Gebruik Firefox in Europa in kaart gebracht

Xiti Monitor heeft een onderzoek uitgevoerd naar de penetratie van Firefox op de Europese markt, en daaruit blijkt dat Nederland geen hoge toppen scheert. Koploper is Finland, waar maar liefst 34 procent van de internettende bevolking Firefox gebruikt, gevolgd door Duitsland dat 'slechts' 24 procent haalt. Nederland en België scoren echter bedroevend laag, met respectievelijk slechts 11,8 en 13,1 procent van de internetters aan de Firefox. Hekkensluiter in het rapport is Oekraïne, waar amper 2,89 procent zijn toevlucht zocht tot deze alternatieve browser. Deze percentages werden overigens gemeten door na te gaan met welke browser de bezoekers van sites in deze landen surften. Wereldwijd gebeurt 11,8 procent van de bezoeken in de Verenigde Staten met Firefox, terwijl dat aantal in Europa 14,1 procent bedraagt. Ook Australië scoort goed op dit gebied, terwijl Azië, Het Midden-Oosten, Afrika en Zuid-Amerika allen rond de vijf procent Firefox-hits blijven zweven.

Firefox-gebruik in kaart gebracht

Door Yoeri Lauwers

Eindredacteur

28-09-2005 • 11:45

113

Submitter: Woudloper

Bron: Xiti Monitor

Reacties (113)

113
105
53
16
4
8
Wijzig sortering
Hoewel het Nederlandse gebruik van Firefox achter loopt op het Europees gemiddelde is wel duidelijk te zien (wanneer je de resultaten van juli vergelijkt met de resultaten van september) dat Nederland in een stijgende lijn zit op het Firefox gebruik.

Dat Finland bovenaan staat is wel te verwachten, aangezien dit land over het algemeen op IT gebied vooraan loopt.
In Finland heeft het Ministerie van Communicatie (http://makeashorterlink.com/?I210521EB)ergens begin 2005 de aanbeveling gedaan om geen gebruik meer te maken van Internet Explorer. Dit vanwege een exploit die ontdekt was en waarvoor in de nabije toekomst geen patch verwacht werd.
Bij ons op de zaak is sindsdien gebruik van IE verboden en is iedereen overgestapt op Firefox! :D

Er is toen erg veel over te doen geweest en dat zie je dus ook terug in de gebruikscijfers voor Firefox in Finland.
In Finland heeft het Ministerie van Communicatie (<a href=\"http://makeashorterlink.com/?I210521EB\" target=\"_blank\">http://makeashorterlink.com/?I210521EB</a>)ergens begin 2005 de aanbeveling gedaan om geen gebruik meer te maken van Internet Explorer.
Interessant. Heb je ook een bron? (Ik heb de link gevolgd, maar zover ik kon zien, was dat gewoon de Engelstalige website van het Finse ministerie van Communicatie)
op IT gebied vooraan loopt.
Dus als je op IT gebied vooraan loopt, gebruik je FF? Ik denk dat er voor Finland andere (en betere) verklaringen te bedenken zijn bijv. - ik verzin maar een dwarsstraat - omdat men in Finland meer anti-VS (in de zin van: de VS domineert de hele Westerse wereld met hun producten en cultuur) is als in de rest van Europa.

@Evo155:

FF is Open Source en dus in principe open voor alle nationaliteiten. Het is geen product van een groot dominerend Amerikaans bedrijf
Dat ben ik niet met je eens. Firefox is toch ook VS? En waarom wordt er dan in Azie, waar ze in China toch ook niet zo pro VS zijn zo weinig gebruik gemaakt van FF?
Dus als je op IT gebied vooraan loopt, gebruik je FF?
Je gebruikt in ieder geval geen MSIE, aangezien dat product al jaren niet meer ontwikkeld wordt en hopeloos achterloopt op het gebied van ondersteunde standaarden.
Wat een complete onzin. Jij gaat mij nu vertellen dat ik niet normaal kan browsen met IE??? Beetje raar, want ik typ dit bericht nu zonder problemen in IE...
Waar heb je mij zien beweren dat je niet normaal kan browsen met IE? Je legt me woorden in de mond die ik niet gezegd heb.
Het zou veel beter zijn voor FF als er niet van die fanboys zounden rondlopen, die ongefundeerde nutteloze uitspraken doen om 'hun' FF te promoten.
Dit heeft niks met "fanboy" zijn te maken en het zijn al helemaal geen "ongefundeerde nutteloze uitspraken". Het is een FEIT dat er aan MSIE al jaren niks nieuws is toegevoegd. Sinds MSIE 4.0 is er bijzonder weinig veranderd, terwijl er in die tijd een heleboel aan de standaarden is gewijzigd. Het is een FEIT dat pas nu, nu MS markt dreigt te verliezen aan FF, Opera, etc. er plotseling weer ontwikkeld gaat worden aan MSIE. Het is een FEIT dat MS met MSIE7 pas weer een browser zal hebben die bij de tijd is, hoe erg bij de tijd, zullen we af moeten wachten. Het is overigens ook een FEIT dat ik MSIE7 niet zal gaan gebruiken, en dát is wel omdat ik een "Firefox Fanboy" ben.
@ the end

Dat is dus het voorbeeld van een standaard home user. Natuurlijk kan je zonder problemen iets tikken in I.E., maar als je nu verder kijkt dan je neus lang is zal je ontdekken dat er een heleboel goede alternatieven zijn, die meestal ook veiliger zijn
Ja, het is al jaren bekend dat elk land dat verstand heeft van IT geen Internet Explorer gebruikt. Amerika, daar gebruiken ze dat spul niet, en in Europa niet, en in Japan al helemaaaaal niet.

Bizar dat al die andere landen die geen vertsand van IT hebben samen 90% van de markt op ICT gebied vormen,
Groot marktaandeel != innovatief.
en dat je op basis van het land waar iemand vandaan aan het surfen gaat kan zien of hij verstand heeft van ICT. Als je op basis van geboorteland zegt te kunnen zien of iemand een crimineel is heet dat volgens mij discriminatie, mooi dat dat bij IT anders is.
Dit slaat helemaal kant noch wal.
Zelfprojectie is hier niet echt handig. Jij hebt geen probleem met internet explorer, de kennissen en familie waar ons tweakers spyware zit te ruimen in onze vrije tijd wel.

Worms en exploits hebben exclusief internet explorer als makkelijk doelwit. Browse voor de gein is naar astalavista en proef het verschil. Met Firefox zit je veiliger.
Mijn punt is nu juist dat het voor de veiligheid niets uitmaakt of je met IE of met FF browsed.
Dat klopt niet, het maakt wel degelijk uit. Uiteraard blijft de gebruiker een belangrijke factor, maar feit blijft dat ook het gebruikte "gereedschap" (of dit nu een OS is, een browser of een hamer) invloed heeft op de veiligheid.

Je kunt natuurlijk altijd zeggen: "ja, maar als je oplet en dit of dat niet doet en verder alle ActiveX en Javascript, uitschakelt, dan krijg je nooit een virus of spyware/dan sla je jezelf nooit met je hamer op de duim."
Dan zeg ik: "je kunt je computer ook gewoon NIET op het internet aansluiten en je DVD-speler/diskettestation nooit gebruiken en ook nooit een USB-stick o.i.d. gebruiken; dan is de kans op een virus helemaaaaal klein!/Nooit timmeren en de kans dat je op je duim slaat met een hamer is bijzonder klein"

Feit blijft: als Firefox-gebruiker ben je niet vatbaar voor foute ActiveX-scripts en ben je als IE-gebruiker ben je niet vatbaar voor IDN-gerelateerde problemen (zolang je geen IDN-plugin hebt geïnstalleerd)/een rubber hamer doet meestal minder schade aan je duim dan een metalen hamer.

Over IDN gesproken: zouden Internationalized Domain Names de reden zijn dat de FireFox-penetratie in Duitsland zo groot is? IE ondersteunt deze nog niet, waardoor je als IE-gebruikende Duitser 2 dingen kunt doen om 'umlaut-domeinen' te bezoeken: een IDN-plugin installeren of een alternatieve browser gebruiken die wel IDN ondersteunt (zoals FireFox ;))...
Je noemt een Active X control als voorbeeld. 1000en mensen per dag negeren de gigantische waarschuwing die je voor je neus krijgt (en dan nog 3x ofzo..) en installeren toch die foute control.
Ja, en in Firefox kan dat helemaal niet omdat er geen ActiveX in zit... Ergo: het maakt wel uit. In elk geval maakt het uit voor onoplettende gebruikers.

En zelfs oplettende gebruikers kunnen aan sommige dingen niks doen. Gebruikers van Firefox <1.01 kregen als ze een gespoofde paypal (klik hier om de test uit te voeren) bezochten in hun adresbalk te zien: www.paypal.com... (met het blote oog, tenminste, de character-codes waren iets anders).
IE-gebruikers niet. En dus waren IE-gebruikers veel minder vatbaar voor dit soort spoofing-aanvallen.

Nogmaals: het maakt wel degelijk uit welke browser je gebruikt...

@^Tijger^: Mooi, je onderstreept mijn punt.. Die FireFox extensions werken niet onder IE. Dus voor de 4e keer: het maakt wel uit welke browser je gebruikt. :7
@dextertje: Maar goed dat je geen extensions kan installeren in FF dan die hetzelfde resultaat hebben als een malware ActiveX component, he?

Oh dat kan wel? Oops.
Ja, het is al jaren bekend dat elk land dat verstand heeft van IT geen Internet Explorer gebruikt. Amerika, daar gebruiken ze dat spul niet, en in Europa niet, en in Japan al helemaaaaal niet.

Bizar dat al die andere landen die geen vertsand van IT hebben samen 90% van de markt op ICT gebied vormen, en dat je op basis van het land waar iemand vandaan aan het surfen gaat kan zien of hij verstand heeft van ICT. Als je op basis van geboorteland zegt te kunnen zien of iemand een crimineel is heet dat volgens mij discriminatie, mooi dat dat bij IT anders is.
Mjah, als het om veiligheid gaat dan zou ik FF maar links laten liggen.

Alternatief is niet gelijk aan veiliger noch promoot het veiliger surf gedrag, op zijn best is het 'security by obscurity' maar het doet niets aan de meest basale veiligheidsproblemen die 99 van de 100 keer bij het gedrag van de user zelf liggen.
Nogmaals; het maakt niet uit of je IE of FF gebruikt.

Je noemt een Active X control als voorbeeld. 1000en mensen per dag negeren de gigantische waarschuwing die je voor je neus krijgt (en dan nog 3x ofzo..) en installeren toch die foute control. Als je ze vraagt waarom ze dat gedaan hebben, dan zeggen ze: "eeehhh, nou, dus, ja dat weet ik niet hoor. Volgens mij heb ik dat niet gedaan hoor!!!".

Ditzelfde verhaal geld voor normale executables, annakournikova.jpg.vbs, enz.

Als je kan downloaden met een browser, dan is hij 'levensgevaarlijk' voor de gewone gebruiker.
@De tijger
Maar goed dat je geen extensions kan installeren in FF dan die hetzelfde resultaat hebben als een malware ActiveX component, he?
Er is alleen 1 groot verschil:

In IE kunnen activeX componenten door elke willekeurige site geinstalleerd worden.

Bij firefox standaard alleen vanaf het standaard door mozilla beheerde domein. Wil je echt vanaf een andere site installeren, dan kan dat, maar dan moet je dat handmatig in de config instellen.

Iemand die zoiets kan instellen weet zeer waarschijnlijk wel wat ie doet.

Er is een parallel met linux en windows te trekken; natuurlijk kun je in Linux ook executables downloaden die kwaad aanrichten (zelfs al is dat alleen binnen het domein van de ingelogde user). Alleen, in Linux moet je eerst de rechten met de hand op executable zetten. Je voorkomt hiermee dat je dus zomaar door een domme mis-click een gevaarlijk bestand execute.
Dat Finland bovenaan staat is wel te verwachten, aangezien dit land over het algemeen op IT gebied vooraan loopt.
Dus als je op IT gebied vooraan loopt, gebruik je FF?
Finland staat bekent als land waar nieuwe technologie snel geaccepteerd wordt. Finnen zijn gek op nieuwe gadgets/dingetjes, denk bijvoorbeeld aan Nokia.

(bron: "Just for fun" van "Linus Torvalds")

Dan kan dus wel het hoge percentage van Firefox converts verklaren. Nederland is - naar mijn weten - veel conservatiever.
Ik zou liever "nuchterder" zeggen dan conservatiever. Wanneer men gek is op gadgets/dingetjes kan ik niet echt zeggen dat diezelfde mensen vooruitstrevender/progressiever zijn, alleen dat ze erg makkelijk ergens lekker gemaakt voor kunnen worden (snel meedoen in een hype).
Je moet het ook wel een beetje promoten. Veel mensen hebben er nog nooit van gehoord. Sinds mijn moeder de mouse gestures onder FF heeft ontdekt, wil ze niet anders meer dan 'dat ding met het vosje'.

Het sneeuwbaleffect komt heus nog wel.
Voor de liefhebbers de stijging in procenten sinds juli:

Luxembourg 1,99%
Royaume Uni 14,35%
Allemagne 16,28%
Suisse 16,63%
Norvège 19,53%
Espagne 21,68%
Rép. Tchèque 22,13%
Autriche 22,66%
Italie 26,26%
Suède 27,48%
Pays-bas 27,97%
France 28,35%
Belgique 31,07%
Hongrie 37,41%
Roumanie 37,79%
Portugal 45,09%
Irlande 49,74%
Finlande 50,53%
Pologne 50,84%
Grèce 63,56%
Estonie 66,06%
Monaco 67,88%
Danemark 75,48%
Lituanie 101,86%
Mijn FF identificeert zich altijd als IE 6.0 omdat anders sommige sites niet werken.
Ik denk als je het percentage mensen meetelt die dat ook doen dat het getal dan nog iets hoger uit zal vallen.
ik gebruik altijd de FF identifier ...

als 't echt niet werkt klik ik op 'View in IE' wat een leuke plugin is voor mij :)
Daarmee krijg je sitebouwers dus nooit zover om dat aan te passen hé... Ik laat FF altijd als FF identificeren, tenzij het echt absoluut niet wil op die manier, wat ik maar héél zelden tegenkom, dan pas laat ik hem zichzelf even, alleen voor die site, als IE identificeren.
Voor die momenten gebruik ik de "view this page in IE" extensie...

Helaas is het nog steeds nodig deze extensie te gebruiken omdat zo nu en dan IE only code langskomt. Zooooo slecht he... Vooral bij JavaScript scrolldown menu's etc.(terwijl er zat alternatieven zijn die WEL werken op FF).
Het aantal gebruikers dat dit doet is denk ik niet eens meetbaar. Dit was voorheen pure noodzaak, tegenwoordig zie ik er het nut niet meer van in.
in geval van slechte site probeer ik altijd mailtje te sturen met de mededeling dat ik een Mozilla browser gebruik en of er plannen zijn hun site aan te passen.
En dat helpt? Ik heb het ook wel geprobeerd, maar het resultaat is altijd 0 (helaas).
Wie niet waagt, wie niet wint. Ik heb zelf eind vorig jaar een mailtje gestuurd naar averoachmea.nl en kreeg na een dag netjes bericht terug:
Uw opmerking omtrent andere browsers zal meegenomen worden. Wij zijn op dit
moment druk bezig met het ontwikkelen van een nieuwe publieke internetsite
waarin we ook andere browsers willen gaan ondersteunen. De introductie
hiervan ligt gepland op het einde van het eerste kwartaal van 2005.
De site werkt nu prima met FF.
Ik zou hem ook niet aanpassen. Gebruik maar lekker je IE!
Betaal jij dan ook mijn Windows licentie? Want ik gebruik thuis alleen maar Linux. Als je een site maakt die maar in 1 browser werkt heb je het doel van Internet níét begrepen.
Mijn FF identificeert zich altijd als IE 6.0 omdat anders sommige sites niet werken.
Ik denk als je het percentage mensen meetelt die dat ook doen dat het getal dan nog iets hoger uit zal vallen.

Hoe doe je dat? zijn daar tooltjes voor?
Ligt het er niet deels aan dat in Nederland de internetpenetratie heel hoog is en dus elke huis-tuin-en-keuken-miep internet heeft? Ik zie mijn moeder echt geen firefox installeren alhoewel die wel aardig wat afsurft. Ik zou bijna durven stellen dat dit in veel landen wat anders ligt en daar vooral toch de meer tech-savvy mensen internet hebben en dus ook meer firefox gebruiken. (het zou zo maar kunnen ;))
Jah, dat dacht ik ook al.. Maar als je dan kijkt naar Zweden, een land met naar mijn weten de hoogste penetratiegraad van internet, is 18,4% van de gebruikers met Firefox aan het surfen..

Maar het lijkt me wel interessant om deze resultaten uit te zetten naar het % mensen met internet, en dan eens kijken of je een correlatie vind :).

Edit: gemodereerd als Throll :?
Dat dacht ik dus ook! Volgense mij heeft Nederlands relatief gezien heel veel internet aansluitingen. Ik denk dat dat automatisch relatief meer 'digibeten' met zich meebrengt. Zij gebruiken gewoon IE, en weten waarschijnlijk niet eens dat er iets als FireFox is.
Het ligt er aan dat het gros van de nederlanders schapen zijn, die te dom/lui/onverschillig zijn wat ze gebruiken en alles wat microsoft ze aanrijkt in windows voor zoete koek slikken. (Zie ook het hoge aandeel MSN in NL in vergelijking met andere landen)
En door de hoge internetpenetratie maakt deze groep inderdaad een statistisch groot deel van de nederlandse internetbevolking uit.
Nederland en België scoren echter bedroevend laag, met respectievelijk slechts 11,8 en 13,1 procent van de internetters aan de Firefox.
Bedroevend laag? Hoezo? Ik zie helemaal niets bedroevend aan deze cijfers, volgens mij is het namelijk helemaal niet bedroevend als iemand een bepaale browser gebruikt. Bedroevend wordt het pas als ik in mijn gekozen browser een site niet kan bezoeken. Bedroevend is het niet als mijn buurman Lynx wil gebruiken, of Firefox, of Netscape, of IE.

Beetje stemmingmakerij in dat onderzoek.
idd, er is niks bedroevend aan IE of een andere niet FF browser gebruiken. Het is bedroevend dat mensen klakkeloos op "Ja" drukken en vervolgens de browser de schuld geven van alle enge dingen op hun pc...
Wat mij betreft gaat het niet om een schuldvraag. Je geeft zelf aan dat mensen klakkeloos op 'Ja' drukken. Als ik dit als gegeven neem dan zou je als ontwikkelaar je af moeten vragen wat je daaraan kan doen.

@J0ri: Klopt, da's ook de reden dat ik ook FF gebruik.De manier waarop ze het probleem aanpakken spreekt mij aan. Tegenwoordig hoef ik niet meerdere malen per dag m'n computer af te scannen.

@Weakling: Wat een onzin over een email adres ergens achterlaten. Er zijn vele manieren om email adressen te verzamelen. Ter vergelijking heb ik een geheim telefoonnummer (vanaf het begin) en toch krijgen mensen het voor elkaar om mij telefonisch te benaderen.
Wat betreft het installeren van spyware, ja dat gebeurt ook zonder een vraag of je dit wilt of niet. (dit is wel minder dan pre-sp2)
;)

Noot: Lekker ontopic :9
Anoniem: 154864 @purge28 september 2005 12:36
het klopt inderdaad wat je zegt, alleen er komen ook gekke dingen op je pc zonder dat je op ja klikt, en dat soort dingen krijg je net minder als je FF gebruikt ipv IE. tegen de ja-klik-spyware helpt geen enkele browser
Spam verwijderen? Dan heb je toch echt op die site een email adres achtergelaten. En ik geloof er ook geen biet van dat spyware "zomaar" geinstalleerd wordt.

@purge: Mijn reactie was op het inmiddels als overbodig weggemodde bericht van Mitsah die beweerde na op een verkeerde site geweest te zijn "ineens" een hoop spam moest verwijderen. Ik weet ook wel dat je niet je adres hoeft achter te laten om spam te krijgen, maar bij hem was het nadat ie op een site was geweest.
ik heb al 6 maanden geen spyware meer op mijn computer terwijl ik niet anders ben ga surfen.

Ik denk dat het ook belangrijk is dat je computer up to date is met updates
Moet jij mij vertellen welke sites dat zijn; ik surf al jaren met IE en ik heb het nog nooit meegemaakt dat ik 'zo maar' zonder iets te doen een virusje of spyware programma binnenlepelde. Dit gebeurt trouwens ook niet met FF.

Misschien is er al een virus actief op je systeem?
@j0ri

Zo naief is dat anders niet! Als je goede beveiligingsmaatregels hebt genomen zal je automatisch al minder tot geen spyware tegenkomen. Ik ben ook niet anders gaan surfen sinds ik Norman AV en Firewall heb, gekoppeld aan spywareguard en Adaware. Toch heb ik sindsdien veel minder tot geen last van spyware.

We kunnen het niet vaak genoeg roepen: beveiligen, up to date houden en bewust bezig zijn met je internetgedrag voorkomt 90 % van alle problemen! (minimaal)
Anoniem: 120782 @purge28 september 2005 16:41
Als je wil dat de "zonder ja klik" theorie opgaat moet je met een ongepatcht systeem een paar sites met cracks bezoeken.

En ja, inderdaad, dan ben je gewoon dom bezig :P
ben ik helemaal met je eens. Toevallig was ik vorige week bij een klant en moest ik gebruik maken van IE. Door een typfoutje kwam ik op een site terecht waar ik niet wilde komen. Ben 4 uur bezig geweest spyware en spam te verwijderen, zonder verder ergens op geklikt te hebben!
Anoniem: 154864 @purge28 september 2005 13:21
dan ben je toch vrij naief (zo schrijf je dat toch ongeveer he? :P op het trema na dan want dat kank niet typen hier :P)...

verklaar mij anders eens hoe ik spy-ware binnenkrijg door gewoon te surfen (dus zonder dingen te downloaden) en dat ik dit niet/minder kreeg als ik FF gebruikte (ik heb dit een keer echt getest. gescand op spyware, IE gebruikt om te surfen (naar een X aantal sites gegaan en op paar links geklikt), scannen op spyware, daarna met FF naar dezelfde sites gegaan en weer gescand. Nadat ik FF had gebruikt had ik veel minder spyware. dit is inmiddels wel al een tijdje geleden, dus weet niet hoe het nu zit)
Anoniem: 154864 @purge28 september 2005 13:49
uiteraard helpen een firewall, up2date houden, etc, etc, etc tegen dat soort dingen, ik zeg ook niet dat dat niet nodig is. wat ik wel zeg is dat als je met FF surft ipv IE, je nog wat meer beveiliging hebt, en we kunnen het niet vaak genoeg roepen: beveiligen...

om ff een voorbeeld te geven: op ons forum van school zaten twee exploits, als je met IE op het forum kwam gebeurde er gekke dingen (zoals het blijven laden van de pagina en downloaden van de exploits). maar als je met FF op het forum kwam merkte je dat het wat langzamer was als normaal, maar voor de rest gebeurde er niks vreemds (hij bleef niet laden en downloade niks van de exploits)

/edit
@ the end
sites waar ik veel kom:
www.tvgids.nl
www.nu.nl
www.cs-manager.com
www.darkthrone.com
school forum (ondertussen down)
www.google.com (en zoekresultaten uiteraard)

maar voor de vergelijking die ik had gemaakt had ik eenzelfde lijstje sites bezocht, dus daar lag het niet aan.
@purge:

Nou, dan maak je als ontwikkelaar 'extensions' zodat men een mooie methode heeft om ad/malware in je browser te injecteren.
Ik vermoed dat deze cijfers wel eens niet kunnen kloppen, er is hier sprake van penetratiegraad. Dit wil dus zeggen hoeveel mensen het gebruiken. Als je dit op basis van webstatistieken gaat doen, is dit nooit representatief. Firefox gebruikers zijn relatief vaak ervaren dan wel profesionele gebruikers die meer internetten, en meer sites bezoeken als "normale gebruikers".

Kortom aan de hand van webstatistieken kan je nooit goed de penetratiegraad bepalen.

Je kan het vergelijken met een enquete op de HCC dagen om te bepalen hoeveel mensen zelf een computer in elkaar zetten. Dan zal je op veel hogere aantallen komen. Immers de mensen die gewoon naar een dozenschuiver gaan, komen niet op de HCC.
Duidelijk is dat in die landen die voor de toekomst van Internet en de hele IT-sector echt belangrijk zijn (China en India) het marktaandeel van Internet Explorer zeer hoog is en Firefox helemaal niks voorsteld. Nee, dat ziet er nog niet echt goed uit voor de Open Source gemeenschap. Volgens mij juicht iedereen veel te vroeg. En ga me nou niet vertellen dat mensen in die landen geen verstand van IT hebben of gewoon dom zijn.
Ik heb Firefox een aantal maanden gebruikt op 3 pc's; thuis, op me werk en laptop.

'tabbed browsing' was de rede dat ik FF wilde, maar blijkt in gebruik niet echt practisch te zijn, nog te vaak werden er aparte instanties (vensters) van FF geladen. Updates die er kwamen waren moeilijk/moeizaam te installeren. Sommige pagina's werden toch niet goed geladen of ik kreeg een pagina met "U moet IE gebruiken" oid. Toen de overstap naar Opera 8:

Gratis versie had(!) tekst ads welke mij niet boeide. 'tabbed browsing' werkt nu zoals ik me dat had voorgesteld. Opera laad sneller dan FF, en evensnel zo niet sneller als IE. Pagina's worden goed weergegeven. (vreemd geval was wel dat ik de eerste keer op t-mobile.nl pagina kwam ik de "excuus, U moet IE gebruiken", maar na een refresh kreeg ik wel de gewone pagina. trouwens, Opera identificeert zich standaard altijd als IE.)

Al met al is Opera wat ik van FF had verwacht, maar niet is uitgekomen. En, ik mag het niet vergeten; Opera is nu ook zonder tekst ads gratis
Dat is dus giswerk, en niet eens per se representatief. Ik vermoed dat als tweakers.net een dergelijke test doet de resultaten nog gunstiger zijn voor firefox.
crisp Senior Developer @RwD28 september 2005 12:21
Van de ingelogde bezoekers op Tnet gebruikt zo'n 40% Firefox en zij zijn goed voor 55% van de pageviews.
Is dat voor jou niet vreselijk frustrerend, met 2 browsers (IE en FF) rekening moeten houden, ik vind van wel. Moet je deze pagina eens zien, de code is 100% valid, maar in FF verschijnt er een horizontale scrollbar, waarvandaan? IE en Opera voeren 'm keurignetjes uit...


Waarom moet Mozilla zo nodig een renderengine bouwen die geen fatsoenlijk werk aflevert?
Anoniem: 121852 @Alex)28 september 2005 16:16
Wat dacht je hiervan?
Jouw code:
#header {
width:100%;
padding:10px;
padding-bottom:0px;
background: #1f5d6e;
}
Is het je opgevallen dat je een breedte en een padding opgeeft? De padding wordt bij de breedte opgeteld, dus de volledige breedte van je header is 100%+10px, vandaar de scrollbar. Daar heb je je koekje, nou nooit meer zeuren he :P
100% valid zegt niet zoveel. IE rendert sommige elementen niet volgens de standaarden van het W3C, Mozilla/Firefox wel.

Als die site niet goed werkt is de sitebouwer gewoon slecht, want zo ingewikkeld zit die site niet in elkaar.

Een goede sitebouwer weet het verschil tussen renderen van IE en FF en houdt daar vervolgens rekening mee. Als je die verschillen kent is het niet zo heel moeilijk om een site cross-browser hetzelfde eruit te laten zien.
Voor de volledigheid nog even literatuur erbij:
http://www.w3.org/TR/REC-...t.html#the-width-property
"This property specifies the content width of boxes[...]."

En het box-model laat inderdaad zien dat de content binnen de margin, border en padding vallen.
Je kunt wel een right:0; gebruiken natuurlijk.
Anoniem: 140148 @Alex)29 september 2005 22:39
zonder naar je code te kijken kan ik al zien dat je width:100% en height:100% hebt gebruikt... en IE doet dat inderdaad fout

wat de reden ertoe was dat dit zo werkt in de standaard, de FF-manier dus, weet ik niet meer maar het klonkt logisch toen ik het las... je kunt het best wel redelijk fixen met width:99% en padding:1% maar dan verandert het dus een beetje per resolutie...

Ik geloof dat het gebruik van deze dingen in css3 makkelijker zou worden maar hoe he precies zat weet ik niet
Als je de test op Tweakers.net doet is die ook niet representatief voor de gehele internetpopulatie maar alleen voor die van een specifieke doelgroep: de Tweakers.

In dat geval krijg je ook vertekende cijfers tenzij het enigste doel het browser gebruik onder de Tweakers in kaart brengen is natuurlijk.
ja duh, dat snap ik ook wel en dat is nu precies mijn punt |:(
Anoniem: 152931 @RwD28 september 2005 12:17
Misschien erg ver gezocht maar Finland = Linus Torvalds = Open Source = Firefox. :)

Ik denk dat deze cijfers best kunnen kloppen, het meerendeel van de computergebruikers weet nog niet van het bestaan af. Daarbij komt dat website ontwikkelaars vrijwel IE gebruiken om hun website te bouwen (Waarmee de website in-compatibel kan worden met Firefox) of dat de layout niet hetzelfde eruit komt te zien in IE, wat zij zelf vaak gebruiken etc...

Kortom: maak Firefox bekend :)
Misschien erg ver gezocht maar Finland = Linus Torvalds = Open Source = Firefox.
Dat kan kloppen. Op de betoging tegen softwarepatenten in Straatsburg heeft iemand van de Finse TV mij geïnterviewd. Hij zei achteraf ook dat de mensen dat veel meer volgden in Finland omdat Linus uit Finland is en hij er dus redelijk veel aandacht mocht aan besteden van zijn TV-zender (YLE24 IIRC)
Had graag de aantallen willen zien van o.a. Japen en Israel, die zijn toch wel 'redelijk' into IT. Volgens mij brengt heel ex-communisme landen die %'s flink naar beneden
Anoniem: 135018 @Type-R28 september 2005 12:47
ey wat heb je tegen oost eu landen kijk ff hief :

http://www.xitimonitor.com/images/etudes/equipement10.gif
Wel raar dat er zo'n sterk verschil is tussen onderlinge landen: NL/BE en Duitsland bijv, of Letland en Litouwen...ik begrijp niet echt hoe die verschillen er zo komen, het lijkt me sterk dat in Finland er een heel ander soort mensen woont als in, bijv. Zweden :?
Hè verdorie, nu kan ik geen opmerking over de Belgen maken wat betreft Firefox, bij hen ligt het percentage hoger :Y)
Vergeet ook India, Singapore en China dan niet apart te mappen.
Het gaat hier om percentages van mensen die wél internet hebben dus vanzelfsprekend wordt de populatie die géén internet heeft niet meegerekend. Jouw opmerking slaat de plank dus aardig mis, Ammie.
Ik denk dat bedoeld wordt dat landen waar men "into" IT is ook eerder geneigd is om een alternatieve browser te gebruiken. Dus wel degelijk een relevante opmerking.
in Nederland lopen we anders aardig aan kop als het gaat om (breedband) internetpenetratie. Dan zou firefox bij ons dus ook superveel gebruikt moeten worden?

Nee, zelf in het op die gebied relatief primitieve belgie gebruiken ze vaker firefox dan hier.
Ja, maar als je dat bedoelt moet je dat ook schrijven. Zo beginnen oorlogen ook ;) .
Anoniem: 132102 @Type-R28 september 2005 12:45
hoezo? In die landen heb je juist heel veel mensne die én geinteresserd zijn in it en in 'goedkope' oplossingen.
De stelling over ex communistische landen wil ik vanaf blijven maar ik denk wel dat landen waar er minder gebruik wordt gemaakt van computers er meer gebruik wordt gemaakt van de "standaard" programmatuur en dus van Windows en aanverwante artikelen.
Daarom zal daar de hoeveelheid FF gebruikers automatisch lager liggen.

Ik vraag me trouwens af of ze ook niet de cijfers voor IE gebruik erbij hadden kunnen zetten. Dit geeft een vollediger plaatje voor browser gebruik in het geheel.
Anoniem: 156064 28 september 2005 17:18
Als firefox zo veel better is dan verandert microsoft wel zijn internet Explorer toch

of zoveel maakt het nietuit met firefox of wel ?
IE 7.0 is in de maak as we speak.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.