Door Tomas Hochstenbach en Reinoud Dik

Vijf RTX 3060's Round-up

Inno3D, MSI en een Gigabyte-trio

Conclusie

Waarvoor videokaart-roundups nu nog nut hebben? Behalve dat je het als rechtgeaarde tweaker waarschijnlijk sowieso leuk vindt om over hardware te lezen, kun je ook maar beter te veel geld hebben betaald voor een goede kaart dan voor een slechte. Laten we hopen dat de videokaartengekte snel voorbij is en dit artikel spoedig een nuttig naslagwerk wordt voor wie écht in de markt is voor een RTX 3060.

Het verschil in prestaties tussen de geteste RTX 3060-varianten is klein. Dat komt mede doordat alle kaarten standaard een powerlimit van 170W hebben. Wil je betere prestaties halen door die limiet te verhogen, dan moet je bij de Gigabyte-kaarten (vooral de Aorus Elite) zijn, want bij Inno3D en MSI is de speelruimte op dat gebied nihil.

Wel is de MSI-kaart voorzien van de beste koeler, waardoor hij de mooiste balans tussen goede koeling en een stille werking kan bieden. De Gigabyte Aorus Elite is wat de koeler betreft de runner-up en heeft bovendien een quiet mode-bios. De allerstilste kaart is echter de Inno3D iChill X3 Red, waarbij de temperatuur iets verder oploopt zodat de fans langzaam kunnen draaien - een goede afweging wat ons betreft. Zelfs de warmste RTX 3060's in de test worden immers nauwelijks warmer dan 60 graden.

Al met al heeft MSI volgens ons de beste RTX 3060 afgeleverd, op de voet gevolgd door de Gigabyte Aorus Elite en de Inno3D iChill X3 Red. Een Excellent-award is voor alle drie te rechtvaardigen: de kaart van MSI heeft de beste koeler, die van Gigabyte als enige dual-bios en twee HDMI-poorten, en de Inno3D is uit de doos het stilst. De Aorus Elite en MSI-kaart kunnen zeker net zo stil zijn, maar dan moet je wel zelf even met het fanprofiel aan de slag. De Gigabyte Gaming en Vision OC moeten het, ten slotte, van hun relatief compacte afmetingen en relatief scherpe prijs gaan hebben. Over dat laatste kunnen we op het moment van schrijven weinig zinnigs zeggen.

Toch nog een kleine tip met het oog op de huidige situatie: van winkels begrijpen we dat voor de Inno3D-kaarten als relatief onbekende fabrikant veel minder vooruitbestellingen binnenkomen dan voor kaarten van de 'grote drie', terwijl de toevoer verhoudingsgewijs substantieel is. Als je er dan toch eentje moet pre-orderen, zou de Inno3D best een goede gok kunnen zijn, en gegeven de testresultaten een prima keuze.

Reacties (139)

Wijzig sortering
Voor nu kun je maar beter te veel betalen voor een goede videokaart, dan voor een slechte.
Wat dacht je van: het is absurd om het dubbele van de adviesprijs te betalen ongeacht hoe goed de kaart is? Ik heb hier nog een GTX1060 in mijn verder hagelnieuwe PC, omdat ik hoopte een 3060 op de kop te kunnen tikken. Echter ga ik gewoon niet meer dan 600 of soms zelfs 700 euro betalen voor een model uit het laag- tot middensegment. Dat zijn high-end prijzen.

Je kunt ook niet met de vinger naar één partij wijzen aangezien iedereen een graantje mee wil pikken van de GPU-gekte, maar het houdt zichzelf zo ook in stand. Nvidia pakt extra winst, distributeur pakt extra winst, de winkels pakken véél meer extra winst en consumenten kopen het toch wel. Een nieuwe GPU komt uit, wordt direct massaal opgekocht en gaat vervolgens direct over de kop qua prijs. Win win voor iedereen, behalve de personen die daadwerkelijk een GPU willen kopen om te gamen of om in te zetten tijdens grafische werkzaamheden. Kortom: voorlopig geen nieuwe GPU voor mij dus hopelijk blijft m'n 1060 gewoon prima zijn werk doen.
Volgens mij lees je deze regel anders dat Tweakers hem bedoelde:
Voor nu kun je maar beter te veel betalen voor een goede videokaart, dan voor een slechte.
Ik lees:
Als je dan toch per se nu "te veel" wil betalen voor een videokaart, dan kun je je maar beter een goede kaart kopen.

Een beetje ongelukkig geformuleerd inderdaad ;)
Is het ook, ik zou nooit een RTX 3060 kopen voor de prijs van een RTX 3080.. Dat die RTX 3080 nu ook veel duurder is dan wat hij zou moeten zijn doet daar niks aan af..

Een videokaart nu kopen zou ik alleen doen als je echt niet anders kan.. Als je nog een oudere kaart hebt zou ik daar wat langer mee proberen te doen in de hoop dat de marktsituatie later dit jaar weer normaliseert.. En hou alle informatie zoals hier in het forum goed in de gaten..
De kaarten zijn bijna net zo duur als een complete laptop met 3060 (1099 euro) of 3070 (1499 euro).
Bijvoorbeeld:
https://www.coolblue.nl/p...h-f15-fx516pr-hn002t.html

Ik heb voor mijn huidige laptop fors meer betaald dan een desktop, 5jr oud met 1070gtx.
Dat lijkt zich met de huidige prijzen voor desktop kaarten bijna om te keren, gaan we straks massaal aan de laptop omdat zelfbouw niet meer goedkoper is :)
Ik game nog steeds met een rx480... Het wordt tijd voor een nieuwe maar ik ga echt niet mee in de huidige prijzen. Dan maar een nieuwe hobby. Ik zit er sterk aan te denken om een xbox series s aan te schaffen, incl game pass. Ik redt me daar de komende jaren wel mee :+
Kun je die Xbox wel vinden dan?
Kan hem nu nergens meer vinden.. Helaas. Van de week nog wel bij bol.com.

[Reactie gewijzigd door Bierbal op 23 maart 2021 22:30]

Idem. Zit zelfs nog op een 970 omdat ik toen de upgrade noodzaak niet zo zag. Nu zou ik graag upgraden, maar inderdaad net als jij ook niet voor de woekerprijzen die nu gelden.
Och kan nog erger, mijn Ryzen 5 5600x is uit zijn neus aan het eten terwijl mijn 770 overuren draait ;(
Idem hier. 1060 GTX 6GB. Op 1080p nog een prima kaart. OK, je zal niet alles op ultra kunnen spelen, maar vooralsnog werkt het prima. Die 3000 reeks mag eerst flink in prijs dalen wil ik upgraden.
Maar was is een "adviesprijs"?
We leven in een maatschappij die werkt volgens vraag en aanbod.
Blijkbaar is de vraag groter dan het aanbod, stijgen de prijzen en zijn er genoeg mensen die de hoge prijzen willen betalen...
Wen er dus maar aan!
Exact dit. Sinds het artikel gisteren verscheen is er intussen alweer 100 euro bij gekomen. 800 euro voor een midrange kaart |:(
Ik was persoonlijk van plan dit voorjaar een nieuwe aan te schaffen (gamen) maar dat gaat voorlopig dus niet door.
Of de crypto markt moet morgen instorten...
Wat dacht je van € 1249 voor een 3060Ti?

Megekko kan beter zijn naam veranderen in Mescalpo!
8)7
https://www.youtube.com/watch?v=BEQMfF-DKr8

Een mooie video die haarfijn uitlegd geeft over waarom de prijzen nu de prijzen zijn.
Waar is de 2060? Toch de officiële voorganger. Kan toch niet ontbreken in de vergelijking?
Dit artikel is een roundup van geteste RTX 3060 videokaarten. Voor de review van de 3D-chip zelf en de vergelijking met veel andere chips, zie onze RTX 3060 review.
Inderdaad was de 2060(s) leuk geweest als vergelijking, maar ook de rx 5700xt en 1080 ti of zelfs de 1660 kaarten had ik graag gezien in verhouding met deze kaarten.
Had ik ook verwacht en misschien zelfs ook wel de 2070 om de nieuwe verhoudingen te laten zien.
Een leuk (en belangrijk) extraatje: Had ook even de geheugen temps gemeten. Ipv de core temps vormen die nu namelijk vaak de bottleneck bij een aantal kaarten in de RTX serie.
De memory temps worden niet uitgelezen, althans HwInfo geeft ze niet weer. Bij de 3090 weer wel, maar de 3060 krijg je alleen hotspot en die temps, waar de 3090 ook nog memory junction temps weergeeft.
Duidelijk: ik ging er vanuit dat dit wel al uit te lezen zou zijn voor de hele RTX serie. Het blijkt echter vooralsnog enkel uit te lezen te zijn op de 3080 en 3090.
Het probleem met warme geheugenchips is met de gdddr6x en niet de “gewone” gddr6.

Enkel de 3090 en 3080 hebben deze nieuwe geheugen chips. Daarmee bv ook dat de 3060 12gb heeft zodat deze een bredere geheugenband heeft en iets van snelheidsprobleem oplost (en marketingstechnisch ook leuk ;))
De 3060 heeft geen bredere geheugenband, alleen meer geheugen?
En het ventilatoren toerental.
Toerental op zich zegt weinig.. als dat tegen een niet bestaand koelblok zit maakt ie minder herrie..

Temp & geluid zijn hiervoor een betere indicatie.
Ik scroll altijd direct naar de prestatiebenches. Waarom alleen 4k testen?
Omdat je GPU performance wilt meten met minimale gerammel van de CPU?
1440p is de voor de hand liggende resolutie bij deze kaarten. Het zou logischer zijn geweest om benchmarks op die resolutie te zien.
Zelfs op 1440p heb je gaten in de workloads, dus hoger res is altijd beter om de volledige benut van de GPU te meten.
Behalve als je wilt weten wat die kaart voor jou doet op jou resolutie. Soort vegelijking met wat je nu hebt dus.

Echter is de GPU dan wss niet het enige verschil.
Klopt, alleen hier gaat het om een model waar je de verschillende uitvoeringen vergelijkt en niet welke resolutie matcht bij de behoefte en je wilt zo min mogelijk noise in je data. Daar helpt een hoger resolutie zeker bij.

[Reactie gewijzigd door Vlad86 op 21 maart 2021 10:00]

Ik snap dat wel, maar dat is dus niet waar hij naar opzoek is wat ik ook gewoon snap.

Stel de ene kaart doet 10% beter dan de ander op 4k dan heb je met 1440p misschien maar 5% verbetering (1080p misschien maar 2%), dus ja dat maakt best veel uit of je daar dan wel/niet extra voor wilt betalen want die prijzen staan vast ongeacht op welke resolutie je de gpu gebruikt. Voor 10% verbetering wil je misschien wel die tientjes extra lappen voor die 5 of 2% misschien niet.

Maar dat laatste kan je dus aan de hand van deze vergelijking/review niet bepalen, en ik snap dat dat als gemis gezien wordt.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 21 maart 2021 10:11]

Ik ga niet een paar mid-range speakers koppelen met een versterker van 15 duizend euro omdat ik dat geen beperkende factor wil laten zijn. Niemand gaat die combinatie zelf nemen. Zelfde verhaal hier, kaart is voornamelijk voor 1080p/1440p (met raytracing) en dat is waarschijnlijk hoe de meeste mensen de kaart zullen gebruiken, logisch om 'm dan ook daarvoor te testen.
Ik denk dat de verschillen op 1080 minder groot zijn en daarom (voor 4 dezelfde kaarten) de test minder waardevol is.

Maar ik heb er weinig verstand van, dus corrigeer me mocht het anders zijn.
Uiteindelijk wil je wel weten wat de fps is die je kan halen voor de resolutie waarop je die kaart zal gebruiken. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die een 3060 overwegen om op 1440 te gebruiken en naargelang de resultaten beslissen om voor een 1080 systeem te gaan wel, dan wel overwegen om wat extra te sparen voor een andere reeks.

Als je op 4K wil gaan gamen weet je gewoon al op voorhand dat je naar de high-end kaarten moet kijken. Het enige wat je aan die test hebt is dat je weet dat je een droevige fps krijgt als je op deze resolutie wil gamen.
Ik zou graag toch meer/andere data zien nu wordt er getest voor 4k snap ik, maar er zijn weinig mensen die met een 3060 4k gaan gamen, Dit is gewoon een 1080/1440p kaart.
Daarnaast worden er 3 games getest maar geen vergelijking met de concurrentie de 3060ti en 6700xt bijvoorbeeld.
Over de prijzen zullen we het verder maar niet hebben als die ooit weer dalen zijn ze wellicht al niet meer relevant.
Vroeger vond ik het wel leuk om dit soort reviews te lezen maar het wordt er zo echt niet beter op.
Maar meteen in de eerste paragraaf van deze review staat al een link naar de generieke 3060 review.

Daarin 1080p prestaties, en vergelijkingen met de 3060ti en AMD kaarten (niet de 6700xt, die was misschien toen nog niet uit?).

Dus je kunt eerst die andere review lezen, dan eventueel besluiten dat je de 3060 had willen kopen, en dan hier nog kijken welke variant je zou hebben gekocht, als je nu een videokaart had gekocht...
Ja de generieke en die is hoeveel sneller of hoeveel trager?

De andere reviews had ik al gelezen en doet niks af voor mijn vragen/opmerkingen....

En als we even naar de potentiële klanten kijken voor deze kaarten de huidige 1060 bijvoorbeeld hoeveel sneller is die dan ook iets wat ik mis in deze....
Alleen fe edities en deze review gaat juist over de niet fe versies

[Reactie gewijzigd door nervwrecker op 21 maart 2021 13:09]

Eigenlijk is deze hele vergelijking van 5 dezelfde gpu's helemaal niet interessant... we hebben aangetroffen dat er onderling 2 decibel geluidsverschil is onder belasting en 1 kaart presteert 2 procent beter... pak nog 5 random gpu's van dezelfde merken en je hebt weer een andere uitslag..

Als je nou bv 50 -100 kaarten van elk merk zou testen dan heb je tenminste nog gegevens waar je iets aan hebt... nu is de conclusie zoals altijd: Koop de kaart van het merk dat je het meeste aanstaat of koop de kaart die je het goedkoopste kan vinden.

[Reactie gewijzigd door klaasraak op 22 maart 2021 10:31]

Ik lees dit altijd met gemengde gevoelens. Aan de ene kant vind ik het sneu voor mensen die een 30xx willen. Aan de andere kan lach ik me kapot omdat iedereen die me 2080/3080 memes stuurde en mij en mijn 2080ti uitlachten nu nog steeds met hun 10xx serie zitten. :)
en ik lachen met mijn 1080TI en heel tevreden. Hoop wel niet dat hij kapot gaat want die prijzen :p
Als jullie dan toch bezig zijn met videokaarten, graag een eGPU test. Any will do... Er zij er wel een paar online te vinden. Maar een Nederlandse-Tweakers-waardige ben ik nog niet tegengekomen. En dat terwijl er volgens mij genoeg semi-gamers zijn die wel geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld een RTX 3060 in een GPU enclosure. Wat zijn de beperkingen en is het wel de moeite waard, om maar wat vragen te verzinnen.

Beste redactie, een eGPU review graag!
Wat een geld voor een low-end kaart, echt schandalig hoe hoog deze prijzen momenteel zijn. Deze kaart had ergens rond de 300 moeten zitten.
Belachelijke prijzen voor wat in principe een instapkaart moet zijn.
Mijn 2070 Super was bij de release zelfs nog goedkoper.
Hier heb ik de MSI kaart gekocht. Stilste GPU wat ik ooit heb gehad, zelfs onder load is ie muisstil.
Temps onder load komen niet boven 60c uit max. En boost 2GHz uit de doos, en heb het geheugen op 700+ geklokt.

Ik heb deze uit het buiteland besteld voor 479 euro. Want hier in Nederland zijn de bedragen belachelijk hoog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee