De EU heeft het schikkingsvoorstel van Google gepubliceerd en om input gevraagd. In het voorstel stelt Google onder andere voor om eigen diensten duidelijk herkenbaar te maken en links naar concurrerende diensten te plaatsen. Ook komen er beheertools voor nieuwsuitgevers.
De Europese Commissie heeft al enige tijd een onderzoek naar Google lopen, nadat het klachten had ontvangen van onder andere Microsoft over misbruik van zijn monopoliepositie op de Europese zoekmarkt. Google heeft in de EU een marktaandeel van meer dan 90 procent. Hoewel Google in eerste instantie de aanklacht onzin noemde, is de zoekgigant toch vrij snel op zoek gegaan naar een compromis in een poging een hoge boete te voorkomen.
De afgelopen weken werd duidelijk dat er een schikkingsvoorstel door Google is opgesteld. Enkele onderdelen van het voorstel lekten uit. De Europese Commissie heeft donderdag de precieze inhoud van het schikkingsvoorstel gepubliceerd. Daarin doet Google op vier hoofdpunten concessies. Deze zouden vijf jaar geldig moeten blijven.
Ten eerste belooft Google om promoted links naar zijn eigen diensten van een duidelijk label te voorzien en op een vaste plaatst te positioneren zodat deze beter te onderscheiden zijn van reguliere zoekresultaten. Ook belooft het daarbij maximaal drie links naar soortgelijke concurrerende diensten te plaatsen. Een tweede toezegging is om websites een opt-out-mogelijkheid te bieden voor de specialistische zoekmachines van Google zonder dat de ranking in de 'normale' zoekmachine in het geding komt. Ook krijgen bijvoorbeeld krantenuitgevers speciale tools om aan te geven hoe content door Google News geïndexeerd moeten worden.
Een derde punt is dat Google belooft uitgevers niet langer te dwingen om Google-advertenties te tonen bij overeenkomsten met hen. Als vierde en laatste toezegging wil Google ook niet langer adverteerders hinderen die ook met concurrerende advertentieplatformen willen werken.
De lijst aan concessies wordt door sommige analisten als vergaand gezien, maar eerder klonken er al geluiden vanuit onder andere Fairsearch en Microsoft, twee van de klagende partijen, dat het schikkingsvoorstel niet ver genoeg gaat. Belanghebbenden kunnen hun bezwaren de komende maand kenbaar maken bij de Europese Commissie, waarna zij zullen besluiten of zij het schikkingsvoorstel van Google zullen omzetten in juridisch bindende regels.