Half-Life: Alyx, PC Review

4 april 2020, laatste update op 4 april 2020, 323 views Rapporteer
Product gekregen +2

Half-Life: Alyx is onontkenbaar een stap in de evolutie van het VR genre. Het smaakt echter nog steeds naar meer, Valve weet helaas net niet 'de' VR game met alle puntjes op de i gezet af te leveren.

Klaarblijkelijk gereviewd door een in verhouding tot andere reviewers schotvast iemand.

Pluspunten

• Absoluut het sfeervolste VR spel tot nu toe gemaakt.
  • Puzzle achtige gameplay.
  • Level Design.
  • Medkit spuit argeloos in je eigen nek zetten blijft unieke ervaring.
  • Werkt perfect op Windows 8.1.

Minpunten

• Vermoedelijk leuker zonder VR legs?
  • Hit & Miss Voice Acting/Dialogue.
  • Bied geen enkele echte uitdaging.
  • Geen sprint noch jump zonder teleport.

Half-Life: Alyx doet heel erg veel goed. Al helemaal in vergelijking met andere VR games, het steekt daar absoluut met kop en schouders boven uit. Naast al het terechte lofzang, zijn er toch een aantal opvallende punten waar het spel steken laat vallen. Die ik tot nu toe onderbelicht zie in andere reviews.

Iets waar ik direct mee te maken kreeg waren de control settings voor links/meerder handige mensen. Deze zijn deels, maar niet volledig uitgewerkt in-game. Zo bepaald je 'wapen hand' zonder goede reden ook met welke hand je beweegt met je stick en dit is niet in de settings om te draaien. Je kan dit gelukkig zelf oplossen met SteamVR bindings, dat moet je dan wel maar weten, maar dat er wel wat aanpassingen in de in-game settings hiervoor mogelijk zijn voelt vreemd.

Het begin van het spel stoeide wat met tutorial and verhaal mengen. Zo lijkt Alyx op bepaald moment ongepast onverschillig om haar vader die gevangen is maar vooral geïnteresseerd in zo snel mogelijk door de obvious tutorial dingen heenkomen en op dat moment wat sassy opmerkingen te maken. Gedurende het verdere spel is dit gelukkig wel beter in balans maar aan het begin had ik dus iets van, waarom moet ik om haar ontvoerde vader geven als zij dat niet eens doet? Storywise een behoorlijke misser.

Iets wat Valve geweldig doet is het level design, heel vaak heb je een omgeving al eens in de verte gezien voordat je er ooit aankomt. Dit soort subtiel level design draagt enorm bij aan de sfeer en geloofwaardigheid van het spel. Ook is het 'paaseieren' zoeken zowel voor ammo en upgrade points als de vele easter eggs. Het hele spel leuk en bijzonder consistent.

Op gegeven moment haal je een grote metalen staaf weg uit een gebarricadeerde trein deur. Als doorgewinterde Boneworks veteraan stormde ik daarmee op de vijand af en gaf deze een enorme klap! Tenminste, zo zag het er uit. Tot mijn ergernis blijkt melee combat non-existant in Half Life: Alyx, en spoiler, dit lijken ze opzettelijk te bewaren voor Half Life 3 waar naar gehint wordt aan het einde van het spel. Vervreemdend is dat je weer wel headcrabs van je hoofd kan slaan maar dan dus zonder deze schade te berokken. Iets wat ik pas heb gemerkt na het uitspelen van het spel in mijn tweede playtrough toen ik opzettelijk een headcrab op mijn hoofd liet landen.

En dat brengt mij tot het pijnlijkste punt van het spel en in mijn optiek het grootste gemis. Ik speelde het spel nog wel op hard, maar dan nog zijn, zonder uitzondering, alle vijanden geen enkele uitdaging. Alle vijanden voelen als arcade-achtige zwevende entiteiten aan. De animaties zijn stijf en statisch en zelden lijkt de omgeving of jijzelf echt invloed te hebben op hun gedrag of fysieke bewegingen. Alle vijanden zijn stuk voor stuk even dom en voorspelbaar en variëren ook nog eens nauwelijks in uiterlijk. Hierdoor is er geen voldoening te halen uit de combat en voelt het meer aan als, oh dit is verplicht nummertje drie seconden knallen.

Over knallen gesproken, ik koos er gelukkig bewust voor niet mijn wapen te upgraden met lasers en reflex sights. Raad iedereen aan om even te saven voordat je upgrades koopt en test of die wel bevallen, je zit hier anders aan vast de rest van het spel. De lasers zijn nogal suf als je het mij vraagt en maken het nog makkelijker dan het al is, net zoals de reflex sights. Deze reflex sights zien er ook nog eens heel erg arcade-achtig uit, en doen daarmee bijzonder af aan de immersion van het spel.

De enkele echte puzzel en verschillende enviromental puzzels in het spel zijn leuk maar bieden ook geen enkele echte uitdaging. De speler wordt als je het mij vraagt veel te veel aan de hand gehouden. En er zijn te veel visual hints die alles voorkauwen. De grootste uitdaging die ik tegenkwam in het spel was een enkele terugkerende 'hack' puzzel die meer geduld dan brains vereiste en als ik heel eerlijk ben, niet meer dan een veredelde zenuwspiraal was.

Toch heb ik enorm genoten van het spel, al ervoer ik het vaak als niet meer dan een geweldige Half-Life walking simulator. Nu is het wachten op Half-Life 3 waar spoiler, Valve de grootste gemissen in de gameplay vast aanpakt afgaande op de after end credits scene.

Heb jij ook een Half-Life: Alyx, PC?

Windows 8.1!?? Waarom :?
Het spel gebruikt DX11, geen DX12 en las volgens mij ergens dat ze nog bezig zijn het volledig te porten naar Vulkan. Ze hadden ook ervoor gezorgd dat het spel nu al wel netjes runt met Proton(Wine) op Linux.

Bijna alle VR spellen en andere VR dingen benoemen als minimum specs Windows 10 maar alles werkt vooralsnog gewoon op Windows 7 en 8.1.

[Reactie gewijzigd door HaX0r op 23 juli 2024 10:37]

Goede review, ik vind je wel wat streng ;) Wat ik mis in je review en voor mij een van de grootste pluspunten van de game was, is de sfeer. Zeker de donkere stukken heb ik af en toe echt als eng ervaren. Het spel is idd niet super moeilijk, maar ik merkte zelf dat ik wel eens in lichte paniek raakte als er een headcrab van kleine afstand op mijn gezicht wilde springen. Uiteindelijk zijn de combine de enige die je enigsinds damage doen en zijn de anderen wel te ontwijken.