Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Virtual Reality-handschoen uit Eindhoven: Aanvulling op de Oculus Rift

09-08-2014 • 08:00

91

Virtual reality zit in de lift en vooral naar de komst van de Amerikaanse Oculus Rift wordt uitgekeken. Maar ook in Nederland wordt aan virtual reality-producten gewerkt. Zo heeft de Eindhovense start-up Manus Machinae een prototype gemaakt van een set handschoenen die als vervanging kan dienen van toetsenbord en muis en gebruikt kan worden naast de Oculus Rift. De drie oprichters van het bedrijf proberen via Kickstarter geld op te halen om het prototype verder te ontwikkelen tot iets dat productiewaardig is.

Wij gingen langs in Eindhoven om de drie jonge ondernemers aan de tand te voelen en uiteraard om de handschoenen uit te proberen. We kregen de kans om de Manus zowel met als zonder Oculus Rift uit te proberen en spraken de heren achter de handschoen over de werking en de plannen die ze hebben met het bedrijf.

Reacties (91)

91
90
63
14
0
25
Wijzig sortering
Alle lof voor deze mannen, echter, dit is gewoonweg een vervanging van een muis of controller.

Toen ik zojuist de eerste beelden zag met de OR en hoe moeilijk Paul al uit het kasteel kwam, waren mijn twijfels bevestigd; de Control VR zal wat dat betreft een betere beleving geven. Ik volg de OR op de voet en alle randapparatuur die daarbij komt.

De bedoeling is dat je word mee gesleept in de beleving en er niet word uitgehaald door iets wat 'niet klopt'. De Control VR laat je iets doen 'wat klopt met de realiteit', namelijk; de handbewegingen nabootsen in de VR wereld.

De OR zelf neemt je visie over en bootst op die manier de werkelijkheid na, waardoor de 4e dimensie niet word doorbroken en de beleving niet word verstoord.

De beweging van de benen word b.v. door de Virtuix Omni nagebootst, waardoor dat de beleving ook weer compleet maakt.

Persoonlijk zie ik in dit concept, vrij weinig helaas. Politie en Defensie zullen op dit moment voor het gemak van een X360/PS3 controller kiezen; puur kosten, maar ook omdat de bestuurder dit waarschijnlijk kent vanuit zijn prive omgeving. Zolang dit concept niet veel handzamer en makkelijker word dan de andere optie, gaat er vrij weinig gebeuren vrees ik.
Ik had ook inderdaad verwacht dat ze hele andere toepassingen zouden laten zien, zoals objecten manipuleren met de handen in VR, of virtuele joysticks en knoppen bedienen. Misschien zijn de gyroscopen daarvoor niet precies genoeg, wat jammer is. In dat opzicht lijkt de Control VR inderdaad interessanter.
Dat voorbeeld van die drone vond ik sowieso ontzettend vaag. Echt niet dat je die gaat zitten besturen met een console controller... Daar heb je gewoon echt een grote afstandsbediening voor met 9+ kanalen en goede gimbals/poken. Daar gaat een gyroscoop niet tegenop kunnen. Ik vind het allemaal nog maar een zooitje ongeregeld, leuk idee, maar in de vorm van ControlVR vind ik het interessanter en die lijken ook echt te weten waar ze mee bezig zijn. De jongens van Magnus geven allemaal voorbeelden waar ik me absoluut niks bij kan voorstellen.
Wat op zich nog meer jammer vind; waarom geeft Paul niet zijn eerlijke mening hierover? Gewoon zeggen waar het op staat; van kritiek kan men leren. Nu is het een reportage over 'een' product, meer niet.

Ik hoorde Paul in de voice over zeggen 'dat het gewenning vergt', meer niet. Beetje kritiek a la Kotaku/IGN/Engadget is af en toe best op zijn plaats voor een site als Tweakers (imo)
De omni is een leuk idee, grootste probleem ermee is dat positie van je voeten "exact" moet overeen komen met de game om het daadwerkelijk VR te maken. Nu loop je en je gaat naar voren met 1 snelheid, deze snelheid zou hetzelfde moeten zijn als je voeten. Benieuwd hoe ze dat soort "problemen" gaan oplossen, vereist allerlei API aanpassingen in engines of ze bouwen er iets bovenop.
Wat vind je van deze VR-handschoen? hun kickstarter is in elk geval wél succesvol.

https://www.kickstarter.c...-for-vr-animation-and-mor
$600 voor dubbele versie. Niet echt goedkoop.

Meeste mensen letten echt op centjes. Als de jongens hier goedkoop kunnen houden voor 2 handen, dan heb je nog steeds interesse.

Natuurlijk kan niet iedereen het mee omgaan, maar het is nog niet hopeloos.
het grote verschil is: op de ene zie je je handen op de oculus rift en de andere is gewoon een soort handschoen-controller. Eigenlijk 2 verschillende bedoelingen dus, de nederlandse lijkt me een leuke gadget misschien maar volgens mij niet echt handig. Iedereen kan "blind" gamen met een controller of toetenbord en dat is volgens mij veel comfortabeler, dus meer dan een gadget en een leuk, mooi project zal het echt niet worden volgens mij
Als je iemand die nooit een pc heeft bediend een muis en keyboard geeft, kost het hem ook erg veel moeite om uit een kasteel te komen.
Wat ik vreemd vind is dat ze vooral zeggen dat de manus machinae (mm) nauwkeuriger is dan een eerdere controlVR prototype. de controlVR ging ook nauwkeuriger worden. Het is nog niet in massa productie.

Ik zie gewoonnniet echt het voordeel in van deze product. Ja het is momenteel goedkoper. Maar de enige manier dat dit gaat werken is als ze net zo veel of zelfs meer opbrengen in hun kickstarter dan controlVR.

Anders hadden ze veel beter een contract met controlVR kunnen opstellen om te assisteren met de sdk van controlVR, ipv hun eigen bedrijf + product lanceren.
Als developer is het altijd mogelijk om verbeteringen in latere iteraties van een product voor te stellen.
Inderdaad, en als je kijkt naar hoeveel geld ze nu hebben binnengehaald met kickstarter is de kans heel groot dat ze hun doel helemaal niet gaan halen.
Hier is voor de geïnteresseerden gameplaybeeld van de Control VR.

Beide zien er erg vet uit. Het nadeel met de Control VR is wel dat ze een aparte controller nodig zijn (in dit geval een Xbox controller) om rond te bewegen. Met de Manus Machinae bestuur je juist de game (of andere toepassingen), maar zweef je wel de hele tijd met je armen in de lucht, wat me vermoeiend lijkt.

[Reactie gewijzigd door MaxForce800 op 23 juli 2024 22:16]

In mijn ogen is dat eerder een voordeel dan een nadeel. Met een joystick of controller ben je toch iets nauwkeuriger dan met je hand die je zomaar los in de lucht bedient. Vergeet niet dat je geen weerstand hebt. Alleen met een accelerometer/gyroscoop ben je gewoon niet precies.
In vergelijking heb ik liever ook een controller, ja. Maar ik bedoelde te zeggen dat je in de wereld van VR niet én allebei je handen gebruiken kunt én rond kunt lopen met deze technologie. Nu alleen nog combineren met de Virtuix Omni (Thnx Ricepuppet @ aantal comment hieronder) en we zijn er klaar voor! :P

[Reactie gewijzigd door MaxForce800 op 23 juli 2024 22:16]

Wat ik niet snap is dat ze van dit een soort wiimote proberen te maken. Wat je wil is dat je gewoon je handen virtueel ziet en dat je dingen kan oppakken en weg gooien enzo. Het probleem alleen wat zich hier voor doet is eigenlijk hetzelfde als met de wiimote en ook de oculus zelf. Zonder een extra apparaat zij het nou een camera of magnetische veld sensor etc. Is dat positionele bepaling gewoon heel moeilijk is omdat precies te krijgen. Al deze demos die je hier en in het vorige filmpje ziet zijn gewoon gyroscoop sensor demo's. Positionele demos waarbij je echt je handen 1 op 1 van het echt naar het scherm zou vertalen zouden in de setup zoals hij nu is binnen enkele minuten al enorme drift hebben. Denk aan je hand hou je in het midden maar op het scherm zit dit boven je hoofd.
Als oculus vr nou slim is geven ze de sdk op zo een manier vrij dat met de dk2 camera je niet alleen de oculus zelf tracked, maar eventueel ook meteen accesoires zoals deze handschoen kan tracken. Heb je meteen een oplossing voor positional tracking voor van alles. Het probleem met positional tracking alleen zoals ze dat nu met dk2 hebben gedaan is dat je wel in het beeld van de camera moet zijn om het te laten werken. Zodra jij je weg draait van de camera ben je de tracking kwijt. Bijvoorbeeld dat lopende band ding omnitrax ofzo, was een prima ding voor de DK1, maar de DK2 gaat niet werken op dat ding...

Eigenlijk kan je bijna stellen dat positional tracking misschien wel de grootste uitdaging momenteel is voor alles wat met VR te maken heeft. Hoe volg je nou de positie van een object in een ruimte zonder dat je meteen de hele kamer moet vol hangen met allerlei dingen. De enige manier tot nu toe was met accelerometers, maar dat is gewoon niet precies genoeg en heeft ontzettend last van drift. Oculus doet het nu met een camera, maar dat heeft ook weer zijn nadelen. Ik geloof dat valve in zijn vr prototype de kamer vol had hangen met een soort qr codes. Maarja dat is weer niet echt consument vriendelijk.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 22:16]

Anoniem: 609277 9 augustus 2014 11:40
Vervanging van muis en toetsenbord? Lopen is best leuk, maar om een game goed te kunnen spelen heb je wel een stuk meer controls nodig natuurlijk. En als je wat meer wilt gaan doen dan een demo van 5 mins lijkt het me niet echt comfortabel om je handen omhoog te moeten houden. In andere woorden, heel erg oncomfortabel.

En die "disconnect" snap ik ook niet helemaal. Zo'n fanatieke gamer ben ik nog niet eens maar wasd toetsen kan ik op de tast super simpel vinden, en tab/control/shift/f1/alt gaat ook allemaal prima. Laat staan je muis. Iemand die gewend is aan zijn toetsenbord heeft überhaupt geen zicht nodig en zal ook geen disconnect voelen. Mits de controls niet té ingewikkeld zijn, een game als Skyrim zal prima lukken.

Vindt dat ze een beetje te snel het product wat ze graag willen vervangen afkraken.
Het is nog niet genoemd in de comments, maar het eerste waar ik aan dacht was Minority Report met zijn gesture based UI. http://youtu.be/7SFeCgoep1c?t=22s

Iets als dit heeft namelijk niet alleen een toekomstig thuis in gaming/UAV control, maar zou ook voor alledaagse dingen gebruikt kunnen worden. Neem bijvoorbeeld autorijden. Nu heb je overal knoppen, touchpads, draaiknoppen en andere dingen. Veel van de meer standaard acties die je vaker doet in de auto zouden met gestures, zoals richting aangeven, radio volume up/down, knipperlichten, etc. Mogelijk zelfs gassen en remmen, maar dat lijkt me persoonlijk wat ver gaan, een schokje (drempel) hier en daar zou nogal gevaarlijk kunnen zijn mid-gesture.

Gesture based UI zouden ook heel interessant kunnen zijn voor alledaags PC gebruik, zeker wanneer, in combinatie met verbeterde van hedendaagse spraak herkenning.
Anoniem: 372378 10 augustus 2014 18:41
Dit is al zovaak gedaan joh. De flexsensoren en arduino zijn een identieke kloon van een sparkfun project uit 2011 https://www.sparkfun.com/news/453 . Verder hebben ze in de arduino gewoon threshols gezet, zoals hij verteld, en dit gebind aan toetsaanslagen. Daarom vind ik het *heel* vreemd dat hij zegt dat hun vinger uitlezing veel 'nauwkeuriger' is dan de control VR, terwijl hun eigen systeem, zoals hij zelf zegt, binair (threshold) is! Vind het werk van controlVR erg knap om zo die karakters en hun handbewegingen te integreren, dat vind ik dan weer wel innovatief.
Ik zie vooral mogelijkheden voor mensen met een fysieke, visuele of motorische beperking. Het aansturen van tal van toepassingen, hulpmiddelen.
Ik juist niet, eigenlijk, tenzij de software voor iedereen wordt aangepast. Ik heb zelf een spasme in mn rechterarm/hand bijvoorbeeld, en ik kan m'n pols niet zo kantelen op rond te kijken, noch mn vingers aanduidend los van elkaar gebruiken.
Nou klink ik zo misschien erg gehandicapt, maar in het dagelijkse leven heb ik er geen last van, kan ook gewoon typen enzo. Alleen dit soort sensoren gaan erg af op de fijne moteriek, en als je daar een beperking in hebt, is dit gewoon bijna niet te gebruiken.
Ze geven dan ook aan dat dit prima softwarematig is aan te passen voor specifice personen. Dit vroeg de presentator ook, echter hij maakte een grapje over zijn "spasme"
Nu weet ik niet hoe het met uw spasme ernistigheid is, maar bijv. vingers die niet afzonderlijk te bewegen zijn, of matige pols kanteling lijkt me oplosbaar.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 23 juli 2024 22:16]

Moet eerst de handschoenen aan, tis niet draadloos ( vooralsnog) en je wilt als persoon met een fysieke beperking toch niet steeds die handschoenen aan ( en uit ), zie wel mogelijkheden hoor.
Het is allemaal nog koffiedik kijken, hoop wel dat ze genoeg geld binnen kunnen halen om deze techniek verder te ontwikkelen.
en je wilt als persoon met een fysieke beperking toch niet steeds die handschoenen aan ( en uit ),
Ik weet bijna zeker dat wanneer je dat meer opties geeft om bepaalde taken te volbrengen dat het dan een kwestie van is van 's ochtens je handschoenen aan (zoals je ook je schoenen aan doet ) en ze niet meer uit doen tot je er mee klaar bent.

Wat ik niet begrijp in het verhaal is dat ze niet de combinatie maken met plaatsbepaling van de handen + de technologie die ze nu hebben. Denk je eens in hoe een game als heavy rain zou spelen? Waarbij je daadwerkelijk de deur open kunt doen zoals je dat ook IRL zou doen?
Er lopen genoeg mensen met brillen, gehoorondersteuning, krukken, protheses en dergelijke rond. Allemaal mensen met beperkingen die iets gebruiken om die beperking te verminderen, de handschoen hoeft niet anders te zijn.
Ik denk wel dat alles in de toekomst draadloos zal zijn. Virtual Reality staat dank zij de Oculus Rift in een soort start positie waarbij alle andere toepassingen (handschoenen, Control VR, ...) stilaan zich naar die start positie bewegen. Pas als alles optimaal en op elkaar is afgestemd, kan er worden gewerkt aan optimalisatie, draadloos, etc. Het is enkel en alleen een kwestie van tijd als het ware.
Inderdaad, wat ook nog zo is is dat dit veel nauwkeuriger werkt dan alleen met je hoofd te bewegen (oculus rift).
Zo hey dit lijkt me vermoeiend voor de polsen! Daarnaast viel het me op dat je veel makkelijker naar rechts draait dan naar links. In de natuurlijke stand heb je je hand niet helemaal horizontaal staan, daar is nu nog niet echt rekening mee gehouden lijkt het op.
De rechterhand zou m.i. inderdaad beter een kwartslag naar rechts (dus handpalm verticaal) als standaard kunnen aanhouden. Misschien dat het zo te kalibreren is, dat dat als 'neutraal' wordt beschouwd in plaats van een horizontale handpalm.
Dit project wordt hem niet, Zoveel betere alternatieve die in ontwikkeling zijn. ControlVR en PrioVR zijn twee voorbeelden.
Het is jammer, ik als VR enthusiast zou de Manus in ieder geval nooit aanschaffen.
Er is sinds kort een interessant alternatief bij gekomen, project perception neuron, https://www.kickstarter.c...project-perception-neuron

Vooral de prijs maakt het een erg interessant alternatief, start vanaf $175 voor 10 sensoren tot $550 voor 30 sensoren .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.