Het nieuwe label bevat meer informatie en bovendien is de wijze waarop de informatie wordt gepresenteerd, een stuk duidelijker geworden. Zo staat rechtsbovenaan het label een QR-code. De consument kan die in de winkel scannen en zo eenvoudig meer informatie over het desbetreffende product opzoeken. Deze QR-code leidt naar de Eprel-database, wat staat voor European Product Registry for Energy Labelling, waarin alle producten zijn opgenomen.
Daaronder staan het merk, het type en de energieklasse waarin de tv valt. Het verbruik is aangegeven in kilowattuur per duizend uur. Dit komt overeen met het gemiddelde opgenomen vermogen in watt. Op het oude label was naast het opgenomen vermogen ook het verbruik per jaar vermeld, maar omdat het jaarverbruik afhangt van het aantal uren dat je kijkt, was dit getal een slechte indicator voor het daadwerkelijke jaarverbruik.
Een stuk nuttiger dan het jaarverbruik is de vermelding van het verbruik bij hdr-weergave. De meeste televisies en monitoren hebben een flink hoger verbruik bij het weergeven van hdr-beelden. Zo verdubbelt de energiebehoefte van onze voorbeeldtelevisie bijvoorbeeld doordat de piekhelderheid, en daarmee de gemiddelde helderheid, flink toeneemt bij het kijken naar hdr-beelden. Daarbij wordt ook een energieklasse toegekend voor het verbruik bij hdr-weergave.
Wat ons betreft is dit een zeer nuttige toevoeging. Op dit moment zijn reguliere televisie-uitzendingen nog niet beschikbaar in hdr, maar ergens in de toekomst zal dit natuurlijk wel het geval zijn. Alle grote streamingdiensten bieden inmiddels hdr-content aan en door de toenemende populariteit van video on demand zal het aantal uren dat er naar hdr wordt gekeken, en daarmee het gemiddelde verbruik, steeds verder oplopen.
Helemaal onderaan staat de beeldmaat uitgedrukt in centimeters en inches. Dit stond ook al op het oude label, maar nieuw is dat de resolutie, in horizontale en verticale pixels, nu ook wordt vermeld. Dit is wel zo eerlijk, aangezien een hogere resolutie, bij dezelfde schermmaat en helderheid, een hoger verbruik oplevert. Bovendien valt hieruit ook, zolang vierkante pixels de norm zijn, de hoogte-breedteverhouding op te maken. En die is natuurlijk weer belangrijk om de voor het verbruik belangrijke schermoppervlakte te kunnen berekenen.