Veel gamers gebruiken mechanische toetsenborden, en afhankelijk van het type switches en de keycaps die erop zitten, kan dat behoorlijk wat geluid produceren. Vooral de combinatie van blauwe switches, de bekende clicky-switches, en abs-keycaps is nogal luid. Daarbij zijn mechanische keyboards meestal vrij dik en hebben ze dus een aardige klankkast, gecombineerd met een meestal stalen of aluminium plaat onder de toetsen die weinig aan demping bijdraagt. Overigens zijn het niet alleen 'mechs' die flink herrie kunnen maken; ook traditionele toetsenborden met membraanswitches en rubberen domes kunnen nog steeds flink herrie maken, en de persoon achter het toestsenbord heeft natuurlijk ook een grote invloed. Een snelle, lichte aanslag van een veeltyper klinkt anders dan de hunt & peck-stijl van mensen die de toetsaanslag van een typemachine gewend zijn.
Er zijn een paar opties om je mechanische toetsenbord stiller te krijgen, maar wonderen zal het niet doen. Zo kun je rubberen ringetjes tussen de keycaps en de switches aanbrengen, zodat het contact van de keycaps met de plate van het toetsenbord wordt gedempt. Dat betekent dat je elke toets van de switch moet trekken, het rubberen ringetje ertussen moet plaatsen op de stem van de keycap en de keycap moet terugplaatsen. De travel van je toetsenbord wordt hier wel iets minder van; zo'n rubberen ringetje is al gauw een kleine millimeter dik en dat verlies je dus. Zolang het actuatiepunt van je switch nog wordt gehaald, is dat uiteraard geen probleem.
Een andere manier zou demping onder het toetsenbord zelf kunnen zijn. Je kunt grote, brede muismatten kopen die niet alleen onder je muis liggen, maar ook onder je toetsenbord. Aangezien de meeste muismatten van een paar millimeter dik rubber worden gemaakt, dempen ze het geluid een beetje. Los daarvan is het wel zo comfortabel om met je polsen op een zachte ondergrond te werken.
We hebben enkele van die brede muismatten getest onder een Sharkoon Killer-toetsenbord met bruine switches. In een werkkamer met een omgevingsgeluid van ruim 30dB(A) maakte het toetsenbord tijdens het rustig tikken van 'the quick brown fox jumped over the lazy dog' een geluid van maximaal ongeveer 65dB(A), gemeten op een afstand van ongeveer 60cm van het toetsenbord. Met een muismat, de Roccat Taito, eronder verminderde dat tot ongeveer 62dB(A) en met de Corsair MM300 was het ongeveer 63d(BA). Geen wereld van verschil dus. De lawaaiigste toets is de spatiebalk, dus lieten we die voor een tweede test even achterwege. Zonder muismat leverde dat een geluidsproductie van ongeveer 59dB(A) op, en met de Corsair en Roccat-matten respectievelijk eveneens 59dB(A) en 57dB(A). Ook zonder spatiebalk maakt het dus weinig verschil en we zouden je om die reden geen muismat van vijftig euro aanraden, wel voor het comfort, maar dan is de Corsair MM300 ook meer dan prima. De Roccat is namelijk nauwelijks nog verkrijgbaar.
Als je iets verder wil gaan, kun je ook je toetsenbord openschroeven en aan de binnenkant geluiddempend materiaal aanbrengen. Heb je daar geen zin in, dan kun je natuurlijk altijd een nieuw, stiller toetsenbord kopen. Als je wel gecharmeerd bent van het gevoel van een mechanisch toetsenbord, maar een iets stillere aanslag prettig vindt, kun je een lowprofiletoetsenbord overwegen. Omdat er minder travel is en de keyboards minder dik zijn, produceren ze in de regel minder geluid. Ook hier geldt weer dat de geluidsproductie sterk afhankelijk is van je persoonlijke toetsaanslag. De Logitech G815 is nog altijd behoorlijk duur, maar tikt wel lekker. Een stuk goedkoper zijn de PureWriter-toetsenborden van Sharkoon. Ook die tikken lekker en zijn stiller dan hoge mechs. Bedenk wel dat je vrijwel geen aftermarketkeycaps voor dergelijke toetsenborden kunt kopen. Je zit dus vast aan de glimmende abs-keycaps en als die stuk mochten gaan, zit je met de gebakken peren.
Kortom, er zijn veel manieren om je pc stiller te krijgen en in deze uiteenzetting hebben we nog maar het topje van de ijsberg besproken. Zo kun je natuurlijk ook een nieuwe behuizing kopen die van geluiddempend materiaal is voorzien, zoals de Silencio-serie van Cooler Master, de Fractal Design Define-serie of de Silent Base-behuizingen van be quiet. De belangrijkste boodschap is echter: grotere koelers zijn in de regel stiller dan kleinere, dus als je plek en budget hebt, vervang dan kleine ventilators door grotere. En zorg voor een fanprofiel dat je componenten voldoende koelt, maar de ventilators niet bizar hard laat blazen. En tot slot: een continu geluid is prettiger dan een geluidsbron die steeds fluctueert, dus als je je koeling automatisch de ventilatortoerentallen laat regelen, let dan op geleidelijke overgangen.