Voor de mensen die betogen dat die 30% v/d omzet 'redelijk' zou zijn:
1.) Voor de App zelf wordt al betaald, dus Apple wordt al gecompenseerd voor gebruik van het Appstore platform.
2.) Nog afgezien van punt 1 wordt Apple ook flink gecompenseerd in extra hardwareverkopen gezien hun i-platform zo populair is ->
voor een belangrijk deel juist door de hoeveelheid daarvoor beschikbare apps en content! De leveranciers / app-ontwikkelaars dragen dus (op hun eigen kosten!) rechtstreeks bij aan de populariteit van Apples i-platform.
3.) Creditcardmaatschappijen en bijv. Paypal rekenen zo'n 2 a 3% van de omzet als transactiekosten -> en die doen voor verwerking van zo'n betaling meer dan Apple, die slechts als tussenpersoon fungeert.
Die nieuwe functie "Newsstand" in iOS5 is leuk. Maar dit is feitelijk een losstaande dienst waarvoor een uitgever hoort te kunnen kiezen of hij hem tegen een extra vergoeding gebruikt of niet. Het praat op geen enkele manier die nu al op voorhand geforceerde 30% apple-tax goed.
Naast de uitgevers gaat het ook om de consument, dit is feitelijk een principekwestie. Nu Apple een groot marktaandeel heeft - en velen dus al een Apple device hebben aangeschaft - worden de voorwaarden voor in-app aankopen aangepast: deze moeten nu gedwongen via het Apple paysysteem verlopen, terwijl dat eerder vaak via paysystemen van de contentleveranciers zelf verliep. En dat gaat uiteraard niet (alleen) de contentleverancier geld kosten, want die gaan die 30%
omzetderving (dus niet eens
winstderving maar
omzetderving!) uiteraard - in ieder geval gedeeltelijk - doorberekenen aan de klant.
De klant (en contentleverancier) heeft hier geen rekening mee kunnen houden ten tijde van resp. aanschaf van het apparaat en ontwikkeling van de app voor de appstore.
Het is an sich geen enkel probleem dat Apple een eigen Appstore betaalsysteem heeft en voor het gebruik van dat betaalsysteem 30% van de omzet wil hebben. '
Wat de gek ervoor geeft' zeggen we dan... Wat wel een probleem wordt - en m.i. een heel groot probleem zelfs - is dat Apple nu
afdwingt dat in-App aankopen
alleen maar via hun paysysteem mogen!
Concurrentie met Apple's - absurd dure - in-App way-of-pay is daarmee onmogelijk gemaakt, en gebruikers moeten dus gedwongen die 30% Apple-tax afdragen. Zo'n regeltje is uiteraard de enige manier voor Apple om op deze inhalige manier grof geld te verdienen, want als er keuzevrijheid was in in-App betaalplatform zou uiteraard (vrijwel) niemand kiezen voor dit peperdure systeem.
En dit doen ze nu nadat ze al een groot marktaandeel hebben opgebouwd. Want ik had ze nog wel eens zo groot willen zien worden als ze met dit soort voorwaarden waren gekomen toen hun platform en de Appstore nog in de kinderschoenen stond.
Het intrekken van de absurde regel dat verkopen buiten de App Store niet goedkoper mochten zijn dan in de App Store is een stap in de goede richting, maar zeker nog geen reden tot juichen. Dat was namelijk ronduit gedwongen winkelnering en het onmogelijk maken van prijsconcurrentie - zelfs buiten de App Store!
Als Apple deze stap terug niet zelf had gezet dan hadden de mededingingsautoriteiten - die Apple nauwgezet in de gaten houden - ze vermoedelijk gedwongen het te doen. Zou me niets verbazen als ze in de afgelopen periode vriendelijk zijn 'ingeseind' dat er wat onderzoeken zouden gaan lopen.
Het probleem van gedwongen winkelnering en onmogelijk maken van prijsconcurrentie
binnen de App Store bij in-app aankopen bestaat echter nog steeds onverminderd.
@ Arosf hieronder:
Je begrijpt duidelijk die gewraakte Apple richtlijn niet. Het ging bij deze regel niet om het verkopen van Apps maar om het verkopen van content. Een aanbieder mocht zijn bijv krantenabonnement niet via zijn eigen website - waar geen Apple-tax overheen gaat - voor 10 Euro aanbieden, en via een in-App aankoop - waar gedwongen 30% Apple-tax overheen gaat - voor bijv 12,50 om in ieder geval een deel van de Apple tax te compenseren.
Zo'n uitgever was dus gedwongen om of:
1.) de prijzen over de hele linie - ook op hun website - te verhogen, of
2.) 30% omzetderving voor lief te nemen
Daarbij werd ook nog eens het contentdelivery systeem van de uitgevers buitenspel gezet gezien het niet middels prijsconcurrentie met in-App aankopen aantrekkelijk te maken was.
[Reactie gewijzigd door Cheetah op 22 juli 2024 16:52]