Een van de games die naast Elden Ring in 2022 veel besproken werd, was Forspoken. Deze open wereld game van Square Enix werd naast de PC enkel voor de Playstation 5 uitgebracht. Nu ik eindelijk een PS5 had, leek het me leuk om deze game eindelijk te spelen. Maar hoe goed is deze game, dat vertel ik jullie in deze review, en ik probeer zoals altijd zo min mogelijk te spoilen.
Forspoken is een game van een vrij nieuwe studio, genaamd Luminous Productions. Deze studio is onderdeel van Square Enix, en bestaat voornamelijk uit medewerkers die o.a. aan Final Fantasy XV gewerkt hebben. Luminous Productions is opgericht om games voor de westerse markt te maken. Ondanks dat het een jonge studio is, zijn er genoeg mensen met veel ervaring, maar pakt het ook goed uit?
Je speelt met Frey Holland, deze in New York City woont en opnieuw in de problemen zit, zij wordt na het vinden van een magisch armband, die ook nog eens een eigen bewustzijn heeft, in de magische wereld van Athia gezogen. In deze wereld worden de inwoners bedreigd door zoals hun het noemen, de Break. De Break is vooral over de lagergelegen delen van de wereld verspreidt, en bijna iedereen die daar zit, is besmet. Frey wordt aangekeken als de aanstichtster en moet bewijzen dat zij er niks te maken heeft. In eerste instantie wil Frey niks liever dan gewoon terug naar New York, maar door een gebeurtenis die haar erg raakt, besluit zij de mensen van Athia te helpen, vooral omdat de Break geen invloed op haar blijkt te hebben. Tijdens je reis word je vergezeld door de magisch levend armband, deze probeert jou te helpen door met je te praten, hoewel het vaker een discussie is dan praten.
Het verhaal klinkt leuk op papier, en helemaal in het begin van het spel lijkt het spel ook leuk, maar al heel gouw lijkt het verhaal ook volledig naar de achtergrond te verdwijnen, en voelt het al heel gouw saai aan. Ook de manier waarop het verhaal verder verteld wordt, kan mij niet overhalen om er lekker in getrokken te worden. Best jammer, want het idee leuk me erg leuk, maar het verhaal komt voor mij heel slecht naar voren.
De kracht van het spel zou je verwachten dat in de gameplay zou moeten zitten, helaas viel dit voor mij vies, maar ook echt vies tegen. De eerste 5 uur had ik zoiets van, je moet even in het spel komen, maar na 12 uur te hebben gespeeld, was ik er ook klaar mee. De wereld voelt leeg en eentonig aan, en het klimmen van bepaalde rotsen voelt soms zo vreselijk aan, dat je er gewoon slechte zin van krijgt. Je krijgt gelukkig power ups, die je niet alleen sterker maken, maar ook leniger. Maar ook met deze krachten maakt het de game er helaas niet leuker op.
Frey gebruikt magische krachten voor het verslaan van haar vijanden, en daar heeft ze redelijk wat keus in. Echter voelt ook de standaard aanval te snel eentonig aan, en door de tegendruk van de Playstation 5 controller vond ik het een ramp om lekker te vechten, het voelde on natuurlijk om een of andere reden. God of War Ragnarök heeft ook wat van die speciale functies, maar daar vond ik het natuurlijker aanvoelen en beïnvloeden het niet mijn gameplay. Tijdens gevechten merk ik te vaak dat bepaalde figuren immuun zijn voor bepaalde aanvallen, en ook dit komt voor mijn gevoel te vaak voor, waardoor de gevechten langer zijn dan nodig is, en hierdoor saai beginnen te worden.
Er is genoeg te ontdekken, want de wereld is lekker groot en overal is wel iets te ontdekken. Er zijn genoeg teleport punten te vinden, dus je kunt makkelijk van het ene punt naar het andere punt reizen, en met die SSD van de Playstation 5 gaat dit echt heel erg snel, en eerlijk is eerlijk, dat is wel een fijn. Je komt van alles onderweg tegen, dus als je van verkennen houdt, dan houdt dit je wel lekker bezig, en Frey kan ook erg snel rennen, dus dat is ook wel een pluspunt. Dus op gebied van verkennen en ontdekken is er meer dan genoeg, maar de wereld zelf voelt leeg, en als je gevechten tegen komt, dan zijn dit veel te vaak dezelfde soort.
Op Grafisch gebied is Forspoken zeker een plaatje, en hierin zie je toch wel de kracht van de makers terugkomen. Het niveau ligt erg goed en kan goed vergeleken worden met die van Final Fantasy. Als je soms gewoon even blijft staan en om je heen kijkt, dan zie je wel hoe mooi de wereld gemaakt is, op New York City na, die vond ik minder mooi gemaakt. Ook Frey ziet er best goed getekend uit, vooral als je naar het bewegen van de haren kijkt. Dat gezegd, ik had soms wel op bepaalde punten het idee alsof het gezicht iets meer aandacht mocht hebben gehad. Het leek wat diepte te missen, maar buiten dat vond ik het grafisch best geslaagd.
De manier waarop personages soms met elkaar praten, vond ik niet mooi overkomen, het voelde voor mij soms een beetje simpel en gevoelloos. Het maken van bepaalde keuzes in gesprekken en kunnen bepalen of je wilt praten, is zeker leuk, maar als de gesprekken geen diepgang hebben, dan is het wel een teleurstelling. Wat ik ook een min punt vond, is dat bepaalde opmerkingen en tegen opmerkingen te vaak te gebruik werd.
De muziek in Forspoken is helaas aan de mindere kant, en kon mij niet echt stimuleren om door te spelen. Ik weet niet wat het is, maar deze game is grafisch best van hoge kwaliteit, maar levert in op de muziek. Er was voor mijn gevoel op geen enkel moment een moment dat ik zoiets had van, dit klinkt lekker, en dat is wel jammer, want muziek geeft vaak echt een boost aan de Gameplay. Helaas weet Forspoken me niet te overtuigen met betrekking tot muziek.
Ik heb deze game op de momenten dat ik gespeeld heb vaker gestreamd op Twitch, en heb een stuk ervan naar Youtube omgezet om deze met jullie in deze review te kunnen delen, zodat jullie een klein beetje het idee geeft wat ik onder andere bij de gameplay bedoel.
Dan de vraag of de game een replay waarde heeft, dat vind ik heel lastig te beantwoorden. Als jij van verkennen houdt en graag games vaker 100% wilt uitspelen, of Platinum wilt halen, dan zal het voor jou zeker een replay waarde hebben. Voor mij heeft dit spel geen replay waarde, en ik denk dat ik hierboven met alle redenen die ik opnoemde wel meer dan duidelijk heb gemaakt.
Ik gaf het eerder al aan dat de ik game niet uitgespeeld heb, en dat zie je dan ook aan mijn aantal trophies terug. Als ik de DLC die word meegeteld in de totaal, weglaat, dan heb ik 24% van alle trophies verdient.
Forspoken was een game die als een echte Playstation 5 game gepromoot werd, en op grafisch gebied komt de game ook erg goed naar voren. Als ik weer kijk naar gameplay, iets dat ik belangrijker vind aan een game, dan laat Forspoken veel te veel steken vallen. Ik vond het verhaal niet sterk, de gameplay voelde niet lekker aan en de muziek was ook niet om over naar huis te schrijven. De wereld ziet er mooi uit, maar is daartegen ook erg leeg. Gezien de hele promotie om deze game heen, vond ik het een grote teleurstelling, en na 12 uur spelen was ik er dan ook klaar mee. Er zullen vast mensen zijn die dit een geweldige game vonden, echter was dit voor mij persoonlijk een teleurstelling en het geld niet waard.