet. De milieuvriendelijkheid van beide oplossingen (bouwdoos vs all-in-one) is puur en alleen afhankelijk van de manier waarop recycling is geregeld.
Een mobiel waar je het moederbord houdt maar elkaar jaar de cpu in de prullenbak gooit is vele malen slechter voor het milieu dan een all-in-one die drie jaar meegaat en dan of ingeleverd kan worden voor recycling of nog naar een ander persoon doorverkocht wordt.
Idem voor batterijen, daar zou je zelf kunnen beargumenteren dat een batterij die alleen door de winkel vervangen kan worden beter is omdat je dan het recyclen strakker kunt regelen.

Al met al zijn de voordelen niet vanzelfsprekend, het is zeker geen silver bullet...
Anoniem: 126717 @teacup27 februari 2014 12:56
Onbelemmerd uitwisselen van hardware modules maakt je smartphone juist minder gevoelig voor veroudering. Je wisselt gewoon een module uit voor een actueler exemplaar. Heb je behoefte om van midrange naar high end te bewegen kost dat ook geen compleet nieuwe smartphone.
Maar je blijft hetzelfde probleem houden als met PC's, je moederbord (en zo te zien processor?) blijft oud.
En het meest kwetsbare aan de telefoon, je scherm, is ook niet te vervangen.
en aangezien ze toch goed willen verdienen, iedere nieuwe generatie een andere socket :'(
Het is Intel niet he.
[...]
Maar je blijft hetzelfde probleem houden als met PC's, je moederbord (en zo te zien processor?) blijft oud.
dan gooi je die weg en koop je voor een paar euro het nieuwe mainboard-moduul met snellere alles. Net als bij je PC waar je ook voor een beperkt budget ram, mobo en geheugen kunt swappen elke paar jaar.
En het meest kwetsbare aan de telefoon, je scherm, is ook niet te vervangen.
Jawel, zit in de basismodule, die kost 50 euro. Dus die vervang je als je je scherm sloopt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399 op 24 juli 2024 20:22]

Als het met magneten aan elkaar hangt en je laat je ding vallen moet je eerst onderdelen sprokkelen voordat je zelfs maar toekomt and enken aan of je scherm het overleefd heeft.
Dan koop je weer hetzelfde basismodel waar je al je modules in stopt.
Eigenlijk vind ik de inhoudelijke keuzes van Google op dit moment minder interessant dan het het feit dat ze de exercitie uitvoeren en kijken hoever ze dit kunnen doorvoeren. Het feit dat dit nu gebeurd, door zo een grote speler heeft meer impact dan het zo goed bedoelde Fairphone.

Kijkend naar de filosofie heb ik zeker sympathie voor het Fairphone initiatief (eerlijke grondstoffen, de hele keten een eerlijke boterham en hardware-nazorg). Modulariteit kan echter een dramatischer slag maken in de vermindering van het grondstoffengebruik.

Als we even bij smartphones blijven 911metallurgist visualiseert heel mooi wat er allemaal in een, in dit geval een iphone, smartphone gaat aan materialen. Vooral de elementen die nodig zijn voor de displays zijn zorgwekkend zeldzaam aan het worden. Modulariseren van hardware en het opzetten van terugwinketens voor gebruikte en versleten modules is niet ver van nu geen keuze meer maar een noodzakelijkheid.

Deze discussie loopt al een tijd. Ook op Tweakers is dit al meerdere malen aan de orde geweest. Europa trachtte een lans te breken voor universele laders. Gek dat de Accu's hierbij een blinde plek waren. Gezien de stoffen die in Accu's worden gebruikt zou ik die nog hoger op mijn verlanglijst hebben staan om als een stacksysteem te modulariseren. Schaalbaar voor iedere laadbehoefte.

Helaas is in onze huidige samenleving uniek zijn, zich kunnen onderscheiden van anderen, een belangrijke emotie. Onze gebruiksvoorwerpen moeten zich daarom vooral onderscheiden van die van anderen. Deze emotie bijt natuurlijk dramatisch de noodzaak tot gelijkvormigheid die een dergelijke modularisering als randvoorwaarde nodig heeft.

Toch, dat groten als Google zich over deze modulariseringskwestie buigen geeft mij hoop. We zijn natuurlijk nog ver van een standaard verwijderd, maar dit is wel een belangrijke stap. En misschien is de wens (illusie) van uniekheid in dit verhaal ook nog wel te honoreren. Ik blijf nog wel achter bij de vraag: Gaan de Samsungs, de Sony's en de Philipsen deze ontwikkeling missen??? Fascinerend, apparatenbouwers zijn volgend geworden.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 20:22]

We zien hoe goed het gaat in de pc markt..... dus.
Op een paar mensen na koopt iedereen eens in de zoveel tijd een nieuwe PC.

In theorie is het idee erg leuk, maar hoe ga je een bijv. nieuw 3890x2500 scherm laten communiceren met een ouder moederboard? of een nieuw soort communicatie-ding.

Ik geloof er niets van dat dit gaat slagen, want kosten ga je er niet mee besparen, het is gewoon een tof speelding voor early adapters enz.
Anoniem: 449164 @Pinin27 februari 2014 15:55
Wat voor schermen,wil jij allemaal in je telefoon?

Ot:

Dit is niet alleen een tof speelding. Ik zal dit (als de prijs redelijk is) ook aan iedereen die ik ken aanbevelen, het is beter voor het milieu en als je een nieuwe SoC wilt dan koop je die voor 35 euro.
er staat bijv. 3890x2500 je weet nooit waar ze over 3 jaar zijn, want dat is het zg. idee van dit systeem dat je altijd nieuwe dingen kan toevoegen en dat denk ik dus niet.
Anoniem: 449164 @Pinin27 februari 2014 16:05
Het scherm e.d. denk ik niet maar toch zal het een succes kunnen worden denk ik, je zelfgekozen en zelf samengestelde Nexus telefoon.
Ik ben niet helemaal met je eens. Het klopt dat de meeste mensen na twee jaar een nieuw toestel nemen, maar de toestellen gaan veel langer mee dan die twee jaar. Mijn HTC Desire HD uit begin van 2011 heb ik weggedaan na 2 jaar. Mijn broertje heeft hem nu in gebruik en werkt nog steeds net zo goed als toen ik hem voor het eerst uit de doos haalde. Het toestel is nooit gerepareerd en de accu is nog steeds dezelfde als die bij het toestel geleverd werd. Heel veel mensen geven hun oude smartphone door aan een familielid. Mensen vervangen hun smartphone niet omdat het niet meer functioneerd of defect is maar omdat ze aan iets nieuws toe zijn.

Daarnaast hebben Android en Windows smartphones veelal dezelfde aansluitingen. Headsets en opladers werken op vrijwel iedere smartphone. De enige uitzondering is Apple.

Een modulair toestel zou best leuk kunnen werken maar ik zou hier geen early adopter van willen zijn.

[Reactie gewijzigd door BlooDbeak op 24 juli 2024 20:22]

Enkelingen daargelaten upgrade werkelijk niemand zijn PC meer. Gewoon elke 3 jaar een nieuwe bijelkaar klikken. Daarbij, wederom een enkeling daargelaten, een telefoon is een fashion item en vooral een gebruiksvoorwerp dat het gewoon moet doen. Punt. Zie ook het succes van Apple. Alleen beslaat de telefoon-als-fashion-tool markt een nog veel groter deel van de totale telefoon markt dan Apple voor computing en music.

Als er iemand verder moet kijken dan technische aspecten ben jij het wel.
Wat je zegt klopt wel, maar er is wel enige skepsisch op zijn plaats.

Het concept lijkt erg op een bestaand concept: een desktop PC met waarschijnlijk een soort vendor lock. Dit leidt meteen tot de vraag: wordt het wel goedkoper?

Daarbij zie je een aantal verschijnselen:
1. Door komst van nieuwe interfaces/sockets/standaarden heb je nog steeds een periode van rond de drie jaar waarin je upgrades kan doen. Daarna kun je sommige componenten niet meer upgraden. Uiteindelijk wordt iets altijd de bottleneck.
2. Mensen die upgraden doen dat eigenlijk alleen voor grafische toepassingen, games of beeldbewerking.
3. Voldoende = voldoende. Als je pc nog steeds de huis-tuin en keuken dingen draait dan gaat men niet echt upgraden. Als men dan toch iets wil doen (na x jaar), dan koopt men eigenlijk liever een geheel nieuwe pc (of laptop) .

De volgende vraag is dus: waarom zou in dit geval wel mensen willen upgraden?
Meer rekenkracht.... voor wat dan? En kan je dan inschatten hoeveel? Het vereist dus kennis die veel mensen niet bezitten. Daarnaast zijn dit soort upgrades amper nodig geweest voor pc's in een tijdbestek van 6-8 jaar.
Wat dan? Accus? Er zijn genoeg mobieltjes waar je die wel van kan wisselen.
Camera? Beeldscherm? Beide componenten die waarschijnlijk prijzig zullen zijn en waar je eigenlijk ook meteen andere componenten van zult moeten upgraden, meer pixels = meer rekenkracht/opslag/energieverbruik. Wederom gecompliceerder dan je denkt.

Nu is er nog een tweede probleem: een pc en telefoon zijn niet hetzelfde.
De fabrikanten hebben het namelijk voor elkaar gekregen van om van smartphones een modeobject te maken. Het aantal mensen wat nu nog een nieuwe telefoon koopt omdat hun oude niet meer voldoet zijn er weinig. Ze kopen een nieuwe om een heleboel andere redenen. Het zijn slechts de geeks die op de hardware kicken, de rest koopt een iPhone of een Galaxy S. Belangrijkste selectiecriteria zijn: merk,grootte van een telefoon, het uiterlijk, de prijs. Juist bij dit modulaire zie ik moeilijkheden ontstaan over 3 van de 4. Over de prijs vraag ik me af of dit wel voordelig gaat uitpakken. Iemand moet gaan bepalen wat je in je telefoon wil, en die beslissing gaan ze maken op basis van hartslag en oogbewegingen? Als je mag kiezen tussen full option of de basis uitrusting van een auto zal ook niemand wild worden van dat laatste. Nogmaals het wordt voor de gewone gebruiker erg gecompliceerd.

Behalve dit denk ik ook ze te laat zijn hiermee, want de concurrentie is moordend EN het is nu het tijdstip waarbij mensen langer doen met hun smartphone omdat hij voldoet. Grote fabrikanten gaan niet stoppen met het maken van hele toestellen omdat de marge op een toestel een stuk groter is dan op losse componenten (modeproduct!). Het moet dus gaan concurreren met geoptimaliseerde producten, beetje zoals een pc tov een console. Echter in tegenstelling tot consoles zijn de nieuwste telefoons altijd uitgerust met de nieuwste technologien OMDAT de lifetime zo kort is.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind gedachte erachter heel goed alleen ben ik erg bang voor de uitwerking.

[Reactie gewijzigd door imdoctorbob op 24 juli 2024 20:22]

Mijn reactie was emotioneel en dus ongenuanceerd. Stond toch wat versteld wat de reactie allemaal teweeg heeft gebracht. Meestal heb ik de neiging tot overgenuanceerdheid, wat ook heel lastig is. Maar nu dus even niet.

Ik heb jou reactie en die van anderen (w.o. Vayra, curumir, BlooDbeak, HetMes) veel hele goede argumenten gezien die op zijn minst als beren op het pad van modularisering kunnen worden beschouwd. Maar misschien moeten we trachten te omdenken. Laat dus de huidige referentiekaders los en probeer enkele wat als experimenten. Even wat schoten voor de boeg, en sorry dat ik niet alle argumenten adresseer, mijn vingers zijn al een beetje blauw getyped:

IC's volgen een richting - verdergaande integratie. Hier zijn voordelen aan, maar ook nadelen. Voordelen: kostenbesparing, schaalvergroting. Discutabel: energiegebruik, door de onnodige circuits. Vraag: Zijn IC's op te delen in bouwstenen voor discete functies (netwerk, graka ed) zonder dat daar de sanctie van vertraging een te grote penalty wordt? Voor de schaalverkleining van de productie ben ik niet zo bang, omdat het aantal integratie kansen per component toeneemt. Een long shot: AMD produceert geen 30 APU's, maar enkele varianten van discrete functie circuits en single core bouweenheden. AMD heeft een low tech combinatie techniek verzonnen die modulaire circuitbouw toestaat. De genoemde circuits kunnen in potentie veel massaler worden geproduceerd (nu is variatie gedefinieerd als uitval van topprocessors die worden omgekat tot midrange processors). AMD kan met minder producten zijn portfolio afdekken.

Wat voor Camera's en pixelgroottes geldt, geldt voor veel telefoonspecs. Het verschil tussen een 3MP en een 10MP camera is niet te bagatelliseren. Maar het nut van de ontwikkeling naar hogere resoluties van scherm en camera heeft al menige discussie opgeleverd. Ik denk dat wij als technici wat meer moeten leren specs te wantrouwen en meer te vertrouwen op de eigen (subjectieve ) ervaring. Als er iets is wat Apple ons heeft geleerd (inderdaad Hetmes!) is dat een goed product veel met gevoel en weinig met specs heeft te maken. Een waarom zou een 10MP camera van nu minder in kwaliteit zijn als een toekomstige 40MP camera die veel energie en circuits nodig heeft op een opname te comprimeren. Waarom niet gewoon een goed objectief, denk eens niet-elektronica.

Ontwikkelingen zijn lang niet altijd verbeteringen. Is technologie over zijn top, dan starten de product rationalisaties. Ik vermoed dat we met de smartphones in het begin van een rationalisatie fase zitten. En misschien is dit wel de reden dat Google doet wat het doet. (een kwartier terug hing die vraag nog in mijn achterhoofd, waarom in godsnaam, is Google dit gaan doen). Misschien ziet Google de ratrace, en de onherroepelijke kanteling naar die productrationalisatie (denk bij productrationalisatie aan: de laatste Senseo, 3 DVD spelers bij een kilo appels, de laatste walkmans en cassettedeck (sorry, mijn referentiekader): al die laatste apparaten waren geestverschijningen van hun equivalenten in hun hoogtijdagen).

Google is ook bezig met draagbare elektronica, Google Glass. Deze modularisering kan gezien worden als een noodzakelijk voorstadium van het verdelen van de smartphone functionaliteit over het gehele lichaam. Ineens wordt het grootte criterium irrelevant. De Smartphone in zijn huidige vorm bestaat gewoon niet meer. Het in hapklare brokken hakken van de huidige Smartphone is daarin de eerste moeizame stap. Smartphone is mode, maar mode is volgend. Als deze modularisering een teken is dat Google het pad op gaat van wearable electronics, dan is het bedrijf nu al ver voor op de rest. Ik zou bijna zeggen beangstigend voor. En lust de mode er later pap van en gaat braaf volgen. Hoe kunnen de andere bedrijven zo blind zijn.

Nou het is allemaal weer lekker onsamenhangend, en het schiet natuurlijk hopeloos tekort om recht te doen aan jullie reacties.

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 20:22]

Anoniem: 347967 @teacup27 februari 2014 16:09
Misschien dat het niet bij Google alleen blijft en komen er meer aanbieders:

link
zie mijn andere post ;) ik ben enthausiast hierover. alleen het begin model zal wel niets zijn :)
Dus dan wil je high end en niet low end, dat is juist het mooie hiervan, je kan je eigen telefoon makkelijk in,elkaar zetten, vindt je 480p genoeg dan kan,je met het €50 model uit de voeten, wil je 1080p dan begin je met de €100 versie.
dat zou verdomd mooi zijn, een 1080p model voor 100 euro. Houd ook rekening met GPU en CPU kracht die daar voor nodig is en aantal geheugen dat je dan gaat gebruiken ^^ maar ik snap het principe hoor. Zodra deze er is zal ik hem ook zeker aanschaffen.
Wat vooral interessant is is de mogelijkheid een scherm te kopen en,dan een goede SoC en geen camera maar wel twee accu's. Ik gebruik mijn camera toch niet zoveel.
inderdaad. Speakers ook weg, die gebruik ik ook nooit.
volgens mij krijg je dan eindelijk de lang verwachtte high end smart phone met een accuduur van meer dan 1 dag :D

[Reactie gewijzigd door Qlusivenl op 24 juli 2024 20:22]

Meer dan 1 dag*

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 449164 op 24 juli 2024 20:22]

Lijkt me sterk dat ze in 2015 nog 800mhz socs en 800x480p onderdelen gaan verkopen bij zo'n project. 8)7
Ik zou het knap vinden als ze een 1080p scherm leveren voor 50 euro.
"De Grayphone bestaat alleen uit een endoskelet, een frame, een scherm, en een wifi-radio."
Zo te zien moet je dus practisch alles er nog bij kopen en heb je echt alleen de basis.
Dus is de telefoon dan geen 50 dollar maar eerder 150-250 dollar afhankelijk van je opties
Ik zou de marketing strategie anders neerleggen als ik Google was.

Onze modulaire telefoon kost 350 euro, OF MINDER!

Ik denk dat die strategie toch wel even wat beter werkt imo.
Mensen stoppen direct met lezen na "350 euro", dat schrikt te veel af en zal dus niet gaan werken.
Hoeft niet perse zo te zijn, high-end telefoons met een prijs van 350 euro zijn zeer aantrekkelijk tegenwoordig tegenover het "grote merken geweld".

Nexus 5 16gb is al voor 350 euro te krijgen waarbij de iPhone 5S 16gb bij 650 euro begint.
Dat prijsverschil vinden veel mensen toch wel wat, en als je je dan ook nog bedenkt dat je hardware-matig veel meer voor je geld terug krijgt met zo'n Nexus dan is het al helemaal een combobreaker om het zo te noemen!

350 is inderdaad een behoorlijke smak geld voor een telefoon, ik vind het zelf ook absurd dat mensen ieder jaar weer 700 euro neerleggen voor de nieuwste iPhone of iets dergelijks.
Je hebt het namelijk helemaal niet nodig zo veel rekenkracht of een nog grotere camera of iets in die zin.

Maar als je dan kijkt naar telefoons waarbij de prijs toch veel lager ligt dan is die keuze bij veel mensen toch al wel heel snel gemaakt dacht ik zo.
De reden dat Apple nog steeds iPhones weet te verkopen, met de absurd hoge prijs (IMO), is omdat een hoop 'thuisgebruikers' geen flauw idee hebben wat nou alternatieven zijn. Die gebruikers hebben vanaf het begin af aan al iPhones/iOS en vinden het helemaal prima (wat overigens te begrijpen is. iOS is een prima product voor gebruikers die gewoon de 'normale' dingen wilt doen).

Als ik aan de gemiddelde gebruiker vraagt waarom die geen Nexus 5 heeft gekocht ipv van zijn iPhone dan is het standaard antwoord 'Wat is een Nexus?'.
Ja precies! En de achterliggende oorzaak daarvan is dat de eerste Iphones wel degelijk voorliepen op de concurrentie. Ik had toen een Windows Mobile, de Tytn II van HTC, die ongeveer even oud is als de eerste Iphone. Op zich had hij 3G en multitasking en Google Maps, en kon hij meer dan de Iphone, maar het grote probleem was dat Windows Mobile totaal niet op vingerbediening gericht was. Het was zelfs zo erg dat ik op een bepaald moment voor ongeveer alle functies van de telefoon (launcher, bellen, contacten, browsen) andere applicaties gebruikte. Mijn launcher heette zelfs "Iphone Today", een soort kloon van het home screen van de Iphone, met grote iconen en zo. En zelfs dan denk ik dat IOS al iets vloeiender werkte.

Sindsdien is er veel veranderd. Android en Windows Phone en Jolla en Firefox Mobile en Blackberry hebben allemaal uitstekende systemen die zo ongeveer alles kunnen wat een gemiddelde gebruiker wil met zijn smartphone (behalve misschien wat ontbrekende grote apps op de kleinere platforms). Android loopt inmiddels op sommige punten misschien voor op IOS, maar de gemiddelde gebruiker maakt dat niet veel uit. Mensen die altijd een Iphone gehad hebben, omdat die ooit voorliep, zijn meestal tevreden met hun systeem, dus waarom zouden ze overstappen op Android?

Ze hebben er wel wat geld voor over om bij het oude vertrouwde te blijven, en ze hebben (ten onrechte) het idee dat Android minder goed werkt, doordat dit jaren geleden inderdaad zo was, en doordat er nu ook bepaalde zeer goedkope Android-telefoons bestaan die inderdaad minder goed werken. De midden- en top-Android-toestellen werken uiteraard uitstekend en snel, maar hoe moet iemand dat weten die nooit Android gebruikt en niet bijster geïnteresserd is in electronica?

Maar je ziet inderdaad dat dit inertie-effect steeds verder vermidert: steeds meer mensen laten zich toch leiden door de veel lagere prijzen, horen dat goede Android-telefoons ook heel goed zijn, en het marktaandeel van Apple begint ook te dalen onder b.v. yuppen.
Het gevaar voor o.a. android is dan dat mensen direct een goedkope telefoon kopen, en vervolgens het hele systeem afkraken omdat ze te goedkope hardware hebben
Het enige wat ik bedoelde is dat 50 euro voor een telefoon beter werkt dan 350 of minder.
Ja heb je ook wel gelijk in inderdaad, maar leek me wel interessant om zo'n strategie te gaan gebruiken, maar het is net wat je zegt: het zal niet echt aantrekken.
al helemaal niet wanneer je beseft dat het scherm onderdeel is van het 'skelet'.

Mijns inziens is een nieuw en beter scherm toch best een grote feature van een nieuwe telefoon.
Als dit een beetje loopt zul je verwacht ik ook na een tijdje een nieuw skelet kunnen kopen., dan heb je je nieuwe scherm.
Hmhm, aan de ene kant snap ik het wel weer (beetje het idee van een per onderdeel upgradebare PC vs een 'fixed' AIO of console), aan de andere kant heb ik zo iets van: een mobiel is toch meer een 'wegwerp' apparaat dan een customizable iets.

Wat gaan we straks krijgen, customizable CPU's waar je verschillende cores in een frame kunt pluggen? :+
Vanaf prijzen werken altijd beter. zo gebeurt het bijna altijd
Ik dacht even dat je dit sarcastisch bedoelde..

Heb je ooit wel eens reclame met een prijs 'tot' gezien?

Alleen als ze het over voordeel hebben gebruiken ze 'tot' prijzen. Vanaf klinkt voor de consument gewoon veel beter.
Ik zit nog steeds te wachten op de eerste betaalbare smartphone's met functionaliteit (multitasken) dus het lijkt mij juist slim om dit zo te promoten aangezien niet iedereen het nut ervan inziet een paar honderd euro neer te leggen voor een half-functioneel apparaat.
Misschien handig voor home automation control. Geen dure telefoon, gewoon een prima werkend wifi ding :)... wie weet. Ben benieuwd hoe dit gaat worden.
Kan je daar niet beter een raspi voor pakken en een wifi dongel in hangen?
Kan je daar niet beter een raspi voor pakken en een wifi dongel in hangen?
Lijkt me niet, voor de RPI betaal je net zoveel voor maar je krijg er geen wifi of een scherm bij, en vergeet de accu niet, en waarschijnlijk is RPI ook nog eens aan pak langzamer, zal minimaal A7 inzitten van boven 1Ghz, die draait rondjes om RPI bejaarde ARM architectuur van jaren terug. ;)

RPI was leuk, maar word laatste tijd links en rechts ingehaald door producten die ongeveer in dezelfde prijsklasse vallen maar sneller zijn en meer feature hebben.

Als google telefoon beetje te hacken valt hebben we een goedkoop hobby/dev platformpje erbij.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 24 juli 2024 20:22]

Als mobiel aanstuur device? Nee niet echt...
Maar hoe mobiel is de kale versie? Zit ook nog geen accu in, toch?
De Grayphone bestaat alleen uit een endoskelet, een frame, een scherm, en een wifi-radio; een module voor bellen of mobiel internetten zit daar nog niet bij.
Het staat er inderdaad niet duidelijk bij.
Neen waarschijnlijk kan je bij de dikte ook nog kiezen voor welke accucapaciteit, ik hoop vooral dat er een wat kleinere versie van 4 inch of 4.3 komt, dan 4,8 en dan een 5.5 model ofzo.
Maar volgens mij is dat juist ook het idee ervan, dat je alleen koopt waar jij behoefte aan hebt.
Volgens mij snap je het idee dan nog niet helemaal. Hierbij moet je dan nog de swappable onderdelen kopen als bv de accu, camera en processor. Deze kan je dan weer zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt waardoor je dus in theorie een waardige telefoon krijgt voor de prijs die jij bereidt bent om te betalen.
Waarom zou je mensen deze kans geven. Er is beter op de markt beschikbaar. Zal er dan wel interesse zijn voor deze lage specs?
Dit is alleen het omhulsel met een scherm, je kan er dus veel aan veranderen als gebruiker zelf, dit zal ook veel duurzamer zijn omdat je dan elk jaar een nieuw onderdeel koopt.
Ik ook .
Ik vind het ook zeker een voor deel dat het van google is , heeft het tenminste stock android
Er zijn wel een paar Rugged modellen.
De Atid
de Kyocera Torque
de samsung rugby pro
de samsung S4 active
de Casio G'zOne cammando

Die in ieder geval tegen een stootje kunnen, en stabiel werken onder alle omstandigheden.
Ook tegen een stootje kunnen ze meestal wel.
Anoniem: 399 @3x327 februari 2014 13:13
Maar rugged heeft weinig te maken met zijn comment, waar het gaat over veiligheid, stabiliteit en snelheid.
Daarbij zal hoe eerder doelen op de hoeveelheid malware die er voor Android beschikbaar is en ook vaak genoeg door de app store heenkomt, de met regelmaat in de afgrond duikende apps, en de bij sommige modellen* tegenvallende gevoelsmatige snelheid van het interface.

*Vooral het soort dat je voor 100 tot 150 euro kunt kopen, natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 399 op 24 juli 2024 20:22]

Maar rugged heeft weinig te maken met zijn comment, waar het gaat over veiligheid, stabiliteit en snelheid.
Daarbij zal hoe eerder doelen op de hoeveelheid malware die er voor Android beschikbaar is en ook vaak genoeg door de app store heenkomt, de met regelmaat in de afgrond duikende apps, en de bij sommige modellen* tegenvallende gevoelsmatige snelheid van het interface.

*Vooral het soort dat je voor 100 tot 150 euro kunt kopen, natuurlijk.
De rode lap werkt prima, zie ik
Er staat nergens dat het toestel op Android werkt, alleen dat het modulair is, en door Google ontwikkeld wordt.
Verder zijn Android telefoons zo stabiel als de gebruiker hem inzet.
Veel apps die niet met elkaar 'samenwerken' veroorzaken altijd problemen, maar een kale android install hoeft niet eens apps te hebben, dat is een keuze
als het een google telefoon is lijkt het mij vrij waarschijnlijk dat er Andriod op zit. Maar het zou moi zijn als er ondersteuning komt voor meer OSen, dus ook modulaire software.

Zou heel mooi zijn voor Ubuntu, sailfish, firefox ed. Die kleine spelers kunnen wel wat macht van Google aan hun kant gebruiken, macht die ik Google niet snel zie delen.

Andriod lijkt me dus de enigste logische optie, met hooguit ondersteuning voor stock, Mui, CM ed. Custom ROMs dus.
In de Play Store staat helemaal niet zoveel malware maar online zijn er veel virussen.

1. Mensen downloaden een app in een alternatieve app store, zoals Yandex.

2. Mensen zoeken Online voor een gratis versie van een anders betaalde app die meestal malware bevatten.
Misschien is de Pricewatch: Nokia Lumia 520 iets voor je?

[Reactie gewijzigd door Whatson op 24 juli 2024 20:22]

Weet niet of je dat cynisch bedoeld of niet, maar ik heb 2 maanden terug dat toestel gekocht, en hij werkt in mijn optiek (vele malen) beter dan alle android/iOs toestellen waar ik tot dusver mee gewerkt heb (iPhone 3g/4s/5 en HTC Desire (HD) en Samsung Galaxy nog iets (ben t type even kwijt)....

Tuurlijk, de MS infrastructuur haalt 't (nog) lang niet bij beide concurenten qua apps, en de specs zijn ook minder dan de nieuwe topmodellen, maar het is dan ook een budget toestel (€120,-) en de T9 (sms) werkt véél beter dan beide concurrenten, het scherm reaggeert (bij mij) beter, de broodnodige apps zijn er (bank/navigate (de beste)/whatsapp/xbmc remote/soundhound/etc.) en dat allemaal (tot op heden) zonder onverklaarbare reboots, opeens niet reageren op schermaanslagen, randomly niet kunnen connecten naar providers terwijl mensen naast je het wel kunnen, en gewoon 2,5 dag standbij tijd terwijl WIFI standaard ingeschakeld staat bij normaal gebruik,

lang verhaal kort, Lumia 520 lang niet slecht, De enige telefoon die ik tot dusver heb gehad waarvan ik gewoon op kan vertrouwen dat ie het doet als ik hem nodig heb.
Nee, is totaal niet cynisch bedoelt, is een echt advies :) Heb zelf een 925
Anoniem: 474132 27 februari 2014 12:11
Doet me denken aan dit nieuwsbericht uit 2001: nieuws: Papieren wegwerp-GSM dit jaar nog te koop

Hoorden we vervolgens ook nooit meet wat van.
Wow, bizar hoe anders die reacties zijn!
Omdat het vrij onmogelijk klonk en het concept uit het artikel waar we nu op reageren technisch prima mogelijk is, nu commercieel nog :)
Denk meer dat t1mmy bedoeld dat er nogal makkelijk met +2en en +3en werd gestrooid.

edit: en de gene die hoax roept -1 kreeg :P

[Reactie gewijzigd door BobbLeeSwaggr op 24 juli 2024 20:22]

Denk meer dat t1mmy bedoeld dat er nogal makkelijk met +2en en +3en werd gestrooid.

edit: en de gene die hoax roept -1 kreeg :P
In die tijd hadden we nog gewoon +1 grappig
Het publiek was minder vastgeroest in de eigen meningen ...

Je kan de score's niet (meer) met elkaar vergelijken
Ik moet zeggen dat ik blij verrast ben dat er geen grapjurken zijn die alle posts een -1 geven. Er is nog hoop voor de mensheid.
En hoe ze gemod worden! Deze reactie krijgt bijvoorbeeld een +3:

"Ik vraag me af of je hier wel bereikbaar mee bent; zou je bijvoorbeeld wel een nummer hebben met zo'n telefoon?"

Niet dat er nu altijd even goed gemod wordt, maar toch!
Haha. Een reactie van iemand (GaMeOvEr ):

"Ik kan me voorstellen dat er ook mensen zijn die wat meer met hun GSM willen dan alleen maar kunnen bellen...

Zoals SMS, een display, een adresboekje, enz...."

:P
Klinkt leuk, maar de basisonderdelen zijn toch aan veroudering onderhevig en voor de stevigheid en duurzaamheid lijkt dit me geen prettige oplossing.
Je koopt een skelet, maar daarmee bepaal je al wel dat een een bepaald scherm krijgt met x resolutie, een wifi van een bepaald niveau en ook het 4G gedeelte zal waarschijnlijk niet upgradable zijn.

Ik zie er niet echt heil in.

Ik zou meer zien in een mogelijkheid om alleen de accu uit te breiden, maar dan eerder door 3 contactvlakjes aan de achterkant zodat je achterop een extra batterij kan klikken.

[Reactie gewijzigd door Fairy op 24 juli 2024 20:22]

Wat dacht je van een nieuw skelet voor 50 euro en daarop weer je oude onderdelen kunnen gebruiken? Zie het als een nieuw mobo + Proc voor je pc, terwijl je geheugen en videokaart nog wel ff mee kan. Minder kosten, toch een upgrade.
Anoniem: 80466 @Druss27 februari 2014 14:01
Wat dacht je van een nieuw skelet voor 50 euro en daarop weer je oude onderdelen kunnen gebruiken?
Reken daar maar niet op.

Je zult ongetwijfel een compleet toestel moeten saemnstellen en de assemblage is waarschijnlijk in een fabriek waarna je een week later of zoiets de telefoon krijgt aangeleverd. Reken maar niet op een mogelijkheid om incomplete toestellen samen te stellen of de mogelijkheid tot zelf assemblage.
[...]
Aan de voorkant van het endoskelet worden modules vastgezet met een klem, aan de achterkant worden de modules op hun plaats gehouden door een magneet. De modules zullen ook hot-swappable zijn, zo kan bijvoorbeeld een cameramodule verwisseld worden voor een extra accu terwijl het toestel aan staat.
Wat ik opmaak uit het artikel doe je dat zelf als gebruiker mbv magneten/klemmen? Het idee van Dave Hakkens was van origine losse onderdelen en volgens mij zelfs eigen te bepalen fabrikanten (daar waar fabrikanten meegaan natuurlijk). (Speakertje van Bose, wifi-module van TPlink, HD-module van WesternDigital, Camera-module van Nikon, etc etc)

Als we dit soort dingen inderdaad moeten gaan laten assembleren in een fabriek is het concept teniet gedaan lijkt me.

[Reactie gewijzigd door Druss op 24 juli 2024 20:22]

Geen camera maar extra batterij. Klinkt goed.
Dus biometrie gebruiken om onderdelen aan te raden.. Moet je wel nuchter komen zeg. Wel een leuk idee natuurlijk. Maar ik denk dat de echte tweakers er meer plezier aan gaan beleven om de optimale samenstelling te maken.
Zolang de onderdelen gewoon aangeraden worden: okee.

Maar ik kan me niet ontdoen van de indruk dat men dit stiekem zal doen. Misschien een gekleurde bewegende achtergrond die iets roder wordt wanneer men geïnteresseerd is? Een iets hoger volume? Toch maar griezelig.
Anoniem: 449164 @Jelmie27 februari 2014 16:01
Maar dat kan dan waarschijnlijk ook, je eigen Nexus telefoon laten,samenstellen, lijkt mij lang niet verkeerd.
Waarschijnlijk onvermijdelijk, maar ik vind het jammer dat het scherm al ingebouwd is en dus geen verwisselbare module is. Ik ben bang dat er dan geen keuze mogelijk wordt voor bijvoorbeeld extra groot (5,5+") of bijzondere schermen zoals OLEDs.
Dat ligt er aan. Ik denk dat het scherm het duurste onderdeel van het 'skelet' is. Feitelijk is een nieuw skelet kopen dus gelijk aan je scherm upgraden. De rest van het toestel schuif je er dan gewoon weer in.
Anoniem: 129295 @Hoppa!28 februari 2014 15:18
Ja maar een beter scherm betekent ook een betere processor en een groter scherm betekent ook meer stroomverbruik.... Daarom vind ik dit onzin. Alles hangt aan elkaar, als je iets vervangt kan dat gevolgen hebben voor de rest van de modules.
Daarom waarschijnlijk de lage prijs, leuk voor een basis gsm maar echt high end gaan ze niet doen denk ik.
Als het basismodel (dus met scherm) slechts $50 kost, kun je je natuurlijk afvragen of dat veel soeps is. Een display-module voor de Galaxy S3 (720p AMOLED) kost toch al gauw € 150; maar dat is wel inclusief frontcover.
Een mooi concept. Het zelf tweaken en bouwen van je telefoon, doet je toch meer van je apparaat bouwen.
Ook is het goed voor de levensduur, essentiële componenten vervang je, en de res houd je aan, wat ook weer natuur vriendelijk is.
Way2go google
Ik betwijfel het en beetje over het effect van de natuurvriendelijkheid. Er zijn genoeg mensen, waaronder mijn hele familie, die een telefoon kopen op het uiterlijk. En na 2 jaar hebben ze genoeg van het uiterlijk en willen ze een andere. Zij zullen waarschijnlijk niet de enige zijn.

Daarentegen vind ik dit echt een goed idee! Mooi je eigen set-up maken. Zou mooi zijn.
Ik hoop dan ook dat er niet verschil gaat zitten in het zelfde onderdeel. Vb: een camera met 8 mp vergelijken met een camera van 8 mp, die een wereld van verschil zullen geven. Hierdoor wordt de markt weer een stuk on-transparanter.
Als ze het een beetje goed doen maken ze het zo dat als je het frame zat ben je gewoon een nieuw frame koopt (misschien brengen ze wel modellen uit) en daar al je onderdelen weer op vast klikt.
Anoniem: 476703 @Fenna27 februari 2014 12:42
Deze telefoon is ook niets voor jouw familie dan, eerder iets voor tweakers.
Je kan het vergelijken met mensen die om de 5 jaar een nieuwe laptop kopen en andere die zelf een computer in elkaar steken en blijven upgraden in steeds dezelfde case.

Ook vind ik dat er niet veel verschil zit in de design van smartphones, het is allemaal een scherm met onderaan een knop. Het enige wat dus verschilt is dus de achterkant, maar daar kan je gewoon een nieuw hoesje voor kopen.


Anyway, ik zit eigenlijk al lang te wachten op de Phoneblocks phone, en om eindelijk een datum te zien is geweldig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.