Door Stephan Vegelien

Redacteur

Servers in bad

Hoe cool is immersiekoeling?

16-08-2021 • 06:00

35

Singlepage-opmaak

Inleiding

Als je denkt aan datacenters, denk je ongetwijfeld aan witte ruimtes met grote serverkasten en het lawaai van ventilators. Maar omdat de vraag naar rekenkracht sneller toeneemt dan processors efficiënter kunnen worden, stijgt de energiebehoefte, waardoor het traditionele datacenter onder druk komt te staan. Binnen een paar jaar volstaat luchtkoeling niet meer om die chips te koelen. Tel daarbij op dat datacenters regelmatig mikpunt zijn van kritiek vanwege hun energiegebruik én vanwege de manier waarop ze koelen.

Niet zo gek dus dat er gekeken wordt naar alternatieven voor de traditionele, luchtgekoelde serverruimtes: datacenters gekoeld met water, of met koelvloeistof via immersiekoeling. Immersiekoeling is het onderdompelen van kritieke apparatuur in een niet-geleidende koelvloeistof. Een techniek die tientallen jaren geleden werd bedacht, maar nog weinig wordt ingezet. Toch is de techniek in potentie dé oplossing voor datacenters die veel rekenkracht moeten leveren, zeggen experts. Immersiekoeling gebruikt veel minder energie dan de huidige koeltechnieken en er is minder ruimte nodig voor de servers, omdat ze dichter op elkaar kunnen zitten. Processors hoeven ineens niet meer van een dikke ventilator te worden voorzien. Toch zie je nog niet in elk groot datacenter een koelbad staan. Waar ligt dat aan en gaat immersiekoeling ooit een serieuze rol spelen in een datacentermarkt die steeds meer onder maatschappelijke druk staat?

Asperitas immersion cooling
Binnen in het koelbad van Asperitas. Foto: Asperitas

Om die vraag te beantwoorden, spraken we met twee Nederlandse bedrijven die zich bezighouden met hun eigen versie van immersiekoeling. Asperitas is een bedrijf uit Amsterdam dat al sinds 2014 werkt aan immersiekoeling, inmiddels in partnership met Shell. Het heeft een koelbad ontwikkeld dat op een servervloer kan staan en waarin een hele server kan worden ondergedompeld. Hypotherm is een start-up uit Ede, opgericht door de voormalige oprichters van webhoster TRUE en internetknooppunt AMS-IX. In plaats van een bad ontwikkelt Hypotherm een gesloten vat om servers te koelen in een traditioneel serverrack. Daarnaast spraken we met Stijn Grove van de Dutch Data Center Association, de branchevereniging voor datacenterhouders.

Ook kijken we buiten de landsgrenzen. Een recent marktonderzoek van MarketsandMarkets verwacht dat de wereldwijde markt voor immersiekoeling in 2026 verdrievoudigd zal zijn. Analisten van Omdia verwachten eveneens dat immersiekoeling de komende jaren écht van de grond gaat komen. Er zijn al grote partijen mee bezig zoals Microsoft, Google en Gigabyte. Hoe ver zijn zij met de inzet van hun toepassingen en wat zijn de voor- en nadelen van immersiekoeling?