Ondanks de sterke groei van de vraag naar accu's en de bijbehorende grondstoffen lijkt er voor de korte termijn nog geen groot probleem in zicht te zijn. Er is voldoende lithium beschikbaar, zelfs in Europa, het gebruik van kobalt wordt steeds meer geminimaliseerd en de noodzakelijke hoeveelheid nikkel valt in het niet bij het gebruik voor roestvast staal. Bovendien zijn er voldoende alternatieven voorhanden, zoals silicium in plaats van grafiet voor de anode, natrium in plaats van lithium en mangaan, en lithiumijzerfosfaat in plaats van kobalt in de kathode. Ondanks de exponentieel gestegen vraag daalt de kostprijs per kWh op de lange termijn nog steeds, dankzij stroomlijning van de productie en slimme kostenreducties.
Tegelijkertijd zijn de prijzen van grondstoffen onlangs flink gestegen. Die van lithium is gestegen doordat er in de afgelopen jaren te weinig in mining is geïnvesteerd, en die van nikkel door de invasie in Oekraïne en de daaropvolgende sancties tegen Rusland, de grootste nikkelexporteur ter wereld. Volgens Wolfgang Bernhart van Roland Berger zijn de stijgende grondstoffenprijzen en de hoge inflatie voor de korte termijn een punt van zorg. "De bevoorradingsketens zijn vooral voor lithium en nikkel een probleem. Voor kobalt is het risico meer politiek-maatschappelijk, enerzijds door de onstabiele situatie in Congo en anderzijds door de dominante positie van China, dat mijnen en voorraden opkoopt. De prijs van ruwe materialen voor accu's leidt tot een hogere prijs per kWh: momenteel circa 25 dollar. Voor een auto met een 100kWh-accu kan het verschil oplopen tot 2500 dollar, maar dat was nog op basis van de situatie vóór de oorlog. De kans dat autofabrikanten dit gaan doorberekenen in hun prijzen, is vrij groot. Wellicht biedt dit kansen voor nieuwe spelers uit China, Vietnam en India, die genoegen willen nemen met lagere marges en dus ook lagere verkoopprijzen."
De hamvraag is of, al dan niet tijdelijk, stijgende autoprijzen ook gevolgen gaan hebben voor de verkopen van elektrische auto's. Bernhart denkt van niet. "Kijk naar de prijzen die we nu aan de pomp betalen voor benzine en diesel, door de hoge olieprijs. Dat maakt een elektrische auto nóg meer dan vroeger al snel een betere deal."
Stem op je favoriete onderwerpscategorie
Ben je Plus-abonnee? Dan horen we graag van je in welke onderwerpscategorieën je meer Plus-artikelen zou willen lezen. Je kunt stemmen in het Aboforum.