'Toshiba levert jaar lang exclusief chips voor Googles modulaire smartphone'

Toshiba levert drie processortypes voor de basis en modules van de modulaire Gray Phone-smartphone van Google en het Japanse bedrijf blijft een jaar lang de exclusieve leverancier voor het toestel. Dat claimt de Japanse krant Nikkei.

Toshiba begint in oktober met Google aan de ontwikkeling van de smartphone. Eind dit jaar moeten de eerste testexemplaren uitkomen, gevolgd door massaproductie begin volgend jaar. Toshiba krijgt volgens Nikkei een voorkeurspositie en blijft de exclusieve partner op het gebied van chips voor twaalf maanden. Onduidelijk is om welke drie processortypes het gaat. Toshiba heeft in het afgelopen jaren aankondigingen gedaan van cameramodules en zuinig mram-geheugen voor smartphones, maar eigen processors die smartphones kunnen aandrijven, heeft het concern voor zover bekend niet.

Het zou gaan om processors voor zowel het basisframe als modules. Het bericht is ook opvallend omdat de insteek van de modulaire telefoon het creëren van een open ecosysteem zou zijn, wat niet lijkt te stroken met exclusiviteitsovereenkomsten. De Japanse krant Nikkei heeft bij eerdere berichten aangetoond betrouwbare bronnen binnen Japanse bedrijven te hebben.

Google werkt aan de modulaire Gray Phone als onderdeel van Project Ara. Het toestel moet in januari 2015 beschikbaar komen en de basis gaat dan 50 dollar kosten.

Project Ara

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-05-2014 • 11:39

64

Reacties (64)

64
64
36
3
0
22
Wijzig sortering
Ik vraag mij af of dit principe wel werkt. Als ik naar PC's kijk (voor gaming, bijvoorbeeld) , dan zie je dat het op een gegeven moment steeds duurder wordt om bepaalde onderdelen te vervangen. DDR2 is nu veel duurder dan DDR3 bijvoorbeeld. Als ik nu mijn DDR2 geheugen wil upgraden dan betaal ik nu voor een DDR2 bankje veel te veel. DDR3 levert nu meer voor minder ,maar dan moet ook het moederboard weer vervangen worden .....misschien zelfs de CPU ?

Aan het einde van het verhaal dan kan hooguit wat gerekt worden , maar aan het einde van het verhaal komt er dan toch een volledig nieuw apparaat. En we hebben aan niet-modulaire telefoons al aanbod genoeg om aan de vele verschillende vragen te voldoen IMO. :)

Het kunnen vervangen van het scherm en accu is wel een enorm voordeel. (vanwege schermbreuken en accu slijtage !) :)
Misschien is het niet zozeer bedoeld om je telefoon jaren lang stukje bij beetje te upgraden, maar om bij de aanschaf per onderdeel je eigen keuze te kunnen maken.
Zo kan iemand mogelijk een groot scherm willen, een kleine batterij, een 3d camera, geen LTE, wel duosim, etc.
Door per onderdeel de telefoon op te bouwen, kun je vele verschillende versies maken om zo het dichtst bij je wens te komen.
En als de x kapot is, kan je deze simpel en goedkoop vervangen
Mits het nieuwe onderdeel er wel in past. Waar ik op reageerde was dat in pc land, elke X jaar er een nieuwe techniek opkomt welke niet (100%) compatible is met de oude. Dus het kan ook best zijn dat jouw camera kapot gaat, maar de nieuwe inmiddels niet meer op jouw twee jaar oude chassis past.
Persoonlijk denk ik dat dat week mee gaat vallen (en zeker voor de camera module), maar dat ligt aan de implementatie en populariteit.
Als-ie zo populair is zoals de iPhone of Samsung Galaxy serie (wat ik betwijfel, maar... stel we leven in een droomwereld) kan je makkelijk bijv. het scherm vervangen als je 'm weer laat kletteren. Genoeg onderdelen van te krijgen, waarschijnlijk zal er dan zelfs een 2e hands markt voor verschijnen.

Ik zie de chinezen ook wel weer goedkope varianten overal voor maken.
Of je kan verschillende modules bezitten. Zo kan je bijvoorbeeld op reis een betere camera-module en grotere batterij meenemen en je LTE-module thuis laten, terwijl je in het dagelijkse leven wel LTE meeneemt en met een matige camera en een 2500 mAh batterij de dag door komt.
Daar ben ik ook erg benieuwd naar, omdat ik het al meerdere malen tegen ben gekomen dat het lastig blijkt om de modulaire computer zodanig uit te breiden als de basis niet meer up to date is.

Het zou mooi zijn als alle aansluitingen zo gemaakt worden dat die universeel zijn. Als er dan een nieuw geheugen type is moet deze ondersteund worden door de aansluiting en niet in eens een pennetje extra of minder hebben, zelfde geldt natuurlijk ook voor andere onderdelen.

Ik ben vooral benieuwd naar de deling van de processor en het geheugen in de telefoon zelf, of wordt het zo dat ook de lossen onderdelen hun eigen geheugen/processor krijgen als die meer geheugen nodig hebben dan op dat moment aanwezig is.
Het is maar de vraag of connectors e.d zo vaak veranderen als in de pc wereld, dat zou deze telefoon immers niet echt interessant maken voor de doelgroep.
Overigens valt de situatie op pc gebied ook wel mee, uitzonderingen daargelaten.
Ik meen dat AMD hardware heeft die kan omgaan met zowel DDR2 als DDR3. Dat weet ik niet honderd procent zeker, maar ik dacht dat het gold voor sommige AM2+ bordjes.

EDIT: Dit zegt Wikipedia:
AM3 processors  on AM2+ motherboards due to the presence of both the DDR2 and DDR3y memory controllers on the processor

Het zijn dus deze CPU's die beide ondersteunen, niet de moederborden. Meerdere soorten RAM ondersteunen kan dus wel. Maar je moet wel weer meerdere controllers hebben.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 3 augustus 2024 22:26]

O.a. Asrock heeft moederborden die DDR2 en DDR3 ondersteunen.
Je kan hier op tweakers voor bijna nop tweedehands DDR2 kopen, en anders heb ik volgens imj nog wel een bankje liggen :)
Lijkt toch steeds concreter te worden het zou mij dan ook niet verbazen als er nog dit jaar pre-order bundels komen.

Voorlopig is mijn Galaxy Note 2 ruimschoots toereikend maar ik zie hier volgens mij mijn toekomstige telefoon.

Edit: hier mee valt te zien of mensen dan allemaal een 2560×1440 scherm willen of 1280×720 en/of 1920×1080 meer dan scherp genoeg vinden.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 3 augustus 2024 22:26]

2560x1440 is even scherp als 1280x720. Je pixels zijn bij gelijke oppervlakte wat groter in het geval van 720p, maar LCD schermen hebben al lang geen last meer van ghosting, CRT schermen zie je ook niet veel meer en zelfs op een scherm met duidelijke pixels kan je met het blote oog geen subpixels onderscheiden, dus scherpte is geen issue meer. Misschien oogt een scherm korrelig door grotere pixels, maar als ik een scherm zou maken waarvan elke pixel 1 vierkante meter groot is, maar subpixels alsnog niet zichtbaar zijn en je dus gewoon 1 groot gekleurd vierkant ziet, dan is het beeld ook haarscherp. Het is misschien een Rubik's Cube, maar het is wel scherp. Als je het niet als scherp kan waarnemen zijn die lenzen binnenin je oog niet goed en moet je een bril kopen. Scherpte heeft te maken met vlekken die op je retina komen, in plaats van punten. Lenzen en dat soort dingen dus.

Ontopic:
Zelf zou ik misschien wel een dergelijke telefoon willen kopen uit nieuwsgierigheid. Ik zie mezelf wel mijn nieuwe Note 3, die binnen anderhalve week moet arriveren, als hoofdtelefoon gebruiken, maar ik kan mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Wel zou ik dan dingen als een 720p scherm nemen. Als ik er een neem wol ik niet een tweede high end telefoon die de hoofdprijs kost.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 3 augustus 2024 22:26]

Je moet het dan ook niet over "scherp" hebben, maar over detail. Een foto met de juiste focus is scherp, maar wanneer je maar een 0,1 megapixel sensor hebt, krijg je niet veel detail te zien.

Het probleem is dat het begrip "scherpte" vaak emotioneel wordt behandeld en een soort containerbegrip is geworden voor andere eigenschappen als contrast en detail. Het gaat er ook niet om of je "een pixel kunt zien", maar of je twee pixels naast elkaar nog kunt onderscheiden, of dat ze samenvloeien tot 1 pixel. Dat heeft ook te maken met hoe goed je ogen zijn, de afstand, etc.

[Reactie gewijzigd door Atomsk op 3 augustus 2024 22:26]

Hè? Het gaat om de scherpte van het weergegeven beeld niet de scherpte van een pixel zelf, en ghosting heeft daar helemaal niets mee te maken. Korrelig is eerder het raster om/tussen de pixels en/of geen uniforme verlichting/helderheid van de individuele pixels.

@ Atomsk
Scherpte/detail is inderdaad het verschil.

Zie hier nog een voorbeeldje http://oi61.tinypic.com/npluua.jpg hierbij is wel trilinear gebruikt en niet nearest neighbor voor de vergroting.

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 3 augustus 2024 22:26]

Anoniem: 316054 21 mei 2014 11:43
Wordt interessant om te zien waar Google mee op de markt komt of mensen echt zitten te wachten op een telefoon uit meerdere onderdelen. En Toshiba die niet bekend staat om het maken van processoren voor mobiele telefonie. Dit zou best nog wel eens een blunder kunnen worden.
Of juist een grote verrassing... Alleen denk ik dat dit niet echt zo'n succes gaat worden, elk onderdeel moet met meer winst worden verkocht, elk onderdeed individueel ... Dus als je een smartphone koopt met dezelfde specs als een geheel toestel, lijkt me dit toch veel duurder te gaan worden. Daarnaast twijfel ik fel over de compatibiliteit van de onderdelen onderling
Over prijs/prestatie is nog weinig bekend maar ik ben niet zo bang dat dit concept te duur wordt. Ik vrees veel meer dat modulaire telefoons veel te groot en zwaar worden omdat ze de afmetingen van elk component beperkt optimaliseerbaar zijn. Vergelijk het met een desktop vs. ultrabook. De functies van beide apparaten zijn vrijwel gelijk maar door alle componenten op elkaar af te stemmen zodat ze net in de ultrabook behuizing passen is het allemaal veel mobieler. Voor een telefoon vind ik veel belangrijker dat deze in de broekzak past en goed in de hand ligt dan dat ik de keuze heb om de soc te vervangen.

[Reactie gewijzigd door Polshoogte op 3 augustus 2024 22:26]

Nee, door te besparen op ruimte voor koeling en het stroomverbruik van de chips terug te dringen zodat het apparaat niet oververhit is een ultrabook mobieler. Je zou ook desktops van 2 cm dik kunnen bouwen die je makkelijk mee kan nemen, maar het kost geld om alles strak in elkaar te passen en de chips zuiniger te maken. Op een desktop heb je geen gebrek aan ruimte, en wil je dus dat die moeite in het ontwikkelproces gestoken wordt in betere prestaties ipv ruimtebesparing. Verschillende eisen, verschillende ontwerpen. Dat heeft weinig te maken met de mogelijkheid die pc biedt om naar wens onderdelen te vervangen. Dat maakt monteren makkelijk, maar zolang alles compatibele interfaces gebruikt maakt het weinig uit hoe dik of dun componenten zijn om ze te kunnen vervangen. Telefoons zijn tegenwoordig millimeters dik, het lijkt me lastig er nadeel van te ondervinden als ze weer een millimetertje dikker worden zodat het apparaat modulair kan worden gebouwd. Voor hoe hij in de hand ligt is de schermgrootte veel belangrijker.

Dat alle cpus van een fabrikant moeten komen zegt helaas niets goeds over de hoeveelheid opties die Google wenst aan te bieden. Ik denk dat ik op een meer open alternatief wacht...
je zal vast ook wel Aziatische alternatieve gaan zien die eigenlijk niet ondersteund worden door Google, met een kleine aanpassing in de software kan dat vast wel, dan kan je dus veel besparen op de onderdelen die je niks uitmaken, voor mij zijn dit bijvoorbeeld camera en geluid.

ik denk verder dat het voor de algemene consument (daarmee bedoel ik mensen die zeggen;"de iPhone 5 is het best want die is het duurst") niet heel handig zal zijn. wel voor mensen die iets meer interesse voor de verschillen hebben, vooral als Google voor goede marketing zorgt.

ik denk dat als Google ook de reguliere consument wil gaan benaderen, ze ook standaard modellen moeten gaan leveren waar alles al op en aan zit. dan kan de consument naar zijn lokale telefoon winkel en er bijvoorbeeld een betere camera in laten zetten.

wat ook goed is aan het concept is dat als er een onderdeel uit je telefoon kapot gaat, je niet dat zelfde specifieke onderdeel moet hebben dat niet los te kopen is en dus duur gaat worden om te laten repareren.

verder zie ik dit ook wel als een toekomst voor tablet's, aangezien die al een stuk minder compacte onderdelen nodig hebben en daardoor over het algemeen dus een stuk goedkoper zijn. natuurlijk zou het ook mogelijk om onderdelen van je oude telefoon voor een goedkope tablet te gebruiken.

ook zal je zien dat je geen heel nieuw apparaat hoeft te kopen als je niet meer alle apps goed kan runnen. of je een groter scherm wilt, wat schermen betreft hoop ik trouwens dat het 3" 5" en 6" bied.
Zolang de componentkouze beperkt is tot Google, ga ik er niet aan beginnen. Je handen branden aan proprietary troep waar over twee jaar al niets meer voor ontwikkeld wordt staat mij niet aan.
Relatief gesproken zal de winstmarge waarschijnlijk wel iets hoger liggen dan bij een geheel mobieltje, maar als dat een paar procent meer is maakt dat op het mobieltje als geheel niet veel verschil. Daarnaast is het grote voordeel dat je niet dezelfde specs nodig hebt, bijvoorbeeld persoonlijk geef ik niet al te erg om cameras of belachelijk hoge PPI schermen, dus die zou ik rustig pas over 4 jaar update'en terwijl je de rest (op GPS enzo na) ieder jaar misschien update. Dus de prijs zou op termijn lager kunnen uitvallen, daarintegen zal het gewicht waarschijnlijk wat slechter uitvallen, maar goed, voor mensen op een middelmatig budget kani k toch echt wel voorstellen dat dit ideaal zou blijken te zijn. + Je kunt alleen updateen wat stuk gaat.
dit kan een blunder worden inderdaad alleen je kan ook de voordelen hier van zien je kan je telefoon zo duur maken als je zelf wilt het is namelijk wat de titel ook al zecht modulair. je kan je telefoon zo snel maken als je zelf wilt naar behoren van de hardware die er natuurlijk geleverd kan worden voor de telefoons maar ik zie dit eerder een blunder worden dan een succes.
Toshiba heeft een licentie op de ARM architectuur (http://www.arm.com/products/processors/licensees.php)

Dat zal toch wel niet voor niets zijn.
Toshiba heeft al heel lang ervaring met het maken van processoren voor andere embedded systemen, en zo groot is het verschil nou ook weer niet.
Het bericht is ook opvallend omdat de insteek van de modulaire telefoon het creëren van een open ecosysteem zou zijn, wat niet lijkt te stroken met exclusiviteitsovereenkomsten.
volgens mij staat het andere partijen prima vrij om de chips van toshiba te gebruiken voor hun oplossingen. Ook staat deze exclusiviteitsdeal in mijn ogen ontwikkeling door andere partijen niet in de weg. Het is alleen zo dat Google alleen producten afneemt van Toshiba.
Precies! Google heeft deze exclusieve deal om het van de grond te krijgen tegen een redelijke prijs, en Toshiba krijgt voet aan de grond. Win-win-win denk ik. En niks houdt andere producenten tegen om modules te maken met chips van andere fabrikanten.
Anoniem: 16328 @kwikstaart21 mei 2014 15:22
Ik denk ook dat Toshiba als enige interesse heeft in dit project. De andere fabrikanten Samsung, LG, Sony, etc. zetten juist groot in op hun eigen high-end en complete range toestellen. Toshiba maakt geen toestellen dus kunnen ze dit gemakkelijk doen. Als processor zou het slimmer zijn van Google om Qualcomm spullen te gebruiken die zijn bewezen goed. Ook is het qua licenties niet gemakkelijk om onder Qualcomm uit te komen als het gaat over 3G en 4G.
Anoniem: 476703 @kwikstaart21 mei 2014 17:21
Of niks andere producenten tegen houd om zelf modules te maken ben ik niet zo zeker.
Ik denk wel dat er enkele drivers in het OS moeten zitten om modules van andere producenten te laten werken.

Tenzij Google het natuurlijk toelaat om zelf alle soorten drivers te laten installeren.
Wat eigenlijk zou moeten, maar met Google weet je nooit.
Volgens mij houdt "exclusieve leverancier" ze wel degelijk tegen, iig het komende jaar.
Hiermee word juist het basis principe van de modulaire smartphone onderuitgehaald. Wat je ook doet je zit vast aan 1 soort leverancier.

Vind dit toch een slechte zet voor de consument. Financieel zal het wel natuurlijk zijn voordelen hebben.
Geef het even. Je kan niet verwachten dat alle fabrikanten meteen mee (willen) doen en dat het logistiek ook kan.
Eerst een werkend toestel produceren, dan variatie regelen.
Daar heb je wel een punt. Maar vind het toch beetje raar om toshiba exclusiviteit te gunnen. Al is het voor en jaar.
Ik denk dat toshiba ook de nodige investeringen moet doen en dat wel terug wil verdienen.
Daarnaast heb ik het vermoeden dat se initiële doelgroep van deze modulaire telefoon de opkomende landen/lage lonen landen. Toshiba staat niet bekend om de snelle dure highend chips, maar in het begin zou dat zomaar de bedoeling niet hoeven zijn.
Ik denk dat men een jaar de tijd wil nemen om een standaard neer te zetten zodat ze eerst kunnen werken aan wat het precies moet zijn. Op die manier kunnen ze samen een goedwerkende concept neerzetten. Wanneer je de productie voor modules vrijgeeft en iedereen meteen iets kan maken, kan er een hoop zooi uitkomen en sterft het concept een vroege dood.

Sowieso is het maar de vraag of fabrikanten geïnteresseerd zijn. Toshiba stelt er een heel nieuw proces voor in. Een jaartje exclusiviteit is dan niets te veel gevraagd. Zeker wanneer het ook in het belang van het project is.
Ik denk dat vooral de fabrikanten die geen mobiele telefoons uitgeven dit interessant vinden, of de telefoons die niet meer mee komen op de Smartphone markt maar wel uitblinken in bijvoorbeeld goede onderdelen. Je hoeft nu geen complete telefoon meer te leveren, maar bijvoorbeeld alleen een camera.

Ik ga er vanuit dat de gevestigde merken (Sony, Samsung, Nokia (een Apple mag zich er niets van aantrekken, die heeft een compleet andere doelgroep)) niet blij met de modulaire telefoon zijn (maar dat is een aanname puur op gevoel)
Gelukkig maar voor een jaar, anders lijkt mij dit toch aardig het hele idee van het project aan de kant te zetten waarbij verschillende productenten van hardware ook daadwerkelijk hardware voor de telefoon konden maken.
Hier heb ik al lang naar uit gekeken. Hoop dat mijn telefoon het nog zo lang uit hou.
Heb zelf niet zo hoge eisen voor rekenkracht en games doe ik toch al niet.
Maar scherm en accu is wel erg belangrijk.
Dit zal een goede uitkomst zijn om alles zelf samenstellen.
Zeer opmerkelijk..
een reden voor deze telefoon is toch de keuze mogelijkheden.. als deze door 1 leverancier geleverd worden lijkt de keuze mij beperkt
Ik vind het idee echt geweldig! Als het maar zo is dat een telefoon dan niet te dik wordt.
Op deze manier kun je zelf een telefoon samenstellen, met een camera naar keuze, batterij naar keuze etc
Het idee is voor nog geen 1% van google,

2012 Dutch Design Week in Eindhoven daar werd dit door een student als mokeup gepresenteerd. Het enige wat google heeft gedaan is goed gekeken en de boel jatten.
Het was toch dont be evil?

van deze student horen we nu ook niets meer.
Anoniem: 16328 @downcom21 mei 2014 15:29
Het bedrijf https://phonebloks.com/en van die student is gewoon actief. Check ook hun timeline: https://phonebloks.com/en/about Een van hun partners is Google daarnaast hebben ze ook nog Sennheiser en Fairphone als partners.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.