Met dank aan de 'periscopische' telecamera kun je met de Galaxy Note 20 Ultra een stuk verder 'inzoomen' zonder enorm kwaliteitsverlies dan met de Galaxy Note 10 en de meeste andere smartphones. Door de zijwaarts geplaatste lens is een langere brandpuntsafstand en dus meer vergroting mogelijk. Waar de S20 Ultra een 64-megapixelsensor heeft, zit er bij de Note 20 Ultra een 12-megapixelsensor achter de periscooplens. Doordat deze sensor een stuk kleiner is, biedt de telecamera van de Note 20 Ultra meer optische vergroting: 5x in plaats van 4x. Daar staat tegenover dat de S20 Ultra een stuk meer pixels overheeft om via een crop nog verder in te zoomen. Misschien is het daarom dat Samsung voor de Galaxy Note 20 Ultra 'maar' maximaal 50x digitale zoom belooft, in plaats van de twijfelachtige '100x zoom' van de Galaxy S20 Ultra.
Ook 'uitzoomen' kan de Galaxy Note 20 verder dan veel andere smartphones. De ultragroothoekcamera heeft een nipt kleinere beeldhoek dan vorig jaar, waarschijnlijk doordat Samsung een grotere sensor heeft ingebouwd, net als bij de Galaxy S20 Ultra overigens. Nog steeds zet het toestel met een equivalente beeldhoek van 13mm vrij veel op de foto. Autofocus is er helaas nog steeds niet bij op deze camera, maar de beeldkwaliteit is behoorlijk en vervorming in de hoeken wordt uitstekend gecorrigeerd, zoals je hieronder kunt zien.
:strip_exif()/i/2003840942.jpeg?f=imagearticlefull)
Bovenstaande galerij laat het volledige 'zoombereik' van de Galaxy Note 20 zien. We hebben foto's genomen op 0,6x, 1x tot en met 5x, 10x en de maximale vergroting van 50x. Enkel de eerste, tweede en zesde foto tonen een vergroting die optisch bereikt kan worden.
100-procentcrop van een foto genomen op '5x zoom' met de Samsung Galaxy Note 20 Ultra (links) ende Galaxy S20 Ultra
Hoewel de telecamera van de Galaxy S20 Ultra een sensor met veel meer pixels heeft, kijkt de zoomlens van de Galaxy Note 20 Ultra net wat scherper op 5x (of 10x) vergroting. Uiteindelijk gaat er niets boven échte optische zoom en wat dat betreft is de Galaxy Note 20 Ultra in het voordeel. Met de Note 20 Ultra 'zoom' je dus beter in dan met andere Samsung-smartphones. Keerzijde van de medaille is het grote verschil in beeldhoek tussen de primaire camera en de telecamera, waardoor de Note 20 Ultra voor vergrotingen van 1,1x tot en met 4,9x moet inzoomen op de pixels.
Op een vergroting van 2x doet de Note 20 Ultra precies dat; het beeld van de hoofdsensor wordt digitaal opgeblazen. De scherpte valt daardoor ronduit tegen. We zien de laatste tijd toestellen met veel megapixels zonder zoomlens, die op 2x zoom toch een scherpere foto weten af te leveren. Een smartphone als de Galaxy Note 10, die over een echte 2x-telecamera beschikt, is op deze vergroting natuurlijk al helemaal in het voordeel, zoals te zien op de tweede foto in bovenstaande galerij.
Voor 3x en 4x zoom combineert de Note 20 Ultra de beelden van hoofdcamera en telecamera. Dat levert foto's op die in het midden scherp zijn, maar aan de rand steeds vager worden. Vooral op 4x zoom is het niet heel moeilijk de truc te doorzien. De tweede foto in de vergelijking hierboven is ditmaal afkomstig van de Galaxy S20 Ultra. Bij dit toestel kan de hoofdcamera op deze vergrotingsfactor al geheel buiten beschouwing blijven en is het beeld van hoek tot hoek scherp.
Frontcamera
Waar de Galaxy Note 20 Ultra in vrijwel alle opzichten is uitgerust met het meeste en beste dat Samsung op smartphonegebied te bieden heeft, geldt dat opmerkelijk genoeg niet voor de frontcamera. Dat is net als bij de Note 10-reeks een 10-megapixelexemplaar, waar de S20 Ultra een 40-megapixelsensor met Quad Bayer-kleurenfilter in het verkleinde cameragaatje heeft zitten. In tegenstelling tot bij de Note 10+ is ook geen tweede frontcamera aanwezig. Wel toont Samsung om een of andere reden wel nog steeds twee perspectieven in de camera-app. Standaard maakt de Note 20 Ultra gebruik van het meer 'ingezoomde' van de twee. Daarbij wordt bij de Note 20 Ultra dus feitelijk een deel van de foto weggegooid en dat is zonde.
Een geringer aantal megapixels zegt natuurlijk niet automatisch veel over de kwaliteit van de foto. De S20 Ultra weet vooral ruis wat beter te onderdrukken, die in de foto's van de Note 20 Ultra sneller de overhand krijgt op fijne textuurdetails. Dynamisch bereik en lichtgevoeligheid zijn ongeveer gelijk.
Net als met de achtercamera kun je ook met de frontcamera een Live Focus-opname met vervaagde achtergrond maken. De Note 20 Ultra moet de diepte in de foto geheel softwarematig schatten en dat lukt redelijk. Hij is wel wat aan de voorzichtige kant en de overgang tussen voorgrond en achtergrond verloopt nogal abrupt. Dat werkt duidelijk zichtbare beeldfouten in de hand.
Video
Video is een van de speerpunten van de Galaxy Note 20 Ultra. De Galaxy Note 20 Ultra heeft net als de S20 Ultra een nieuwe 'Professionele video'-stand, waarin - je raadt het al - ongeveer dezelfde opties zitten als in de 'Professionele foto'-stand. Je kunt dus handmatig sluitertijd, ISO, witbalans en focus aanpassen. Nieuw is dat je ook een externe microfoon kunt kiezen voor het opnemen van het geluid, bijvoorbeeld je bluetoothoortjes. Met de ingebouwde microfoons kun je 'inzoomen' op bepaalde geluidsbronnen in beeld, een functie die met de Galaxy Note 10-serie werd geïntroduceerd.
Beide toestellen filmen in 4k met maximaal 60fps, maar de ultrawide- en telecamera's ondersteunen maximaal 4k op 30fps. Het is onhandig dat dit nergens in de interface duidelijk wordt gemaakt, behalve door het feit dat de knoppen voor andere lenzen ineens verdwenen zijn als je voor deze framerate kiest. Jammer genoeg verloopt het wisselen tussen de verschillende lenzen wat minder vloeiend dan bij een toestel als de iPhone 11 Pro Max. Samsung heeft de Galaxy Note 20 Ultra wel een functie genaamd Smooth Zoom meegegeven, waarmee inderdaad op een traploze en gecontroleerde manier kan worden ingezoomd. Helaas gaat het enkel om digitale zoom; het toestel wisselt bij deze functie nooit van lens.
In vergelijking met de Note 10 zet de Galaxy Note 20 Ultra op alle fronten een stap vooruit als het op video aankomt. Zo is de uitstekende elektronische stabilisatie nu ook beschikbaar als in 4k met 60fps wordt gefilmd, is er meer detail in het beeld zichtbaar en ligt het dynamisch bereik een stuk hoger. De Note 20 Ultra kan 's nachts voordeel halen uit de lichtgevoeligere sensor, zeker bij filmen op 60fps, wat op de Note 10 nauwelijks nog bruikbare resultaten oplevert.
We hebben voor bovenstaande videovergelijking, die met alle smartphones is geschoten op 4k met 60fps, naast de Galaxy Note 10 ook de Apple iPhone 11 Pro Max meegenomen. Dat is tot op heden een van de smartphones met de beste filmkwaliteit. Over het geheel genomen weet Samsung met de Note 20 Ultra de videokwaliteit van de concurrent te evenaren, hoewel beide uiteraard hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Zo houdt de iPhone 11 Pro Max highlights 's avonds wat beter onder controle en kan dit toestel met alle camera's met 60fps filmen. Omgekeerd biedt de Note 20 Ultra net wat betere stabilisatie en is zeker de ultrawide camera lichtgevoeliger. De iPhone 11 Pro Max levert wat minder verzadigde en contrastrijke video's en voert de ruisonderdrukking minder ver op, zoals we ook al zagen bij de fotomodus.
- Gehele frame
- Detail
De Galaxy Note 20 Ultra heeft voorts een stuk meer instellingsmogelijkheden en extra standen dan de iPhone 11 Pro Max in de standaard camera-app. Zo zijn er allerlei video-effecten beschikbaar, kan het toestel HDR10-video's opnemen en is er een aparte 'superstabiele' modus, die het beeld nog stabieler maakt door met de ultrawide camera te filmen, wat wel ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Net als de Galaxy S20 Ultra kan de Note 20 Ultra met de hoofdcamera filmen in 8k-resolutie. Dat is leuk voor de marketingafdeling, maar voor eindgebruikers zijn er weinig redenen om voor deze stand te kiezen. Om de enorme datastroom te verwerken, moet de soc zodanig op zijn tenen lopen dat 24fps het hoogst haalbare is. Hoewel videostabilisatie werkt, ontbreken zo'n beetje alle verdere opties. Doordat het toestel in deze stand niet de hele sensor gebruikt, is het beeld tegelijk onhandig ver ingezoomd. Waarschijnlijk is wel meer detail zichtbaar, althans bij goed licht.