Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

BioShock-wereld in Half-Life: Alyx

Maker Wim Buytaert over Return to Rapture

22-03-2021 • 14:00

51 Linkedin

Interview

Wat krijg je als je de wonderbaarlijke onderwaterwereld van BioShock combineert met de dystopische sfeer van VR-game Half-Life: Alyx? Wie dat spel en een benodigde VR-headset heeft, kan dat nu ervaren dankzij Return to Rapture. Dat is een uitgebreide gratis mod, die bestaat uit een campagne van acht levels. Je bent er, als je er rustig de tijd voor neemt, zo'n zeven uur zoet mee volgens de Belgische maker Wim Buytaert.

Return to Rapture poogt BioShock niet helemaal na te maken in VR, maar de mod gebruikt wel daadwerkelijk assets uit de originele game uit 2007. De omgevingen zijn gebaseerd op die uit dat spel. De modder combineert dat met de personages uit het Half-Life-universum en het verhaal is een soort kruising van beiden, waar Buytaert nog een eigen twist aan geeft met de toevoeging van een nieuwe slechterik. Ook heeft de mod een eigen soundtrack, gemaakt door Adrian Wasilewski van RPM Studio.

Het hoofdpersonage Jack uit BioShock is geen onderdeel van Return to Rapture. Alyx, uit Half-Life, neemt zijn plaats in. Ook de Combine, de vijanden uit Half-Life: Alyx, hebben hun weg gevonden naar de wereld van Bioshock. De Combine zoeken in de onderwaterwereld naar de koffer van Andrew Ryan, waar de geheimen van Adam in zitten. Dat is de chemische substantie die gebruikers in staat stelt om hun genetische materiaal aan te passen en zo allerlei krachten te krijgen. Het is aan Alyx, en dus de speler, om dat te voorkomen.

In de mod komen diverse opvallende BioShock-elementen terug, zoals de Vita-Chambers waar spelers respawnen nadat ze het loodje hebben gelegd en de Circus of Values-verkoopmachines die willekeurige items opleveren. Ook de Plasmids, die spelers in BioShock superkrachten geven, zijn op creatieve wijze verwerkt in Return to Rapture.

BioShock speelt zich af in een fictieve onderwaterwereld in 1960 en het retrosfeertje dat daar bij hoort, past goed bij veel elementen uit Half-Life: Alyx. Die game speelt zich immers ook af in een dystopische wereld, met een combinatie van vergane Europese glorie en moderne stalen constructies. Dat staal is in deze mod weggelaten, waardoor juist de retro-elementen uit Half-Life overblijven. Het resultaat is een cross-over die wat ons betreft opvallend goed werkt.

Return to Rapture is te spelen door via de Steam Workshop de acht levels te downloaden. Vervolgens kunnen die in Half-Life: Alyx toegevoegd worden als add-on. Door alle levels aan te klikken en een nieuwe game te beginnen bij het eerste level, is de volledige campagne aan één stuk te doorlopen.

Interview met modder Wim Buytaert

Na het zien en spelen van de mod waren we benieuwd naar het verhaal erachter en dat van de maker. We namen contact op met Wim Buytaert, die de afgelopen drie maanden zo'n twaalfhonderd uur heeft gestopt in het maken van Return to Rapture. Hij gaf uitgebreid antwoord op onze vragen.

Wim Buytaert

Hoe kwam je op het idee om Half-Life: Alyx te combineren met BioShock?

"Ik ben een hele grote BioShock-fan, altijd geweest. Ik had BioShock: The Collection voor mijn Nintendo Switch gekocht en was die aan het spelen. Toen dacht ik; dat namaken moet gewoon te doen zijn met de tools van Half-Life. Maar er zit geen water in Alyx, geen vissen, niks. Ik begon met het maken van een eerste level, met alleen de originele assets uit Half-Life: Alyx. Dat was aardig gelukt en in oktober vorig jaar bracht ik dat eerste level uit. Daarna kreeg ik veel mailtjes met de vraag of ik alstublieft meer wilde maken."

Welke elementen uit BioShock gebruik je precies?

"Eigenlijk probeer ik alle omgevingen uit de eerste BioShock na te maken in mijn remake. Ik pak mijn Switch erbij, ik speel en kijk, en probeer de omgeving één op één na te maken, wat niet altijd even makkelijk is natuurlijk."

Probeer je het verhaal ook na te maken?

"Nee, wel gebruik ik Sander Cohen, de meest interessante slechterik uit BioShock. Die zet wat vallen neer enzo. Ook maak ik de muziek ervan na. Verder gaat het verhaal over een nieuwe slechterik die ik heb toegevoegd: Seamus Bryner. Dat is ook de naam van de stemacteur die hem inspreekt. Ik vond dat een coole naam. Hij is de main villain en praat in elk level tegen je, via tv's. In Half-Life: Alyx zelf zit geen echte slechterik. Hier probeer ik die toe te voegen.

Je gebruikt assets van de originele BioShock-game, heb je daar toestemming voor?

"Ik heb toestemming gevraagd aan de originele makers van BioShock. Ik heb een e-mailadres van dat bedrijf opgezocht en gewoon een mail gestuurd. Die vonden dat geweldig, ze waren vrij rap met antwoorden: 'We vinden het super wat je doet. Doe gewoon voort, geen enkel probleem'. Ik dacht echt dat ze nee zouden zeggen."

Steam Workshop Tools

Valve heeft Half-Life: Alyx vorig jaar in mei voorzien van ondersteuning voor mods en daarvoor diverse tools beschikbaar gesteld. Het maken van mods voor de VR-game gaat onder andere met Hammer, de leveleditor van de Source 2-engine.

Valve heeft uitgebreide documentatie gepubliceerd over de Workshop Tools die gebruikt kunnen worden voor het maken van Half-Life: Alyx-mods.

Mods voor Half-Life: Alyx zijn te vinden en te installeren via de Steam Workshop. Momenteel zijn dat er 822, variërend van kleine experimenten tot grote projecten, zoals Return to Rapture.

Hoe gaat het maken van zo'n mod in zijn werk?

"Dat gaat via de Steam Workshop met de Source 2-engine, letterlijk op dezelfde manier zoals Half-Life is gemaakt. Je hoeft niet te kunnen coderen, maar voor de rest is het wel een ongelofelijk ingewikkeld proces."

Wat is er ingewikkeld aan?

"Alles. Ik kan zelfs geen printer aansluiten. Maar ik dacht, ik ga dat gewoon eens proberen, want ik creëer graag dingen. Ik heb een uur of vijfhonderd nodig gehad om mijn draai erin te vinden. En dan gewoon koppig zijn en blijven gaan."

Wanneer ben je begonnen met het maken van Half-Life-mods?

"Ik heb Half-Life: Alyx eerst twee keer op mijn gemak uitgespeeld. Kort daarna kondigde Valve de mogelijkheid aan om eigen levels te bouwen. Ik heb dat meteen geprobeerd en na een kwartier opgegeven. Pfft, dat gaat niet, daar blijf ik af, dacht ik. Daarna heb ik er samen met mijn goede vriend Remo naar gekeken. Met zijn geduld en mijn ADHD, zijn we door die eerste vijfhonderd uur geraakt. Dat was het moeilijkste."

Wat was je motivatie om door te zetten?

"Ik ben altijd vrij creatief geweest. Ik maakte bijvoorbeeld Warhammer-figuurtjes van karton. Van kinds af aan heb ik de droom gehad om zelf games te kunnen maken. In mijn visie heb ik daar nooit het verstand voor gehad, omdat ik niet kan coderen. Dat is veel te moeilijk. Maar als je mij de tools geeft om zonder te programmeren iets te maken, dan wil ik dat proberen. Eerder heb ik in Far Cry 5 al Resident Evil nagebouwd. Ik krijg op mij Xbox soms nog berichten van mensen die daarvan onder de indruk zijn. In Little Big Planet heb ik ook dingen gebouwd, net als in DOOM uit 2016. Als dat bij een game kan, probeer ik dat."

Waar vind je de tijd om dit naast je werk te doen?

"Ik neem mijn pc elke dag mee naar mijn zaak, om tussen mijn werk door aan de mod te werken. En aan het einde van dag neem ik hem mee terug, om thuis verder te werken."

Neem je dan ook je VR-headset mee naar je werk?

"Nee, dat is niet meer nodig. Tijdens de eerste tweeduizend uur moest ik vaak testen als ik iets nieuws deed. Ik begon met het bouwen van een level en moest dan misschien vijftig keer het level testen. Nu ken ik alles door en door en test ik vrijwel nooit tussendoor. Ik bouw een level en als het af is, begin ik te spelen. Dat is ook veel leuker voor mij, want als je vijftig keer hetzelfde ziet, dan heb je geen zin meer. Nu werkt het vaak na twee keer proberen gewoon goed. Dat is fijn en dat houdt het ook veel spannender. Als ik begin met spelen verschiet ik soms zelf nog van iets wat ik erin gestoken heb en niet meer wist."

Hoe heb je de assets uit BioShock in Half-Life: Alyx gekregen?

"Er zijn bepaalde sites die veel van de assets vrijgeven. Maar het is helaas niet zomaar een kwestie van downloaden en ze erin stoppen. Je moet die eerst extracten, in een andere tool steken. En dan de hele boel linken en textures geven. Als er bijvoorbeeld iets in zit met een spiegel, moet je ervoor zorgen dat de textuur van de spiegel ook reflecteert. Ook zitten er bewegende modellen van vissen in, die ik op andere sites heb gevonden. Daarin zit een skelet voor de animaties, maar die moet je in Half-Life: Alyx dan weer volledig anders opbouwen om onderdelen te bewerken. Per prop kost dat zeker twee uur tijd."

De kwaliteit van de textures wisselt wel bij de toegevoegde assets, hoe komt dat?

"Het zijn de assets van de originele BioShock-game uit 2007, die hebben textures met lage kwaliteit. Maar vaak heb ik ook de asset in Half-Life: Alyx gestopt en die vervolgens volledig nagebouwd met eigen texturen erover, voor een hogere kwaliteit."

De omgevingen hebben duidelijke elementen van Bioshock, maar de vijanden en wapens zijn hetzelfde als in Half-Life: Alyx. Is het mogelijk om die ook aan te passen?

"Je kunt wel eigen modellen maken, maar dat gaat met een hele andere tool, waar ik helaas geen verstand van heb. Ik heb nog niemand anders dat in de Steam Workshop zien doen. Het enige wat mensen doen is wapens maken. Ik zocht ook naar mensen om voor mij BioShock-wapens te maken. Dat zou de kers op de taart geweest zijn, maar niemand reageerde. Niemand wil samenwerken. Dat is heel spijtig, want ik kan het niet."

'Het zou super zijn als iemand mij kan ondersteunen om nieuwe vijanden toe te voegen'"Veel mensen vragen om nieuwe vijanden. Ik heb wel aanpassingen gemaakt, zo zijn er vijanden die verschijnen en weer verdwijnen, net als in Bioshock. Dat kan technisch. Ook heb ik van het gewone Combine-voetvolk een soldaat een shotgun gegeven en een tank op zijn rug. Die kunnen nu heel snel lopen en zijn dus heel gevaarlijk. Dat zit ook niet in de origineel game. Het zou super zijn als iemand mij zou kunnen ondersteunen om echt nieuwe vijanden toe te voegen."

Je stopt er veel tijd en moeite in, levert het ook iets op?

"Door de aandacht na het verschijnen van het eerste Bioshock-level kreeg ik het idee om een Patreon-account te openen om zo wat geld en steun te kunnen verzamelen. De mensen die mij op Patreon steunen helpen echt. Ze testen alles, ze willen wel vijf keer achter elkaar testen. Dat bespaart mij heel veel tijd. Dat is echt tof."

Je hebt momenteel 34 supporters, goed voor een inkomen van 107 euro per maand, is dat alles?

"Via PayPal-donaties krijg ik ook zo'n honderd euro per maand binnen, maar ik verdien ongeveer zeven cent per uur. Helaas. Ik hoop dat het wat meer wordt nu deze mod is uitgebracht."

Maar je hebt ook een stemacteur ingehuurd...

"Ja, mijn inkomsten heb ik deels geïnvesteerd in een stemacteur. Ik had een van mijn Patreons verteld dat ik vaak commentaar kreeg op de audio van The Lost Case en het eerste level van Bioshock, die ik zelf heb ingesproken. Mensen zeggen dat ze mijn stem 'leuk' vinden, maar ik denk dat daar ook veel sarcasme tussen zit. Engels is mijn natuurlijke taal niet. Die Patreon gaf mij de tip om naar fiverr te gaan, een platform voor freelancers. Daar heb ik de Amerikaan Seamus Bryner ingehuurd als stemacteur. Het leuke was dat hij al van mijn werk af wist. Hij heeft geen VR-headset, maar had op Patreon al gezien waar ik aan werkte. Hij vond het geweldig om aan een game mee te kunnen werken. We zijn nu ook vrienden geworden."

Er zitten ook andere stemmen en voicelogs in de mod, hoe zit dat?

"Ik gebruik de originele stemmen van Alyx en Larry uit Half-Life. Die onderbreek ik soms en dan start ik een andere tekst, om zo een andere zin te krijgen. Dat is verschrikkelijk irritant, maar ik moet het doen. Ik kan die acteurs helaas niet bellen. De audiologs zijn de originele files van Bioshock. Die zijn van heel goede kwaliteit. Ik heb er zo'n twintig van gebruikt. Die liggen soms op de originele locatie, of op een andere plek, als dat beter past bij mijn verhaal."

Hoeveel spelers heeft je mod?

"Het eerste level dat in oktober uitkwam, is door ruim twintigduizend mensen gespeeld. Als die allemaal één euro gegeven zouden hebben... Dat was het plan, maar helaas. Aan het einde van de nieuwe campagne heb ik een oproep geplaatst aan spelers om toch eens na te denken over deelname aan Patreon, als mensen een deel twee willen."

Hoe lang ga je nog door? Hoeveel levels komen er nog?

"Level negen heb ik ondertussen al volledig klaar. In drie dagen, haha. Ik verveelde mij. Nadat het eerste hoofdstuk klaar was, dacht ik: ik doe nog even voort. Het tweede hoofdstuk zal ook weer acht levels bevatten."

De campagne is dus nog niet compleet?

"Hoofdstuk twee zal een rechtstreeks vervolg worden, maar ik heb een soort excuus nodig waardoor spelers helemaal opnieuw moeten starten, zonder verzamelde items en wapens. Daarom wordt de speler aan het einde van het eerste hoofdstuk gevangengenomen. In het nieuwe hoofdstuk moet je dan eerst alles met je handen doen. Dozen verschuiven, fysieke puzzels oplossen, zoiets."

Als je met een grotere groep aan dit project zou werken, zou het nog veel beter kunnen worden.

'Mensen vragen of Valve al contact met mij heeft opgenomen. Dat werkt zo niet'"Absoluut. Het nadeel van met veel mensen samenwerken is wel dat het langer duurt. Veel mensen vragen letterlijk of Valve al contact met mij heeft opgenomen. Man, die weten zelfs niet dat ik besta... Of mensen zeggen dat ze een petitie gaan starten om mij erin te krijgen... Dat werkt zo niet. Normaal werkt bij zo'n project één persoon aan de belichting, één aan het geluid, enzovoort. Ik doe dat allemaal zelf, maar ik sta open voor samenwerkingen."

Vorig jaar twijfelde je om door te gaan als je niet meer steun kreeg, maar je hebt dat toch gedaan.

"Ik ben nogal een wispelturig persoon. Omdat ik nog elke maand steun krijg van wat mensen blijf ik bouwen. Maar als het genoeg is geweest, dan stop ik er gewoon mee. Wat mij enorm frustreert zijn internettrollen. Ik test mijn levels op een krachtige pc van a tot z, ik heb nooit bugs of crashes. Ook mijn Patreons testen het en hebben weinig problemen. Nu ik het online heb gezet, hebben sommige mensen crashes. Dan is het weer mijn fout dat het niet goed draait. Ik kan daar niets aan doen."

"Eerder is mij verweten dat ik plagiaat pleegde en dat ik het mij er makkelijk vanaf maakte en om geld zeurde. Half-Life: Alyx geeft je toegang tot de originele levels. In principe kun je daar stukken van kopiëren en hergebruiken. Die kritiek is mijn motivatie geweest om de Bioshock-mod te maken met nieuwe assets. Ik wil de grootste en de beste zijn in de modding community van Half-Life: Alyx, op z'n minst!"

Ambieer je een carrière in deze richting?

"Als ik het kan combineren met mijn werk. Ik heb een tweedehandszaak met mijn vader overgenomen. Het is niet de bedoeling dat ik dat laat verkommeren. Maar als ik zoiets kan combineren, zeker weten. Moesten de mensen van Valve zo zot zijn aan mij te vragen om iets te doen; direct!"

Hoe wordt je Bioshock-mod ontvangen?

"Twee dagen na de release stond hij bij de populairste Alyx-mods. Dat is al echt tof. Er waren tweeduizend mensen aan het spelen en ik had vier sterren na 53 beoordelingen. Bij mijn vorige mod, The Lost Case, duurde het twee weken om een ster te krijgen. Van die tweeduizend spelers heeft er ééntje beslist om Patreon te worden voor twee euro per maand. Maar ja, dat is nu eenmaal zo. Het is een gratis platform. Ik pak wat er komt. Voor het geld kun je het niet doen. Ik doe het gewoon bijzonder graag. Er is momenteel ook niks uit in gamesland om mij te amuseren."

Waar ben je zelf het meest trots op?

"De nieuwe slechterik die erin zit. Dat vind ik echt geweldig. En de nieuwe props. Dat er nu een walvis in zit die echt zwemt. En nieuwe voorwerpen die je in je handen kunt pakken en kunt bekijken. Dat vind ik zelf ook heel leuk, dat je niet steeds dezelfde dingen bekijkt. Half-Life: Alyx zelf heeft ongeveer 5500 assets. Ik ben ze allemaal al beu."

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Reacties (51)

51
51
38
6
1
11
Wijzig sortering
Bioshock is echt zo'n goede fit voor VR. Echt dikke respect ook voor Wim dat hij zo een uitgebreide mod aan het maken is. Terwijl de mod tools voor Alyx vergeleken met andere spellen best uitgebreid zijn, missen er nog heel veel tools en documentatie waar de Alyx developers zelf wel gebruik van konden maken. Hierdoor zijn, zoals Wim hier ook aangeeft, sommige dingen best wel hacky om voor elkaar te krijgen.

Ik heb een tijdje geleden zelf ook gewerkt aan een poging om Bioshock naar VR te brengen via Alyx en ik ben de route gegaan van 100% originele assets te gebruiken en de levels zo nauwkeurig mogelijk na te bouwen (hier bijv. een video daarvan). Ik was wel bang om copyright te schenden en heb met mijn cynische kop niet eens geprobeerd te devs te vragen voor toestemming. In plaats daarvan heb ik tijd gestop in een tool maken zodat ik mijn mods kan verspreiden maar je nog steeds de originele game files nodig hebt om het te installeren. Dat was dus blijkbaar waarschijnlijk helemaal niet nodig geweest *voorhoofd slap*.

In dat process heb ik ook een kleine tool gemaakt om Bioshock assets automatisch te converten naar bruikbare Half-Life: Alyx assets. Het werkt niet perfect maar geeft een goede basis en scheelt heel veel werk. Deze is te vinden op mijn github als iemand daar iets mee wil doen: https://github.com/MarkMeltzer/bs2source2.
beste mark zou u willen samen werken? ik wil bekijken om wat jij hebt gemaakt te gebruiken in de nieuwe campaign. ik kan wel iemand gebruiken zoals jij :) wim.buytaert.1988@hotmail.com
Wat onwijs vet!! Ik hoop ooit nog een keer op een echte BioShock remaster in VR.
Ik vond de lost case serie al geweldig, en heb Wim toen via PayPal getipt, maar deze levels slaan echt alles, zo mooi secuur gebouwd, alles klopt, ook de richting van het geluid (wat vaak bij mods verkeerd is), de actie, de opdrachten, het is echt een extra campaign naast de officiële campaign....
Keep up the good work Wim, ik ben inmiddels ook lid bij je patreon! _/-\o_ _/-\o_
Ik ga het ook proberen. Alyx is qua gameplay zo goed dat ik op zoek ben naar gelijkaardige omgevingen/ervaringen.
@returntorapture alvast proficiat met deze prestatie (op basis van de video) ziet er echt machtig uit. _/-\o_
aaaa dank je man!! ben bezig aan level 9 bijna af is een sneak missie waar je mijnen moet plaatsen vijanden ontwijken en gewoon overleven met 5 kogels
'Het eerste level dat in oktober uitkwam, is door ruim twintigduizend mensen gespeeld Als die allemaal één euro gegeven zouden hebben... Dat was het plan, maar helaas'.

En dan te bedenken dat de mod-gebruikers hier niet eens 1 euro voor overhebben!
Dat zijn zeker diegene die hun koelkastdeur ook altijd op een kier hebben openstaan ... omdat ze bang zijn bij het dichtdoen dat het lampje blijft branden ...Stelletje kniepers!
probleem met patreon is dat je niet 1€ kan geven, maar veroordeeld bant tot 1€/maand.
Soms sou ik wel eens 5 tot 20€ willen geve, eenmalig maar niet via abbo
1€ plus 21% belastingen btw, maar je kan het inderdaad eenmalig aanzetten en onmiddellijk terug uit...

of in zijn geval kan je ook eenmalig doneren op Paypal: wim.buytaert.1988@hotmail.com
Deze vond ik op de steam pagina: https://steamcommunity.co...iledetails/?id=2426339777
bedankt bugcyber :d de donatie zijn gewoon een extra valt wel echt op dat heel veel mensen deze content geweldig vinden maar er idd niet toe bereidzijn zelfs maar 1 euro te geven. ik ga nog een deel 2 maken druk met bezig maar ik ga ooit wel eens volledig opbranden. het is veel werk en de voice actor koste me meer dan de opbrengst die ik heb . maar ik doe het voornamelijk voor al de blije mensen
.
Dan zet je dat abbo aan, en daarna meteen uit, zo doe ik dat altijd. Is ongeveer 20 seconden extra werk, eigenlijk geen excuus om het niet te doen.
via paypal :d kan je geven wat je wil. maar niemand is verplicht
nee dat is idd niet geluk :d
dat is idd niet gelukt :d
Heel gaaf gemaakt! Knap om het BioShock sfeertje goed mee te krijgen!

Wel heb ik een beetje mijn vraagtekens bij 1200 uur in 3 maanden... Dat is ruim 13 uur per dag, 7 dagen in de week, 4.3 weken per maand. Niet onmogelijk, en ik wil zeker niet zeuren om zoiets, maar dit is wel serieus veel... en dan doet hij het naast z'n werk?

[Reactie gewijzigd door Carino op 22 maart 2021 14:46]

Tijdens werk zelfs zoals beschreven staat!
Klopt, maar zelfs als hij de helft van de tijd op zijn werk ermee aan de slag gaat moet hij nog 9 uur in zijn vrije tijd er aan werken. 5 dagen in de week, om dan alsnog in het weekend 13 uur per dag te werken aan het project.
hallo carino ik heb geen idee waarom hier over getwijdeld word. ik heb namelijk geen reden tot liegen :) kom kijken op mijn steam account daar kan u mijn uren in het oog houden. het light bakken duurt niet lang maar de mappen compilen duurt namelijk wel lang. 1 uur tot 4 uur maar ik kan dan namelijk ondertussen ook verder werken aan de map of andere map. groetjes
Geen idee of die genoemde tijd incl. het "wachten" is om e.e.a. te compileren bijv. Want daar kan je soms ook gewoon 2-3 uur zoet meer zijn, waardoor hij dus al snel 4-5 uur kan spenderen op een dag terwijl hij maar effectief 1-2 uur tussendoor iets heeft gedaan.
Ik weet niet in hoeverre er code gecompiled hoefde te worden, aangezien hij het zelf heeft over iets maken zonder te programmeren. UIteraard zijn er zat andere zaken waar hij wel op zou moeten wachten, denk aan het bakken van lightmaps of het converteren van object formaten...

Dat maakt de 1200 uur in 3 maanden claim alleen nog steeds wat krom...

Doet verder werkelijk waar niks af aan de prestatie. Al was hij er 3 jaar mee bezig op basis van 5 uur per week, het resultaat is bewonderingswaardig!
neen als ik aan het compileren ben ben ik ondertussen aan het verder werken. enkel met light gaat dit niet. maar dat duur niet lang 15 min ofzo. ik compile namelijk ook niet veel. gebeurt meer naar einde toe groetjes
Ongelooflijk knap en een mooie keuze om Bioshock te gebruiken. Zijn er mogelijkheden voor developers om in kleine teams op basis van mods een verdienmodel in Steam te creeeren? Bijvoorbeeld een groot project als officiele uitbreiding uitbrengen voor 10,- euro, waarvan 5,- naar Valve zou gaan en 5,- naar de devs?
Volgens mij is legaal gezien het een drama om op te zetten, ik hoor wel vaker van berichten dat mensen een project willen opzetten op basis van een IP maar dat de IP houders dat prima vinden zolang ze de game maar compleet gratis aanbieden.

In het geval van bijvoorbeeld Black Mesa kregen de developers specifiek toestemming van Valve om het commercieel uit te brengen

[Reactie gewijzigd door Vagax op 22 maart 2021 14:57]

Ik neem aan dat wanneer je er geld mee wilt verdienen je dan wel een uitgebreider contract over de rechten nodig hebt dan een e-mail als je wilt worden toegelaten op Steam. En wellicht had 2K er dan ook anders tegenaan gekeken terwijl hun houding nu wel bewonderenswaardig is.

Maar het zou wel leuk zijn! De gemiddelde VR-gamer besteed toch al relatief veel aan de hobby. Dhr. Buytaert zit wel op Patreon, staat in het artikel. Die doen niks met copyright en is dus erg handig voor creatievelingen. Maar volgens mij kan je daar alleen doneren op basis van een abonnement en kan je de prijzen niet zien zonder in te loggen. In het artikel staat dat iemand lid is geworden voor €2/maand. Voor zo'n bedrag kan je wel lid blijven zolang je de mod geïnstalleerd hebt. En anders moet je maar op zoek naar de tweedehandswinkel :P
mensen doen het ook via paypal. iedereen is hier vrij van doneren hoeft helemaal niet maar alles is welkom heb ook paar mensen die 1 euro per maand doneren geen enkel probleem :d
Dat er geen verplichting is doet ook veel voor de bereidheid. Hopelijk kan je na dit artikel af en toe 'gratis' een pizza bestellen! :+

Want tja, zo'n pc of bril is niet goedkoop, maar zonder mensen als jij is het alleen maar een bak met lampjes zonder echte functie.
Paid mods zijn nogal controversieel. Je kan wel mods maken van Half-Life Alyx en nog verkopen ook waarschijnlijk als aparte game op Steam na contact met Valve, maar dat moet dan origineel zijn en niet zoals deze mod zijn.
Ga ik zeker een keer proberen. BioShock in VR lijkt me super vet, zelfs al is het een mod _/-\o_
Heel vet, maar misschien ook iets te spannend :+
Ik vond Alyx al eigelijk te spannend, in je eentje rond te dolen in donkere metro gangen met gevaar loerend om iedere hoek.
Bij een aanval zelfs een uit reactie een trap gegeven, dat zag er vast heel grappig uit.
Zou ook motion sensor op je benen moeten hebben.
Alyx ziet er zo realistisch uit dat je brein vergeet dat je een spel speelt.
Was wat te intens voor me.
Hoopte op een wat minder enge mod voor Alyx.
Maar deze is waarschijnlijk nog enger.
Wauw. Hulde. Wat een werk en wat een doorzettingsvermogen. Het ziet er super gelikt uit!
Inderdaad, niets dan respect!
Ik wilde na het spelen de eerste conceptversie al wat doneren, ik vergat het elke keer dus alsnog gedaan :) Aantal mods in HL:A gespeeld die echt de moeite waard zijn en waar ook echt tientallen dan niet honderden uren in zitten. Dat zie je er ook echt aan af.
Ik zie nu pas dat hij de Resident Alyx mod ook heeft gemaakt. Ook echt een aanrader!
ik heb ook de lost case gemaakt 11 levels :d zit al aan 26 level gemaakt :d op 3500 uur o neee... nu gaan ze weer beginnen rekenen hoeveel uur per dag ik er aan werk haha
Tevens is er een James Bond 007 Mod op half-life Alyx om te spelen.
Het platform leent zich blijkbaar erg goed voor een VR-Reboot van enkele oudere games.
Klinkt goed.. Zou bijna een gamepc en VR headset kopen om het eens te kunnen meemaken.
Ik hoop echt dat Microsoft aan het kijken is naar VR en een combi tussen Windows en Xbox zodat de game makkelijk te porten is haar de Xbox. Mods staat de xbox al toe. Dus dan is daarna alleen nog de zet aan Valve.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee