Door Luke van Drie

Teamlead Mediateam

No Man's Sky - Meer ontdekkingssimulator dan game

23-06-2015 • 07:52

22 Linkedin

Liefhebbers van ruimtegames hadden hem allang op de radar staan, maar op de E3 kreeg Tweakers voor het eerst de kans No Man's Sky zelf uitgebreid aan het werk te zien. Dat leverde een dubbel beeld op. Aan de ene kant is er best veel te doen en zit No Man's Sky als een soort 'simulatie voor ontdekkingsreizigers in de ruimte' prima in elkaar. Ideaal zelfs, want dankzij ´procedural generation´ bevat de game in theorie een oneindig aantal planeten om te ontdekken en verkennen. De keerzijde is dat dit concept niet lang genoeg pakkend zal zijn voor een grote groep gamers. No Man's Sky ontbeert een overkoepelend verhaal of een andere goede reden om de game lang te blijven spelen, zo viel redacteur Jurian Ubachs op.

Deze video hoort bij een geschreven preview, die je hier kunt vinden.

Reacties (22)

22
22
21
0
0
0
Wijzig sortering
Jammer dat Jurian kennelijk geen feeling heeft met dit soort games.

Ik heb honderden uren in X3:Reunion zitten terwijl ik daar nog nooit ook maar een minuut van de main campaign heb gespeeld. Gewoon lekker handelen, her en der een korte zij-missie doen, maar vooral doen waar ik zelf zin in had.
Geen vervelend lineair gedoe wat bepaalt waar ik heen moet of wat ik moet doen.

Sowieso dat een gebrek aan verhaal een minpunt zou zijn voor een game lijkt me nogal overdreven. Laten we eerlijk zijn, in de online modus van Call of Duty of Battlefield zit exact 0,0 verhaal. Toch spelen miljoenen mensen het dag in dag uit.
Hoe veel verhaal zit er nou werkelijk in een potje DOTA of SC2? Toch zijn er bijna raar veel mensen die het als het even kan vol continue spelen.

Nee laat wat mij betreft de developers hun tijd maar steken in het beter maken van de RNG die de wereld genereert, de AI, dat soort mechanische gameplay dingen. Een verhaal zou ik in een game als deze waarschijnlijk toch niets mee doen.
Ik speel mijn eigen verhaal, net als vroeger in de zandbak.
Hoewel ik het deels met je eens ben, gaat het naast verhaal ook om een doel. Je haalt DOTA, SC2, CoD, Battlefield aan, die spellen hebben allemaal een heel duidelijk doel. Zelfs een EVE Online heeft een duidelijk doel, verzamelen, handelen en missies om uiteindelijk binnen een sterke alliantie een belangrijke rol te kunnen vervullen en daadwerkelijk je eigen stuk ruimte kunnen bezetten en besturen.

Het zou absoluut aan kunnen slaan, maar het is altijd goed als je echt iets kunt bereiken met je acties, iets meer dan hoog staan op een leaderbord, wil je dat niet? Veel plezier, negeer je het lekker. Maar voor de meerderheid van de gamers is het gaaf om naar meer toe te kunnen werken dan bovenaan een leaderbord staan.
"Doe wat je wil" kan ook een doel opzich zijn.

Ik had in X3 een heel trade empire opgebouwd, een vloot die mijn zaakjes beschermde en terloops vocht ik een conflict uit met de Split, gewoon omdat ik ze zat was en had besloten dat ze niet meer zo'n grote mond moesten hebben.

Ik maakte mijn eigen doelen, speelde mijn eigen verhaal. Ik snap dat er mensen zijn die liever wat meer leidraad hebben, maar voor mij hoeft dat niet. Zeker niet in een procedureel gegenereerde wereld, waarin juist de ontdekkingsreis door het heelal het grote doel van het spel is.
"It is the journey, not the destination that matters" -- Ancient Klingon Proverb
Kijk eens naar Minecraft...
Er is geen verhaal, er is geen hard doel je bepaalt die zelf (behalve overleven natuurlijk)

Maar laten we niet doen alsof het verhaal mensen door laat spelen,
mensen spelen het verhaal van Diablo 3 1x en dan wordt alles geskipt en is het hard grinden en zoeken naar items. zelfde met Destiny (voor zover dat uberhaupt een verhaal had)

Dit soort games worden niet gemaakt met een verhaal in het achterhoofd,
dit wordt gemaakt met het doel om inderdaad de werelden te verkennen.,

en de herspeel waarde laag? ik zou zeggen dat juist een lineaire game met een vast verhaal waar je al weet wat er gaat gebeuren een minder herspeelwaarde heeft dan een game die elke keer anders is, waar je met andere items in ee ander deel van de galaxy met andere facties etc begint.

sorry maar ik kan me niet in deze kritiek vinden
Zelfs een EVE Online heeft een duidelijk doel, verzamelen, handelen en missies om uiteindelijk binnen een sterke alliantie een belangrijke rol te kunnen vervullen en daadwerkelijk je eigen stuk ruimte kunnen bezetten en besturen.
Zo heeft dit spel natuurlijk ook een doel: verzamelen, ontdekken, handelen en vechten om uiteindelijk een groot deel van het universum te verkennen en overal jouw naam achter te laten als de eerste ontdekker van een planeet of diersoort.

Ik houd wel van dit soort "volledige vrijheid"-spellen. Ik speel ook geregeld Euro Truck Simulator, ondanks dat ik alle steden en wegen al heb ontdekt en al lang en breed "King of the Road" ben. Ik heb het maximum aantal chauffeurs in dienst en overal grote garages... En toch beleef ik nog plezier in zo nu en dan een eindje rijden, gewoon voor de lol.

Een game moet me vermaken, blijven prikkelen om iets te doen. Ik volg in GTA V ook niet strak het verhaal, vaak rijd ik gewoon doelloos rond, gewoon voor de lol, zien wat er te beleven valt. En zo te zien biedt deze game dat in overvloed :)
Goed verwoord, een game zou per definitie eigenlijk geen verhaal moeten hebben, maar een bepaalde setting waarin je kan gaan doen wat je zelf wilt. Zoals GTA deels doet. Als ik in Battlefield een andere route of een andere inval wil doen zou dat gewoon moeten kunnen ipc binnen de lijntjes te blijven. Wat dat betreft zitten we nog op het niveau van Pacman. Dit soort "eindeloze" games zie ik als een sprongtje in de juiste richting, nu nog wat slimmere AI met ondersteuning van neurale netwerken uit b.v een datacenter ter ondersteuning voor realtime missie achtige zaken en events in games. En natuurlijke ook slimmere NPC's. De onzichtbare boundaries in games is wat mij betreft echt de grootste verpester van de game ervaring.
Nee, sommige mensen hebben net graag een (vrij) lineaire omgeving waarin ze een verhaal afwerken. Sommige mensen starten GTA V op, doen een paar story missions, kijken naar de mapen zien al die dingen die te doen zijn, en haken daarop af. Ze weten gewoon niet waar eerst te beginnen. Spelen ze de story verder - maar moeten ze daarvoor wel naar de hele andere kant van de map (en die is gigantisch)? Soms willen mensen gewoon een soort van interactieve film waarin ze in de huid van de held kruipen en meespelen in het verhaal. Vergelijk het met een film kijken, maar dan eentje waar je zelf in meespeelt, bij wijze van spreke. Diezelfde mensen knappen af op Minecraft of EVE omdat er geen 'end game' is, er is geen vooropgesteld doel. Zo'n games verwachten van de speler dat ze zelf een doel vooropstellen.
Zo zie ik het ook, ik heb honderden uren Minecraft achter de rug waarvan zo'n 50% (de laatste 50%) puur exploratie (meestal zelfs in Peacefull settings). Een spel dat me planeten laat exploreren lijkt me geweldig :) zolang er maar een aantal echt interessante tussen zitten.
Kan ik je Elite Dangerous wel aanbevelen. Of als Star Citizen eindelijk met hun Persistent Universe komt. Eerder SC dan Elite omdat SC ook met on-planet action gaat komen. Ook kan je in EVE constant zoeken naar nieuwe wormhole-sterrenstelsels.

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 29 juni 2015 15:30]

Op zich eens met je stelling, maar SC2 geen verhaal? Er zit een enorm uitgebreide campaign in die voortbouwd op SC1.

In één potje niet nee. Wel een doel: je moet je grondstoffenvoorraad aanleggen, tech tree afwerken, leger bouwen en winnen.

Een doel is in veel spellen wel praktisch om het te blijven spelen. Minecraft komt aardig weg zonder strakomlijnd doel (al geven diverse mods wel duidelijk een doel mee), dus het kan wel zonder inderdaad.
Het ontbreken van een verhaal wordt nogal afgeschilderd als een groot minpunt, maar er zijn ook al games die het tegendeel bewezen hebben. Bijvoorbeeld Minecraft heeft ook geen verhaal en is een enorm succes geworden.
spellen zoals Reign of kings, Ark age, etc etc hebben ook geen verhaallijn en doen het relatief goed. Natuurlijk ga je nooit het grote publiek vasthouden maar qua replay value er is altijd wel een andere planeet een ander landschap en dat in combinatie met de opkomende virtual reality is fantastisch. Ook al vind ik zelf de kwaliteit van oculus nog niet 100% is dit een van de weinige spellen waarop ik de meerwaarde van VR zie
Ik denk dat een verhaallijn juist de game gaat beperken. Een game waar ontdekken en harvesten centraal staan, in combinatie met een oneindige planetenstelsel, heeft het imo niet nodig. Maak het voor mij ook meer mysterieuzer. Ik ben wel benieuwd naar de online mogelijkheden en wat je allemaal kan doen met wat je vind.

Ik denk dat dit een game is die je gewoon moet "ontdekken" wat het is.
Ik denk eerlijk gezegd dat dit bedoeld is voor VR :)

Bij VR zouden hele andere games dan de gedoodverfde favorieten, de beste games kunnen worden. DE ervaring zal zo anders zijn!

Hier een leuk filmpje over hoe VR ons gaat/zou kunnen veranderen :)

Why you are going to suck at VR

(probeer die gast een beetje te negeren..)
Dit is toch gewoon een soort EVE met planeten.
Eve heeft ook geen verhaal, en er zijn zat mensen die dat geweldig vinden/vonden.
Heleboel mmorpgs of massive anything hebben geen verhaal. Kende zat mensen die in ultima online inlogde en dan gewoon gingen minen, of schaapjes scheren of leer verzamelen. of al die asian grind mmorpgs zelfde ding dat speel je vaak ook niet voor het verhaal.

Denk dat een ideale game is voor housing gewoon een paar kamers op een moederschip waar je kan chillen met je mede explorers en misschien nog wat vijandelijk alien tuig hier en daar op de planeten en je hebt een game die ik zeker wel zou willen uitproberen !

Ook die vr opmerking klopt ook idd ik geloof dat deze game gemaakt is met het oog op vr heb volgens mij hier inderdaad iets over gelezen.
Ik snap de kritiek uit de video ook niet echt. Voor elk genre heb je mensen die het wel of niet trekken, en ik vind de video wel erg gebasseerd op de mening van 1 persoon. Dat mag natuurlijk, maar ik ken genoeg mensen die deze game zeker wel zien zitten. En als voorbeeld idd bijvoorbeeld Minecraft.
Ik speel de laatste tijd regelmatige Elite Dangerous waar toch een beetje hetzelfde voor geldt. (En dan kun je niet eens op de planeten landen) Maar toch trekt het spel toch steeds wel weer om je schip te upgraden, om nieuwe dingen uit te proberen en nog wat meer plekken te verkennen. Het is niet zoals bv WoW waar ik bijna dagelijks achter ging zitten, maar toch heeft het een zekere long term interest! Misschien ook wel een beetje verschil leeftijden bij gamers? Mensen die veel oude space rpg's ed gespeeld hebben (vanaf Elite zeg maar) is juist die grote vrijheid een feest der herkenning. Maar als ik het bv met Freelancer vergelijk mist het idd het script die het wat meer een epische ervaring en een doel geeft. Maar dat soort spellen zijn na het geregisseerde verhaaltje ook vrijwel afgelopen?

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 25 juni 2015 22:22]

Het heeft inderdaad 2 kanten dit verhaal ;
Voor mensen die Eve en Elite en dat soort games veel spelen , zullen geen problemen hebben met No Man's Sky . Mensen die dat soort games te weinig houvast bied en die meer een reden nodig hebben , zal No man's heel erg tegenvallen .
Ik zit zelf meer in het 2e groepje en ga dus No Man's ff proberen en daarna raak ik het nooit meer aan , waarschijnlijk .
Dus ik snap de review heel goed en waar hij staat in deze . Wat hij " fout " doet is dat hij zijn eigen zichtwijze teveel projecteert op de game , zodat het maar 1 ding kan zijn . Hij zal wel teveel verwacht hebben van de game en is dus nu teleurgesteld dat het iets anders is dan hij wou . Persoonlijk zag ik dit al heel lang aankomen bij No man's Sky en was dus al niet op de hypetrain gesprongen .
Weet wat voor gamer je bent , dat scheelt een hoop teleurstellingen .....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee