Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 117 reacties, 18.742 views •

De Belgische consumentenorganisatie Test Aankoop heeft bij de overheid een klacht ingediend over de iPhone 3G. Volgens de Belgische consumentenbond zijn klanten misleid doordat de indruk van schaarste werd gewekt.

Test Aankoop heeft de klacht vrijdag ingediend bij de Algemene Directie Controle en Bemiddeling, de klachtencommissie voor consumenten van de Belgische Federale Overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie, zo schrijft dagblad De Morgen. Volgens Test Aankoop heeft Apple of telecomprovider Mobistar de klant misleid door veel te weinig iPhones op voorraad te hebben ten opzichte van het aantal geÔnteresseerden.

iPhone 3G in beklaagdenbankje Dat is in strijd met de Handelspraktijkenwet, omdat Apple en Mobistar wel veel reclame maakten voorafgaand aan de lancering. Bovendien is er sprake van koppelverkoop, omdat klanten bij aanschaf van de iPhone een Mobistar-abonnement moeten afsluiten. De iPhone is weliswaar simlockvrij, maar Mobistar-verkopers zouden de smartphone alleen willen meegeven in combinatie met een abonnement. Als het overheidsorgaan de klacht terecht vindt, kan het een boete uitdelen.

Het is niet de eerste keer dat Test Aankoop kritisch is op Apples smartphone. Daags na de lancering klaagde de consumentenorganisatie over dezelfde dingen. In een test concludeerde Test Aankoop dat de iPhone niet tegen regen kan, een test die volgens de Zwitserse consumentenbond FRC bijna alle andere mobieltjes wel goed doorstaan.

Apple heeft geweigerd te reageren op de klacht van de Belgische consumentenorganisatie. Het is niet de eerste keer dat Apple plaats moet nemen in het beklaagdenbankje vanwege de iPhone 3G: eerder deze week kreeg Apple in de Verenigde Staten al een rechtszaak aan de broek vanwege de slechte 3g-ontvangst van de iPhone.

Reacties (117)

Reactiefilter:-1117097+117+28+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Blijf sommige zaken in BelgiŽ niet snappen.

-Verbod op koppelverkoop/simlock, natuurlijk om excessen te voorkomen, maar het gevolg is dat je vťťl meer kwijt bent aan hetzelfde abonnement (qua minuten/sms/internet) in combinatie met de telefoon dan in Nederland.
-Een verbod op het creŽren van schaarste? Dan zouden een heleboel bedrijven (Nintendo, diverse luxewagenfabrikanten, etc.) een flink probleem hebben.

Als ze nou een klacht zouden indienen over de slechte 3G ontvangst, het ontbreken van een filmfunctie (die met een jailbreak wťl werkend te krijgen is), het ontbreken van een tekensteller in de sms applicatie of eender welk ander gebrek van de iPhone dan zou ik er wat meer mee hebben.
- Wat is er zo fantastisch aan koppelverkoop? Dat zou betekenen dat je vast hangt aan Mobistar. Het toestel is dan wel goedkoper maar wat heb je daar aan als je 100§ per maand moet betalen voor een abonnement. Als ik morgen van werk verander en ineens een andere provider heb is mijn toestel bovendien nog onbruikbaar ook.

- Toen de Wii uitkwam heb ik gedurende 1 week een paar een reclamespot gezien op TV. Ik heb 2 dagen NA de launch een Wii kunnen kopen ZONDER reserveren (winkel: Fun).

Toen de iPhone uitkwam hing BelgiŽ vol met reklame langs de wegen, ook al wist men al lang dat de eerste voorraad zeer beperkt ging zijn. Weken erna hing die reklame er nog steeds (terwijl er al 2 weken nergens een iPhone te krijgen was).
- Wat is er zo fantastisch aan koppelverkoop? Dat zou betekenen dat je vast hangt aan Mobistar. Het toestel is dan wel goedkoper maar wat heb je daar aan als je 100§ per maand moet betalen voor een abonnement. Als ik morgen van werk verander en ineens een andere provider heb is mijn toestel bovendien nog onbruikbaar ook.
Koppelverkoop kŠn kwalijk zijn. Net als dat een dictatuur ook kwalijk kŠn zijn, maar dat niet hoeft. In Nederland doen we niet moeilijk over de exclusiviteit van T-Mobile. De vrije markt wordt hier in deze met rust gelaten. En met goed gevolg, want een abonnement bij de iPhone stelt je instaat voor 10ct per minuut of bericht te bellen/sms'en, en gratis onbeperkt te internetten op hoge snelheid (2mbit). En je krijgt visual voicemail. De enige manier waarop een aantrekkelijke bundel als dit tot stand komt is door providers te laten vechten voor je toestel (je moet wel een toestel hebben waar ze voor willen vechten). Bovendien krijg je het toestel al mee voor §80, een schijntje voor zo'n smartphone.

Ik heb de prijzen al eens eerder vergeleken, en een nieuwe Nokia smartphone bij T-Mobile was, met een slechtere internetverbinding en zonder visual voicemail over twee jaar genomen een stuk duurder. Tot wel §200!

Dat van je werk klinkt lastig. Ik zou van mijn werkgever meer verwachten dan alleen een simkaartje, Als hij wil dat ik mobiel bereikbaar ben. Als ik niet gewoon mn privť mobiel zou gebruiken, en niet zo moeilijk zou doen over die paar tientjes aan gesprekskosten.
100 euro per maand? Waar haal je dat vandaan?
Ik heb een 1-jarig abonnement afgesloten bij T-Mobile vorig jaar. Daar betaal ik 35 euro per maand voor (waarvan 10 euro voor onbeperkt gprs internet) en kreeg ik een HTC Touch gratis bij.

Even de optelsom:
35 euro x 12 maanden = 420 euro aan abonnementsgeld, waarvan 300 euro aan beltegoed.
De HTC Touch zou mij zonder abonnement +- 415 euro gekost hebben toen.

Dus: die HTC Touch heeft mij effectief ongeveer 5 euro gekost.
100 euro per maand? Waar haal je dat vandaan?
Ik heb een 1-jarig abonnement afgesloten bij T-Mobile vorig jaar. Daar betaal ik 35 euro per maand voor (waarvan 10 euro voor onbeperkt gprs internet) en kreeg ik een HTC Touch gratis bij.

Even de optelsom:
35 euro x 12 maanden = 420 euro aan abonnementsgeld, waarvan 300 euro aan beltegoed.
De HTC Touch zou mij zonder abonnement +- 415 euro gekost hebben toen.

Dus: die HTC Touch heeft mij effectief ongeveer 5 euro gekost.
waar haal JIJ §100 per maand vandaan? Ik zeg alleen maar dat het abonnement van de iPhone stukken voordeliger is dan dat bij een HTC of Nokia smartphone. De snellere internetverbinding zorgt daar vooral voor, maar ook de gesprekstarieven zijn overwegend aantrekkelijker. Daarover zei ik dat dat uiteindelijk tot wel §200 duurder kan zijn, over twee JAAR genomen.

De vergelijking nogmaals met een Nokia (ik kan de HTC niet zo snel bij T-Mobile vinden).

iPhone 3G 8Gb + i150
toestel: §79,95
150 belminuten: §29,95
150 smsjes: inbegrepen
2mbit onbeperkt internet: inbegrepen
visual voicemail: inbegrepen

totale kosten over twee jaar: 80+24*30 = 800

Nokia N95 8Gb + Relax150
toestelprijs: §299
150 minuten: §14,50
150 smsjes: §10
internet (een treurige 128kbps): §9,50
geen visual voicemail

totaal na twee jaar: 299+24x34 = §1.115

De iPhone is dus na twee jaar §315 goedkoper geweest dan de Nokia, en heeft tegelijkertijd 20x sneller internet en voicemail gehad. Bovendien, als je kijkt naar de Sim-only prijzen kan je concluderen dat de iPhone mťt toestel al een prijs aanbiedt die niet veel hoger ligt dan de Sim Only tarieven, waar je voor de Nokia 50% meer voor de gesprekkosten betaald ťn §299 voor het toestel (met een met iPhone vergelijkbare Relax bundel)

[Reactie gewijzigd door t-h op 23 augustus 2008 15:33]

§299,- is met een abbo van 1 jaar (Zie T-Mobile website)
Met een 2 jarig abbo ben je § 229,95 kwijt voor het toestel.


Relax 250
Toestel - § 89,95
Per maand - § 24,50
§ 24,50 * 24 = §588 + §89,95 = §677,95 + (24 * §9,50 = 228) = §905,95


De smsjes heb ik niet mee gerekent, die kun je namelijk uit de bundel halen.
Met het bovengenoemde abbo heb je 250 belminuten (100 meer als de iphone 3G), en kun je zelfs bellen (wat met de iphone meestal niet kan ^^). Heb je een fatsoenlijke telefoon die zijn werk doet, en een leuke camera heeft, waar je games mee kunt spelen, en een geheugenkaart in kunt duwen zodat je 16GB geheugen hebt. Tegen de tijd dat de problemen van de iphone zijn opgelost, komt de N96 uit en zakt de N95 een heel stuk kwa prijs.

Het is trouwens niet lullig bedoelt, maar dat internet van een "lullig" 128kbps, is genoeg om website te bezoeken die ook voor mobiele telefoons zijn gemaakt. Binnen 2 seconden zou je een site op je scherm kunnen toveren als je telefoon dat uberhaupt aan kan ;)


Ik heb het zelf trouwens anders gedaan. §299,- betaalt voor de N95, §12,- betaal ik voor een abbo (1 jaar), internetten dat doe ik wel als ik thuis een fatsoenlijk scherm voor me heb, en die smsjes kunnen me aan m'n kont roesten, ik kan een hele minuut bellen in plaats van een berichtje sturen waar 2 of 3 zinnen in staan.
Het is allemaal "hebben hebben hebben", en als je de iphone 3G hebt, ben je er na een halve maand al aan gewend, er zijn namelijk belangrijkere dingen in het leven :)

[Reactie gewijzigd door Ramon156 op 23 augustus 2008 22:28]

Reken je rijk.

Wat had het abbo je gekost als je GEEN toestel had genomen?

35 euro per maand, waarvan 10 euro internet, dus je hebt Relax 200 neem ik aan.

Sim-Only kost Relax 200 je 12.25 per maand. Je betaald dus (35-10-12.25)*12=153 euro voor de touch.

Nog steeds een goede deal, maar wel 153 euro meer dan die 5 euro die je aangeeft.
Als je in BelgiŽ woont ben je blij dat je niet altijd een abonnement moet afsluiten... Zowat elk telecom-contract is hier voor meerdere jaren en slechts vroegtijdig opzegbaar na dure opzeg-vergoedingen + zoveel maanden opleg :O

Bovendien moet je als consument nog eens zelf de tijd van je contract in het oog houden want als je niet 3 maanden voor de afloop van je contract opzegt verlengen ze het nog eens automatisch ook zonder waarschuwing ... Als ik kijk naar mijn omgeving zie ik steeds meer & meer mensen omschakelen naar prepaid terug. Niet omdat ze het niet kunnen betalen maar omdat je geen vrijheid hebt.

Bovendien kan als je het slim aanpakt met alle prepaid promoties hier praktisch gratis bellen ... Ik geef welgeteld 20 euro per maand uit aan GSM maar heb 300 minuten van mobistar naar mobistar met daar bovenop nog eens 300 smsjes en omdat ik via internet herlaad krijg ik nog eens 5 euro extra. Bovendien liep er tijdens mijn aanvraag een promo waardoor ik de eerste 6 maand nu nog eens dubbele belwaarde krijg en 30 minuten gratis naar andere netwerken ... :9~

Maar on-topic (want mijn reactie heeft weinig te maken met het artikel nog), de iPhone gaat hier wel degelijk over de toonbank tegen koppelverkoop voorwaarden ... Ik heb zelf als test eens gaan informeren en vanaf je zegt tegen de verkoper dat je er geen abo zou bijnemen merk je dat hun houding zo veranderd en zijn ze je liever kwijt dan rijk ...

[Reactie gewijzigd door KimG op 23 augustus 2008 11:48]

Gelul. Telefoonmaatschappijen zijn geen filantropische instellingen, die lui bestaan ook enkel om geld te verdienen. Ik ben zelf groot voorstander van het Belgische model, zelf bepalen wat je nodig hebt en welk toestel je koopt en overzichtelijk de kosten in de hand houden. Met al die kromme constructies in NL betaal je je uiteindelijk scheel en op de lange termijn betaal je dat dure vette toestel geheel zelf. En als ik ergens het schurft aan heb is het kopen op afbetaling. Gewoon leren sparen, dan heb je daar geen gedonder mee.

Zou trouwens wat zijn als ISP's gingen verplichten welke computer jij met hun abbo mag gebruiken. Dan zou T.net te klein zijn...
de redenatie is andersom....
het zou niet zijn als de isp bepaalt welke computer jij erbij gebruikt, maar als jij bevoorbeeld een computer bij dell wilt kopen dat alleen mag icm een abonement bij tele2 internet.

en natuurlijk betaal je het toestel uiteindelijk zelf. je denkt toch niet dat de telecom bedrijven jou zomaar een telefoon cadeau doen omdat je zo'n aardige jongen bent?

er moet geld verdient worden. en dat doen ze oa op deze manier...
Het Belgische model werkt alleen in de oude situatie dat de telefoonfabrikant niks doet en zijn toestel onder alle providers verspreid. Apple maakt handig gebruik van de vrije marktwerking, namelijk door providers vooraf te laten concurreren. Hierdoor biedt een telco een aantrekkelijk abonnement met een lage toestelprijs.

Kijk maar eens naar het §30 abonnement van T-Mobile NL voor de iPhone, bellen/sms'en voor 10ct per minuut/bericht, en gratis onbeperkt supersnel internet! En visual voicemail.

Kijkende naar een Sim-only abonnement, daar betaal je §10,50 voor Relax 150 (0,07 per minuut) en sms je voor §12,5ct per bericht (mits je een sms verdubbelaar neemt). ocket Internet Totaal Plus kost §19,50 per maand en is ťcht veel langzamer dan het iPhone abonnement. Visual voicemail krijg je ook niet. Kortom, zonder iPhone kost het abonnement in Sim-Only vorm per maand 10,50 + 18,75 + 19,50 = 48,75. §18 per maand meer!!

Oftewel, na vier maanden heb je die §80 van het toestelprijs opgespaard waardoor het iPhone abonnement mťt toestelaanschaf al voordeliger was. Dan heb je nog 20 maanden van geld besparen te gaan :)

Had Apple de telco's niet laten concurreren om het toestel te krijgen, dan waren de bundels veel duurder uitgevallen. Deze vorm van vrije markt wordt in belgiŽ tegen gehouden, wat Apple en Mobistar laten voelen door daar een superhoge toestelprijs te hanteren. En als de Belgische wetgeving blijft zeuren moeten ze niet raar opkijken dat Apple's iPhone uit BelgiŽ verdwijnt. Dat zullen de consumenten die er graag eentje willen op prijs stellen :S Kortom, het Belgische model is verouderd, de kosten lopen al voor dag ťťn uit de hand.

Wat betreft je vergelijking. Telco's verplichten je nu ook niet welk toestel je koopt, De toestelmaker ontneemt je alleen de keuze in welke provider je kiest. Als ik bij mn volgende Mac alleen nog maar een XS4all abonnement kan nemen, maar dat wel ontzettend in prijs scheelt ťn ik via XS4all de Mac ook nog eens voor een prikkie krijg, dan graag. Echter, ik hoef je natuurlijk niet uit te leggen dat het verschillende markten zijn, en dat het in de telefoonbranche wťl gebeurt omdat ťlke telefoon een losstaande verbinding moet hebben, en een computer niet per se een verbinding hoeft te hebben ťn die kan delen met meerdere computers die je thuis in je netwerk hebt staan. Overigens verplichten providers je vaak wel in welke router/modem je gebruikt. Dus daar gebeurt het ook.

[Reactie gewijzigd door t-h op 23 augustus 2008 12:34]

Ben jij ingehuurd door Apple of zo? Iedere keer dat gehamer op de ene functie die de iPhone wel heeft en andere toestellen niet, die visual voicemail, en je negeert alles wat die iPhone niet kan en de meeste andere toestellen wel (mms, filmen, zelf applicaties installeren die je gratis download of zelf schrijft, etc. etc.).

Who cares about visual voicemail? Hoeveel iPhone gebruikers zitten daar nu op te wachten? Het eerste wat ik met een nieuw abo doe is voicemail helemaal uitzetten. Ze bellen maar terug of sturen een smsje, is ook nog eens veel goedkoper.
offtopic:
[quote]Overigens verplichten providers je vaak wel in welke router/modem je gebruikt. Dus daar gebeurt het ook.[/quote]
welke provider verplichtjou het gebruik van een bepaalt type modem dan? want volgens mij kun je met elk willekeurig adsl modem connecten met elke provider. je krijgt er welliswaar 1 standaart bij je abonement maar dat is logisch. (en is vaak gratis) maar als je er voor moet betalen kun je ook kiezen om zelf een modem aan te schaffen.
feit blijft dat apple als ze hiermee inderdaad de wetgeving overtreden in belgie gewoon verkeerd bezig is. hoe goed idee het ook lijkt, ook apple heeft zich te houden aan de wet.

vanuit apple is het logisch geredeneerd: zij willen immers altijd al bepalen welke configuratie er gebruiikt word (bij de macs: eigen hardware met eigen software) dat is beperkend maar zorgt wel voor een stabiele omgeving waarvan ze zeker weten dat het werkt.
Het gaat om het creŽren van valse schaarste. Wat volgens mij inhoud dat er geen schaarste is, maar de producent bewust een gedeelte van de producten achterhoudt waardoor hij uitverkocht raakt wat weer een extra hype veroorzaakt.

Een producent mag natuurlijk wel zelf weten in welke getallen hij iets produceert en verkoopt.
Bijna juist, de producent is verplicht genoeg toestellen voor de handen te hebben. Indien men hier niet aan kan voldoen is men verplicht actie te ondernemen (lees: verkoop uitstellen). Natuurlijk kan je dat niet altijd weten als producent, maar mobistar had het zelfs aangekondigd op de voorstelling van de Iphone in BelgiŽ. De reden dat men toch heeft verkocht is omdat die boete in verhouding met de omzet van het bedrijf bijna nihil is.
De telefoon is niet veel duurderd dan die van nederland ;)

Toestel kost 615 voor de 16GB model.

Dat betaal je ook als T-Mobile abonnee.
Misschien zelfs meer ;)

24x30=720 Euro,

Laat dan 100 Euro zijn voor daadwerkelijke bel/internet kosten zijn over 2 jaar dan kost het toestel toch nog 620 Euro..
+160 aanbetaling

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 23 augustus 2008 11:21]

We nemen het SuperSim abbo (http://www.vodafone.nl/prive/favorieten/Super_SIM_Only) van Vodafone, a EUR 13,50 p/maand. Dat is kennelijk toch het minimum wat je nodig hebt om de iPhone fatsoenlijk te gebruiken. Dat is 2 jaar, dus 24*13.5 = EUR 324. Je zou denken dat je voor het toestel dan zo'n EUR 396 (24*16.5, wat dus EUR 30 van T-Mobile, min het abbo van Vodafone, enkel voor de SIM), met nog EUR 160 aanbetaling, komt neer op zo'n EUR 556 inclusief BTW. Voor een HTC 3700 (4GB) betaal je bijvoorbeeld zo'n 499, dus al met al kom je er als consument behoorlijk goed vanaf, Nederland of Belgie (- waar je dus van de sim-lock weer geen last hebt).
Heb je dan een onbeperkt (en niet afgeknepen) HSDPA abonnement met 150 minuten en 150 sms-jes? Nee.
Dat is een probleem ongerelateerd aan koppelverkoop. In BelgiŽ is er te weinig concurrentie en druk van de klanten om deftige abbonementen te verkrijgen. Is net hetzelfde op de internetmarkt.
Het is enkel een fabel van de voorstanders voor koppelverkoop om niet enkel de prijs maar ook de voorwaarden van Nederland te gebruiken om het hier in BelgiÍ te bepleiten.
hoeveel koste een abo dan??? ik bedoel...

das 5 euro per maand voor een abo das niet veel geld...

wat voor abo moet je er bij nemen om op nederlands niveau komen?
150 minuten/maand, 150 sms/maand en onbeperkt HSDPA internet. Het iPhone abo is in Nederland het goedkoopste abo waar je dat krijgt, dķs kost de iPhone in feite niets meer dan eender welke andere telefoon.
Nintendo weer niet, want zij zijn gestopt met reclame maken nadat ze er achterkwamen hoe popluair het was...
Hehe, als er geen verbod op koppelverkoop was zaten er bij onze telefoon-abonnementen allerlei nutteloze betaaldiensten, moesten wij bij onze ISP ook een duur antivirus licentie afnemen voor onze mailbox, en kregen we daar nog eens data-pakket van 50GB (lees euro) bovenop. Zonder verbod op koppelverkoop betaalde wij nog meer. 8)7

Een verbod op koppelverkoop wilt niet zeggen dat we in de Quick geen voordelig menu kunnen kopen en alles apart moeten betalen. :P

[Reactie gewijzigd door Mijiru op 23 augustus 2008 11:38]

Als je reclame maakt voor een artikel, dan moet het ook te verkrijgen zijn. Aldi en Carrefour zijn hier in Belgie al eens voor teruggefloten geweest. Electronica die na minder dan 1 dag al uitverkocht was. Dat kan nu eenmaal niet.

Voor de Wii heb ik in de tijden van schaarste maar weinig reclame gezien.
Aldi en Carrefour zijn dan ook (verplicht) slimmer geworden:

Unieke aanbieding! Slechts 3000 toestellen! Te koop zolang de voorraad strekt!
Zelfs daar hebben ze boetes voor betaald, maar het probleem is dat ze deze gewoon mee voorzien in hun reclamebudget! De boetes hebben een maximum bedrag en die betaalden ze gewoon netjes...
allemaal goed en wel.
Maar als er bepaalde mensen bereid zijn om zoveel geld neer te tellen voor een dergelijk apparaat, dan lijkt me dat hun probleem?

Niemand werd gedwongen door Apple om de iPhone te kopen volgens mij?
Volgens dit bericht worden ze wel gedwongen om een mobistar abbonement af te sluiten bij aankoop. En dat mag niet in belgie.
En wie verplicht je dan om een iPhone te kopen? Dat deze altijd met een bepaald abonnement komt, dat is dan weer een ander verhaal, maar je hebt keuze genoeg in toestellen en abonnementen. Dat niet alles mogelijk is, dat is niets bijzonders, het leven staat bol van de keuzes.

En dus ook telleurstellingen, je kunt blijkbaar niet alles hebben.
En wie verplicht je dan om een iPhone te kopen? Dat deze altijd met een bepaald abonnement komt, dat is dan weer een ander verhaal, maar je hebt keuze genoeg in toestellen en abonnementen.
Onzin hoor. In BelgiŽ is koppelverkoop verboden. Een toestel, om het even welk, moet te koop zijn zonder daar een abonnement bij te hoeven nemen. Dat was ook het geval met de lancering van de iPhone hier: die had ook zonder abonnement te koop moeten zijn en dat was ook de officiŽle houding van de Mobistar-top. Helaas bleken nogal wat resellers er andere praktijken op na te houden, zodat mensen die een iPhone wilden kopen en daar gewoon recht op hadden, botweg geweigerd werden.
En dat zijn trouwens niet de enigste problemen, je moet het artikel maar eens lezen, abonnementen die pas een maand later mogelijk zijn, standaard functies die er voor zorgen dat je sneller over de limiet gaat, ...
Officieel klinkt het bij Mobistar dat ze niet aan koppelverkoop gedaan hebben, want ze verplichtten de consument niet om een abonnement af te sluiten. Vraag is wat ze aan de top aan hun verkopers gezegd hebben. Als er geen bewijzen bestaan dat Mobistar zijn verkopers verplicht heeft hun klanten ook een abonnement aan te smeren bij een iPhone, dan blijft volgens mij hun officieel statement gelden. Ga je dan alle Mobistar-winkeliers aanklagen die dit wel gedaan hebben?

Officieel mag koppelverkoop inderdaad niet, maar het wordt toch gedaan hoor. Denk maar aan de verplichting om ook je internetabonnement bij Belgacom te nemen als je BelgacomTV wil.
Welkom in het heden waar je niet langer meer een internetabonnement moet hebben als je Belgacom TV wil.
Staat onder andere in dit artikel :
http://www.hln.be/hln/nl/...edefinitietelevisie.dhtml
Niemand verplicht mij om een iPhone aan te schaffen, maar als ik er eentje wil aanschaffen, wordt ik verplicht een abonnement te nemen bij provider x. En juist dat mag niet, ze moeten mij een iPhone aanbieden zonder dat ik een contract moet afsluiten, dat is nu eenmaal bij wet geregeld.

Dat ik een korting krijg als ik tegelijkertijd een contract bij x aansluit, is geen probleem, maar ze moeten hem ook los verkopen, en dat vertikken ze nu net, al is het officieel wel zo geregeld, maar de mobistar verkooppunten weigeren dat te doen.

Ik vind het daarom vreemd dat Apple aangeklaagd wordt, dit is een praktijk van Mobistar. Je kunt het Apple niet kwaliek nemen dat zij Mobistar als exclusieve partner kiezen, dat is een normale praktijk.

Overigens ondanks dat het in sommige opzichten een leuke telefoon is, zou ik sowieso voor een ander kiezen. HTC/Glofish OID.
je kunt het apple EN mobistar kwalijk nemen. ze hebben immers SAMEN een contract getekent voor de exclusieve verkoop van de telefoon, die zeer waarschijnlijk onder druk van apple wel zo is ingepland dat er ook alleen verkocht mag worden als er een abonement bij zit. misschien is dit wel omdat alleen dat abonement de functies van de telefoon ondersteunt.

datr mag dan alleen niet betekenen dat ej het abonement of de telefoon niet los moet kunnen kopen.

het zou wel heel toevallig zijn als apple in belgie niet de afspraken wil maken die ze in alle andere landen wel maken.
het kan natuurlijk, dat apple daarvan nadrukkelijk heeft afgezien, omdat het in belgie verboden zou zijn, maar daar moet toch makkelijk iets vaan terug te vinden zijn in het contract. of apple verplicht het mobistar vanwege de algemene contractsvoorwaarden die ze in alle landen toepassen, of in het contract staat die die niet geldig zzijn, of er is niets over vermeld in het contract.in dat geval is dat wellicht ook bewust gedaan zodatr bewijzen over afspraken niet kunnen worden aangetoond.

maar in dat geval is het wel heel opmerkelijk dat er ook in belgie wel sprake is van koppelverkoop.

ze hoeven dus alleen aan apple te vragen of die het verplcht stelt om aan de koppel erkoop te doen, of dat ze het verbieden.
daarna is mobistar het haasje.
Tsja, het mag niet volgens de wet, maar omdat je voldoende keuze hebt uit andere aanbieders staan we het toch toe. Die andere aanbieders ruiken ook geld, waardoor je over een jaar alleen nog maar toestellen icm een vast abo kunt kopen. Waar leg je dan de grens.

Kortom, goede zaak om de eerste de beste overtreder aan te pakken.
Als je een BMW koopt, dan koop je daar ook niet meteen een stuk van de weg bij (hoewel sommigen dat misschien wel denken :p).

Het gaat erom dat je een keuze maakt van telefoon en nadien maak je volledig los daarvan een keuze voor je abonnement. Dat ze het samen aanbieden in een soort pakket is geen probleem. Maar ze moeten ook beiden los verkrijgbaar zijn.
Als je een BMW koopt, dan koop je daar ook niet meteen een stuk van de weg bij (hoewel sommigen dat misschien wel denken :p).
In die vergelijking zou ik merk van benzine gebruiken ipv weg.
Bij een BMW koop je wel een stel banden die niet door BMW zelf geproduceerd worden. Ik heb altijd begrepen dat je pas over koppelverkoop praat als de producten onafhankelijk van elkaar een volledig (functionerend) product zijn. Als je dus bij je iPhone een "gratis" stofzuiger "krijgt" dan is dat koppelverkoop.
Tja, een beetje kort door de bocht als je het mij vraagt. Of dacht je dat als deze wetten er niet zijn dat je dan nog keuzes hebt?

"maar je hebt keuze genoeg in toestellen en abonnementen"
Dankzij allerlei handelswetten.
Het probleem ligt niet alleen aan de consument-kant. Waarvan ik het overigens zeer vreemd vind dat ik (in NL) dus gewoon vastzit aan t-mobile als ik een iPhone wil. Misschien vind ik T-mobile wel helemaal geen goede provider?

Het probleem zit echter ook aan de providerkant: Het lijkt me voor de concurerende providers nou ook niet echt eerlijk dat t-mobile wel het ding mag verkopen, en zij niet.

Kortom, ik vind dit zeer vreemde handelpraktijken van Apple en niet meer dan logisch dat de belgen er iets aan willen doen. Het verbaast me eigenlijk dat ik hier in Nederland niets over hoor...

[Reactie gewijzigd door ravenamp op 24 augustus 2008 13:21]

En wie doet dat? Mobistar. Wie klagen ze aan? Apple.
Ik denk dat als ik een kratje bier op heb misschien de logica daar van in ga zien. Mij lijkt het mij dat je dan niet Apple maar Mobistar aanklaagt omdat zij degenen zijn die aan de koppelverkoop doen, niet Apple.

Dat andere verhaal zal ook aardig lastig worden om te bewijzen omdat dit probleem wereldwijd geldt. Men zal dus moeten bewijzen dat er meer geproduceerd en meer op voorraad lag dan dat er wereldwijd is verstuurd naar alle winkels. Lijkt me knap lastig om die cijfers te verkrijgen van buitenlandse bedrijven hoewel ze het natuurlijk via Apple zouden kunnen spelen. Ik ben in ieder geval erg benieuwd hoe ze dit voor elkaar gaan krijgen.
Zij hebben een klacht neergelegd tegen onbekenden, en niet tegen mobistar of Apple. Het is nu aan het gerecht om uit te zoeken wie van de twee deze praktijken heeft opgericht als ze zich dan al hebben voorgedaan.
Mobistar en Apple hebben een contract. Als dat contract inhoud dat mobistar abbo's moet verkopen is het contract onwettig en kunnen beide partijen worden aangeklaagd.

Vraag is natuurlijk of Mobistar zo dom is geweest dit vast te leggen of dat het zelfs maar een officieel beleid is geweest. Het kan bv ook "gewoon" door verkopers zijn veroorzaakt die kans zagen hun bonus wat te spekken door de lucratievere klanten die een abbonement wilden afsluiten voorrang te geven.
Sommige mensen zouden bereid zijn evenveel neer te tellen voor shampoo.
Maar, waar Test Aankoop op aanstuurt is dat door de valse schaarste men dan toch "gedwongen" is om een iPhone met abonnement te kopen, in andere woorden koppelverkoop.

[Reactie gewijzigd door Mijiru op 23 augustus 2008 11:38]

Indien men dat kan aantonen dat Mobistar je wel een iPhone verkoopt als je er een abbo bijneemt lijkt het me dat je de verkeerde aanklaagt.
Het is niet Apple die zegt 'als je slim bent verkoop de iPhone dan met een abbo' ,hier gaan gewoon sommige resellers de fout in volgens de belgische wetgeving.

Het andere punt een moedwillige schaarste creeeren lijkt mij een domme zet van Apple , maar of dat strafbaar is.....
Het andere punt een moedwillige schaarste creeeren lijkt mij een domme zet van Apple , maar of dat strafbaar is.....
Schaarste --> veel berichten erover --> hype. Hoe groter de hype, hoe meer berichten in de media, hoe groter de aandacht, waardoor de hype nog verder gevoed wordt.
Zoals een bekend marketing-slogan al zegt: het maakt niet uit wat ze over je zeggen, als ze maar over je praten. Ofwel: slechte publiciteit bestaat niet...
in dit geval gaat het over de hoeveelheid reclame dat ze maken en de gecreŽerde doelgroep, om dan niet een bepaald percentage toestellen te voorzien voor die doelgroep.

bvb je maakt een campagne met als doelgroep 2 miljoen studenten, waarvan je verwacht dat er 100.000 je product wil kopen. Als je dan maar 30.000 toestellen voorziet, dan wordt er gesproken van een moedwillige schaarste
Als dat het geval is, is het echt raar geregeld. Natuurlijk zal men spreken over een doelgroep van een x aantal personen. Maar niet iedereen uit je doelgroep koopt het product op dag 1 ;). Met andere woorden 30.000 toestellen in de eerste maand voor een totale doelgroep van 100.000 vind ik nog heel erg netjes...

Hoe de precieze situatie in BelgiŽ nu is weet ik niet, maar in Nederland zijn er toch steeds meer winkels die het toestel gewoon op voorraad hebben liggen. Dat maakt het volgens mij heel moeilijk om aan te tonen dat de schaarste opzettelijk was. Als Apple/Mobistar slim is gaan ze gewoon wat met cijfers smijten ;); bijvoorbeeld Apple verkoopt miljoen iPhones op eerste dag of Foxconn produceert 800.000 iPhones per maand (voor de launchdag hebben ze dus al 1 maand productie nodig!).

Desalniettemin blijft het natuurlijk interessant om te volgen.
Dat is helemaal niet dom, kijk naar Nintendo met hun Wii. Bij de launch zou het nog een onverwacht succes kunnen zijn maar na al die tijd hebben ze nog steeds niet genoeg fabrieken ingeschakeld en hebben ze bijgevlog geen reden om prijsdalingen te doen.
De hardware van een x360 is vele malen superieur aan een Wii en toch slagen ze erin om gelijke prijs te houden.
Het gaat hem dan ook niet om de prijs. Maar er is een kunstmatige schaarste gekomen. Er word namelijk beweerd dat in de opslagplaatsen meer dan voldoende iPhones aanwezig waren maar dat men deze opzettelijk met mondjesmaat uitleverde aan de winkel.

Daarnaast kregen Mobistar klanten voorrang. Had jij een exemplaar gereserveerd maar wenste jij geen klant te worden bij Mobistar dan kon jij blijven wachten omdat de eerst volgende binnenkomende ladingen exclusief naar Mobistar klanten gingen.
En terecht, ik vroeg me al af waarom dit niet eerder gebeurd is.
Ik ben blij met belgiŽ. Belgie doet heel veel om miskopen te vermijden, zoals bedenkdagen, 2 smsjes voor abonnement, verplicht melden wanneer je je abboneert, verplicht meldenwat alles exact kost. Echt waar, er zijn heel veel regels die het makkelijk maken voor de burger.
Helaas zijn wij veel te weinig op de hoogte van alle regels. Zelf weet nl niet meer dan wat er op contracten staat...
Microsoft en Sony hebben het ook geflikt. Op de een of andere manier komt men er toch altijd weer mee weg. Veel te hoge prijzen door net te doen of het iets exclusiefs is.
Hmmm, in een open economie, gebaseerd op het kapitalistische model binnen een parlementaire democratie ;)
moet kan je een producent niet dwingen vraag & aanbod bij elkaar te brengen.
Dat doet de markt namelijk en alle winst wordt weggeconcurreerd, wat wil een mens nog meer ?
Wel ben ik tegen de in de meeste landen verboten 'koppelverkoop', of het nu een PC met M$ is of een Foon met abo.
apple heeft altijd al een vrij opmerkelijkke markt strategie gebruikt. hoe was het in het begin met mac computers? Het intreseerde hun niet om de volledige markt te bedienen, ze wouden enkel een beperkte markt bedienen. hun prijzen waren toen nog veel erger dan nu. ik heb nog gehoord van een leerkracht lang geleden dat in het begin een verkoper van apple computers destijds 50 000 bef (1250 euro) kreeg per verkochte computer. de computers waren destijds wel enorm duurder in vergelijking met vandaag maar laat het duidelijk zijn dat ze altijd al een soort van elite merk wilden zijn. het is bijna hun dood geworden destijds. ze gebruiken alle mogelijkke manieren om de consument te overtuigen dat hun product totaal anders is dan de rest en er natuurlijk een zo groot mogelijkke hype rond maken. test aankoop vind dat ze hier te ver in zijn gegaan door kunstmatige schaarste te maken zodat als mensen naar de winkel gaan en horen dat hij uitverkocht is men denkt dat het echt wel een populair en het een goed toestel moet zijn. en als ze effectief kunstmatige schaarste gemaakt hebben dan mogen ze van mij apple voor de rechter slepen, zal hun leren. en die Iphone zelf, er zijn veel betere toestellen op de markt dan dat, maar dit is natuulijk mijn subjectiefe mening.
Dan is er intussen veel veranderd. Me plaatselijke AV boer heeft ook eens met iPod verkoop willen beginnen. Tot hij erachter kwam wat de winstmarges waren. Sindsdien komt er geen Appletje zijn winkel binnen...
Heb mijn iPhone de dag van release in een Mobistar winkel kunnen kopen. Wel met abonnement maar dat was ik sowieso al van plan. Eergisteren telefoon gehad van de switch store in antwerpen dat de iPhone 3g white, die ik gereseveerd had nog voor de release, voor me klaar ligt en ik deze binnen 5 dagen moet komen afhalen. Moet nog bellen dat ze iemand anders gelukkig kunnen maken.

Verder vind ik voorrang geven aan mensen die een abonnement willen nemen (slechts 5euro winst per iPhone?) niet gelijk staan aan koppelverkoop. Toch niet zolang de schaarste echt is en niet gecreŽerd.
Ik snap die hype's niet zo. M'n broer heeft zo'n ding, maar wat heeft die Iphone wat een doodnormale PDA met windows CE niet heeft? Ik heb het niet kunnen vinden...

Geef mij maar een losse PDA en een goedkoop mobieltje:

7,95 sim only van 300 belminuten = +-100,- per jaar abbo.
Standaard nokia telefoontje mediamarkt = 40,-

Ben ik dus minder dan 150,- per jaar kwijt.

M'n iPaq 114 = 200,- overigens.
Wanneer gaan ze eens iets doen aan de koppelverkoop bij digitale tv? Dat is toch net hetzelfde? Om Telenet of Belgacom TV te kunnen ontvangen moet je HUN hardware kopen!

Ik snap nog altijd niet dat nog steeds niemand, echt niemand, daar nog iets over heeft gezegd (testaankoop, kranten, ...)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG G4 Battlefield Hardline Samsung Galaxy S6 Edge Microsoft Windows 10 Samsung Galaxy S6 HTC One (M9) Grand Theft Auto V Apple iPad Air 2

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True