Krijg je het niet lekker warm van binnen als je die site van Apple ziet over het milieu? Compleet met plaatjes van onze planeet en natuurlijk veel bos op de achtergrond legt Apple erop uit wat het bedrijf allemaal doet op het gebied van duurzaamheid. En dat is heel wat als je het zo onder elkaar ziet staan: iPhones worden gerecycled door een kekke robot, Apple heeft een carbon footprint van bijna onder 0 en telefoons gaan langer mee dankzij jarenlange software-ondersteuning.
Als je Apples marketing gelooft, is het de moeder Theresa onder de techbedrijven. We snappen het: Tim Cook en co willen graag de planeet redden. Maar waarom laat het bedrijf dan zo verschrikkelijk veel kansen liggen om een groot verschil te maken?
Schermpje met appeltje erop
Want wat zou Apple allemaal nog meer kunnen doen? Nou, die lijst is lang. Reparaties veel makkelijker maken staat hoog bovenaan. Het zorgt in combinatie met de langdurige ondersteuning met updates voor telefoons die écht op alle gebieden gemaakt zijn om langer mee te gaan.
Zo kan Apple bijvoorbeeld ervoor kiezen schermen en camera's niet langer cryptografisch aan het pcb te koppelen, zodat je na verloop van tijd van twee kapotte iPhones gewoon één werkende kan frankensteinen. Zelfs als je dat thuis niet wil of kan doen, is het goed om onafhankelijke reparateurs daartoe in staat te stellen.
Ook zou Apple gewoon standaard schroeven kunnen gebruiken en schermen, accu's en andere reserve-onderdelen een plekje kunnen geven in de online Apple Store in plaats van dat belachelijk restrictieve programma te hanteren. Reparatie duurt door dat programma minimaal een week, omdat reparateurs geen voorraad mogen hebben.
En die adapter die niet meer in de doos zit, is dat niet goed voor het milieu? Nou, als je de telefoon transporteert wel ja, maar nu gaan meer mensen adapters en laders kopen die dan weer in eigen verpakkingen zitten. Zo verplaats je het probleem, in plaats van het op te lossen.
Een ander pijnpunt betreft de AirPods. Die draadloze oortjes heeft Apple zó lastig te repareren gemaakt, dat de fabrikant er zelf ook maar niet aan begint. Hallo, dat is geen feature, dat is gewoon een ontwerpfout. Het heeft als gevolg dat elke AirPod e-waste wordt als de accu opraakt, wat na een paar jaar intensief gebruik al het geval kan zijn.
Schot voor open doel
Natuurlijk, Apple is niet de enige die zich hieraan schuldig maakt en het bedrijf is op het gebied van milieubescherming beter bezig dan de meeste concurrenten. En ik ben heus niet de eerste die de ideeën aandraagt die hierboven staan, maar al die ideeën zouden Apple weleens veel geld kunnen gaan kosten. Daar wringt de schoen natuurlijk. Idealen zijn tof, maar de wereld redden mag natuurlijk niet te veel ten koste gaan van de omzet en marge.
Juist Apple zou zich van zijn beste kant kunnen laten zien, want het bedrijf heeft zoveel geld in kas dat Dagobert Duck naast Apple nog een arme sloeber lijkt. Apple heeft de gelegenheid, de middelen en de kans om de markt voor consumentenelektronica duurzamer te maken. Het is een schot voor open doel, maar Apple raakt de bal niet aan.
Waar de nood het hoogst is, is de redding echter nabij. In Europa en de VS werkt de politiek aan Right to Repair-wetgeving om eindelijk af te dwingen dat elektronicamakers hun producten zó maken dat ze makkelijk zijn te repareren en recyclen. Dat wordt hoog tijd, want de elektronica-industrie pleegt roofbouw op de planeet. Duurzamere en goed repareerbare elektronica ontwerpen is echt geen onmogelijke taak. Het kan, en het grote voorbeeld daarvan vind je in Nederland. Apple doet het heus niet slecht, maar voorlopig gaat die borstklopperij gepaard met een hoop boter op het hoofd.
Column?
Een column is een kort opinie-artikel. Dit artikel is onderdeel van de bèta van Plus, waarbij we verschillende artikelvormen proberen. Wekelijks publiceren we op zondag een column van een van de Tweakers-redacteuren, die daarbij vrij is in zijn onderwerpkeuze en zijn mening terug kan laten komen. Reageren op Plus en de onderdelen daarvan, zoals dit artikeltype, kan in het daarvoor bestemde topic. Reageren op de inhoud van de column kan hieronder.