Door Jurian Ubachs

Redacteur

Star Wars Squadrons Review

Vooral in VR erg goed

07-10-2020 • 06:00

145

Multipage-opmaak

Doorvechten na Battle of Endor

Star Wars Squadrons

Waar de meeste Star Wars-verhalen gaan over de Jedi en soldaten op de grond, draait het in Star Wars Squadrons om gevechten in de ruimte, tussen X-Wings, TIE Fighters en diverse andere bekende toestellen. De game biedt een vermakelijk verhaal dat je van zowel de kant van de Rebels (New Republic) als de kant van de Empire meekrijgt. De campagne is gevuld met leuke, gevarieerde missies, al hadden er van ons best wat missies bij mogen zitten waarbij je gronddoelen op planeten aanvalt. Dat dat niet zo is, is verder niet erg. Vervelender is dat met name de multiplayer niet al te veel om het lijf heeft. De Fleet Battles zijn beter dan de Dogfights, maar beide blijven niet overdreven lang boeien. Dat kun je overigens vergeten als je een VR-setje hebt: Star Wars Squadrons spelen in VR is een van de leukste dingen die we dit jaar hebben gedaan, en een prima reden om je VR-set weer eens uit de kast te halen. Zonder VR is Squadrons geen must-have, maar nog steeds een prima spiritueel opvolger van de klassieker X-Wing vs. TIE Fighter.

Veel mensen kunnen de eindscènes van Star Wars Episode VI: Return of the Jedi nog wel voor de geest halen. We zien Luke en Leia Skywalker en Han Solo feest vieren met de Ewoks, terwijl de Force Ghosts van Yoda, Ben Kenobi en Anakin Skywalker het schouwspel goedkeurend gade slaan. De helden lijken zich niet te realiseren dat in het heelal om hen heen de strijd met de overgebleven troepen van de Empire nog gewoon doorgaat. In Star Wars: Battlefront II zagen we daar al wat van en ook het verhaal van Star Wars Squadrons duikt op deze ogenschijnlijk vredige periode in het ruimtestelsel lang geleden, hier ver vandaan. De actie speelt zich echter niet af op de grond, maar in de ruimte, waar X-Wings en TIE Fighters het onverminderd met elkaar aan de stok blijken te hebben.

Star Wars Squadrons is een ‘combat flightgame’, waarbij we bewust het woord ‘sim’ vermijden. Microsoft Flight Simulator is dat wel: een product gericht op het zo dicht mogelijk benaderen van de realiteit. Hoewel dat voor niet-bestaande ruimteschepen natuurlijk een beetje anders ligt, is duidelijk dat Squadrons gericht is op speelbaarheid en toegankelijkheid. Het besturen van de schepen kent zeker wat lastiger kanten, maar in beginsel is het eenvoudig genoeg, zeker met de standaardbesturing. Daarbij werkt de rechter-thumbstick als in een schietspel: naar links of rechts gaan met die stick levert je geen ‘roll’ maar een strafe op, terwijl de roll-controls op de linker-thumbstick zitten, die ook verantwoordelijk is voor de throttle. Voor mensen die vaker vlieggames spelen, is dit onwennig en zelfs onlogisch. Gelukkig kunnen zij snel en makkelijk een preset kiezen die beter aansluit bij wat ze gewend zijn. Die liefhebbers beschikken waarschijnlijk ook wel over een HOTAS-setje, oftewel ‘hands-on throttle and stick’, wat zoveel inhoudt als een flightstick rechts en een throttle-controller links, voor de optimale vliegervaring. Star Wars Squadrons ondersteunt diverse setjes, wat de spelervaring nog wat specialer kan maken. Meer daarover iets verderop in deze review.

Hoe je Squadrons ook speelt, met controller, HOTAS en/of in virtual reality, het verhaal blijft hetzelfde. Als speler maak je aan het begin twee piloten aan waarmee je daarna het verhaal beleeft. Met de ene piloot vecht je aan de kant van de rebellen, die na de Battle of Endor de basis hebben gelegd voor de New Republic. Je wordt onderdeel van Vanguard Squadron en raakt betrokken bij een speciaal project genaamd ‘Starhawk’. Je andere piloot wordt opgenomen in Titan Squadron, aan de kant van de Empire. Ook voor hen wordt Starhawk een aandachtspuntje, niet in de laatste plaats omdat degene die de leiding heeft over dat project vier jaar eerder is overgelopen van de Empire naar de Rebels. De commander aan de zijde van de Empire is dat nog niet vergeten, dus speelt persoonlijke wraak ook een rol in het verhaal. Dat verhaal gaat gepaard met gesprekken tussen jouw piloot en de andere leden van je squadron en de leiders aan beide kanten. Die gesprekjes geven wat meer achtergrond bij het verhaal of de personages en bevatten ook leuke Star Wars-referenties, maar vormen soms ook wel hinderlijke onderbrekingen tussen Missiebriefings en de missies. Ervaar je dat zo, dan is het fijn dat je die gesprekjes vaak kunt overslaan.

Het verhaal dient de game zonder zelf ooit uitmuntend te zijn. Het is grappig hoe er langzaam maar zeker een ondertoon in komt die suggereert dat de New Republic eigenlijk helemaal niet zoveel beter is dan de Empire was. Dat blijkt uit acties tijdens missies en gesprekken die de leden van je team onderling hebben. Die gesprekken, die je zowel aan boord van je moederschip in de hangar als over de radio aan boord van je gevechtsschepen hebt, zijn over het algemeen prima. Ze bevatten leuke oneliners en vormen een leuke basis waar de wat meer generieke uitspraken als ‘er zit iemand achter je’ tijdens gevechten nog bij komen.

De campagne laat je dus vanuit twee perspectieven spelen die elkaar af en toe afwisselen. Dat gaat niet per se na elke missie: soms speel je een aantal missies achter elkaar aan een kant, om pas daarna het verhaal vanaf de andere kant weer op te pakken. Dat werkt prima en levert een robuuste campagne op. Onze inschatting was dat hij rond de tien uur duurt, wat al snel twee keer zo lang is als de campagne van Star Wars: Battlefront II, de vorige game van Motive Studios. De lengte hangt natuurlijk ook af van de gekozen moeilijkheidsgraad en of je de optionele doelen uitvoert die regelmatig voorbij komen tijdens missies. Belangrijker dan de lengte is dat de missies gevarieerd genoeg zijn om steeds leuk en af en toe verrassend te blijven. Wel vinden we het jammer dat de campagne - de hele game eigenlijk - zich alleen in de ruimte afspeelt. We hadden ter afwisseling graag wat missies met gronddoelen op planeten gehad, maar Motive heeft ervoor gekozen Squadrons volledig op ruimtegevechten te richten. Je vliegt soms wel in de buurt van een planeet, zoals Yavin, maar komt nooit in de buurt van de grond.

Leren vliegen, met controller of HOTAS

Elke missie, of dat nu in de singleplayercampagne of in de multiplayer is, begint in de hangar. Bij sommige missies in de campagne heb je meer dan één keuze, maar vaak is er maar één optie, op basis van de doelen van de missie. In de multiplayer heb je trouwens altijd de vrije keuze. Aan beide kanten van de strijd win je ruwweg dezelfde opties, maar met andere namen. Tegenover de standaardfighter van de New Republic - de X-Wing - staat de klassieke TIE Fighter. Verder heb je bombers (Y-Wing en TIE Bomber), pijlsnelle ‘Interceptors’ (A-Wing en TIE Interceptor) en een support-klasse (U-Wing en TIE Reaper). Elke klasse heeft eigen sterke en zwakke kanten, waarbij de fighter de meest all-round keuze is. De bombers zijn sloom en niet zo wendbaar, maar kunnen veel hebben en delen ook veel schade uit. De Interceptors heb je snel kapot, als je ze althans kunt raken, want ze zijn snel en bewegen makkelijk. De support-klasse kan handige items droppen zoals repair kits en turret drones. Zo kan elke klasse op zijn manier belangrijk zijn in een gevecht.

Puzzelen met knoppen

In de singleplayercampagne hoef je daar dus zelden over na te denken. De game neemt je aan de hand en vertelt meestal vrij duidelijk wat er precies van je verwacht wordt in elke missie. Om je doelen te kunnen halen, is het echter wel belangrijk dat je het vliegen zelf goed onder de knie krijgt. Dat begint met het kiezen van een besturing. HOTAS lijkt op voorhand het gaafst en is dat misschien ook wel, maar het gebrek aan knoppen kan je opbreken. Vliegen in Squadrons betekent niet alleen snelheid maken en sturen, maar ook kiezen of je de energie van je kist wil richten op je motor, je wapens of je schild. Ook wil je kunnen boosten, je secondaire wapens/items gebruiken, doelen kunnen selecteren, communiceren met teamleden en ga zo maar door. Alle bovengenoemde systemen vragen om een flink aantal key-binds, waarbij wij op onze HOTAS-set knoppen tekort kwamen. Alle zaken die we hierboven noemden zijn echter wel belangrijk in de gameplay. Met wat puzzelwerk kom je er op je HOTAS wel uit, maar wij vonden een controller uiteindelijk prettiger werken.

Star Wars Squadrons

Het belang van zaken als je schilden kunnen focussen op de voor- of achterkant van je toestel, merk je zodra je een wat moeilijker gevecht hebt. Val je met je team een vijandelijk fregat aan, dan kun je maar beter zorgen dat dat fregat jou niet vol op de korrel kan nemen als je er voorbij vliegt. Dat kan door je schild te richten op je achterkant, als je toestel die optie heeft. In de items die je in je loadout kunt selecteren zijn echter nog tal van andere opties te vinden die kunnen helpen. Zo kunnen bombers een rear-gun installeren die achtervolgende vijanden onder vuur neemt, waarbij zij meestal direct hun schild kwijt zijn. Menig aanvaller zal dan de achtervolging staken, want mochten ze op dat moment onder vuur genomen worden, is het snel afgelopen. Doelzoekende mijnen hebben op hun eigen manier een vergelijkbare functie. Het meenemen van deze ‘counter-voorwerpen’ betekent echter wel dat je andere wapens of voorwerpen thuis moet laten.

Spelen met loadout en afstelling

Het is leuk om te merken dat je, naar mate je de game langer speelt, steeds beter thuis raakt in al die items die je kunt selecteren. Toch draait de actie voor negentig procent van de tijd om het om elkaar heen draaien tijdens de vele ruimtegevechten. Het goed in je vizier krijgen van vijanden om ze onder vuur te kunnen nemen, of een ‘lock’ krijgen om raketten te kunnen afvuren, is de basis van elke dogfight. Tijdens de campagne hoef je je daarbij vaak niet al te veel zorgen te maken om wat er achter je gebeurt, dus kun je je lekker richten op het jagen van vijanden. Dat is leuk en levert spectaculaire momenten op. Op het standaardniveau - Pilot - kun je vaak meerdere toestellen met een salvo neerhalen, al is dat natuurlijk ook afhankelijk van welk hoofdwapen je op je toestel hebt gezet.

Bij het jagen op vijanden spelen verschillende factoren mee. De snelheid die je hebt heeft invloed op hoe makkelijk je draait, maar datzelfde geldt voor of je de energie van je toestel hebt gericht op de motor of niet. Doe je dat wel, dan vlieg je sneller en draai je makkelijker, maar op het moment dat je de vijand in het vizier hebt kun je dan minder lang schieten. Op dat moment hevel je de focus dus over naar je wapens, maar dat geeft de ander wellicht de kans te ontsnappen. Zo ontpopt Star Wars Squadrons zich tot een spel waarbij je continu naar de beste afstelling van je toestel voor dat specifieke moment zoekt, en waarbij het juiste antwoord elke seconde kan veranderen.

Multiplayer en VR

Zo optimaal mogelijk vliegen is handig in de singleplayer, maar nog veel belangrijker in de multiplayer. Het niveau gaat hier uiteraard een stuk omhoog. Dat ligt aan de spelers zelf, maar wellicht ook aan het moment waarop je instapt. Onderdeel van de multiplayer is namelijk dat je unlock-tokens verzamelt. Daarmee kun je wapens en andere onderdelen vrijkopen die je daarna kunt gebruiken in je loadout. Je begint uiteraard zonder die extra’s, dus die achterstand moet je wellicht even inlopen. Het goede nieuws is dat je binnen een paar potjes al de nodige tokens hebt, zodat je je favoriete wapens en items al snel te pakken hebt. Je verdient daarnaast ook credits die je kunt uitgeven in een winkel waar je cosmetics voor je toestellen kunt kopen. Dat is best grappig, want het geeft jouw X-Wing of TIE Fighter een eigen smoel, zowel van buiten als binnen in de cockpit.

Fleet Battles leuker dan Dogfights

In de multiplayer-afdeling heb je de optie om offline tegen bots te oefenen, terwijl er voor het online deel twee keuzes zijn. In Dogfights draait het simpelweg om directe luchtgevechten tussen teams van vijf spelers die elkaar uit de lucht moeten zien te schieten. Het luchtruim wordt daarbij aangevuld door AI-piloten, zodat het wat drukker is. Die AI-piloten leveren ook punten op als je ze neerschiet, maar uiteraard minder dan menselijke spelers. De dogfights zijn leuk voor even tussendoor, maar komen uiteindelijk diepgang tekort. Daarbij zijn er eigenlijk maar twee klassen - de fighters en de interceptors - die hier echt nuttig zijn, want de tragere bombers en supports zullen het in dogfights meestal afleggen.

Star Wars Squadrons

Gelukkig is er ook een wat uitgebreidere, diepgaandere spelmodus: Fleet Battles. Ook hier speel je vijf tegen vijf, maar dan in een wat bredere setting. Elk team heeft namelijk ook een moederschip en twee kruisers die een rol spelen in het gevecht. Die drie schepen uitschakelen is het hoofddoel van deze gevechten. De Fleet Battle begint steeds neutraal. Beide partijen strijden om tijdelijke dominantie, wat gevisualiseerd wordt in een balk bovenin beeld. Heeft jouw team dat balkje gevuld, en dat doe je door vijandelijke spelers neer te schieten, dan mag je in de aanval. Dat begint dus met een aanval op de twee kleinere oorlogsschepen, maar die zijn voor de jagers en bommenwerpers waarin jij vliegt al uitdagend genoeg. Ze beide in een keer neerhalen lukt niet, temeer daar de verdedigende partij een voordeeltje krijgt in het vergaren van punten. Zo wordt jouw team dus vanzelf in de verdediging gedrongen. Het spel draait om: nu is het aan jouw team om de vijanden weg te houden bij de schepen in je vloot. Dat ping-pongt zo door tot een van beide partijen erin is geslaagd de drie grote schepen van de tegenstander uit te schakelen.

Fleet Battles zijn leuk om twee redenen. In de eerste plaats verandert het gevecht steeds. Het ene moment draait het om het uitschakelen van andere spelers en het andere moment probeer je de kwetsbare delen van een Star Destroyer uit te schakelen. Dat geeft variatie, ook in toestelkeuze. Hier komen de bommenwerpers namelijk wél tot hun recht, want zij kunnen die grote schepen als geen ander veel schade toebrengen. De supports hebben ook duidelijk meerwaarde. Het is namelijk best lastig lang in leven te blijven als je de vijandelijke vloot aanvalt. Als iemand je periodiek aan een reparatiekitje kan helpen, hou je het waarschijnlijk langer vol. En het mooie is: hier hoef je helemaal niet zo goed voor te zijn. Een moederschip raken met een bommenwerper, of een andere speler voorzien van reparaties en extra raketten, is een stuk makkelijker dan jagen op andere spelers, maar in een Fleet Battle absoluut niet minder belangrijk. Fleet Battles zijn zo voor veel spelers leuk om te spelen, niet alleen voor de spelers die het best zijn in de dogfights.

Hoe leuk die gevechten ook zijn, ook hier slaat na verloop van tijd de herhaling toe, en eigenlijk gebeurt dat al best snel. Goed, je kunt de gevechten op verschillende plekken spelen en die plekken zijn over het algemeen mooi en gevarieerd, maar toch wordt het een herhaling van zetten. Door te variëren in toestelkeuze kun je het spelplezier nog wel even rekken, zeker als je daarbij ook speelt met variatie in je loadouts, maar uiteindelijk blijkt dat twee verschillende spelmodi waarin je vijf tegen vijf speelt, gewoon niet een heel breed spelaanbod vormen.

Must-have voor virtual reality

Gelukkig heeft Star Wars Squadrons nog twee ijzers in het vuur. Het eerste is een beetje flauw, maar wel goed om te weten: het prijskaartje. Het spelaanbod in de multiplayer kon beter, maar de game kost je vier tientjes en samen met de singleplayercampagne heeft het spel net genoeg te bieden om die prijs wel waard te zijn, zeker als je gebruik kunt maken van dat andere ijzer dat nog in het vuur lag: virtual reality. Star Wars Squadrons is volledig in VR speelbaar. Er zijn niet al te veel grote games die op deze manier zijn te spelen, dus dat maakt Squadrons nog eens extra speciaal, zeker omdat het dus niet om enkele losse VR-levels gaat. De hele game kun je in VR spelen, dus de volledige campagne en ook de multiplayer-modus. Dat is gewoon heel gaaf. Vliegen in VR leent zich uitstekend om rustig langs een Star Destroyer te zeilen terwijl je geniet van elk detail van het imposante gevaarte.

Het is waarschijnlijk overbodig om de eigenschappen van gamen in VR nog eens op te lepelen, maar omdat ze in Squadrons zo uitstekend werken, doen we het toch. De mogelijkheid om vrij om je heen te kunnen kijken is in deze game namelijk echt heerlijk. Niet alleen zie je meer en heb je veel meer het gevoel daadwerkelijk in zo’n cockpit te zitten, je kunt je tegenstanders ook beter volgen. Dat is een voordeel in de gameplay. Al draaiend en rollend hadden we een paar keer het kenmerkende ‘lichte gevoel in de maag’, wat wij persoonlijk erg lekker en een van de voordelen van gamen in VR vinden, al zal niet iedereen daar hetzelfde over denken. Hoe dan ook: Star Wars Squadrons werkt prima in VR. Sterker, het upgrade de game voor gamers met een VR-setje die een voorliefde hebben voor Star Wars of voor flightgames van ‘gewoon goed’ naar ‘must-have’.

Conclusie

Star Wars Squadrons bedient veel verschillende soorten gamers. De game is toegankelijk, wat wellicht wat ten koste gaat van de moeilijkheidsgraad en het realisme, voor zover je daarop kunt toetsen bij een game over fictieve ruimteschepen met laserguns. Heel erg is dat allemaal niet. De actie is lekker en zeker in de campagne vindt die actie plaats in het kader van vermakelijke en gevarieerde missies die je al met al toch best tien uur bezig kunnen houden. De multiplayer-modus had meer variatie kunnen gebruiken, maar de Fleet Battles komen in elk geval goed uit de verf, vooral doordat het gevecht steeds in andere fases komt, wat dus wél voor wat variatie zorgt. Daarnaast is het fijn dat gamers die niet zo goed zijn in dogfights, in Fleet Battles op een andere manier heel belangrijk kunnen zijn, door de grote schepen aan te vallen met bommenwerpers, of door andere schepen te ondersteunen met support-toestellen. Wie de game zonder VR speelt, heeft er een goede aanschaf aan, maar enige repetitie en een niet al te zwaar contentpakket vallen dan zeker op. Heb je dat VR-setje echter wel, dan wordt het een heel ander verhaal. Squadrons spelen in VR is een van de leukste dingen die we dit jaar hebben gedaan. Samen met Half-Life: Alyx is dit wellicht een van de gaafste dingen die je nu kunt spelen in VR. Een VR-must-have dus, en gewoon een leuke game voor anderen.

Voor deze review is, behalve de standaardrandapparatuur ook gebruikgemaakt van een Thrustmaster T.Flight HOTAS 4 en een HTC Vive.

Reacties (145)

145
145
89
7
0
47
Wijzig sortering
Voor wie op een aanbieding wacht, als je Rocket League gratis claimt op de Epic Game store dan krijg je een €10 coupon die je kan gebruiken voor Star Wars Squadrons waardoor het spel nog maar €30 kost.
Kan je hem dan in VR spelen? Start de game dan zelf steamvr op?
De game wordt dan opgestart in Origin. Vanuit het spel kan je in het menu "toggle VR" aanklikken en start het spel op (in mijn geval) m'n oculus rift.
Ja, hij start dan de Epic games store en EA Origin op. En je Oculus store als je oculus hebt. Het spel start bij mij altijd in desktop modus. In game moet je iedere keer je vr aanzetten in de instellingen. Dat is wel irritant.
Nee, het werkt via de Oculus SDK. Maar via de Steam variant zijn er massaal klachten dat het niet soepel loopt omdat steam dan SteamVR gebruikt en geen Oculus SDK. Als je hem op Epic koopt, installeert ie hem via Origin en Origin gebruikt de Oculus SDK en die draait soepeler en stabieler als SteamVR in deze game (voorlopig) alleen maar voordeel dus als je 'm bij Epic haalt
Ik had op dit spel niet echt gelet. Star Wars games wacht ik altijd mee tot de reviews voor ik me begin op te winden. Zaterdag dan maar gekocht omdat de reviews redelijk lovend waren en eindelijk nog eens space battles in Star Wars. 🥳

Maar wat voel ik me oud nu. Ik heb me dit weekend nog eens 8 jaar oud gevoeld. Dit was echt het spel dat ik wou toen ik de eerste keer Star Wars zag. Maar de enige console die je toen had was de Atari. Ik heb zoveel geld toen verbrast aan een spel op de kermis waar je een death star moest opblazen met een X-Wing. Als ik dan nu in echte X-Wing in VR langs de asteroïden scheer "phew phew phew". 🥰 Echt een aanrader voor Star Wars fans!
ik heb precies wat jij hebt. Tuurlijk er kan van alles beter, maar wat heb ik de eerst uren zaterdag, heel de hardop zitten schreeuwen en genieten: dit is wat ik al vanaf vroeger echt wilde. En dat is dan nog zonder VR, dat komt ook nog wel eens :)
Oef oef oef? Technisch gezien doen lasers "pew pew!" :)
Ja maar dat is met een Antwerps accent en dan is het echt wel "phew phew phew" ;)
Deze : https://en.wikipedia.org/wiki/Star_Wars_(1983_video_game) ? :) En dan vooral die versie waar je 'in' de cockpit zat met echt 'stuurtje' voor je. Hah, hier ook mijn favoriete arcade game in het lunapark van de kermis als tiener!
Ja ik had hetzelfde afgelopen vrijdag toen ik de game aan het downloaden was, alsof Sinterklaas weer in het land was en ik er nog in geloofde. En het hele weekend als vanouds alleen maar met de kado's bezig zijn:)

De reviewer heeft gelijk, in VR is dit echt 1 van de leukste ervaringen van dit jaar. En een must-have voor bezitters van een VR headset. Zeker voor PSVR, de écht goede cockpitgames (racen en vliegen) zijn imo op 1 hand te tellen. Ik denk zelfs dat een VR headset nu een must-have voor de échte Star Wars fans is. Als je ooit wegdroomde van vliegen in een X-wing in een heelal vol lasers dan heb je nu eindelijk de kans.
Deze quote uit de review:
Hoe leuk die gevechten ook zijn, ook hier slaat na verloop van tijd de herhaling toe, en eigenlijk gebeurt dat al best snel. Goed, je kunt de gevechten op verschillende plekken spelen en die plekken zijn over het algemeen mooi en gevarieerd, maar toch wordt het een herhaling van zetten. Door te variëren in toestelkeuze kun je het spelplezier nog wel even rekken, zeker als je daarbij ook speelt met variatie in je loadouts
Geldt dit niet ook voor alle FPS'sen? Heel generiek als beschrijving voor een FPS :D
Na een paar missies zijn ook die gewoon repetitief. Je krijgt upgrades, levels veranderen, etc. maar IMHO geen verschil met Squadrons, toch?
Je kan je afvragen of "ook hier slaat na verloop van tijd de herhaling toe" ook niet standaard geldt voor alle racegames, waar je tig keer die circuits rondrijdt :p
LIjkt me dus geen punt van beoordeling, maar meer een punt van interesse.
Alle games bestaan uit niks meer dan een herhaling van knopjes drukken en thumbstick/joystick/muis bewegen.

Daarom kan herhaling zeker wel meegenomen worden in de beoordeling want sommige games weten die herhaling nou eenmaal langer interresant houden dan andere.
Maar dat komt dan toch door je interesse zoals hij al aangeeft?
Als ik op de xbox bijv Tekken (of een vechtspel in het algemeen) doe, na 1 potje heb ik al zoiets van pf alweer? Dit terwijl ik in een leuke racegame zo 40x hetzelfde rondje kan rijden.
Voor mij is die herhaling leuk maar voor jou kan het zijn dat het na 3 rondjes saai wordt en het als herhaling (in een negatieve zin) voelt.

Net als met dit StarWars spel, indien je veel interesses hebt in Star Wars en dan ook nog eens in dit genre, die mensen zullen dat vast en zeker de hele dag kunnen spelen. Terwijl het voor hun elk potje weer even leuk is en het totaal niet als herhaling voelt.

Ik denk dat Fireshade doeltreffend aangeeft dat het met interesses te maken heeft.
Nee, ook bij een FPS kunnen er meerdere modi beschikbaar zijn en dat had bij deze game natuurlijk ook gekund. Waarom niet een planet-side missie waarbij de zwaartekracht invloed heeft en je je kan verstoppen in grotten of tunnels (HEEL Star Wars), een 1 tegen x achtervolgers (ook HEEL Star Wars) of, ik weet niet of dat kan, de turrets van een star destroyer bemensen, deathstar aanvallen waarbij de aanval aan tijd gebonden is (anders doet de planeet boem), ik noem maar een paar ideeën. Ik lees dat er nu eigenlijk maar twee scenario's zijn: dogfight en fleet battle. Dat is toch echt wel karig.
ik noem maar een paar ideeën. Ik lees dat er nu eigenlijk maar twee scenario's zijn: dogfight en fleet battle. Dat is toch echt wel karig.
Wat dacht je van de 'veelzijdigheid' in race games? Daar wordt ook nooit geklaagd over het oneindig rondrijden over die circuits, en waarom je nooit de pits-bandenwisselaar mag spelen, of degene die met de pace car rond mag rijden na een ongeluk op de baan, of de pitspoes etc. Dat zijn ook een paar ideeën :)
Gaat niet gebeuren, want de doelgroep wil alleen maar rondjes rijden :P
Hetzelfde geldt IMHO voor Squadrons. Ik denk dat Squadrons heel dicht wil blijven bij games als X-Wing en TIE fighter. Het enige dat erbij is gekomen is online multiplayer, in dezelfde environments als de single player campaign. Maar wat niet is, kan tegenwoordig nog komen, in de vorm van DLC's :)
Ik denk wel dat de variatie van banen belangrijk is. Waar open ruimte in principe 1 baan is. Door een stad, over een ijsplaneet, tussen ruimteafval, langs grottenstelsels etc zouden dan als nieuwe banen gezien kunnen worden?
Vanaf Juni gekocht en vanaf introductiemoment gespeeld.
De aloude titel "space combat game", idd het mist de complexere dingen zoals zelfs in X-wing en Wing commander zaten, en powermanagement is erg versimpeld. Het moet dan ook op consoles gespeeld kunnen worden.

Je begint natuurlijk met het samenstellen van je karakter, hier is er vooral met een diversiteits- en inclusiviteitssausje overgoten, de keuze voor een diverse cast is natuurlijk prima, alleen de enige 3 blanken in de cast zijn een onderdanige cyborg, een verdwaasde imperial commandant met een brits accent die zichzelf de dood injaagt en een hebberige oudere man die zijn resources niet wil delen. Het is zo overdreven dat bij aanpassingen aan je karakter je ze een snor EN borsten kan geven en handmatig man- of vrouwenstem moet kiezen.

De campaign is niet onaardig, en wat deze zeker wel doet is de controls uitleggen en is in die vorm een "on the go" cursus voor beginners. Het freighterscannen en escorteren bekend uit de X-wing series komt alleen hier langs, helaas.

Zelf speel ik de game op PC met HOTAS, en en hoe complexer de hotas, hoe eerder de speler "de weg kwijt raakt" in de knoppen. De game geeft bij elke functie het nummer van de controllerknop weer zoals geregistreerd in joy.cpl(raak je de weg kwijt geef je muis een slinger en het keyboard alternatief schiet in beeld). Met muis en toetsenbord spelen lijkt me net zo'n succes als met X-wing spelen met muis en toetsenbord: niet. Willen mensen hier een hotas speciaal voor gaan kopen heb ik wel een tip, kies een vrij lichte, zoals de HOTASX en FCS16000m set van thrustmaster, een Warthog of Saitek X52 is te zwaar en te langzaam, speel je hier toch mee zet dan de sensitivity hoger. Ik heb veel mensen horen klagen over de deadzone, maar zelf niet ervaren. Ben je helemaal niet bekend met het genre(wat ik me best kan voorstellen gezien het genre al 20 jaar dood is op fangames en mods na), en geen interese hebt in een HOTAS kun je ook een controller aansluiten, de game is wel degelijk geoptimaliseerd om daar alle functies mee te kunnen bedienen.

De echte "fun" in deze game zit hem in multiplayer. Je speelt tegen echte mensen dus denk niet dat je zo makkelijk kan tailen als in de campaign het geval was(of in de oudere non-multiplayer games) hier is het iig belangrijk dat je de controls goed kent en makkelijk je power distributie wisselt tussen engines, guns en shields, deze kent echter maar 3 standen en is veel minder complex dan in de X-wing, Freespace of latere Wing Commander games

Fleet battles is afhankelijk van teamwork, en in "dogfight" kun je je als lone wolf wel aardig redden, maar een op elkaar ingespeeld team zal het bijna altijd winnen van een vijftal fighters die allemaal hun eigen ding doen. Elke fighter heeft zijn pro- en cons en hier is veel aandacht aan besteed.. er is alleen eentje die de balans breekt, dat is de A-wing met een zekere set powerups, waar dus geen TIE tegenhanger voor te customizen is. ik hoop dat EA deze nog een beetje nerft.

[Reactie gewijzigd door mjansen2016 op 24 juli 2024 10:58]

Zo'n spaceshooter waarbij je alle richtingen op kan en waar onder en boven niet bestaan is wel het meest misselijkmakende van alle VR mogelijkheden..?

Ik heb een sterke maag en speel Half Life:Alyx in locomotion (niet teleportation). Maar zo'n space shooter in VR? nee bedankt.

Als Tweakers VR-spellen reviewt kunne ze misschien een comfort index erbij zetten (net zoals op de Oculus Store bijvoorbeeld :) )

[Reactie gewijzigd door Menesis op 24 juli 2024 10:58]

Ik heb het spel ongeveer 4 uur achter elkaar gespeeld op de Valve Index en heb helemaal nergens last van gehad. Terwijl ik bij smoothlocomotion soms nog wel gedesoriënteerd ben. Misschien is het beter omdat je zit vs staan?
Ik lees op Steam dat de VR controllers helemaal niet ondersteund worden. Klopt dat? Toch wel essentiële informatie.
Correct je hebt niks aan de knuckle controllers van je Index wat opzich jammer is maar het “stick” gevoel kan je niet zo makkelijk nabouwen heb ik het idee. Ik heb het zelf met een Xbox One controller gespeeld met wat getweakde button mappings zoals inverted flight (Zoals het hoort :+) en de aviator stickmapping om de yaw en roll om te draaien.

HOTAS wordt ook ondersteund alleen daar waren wel wat issues mee las ik op Reddit. Maar dat lijkt me nog een coolere ervaring.

[Reactie gewijzigd door bramboris op 24 juli 2024 10:58]

Dank voor de duiding. Stickgevoel werkt toch best prima met de Index controller, ook in X-plane (gewoon de stick op je been zetten en gaan).
Vergeet ook niet het cockpit-effect. In een notendop: De cockpit zorgt er voor dat een groot deel van je perifere visie geen bewegingscues krijgt, waardoor simulator sickness afgezwakt wordt.
Groot probleem van dit spel op het moment, is dat niet alle frames boven de 60 worden gerenderd. FPS tellers geven aan van wel, maar het spel skipt een groot deel van de frames buiten de cockpit (het interieur klopt wel). Als je gevoelig bent voor motion sickness in VR, dan helpt deze manier van renderen helemaal niet (het veroorzaakt in ieder geval meer eye strain bij spelers).

Er loopt een bug report voor, maar vermoedelijk passen ze dit niet aan in verband met crossplatform compatibility. Het was voor mij een reden om het te refunden (maar als ze het oplossen stap ik meteen weer in, want het is verder echt wel een leuk spelletje). Heb je een monitor met een refreshrate van 60? Dan is er niets aan de hand. Hogere refreshrate of VR? Dan zou ik er persoonlijk niet aan beginnen.
Ik heb echt nergens last van. Ik had ook problemen verwacht, maar dit valt heel erg mee en het voelt voor mij niet anders dan een racegame ala PC2. Wellicht omdat je zittend speelt.

Het verschilt per persoon natuurlijk, maar zoals je jezelf beschrijft verwacht ik niet dat je problemen krijgt.
Zo'n spaceshooter waarbij je alle richtingen op kan en waar onder en boven niet bestaan is wel het meest misselijkmakende van alle VR mogelijkheden.

Ik heb een sterke maag en speel Half Life:Alyx in locomotion (niet teleportation). Maar zo'n space shooter in VR? nee bedankt.
Ik heb juist het omgekeerde, cockpit spellen is geen enkel probleem. Staande spelen met smooth locomotion ben ik nog niet genoeg aan gewend en kan ik wel misselijk van worden.
Zelf nergens last van gehad. Had ik met Elite Dangerous ook niet. Ik werd in ieder geval niet misselijk. Wel vreselijk 'wired', heel druk in mijn hoofd na een paar potjes, de actie is echt heel snel en vraag continue aandacht. Je kan niet, zoals bij ED, even lekker relaxed door de ruimte vliegen om van het uitzicht te genieten.

Overigens kan je niet echt alle kanten op in squadrons, het heeft niet 6-degrees-of-freedom. Je schip kan voor en achteruit en je kan pitch roll en yaw gebruiken maar er is een horizontale en vertical thruster.
Valt reuze mee, de afgelopen dagen af en toe 'dat' gevoel in mijn maag gehad maar dat ging vrij snel voorbij. In dit soort arenas zonder onder of boven bepaal je - vrij vertaald naar Ender Wiggin, het boek althans - zélf wat onder en boven is. En dat hielp wel. Beviel mij de hoek niet waarmee ik tov het doelwit langs een stuk ruimteschroot vloog en kreeg ik dat gevoel in mijn maag weer, dan rolde ik mijn schip totdat onder en boven weer was zoals ik het wilde en ging dat gevoel ook direct weer weg. Na een paar uur ruimteactie blijft het nu geheel weg.

Kwestie van de VR-legs up-to-date houden denk ik.
Tot nu toe is mijn ervaring juist dat flght sims het beste werken met en VR bril. Veel beter dan db een shooter waarbij je kan strafen, dat voelt meteen 'weird'. Maar Ace Combat 7 bijvoorbeeld ging perfect. Ik verwacht dat dat bij deze ook goed gaat (nog geen hands-on ervaring helaas)
Nee, games waar je in een cockpit zit, zijn over het algemeen juist beter te doen. Dit komt volgens mij omdat je niet in het niets zweeft of over de grond glijd (zoals bij smooth locomotion), maar je zit en ziet een cockpit om je heen die op dezelfde plek blijft. Blijkbaar is het voor je hersenen dan wat makkelijker te begrijpen.

Race games zijn daarvoor ook wel een mooi voorbeeld. Ik moet er niet aan denken om met die snelheid over de grond te zweven, maar in een (virtuele) auto is het prima te doen.
Zo jammer dat er nooit een leuk vervolg is gekomen op roque squadron. Ik had gehoopt dat het er nu zou zijn, maar deze setting is niet de setting die ik had gehoopt. (overigens een nieuwe pod racers was ook wel leuk geweest. Ook die game vond ik vermakelijk).
Nooit een leuk vervolg? En Rogue Squadron II: Rogue Leader en Rogue Squadron III: Rebel Strike dan? En Battle for Naboo past ook wel in het rijtje, is van dezelfde developer ook.

edit: ok, RS2 en RS3 zijn inderdaad alleen voor de GameCube verschenen, dat was ik even vergeten, sorry :)

[Reactie gewijzigd door RefriedNoodle op 24 juli 2024 10:58]

Die heb ik gemist. Maar ik zie dat het gamecube spellen zijn. Daarom heb ik ze gemist ;-).
Star Wars Episode I: Battle for Naboo was een spirituele opvolger voor roque squadron, maar blijkbaar hebben vele deze game gemist...
Ik heb het spel ook op de Xbox, vermakelijke game, maar de beste optie is het customisen van de controls.

De default settings zijn echt drama als je weleens vaker flight games zoals Ace combat hebt gespeeld.

Op reddit een Ace combat control scheme gevonden en moet zeggen dat het spel stukken beter speelt.
Heb je toevallig een link naar de Reddit thread met de Ace Combat control scheme? Ik zou die graag willen voor mijn controller.
Alleen jammer dat mijn Speedlink Phantom Hawk word gezien als Xbox controller en daardoor een aantal knoppen het niet doen en dat ik nu in de menu`s xbox controller knopjes zie ipv keyboard key`s. (binnenkort ff kijken naar 3e partij keymapper oid)
Edit; o, ik zie nu dat je het over xbox had (ik over pc)

En ik heb al een tijdje lopen zoeken maar kan nergens de knop vinden om met 2 of alle 4 je lasers tegelijk te schieten. (in Xwing vs Tie Fighter was dat de X knop geloof ik.)
En wat is er mis met een "gewone" zwarte ruimte met witte sterren? (Ik zie tot nu toe alleen maar gekleurde gaswolken enz.)
En alle NPC`c zijn saaie ongeinspireerde wokey`s, bah.
Jammer dat je niet in de hangar kan rond lopen. (of zelfs naar je schip, er in kan klimmen, met een knop je canopy kan sluiten, op kan stijgen,enz)
Ook jammer dat het ship customise menu een simpel kleurtje als achtergrond heeft. (ik had liever een leuke animatie gezien van monteurs die aan je schip aan het sleutelen zijn oid. (of op z`n minst een (zwarte)ruimte/sterren achtergrond)
Verder heel blij weer een Xwing achtige game te mogen spelen; hij draait, vliegt en schiet lekker. Gelukkig heb ik geen last van het dead zone probleem en workaround gevonden om `m in Windows 7 te kunnen spelen.
Toch maar `s inlezen over recente vr sets.
Ik hoop dat deze populair genoeg word zodat uitgevers/developers meer Starwars space sims blijven maken, misschien zelfs een die single player focused is.
Of een single player expansion pack voor deze
...en word deze game nou moddable?

[Reactie gewijzigd door kr1z op 24 juli 2024 10:58]

Wat zijn wokeys? Is dat famile van Chewbacca maar dan met blauw haar?
Inderdaad. Ik ging er in mijn reactie zelfs nog wat dieper op in, maar "Wokey's" is een goede benaming.
Grappig om m'n eigen Reddit post terug te zien :P

Heb het zelf vooralsnog opgelost met een tijdelijke workaround met vJoy en Joystick Gremlin en de X en Y as te veranderen naar RotX en RotY, schijnbaar doet dat hetzelfde, maar zit daar geen deadzone lock op in de game. Gelukkig zijn de developers op de hoogte en zijn ze bezig met een fix, die volgens mij vandaag of morgen verwacht wordt.

Heb ook een Rift S waar de game eigenlijk momenteel onspeelbaar in is. Er zit een vreselijke framerate lock op de game waardoor de game in de eerste instantie niet eens echt tot 144Hz op mijn monitor wil spelen, maar dus ook in VR niet. De Rift S is 80Hz, maar de game gaat maar tot 60Hz, wat ik dus vermoed de oorzaak is van een stotterende bende. Daarnaast schijnt ook de motion blur een minimale waarde aan te houden wat ook nog eens voor de nodige problemen in VR zorgt.

Ondanks dat alles is het wel een topgame, had uiteraard graag meer content gezien voor online. Hopelijk is het success (als alles eenmaal fijn werkt) een reden om te kijken naar post-launch content of een eventuele opvolger.
Ik wilde hem eigenlijk aanschaffen voor m'n rift S. Maar dat kan ik dus beter niet doen?
Dat schijnt alleen zo te zijn als je de game via steam speelt. Via Epic gekocht, geen framerate problemen hier in mijn Rift S.
Heb dat nog niet eerder gehoord, heb zelf een Rift S en speel wel via Steam, maar heb inderdaad problemen met de framerate. Echter lijkt het mij dat die problemen ontstaan door de hardware en niet de software (gezien de 60Hz lock in game en 80Hz lock in de Rift S). Kan het best fout hebben maar lijkt me best raar.

Draai op een GTX1080 en i7 6700K, zou ruim voldoende moeten zijn voor deze game, maar zelfs op de laagste settings in VR lijkt deze enorme moeite te hebben.

Overigens is de game ook gewoon erg leuk zonder VR, alleen is VR gewoon een dik toegevoegde waarde aan de ervaring.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 24 juli 2024 10:58]

De Stream versie schijnt geen gebruik te maken van de Oculus sdk. Bij mij loopt het spel gewoon op 80Hz.
Het zal hopelijk snel gepatched worden.
Ik heb weinig problemen met het standaard 'aviator' schema op Xbox, en ik heb ook Ace Combat 7 gespeeld.
Dit spel is trouwens een stuk beter qua multiplayer want je kan je tegenstander wel echt uit-manouvreren. Ace Combat is meer rondjes draaien en hopen dat je tegenstander niet slim genoeg is om rondjes te blijven draaien.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 24 juli 2024 10:58]

Deze game volg ik wel, maar na het lezen van wat reviews heb ik besloten om niet in te stappen (nog).
Het lijkt mij heel leuk om een volwaardige x-wing/tie-fighter/ xwing vs tie-fighter game te spelen, maar deze schijnt dat niet te benaderen.
Die oude game heb ik verslonden.

Ik houd de ontwikkeling wel in de gaten, al verwacht ik niet veel verandering aan de kern van de game.
Mischien als ie een keer voor een tientje te koop staat dat ik m dan koop.
Same.
Ik heb 4 vrienden die dat spel gekocht hebben, en allen vinden ze het zeer moeilijk te spelen op de pc.
Vooral de bediening met muis/toetsenbord dan.

Ik wacht nog even een aanbieding of iets in die richting..
Speel het op de pc met een simpele Logitech extreme pro.

Best goed speelbaar, en de controls staan standaard al vrij goed ingesteld.

[Reactie gewijzigd door jozuf op 24 juli 2024 10:58]

Zou het met een xbox controller enigszins werken denk je? :)
Zou het met een xbox controller enigszins werken denk je? :)
Als het spel ook voor een Xbox console uitkomt, dan is het antwoord voor de PC versie bijna altijd 'ja'. Verder staat bij Steam het labeltje 'Gamepad', wat aangeeft dat het gehele spel met een standaard gamepad te bedienen en te spelen is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 10:58]

De bediening met muis/toetsenbord is redelijk simpel.
Het eerste uur had ik wel wat last omdat het allemaal nieuw was. Daarna met de settings wat zitten spelen en alles loopt super vlot nu. wel de muis redelijk hoog moeten zetten zodat het draaien beter voelt.
Als ik deze review lees, ga ik toch eens proberen met de vr :D
Tja dat is een beetje hetzelfde als Microsoft Flight Sim kopen en dan met toetsenbord en muis gaan spelen lijkt mij? Je hebt echt wel minimaal een controller nodig om mee te doen naar mijn ervaring, voor veel werkt dat zelfs beter dan een HOTAS.
Bediening heb ik ook dingen van gelezen, maar dat was niet mijn hoofdpunt moet ik toegeven.
Mij ging het vooral om het realisme (als je al over realisme kunt spreken bij een scifi item) en de campagne voor singleplayer.
De oude games hadden veel content en immersion (voor mij dan).
Ik heb met tie-fighter ook al die geheime missies voor de keizer enzo gedaan, wat een spel. Ik ging ook tot het gaatje met alle missies, wilde perfect zijn.

Ik ben bang dat deze nieuwe game meer op de massa is gericht, ik las ook dingen over autoaim. Ja dan ben ik gauw klaar.
Je kan auto-aim(kleine correctie, je moet nog steeds "in de buurt" mikken guns erbij kopen die maar een derde van de schade doen en meer energie vreten volgens mij.. Ik ben ook van de oude garde van 90's space combat sims en het is zeker geen cakewalk. Misschien een hier al eerder genoemde tip handig als test, koop EA play voor een maand voor een paar euro, kan je deze game 10 uur spelen.
Dank je voor die EA tip!
Exact het gevoel wat ik er ook bij heb.
Onlangs mijn Tie-Fighter CD-ROM nog maar eens gepakt en geïnstalleerd.
Dat is gewoon werkend te krijgen op Windows 10 x64 overigens.
Nog steeds een leuke game om te spelen.

Van wat ik gelezen en gezien heb van Squadrons, krijg ik ook niet het gevoel van een vergelijkbare opvolger vandaag de dag.
Zie wel een mogelijkheid... de models van de vele objecten uit Tie-Fighter (bijv.) zijn er nu wel in high-res voor Squadrons. Een re-make/makeover van de oude games lijkt me geweldig!

One can dream right?
Anoniem: 111246 @kr1z7 oktober 2020 11:50
wow! Vet! Die ga ik volgen.
Sometimes dreams come true ;)
je kan iig vast je Xwing alliance pimpen : https://xwaupgrade.com/

[Reactie gewijzigd door kr1z op 24 juli 2024 10:58]

en natuurlijk https://www.hard-light.net/
met freespace2 mods
:-) Dromen lijkt me prima idd.

De demo's van deze game vond ik echt wel mooi, ik staarde me redelijk blind.
Ervaring met eerdere miskopen hebben mij een stapje terug laten doen om eens rustig te gaan lezen en kijken naar deze game.
Ik had al een aardige miskoop gedaan (vond ik) met project cars 2, dit wilde ik niet nog eens hebben.
Ik heb de oude games ook gespeeld en moet zeggen dat het juist wel in de richting komt van de klassiekers..
Wat is dan het verschil? Ik heb die andere nooit gespeeld. Ik vind dit spel heel leuk en realistisch maar heb niet echt iets om mee te vergelijken. Dus wat maakt die games zoveel beter? Ik speel wel op PS4

[Reactie gewijzigd door monojack op 24 juli 2024 10:58]

Ik vind dat moeilijk om even hierin te typen, het is A ) lang geleden en B ) heel veel.

In een notedop was je lid van een squadron en je moest missies doen. Deze missies varieerden van inspectie van vracht, tot aanval op een space station of zelfs deathstar.
De missies werden ook gebriefed met commentaar en maps.

Bij X-wing deed je o.a. de aanval op de deathstar waarbij je ook die trench inmoest om je torpedo's te lanceren.
Bij Tie-fighter vond ik het thema erg leuk om voor de dark side te werken.
En om de zoveel tijd zag je in de wandelgangen iemand staan met een kapuchon over zn hoofd. Deze persoon benaderde je dan om te vragen of je een speciale missie direct voor de keizer wilde doen.
Uiteraard, ik weiger de keizer niet :- )
Als je die missies dan deed, dan kreeg je elke keer een deel van een tattoeage. Na zoveel missies had je dan de hele tattoeage compleet en dan voelde ik me zo trots als een aap met vier lullen.

Het was in mijn ogen altijd wel hardcore, het simulatiedeel ging redelijk diep. Je moest ook altijd goed op je systemen letten, shields en lasers. En je was ook echt de pineut als je er niet op lette.
Het richten vond ik niet moeilijk, maar dat is persoonlijk en het had geen auto aim.
En je moest soms echt goed plannen en haasten, omdat je bepaalde doelen niet wilde missen omdat de vijand in hyperspace sprong.
Als ik het goed begrijp en vertaal naar race games is het sim vs simcade? Want wat je beschrijft zit er eigenlijk allemaal in. Qua combat lijkt het vooral op Elite Dangerous
Ik zal de filmpjes en reviews van mensen verder in de gaten houden want SWS spreekt me wel aan na zoveel jaren zonder star wars games voor mij.

Mijn laatste SW games waar ik aan verslaafd was waren die X-wing/Tie-fighter games en Dark forces.

Laatste game van het SW thema die ik speelde was the old republic, maar die heb ik snel losgelaten toen ik erachter kwam dat de dialoog je voor de gek houdt. (je krijgt bijvoorbeeld 3 keuzes tot antwoorden, maar 2 ervan leveren dezelfde reactie).
weet iemand of je deze game zittend of staand moet spelen in VRmode. Ik nl een beperkte ruimte incl schuindak.
Kan gewoon zittend met controller of hotas.
Zittend
Zou anders ook lastig worden met iets anders dan een controller ;)
Je staat toch niet in een xwing of tie fighter? 8)7
Het was wel interessant geweest om PSVR mee te testen. Ik heb op youtube reviews gezien die allemaal opvallend positief zijn. De graphics zijn natuurlijk wel blurrier dan op de PC, maar het lijkt de gameplay niet erg in de weg te zitten.
Het nadeel van de Playstation versie (waar ik mee speel in VR) is dat de PC versie stukken makkelijker te hanteren is (lijkt me). De knoppenreeks op de Playstation controller is veels te lastig om allemaal in één keer goed te kunnen gebruiken. Op een PC lijkt me dat veel simpeler; dus het platform crossplay in dit geval zet de PC duidelijk in het voordeel. En dat is erg jammer.
Die snap ik niet helemaal. Waarom lijkt je dit op de PC makkelijker? Met VR zie je je toetsenbord niet, toch?
Ik vind de besturing met de dual shock juist heel fijn. De button lay-out is makkelijkste onthouden en als je al vaker vliegspelletjes met een controller hebt gedaan heb je het binnen de kortste keren onder de knie. Besturing is sowieso heel lekker in deze game. Reageert lekker vloeiend allemaal.

Het enigste minpuntje vind ik dat de PSVR versie geen supermooie graphics heeft, valt me altijd weer een beetje tegen als hem gebruik. Wie weet kan het met de PS5 nog wat verbeterd worden.
Je merkt met de PSVR eigenlijk alleen de lage resolutie als elementen in je scherm helemaal stilstaan, de loadanimatie bijvoorbeeld, en dat gebeurt tijdens het spelen niet of amper.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.