Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Custom roms voor Android

Hoe zijn installatie en gebruik anno nu?

28-08-2021 • 06:00

153

Singlepage-opmaak

Bootloader ontgrendelen en roms vinden

Niet elke telefoonfabrikant is er even happig op als gebruikers custom roms willen flashen. De eerste stap voor het flashen van een eerste custom rom is altijd het ontgrendelen van de bootloader. Bij de ene telefoon is dat een fluitje van een cent, bij een andere kan het wel, maar is het lastig en bij een derde is het onmogelijk. We hebben geprobeerd een overzicht te maken van hoe moeilijk het is en hoe het werkt per merk.

Merk Bootloader ontgrendelen Hoe dat gaat
Samsung Zeer makkelijk Via ontwikkelaarsinstellingen
Xiaomi Moeilijk Account toevoegen, code aanvragen, week wachten
OnePlus Makkelijk Via command-line
Huawei Onmogelijk -
OPPO Onmogelijk -
Sony Makkelijk Via command-line, code krijgen via Sony-webpagina
Google Makkelijk Via command-line
Fairphone Makkelijk Via command-line, code krijgen via Fairphone-webpagina
Motorola Makkelijk Via command-line, code krijgen via Motorola-webpagina
Realme Makkelijk Via command-line, na installatie realme-app op telefoon
HMD-Nokia Onmogelijk -
Ontwikkelaarsopties Android - bootloader ontgrendelen
Ontwikkelaarsopties Android

Het ontgrendelen van de bootloader resulteert er altijd in dat de telefoon teruggaat naar fabrieksinstellingen. Al je data ben je dus kwijt. Als je daarna nog iets moet doen in het instellingenmenu, moet je dus eerst opnieuw de set-up door.

Samsung zit in een eigen klasse als het erom gaat hoe makkelijk het is om de bootloader te ontgrendelen. Dat gaat via een schuifje in de ontwikkelaarsinstellingen, die je op elke telefoon activeert door zeven keer op het build-nummer te klikken.

Hoe lang dat makkelijk en toegankelijk blijft, is de vraag. Op de meest recente high-end telefoon, Z Fold3, werken de camera's niet meer als je de bootloader ontgrendelt. Nu kun je altijd na het flashen de bootloader weer vergrendelen, maar het blijft een rare stap.

Sommige fabrikanten maken het iets moelijker. Bij Google Pixel-telefoons moet je ontgrendeling toestaan met een schuifje in de ontwikkelaarsopties, waarna je via de command-line op een verbonden computer met een commando als 'fastboot flashing unlock' de bootloader kunt ontgrendelen.

Veel fabrikanten voegen nog een extra stap toe; ze willen dat gebruikers een code genereren om de bootloader te ontgrendelen. Onder meer Sony, Motorola en Fairphone doen dat. Die code kun je krijgen na het invoeren van dingen als de IMEI van de telefoon, het unieke identificatienummer. Soms moet je om de code te krijgen ook een account aanmaken op die site.

Xiaomi gaat nog een stapje verder. Het account moet ook op de telefoon staan en na het aanvragen van de code moet je een week wachten voordat je hem krijgt. Daardoor kun je dus niet simpelweg een avondje vrijmaken voor het flashen van je custom rom. Dat is een vervelende en in onze ogen onnodige beperking.

Maar het kán in elk geval. Als je een telefoon van Huawei, OPPO of HMD-Nokia hebt, heb je pech: daarvoor zijn geen officiële methodes om de bootloader te ontgrendelen. Soms kan dat wel onofficieel bij betaalde online diensten, maar dat hebben we niet geprobeerd. De kans op goede custom roms bij zulke telefoons is natuurlijk nihil, omdat niet veel mensen de bootloader zullen ontgrendelen. De stap om bootloaders vergrendeld te houden is wat ons betreft gebruiksonvriendelijk en als je custom roms belangrijk vindt, loop je met een wijde boog om telefoons van deze merken heen.

De volgende stap is het vinden van custom roms. Wat dat betreft moet je geluk hebben, want de ondersteuning verschilt per telefoonmodel. Zelfs uit dezelfde serie kan het aantal beschikbare roms stevig verschillen. Je kunt in topics op GoT vragen of anderen ervaringen hebben met custom roms om advies in te winnen. Een plek om alle customrom-ontwikkelaars te vinden is XDA-Developers. Je kunt daar zoeken per telefoon om vervolgens uit te vissen welke roms er ontwikkeld worden. Een andere plek is de site van custom roms zelf. Zij houden goed bij welke telefoons ze ondersteunen en welke builds er zijn. Ook vind je op de site meestal goede installatie-instructies. Het kan ook zijn dat je pech hebt en dat er nooit een custom rom voor je telefoon is ontwikkeld.

Telefoons met veelal redelijke tot goede ondersteuning vanuit de customromcommunity zijn Samsung Galaxy S-modellen, Google Pixel-telefoons, OnePlus-telefoons en sommige modellen van Xiaomi, zoals de Pocophone F1 en Mi A2. Fairphone ondersteunt custom roms actief en ook daar heb je dus genoeg keuze. Bij Motorola en Sony is het vaak minder. Als je dan zeker weet dat je telefoon een bootloader heeft die je kunt ontgrendelen en dat er een custom rom is waar je vertrouwen in hebt, is het tijd voor de volgende stap: de keuze voor een goede rom.

Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is de reden waarom je een custom rom wilt. Als je gaat voor meer personalisatie van bijvoorbeeld de interface en functies dan standaard mogelijk is, is de keuze voor Pixel Experience of Havoc-OS logisch. Als het gaat om een stabiele rom met lange ondersteuning, dan liggen LineageOS en CalyxOS voor de hand. Als het gaat om privacy of beveiliging, dan komen GrapheneOS en /e/ in beeld. Elke custom rom heeft zijn eigen speerpunten en het is goed daarop te letten voordat je een keuze maakt. Als je dan een keuze hebt gemaakt, is het tijd voor de volgende stap: installatie.