Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy Note 20 Ultra Review

'Ultra', maar niet uitzonderlijk

19-09-2020 • 06:00

133

Singlepage-opmaak

Camerafeatures en primaire camera

Zoals al aan de orde kwam, heeft de Galaxy Note 20 Ultra een fiks grotere 'camerabobbel' dan zijn voorganger, terwijl de Note 10+ juist meer camera's had dan het nieuwe toestel. Die had naast een primaire, ultragroothoek- en telecamera ook nog een tof-sensor. Die laatste is bedoeld voor het schatten van diepte, bijvoorbeeld voor het toevoegen van kunstmatige bokeh aan een foto. Voor de Galaxy Note 20 Ultra heeft Samsung kennelijk geschat dat de smartphone het ook wel zonder afkan. De Galaxy S20 Ultra heeft overigens wel een tof-sensor aan boord, evenals de Galaxy S20+.

Sneller scherpstellen dankzij laserfocus

Nieuw aan de primaire camera is vooral de toevoeging van laserautofocus. Bij de S20 Ultra bleek de autofocus immers nogal traag, zelfs na een aantal software-updates. Door middel van de laser kan de Note 20 Ultra zeker in het donker de afstand tot objecten beter schatten, zo blijkt ook uit onze praktijktest. Waar de S20 Ultra zich weleens verslikt en een onscherpe afbeelding produceert of er erg lang over doet om scherp te stellen, werkt de autofocus bij de Note 20 Ultra over het algemeen zo snel als je van een high-end toestel verwacht.

Het is goed dat Samsung voor de Note 20 Ultra naar de feedback van klanten en reviewers heeft geluisterd, maar de ultieme oplossing is de laser niet. Concurrerende high-end toestellen als de OnePlus 8 Pro, Huawei P40 Pro of de iPhone 11 Pro Max maken over het algemeen gebruik van dualpixel-pdaf in plaats van 'standaard' pdaf, waar de Note 20 Ultra ook nog over beschikt. Bij dualpixel-pdaf zijn veel meer fasedetectiepixels voor autofocus verspreid over een groter deel van de sensor. Zo kan in het donker sneller worden scherpgesteld en kan ook snel worden scherpgesteld als het onderwerp van de foto zich niet in het centrum bevindt.

Gesteund door de laser wordt het verschil in focussnelheid in moeilijke lichtomstandigheden weer rechtgetrokken, maar de Note 20 Ultra kan nog steeds maar op één punt snel scherpstellen en dat is in het midden. Bevindt het onderwerp van de foto zich daar niet, dan verlegt de Note 20 Ultra de focus nog steeds duidelijk trager dan toestellen die wel over dualpixel-pdaf beschikken, als het al gebeurt.

Primair Ultragroothoek Tele Front
Resolutie 108Mp 12Mp 12Mp* 10Mp
Sensor Samsung S5KHM1 Samsung S5K2L3 Samsung S5K3M5 Samsung S5K3J1
Sensorgrootte 9,6x7,2mm
69mm²
1/1,33"
5,6x4,2mm
23,5mm²
1/2,6"
4,2x3,2mm
13mm²
1/3,4"
4,5x3,4 mm
15,2 mm²
1/3,2"
Pixelgrootte 0,8μm 1,4μm 1,0μm 1,22μm
Bayerlay-out 3x3 1x1 1x1 1x1
Brandpunt 7mm 2,2mm 14,2mm 3mm
Brandpunt in 35mm-equivalent 25mm 13mm 123mm 25mm
Diafragma F/1.8 F/2.2 F/3.0 F/2.2
Ois Ja - Ja -
Autofocus Pdaf+laser - Pdaf Dual pixel pdaf
Video 8k @ 24fps
4k @ 60fps
4k @ 30fps 4k @ 30fps 4k @ 60fps

*De gebruikte sensor is een 13-megapixelexemplaar, maar het toestel maakt hier 12-megapixelfoto's mee

De Galaxy Note 20 Ultra heeft dezelfde primaire 108-megapixelsensor als de Galaxy S20 Ultra. Standaard wordt informatie van negen sensorpixels gecombineerd tot één pixel in de uiteindelijke foto. Naast het enorme aantal megapixels is ook de oppervlakte fors, bijna drie keer zo groot als bij de primaire sensor van de Note 10- en S10-series. Veel meer fabrikanten voorzien hun topsmartphones dit jaar van een grotere primaire sensor dan voorheen, maar de Galaxy Note 20 Ultra en S20 Ultra spannen samen met de Huawei P40-reeks de kroon.

Praktijk: camera-interface

Galaxy Note 20 Ultra Single Take 3Behalve enkele aanvullingen op videogebied, waarover meer op de volgende pagina, is er niet zo gek veel veranderd aan de camera-interface van de Galaxy Note 20 Ultra ten opzichte van de S20-toestellen. Wat ons betreft prima: de app biedt een logische indeling met behoorlijk veel mogelijkheden, zowel voor de beginner als voor de wat meer gevorderde gebruiker. Net als bij de S20 Ultra is er weer de stand 'Enkele opname', in het Engels 'Single Take', waarin je toestel in enkele seconden automatisch een soort collage van de omgeving samenstelt. Dat is best leuk om mee te experimenteren, maar de kwaliteit van de kiekjes en video's in deze stand is niet optimaal.

Tot de andere cameramodi - je kunt zelf kiezen welke modi terugkomen in de carroussel onder het previewbeeld - behoren onder andere Live Focus, Nacht, Super Slowmo en Panorama. In Live Focus vervaagt de Note 20 Ultra de achtergrond voor een bokeh-effect. Voor het correct scheiden van voorgrond en achtergrond hebben veel smartphones een diepte- of tof-sensor, maar die moet de Note 20 Ultra dus missen. Daar lijkt het toestel echter niet veel last van te ondervinden, zoals blijkt uit onderstaande vergelijking met de S20 Ultra. Beide smartphones maken ongeveer even weinig foutjes bij het bepalen van de rand van deze bloem.

Opvallend aan de panoramastand is dat de Galaxy Note 20 Ultra, net als andere Samsung-toestellen, standaard gebruikmaakt van de ultrawide camera. Je maakt zo'n extra brede foto daardoor stukken sneller, maar de kwaliteit is wat minder dan met de primaire camera.

Galaxy Note 20 Ultra review - panorama

Praktijk: foto's primaire camera

Voor de praktijktest hebben we, zoals gebruikelijk, diverse foto's gemaakt onder goede en minder goede lichtomstandigheden. Dat deden we allereerst met de primaire camera. We hebben naast de Galaxy Note 20 Ultra (SM-986B) ook de Galaxy S20 Ultra (SM-G988B) en de Galaxy Note 10 (SM-N970F) meegenomen, die je in onderstaande galerijen in die volgorde ziet terugkomen. De Galaxy Note 10+ hadden we helaas niet meer beschikbaar, maar gelukkig verschilt de 'gewone' Note 10 op het vlak van de camera enkel door het ontbreken van de tof-sensor.

Galaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandighedenGalaxy Note 20 Ultra - normale lichtomstandigheden

Onder normale lichtomstandigheden ogen de foto's van de Note 20 Ultra en S20 Ultra uiteraard vrijwel identiek, waarbij er vooral verschillen te zien zijn als het ene toestel toevallig voor een net iets andere belichting kiest. In verhouding tot de Note 10 valt op dat het detail in de foto is toegenomen. Samsung past nog steeds vrij hardhandige ruisreductie toe, die spikkels effectief onderdrukt, maar vegetatie een waterverfachtige uitstraling meegeeft. Vooral op hogere ISO-waardes wordt dat effect zichtbaar. Dankzij de lichtgevoeligere sensor kunnen de Samsung Note 20 Ultra en S20 Ultra soms toe met een lagere ISO-waarde dan de Note 10, zoals op de derde foto in het bos, zodat de bosgrond er gedetailleerder op komt te staan.

Galaxy Note 20 Ultra versus iPhone 11 Pro MaxGalaxy Note 20 Ultra versus iPhone 11 Pro MaxGalaxy Note 20 Ultra versus iPhone 11 Pro MaxGalaxy Note 20 Ultra versus iPhone 11 Pro Max

Hoewel niet zoveel als enkele jaren geleden, geeft Samsung foto's nog steeds meer verzadiging mee dan bijvoorbeeld Apple doet met zijn toestellen, bijvoorbeeld de iPhone 11 Pro Max in bovenstaande galerij. In de tweede reeks afbeeldingen hierboven valt ook de geringe scherptediepte van de hoofdcamera van de Galaxy Note 20 Ultra op, een gevolg van de grote sensor. Met een beetje slim positioneren van je onderwerp heb je dus helemaal geen Live Focus-trucjes nodig voor een wazige achtergrond.

Galaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDRGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera dag HDR

Voor de foto's in de galerij hierboven hebben we het de toestellen wat lastiger gemaakt. In deze listige lichtomstandigheden wordt het dynamisch bereik van de camera op de proef gesteld. Op het eerste gezicht lijken de foto's van de Galaxy Note 10 aardig op die van de opvolger, maar de Note 20 Ultra verzamelt veel meer detail, vooral in de schaduwen. Waar die bij de Note 10 onder deze omstandigheden al te snel verzanden in een ruizige waas, blijft de foto van de Note 20 Ultra scherp en gedetailleerd. Zeker op de eerste foto in de galerij is het verschil goed zichtbaar links op de voorgrond.

Galaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nachtGalaxy Note 20 Ultra - primaire camera nacht

Betere nachtfoto's dankzij nachtmodus

Voor nachtelijke omstandigheden hebben de meeste high-end smartphones sinds vorig jaar een speciale nachtmodus. Het toestel maakt daarbij enkele seconden lang foto's en rekent die vervolgens aan elkaar tot één opname, die aanmerkelijk meer doortekening in schaduwen en hooglichten bevat. Een statief is daarvoor niet nodig, zoals bij het maken van een opname met lange sluitertijd, wel een redelijk vaste hand en een stilstaand onderwerp.

Voor bovenstaande nachtelijke opnamen hebben we bij alle toestellen de speciale nachtmodus gebruikt. De S20 Ultra en Note 20 Ultra kunnen dankzij hun grotere sensor meer licht verzamelen dan de Note 10, waardoor het fotograferen sneller kan gaan. In de praktijk is ook de interface van de nachtmodus van Samsungs 2020-toestellen fijner. Zo toont een nieuwe animatie bijvoorbeeld duidelijker hoe lang je nog moet wachten voordat de foto is gemaakt. Voor de Note 20 Ultra heeft Samsung vooral gewerkt aan de tone mapping van het uiteindelijke beeld. Nachtfoto's hebben meer dynamiek dan de al te vlakke platen die de S20 Ultra produceert, waarbij ook de overdreven kleurverzadiging van dat toestel is teruggeschroefd. Ruis is nauwelijks te bekennen, hoewel dat vooral komt door de forse hoeveelheid ruisreductie die Samsung ook in deze modus toepast.