Waar staan we nu met de implementatie van immersiekoeling en wat zijn de alternatieven? De gestegen tdp van processors betekent dat de noodzaak voor alternatieven voor luchtkoeling in de komende jaren alleen maar toeneemt, vooral in datacenters. Bovendien moet er meer datacenterkracht bijkomen voor 5G-toepassingen, clouddiensten, en de inzet van kunstmatige intelligentie en machinelearning. Dat betekent dat er meer ruimte moet worden vrijgemaakt voor datacenters of dat de ruimte efficiënter moet worden besteed. In de komende jaren zullen alternatieven voor luchtkoeling dan ook terrein winnen, vooral bij grote datacenters die veel rekenkracht verwerken.
De kans dat een van die alternatieven immersiekoeling is, is waarschijnlijk gezien de inzet en proeven van zoveel verschillende partijen. Immersiekoeling is een reële oplossing voor datacenters, al houdt de technologie wel een totale cultuurverandering in voor datacenters, als zij helemaal over willen stappen. Een datacenter met immersiekoeling neerzetten en onderhouden is geen kwestie van een ventilator van een server afschroeven en het rack onderdompelen in een vat olie. De oplossingen zijn echter voorhanden en de nadelen nemen af dankzij technologische innovaties.
Dat betekent niet automatisch dat immersiekoeling dé oplossing is voor het koelen van de datacenters van de toekomst. Veel partijen zijn bezig met andere vloeistofkoelingoplossingen, bijvoorbeeld het direct koelen van chips met traditionele vloeistofkoeling, zoals er ook watergekoelde consumenten-pc's zijn. Voor veel datacenterpartijen zal die technologie misschien vertrouwder en minder omslachtig aanvoelen dan immersiekoeling. De kans dat immersiekoeling dan ook één van de oplossingen wordt in een hybride-koelsysteem in een datacenter is het meest waarschijnlijk. Het ene proces blijft dan luchtgekoeld en voor het andere kiest een datacenter tussen immersiekoeling en waterkoeling.
Daar komt bij dat immersiekoeling ook nadelen heeft. De aanleg van een immersiekoelsysteem is veel duurder dan die van luchtkoeling. De meerkosten zitten in de koelbaden, de nodige vloeistofleidingen, de koelvloeistof en nieuwe serverracks die geschikt zijn om ondergedompeld te worden. Dat betaalt zich pas op termijn terug in de vorm van energiebesparing. Ook het onderhoud van servers die in een vloeistof zijn ondergedompeld, blijft omslachtig; aanvullende training of gespecialiseerde apparatuur is nodig. Onzeker is ook wat de gevolgen zijn voor het plaatselijke energiegebruik als dankzij immersiekoeling veel meer servers op een kleinere oppervlakte kunnen draaien. Dat immersiekoeling in de komende jaren gemeengoed wordt, is waarschijnlijk, maar de vraag blijft in welke mate.