De Galaxy Z Flip3 ziet er gelikt uit en het vouwen blijft een leuke, maar ook praktische truc waarmee je nog steeds veel bekijks trekt. Door de sterk verlaagde prijs ten opzichte van het origineel vormt hij nu een serieus alternatief voor een niet vouwend Galaxy S-topmodel, want de Z Flip3 kost niet heel veel meer. Voor de bijzondere eigenschappen doe je nog steeds wel drie belangrijke concessies. Hoewel de telefoon nu tegen water kan, is het vouwbare, plastic scherm nog steeds een kwetsbaar onderdeel. Het camerasysteem is een stuk minder goed dan wat gebruikelijk is voor dit bedrag. Daarbij is de accuduur blijkens onze tests niet best, waarbij het opladen ook nog eens erg lang duurt.
Pluspunten
Groot scherm in compact opvouwbaar doosje
Knappe waterdichtheid
Solide bouwkwaliteit
Uitstekende beeldkwaliteit
Minpunten
Accuduur erg kort
Camera's minder dan bij 'normaal' high-end toestel
"Hé, is dat niet..." of "Gaaf, mag ik ook eens kijken?" Dat zijn ongeveer de reacties die je nog steeds kunt verwachten als je een vouwtelefoon uit je zak haalt, zo bleek tijdens onze week met de Samsung Galaxy Z Flip3. Het is de nieuwste clamshell van het Koreaanse telefoonmerk, in gewoon Nederlands ook wel klaptelefoon. Zelfs op de Tweakers-redactie, waar we toch wel een en ander gewend zijn aan nieuwe tech, willen mensen hem graag even proberen. Zo'n beetje de enige andere nieuwe smartphone die nog die reactie oproept, is er een met een appeltje achterop.
De Galaxy Z Flip3 kwam een maand geleden op de markt, samen met de Galaxy Z Fold3, een smartphone van min of meer normaal formaat die uitvouwt tot een kleine tablet. Vermoedelijk heeft Samsung de naam Flip3 gekozen om de naamgeving mooi te laten aansluiten bij de Fold3, want een Flip2 is er nooit geweest. Na de originele Galaxy Z Flip, die in februari 2020 werd gepresenteerd, kwam Samsung een paar maanden later wel nog met een kleine revisie met een snellere soc en 5G-ondersteuning, maar dat was meer een Flip1.5, want behalve dat en de kleur van de behuizing was er niets veranderd.
De eerste échte nieuwe Flip heeft een aantal aansprekende vernieuwingen, die aantonen dat er aan het oorspronkelijke concept nog wel wat te verbeteren viel. In de nieuw ontworpen behuizing is een veel groter coverscherm geplaatst, dat het gebruik in gesloten toestand een stuk praktischer maakt. Net als de Galaxy Z Fold3 is ook de Galaxy Z Flip3 nu waterdicht en voorzien van een vernieuwde screenprotector, die zorgen omtrent de flexibele display moet wegnemen. De technische specificaties krijgen een boost met een Qualcomm Snapdragon 888-soc, een 120Hz-scherm en stereoluidsprekers. Meest in het oog springend is wellicht de prijs. Samsung heeft de officiële introductieprijs vastgesteld op 1049 euro voor het model met 128GB opslag, maar inmiddels kun je sommige kleurvarianten al vinden onder de grens van 1000 euro. Het is daarmee veruit de goedkoopste foldable op de markt, al is er ook nog niet veel concurrentie.
Behuizing en scherm
Hoewel hij er heel anders uitziet en iets dunner, korter en smaller is, heeft de Galaxy Z Flip3 precies dezelfde opbouw als zijn voorganger: twee delen van Gorilla Glass en aluminium met daartussenin de 'hideaway hinge'. Het metalen middendeel met Samsung-logo is alleen zichtbaar als je het toestel dichtklapt. Dan is de Galaxy Z Flip3 een vrij dik (17,1mm), maar in andere opzichten erg compact pakketje. Zelfs kleine, niet vouwende smartphones, zoals de ASUS Zenfone 8, en de Apple iPhone 12 en 12 mini, voelen in je broekzak nog een stuk groter aan. Opengeklapt is de Galaxy Z Flip3 juist een redelijk grote telefoon, die door zijn smalle 22:9-scherm in de hand wel kleiner aanvoelt dan andere 6,7"-toestellen, zoals de Galaxy S21+, met op papier dezelfde schermdiagonaal.
Opengeklapt
Dichtgeklapt
Galaxy Z Flip3
Galaxy Z Flip (5G)
Galaxy Z Flip3
Galaxy Z Flip (5G)
Lengte
166mm
167,9mm
86,4mm
87,4mm
Breedte
72,2mm
73,6mm
72,2mm
73,6mm
Dikte
6,9mm
7,2mm
17,1mm
17,3mm
Gewicht
183g
183g
183g
183g
De beweging van het scharnier is prettig soepeltjes en met twee handen haal je beide delen makkelijk van elkaar. Met één hand gaat het minder makkelijk en wat misschien nog ontbreekt, is een mogelijkheid om de smartphone met een knop aan de zijkant in één keer volledig open te klappen. Sommige klaptelefoons van weleer hadden die mogelijkheid. Aan de andere kant was het dan misschien niet mogelijk geweest het toestel halverwege open te laten staan, als ware het een piepklein laptopje. De eerste Galaxy Z Flip kon dat ook al.
In plaats van de knalpaarse behuizing van de eerste Galaxy Z Flip, heeft de Galaxy Z Flip3 een behuizing van glas in één kleur, bijvoorbeeld lavendel, wit of donkergroen, zoals ons testmodel. Het geheel ziet er naar ons idee een stuk strakker uit dan de oude versie. Bovenin aan de achterkant zit bij alle kleurvarianten een gedeelte met zwart glas. Dat bevat ook de twee camera's, die in tegenstelling tot bij de meeste high-end toestellen vrijwel niet uitsteken ten opzichte van de behuizing. Naast de lenzen zit het nieuwe coverscherm. Dat was bij de eerste Galaxy Z Flip maar nauwelijks groot genoeg voor de klok en een paar kleine icoontjes. Zelfs om even een notificatie te checken, moest je al snel je telefoon openklappen. Met het vier keer zo grote coverscherm van de Galaxy Z Flip3 is dat niet meer nodig. Het oledpaneeltje heeft een resolutie van 512x260 pixels en een diagonaal van 1,9".
Nog steeds is de vingerafdrukscanner van de Galaxy Z Flip3 ingebouwd in de powerknop, die aan de rechterzijde van het bovenste gedeelte is geplaatst. Dat is niet zo handig, want als je het toestel eenmaal openklapt, zit hij zelfs voor rechtshandig gebruik tamelijk hoog. Misschien was een vingerafdrukscanner op de achterkant beter geweest, zoals bij de bekendste concurrent van de Galaxy Z Flip3: de Moto Razr 5G. De nieuwe stereoluidsprekers aan weerszijden van de display gaan lekker luid, maar klinken in een korte luistertest minder vol dan die van de Galaxy S21+. De trilmotor blijkt ook iets minder luxe dan die van normale Galaxy-topmodellen. Vergelijkbaar met het exemplaar in de Galaxy S20 FE voelt hij wat slapper aan en lijkt hij maar op één frequentie te kunnen trillen.
Samen met de Galaxy Z Fold3 behoort de Galaxy Z Flip3 tot de eerste waterdichte foldables. De IPX8-rating betekent dat hij getest is op anderhalve meter diepte in zoet water gedurende dertig minuten. Het scharnier is daartoe gemaakt van roestvaste materialen, waarbij beide delen afzonderlijk waterdicht zijn gemaakt door speciale, flexibele pakkingen. Het is een knappe vernieuwing die de foldable in het dagelijks gebruik weer wat praktischer maakt.
Toch kun je de Galaxy Z Flip3 nog niet zo achteloos gebruiken als een 'normale' high-end smartphone. De behuizing kan weliswaar tegen water, maar niet tegen stof. Zandkorrels kunnen de werking van het scharnier bijvoorbeeld aantasten. Hoewel het scharnier robuust aanvoelt en ook beide delen afzonderlijk niet snel buigen, zal de Galaxy Z Flip3 ongetwijfeld sneller doormidden breken dan een normale smartphone als je hem verkeerd om probeert te vouwen. Het teerste onderdeel blijft het flexibele scherm, beschermd door een vooraf geïnstalleerde screenprotector die je niet mag verwijderen, maar die wel snel beschadigd raakt. Al na enkele dagen gebruik waren er kleine krasjes te zien op het scherm van ons testmodel en zelfs met je nagel kun je al een deuk maken in het scherm die zich niet meer herstelt.
Het vouwscherm wordt nog steeds omgeven door een iets uitstekende plastic rand en in het midden zit nog steeds een duidelijk voelbare en zichtbare vouw. Die kun je als vervelend ervaren als je nooit eerder met een foldable hebt gewerkt. Het scherm heeft een diagonaal van 6,7" en een verhouding van om en nabij 22:9. De resolutie van 2640x1080 pixels geeft een pixeldichtheid van 426ppi, vergelijkbaar met de Galaxy S21. Prettig is dat de display een adaptieve refreshrate van 120Hz ondersteunt, waar de voorganger nog bleef steken op 60Hz. Tijdens het swipen door de interface voelt het scherm minder stroef en glasachtiger aan dan bij Samsungs vorige foldables, doordat de screenprotector nu is gemaakt van het gladdere petplastic.
We hebben onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware losgelaten op het oledscherm en de beeldkwaliteit blijkt uitstekend. De maximale helderheid ligt bijna net zo hoog als die van de Galaxy S21-toestellen. De minimale helderheid is bij de foldable wel wat hoger, maar van 2,33cd/m² liggen we alsnog niet wakker. Hdr-ondersteuning is uiteraard present en dat materiaal ziet er door de hoge maximale helderheid, het brede DCI-P3-kleurbereik en het perfecte contrast van het scherm schitterend uit. Voor sdr-materiaal kan de kleurweergave ook heel natuurlijk zijn, als je tenminste kiest voor de gelijknamige modus in het instellingenmenu. Die stand levert in onze tests zeer lage kleur- en grijsafwijkingen op.
Camera
Het design van de Galaxy Z Flip3 mag veranderd zijn; de camera-opstelling is feitelijk dezelfde als die van de eerste generatie Galaxy Z Flip. Voor wie de camera belangrijk vindt, is dat teleurstellend. De Galaxy S21(+) en zeker de S21 Ultra beschikken over geavanceerdere camera's met grotere sensoren, plus een telecamera die het klaptoestel niet heeft.
De hoofdcamera van de Galaxy Z Flip3 heeft een kleine twaalfmegapixelsensor, waarvan het formaat vergelijkbaar is met het exemplaar in de Galaxy S10(+), achter een lens die met f/1.8 ook niet enorm lichtsterk is. De camera beschikt gelukkig wel over optische beeldstabilisatie en dualpixel-PDAF. Ook de ultragroothoekcamera is er een van twaalf megapixel. Zoals gebruikelijk bij Samsung heeft de lens een vaste focus, dus voor macrofotografie is hij niet geschikt. Aan de voorkant zit een camera van tien megapixel zonder autofocus, wat Galaxy-topmodellen van de afgelopen jaren over het algemeen wel ondersteunen op deze camera.
Fotovergelijking
Voor de praktijkvergelijking hebben we naast de Galaxy Z Flip3 de Galaxy S21+ meegenomen, wat formaat betreft het meest vergelijkbare normale Galaxy-topmodel van dit moment. Beide toestellen beschikten voor de vergelijking over de recentste beschikbare softwareversie. In onderstaande galerijen zie je de foto van de Galaxy Z Flip3 steeds als eerste (links), gevolgd door de foto van de Galaxy S21+.
Mits je je verwachtingen bijstelt, zijn de plaatjes van de Galaxy Z Flip3 best te pruimen, maar voor meer dan 1000 euro mag je normaal gesproken wel een betere camera verwachten. De kleurweergave is, zoals gebruikelijk bij Samsung, erg vol. Vooral groen en blauw springen er nogal uit. Schaduwen en highlights blijven ook in tegenlicht goed belicht, waar de S21+ foto's aflevert met meer contrast, maar minder doortekening. Keerzijde daarvan, is dat vooral onder die omstandigheden wel meer ruis zichtbaar is in de foto's dan in die van de Galaxy S21+. Schaduwpartijen en wolkenluchten bevatten nog weleens wat spikkeltjes die bij het andere Galaxy-topmodel nauwelijks zichtbaar zijn. Met fijne details heeft de camera van de Galaxy Z Flip3 ook moeite. Gras of bomen in de verte krijgen snel de typische waterverfachtige uitstraling die gebruikelijk is bij een goedkoper toestel. Op een telefoonscherm bekeken valt dat niet zo op, maar je ziet het misschien wel als je de foto afdrukt of bekijkt op een groter scherm, zoals wij. Tot slot heeft de camera van de Galaxy Z Flip3 wat minder natuurlijke bokeh als je objecten van heel dichtbij fotografeert, zoals de bloem op foto vier, door de kleinere sensor.
Nachtfoto's genomen met de nachtstand ingeschakeld hebben dezelfde heldere schaduwen als bij de Galaxy S21+. Misschien zijn die wel iets te helder, want soms lijkt de camerasoftware te veel te vragen van de hardware, wat wel erg troebele schaduwpartijen oplevert, bijvoorbeeld in de ramen van de kerk op de tweede foto. In de directe vergelijking valt op dat de Galaxy Z Flip3 vaak voor een langere belichtingstijd kiest dan de Galaxy S21+. Dat is in de praktijk niet zo handig, want je hebt toch al een vaste hand nodig om dit soort foto's te maken. Daarbij ogen fijne details op de foto's die wij hebben gemaakt, ook vager bij de vouwtelefoon.
De ultragroothoekcamera heeft de brede beeldhoek die gebruikelijk is voor Samsung-toestellen. Ook deze foto's hebben verzadigde kleuren en een goede doortekening in schaduwen en highlights. De detailweergave is geen sterk punt. Vooral in de hoeken worden de foto's erg vaag en daar is soms ook duidelijke kleurschifting te zien.
Samsung Galaxy Z Fold 3 (links) vs. Samsung Galaxy S21+. 100-procentcrop van foto met 3x zoom
Inzoomen hoef je met de Galaxy Z Flip3 niet te proberen. Sommige smartphones zonder telecamera combineren op een slimme manier verschillende foto's als je gaat inzoomen, waardoor de foto toch nog redelijk scherp lijkt. De Galaxy Z Flip3 doet dat niet en heeft ook geen hoofdsensor met tientallen megapixels om zonder veel kwaliteitsverlies een stukje te croppen. Het al weinig detailrijke beeld van de hoofdcamera wordt simpelweg digitaal opgeblazen tot een wazige pixelbrij, die nog lelijker oogt door de overdreven verscherping.
Frontcamera (links) en hoofdcamera (midden) van de Galaxy Z Flip3, vergeleken met de frontcamera van de Galaxy S21+
De foto's van de frontcamera zien er wat fletser uit dan de opnamen van de Galaxy S21+, maar het detail is ongeveer vergelijkbaar.Voor de beste selfies kun je bij de Galaxy Z Flip3 beter gebruikmaken van de achtercamera. Dichtgeklapt kun je de viewfinder laten verschijnen op het coverscherm door twee keer op de powerknop te drukken, terwijl je in opengeklapte toestand vanuit de camerasoftware kunt overschakelen naar het kleine schermpje via een klein knopje in de rechterbovenhoek. Je kunt dan met de volumeknop afdrukken; dichtgeklapt kun je ook op het schermpje tikken voor een opname, waarbij de Galaxy Z Flip3 automatisch een paar seconden pauze neemt, die je nodig hebt om je hand uit beeld te krijgen.
Het schermpje heeft een heel andere verhouding dan de foto die wordt gemaakt, dus de kadrering is een beetje gissen. Om een of andere reden hebben foto's en video's die je dichtgeklapt maakt, een vierkante verhouding. Als je de Galaxy Z Flip3 opengeklapt omkeert, krijg je wel opnamen in een 4:3- of 16:9-beeldverhouding, maar voor het wijzigen van de cameramodus of andere instellingen moet je het toestel eerst weer omdraaien. In dichtgeklapte modus kun je tenminste nog wisselen tussen camera's en foto- en videomodus via het kleine schermpje.
Software en systeemprestaties
De Galaxy Z Flip3 draait Android 11 met daaroverheen Samsungs OneUI 3. De belofte van drie jaar Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates is netjes voor een high-end Android-toestel en mocht je toch eens wat anders willen, dan is de bootloader eenvoudig te ontgrendelen.
Bij de Galaxy Fold3 legde Samsung een hoop nadruk op de verbeterde software en dat is logisch, want de formfactor van de grotere foldable is anders dan die van de meeste Android-toestellen. Dat betekent dat er ook softwarematig werk aan de winkel is om het grote scherm nuttig te laten zijn. Zonder aanpassingen aan de interface valt het hele concept in het water. Bij de Galaxy Z Flip3 is software niet zo'n heet hangijzer, want het schermformaat is ongeveer gelijk aan dat van andere telefoons; je kunt het alleen dichtklappen. OneUI ziet er daarmee niet heel anders uit dan op andere high-end Samsung-smartphones. Extra functionaliteit is vooral geconcentreerd op twee vlakken: de 'laptopmodus', ook wel Flex Mode in Samsung-termen, waarbij de twee delen van het toestel onder een hoek van elkaar staan, en functionaliteit die betrekking heeft op het coverscherm aan de voorkant.
Wat de Flex Mode doet, is in feite simpel. Zodra je het scharnier een stukje dichtklapt, worden bedieningselementen zoveel mogelijk naar onderen verplaatst en filmpjes, foto's en video's die je bekijkt, naar boven. De vouw vormt de scheidslijn tussen beide delen van de aangepaste interface. De Flex Mode is vooral interessant als je de camera gebruikt. Je maakt gemakkelijk foto's onder een andere hoek, bijvoorbeeld schuin naar boven of naar onderen.
Ook nuttig is de mogelijkheid om het toestel neer te zetten voor bijvoorbeeld een groepsfoto. Dat kan ook interessant zijn als je gaat videobellen, maar er zijn nog steeds niet veel apps die Flex Mode ondersteunen. Bij een niet-ondersteunde app kun je de Flex Mode met de huidige versie van OneUI wel forceren, maar dat betekent in de praktijk dat de hele app naar boven wordt verplaatst en het onderste schermdeel leeg blijft, afgezien van een paar generieke knoppen. Voor andere apps is de aangepaste interface naar ons idee toch al meer een leuke gimmick dan echt nuttig. Het is best grappig om eens een YouTube-filmpje of foto te bekijken in laptopstand, maar op het smalle bovenste schermgedeelte wordt je content nogal een postzegel.
YouTube en de fotogalerij met Flex Mode ingeschakeld en uitgeschakeld
Het nieuwe coverscherm maakt met zijn toegenomen diagonaal meer nuttige toepassingen mogelijk, met nu ongeveer dezelfde oppervlakte als die van een kleine smartwatch. Je kunt er grappig genoeg ook hetzelfde op laten zien. Het design van de klok die standaard op het (always-on) scherm staat, is identiek aan dat van een aantal wijzerplaten op de nieuwe Galaxy Watch 4. Als je het horloge ook hebt, kun je het design van de wijzerplaat en dat van het coverscherm automatisch op elkaar afstemmen.
Met een veeg naar rechts vanaf de klok bereik je notificaties, waarbij je vanuit een notificatie meteen de bijbehorende app kunt openen op het binnenscherm. Een veeg naar links geeft toegang tot widgets voor bijvoorbeeld muziek, het weer of je agenda. De weergave op het scherm laat zich aanpassen vanuit een speciale sectie in het instellingenmenu. Vreemd genoeg enigszins verborgen is de mogelijkheid om het scherm te gebruiken als viewfinder voor de camera. Zoals omschreven in de sectie Camera, bereik je dat niet met een swipe of tik op het schermpje zelf, maar via de powerknop of de camera-app op het hoofdscherm.
Alle foldables van Samsung tot nu toe hebben een Snapdragon onder de kap en de Galaxy Z Flip3 is daarop geen uitzondering. De vouwtelefoon wordt aangedreven door een Qualcomm Snapdragon 888. De chip is in principe krachtiger dan het huidige equivalent van Samsung: de Exynos 2100, die in de meeste Galaxy-topmodellen wordt toegepast. Toch zien we in de praktijk dat de Galaxy Z Flip3 lager scoort in benchmarks dan de Galaxy S21+. Nu moet je die toch al met een korreltje zout nemen. Het lijkt erop dat de klaptelefoon minder goede koeling aan boord heeft, te zien aan de snellere afname van de prestaties in de 3DMark Wild Life-stresstest. Hoe dan ook heeft ook de Galaxy Z Flip3 ruim voldoende rekenkracht om de OneUI 3-skin en alle apps en games van dit moment vloeiend te kunnen draaien. Er is 8GB werkgeheugen aanwezig en voor wat opslag betreft kun je kiezen uit varianten met 128 en 256GB, wat naderhand niet kan worden uitgebreid.
Accuduur
Met 3300mAh is de accu van de Galaxy Z Flip3 niet groter geworden ten opzichte van de vorige generatie. De capaciteit is daarmee zeer gering. Er is tegenwoordig bijna geen high-end Android-toestel meer te vinden met een accu van minder dan 4000mAh. De Qualcomm Snapdragon 888-soc staat daarbij bekend als niet al te zuinig, waarbij ook nog een 120Hz-scherm is toegevoegd, wat het ergste doet vermoeden voor de looptijden.
Browsetest Wifi
Browsetest 4G
Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Schermtype
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Inderdaad kun je de Galaxy Z Flip3 maar beter overslaan als een lange accuduur belangrijk voor je is. In al onze drie accutests eindigt het toestel in de onderste regionen, waarbij we in de 4G-browsetest zelfs een veel kortere accuduur noteren dan bij de concurrentie. Nu komen veel andere smartphones in deze grafieken uit de Pro, Max of Ultra-categorie, wat betekent dat ze behoren tot de logste, dikste en zwaarste smartphones die fabrikanten te bieden hebben. Tegelijk kost de Galaxy Z Flip3 ook ongeveer zoveel als die modellen. Gaat het je puur om een compact formaat, dan zijn kleine high-end toestellen die niet vouwen, gemiddeld nog steeds in het voordeel in onze drie accutests.
Opladen
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Zoals bij al zijn high-end toestellen van dit jaar levert Samsung ook bij de Galaxy Z Flip3 geen oplader mee. Je hoeft ook geen bijzonder exemplaar te kopen om dit toestel zo snel mogelijk te kunnen opladen, want sneller dan met 15W gaat het bij dit toestel niet. Ouderwets traag dus, blijkt ook uit onze twee laadtests, die we hebben uitgevoerd met een 15W-lader van Samsung die we nog hadden liggen. Met een lege accu duurt het twee uur en een kwartier totdat eindelijk de honderd procent wordt aangetikt.
Naast bedraad laden ondersteunt de Galaxy Z Flip3 draadloos opladen met 10W, evenals het draadloos 'terugladen' van accessoires met 4,5W. Gezien de beperkte accucapaciteit van de Galaxy Z Flip3 en de aanzienlijke verliezen bij draadloos laden zouden we als het even kan iets anders gebruiken om oordopjes bij te laden, maar je kunt er maar beter mee dan om verlegen zitten.
Conclusie
Van alle foldables die Samsung tot nu toe heeft uitgebracht, is de Galaxy Z Flip3 misschien wel de gewoonste. Dat is met nadruk bedoeld als compliment. De nieuwe clamshell ziet er gelikt uit en voelt wat soft- en hardware betreft weer meer voltooid aan dan eerdere vouwtelefoons van Samsung. Net zoals bij een 'normale' high-end telefoon hoef je niet bang te zijn dat een regenbui het toestel naar zijn grootje helpt, terwijl het verbeterde scherm meer aanvoelt als het gebruikelijke, glazen exemplaar. Door de sterk verlaagde prijs is het bovendien het eerste vouwtoestel dat een serieus alternatief vormt voor een niet vouwend exemplaar. Goedkoop is hij nog steeds bepaald niet, maar je betaalt niet langer honderden euro's meer dan voor een Galaxy S-topmodel.
Met foldables en gewone Galaxies gebroederlijk naast elkaar in het schap wordt wel pijnlijk duidelijk welke concessies je nog steeds doet als je gaat voor een vouwmobiel. Dat zijn er drie. Allereerst blijft het plastic scherm een uiterst kwetsbaar onderdeel als je het vergelijkt met het keiharde glas voor op een normale telefoon. Dat wordt deels ondervangen door het clamshellontwerp, maar het blijft oppassen. Ten tweede is het camerasysteem, zowel op papier als in de praktijk, beduidend slechter dan je normaal gesproken mag verwachten voor dit bedrag, met meer ruis en minder zoom. Als derde valt de accuduur blijkens onze tests echt tegen en opladen duurt ook nog eens erg lang.
Het is heel goed mogelijk dat een van die drie minpunten voor jou al voldoende is om de Galaxy Z Flip3 aan je voorbij te laten gaan, want het zijn zo'n beetje de belangrijkste aspecten van de smartphone-ervaring. Tegelijk blijft de mogelijkheid het toestel dicht te klappen een praktisch, maar ook ontzettend leuk en nog steeds opzienbarend trucje. Om die reden kun je de Galaxy Z Flip3 misschien wel 'gewoon', maar zeker niet 'gewoontjes' noemen.
Pluspunten
Groot scherm in compact opvouwbaar doosje
Knappe waterdichtheid
Solide bouwkwaliteit
Uitstekende beeldkwaliteit
Minpunten
Accuduur erg kort
Camera's minder dan bij 'normaal' high-end toestel
Zo'n beetje de enige andere nieuwe smartphone die nog die reactie oproept, is er een met een appeltje achterop.
Heb ik iets gemist? Als er één smartphone is die jaren achtereen hetzelfde eruit ziet en niet weg te denken is uit het straatbeeld dan is het de iPhone wel. Ik heb een Flip en een nieuwe iPhone zakelijk, drie keer raden over welke je wel opmerkingen krijgt en over welke niet.
Misschien heeft het er op de redactie mee te maken dat het juist die 'zelfde' functionaliteit is. Mijn telefoon kan vrijwel geen enkele niet techie mee overweg. Ik heb hem redelijk vreemd ingesteld staan (maar voor mij geniaal).
Bij Apple is een nieuwe telefoon voor iedereen herkenbaar, dus voor mensen die het gewend zijn zal iets nieuws snel opvallen.
Waarschijnlijk wordt de redactie van Tweakers bij iPhones enthousiast van andere features dan het uiterlijk. Of dat aan de marketing van Apple ligt, of aan de al dan niet vernieuwende features, is natuurlijk een tweede.
Helemaal eens! Heb al jaren iPhone maar innovatief is hij zeker niet. Flip 3 geprobeerd. Mooi en degelijk en enorm innovatief uiteraard. Kon alleen niet wennen aan de extra handeling om je telefoon te openen.
Apple biedt een geweldige gebruikservaring, helemaal mee eens. Het enige wat ik zeg is dat in mijn ervaring de nieuwste iPhone (die ik zakelijk heb) bij lange na niet de nieuwsgierigheid wekt die deze foldable (die ik privé heb) wel wekt. Ik snap niet zo goed waar je rant vandaan komt.
Apple perfectioneren dan ook vooral wat de innovatievere merken 2 jaar eerder beginnen ontwikkelen. Ik ben er zeker van dat eens die andere merken de fold functie op punt hebben gekregen Apple plots ook zo een toestel zal uitbrengen terwijl de concurrentie allang andere innovaties zal aan het uitbrengen zijn.
Apple werkt, snel, betrouwbaar en makkelijk. Totaal geen interessant toestel van Samsung. Net zoals als hun 8k TVs. Ze bieden het aan omdat het kan, niet omdat het moet. Dus wat is innovatie?
Als er een Apple logootje op gestaan, dan was jouw mening waarschijnlijk dat dit super innovatief was.
Beetje interessant doen met je telefoon is zo'n beetje het handelsmerk van Apple, kijk naar de iPhone 13 wat zit daar voor vernieuwend in qua specs, nou helemaal niets. Apple loopt anderhalf jaar achter.
De processoren van Apple zijn vele malen sneller. Nogmaals, hoe interessant is die “innovatie” van Samsung? De meeste gebruikers doen niks anders dan socials gebruiken en afentoe een foto. Ik heb niks tegen Android trouwens. Xaomi en Oppo maken goede toestellen voor de prijs, vele male intressanter dan Samsung voor de prijs. Uiteindelijk blijft een Samsung een erg dure Android. Bij Apple koop je niet alleen de hardware, maar ook de software, veel mensen vergeten dat in dit soort discussies. Jammer.
Klopt. Daarom dat moderne reviewers dat soort testen eruit laten. In de praktijk klopt het inderdaad dat de Apple iPhone voor gaming achterloopt op de concurrentie. De iPhone kan fantastische prestaties bieden voor 1-3min. Daarna is het een drama. Praktijkgebruik -> rare benchmarks. https://youtu.be/RHmB10jzt70?t=713
Het idee achter dat minpunt is meer dat je heel veel betaald voor de vouwbaarheid. Voor andere high-end toestellen betaal je al snel honderden euro's minder.
Het idee achter dat minpunt is meer dat je heel veel betaald voor de vouwbaarheid. Voor andere high-end toestellen betaal je al snel honderden euro's minder.
En welk functioneel minpunt levert dat op voor de gebruiker? Als je de vouwbaarheid niet nodig hebt of niet wilt, koop je gewoon een andere telefoon met dezelfde specificaties zonder vouwbaarheid. Dat je een minpunt gaat stellen als 'Als je dit wegdenkt is het duur', dat slaat gewoon nergens op naar mijn mening. Het gaat net om een vouwbare telefoon. En de reviewer weet écht niet hoeveel het kost om zo'n scherm te ontwikkelen, te produceren en verwerken. Logisch dat dit nog in zijn kinderschoenen staat en dat deze nieuwigheid duurder is. Maar het gaat net om een vouwbare telefoon, dan mag je dit niet één-op-één gaan vergelijken met een niet-vouwbare telefoon.
Wat is een mobiele telefoon tegenwoordig?
Vind 100 euro al teveel voor een telefoon, vroeger kon je voor 10 gulden of euro bij een uitzoekrek buiten de winkel van de kruidvat een nokia 3310 krijgen. Een telefoon: apparaat waarmee je op afstand met iemand anders kunt spreken.
Mooi verhaal hoor. Lekker lang ook Maar toen de 3310 uitkwam, was de prijs 399 gulden. Omgerekend richting de 300 euro nu.
Hij zal heus eens voor 10 euro in een bak hebben gelegen, maar dat was vele jaren later. Net zoals je nu voor 30 euro een goedkope telefoon kan kopen die kan bellen.
Overigens was hij ook rond de 150 te krijgen, met duur contract. Of met prepaid maar dan simlock. Dingen die we allemaal liever niet meer zien.
[Reactie gewijzigd door PWM op 22 juli 2024 15:17]
De Flip/Fold is gewoon een gaaf ding. Eerlijk is eerlijk, de moderne midrange biedt alles wat je nodig hebt. Maar het is ook niet gek dat de smartphone een soort sierraad-rol krijgt. De hele dure smartphones zien er gewoon tof uit
Ik durf mezelf wel een power user te noemen, en grappig genoeg is deze dure Flip dan niet wat je moet hebben.
Ik ben er nog geen tegengekomen, maar zodra dat gebeurd wil ik toch ook wel even zien hoe dat werkt. Dat is de kracht van deze Flip denk ik.
Uhm... wat? Hoezo is dit een minpunt? Wat is hier de logica achter? Ik vind mijn auto ook best wel duur als ik de motor wegdenk. Mijn huis is best wel duur als ik de muren wegdenk. Mijn OnePlus Nord? Best duur als ik het gsm-gebruik ervan wegdenk...
Was er een quota van aantal minpunten dat er moesten zijn?
[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 juli 2024 15:17]
Tsja, en dat vind ik dus erg meevallen. Eigenlijk zijn alle specs (op de camara's na) on par met de andere high-end Samsung telefoons. De SOC, scherm, geheugen, bouwkwaliteit zijn gewoon high end.
De accuduur is beperkt, door de beperkte ruimte die er in het toestel is om een accu in onder te brengen. Een grotere accu is niet een enorme kostenpost, maar Samsung heeft (neem ik aan) de keuze gemaakt voor een wat kleinere accu om de telefoon compact te houden. Hij is al vrij dik, dichtgeklapt.
Dat het scherm makkelijk krast (overigens nog niet mijn ervaring), is helaas niet anders bij vouwbare telefoons. De Fold 3 heeft dezelfde techniek/krasbaarheid.
Ik ben het dus niet eens met je statement. Vergeleken bij de (introductie)prijs van de S21 serie is deze telefoon helemaal niet veel duurder, zeker niet als je de vouwbaarheid meerekent.
En al helemaal niet als je de iPhone 13 line up bekijkt. Maar dat is weer een andere discussie.
Dat kan, het is ook erg persoonlijk hoeveel je het vouwen waard vind. Het is ongetwijfeld een duur staaltje vakmanschap in termen van materialen. Voor mijzelf vind ik het dat dus niet waard en dus ga ik maar voor een niet vouwbare. Maar dat is dus voor iedereen anders. Dat probeert die wellicht iets ongelukkig geformuleerde zin denk ik ook over te brengen.
Je snapt natuurlijk dat als je het toestel naast een niet vouwbaar toestel legt de specs magertjes zijn en je zo een paar honderd euro goedkoper uitbent.
Dus je kan zelf uitmaken of dat extra geld om alleen maar dicht te klappen het je waard is want je hebt dus last van
Accuduur erg kort
Camera's minder dan bij 'normaal' high-end toestel
Je snapt natuurlijk dat als je het toestel naast een niet vouwbaar toestel legt de specs magertjes zijn en je zo een paar honderd euro goedkoper uitbent.
Dus je kan zelf uitmaken of dat extra geld om alleen maar dicht te klappen het je waard is want je hebt dus last van
Accuduur erg kort
Camera's minder dan bij 'normaal' high-end toestel
Scherm krast gemakkelijk
Ja los van het feit dat we de prijs niet kennen mocht het scherm niet vouwbaar zijn, raad ik je niet aan om zo'n vergelijkbare telefoon (zonder vouwfunctie) dicht te vouwen. Dat doe je namelijk maar één keer en dan is het klaar. Dat het scherm gemakkelijk krast, is een direct gevolg van de vouwbaarheid en dus geen correct minpunt als je de vouwbaarheid in zijn geheel zou weglaten.
En dan blijft het al-oude principe nog altijd gelden: heb je niks aan <vul functie in>, koop dan lekker wat anders. Dat bespaart jou geld voor iets dat je niet gebruikt. En zo blijft de keuze aan iemand die wel zo'n functie wil en daarvoor wilt betalen.
[Reactie gewijzigd door MrAndy9797 op 22 juli 2024 15:17]
Die vergelijking kan je eenvoudig doen in de pricewatch. Telefoons met dezelfde SoC bieden gewoon meer waar voor hun geld. en of je zelf een paar 100 euro extra neer wilt leggen voor een gimmik als dichtklappen moet je zelf bepalen. Want dit is het enige extra wat het toestel je brengt, op alle andere punten moet je toegeven.
Die krasbestendigheid is zeker wel een dingetje, als er vuiligheid tussen het scherm komt te zitten ben je de sigaar en voor mij de reden om er nog niet aan te beginnen.
Accuduur is helemaal niet kort aangezien je meerdere schermen tot je beschikking hebt. Er zit immers ook nog een klein scherm op de buitenkant wat stroom gebruikt. Kortom, extra functionaliteit. Schermen krast niet makkelijk want er zit een plastic screenprotector op. Er komen krasjes op de screenprotector, dat is alles.
Ik heb het niet verzonnen van die accu.
Is die screenprotector te vervangen dan, uit een andere review:
Samsung still warns against removing the protective film from the Galaxy Z Flip 3 in the initial software setup.
In addition to leaving the screen protector in place, you shouldn’t press the main display with a sharp object, including your fingernail, as it might damage the screen.
Die screenprotector is inderdaad te vervangen. Kun je beter niet zelf doen overigens:
Suppose the pre-applied protective film on the Z Flip 3 needs a replacement because of damage? Samsung says you should visit an authorized service center. The company will replace the screen protector if possible, and it may be chargeable. However, don’t try to fix it yourself, as you may end up damaging it even more. https://www.xda-developer...-remove-screen-protector/
Uhm... wat? Hoezo is dit een minpunt? Wat is hier de logica achter? Ik vind mijn auto ook best wel duur als ik de motor wegdenk. Mijn huis is best wel duur als ik de muren wegdenk. Mijn OnePlus Nord? Best duur als ik het gsm-gebruik ervan wegdenk...
Was er een quota van aantal minpunten dat er moesten zijn?
, ik denk dat ik Tweakers hier wel kan volgen. Neem bijv een iets kleinere telefoon, die is net zo makkelijk te proppen in je broekzak (iets langer maar wel dunner) met enigste nadeel dat je scherm iets kleiner is en als voordelen beter scherm/camera/accu. Integenstelling tot bijv de Samsung Fold kun je de Flip ook niet als mini tablet gebruiken dus krijg je verder ook geen extra functionaliteit door het opbouwbare scherm.
Wat is er praktisch aan als hij in volume niet veel kleiner is? Het oppervlak wordt kleiner maar de dikte wordt een stuk meer. Het neemt dus niet echt minder ruimte in in je broekzak. Het gaat leuk worden als telefoons zo dun worden dat het oppervlak de belangrijkste factor wordt.
Wat ik ook niet snap is dat broekzakken vaak totaal niet diep zijn. Zeker met korte broeken is het een drama. Nu heb ik zelf wat kunnen tweaken met de naaimachine maar het lijkt me dat iedereen hetzelfde probleem heeft.
Voor een telefoon voor 1000 euro mag ik toch meer verwachten dat de telefoon maar bestendig is tegen krassen, beter accu duur etc.
Eerste weken zijn de meeste gebruikers voorzichtig met nieuwe telefoons maar daarna wordt de voorzichtigheid een meer gangbaar gebruik van een telefoon.
Het is mooi toestel maar blijft dik i.v.m. de scharnier.
Ik moet zeggen dat ik met mijn dagelijks gebruik totaal geen problemen heb met de accuduur. Maar ik gebruik hem dus ook niet continue. Ik heb zelfs de batterij bescherming aan staan waardoor hij dus maar laad tot 85%. Die haal ik er dan soms even af als ik denk die dag meer nodig te hebben en geen lader in de buurt heb.
Maar ik kan me ook volledig voorstellen dat een flinke poweruser in 3 uur door de batterij heen gaat.
Maar hij kan dus door de juiste persoon wel voor dagelijks gebruik gebruikt worden.
Mooi dat Samsung die tot 85% laden optie aanbiedt. Stopt de telefoon dan ook met laden? Of krijg je enkel een alarm en moet je hem dan van de lader halen?
Of krijg je enkel een alarm en moet je hem dan van de lader halen?
Ik krijg weer visioenen van brandweeradviezen die impliceren dat je tijdens het opladen, met een poederblusser in je handen, naast je telefoon moet gaan zitten omdat deze elk moment in de fik kan vliegen. Als je dan toch zo paraat bent heb je een alarm niet nodig en kun je zelf de telefoon loskoppelen bij je favoriete laadniveau
Maar is het niet zo dat men bij de batterij hierzelf al rekening mee houdt?
Ik bedoel, je ziet wel op je scherm dat hij 100% opgeladen is, maar dat er wat overcapaciteit is zodat hij feitelijk maar 80% is opgeladen?
Dat is het ook. Je kan de feature aan laten staan. Zo werkt dat bij de meest recente telefoons van de afgelopen 2-4 jaar en dit is inclusief Apple. Het kan verwarrend overkomen, maar dit is wel de meest effectieve methode op dit moment tussen betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Ik bedoelde eigenlijk een onzichtbare implementatie, soort van parity in de accu. Stel je hebt een accu met aanduiding van 800 mAh, maar hardwarematig maken ze hem 1000 mAh. en dan een harde cap zetten met opladen op 800 mAh.
Apple heeft een nette implementatie, maar raar dat dit alleen werkt met location services aan. Die stond uit bij mij. Wel stond "Optimized Battery Charging" aan maar de melding nog nooit gezien.
If Optimized Battery Charging doesn't activate
Optimized charging is designed to engage only in locations where you spend the most time, such as your home and place of work. The feature doesn't engage when your usage habits are more variable, such as when you travel. Because of this, some location settings must be enabled for Optimized Battery Charging to activate. None of the location information used for this feature is sent to Apple.
Een percentage tussen de 20-80% van de accu capaciteit schijnt het beste te zijn voor de levensduur van een accu. Dus nooit te vol laden en ook nooit te leeg is het beste. Bij Sony kan je dit ook instellen, en die vraagt dan één keer in de zoveel tijd om de accu 100% op te laden om het percentage te herberekenen geloof ik.
Maar is het niet zo dat men bij de batterij hierzelf al rekening mee houdt?
Ik bedoel, je ziet wel op je scherm dat hij 100% opgeladen is, maar dat er wat overcapaciteit is zodat hij feitelijk maar 80% is opgeladen?
Zelfde met leeg gaan. 0% is niet goed, maar dat de toestellen 0% aangeven en niet meer aangaan maar er nog wel een paar % in zit om schade te voorkomen.
Maar jammergenoeg bieden te weinig fabrikanten het aan. Ik heb op mijn asus zenfone 6 de optie aanstaan dat ie maximaal tot 90% laadt. Ben er erg blij mee, na 2.5 jaar is mijn accuduur nog steeds goed.
niet geschikt voor dagelijks gebruik? Wie browset er dan 9 uur per dag? Ik denk dat dit voor 90% van de mensen meer dan genoeg is. Mijn scherm zal al met al misschien 1.5 uur per dag aanzijn
Ik weet wel zeker dat hij met verlies verkocht wordt, om hem maar aantrekkelijk te maken ook voor de mensen met iets minder dan ultra high end budget (nog steeds high end).
Er zijn ook andere fabrikanten die foldables aangekondigd hebben, dus het is ook een stukje markt veroveren.
Waarom wordt dit gemodereed een -1 reactie?
Die 1000+ euro iPhone heeft ook bakken met R&D erin zitten en is zeker een technisch vernuft dingetje waar je als tweaker niet voor hoeft te schamen en zeker ook warm voor kunt lopen.
Een iPhone heeft zeker veel vernuft en het is aan een ieder te bepalen waar je wel of geen geld aan uit wilt geven. Ik ben na mijn 11 Pro alleen wel afgehaakt bij Apple telefoons omdat ik buiten de voordelen van het hele ecosysteem van Apple niet meer warm liep van het hele OS én de toestellen zelf. De vormgeving is iconisch maar ik heb toch liever die van de S21 Ultra, het OS is eenvoudig maar ik zie meer verfijning en mogelijkheden in Android op dit moment (ik mis dan ook geen apps).
En dan de schermen met 120hz, een telelens met 10x optische zoom, een langere batterijduur en een fijnere ergonomie en dat was voor mij doorslaggevend. Nu, pas met de 13 lijn is Apple aan het bijtrekken op het gebied van schermen (alleen op de Pro productlijn) maar ik moet zoeken naar de echte evolutie in gebruikerservaring, behalve als je helemaal opgaat in het ecosysteem. Dat is de werkelijke kracht en ook daar maken bedrijven als Samsung en anderen grote stappen.
Voor mij zit het hem de afgelopen jaren in aanpassingen/functies als de mogelijkheid een Edgescreen (bij Samsung) in te stellen en eventueel vast te zetten met daarin veel gebruikte Apps (of app-combinaties). Maar ook de beschikking over de 'back' knop waarmee je altijd terug gaat naar een vorig scherm of vorige functie. De mogelijkheid om swipes in te stellen voor functies (vooruit bladeren, terugbladeren, volume lager/hoger enz.) Veel meer instelbare acties direct vanuit meldingen en (ook) direct vanaf het AOD zoals parkeeracties binnen Parkmobile stoppen. Sowieso het AOD met notificaties, dubbeltap om in te loggen (pas later mogelijk bij iOS)
Elke Android versie is zo een verdere ontwikkeling die ik dus mis bij iOS wat vrijwel hetzelfde is gebleven behalve de komst van de Widgets. Die waren er al jaren daarvoor op de Android toestellen.
De Fold 3 heeft daarnaast specifieke functies voor multitasking die passen bij het grotere scherm waarbij je eenvoudig switched tussen het standaard buitenscherm naar uitgebreidere functies op het binnenscherm. De Flip 3 met de verschillende handigheden met het buitenscherm en flexmode waarmee je gebruik maakt van de stand van het scherm. Door het huidige iPhone ontwerp te handhaven is er hierin minder ontwikkeling mogelijk.
Ik ben trouwens nog steeds fan van Apple producten maar de Fold 3 was voor mij toch wel een echte revolutie die ik niet zie in de Apple line-up nu en die ik ook niet in de komende 1-2 jaar verwacht. De S21 Ultra was een verdere optimalisatie van de S-serie maar ook daar zie ik 10x zoom als een echte evolutie in de technologie die ik mistte bij de iPhones. Net als LDAC ondersteuning bij BT audio.
[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 22 juli 2024 15:17]
Dit is een foldable van de -nog maar- 3de generatie, een zeer jonge en innovatieve technologie.
Geef dat nog een paar generaties voor verdere verfijning van de techniek en materialen, onze huidige smartphones zijn ook maar op het niveau gekomen na jaren van verfijning van SoC, schermen en camera.
Je koopt ook geen bus om dan achteraf te klagen dat het ding nogal log rijdt, de dikte is inherent aan de ruimte die nodig is voor het scharnier. Momenteel toch nog, wie weet binnen een jaar of 5...
Wel waar; voor een zwakke camera, accuduur en traag laden is geen excuus meer, zeker niet wanneer je op dit prijspunt speelt.
De foldables zijn wat mij betreft de grootste innovatie sinds de komst van de touchscreen telefoons. Ik kijk ernaar uit om te zien hoe ze de techniek verder ontwikkelen en zodra de prijzen wat "democratischer" worden, ga ik zeker eentje overwegen. Maar ik geef het nog een paar jaar...
[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 22 juli 2024 15:17]
Ja goed als je ook naar de prijs kijkt is dit ding momenteel echt voor Samsung fans die kunnen leven met de huidige tekortkomingen. Ik denk dat we nog wel een aantal generaties verder zijn voor er echt een vouwbaar toestel is geschikt voor de average joe.
Desondanks ben ik toch wel onder de indruk, toen ik de eerste fold zag dacht ik wie gaat er in godsnaam ooit zo'n ding kopen. Maar toen ik deze flip zag dacht ik die zou ik ook wel willen hebben, dus het kan snel veranderen. Maar ik ga zeker nog een aantal generaties wachten
Het probleem is gewoon dat het een zelfbedacht product is van samsung, nu al de 3e generatie foldables. Als er iets beters was om af te kijken, was het ze wel gelukt in 3 jaar, maar het zelf doen lukt niet echt. Gewoon dramatisch om deze schermen te zien na een paar maanden, sommige van die schermen zijn net van die handgeslagen koperen pannen, butsen en nagelafdrukken en dan hopen dat hij in bij de vouw niet gaat bollen en barsten.
Beetje off topic, maar toch ben ik benieuwd naar jouw DeX use cases. Nergens in jouw Tweakers aanwezigheid kon ik een review of bevinding vinden. Het is toch interessant als mensen een techniek gebruiken die de mainstream overslaat om hun ervaringen te horen.
Ik heb een nexdock, dus kabeltje erin en gaan. Er valt zeker nog wat op aan te merken, het is immers nog geen Windows concurrent, maar Dex is meer dan prima voor basis werk zaken of administratie zaken voor jezelf. Samsung apps schalen prima en een nexdock is bijvoorbeeld veel goedkoper dan een hele laptop erbij. Ook heb je alles bijdehand, want je doet immers alles al met je mobiel heb een s20 erbij.
Leuk om jouw inzichten te horen. Dit idee is natuurlijk al een paar jaar oud, maar interessant om te horen dat het toch wel bruikbaar lijkt te worden. Volgens mij zijn er juist in 3de wereld landen steeds meer ruimte voor deze toepassingen. Alleen jammer dat het niet meer in de betaalbare segment wordt aangeboden.
Hier nog iemand die fan is van Dex! Ideaal om m'n S10+ even aan de USBC kabel van m'n tv te hangen en met een Lenovo Bluetooth toetsenbord op de bank te liggen. Alle apps werken goed, zelfs Racedriver Grid met controller (gewoon een console ervaring). Netflix aan, browser, foto's laten zien aan anderen... you get the point.
Het was mij ontgaan dat het niet in de Flip zit, maar dat is wat mij betreft wel een noemenswaardig minpunt.
Mee eens! Dex lijkt mij typisch zo’n functie waar je in eerste instantie enthousiast van wordt maar dat dan in de echte praktijk tegenvalt of toch niet wordt gebruikt.
Paar voorbeelden waarvoor ik mijn Samsung S8 met Dex Station en groot scherm gebruik:
* Met twee BT game controllers als game console (er is tegenwoordig een goed aanbod spellen op Android, en je kan ook spellen streamen via bijv. Stadia)
* Als video on demand streamer (dit vind ik praktischer dan een smart TV of een speciale streamer)
* Als simpele PC indien ik mijn laptop vergeten ben of er een amdere reden is dat die niet bruikbaar is
Je kan ook android desktop mode en de taskbar app installeren, maar dat werkt allemaal een stuk minder soepel dan DeX
[Reactie gewijzigd door De Vliegmieren op 22 juli 2024 15:17]
Fijn om te horen. In mijn huidige telefoon (Motorola Edge 20 Pro) is ook een variant van destkop omgeving beschikbaar. Voor deze is ook een dock beschikbaar en deze wordt tzt geleverd als deel van een actie bij aanschaf. De werking daarvan is idd zoals jij aangeeft wel nuttig en in opstellingen waar mensen niet de luxe van een uitgebreide desktop of een dure laptop hebben is het wellicht een werkbare oplossing.
Ik gebruik Dex bijna nooit maar in combinatie met een mobiel scherm (15") en een keyboard/muis kon ik een aantal malen toch werken toen ik er achterkwam dat ik mijn laptop lader vergeten was. In dit geval is het dan browsen en werken in Office producten en dat gaat prima met Dex. Zonder muis kan dan ook nog omdat je dan het toestel als touchpad gebruikt, zonder toetsenbord is het niet te doen. Dit werkt dan vanaf mijn S21 Ultra (privé) en Fold 3 (zakelijk) met los keyboard maar ook prima op mijn Tab S7+ met keyboard-cover. Dat doet niet onder voor een Chromebook, zeker met een 2de scherm (bedraad of wireless) erbij. Dex zou voor veel mensen meer dan genoeg kunnen zijn.
Dat dit niet werkt op een Flip 3 is wellicht opvallend want... waarom niet? Verder acht ik de kans klein dat een Flip 3 gebruiker echt behoefte heeft aan Dex, zeker met de kleinere accu.
[Reactie gewijzigd door Ootje70 op 22 juli 2024 15:17]
Dat dus; een gimmick. Leuk voor de aandacht of licht gebruik maar niet als allrounder die je dagelijks uren voor werk/ sport/ vakantie kunt gebruiken. Los van de vraag of het 3 jaar intensief gebruik overleeft.
Nou ja als je prima zonder kunt dan kan je dus voor de helft van de prijs (of minder) een verder vergelijkbaar toestel lopen.
Als je de meerwaarde van die USP niet ziet is die dus duur Hoewel zn opmerking bij elke telefoon wel genaakt kan worden dus het blijft een gekke om als minpunt te zetten.
Om een vergelijking te maken en het eigenlijk absurd is om €500 te betalen voor een scharnier. Dus op deze manier kan je beter beoordelen of het extra geld je waard is voor een "speledingetje"
Vrij rare opmerking dit, die 500 euro is natuurlijk voor meer dan dat scharnier alleen.. tenzij jij natuurlijk zo'n vouwbare telefoon met een scharnier dat je bij de gamma voor een paar euro gekocht hebt kunt maken, dan ben ik je eerste klant!
Je snapt het punt toch.
Het is niet alleen het scharnier, het dichtklappen is leuk maar als het ten koste gaat van batterij, camera een krasgevoelig scherm en hij is erg dik als je hem dicht hebt geklapt is dan betaal je een berg extra.
Nee ik snap het punt niet. Vouwbare schermen zijn in alle opzichten nog nieuwe technologie, waar een berg R&D in zit die nog heel lang nodig heeft voordat het zich enigszins terug gaat verdienen. Nieuwe technologie is nooit goedkoop, waarom zou dat hier wel zijn?
Ik wil graag een foldable, maar mijn S20 FE is nog niet zo oud en ik vind het zonde om die zomaar weg te doen. Die Flip 3 is erg gaaf, alleen ik zou niet uitkomen met de kleine accu. Een iets mindere camera, dat plastic scherm, dat zijn niet de redenen om een telefoon te laten liggen. Dat zijn concessies waarmee je rekening dient te houden, het scherm zal wennen en de camera zal zeker goed genoeg zijn voor huis tuin en keuken gebruik. Een kleine accu daarentegen, dat is iets waar je elke dag (of beter gezegd, waarschijnlijk elke avond ) last van zult hebben. Dus ik wacht graag op de nummer 4, hopelijk kunnen ze dat pijnpunt aanpakken. Anders is wellicht zijn grotere broertje ook wel een keuze, alleen voor dat bedrag ben ik wel heel erg bang om hem te laten vallen, helaas gebeurt dat van tijd tot tijd...
Voor mij zijn de camera en het scherm (het ding waar je altijd naar kijkt als je je telefoon gebruikt en waarmee je de telefoon bedient) juist heel belangrijk.
Accuduur ook wel, maar in mindere mate.
Voor iedereen wat anders dus, maar ik denk wel dat deze telefoon voor iedereen minstens op één belangrijk punt tekortschiet.
Jammer want ze hebben het wel heel knap gemaakt en het ziet er leuk uit hoewel ik zelf nooit om een dikkere, kleinere telefoon verlegen heb gezeten.
[Reactie gewijzigd door Vizzie op 22 juli 2024 15:17]