Door Paul Hulsebosch

Redacteur

Forspoken Preview

Game zet in op freerunning en magie

Luminous

Titel Forspoken

Platform Windows, PlayStation 5
Ontwikkelaar Luminous Productions
Uitgever Square Enix
Releasedatum 24 mei 2022

Square Enix heeft grootste plannen. De Japanse uitgever startte in 2018 een nieuwe interne studio, met als doel games te maken die aanslaan buiten Japan. Square Enix wil games maken voor de westerse markt. De nieuwe studio bestaat grotendeels uit ontwikkelaars die zijn overgeplaatst van het team dat aan Final Fantasy XV heeft gewerkt. De studio kreeg de naam Luminous Productions, naar de eigen Luminous Engine die het zal gaan gebruiken voor de eerste game die de studio gaat afleveren. Die eerste game stond tot voor kort bekend onder de werktitel Project Athia, maar heeft inmiddels zijn definitieve titel gekregen: Forspoken. We kregen van Square Enix een korte presentatie, waarbij we helaas niet zelf konden spelen.

Forspoken is een volledig nieuwe game die geheel losstaat van Final Fantasy. De game speelt zich gedeeltelijk af in New York, maar vooral in Athia, de fantasiewereld waarvan de werktitel van de game was afgeleid. Hoofdpersoon is Frey Holland, een Afro-Amerikaanse vrouw uit New York. Frey is bijna 21 en heeft eigenlijk alleen haar kat Homer. Ze heeft het zwaar in New York; ze is alleen, heeft weinig geld en leeft in een omgeving vol geweld. Er hangt haar zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd. Ze droomt van een beter en vooral rustiger leven.

Geheel onverwacht dient zich een uitweg aan. Zonder dat duidelijk is hoe en waarom opent zich een portal waar Frey, wat aarzelend, doorheen stapt. Daarmee stap je Athia binnen, een fantasiewereld die niet eens zo heel veel verschilt van Eos, de wereld waarin FFXV zich afspeelt. Daarmee begint het spel echt.

De Break

Frey baant zich al snel een weg naar een flinke, hooggelegen stad. Daar treft ze niet heel veel inwoners aan en de mensen die er wonen, zijn vooral bang. Er heeft zich in Athia een voorval voorgedaan dat bekendstaat als de Break. Wat dat inhoudt, zul je ontdekken tijdens je avonturen in Athia. De Break verspreidt zich als een soort langzaam bewegende golf over Athia. In de geïnfecteerde gebieden zie je de blauwe sporen van de Break in het landschap. Geïnfecteerde gebieden zijn onveilig voor mensen, maar om mysterieuze redenen heeft de Break geen invloed op Frey. Mensen die een geïnfecteerd gebied betreden, veranderen in kwaadaardige monsters, maar Frey lijkt bestand tegen de invloed van de Break.

Gelukkig is dus nog niet heel Athia onder invloed van de Break. Die lijkt zich vooral over de lager gelegen delen van de wereld te verspreiden. De hooggelegen stad waar Frey haar avontuur begint, is dus voorlopig nog veilig. Gelukkig zijn er verspreid over de geïnfecteerde gebieden ook hier en daar van dergelijke veilige zones. In deze Shelters kan Frey herstellen van de verschikkingen die ze meemaakt.

Want uiteraard valt er het nodige te knokken in Forspoken. Frey vecht tegen de mensen die door de Break in monsters veranderd zijn; zij vormen de meerderheid van haar tegenstanders. Ze zijn er in verschillende vormen, maar meestal klein en vooral statisch. Er zijn echter ook grotere en heel erg veel grotere tegenstanders: de uit Japanse games bekende draken en andere fantasiewezens. Daarnaast moet Frey oppassen dat ze niet in een Break Storm terechtkomt. Die razen over de spelwereld en in zo'n storm is het kwaad kersen eten. In zo'n storm duiken fantasiewezens van een nog duisterdere soort op, verzameld rond een enorm monster dat zich ophoudt in het hart van de storm. We zagen één voorbeeld van zo'n monster: de gigantische Jabberwock.

Humor als wapen

Wat stelt Frey daartegenover? Magie. Het eerste dat Frey merkt als ze in Athia terechtkomt, is dat haar kat Homer niet door de portal is gekomen. Als ze de kat roept, krijgt ze antwoord van een vreemde stem. Die blijkt afkomstig uit de lange metalen armband om haar rechteronderarm. De armband kan praten en heeft zelfs een naam: Cuff. Hij is je gids in de wereld van Athia en zal je vooral leren wat je magische mogelijkheden zijn in Athia.

Dat gaat met de nodige humor gepaard. Luminous Productions zet vol in op de dialogen tussen Frey en Cuff. Het heeft voor Forspoken dan ook een uitgebreid team van schrijvers opgetrommeld. De basis voor het verhaal is gelegd door Gary Whitta, die je kunt kennen van zijn bijdragen aan games als Prey, Gears of War en Halo 5: Guardians. Alsof dat nog niet genoeg is, haalde Square Enix ook Amy Hennig bij het project, die als schrijver betrokken was bij de meeste games in de Uncharted-serie. Het schrijversteam wordt gecompleteerd door Allison Rymer en Todd Stashwick.

Het team hoopt vooral te laten zien dat Frey zich wel voordoet als een stoere meid, maar ondertussen nog steeds het kwetsbare meisje is dat een erg moeilijke jeugd gehad heeft. Ze gebruikt humor als een verdedigingsmechanisme en heeft daarbij in Cuff een gelijkwaardige sparringpartner.

Cuff heeft heel wat uit te leggen, want Frey krijgt gedurende de game flink wat opties. Die zijn een mix van beweging en magie. Frey ontdekt al snel dat ze opeens meer kan dan alleen rennen. Ze kan flinke sprongen maken en wordt gedurende de game een soort freerunner super-de-luxe. Ze leert hoog te springen, maar in de lucht ook flinke voorwaartse sprongen te maken, tot complete glijvluchten aan toe. Ze leert daarbij gebruik te maken van een soort grappling hook die ze aan richels en dakranden kan vastmaken. Zo kan ze veilig op hoger gelegen plekken landen of de hook gebruiken om momentum te genereren voor een nog verdere vlucht. De game zit vol plekken waar Frey haar freerunningskills kan botvieren.

Vuur, ijs en water

Als het op knokken aankomt, moet Frey het vooral hebben van magie. Waar het New Yorkse meisje die vaardigheden vandaan heeft, is een raadsel. Het verbaast ook de inwoners van Athia, die dergelijke magie niet gewend zijn. Het maakt dat ze allemaal een beetje bang zijn van Frey, wat onze hoofdrolspeelster opnieuw tot een einzelgänger maakt. Frey leert gedurende de game steeds meer magische skills. De spreuken die ze leert, zijn verdeeld over elementen als vuur, water, ijs en elektriciteit, en je hebt straks een wiel waarin je uit die elementen kiest, waarna je de spreuken van dat element tot je beschikking hebt. Afgaande op de presentatie van Square Enix zul je het wiel vaak moeten oproepen, omdat je behoorlijk veel verschillende spells en skills hebt waaruit je kunt kiezen.

Frey is kwetsbaar, dus doorgaans is het zaak om afstand te houden. In de beelden die we voorbij zagen komen, lukt dat ook aardig doordat tegenstanders zo statisch zijn. Handig is wel dat Frey wat spells heeft waarbij je tegenstanders kunt taggen. Zo kun je verschillende tegenstanders markeren die allemaal door de desbetreffende spell geraakt gaan worden. Verder hopen de makers vooral dat je de magische opties van Frey gaat combineren met haar freerunningvaardigheden, dat je aanvallen op die manier gaat ontwijken en jezelf met die skills beter weet te positioneren. Dat is handig in gevechten met groepen minder sterke tegenstanders, maar haast onmisbaar als je tegenover vijanden als de Jabberwock komt te staan, verzekeren de makers. De makers doen hun best om de besturing van Frey zo soepel mogelijk te maken.

Toch is dat lang niet alles. We zagen dat Frey zich als laatste redmiddel ook kan verweren door van zich af te trappen en we zagen een soort magisch geweervuur uit haar armband komen. In alle gevallen geldt dat je de vaardigheden van Frey kunt opwaarderen, zowel de magische als de beweeglijke. Daarnaast kun je Frey een magische cape of een magische ketting omhangen, die haar krachten een extra boost geven. Je kunt zelfs haar nagels op verschillende manieren lakken en ook dat versterkt haar opties. Daar komen de Shelters om de hoek kijken. Daar kun je niet alleen een nachtje slapen om je gezondheid weer op orde te krijgen, maar ook spullen vervaardigen en je krachten opwaarderen. Daarom is het handig dat er een erg mooie, driedimensionale kaart is van de spelwereld, waarop je markeringen kunt plaatsen. Bijvoorbeeld van de Shelters waar je bij kunt komen.

Hebben we daarmee alles gezegd wat er over Forspoken te vertellen valt? Nee, nog lang niet, als we de makers moeten geloven. Zo zijn er nog de mysterieuze Tanta's, wezens in menselijke vorm die over aanzienlijke magische krachten bezitten. Monsters als de Jabberwock zijn groot en lijken onverslaanbaar, maar de Tanta's zijn je echte vijanden en daarmee ook de grootste uitdaging. We vertellen je meer over de Tanta's en de rest van Forspoken in het voorjaar van 2022, als de game op de markt verschijnt voor Windows en de PlayStation 5.

Je moet echter wel wat overhebben voor de game, want uitgever Square Enix durft er meer voor te vragen dan gebruikelijk. Uit de PlayStation Store blijkt dat de standaardeditie 79,99 euro gaat kosten, terwijl Square Enix 104,99 euro rekent voor de digitale Deluxe-editie. Helaas is 79,99 euro niet meer zo vreemd voor PlayStation-games, maar opvallend is wel dat de pc-versie van de game dezelfde prijs heeft; op Steam wordt hetzelfde bedrag gevraagd. Dat leidt op het Steam-forum van de game tot felle kritiek. Het beleid van Square Enix is dat de uitgever voor de pc-versie van Final Fantasy VII Remake Intergrade inmiddels ook een hogere prijs dan gebruikelijk rekent, maar dan via de Epic Games Store.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (126)

Wijzig sortering
De dialogen van het hoofdpersonage in het filmpje zijn zo "cringe". Ik kan er echt niet naar luisteren.

"I just moved that with my FREAKIng mind. Yeah, that is something I do now."

Lijkt misschien iets kleins, maar dat is genoeg voor mij om een game niet te spelen. Als ik het hoofdpersonage niet kan uitstaan, is wel vervelend.

[Reactie gewijzigd door lazershark op 14 december 2021 17:54]

Ik snap dat je drie sterren krijgt van nog meer bovengemiddeld mannelijke en/ of oudere lezers, maar zou het kunnen dat je niet meer de doelgroep bent?!? Cringe is het namelijk alleen als je sec uitgaat van de reactie die het bij jou oproept. De mogelijkheid zit dus wel in de game, maar je hebt er iemand als jij voor nodig om dat eruit te halen. Het oordeel dat de dialoog dus cringy IS, kan je helaas niet maken en verdient ook geen +3.

Edit: leestekens
Edit 2: toevoeging dat het kinderachtig en incorrect is mij 0 punten te geven :)

[Reactie gewijzigd door CorrieK op 15 december 2021 21:35]

Ik denk ook niet dat mijn reactie een +3 verdient LOL.

Maar kijk, ik ben echt niet tegen vrouwelijke of jongere hoofdpersonnages. Ik heb enorm genoten van Life is Strange, waarbij je als hoofdpersonnage een tienermeisje speelt. Enorm goed spel, enorm sterke dialogen.

Het is gewoon dat dit bepaald type dialogen zo enorm geconstrueerd en onnatuurlijk aanvoelt. Het voelt niet als iets dat een normaal persoon echt zegt. Het voelt alsof het is wat een boardroom of focus group DENKT dat een jongvolwassene zou zeggen.
1000% dit.
Dit is dus de exacte reden waarom ik de laatste 2 a 3 far cry games niet heb aangeraakt. Teveel cringe hoofdpersonages die de mentale capaciteit hebben van een achterlijke fortnite kleuter.

Wat mankeert al deze schrijvers toch in de afgelopen jaren met deze gestoorde dialogen.
10000% dit.

Dit is dus de exacte reden waarom ik de laatste jaren niet mijn mening baseer op een game serie en dan dit generaliseer tot alle dialogen de laatste jaren...
Teveel cringe commentators die de mentale capaciteit hebben van een achterlijke fortnite kleuter.

Wat mankeert al deze drogredenaars toch in de afgelopen jaren met deze gestoorde monologen?!?

On topic: het wordt vermoed ik wel een tof spel, en de keuze voor een mogelijk cringy personage wordt hopelijk overschaduwd door de actie van de rest van het spel. Een nog beter scenario: het verhaal is goed en zuigt je alsnog in dit personage, neem een Deacon Saint John maar dan vrouwelijke dragon slayer. Blijf positief, het kan best...
De hogere prijs lijkt me niet meer dan terecht. Games kosten al decenia ongeveer hetzelfde terwijl de teams achter de games alleen maar zijn gegroeid. (Sommige) Playstation 1 games kostte in de jaren 90 140 gulden. 20 jaar later zijn de prijzen nog steeds rond die koers, ondanks alle inflatie en whatnots.
Games kosten al decenia ongeveer hetzelfde terwijl de teams achter de games alleen maar zijn gegroeid.
Tja, en vroeger moest je met pijn en moeite een eigen engine bouwen met een groepje duurbetaalde technisch geschoolde mensen. Nu koop je vaak je engine in en heb je vooral bergen met net afgestudeerde artwork-studentjes in dienst. Games maken is ook ongelovelijk meer efficient geworden. Gereedschappen en oplossingen te over.
De verhoudingen liggen (ook op andere vlakken) heel anders en je kunt die situaties dus niet goed meer met elkaar vergelijken.
niet te vergelijken idd. De eisen van de gamers zijn ook fenomenaal, men klaagt al gauw over verouderde graphics, het verhaal is saai, de gameplay hetzelfde etc etc. Daar doet een engine niets aan af. Je hebt regisseurs nodig, art directors, schrijvers, stem acteurs, 3d motion capture etc etc. de engine is maar een klein deeltje denk ik.
Die technisch geschoolde mensen zijn nog steeds nodig, zeker bij AAA studios die alsnog hun eigen engine ontwikkelen. Het zijn er zelfs meer geworden want games zijn tig keer groter.
Overigens als je een stel net afgestudeerden inhuurt ben je uiteindelijk een stuk duurder uit omdat ze er een bende van maken.

Daarnaast blijft games maken enorm moeilijk. Of je nou een engine koopt of niet.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 14 december 2021 21:53]

Die technisch geschoolde mensen zijn nog steeds nodig, zeker bij AAA studios die alsnog hun eigen engine ontwikkelen.
Ja, en dan zie je dat de investering van zo'n engine over meerdere games wordt verspreid om de kosten te dekken.
Maar goed, je hebt nog steeds naast die enigine bergen en bergen aan artists nodig om er ook iets mee te doen.
Daarnaast blijft games maken enorm moeilijk. Of je nou een engine koopt of niet.
Dat is denk ik nog het moeilijkste aan AAA games maken. Hoe moet je zo'n enorm project organiseren. Masar goed, firma's die AAA games maken specialiseren zich daarin en ontwikkelen workflows die ook weer lange tijd meegaan.

Anyway, terug naar de prijs van games. Dat verhaal over bergen met mensen die ze nodig hebben, dat is al meer dan 10 jaar zo en kennelijk hebben ze al die tijd er goed geld mee kunnen verdienen. Als het fout gaat dan is dat meestal al tijdens de ontwikkeling en is het spel niet leuk of niet af ofzo. Als je het niet te gek maakt met de ontwikkeling (dus niet 300+ man inhuurt voor een middelmatige game) dan kun je denk ik nog steeds wel goed verdienen. Maar de grote bedrijven worden ook steeds gretiger en willen meer winst zien. Ook zien uitgevers tegenwoordig dat ze met slechte games en in-game aankopen meer kunnen verdienen dan met grote AAA producties. Ik denk dat dat eigenlijk meer meespeelt in waarom AAA games minder gemaakt worden.
Afzetmarkt is wel gemakkelijk tien keer groter geworden.

Developers en/of uitgevers zijn de afgelopen 20 jaar inventief genoeg geweest om extra revenue te vinden: pay-to-win, lootboxes, early access, DLC's, remakes, ... if anything zou de prijs juist moeten zakken. Maarja, zolang de gek blijft betalen...
Ik denk niet dat het makkelijk te zeggen is dat de prijs te hoog of te laag is.

De markt is absoluut ge-explodeerd. Er zijn allerlei nieuwe manieren om extra geld uit een eenmalige aankoop te knijpen. De lonen en werkomstandigheden in de industrie zijn niet bepaald positief. De distributiekosten zijn nagenoeg nul.

Tegelijkertijd werken er meer mensen aan een game dan ooit. Er wordt meer uitgegeven aan marketing dan ooit. Game engines zijn complexer dan ooit. Shareholders zijn inhaliger dan ooit...

Daarnaast is het ook nog eens zo dat verwachtingen totaal anders liggen nu dan vroeger. Waar een game in de early 2000s met 8-15 uur een mooie speelduur had lijkt de verwachting nu dat dit ergens tussen "25 uur en eindeloos" is. Tegelijkertijd nemen consumenten ook meer genoegen met laag-kwalitatieve, onoriginele producten vol MTX, grind-gates, artificiele time-sinks en andere rot-onzin.

Het is een complexe wisselwerking tussen developers, publishers en consumenten.
Wordt het dan niet tijd voor een 'fair trade' productlijn? Voor 70 Euro kan ik 1,5 keer tanken dus zo relatief zie ik het dan ook wel weer.
Dan heb jij een kleine tank met de huidige benzine prijzen ;-)
Pompje achteraf op een industrieterrein en dat scheelt een slok op een borrel.
Waar een game in de early 2000s met 8-15 uur een mooie speelduur had lijkt de verwachting nu dat dit ergens tussen 25 uur en eindeloos is
Wat voor genre games heb je het over? 8-15 uur is voor geen enkel spel een mooie speelduur en al helemaal niet voor een action rpg. Final Fantasy 7 had meer dan 20 jaar geleden al minimaal 35 uur nodig en als je wilde haalde je makkelijk het dubbele.

Je hebt het over van alles en noemt het uiteindelijk een complexe wisselwerking alsof het iets ongrijpbaars is, maar dat is voor het grootste gedeelte onzin.
Net als in iedere fabriek en voor ieder product is er een marktanalyse, een budget, een winstprognose, enz.. Dat die er anders uit zien dan 20 jaar geleden en van studio tot studio of van game tot game anders zijn is logisch.
De reden dat de prijs van een game amper gewijzigd is door de jaren heen is omdat dat de prijs is die mensen willen en kunnen betalen. Net zoals bij films en muziek is de prijs nooit afhankelijk geweest van productiekosten o.i.d.. De winst is daarmee, in mijn ogen geheel terecht, afhankelijk van de kwaliteit en populariteit van het product.
Dat houd echter ook in dat producten die bijzonder goedkoop geproduceerd, gewoon zeer matig zijn, of onder druk van investeerders zelfs onaf ge-released worden voor diezelfde prijs echt wel te duur genoemd mogen worden.
Een spel als Skyrim zou gevoelsmatig, na 10 jaar en honderden uren plezier, best €150 of zelfs meer hebben mogen kosten, maar voor die prijs had ik het bij release nooit gekocht. Men zal in het algemeen niet snel zeggen dat een spel (te) goedkoop is, maar er zijn er genoeg die hun geld meer dan waard waren.
Daarnaast is het ook nog eens zo dat verwachtingen totaal anders liggen nu dan vroeger. Waar een game in de early 2000s met 8-15 uur een mooie speelduur had lijkt de verwachting nu dat dit ergens tussen "25 uur en eindeloos" is.
Dit is echt onzin. Spellen worden tegenwoordig juist veel korter dan vroeger.
Ligt aan het genre. Games die ik vroeger speelde a la Age of Empires, Sim City, Rollercoaster Tycoon, ... hadden allemaal oneindige herspeelbaarheid, maar zijn dan ook gewoon strategiespellen. 3rd person games als Tomb Raider vroeger waren zeker niet langer dan de moderne versies nu denk ik. Gta 1 is ook niet langer dan GTA V. En een shooter als Quake 1 was niet langer dan volledig 100% uitspelen van de laatste Far Cry.
Persoonlijk, 80 euro standaard of 105 euro deluxe (Steam-prijzen) is mij teveel. Misschien is dat gerechtvaardigd om redenen als werkomstandigheden (hoewel ik sterk betwijfel of devs hierdoor een hoger loon gaan zien), en misschien slaagt men erin om dit als het nieuwe normaal in het hoofd van de mensen te planten, maar dan haak ik af. Ze zullen ongetwijfeld onderzoek hebben gedaan naar het effect van zo'n prijsverhoging op hun doelgroep en besloten hebben dat het het waard is, maar niet meer voor mij.

Overigens vind ik het wat vreemd dat er zo vaak is beweerd dat piraterij de gameprijs de hoogte in stuurt, daar waar deze game Denuvo zal hebben en dus hoogstwaarschijnlijk in de eerste weken na release niet zal worden gekraakt. En dan toch 30 euro duurder dan de gemiddelde game? Men maakt de consument maar wat wijs denk ik dan.
Ja ik begrijp je wel.
Zelf vind ik het best ok. Al jaren wordt er afgegeven op lootboxes, microtransactions en pay-to-win... Ik heb dan veel liever 20€ meer voor een deftig game zonder deze dingen.

Voor elk spel maak ik mijn balans: hoe veel uren verwacht ik eraan te spenderen / plezier uit te halen, en is dit prijs/kwaliteit meer waard dan bijvoorbeeld naar de cinema gaan (10-15€ per persoon voor 2 uur).

Voor sommige games heb ik er meer dan 100 uur opzitten, en dan vind ik 80€ zeker niet te veel. Een avondje uit zit soms al aan dat bedrag...
De afzetmarkt is misschien groter maar de concurrentie ook, wat betekend dat je nu opeens veel meer geldt kwijt bent in marketing. Verder heeft niet elke game p2w of early access en sommige games hebben wel volwaardige DLC's. Moeten deze games dan voor 50 euro verkocht worden, dus voor de helft als in 1990? 70 euro klinkt nu te hoog omdat de prijs ineens omhoog geschoten is in plaats van geleidelijk over de jaren. Als ze dat gedaan hadden waren misschien zelfs sommige dingen zoals lootboxes ook niet nodig geweest.
Ik kwam toevallig gisteren een twitter thread tegen met uitleg over huidige game-industrie: https://twitter.com/ZenOfDesign/status/1470246703932616710 Het is zoals @Mufmans al zei veel complexer.
Zelfde geldt voor de lonen...
Ik ben geen die-hard gamer, maar ik ben nou niet echt onder de indruk van de graphics anno 2021. Of komt dat omdat het een preview is?
De studio komt voort uit de mensen die FFXV gemaakt hebben, een game die bijna tien jaar in development hell vast zat; ze hebben daar ook de neiging om hun eigen engines te bouwen, die vervolgens maar voor een of twee games gebruikt wordt. Het zullen vast hele slimme mensen zijn, daar niet om, maar engines bouwen kunnen ze beter aan anderen overlaten.

Bij andere bedrijfsonderdelen gebruiken ze Unreal (FFVII Remake), veel betere resultaten op zowel de vorige als next-gen consoles, en veel minder engineering-tijd nodig om hun eigen zooi werkbaar te maken.

FFXIV gebruikte in eerste instantie Crystal Tools, ook gebruikt voor FFXIII, later een engine die gebaseerd was op de Luminous engine (de wiki pagina noemt ze 'broers'). Luminous komt ook voort uit Crystal, en werd voor het eerst in 2012 getoond voor de Agni's Philosophy tech demo, die nu de basis vormt voor deze game. Luminous werd ook gebruikt voor FFXV, en dat voelde al gedateerd aan toen die uit kwam.
Nee hoor, ik het grafisch ook meer verwacht , zeker van een nieuwe titel als dit. vooral het hoofdpersoon ziet er vreemd uit, animaties van 5 jaar geleden en haar huid lijkt wel van chocolade gemaakt. beetje vreemd. Het zal uiteindelijk om de gameplay moeten gaan, zoals altijd, maar het zou mooi zijn als het er dan ook nog een beetje goed uit ziet.
Hmz ben ik het er niet mee eens, 5 jaar geleden zagen games er imo echt niet zo uit, ik vind dit eigenlijk ook prima eruit zien, als je niks gezegt had, had ik geen seconde gedacht dat dit misschien er niet zo goed uit ziet

Tuurlijk er zijn games die er beter uit zien, maar vond dit best goed uit zien, iig goed genoeg

[Reactie gewijzigd door Sinester op 13 december 2021 15:34]

Het ziet er vergelijkbaar uit met Final Fantasy 15 wat nu onderhand ook al weer 5 jaar oud is. Als ze dat konden dat zou je denken dat ze nu beter kunnen; als dit nog op de oude consoles moet draaien dan snap ik dat het er wat minder uit ziet.
En FFXV was 8+ jaar in ontwikkeling; de Luminous Engine die XV en nu deze gebruikt is ook al wat ouder, 2012.

Ze kunnen beter gewoon gebruik maken van off-the-shelf engines zoals Unreal.
Ze kunnen beter gewoon gebruik maken van off-the-shelf engines zoals Unreal.
Het is dan geen open-world game, maar Square heeft dat met FF7:Remake gedaan en (op wat kleine dingen na) was dat grafisch een uitstekende game. Ik heb het idee dat Forspoken (en Luminous Productions) vooral een 'sunk-cost fallacy' is; er is de afgelopen jaren al zoveel in die engine geïnvesteerd; laten we er toch nog maar wat games voor uitbrengen met de hoop om nog wat winst te behalen.

[Reactie gewijzigd door Carn82 op 13 december 2021 15:58]

Volgens mij zetten ze bij Unreal Engine 5 meer in op open wereld games, maar die engine is natuurlijk nog maar net af/verkrijgbaar.
Inderdaad. Het zal nog wel even duren voordat we de 'AAA'-games met UE5 gaan zien.
Nou…Uncharted 4 is van 2016, die vind ik er nog steeds mooi uitzien. Misschien wel mooier dan dit.
Erm... kijk even naar hoe de NPC's er in Witcher 3 uit zien bijvoorbeeld. Vele malen beter dan dit. En die game is uit 2015.
You are kidding right? Ik ben fan een groot fan van de Witcher, maar nee, dit ziet er echt wel weer een stuk beter uit.
Nope. smaken verschillen zullen we dan maar zeggen. Echter ben ik niet de enige die het grafisch nogal vind tegenvallen.

Nogmaals, de gameplay kan veel goed maken, en wellicht worden de graphics nog beter in de toekomst van de ontwikkeling.
Dan heb je het over stijl en niet de grafische kwaliteit. Stijl is afhankelijk van smaak.
Stijl en 'grafische kwaliteit' zijn wel degelijk twee verschillende dingen die belangrijk verwoven zijn met elkaar.

Neem twee voorbeelden:
- 'realistische' stijl
- 'cartoony' stijl

Hoewel, in theorie, de realistische stijl doorgaans meer grafische kracht vereist om goed tot zijn recht te komen, kan je ook wel degelijk de cartoony stijl vernachelen.
Als je gaat voor een realistische stijl, wat dit spel in mijn optiek doet, dan moet je ook je best doen om zo realistisch mogelijk te ogen (voor zo ver de hedendaagse techniek dat toelaat).

Als ik bijvoorbeeld dit spel vergelijk met het enige andere 'freerunning' spel dat ik ken (Mirror's Edge) dan vind ik Mirror's Edge er een stúk beter uitzien.
Ja, Mirror's Edge heeft geen hyper realistische stijl, maar ze hebben wel de perfecte balans weten te vinden tussen realisme en 'stijl' om te zorgen dat het uiteindelijke spel er ook nu vandaag de dag nog góed en mooi uit ziet.
Je maakt het wel wat te simpel. Er is niet maar een 'realistische stijl'. Zo zijn daar vanzelfsprekend ook weer oneindig varianten in. Je noemt zelf al Mirror's edge wat een compleet andere artstyle heeft dan dit spel.

Jij vind Mirror's edge er dus beter uitzien omdat de stijl je beter aanspreekt.

Technisch gezien is Forspoken op een compleet ander niveau. Het is van de trailers nog wat lastig te zien maar het is in elk geval duidelijk dat zaken als Lighting/LOD/Animations (eigenlijk alles) etc vele malen beter zijn dan bijv. Mirror's edge wat ook gewoon te verwachten is gezien het leeftijdsverschil.

Daarnaast is het lastig oordelen over de graphics op basis van preview trailers met daarbij de Youtube compressie die vooral drukke scenes compleet verpest. Zo komen simpele/minimalistische artstyles (zoals Mirror's edge) ook veel beter over op bijv. Youtube.
Eh, klopt. Want dat is wat ik zelf ook aangaf alleen met wat minder woorden. Het is iig overduidelijk dat dit spel grafisch geavanceerder is dan de Witcher.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 14 december 2021 10:57]

Misschien was ik niet helemaal duidelijk:

Ik vind Mirror's Edge een 'mooi' spel omdat de grafische kwaliteit en de stijl bij elkaar passen en goed op elkaar zijn afgestemd.
Ik vind dit géén mooi spel omdat de grafische kwaliteit niet goed genoeg is om de beoogde stijl te realiseren.

En dat heeft niks met smaak te maken. Het heeft te maken met "hebben de developers gerealiseerd wat ze trachtten te realiseren"

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 14 december 2021 11:55]

Ok, prima. maak jij er maar van wat je ervan wil maken.
Toch wint Forspoken die vergelijking ook op een aantal vlakken. Kijk eens naar het haar van het hoofdpersonage. Texture resoluties, het detail in de omgeving (en dan vooral planten) en de particle effecten.
Qua art style is het niet helemaal mijn ding maar er zit zeker wel grafische vooruitgang in.

Overigens was The Witcher 3 ook wel een grafisch hoogstandje. Vergelijk het eens met andere games uit dat jaar, Fallout 4, Dying Light, Metal Gear Solid V.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 13 december 2021 15:34]

Overigens was The Witcher 3 ook wel een grafisch hoogstandje.
Deze uitspraak heb ik nooit begrepen.
W3 voelt voor mij erg 'plastic' aan. Kleuren zijn raar gebalanceerd. Bomen die erg onrealistiscch woeien. Animaties die veel te wensen overlaten.
Als ik het overdrijf dan voelt het aan als next level amateurs. Wel goed voor waar CDPR in zn ontwikkeling was maar zeker niet het beste wat er gedaan had kunnen worden.
Er zitten wel mooie dingen in maar ik vind de algemene grafische presentatie dus niet heel erg mooi.
In Cyberpunk 2077 hebben ze de grafische kwaliteit enorm omhooggeschroeft, maar helaas zijn ze vergeten er een leuk spel bij te maken. :)
Wat dat betreft vond ik MGSV trouwens een stuk realistischer aanvoelen. Ik kan in die game de zon virtueel op mn gezicht voelen schijnen en knarsen mn tanden van het virtuele stof. :)
Weet niet welke game jij hebt lopen spelen(witcher3)...is echt mooi zekers op highest settings.voor een game dat ouder is was dat een dikke 9/10 ervaring kwam speel style en omgeving.
Tja, ook de speelstijl vond ik wat minder. Vechten vind ik best wel clunky en AI vind ik niet denderd. Ook het RPG deel vind ik een beetje suf.
Maar dus ook de graphics die ik, zoals ik al zei, ongebalanceerd vond. Welliswaar soms super hi-res textures, maar dan weer hele houterige animaties erbij. Het leek allemaal niet helemaal goed op elkaar afgestemd, alsof de visuele details oneffen zijn toegepast.

Ik denk dat W3 een beetje erg veel wordt opgehemeld omdat CDPR een een underdog is die zichzelf naar de top probeert te vechten. En wat dat betreft is het voor hun doen een prima spel.
Had/heb je wel een goede pc? Bij mij draaide die als een zonnetje.kwa speel style heb ik niks op aan te merken de game van toen der tijd was goed. Ook verhaal en de DLC perfect.
Heerlijke game met vrije keus en verschillende einde.de game gaat verder na uit spelen.
Al meer dan 150uur erop zitten.
De kaart game ook geinig.
Side qst bere sterk.
Ontdekken van gebieden ....omgeving enz.

Maar goed ieder zo zijn eigen mening.
Heb en nog steeds kostelijk vermaakt.
Ik heb me ook enigzins vermaakt hoor, ik vind het geen slechte game. Maar ik vind het ook geen super goede game. Heb het nog niet uitgespeed. Ik denk dat de mix van sprookjes en 'echte' middeleeuwen me niet zo trekt. Ik hou wel erg van rpg-achtige quests etc, dus ik heb het wel een tijd gespeeld. Maar ben niet verder dan ong. 50 uur gekomen.

Maar goed, we hadden het over graphics. Tja, niet het beste kaartje maar ik speel het met de meeste parameters op hoog. Op zich ligt het denk ik ook niet aan de resolutie van 1 en ander. Meer aan hoe het allemaal samenkomt. I dunno.

Maar goed, het begint nu een beetje te off-topic te gaan :)
Laten we het er inderdaad op houden dat meningen verschillen.
Ik heb beide games weer eens vergeleken en ik denk dat je The Witcher iets te rooskleurig ziet. (snap ik want het is echt een top spel dat er nog steeds goed uit ziet)

Maar ga naar google en pak van beide eens character modellen erbij.. deze game ziet er toch echt wel wat beter uit imo.. maar idd laten we het houden op smaken verschillen
5 jaar geleden zagen games er zeker wel zo uit en zelfs nog wel beter! Wat is dit:
https://tweakers.net/i/0j...--gfCU=/i/2004836430.jpeg
8)7
5 jaar is niet heel lang in game ontwikkeling tijd. Ja er zijn nieuwe engines, maar die worden hier niet gebruikt. Heb je het over 2016, dan komt een Deus Ex - Mankind Divided naar boven of een Battlefield 1. Niet perse veel beter.
Ze hebben gewoon etniciteiten gemixt van Ierland tot Namibie. Van alles zit er een beetje in. En het gevolg is dat het net niets is. Ze lijkt op zich nog het meest Indiaas, en daar zit een markt met ruim eem miljard potentiele klanten, dus dat zou best een slimme zit kunnen zijn geweest.
daar zit een markt met ruim eem miljard potentiele klanten
Da's wel heel optimistisch. Allereerst is een deel van die 1,4 miljard inwoners te jong of te oud om tot de doelgroep te behoren. Daarnaast is het grootste deel van India straatarm (25% leeft onder de armoedegrens, 60% is werkzaam in de landbouw tegen zeer lage lonen) . Die hebben dus andere prioriteiten dan gamen.
Om over animaties te spreken: https://youtu.be/bxrXDbU-S3k?t=70
De gezichtsuitdrukking bij zo'n kwaadaardige lach is echt bijzonder matig. De ogen zijn gewoon dood, geen uitdrukking/emotie.
Het spel ziet er qua beweging en effecten heel gelikt uit, misschien moeten ze de rest toch nog een beetje oppoetsen :+
De eerste trailer die we een tijd terug kregen was best indrukwekkend van deze game. Toffe particle effects, gave motion blur effecten. De game in beweging zag er echt wel next-gen uit.

[Reactie gewijzigd door Hulleman op 13 december 2021 15:07]

Alleen duurde het een eind in de trailer voor duidelijk werd dat het geen final fantasy was, die vervallen kerk waar de trailer begon kwam me toch echt bekend voor ;)
Die trailer begon toch in de normale wereld? Shot van meisje in d'r appartement met d'r kat en vanuit daar in een fantasy wereld gezogen. Leek mij meteen al geen Final Fantasy, maar ben ook geen FF kenner.
Ik zou het spel vergeven als ze op 4k met 60fps draaien, op zijn minst.
Ik vind het er anders beter uitzien dan bijv. The Last Of Us Part 2, wat een stuk nieuwer is.
TLOU2 is grafisch wel van een veel hoger niveau dan deze game, gebouwd rondom hardware van 7 jaar geleden. Maar wat mij betreft ook weer niet vergelijkbaar. Dit is een grote openwereld wat TLOU2 niet is.
Voor PC gamers oogt dit idd wat gedateerd maar ik denk dat je als console gamer best blij moet zijn met dit soort graphics
Ben het er helemaal mee eens, deze screens zien er niet uit voor een next-gen game. Maar dat geld voor heel veel games die nu uitkomen. Halo Infinite als blockbuster voor deze generatie Xbox ziet er ook maar zozo uit en dat geldt voor veel games. Laten we maar hopen dat Forspoken nog erg beta is, want dit beloofd op grafisch vlak maar weinig.
Ik vind 79,99 echt belachelijk veel geld voor een spel. Deze haal ik lekker op de pc, maar niet via steam.
In 1989, toen ik 7 was. was een Nintendo cartridge spel 100 gulden. 45 euro ongeveer.

Ik vind zelf dat AAA spellen niet te duur zijn. Zelfs niet voor 100 euro. Kijk eens hoeveel tijd je erin stopt en vergelijk dat eens met andere hobbies, of zelfs de bioscoop.

Wat ik wel duur vind zijn spellen zoals Fifa en COD waar je vaak alleen kan winnen door pakketten te kopen.
Kijk eens hoeveel tijd je erin stopt en vergelijk dat eens met andere hobbies, of zelfs de bioscoop.
Een film is vergeleken met games een totaal ander medium met een totaal andere dichtheid van informatie/entertainment/artwork over tijd.
Stel je speelt een game van 20 uur dan speel je niet een film van 20 uur. Je bent heel veel een beetje loos aan het rondlopen, een beetje tegen terugkomende vijanden aan het vechten, komt de hele tijd dezelfde artwork tegen etc. Kortom, in een game zijn de leuke dingen redelijk uitgespreid.
Bij een film wordt er scene op scene, shot voor shot, frame voor frame, aandacht besteed om het eindresultaat te bereiken. De film bepaalt zelf het tempo en er gebeuren per tijdseenheid veel meer (nieuwe/unieke) dingen dan in games.
Wellicht... echter ik speel spellen vaak voor vele honderden uren. Dan is die 100 euro die ik eventueel zou betalen echt geen geld.

15 euro is inderdaad duur dan voor een film van 1.5 uur. (dat is het natuurlijk niet)

Het gaat om de entertainment waarde. Ik denk zelf dat als een game op dit moment 200 euro zou kosten, zoals horizon zero dawn, ik het nog zou kopen. Omdat ik er super veel en heel lang plezier van heb. Meerdere jaren wel. Maar goed, dan koopt de meute het niet.

Toevoeging: Ik verwacht dan een compleet spel zonder DLC's etc.

[Reactie gewijzigd door MichaelGiele op 15 december 2021 10:47]

Het gaat om de entertainment waarde. Ik denk zelf dat als een game op dit moment 200 euro zou kosten, zoals horizon zero dawn, ik het nog zou kopen.
Tja, ik heb in HZD ontzettend veel rondgelopen maar dat was uiteindelijk ontzettend suf omdat het spel amper geheimen heeft die je kunt tegenkomen. Ik heb HZD met korting gekocht en ik vind nog dat het spel regelmatig mn tijd verspilt en weinig vlees op de botten heeft. Main quest is relatief kort en sidequests zijn oppervlakkig.
Het is dus niet zo dat als je honderden uren speelt je bij zo'n spel ook honderden uren aan entertainment krijgt.
Met die logica zou een ticket voor de bioscoop dus 3 euro moeten kosten, een goed boek 500 euro en een muziekinstrument onbetaalbaar :p.

Het probleem is denk ik met name dat het niet zal blijven bij de 80 euro. Er zal vast wel weer een hele zooi DLC komen en wellicht wat microtransactions zodat het totaalplaatje eerder 150 euro is. Ik denk niet dat de hogere prijs nou direct is om "de kosten te dekken".
Mee eens, hogere prijs is oké, maar alle extra DLC etc. voor meer is in mijn ogen sowieso verschrikkelijk.

Vroeger kocht je een spel en dat was het. Wellicht nog één of twee uitbreidingen (command and conquer bijvoorbeeld.) Nu is bijna alles pay to win / pay to progress quicker.

Ik heb geen probleem met spellen waar je zelf outfits kan kopen. Daar doe je niks aan af met de spel ervaring. Om weer bepaalde characters te kunnen unlocken zoals in Mortal Kombat, dat vind ik dan weer oplichting.

[Reactie gewijzigd door MichaelGiele op 15 december 2021 10:48]

Gewoon van een key site zal die wel goedkoper zijn.
Wel het spel willen spelen maar geen geld willen geven aan de developers/publisher door maar een zeer waarschijnlijk gestolen/illegale key te kopen. Speel het spel dan gewoon niet.
Dat hoeft niet zeer waarschijnlijk gestolen of illegaal te zijn. Vaak zat dat er boxed games met een online key in bulk worden verkocht aan een partij bij faillissement of dat er in een sale keys worden ingekocht. Hierbij hebben de developers/publishers hun geld al gekregen. En als het via een gestolen creditcard wordt gekocht dan volgt er een chargeback waarbij het platform (Steam e.d.) de kosten krijgen voorgeschoteld.

Dat dit een 'shady' business klopt maar het betekent niet dat hierdoor de ontwikkelaars op een of ander manier geen geld hebben gekregen. Dit gebeurt eerder via torrents e.d.

Belastingtechnisch gezien kan je denk ik wel stellen dat het niet helemaal klopt :+

[Reactie gewijzigd door Tjahneee op 14 december 2021 13:23]

Als je voor de helft van de prijs kon tanken deed je het ook, moraalridder.
Dat kan nu al. Je kunt illegaal diesel tanken bijv. ik heb daar nooit voor gekozen.
Goh, omdat er strafrechtelijke consequenties en praktische bezwaren aan kleven.
Dat is bij de keyshops anders.
Daar hangen ook genoeg bezwaren aan dat is het punt
Je krijgt ook een fixe boete als je met landbouw diesel rijd (rode diesel).
Dat is zeker niet aan te raden.
Als je voor de helft van de prijs kon tanken deed je het ook, moraalridder.
Niet als het van een dubieuze bron komt waarvan je de mogelijke gevolgen niet kent.

Het feit dat je bewust bent van welke bron je koopt e.d. lijkt mij gewoon meer dan normaal. Ben ik bijv. ook een moraalridder als ik geen goedkope spullen van Ali-Express koop omdat dit milieuvervuilend is en/of in slechte arbeidsomstandigheden is gemaakt?

Daarbij, als jij iets maakt en/of verkoopt wil je toch ook gewoon dat er een eerlijke prijs voor betaald wordt.
https://www.budgetgaming.nl/ps5/forspoken.html

Kost hij "maar" 67 euro voor de ps5.
Of je wacht 6-12 maanden kan je hem voor 30-40 euro vast wel halen.
Je kan ook wachten totdat het spel goedkoper is.
Zet het in de wishlist op steam en je krijgt vanzelf een melding als het afgeprijst is.
Ik heb bijvoorbeeld recentelijk pas NieR: Automata gekocht, tewijl het spel al een aantal jaar op de markt is.

Voordeel van oudere games is dat je geen overpriced GPU nodig hebt.
Ik ga ook echt geen € 80 euro voor een spel neertellen, welk spel dan ook. Ok, behalve board games :P
Dan wacht ik wel even op een aanbieding of tot de prijs gewoon zakt. Dat het allemaal meer geld kost om een spel te ontwikkelen zal vast wel, maar het kan minder en toch goed hè? Ik ben helemaal te porren voor meer lineaire games die een goede 12 uur duren. Niet ieder spel hoeft een gigantische open wereld te hebben waar je 40+ uur aan kwijt bent (met veel grind) en hoeft niet alle concurrenten op grafisch gebied af te troeven.

Daarbij spreekt deze specifieke titel mij, net als de Final Fantasy reeks, sowieso niet echt aan. Het hoofdpersonage en de voice acting vond ik bij de announce trailer al niks en daar is niks aan veranderd.

[Reactie gewijzigd door Kwistnix op 14 december 2021 20:26]

Tja, dat is 1,5 keer tanken in mijn geval. Wat is meer waar voor je geld? ;)
Square Enix wil games maken voor de westerse markt.
Ik kan wel aannames maken. Bijv dat Square Enix (SE) karakters maakt die thuis in een J-pop band zouden kunnen horen.
Dat willen ze dus met Luminous Productions aanpakken?
Met invloeden van een aantal westerse schrijvers met aardige CV's. Klinkt veelbelovend dan.
Ik lees hier klachten over de dialogen en thema('s). Dus hopelijk valt het achteraf mee.

Anyway, ik ben ontzettend benieuwd naar dit spel :9 World traversal ziet er erg interessant en leuk uit.

[Reactie gewijzigd door NeoBlitz op 13 december 2021 17:42]

Ik kan zelf nooit echt in de Japanse verhalende RPGs komen (iig de ff reeks en dat wordt toch wel als de top van dat genre gezien) omdat de verhalen en personages me echt totaal niet aanspreken.

Misschien dat dit voor meer mensen geldt en ze daarom andere schrijvers hebben gezocht.
Ik kan zelf nooit echt in de Japanse verhalende RPGs komen (iig de ff reeks en dat wordt toch wel als de top van dat genre gezien) omdat de verhalen en personages me echt totaal niet aanspreken.

Misschien dat dit voor meer mensen geldt en ze daarom andere schrijvers hebben gezocht.
Het is een begin, iig. Met de schrijvers.
Wacht was er niet een Unreal Engine 5 demo die hier heel erg op leek?
Het deed mij denken aan een oude demo van Square Enix zelf "Agni's Philosophy".
Al zou je kunnen stellen dat de bewegingen doen denken aan het laatste stukje van deze Unreal Engine techdemo.
Prachtig.

Ik ben absoluut geen gamer, maar krijg toch wel een klein beetje jeuk bij het zien van wat tegenwoordig kan.
Je hebt in ieder geval je nametag al mee voor het spel :+

OT: ik ben niet zo'n freerunner gamer, maar ergens triggerede het spel me wel. Ik hou 'm in de gaten als 'interessant'.
Wel grappig dat Tweakers specifiek weer moet benoemen dat het een vrouw van kleur is.
De game is goed genoeg zonder je op dat soort zooi te focussen. Of gaan we nu elke review benoemen met "in God of War speel je een blanke man" & "in The Last of Us speel je een blanke vrouw"?

Waar is de tijd gebleven dat gameplay previews gingen om de game zelf? Om de gameplay, om het verhaal? Ipv hoe de hoofdpersoon eruit ziet en ademt? Een persoon is een persoon, ongeacht wat bepaalde groepen er van willen maken is iedereen gelijk. Wil je dat bepaalde groepen als gelijke behandeld worden? Stop met het constant benoemen van ze, en behandel ze net zoals de rest; met respect, vriendelijkheid etc. En niet met "oh you so special"

Wordt erg jammer dat de game journalistiek zo is verzonken tot "We moeten dit allemaal benoemen want het is zo speciaal!" ipv "hey het is een coole game!".
Hetzelfde gebeurd ook met de series op de streamingplatformen. In elke serie moet er wel iets inzitten. Maak gewoon een serie en laat alle gekkigheid erbuiten. We weten het nu wel en dat is prima. Ieder zijn eigen keuze wat die doet en met wie die het doet ongeacht zijn kleur.
In alle eerlijkheid: het was eigenlijk Square Enix die er tot vervelens aan toe nadruk op heeft gelegd dat het een gekleurde vrouw is. Om maar vooral te benadrukken dat het geen Japanse game wordt waarschijnlijk; dat er "nieuwe" markten mee aangesproken worden zal er misschien ook wel iets mee te maken hebben.

Het valt in elk geval wel op dat, net in een tijd dat aanpassen van het hoofdpersonage naar eigen smaak zowat de regel wordt, de ontwikkelaars hun eigen personage opleggen.

Terloops: "de game is goed genoeg"? Dat weten we dus niet.
de game is goed genoeg was puur speculatief. Een game moet goed zijn op zichzelf ipv de "We moeten maar geen tere zieltjes kwetsen dus we doen alles er maar in".
Waarom moet jij benoemen dat het benoemt wordt? Je maakt een olifant van een mug.
Ik vind het er heel vet uit zien. Ben wel fan van dit soort freerun games met wat snelheid erin.
Dan maken die graphics me niet zo bijzonder veel uit, ben veel meer gefocused op waar wil ik heen en hoe ontwijk ik alles wat op me af komt.
Gameplay ziet er aardig generic uit, mis dus niks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee