Facebook koopt Nederlandse softwareontwikkelaar Sofa

Netwerksite Facebook heeft voor een onbekend bedrag Sofa ingelijfd. Dit Nederlandse softwarebedrijf is bekend geworden als ontwikkelaar van de populaire Mac-applicaties Kaleidoscope en Versions, al vallen de apps buiten de overname.

Sofa houdt zich bezig met interactiedesign en softwareontwikkeling. Het bedrijf is in 2006 van start gegaan en verwierf bekendheid met de manier waarop het interfaces en icons ontwierp. De bekendse Mac-applicaties van Sofa zijn Kaleidoscope en Versions.

Facebook lijkt Sofa te hebben overgenomen om de mensen en niet de producten. Zo zullen nagenoeg alle designers en engineers naar de Verenigde Staten vertrekken om bij Facebook te gaan werken, maar heeft Facebook geen technologie van Sofa gekocht.

Sofa zegt dat zowel Kaleidoscope als Versions beschikbaar zullen blijven en dat er wordt gezocht naar een 'toekomst buiten Sofa' voor deze apps. Twee andere applicaties van het bedrijf, Checkout en Enstore, zullen worden overgenomen door Acclivity, met wie Sofa al een joint-venture had voor deze apps.

Het Sofa-team zal opgaan in het ontwerpteam van Facebook. Het is niet bekend of Sofa is aangekocht met een speciaal doel voor ogen, maar de kans is groot dat de Sofa-werknemers aan een bepaald Facebook-product worden toegewezen. Doorgaans heeft ieder Facebook-product een eigen ontwerper die onderdeel uitmaakt van het productteam.

Koen Bok van Sofa zegt tegenover Tweakers.net dat Facebook hen heeft ontdekt en contact heeft gezocht. Details over het onderhandelingstraject en verkoopprijs worden niet vrijgegeven.

Door Wilbert de Vries

10-06-2011 • 08:47

36 Linkedin

Reacties (36)

Wijzig sortering
quote van hun blog: http://www.madebysofa.com/blog/facebook-acquires-sofa/
The Sofa team will be moving from Amsterdam to Palo Alto in the coming weeks – and we’ll make sure to infuse some of our particular flavor of Dutch culture at Facebook.
Twee punten, jammer dat ze uit Nederland vertrekken. En, ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel van de Nederlandse cultuur in facebook gefuseerd kan worden als ze niet meer in Nederland zitten.

[Reactie gewijzigd door AwesomeKid123 op 10 juni 2011 10:57]

Opvallend natuurlijk dat Facebook ook niet meteen de technologie van Sofa overneemt, maar alleen de mensen. Nu heb je dus eigenlijk een 'loos' bedrijf zonder werknemer en alleen wat administratieve werknemers (waarschijnlijk).

Persoonlijk ben ik natuurlijk wel benieuwd wat Facebook allemaal in de maak heeft en het is natuurlijk altijd leuk om te horen dat succesvolle Nederlanders elders op de wereld aan de slag mogen.
Ik denk dat het voor Facebook simpel weg niet interessant is om Mac applicaties te kopen en zeker applicaties die zo ver af staan van wat de site te bieden heeft. Maar schijnbaar is het ontwerp wel iets dat hen aanspreekt en misschien ook de Mac kennis wel.

Uiteindelijk is een goede interface ontwerper minimaal net zo belangrijk als een goede architect voor je applicatie. Immers de interface is voor veel mensen de applicatie. Je kunt de backend nog zo goed in elkaar steken maar als je alleen een command line interface hebt dan zal de applicatie simpel weg niet echt groot worden.

Ik neem aan dat er binnen Facebook iemand naar dit ontwerp gekeken heeft en simpel weg de vraag gesteld heeft waarom werken deze mensen niet voor ons? Op zo'n moment is er voor Facebook eigenlijk geen enkel correct antwoord mogelijk anders dan omdat we nog over de prijs aan het onderhandelen zijn...
de interface is voor veel mensen de applicatie. Je kunt de backend nog zo goed in elkaar steken maar als je alleen een command line interface hebt dan zal de applicatie simpel weg niet echt groot worden.
Dit hangt natuurlijk van de doelgroep af. Als het puur om internetgebruikers gaat, en ook jouw oma en 12 jarige broertje het moeten kunnen gebruiken moet er een simpele fool-proof interface op zitten. Maar er zijn genoeg commandline tools onder Linux die met een irritante point-en-click gui hun doel voorbij zouden schieten.
En zelfs tussen serverbeheerders zit nog een groot verschil. Ik wordt bijvoorbeeld helemaal gek van al dat geklik en verstoppen van belangrijke opties in Windows gui's. Geef mij maar een plain-text config file waar alle opties in staan die ik tot m'n beschikking heb, dat werkt veel sneller. Voor een Windows beheerder is dit waarschijnlijk andersom.
In het geval van Facebook heb je gelijk, maar in het algemene geval kun je niet stellen dat een commandline interface slecht is. De interface moet aansluiten bij de doelgroep. En in dat oogpunt weet ik niet of het nou zo'n sterke move is om mensen die Mac-apps maken aan te nemen voor het webdesign. Een desktop applicatie is toch fundamenteel anders dan een website.
Als de technologie van Sofa Facebook niets te bieden heeft, waarom zou je het dan overnemen? Ik kan me ook inbeelden dat de programma's van Sofa niet in de core business zit van Facebook. Waarom zou je zulke onderdelen dan overnemen?
Je ziet de laatste maanden meer van deze overnames door Google, Apple en Facebook. Die bedrijven hebben blijkbaar moeite om aan personeel te kopen, en kopen dan startups of kleine bedrijfjes om alleen het personeel aan te nemen. Da's blijkbaar makkelijker dan op andere manieren personeel werven.

Lees bij voorbeeld:

For Buyers of Web Start-Ups, Quest to Corral Young Talent
http://www.nytimes.com/2011/05/18/technology/18talent.html

[Reactie gewijzigd door Dijkhuis op 10 juni 2011 10:24]

Als je Versions en die kasse van ze hebt geprobeerd ooit (Versions hebben zij trouwens overgenomen van iemand anders), dan had je gezien dathet facebook gaat om hun design kwaliteiten
Anoniem: 37864
@drdelta10 juni 2011 08:59
Het is alleen waardeloos voor de bestaande producten, die toch stiekem best wel goed werken... Ik vind het ook wel een vreemde situatie; waarom zou Facebook een Nederlands bedrijfje van maar een paar man op willen kopen en alles rondom migratie van de werknemers willen regelen. Zijn er geen goede interaction designers en Mac ontwikkelaars dichter bij huis te vinden!?
Facebook vond een groep mensen die een bepaald talent bezitten. In plaats van enkelen een deal aan te bieden heeft men het hele bedrijf overgenomen. Dat kan handiger zijn als het een hechte groep is, er niet te veel mensen werken en meerdere mensen echt getalenteerd zijn.

Lullig inderdaad dat de huidige producten niet meer doorontwikkeld worden maar voor het team is dit misschien wel de kans van hun leven
Ik snap je eerste paragraaf niet zo. Eerst zeg je dat Facebook de mensne in het bedrijf overnemen, en dan dat ze alleen wat administratieve werknemers in een leeg bedrijf hebben gekocht.

Het lijkt me dat de meeste werknemers juist wel zullen blijven.
Ik vermoed dat hij bedoeld dat wat er nu nog van het bedrijf over is alleen maar administratief personeel is.
Opvallend natuurlijk dat Facebook ook niet meteen de technologie van Sofa overneemt, maar alleen de mensen. Nu heb je dus eigenlijk een 'loos' bedrijf zonder werknemer en alleen wat administratieve werknemers (waarschijnlijk).
Je snapt het niet... Ze kopen het bedrijf en gaan kijken of ze de producten (waar Facebook nooit iets mee zou doen) kunnen verkopen / licenceren aan een derde partij zodat de ontwikkeling verder kan gaan. Heel het bedrijf is dus gewoon opgekocht en dr zal dus geen loos bedrijf achterblijven. Dit gebeurd eigenlijk heel vaak en zelfs op enorme schaal. (het zal natuurlijk wel even duren voordat de zaken afgerond worden)

Ontopic: Respect voor de mensen van Sofa, je moet zeker iets goed hebben gedaan wilt Facebook het gehele creatieve team (design en ontwikkeling) laat overkomen naar de USA om daar te gaan werken. _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 10 juni 2011 09:24]

Het is alom bekend dat mensen die voor Apple systemen software ontwikkelen, meestal veel oog voor design en usability hebben (en niet heel soms ten koste van functionaliteit - helaas).

Het opkopen van het bedrijf en daarmee de mensen, hebben ze inderdaad waardevolle kennis in huis gehaald. Nog voordat Apple ze kon overnemen :)

Voor zover mijn twee centen.
(en niet heel soms ten koste van functionaliteit - helaas).
Iets met een 80 20 regel.
Bijna off-topic, maar je zou volgens mij bijna gelijk hebben :)
Wellicht is het gewoon een heel goed team?
Ik snap niet waarom facebook het bedrijf overneemt voor de mensen omdat
1) De mensen niet gebonden zijn aan het bedrijf bij overname (Zie overname PWC Consulting door IBM etc..)
2)Ik neem aan dat niet iedereen van Nederland wil verhuizen naar Californie (daar zit facebook) omdat ze familie verplichtingen hebben etc..
3) Misschien slimmer van facebook (maar kost ook meer geld) om alle werknemers een contract te geven... aangenomen dat Sofa een bedrijf is met 50 man of zo
Anoniem: 317077
@cyuen10 juni 2011 09:40
Dat zal ook gebeurd zijn dat ze allemaal een contract aangeboden kregen... Dat je dat zelf niet bedenken kan zeg.
Officieel als iemand een bedrijf overneemt, dan houden de werknemers de contract met het oude bedrijf... dit is anders dan wanneer het bedrijf mensen overneemt omdat men weer kan onderhandelen over het contract...

Dit lijkt hetzelfde.. maar als mensen weer kunnen onderhandelen.. dan hebben ze toch meer tevredenheid.

Dus overname...wilt NIET zeggen dat je een nieuwe contract krijgt... zie maar aan de overname van Getronics door KPN; door PWC-tak door IBM etc...

Hierdoor is het voor mij vrij zeker dat niet iedereen naar Californie gaat.. want mensen hebben ook andere verplichtingen dan werk...

Ik vind het vreemd dat je het zo simpel overdenkt.. het is namelijk geen schoolreisje naar de VS maar een emigratie naar de VS!

edit ps.. ik was zelf ook bijna naar VS verhuisd naar SF alleen kom je ook achter dat familie belangrijk is.. en je best ver vandaan zit (12 uur vliegen)

[Reactie gewijzigd door cyuen op 10 juni 2011 09:56]

Tja dat zal per persoon verschillen he. Ik zit nu in Japan en heb er geen seconde over na moeten denken of ik wel of niet zou gaan omdat mijn familie dan ver weg zou zijn en ik heb er tot nu toe ook totaal geen spijt van. Als je een vrouw en/of kinderen hebt dan is het natuurlijk al weer wat anders maar voor deze jongens is het natuurlijk een geweldige kans. Werken in een omgeving als bij Facebook zal je in NL niet snel tegenkomen en dan is er ook nog de ervaring van in een ander land wonen en werken.

Ik kan me prima voorstellen dat iemand vertrekt ook al kan hij/zij maar 1 of 2 keer per jaar de familie ontmoeten. Misschien zaten ze nu toch ook al in zo een soort situatie? In NL zat ik ook op 4 uur reizen van mijn ouders en dan kwam ik toch ook echt maar eens in de 2 ~ 3 maanden 2 dagen terug.
Daar hoef je het bedrijf niet voor over te nemen.
Gewoon via linked in de personen rechtstreeks benaderen en een aanbod doen "Offer they can't refuse".

Sterker nog, welk waarde heeft een bedrijf zonder haar mensen ?

Verder vind ik het vreemd dat (kennelijk) alle medewerkers collectief naar de VS willen verhuizen en bij luchtbel bedrijf wil gaan werken, deze "braindrain" is niet gewenst, aangezien wij als belastingbetaler van de meeste de opleiding hebben betaald.

Los van het feit dat als dit een trend gaat worden (mensen wegkapen en bedrijven overnemen voor de mensen) het steeds lastiger zal worden om een bedrijf voor langer termijn op te zetten, immers een bedrijf (ondernemer) investeert in zijn mensen en een succesvol bedrijf zal inderdaad opvallen bij anderen met als resultaat dat je je mensen kwijt kunt raken indien ze rechtstreeks worden benaderd of iets netter dat je als ondernemer uitgekocht zal worden.

Ik vraag me wel af wat voor mensen er werkten, kan me niet voorstellen dat er veel getrouwde mensen met kinderen werkten, eerder "jonge honden" die een avontuur (hoelang dat ook duurt) in de VS wel zien zitten. Ben ook benieuwd hoeveel van hun binnen een jaar weer terug zijn.

In competitieve competentie gerichte organisaties vallen slecht presterende mensen zeer snel op.
2)Ik neem aan dat niet iedereen van Nederland wil verhuizen naar Californie (daar zit facebook) omdat ze familie verplichtingen hebben etc..
Er gaat er één niet mee. De andere acht gaan wel.
'Even' naar California verhuizen is echt niet aan de orde. Er zijn quota voor alle immigratievisa naar de VS. Afhankelijk van het soort visa duurt het krijgen van woon- en werkvergunning(greencard) al snel een aantal jaren. Facebook heeft daar ook geen invloed op, homeland security richt zich echt niet naar wat Facebook wil.

Ik wens de medewerkers veel succes om met de Amerikaanse mentaliteit terecht te komen.
Sofa is een kleine club van ca 10 man
Omdat produkten iets zeggen over de personen die het maken. Als de manier waarop een produkt gemaakt is volledig in jouw eigen visie past, dan is dit de makkelijkste manier om die mensen aan boord te krijgen. Kennis is belangrijker dat het produkt.

Maar het blijft tricky, want niets zo veranderlijk als de mens. Als de mensen besluiten dat de VS toch niet iets voor ze is, dan heeft Facebook helemaal niets aan de deal.
Zie die producten als een portfolio :P Facebook heeft dr niks aan maar het laat wel zien dat de Kennis en ervaring aanwezig is om ook iets moois te maken waar Facebook wel iets aan heeft :P
Leuk voor deze ontwikkelaars :) maar jammer natuurlijk voor onze economie. Globaal
succesvolle producten dragen natuurlijk altijd extra bij aan de economie door de positieve handelsbalans. En niet te vergen de knowhow die vertrekt.
Inderdaad leuk voor hun, maar jammer dat ze Amsterdam zullen verlaten. Ze hadden best wel een trekkersrol in de lokale Cocoa developers community.
Anoniem: 18749
10 juni 2011 09:56
Het is gewoon een diff app en een subversion app.
Misschien het is voor development doelen binnen FB zelf.
Ja maar die willen ze niet hebben staat in het artikel. Het gaat ze om de mensen die er werken. De apps willen ze overdragen aan een andere partij.
Was Sofa ook niet betrokken bij e-commerce producten ? Interessant Know-how...
Aardig gek. Met heel je bedrijf naar de VS. Dat doe je ook niet voor een colaatje en een snicker.
Wellicht vonden ze bij Facebook deze designs heel mooi: https://github.com/280north/aristo
Wat gaat er nu met de technologie van Sofa gebeuren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee