Microsoft heeft veiligheidsbedrijven, waaronder ook antivirusvendors, voorzien van informatie om het hen mogelijk te maken hun producten naadloos met Windows Vista samen te laten werken. Vooral McAfee had geklaagd over het feit dat software niet langer kerneltoegang kon krijgen. Microsoft achtte dat noodzakelijk om de veiligheid van het besturingssysteem te garanderen. 'Als antivirussoftware de kernel kan benaderen, kunnen rootkits dat immers ook,' zo redeneerde men in Redmond. Dat de gemaakte aanpassingen in Vista al gebruikt werden in Windows XP64, werd door McAfee over het hoofd gezien.
Heel wat software leidt namelijk zogenaamde 'kernel calls' om naar zijn eigen code, bijvoorbeeld om een opgeroepen document door de virusscanner te laten passeren, terwijl er gewoon API's beschikbaar zijn om op een formeel juiste manier in te grijpen in de werking van het besturingssysteem. Door de nieuwe features die in Windows XP64 hun intrede deden en die ook in Vista geïmplementeerd worden, wordt dit omleiden van kernel calls onmogelijk gemaakt en worden softwarebouwers gedwongen netjes API-calls te gebruiken. Informatie over deze API-calls is nu dus naar de antivirusbedrijven, waaronder McAfee, gestuurd.

Update 15u10: Symantec heeft ondertussen aangegeven niet blij te zijn met Microsofts toezeggingen. Het bedrijf is van mening dat het rechtstreekse kerneltoegang absoluut nodig heeft om zijn werk te kunnen doen. Op dit moment kunnen antivirusbedrijven bescherming bieden tegen bepaalde bedreigingen, ook als er geen API-functie voor de gewenste activiteit beschikbaar is, door rechtstreeks in te grijpen in de kernel. 'Met de introductie van PatchGuard probeert Microsoft dat onmogelijk te maken en dat is niet goed voor de veiligheid van de consument,' aldus Rowan Trollope, Vice President of Consumer Products bij Symantec.
Dat het afschermen van de kernel een inherent veiliger systeem oplevert en dat ook kwaadwilligen gebruik kunnen maken van achterpoortjes die voor antivirusvendors opengezet worden, wil men bij Symantec niet gehoord hebben. Trollope wist in één moeite door namelijk te melden dat Symantec-onderzoekers de kernelafscherming al gekraakt hebben en dat dus ook hackers daarin zullen slagen. Er lijkt Symantec er dan ook veel aan gelegen te zijn Vista in een kwaad daglicht te plaatsen. Het bedrijf klopte al bij de EU aan, begon een rechtszaak en publiceerde rapporten die de onveiligheid van bètaversies van het besturingssysteem moesten aantonen.