Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Willem de Moor

Redacteur componenten

Be quiet Silent Base 601 Review

Nog stiller dan de 600

Conclusie: beter, maar geen instapper

De Silent Base 600 was, inmiddels al weer drie jaar geleden, een prima uitbreiding op het destijds nog wat beperkte assortiment van be quiet. Inmiddels is die behuizing enigszins gedateerd en werd het hoog tijd dat het Duitse bedrijf met een update kwam voor wat het als zijn kleinste behuizing beschouwt. Een echte instapper is de Silent Base natuurlijk niet, want daar heeft het bedrijf zijn Pure Base-serie voor. Dat zijn iets meer uitgeklede versies van de Silent Base-behuizingen.

Met de Silent Base heeft be quiet zijn misschien wel aantrekkelijkst gepositioneerde behuizing een welkome update gegeven en menige tekortkoming van de eerste 600-versie verholpen. Het kabelmanagement is dankzij de introductie van de psu-shroud kinderspel geworden. Ook over de routering van de kabels is nagedacht en daarvoor is dan ook volop ruimte.

Een ander minpunt dat is aangepakt, zijn de opties voor waterkoeling. Die zijn in de 601 sterk verbeterd en de behuizing biedt nu plaats aan volwaardige custom loops met radiators tot 360mm. Het uitschuifrek om radiators bovenin te bevestigen is ook een handige uitbreiding voor het installatiegemak.

Wat het uiterlijk betreft, en dat is natuurlijk een subjectief punt, is de behuizing eveneens verbeterd. Geen deurtje meer betekent een strakker uiterlijk en de aangepaste roosters zijn net iets mooier. De wat rare deuk in de bovenkant is weg en de pootjes zijn netjes in het ontwerp verwerkt. Wel is het jammer dat er geen toekomstvaste connectors in het frontpaneel zitten en dat een usb-c-connector dus ontbreekt.

De zijpanelen zijn sterk verbeterd dankzij de kliksystemen, en de eerder genoemde voedingstunnel maakt de behuizing moderner en netter. Ook met de prestaties zit het goed en de 601 is zelfs iets stiller dan de 600. Over enige tijd komt de opvolger van de Silent Base 800, de 801, op de markt en we zijn benieuwd of die nog bestaansrecht heeft, want de 601 is een prima, zij het een tikje prijzige atx-behuizing.

Laagste prijzen voor: be quiet! Silent Base 601 Window (Zwart/Oranje)
Winkel Beoordeling Prijs Totaal

Max ICT B.V.

Score: 3 (686)

€ 115,80

€ 118,75

Kostenoverzicht

Productprijs € 115,80
Pakketpost vanaf € 99,- € 2,95
iDeal € 0,-
Totaal € 118,75

Bekijk

HardwareWebwinkel.nl

Score: 5 (46)

€ 121,05

€ 126,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 121,05
Pakketpost 0-30 kg € 4,95
iDeal € 0,-
Totaal € 126,-

Bekijk

Reichelt

Score: 3 (3)

€ 117,40

€ 127,35

Kostenoverzicht

Productprijs € 117,40
Opsturen (Variabel afhankelijk van gewicht) € 9,95
iDEAL € 0,-
Totaal € 127,35

Bekijk

Conrad.nl

Score: 5 (33)

€ 129,-

€ 129,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 129,-
Pakketpost (vanaf € 50,- i.c.m. iDEAL) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 129,-

Bekijk

Amazon.nl

Score: 3 (252)

€ 129,-

€ 129,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 129,-
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 129,-

Bekijk

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (61)

Wijzig sortering
Mensenkinderen, waarom een dichte bovenkant. Geef in ieder geval de optie om deze open te maken!
Hoe moet de hete lucht die case dan uit als ik hier een 360 rad zou plaatsen? :O
Ik ga even op deze inhaken, want dat was dus precies waar wij tegenaan liepen met onze 601 build. Met een 240mm weliswaar en de conclusie dat vermoedelijke hete lucht naar voren gaat en terug de case in komt. Een 360 kan ik mij niet over uitspreken. Ik denk 'beter', maar nog niet 'goed'. zitten wel airflow gaatjes in de rand he, en bovenop, maar veel is anders.

productreview: be quiet! Silent Base 601 Window (Zwart/Oranje) review door Fo...

Goed, een Vega 64 helpt ook niet, maar ook met de Gtx 1080 is het niet denderend. Niet verkeerd, niet problematisch, maar verre van 'koel'.

Ik denk dat luchtkoeling toch echt de logische stap lijkt als je deze case mooi vindt. en bij voorkeur nog een extra fannetje voorin voor de zekerheid. Ongetwijfeld dat je er dan wat moois van maakt, want het is een tank van een case.

[Reactie gewijzigd door Foritain op 4 september 2018 15:58]

@willemdemoor Dit is toch raar?
In dit review wordt 'Meer waterkoelopties' als voordeel benoemd.
Maar je krijgt helemaal niet meer waterkoelopties. Deze case heeft er minder dan bv. de Define R6, of andere soortgelijke midtowers met een bovenkant die wel open kan. Hier zou ik dus nooit of te never mijn custom watercooling loop in bouwen. Alleen een luchtgekoelde GPU en mogelijk een AIO CPU cooler.
Het is niet ondenkbaar dat met een 360mm aan de voorzijde of bovenzijde, en wat extra fans dat je een heel eind komt, of wanneer je boven- en achter als rads (outtake) bouwt, 3 intakes voorin, mooie custom loop erbij, dat je dan een prima koel systeem hebt. Maar dat is giswerk hoor, hoe dan ook is het nagenoeg onmogelijk te geloven dat 'angled vents' op gaan boxen tegen 'gewoon meer/grotere vents' zoals in sommige andere opties.

Blijf erbij dat 100% air de meest logische combi -lijkt- op basis van wat ik zelf zag en in andere reviews nu terug zie. (Wat op zich prima is)
Nou, laat ik je geruststellen, ik ben al een tijdje eigenaar van een Define R5 case. Een geweldige (vooral stille) case en ook heel goed geschikt voor custom watercooling, maaarrr......
Wil ik echt het beste uit mijn cooling halen dan staat de front van de kast altijd open, dus die heb ik er maar afgehaald. Scheelt al gauw 3-5 graden in temps.. Heel veel, maar dit geeft ook wel aan dat het door de zijkanten via sleuven binnenhalen van lucht lang niet zo efficiënt is als een mesh of open voorkant.. en dan hebben we het dus nog niet over de grotendeels dichte bovenkant bij deze 601..

Sluit me er dus bij aan, dat het een 100% air kast is. Daarom ook niet eens met de conclusie.

PS. Zeker een mooie case hoor verder, maar helaas dus niet voor mij, totdat ik ooit een nieuwe build ga maken die wellicht weer 'air' based is :P

[Reactie gewijzigd door Lord_Dain op 4 september 2018 17:05]

Herkenbaar :) Tijdens gamen heb ik heb een beetje open staan. Daar ik niet veel game, zit hij er bij mij nog wel op. Verder heb ik wel een magnetisch stoffilter gekocht voor bovenop de kast. De R6 heeft nu wel een filter boven op.
Goede tip. Ik wil upgraden naar een R6 maar het is nog niet nodig.
Welk stoffilter heb je op de bovenkant van de R5 geplaatst als ik vragen mag?
https://www.highflow.nl/a...r5-2-vent-top-df0568.html
Er zal ongetwijfeld een universele te vinden zijn voor iets minder. Ze zijn niet echt meer te krijgen.
Dit is, zoals op p1 aangegeven, vooral een vergelijking met de SB600, de 'meer' is dan ook vergeleken met de 600.
Kijk, dan is het perspectief helder. Ik vond het al zo raar. Het is natuurlijk in de review niet geheel duidelijk omdat hier alle registers en tabellen worden opengetrokken en daardoor deze specifieke vergelijking wat in de achtergrond raakt. Maar hoe dan ook, je kan je afvragen of het een voordeel is als de behuizing met deze wijziging in vergelijking met andere cases nog achterloopt.
Ik heb iig in de scorekaart verduidelijkt dat het in vergelijking met de SB600 is, goed punt :)
Top Willem, keep up the good work!
De temperaturen lijken met een wat luxere setup in deze case nog wel een uitdaging :

https://nl.hardware.info/...e-testresultaten-koelingn

https://www.techtesters.eu/be-quiet-silent-base-601-review/

NZXT had die issue ook een beetje met de allereerste h440. (product: NZXT H440)

[Reactie gewijzigd door BioBlade op 4 september 2018 21:16]

Hoe kan je nou een kast uitbrengen in 2018 zonder USB-C? Moet je dan per se hiervoor je kast upgraden? USB hubjes met USB-A naar USB-C zijn ook lastig te vinden (of je moet al een kabel vervangen door een met USB-C naar USB-?).

Het zijn óf cheapskates óf dit is een zeer slechte vorm van product differentiation (om er maar wat Engelse termen tegenaan te gooien).
hubjes met USB-A naar USB-C zijn ook lastig te vinden
Zo lastig zijn die niet te vinden hoor? ;)

USB 3.0 naar USB-C voor het geweldige bedrag van €2,09:
https://www.aliexpress.co...o-Phones/32870622897.html

[Reactie gewijzigd door Fidelity op 4 september 2018 14:27]

Jup, we weten allemaal dat je USB-C kabels voor 2 euro in China moet kopen. :-P (met een dikke /s dus!)

De USB-C spec is zo gecompliceerd dat het geregeld voorkomt dat kabels niet goed zijn ontworpen. Een verkeerde uitvoering kan je complete systeem verknallen. Al vaker zijn laptops opgeblazen die een verkeerde kabel eraan hadden hangen. Niet doen, koop merk-kabels zoals van Anker. Als je een tientje uit wilt sparen, dan weet je nu wat het risico is.
Bij verkeerde kabels snap ik dat nog wel, aangezien de kabels met resistors en goede bedrading de spanning vraag controleren. Maar in het geval van het adaptertje wat Fidelity linkt, zal je veelal nog steeds een eigen kabel gaan gebruiken die wel goed is.
Waarom is de wiring in een adapter anders dan in een kabel? Het enige wat mist is de kabel zelf, maar nog steeds moet het van het ene type stekker naar het andere. Aukey heeft een adapter voor 7 pond. Deze is andersom, ik ben te lui om verder te zoeken. OK, je bent 4x zo duur uit, maar op dit bedrag maakt het niks uit.
Ik dacht precies hetzelfde: ongelooflijk dat zoals in 2018 nog op de markt gegooid wordt, hoe verzinnen ze het. Je loopt in de PC wereld al snel genoeg achter maar deze begint al met een forse achterstand...

Nu nog een bijbehorend MB vinden met buizen ...
Ik ben het helemaal met je eens; behoorlijk jammer dat ze dit er niet op hebben zitten en een reden om voor een andere kast te kiezen (voor sommigen).
Ik vermoed te weten waarom, er zijn nog zat mensen die geen USB-C nodig hebben en dus de premium niet willen betalen. Want blijkbaar is er een premium anders vermoed ik dat deze port er al wel op zat en de case er niet duurder door wordt. Ze willen natuurlijk een scherpe prijs kunnen vragen..
First of all, top review weer, wederom lekker uitgebreid zoals het hoort, top.
Ik zelf beschik overigens over een Corsair Obsidian 750D, welke ook erg fijn ik gebruik is, en ook lekker ruim is vanbinnen. Ben dan ook daar nog zeer over te spreken, ookal is deze al niet meer de jongste, de behuizing is lekker stevig, en bied ook een hoop koel opties, en plek voor een twee tal radiators voor vloeistof koeling, alleen wat ik bij de 750D dan wel mis, is wat deze Silent Base 601 wel heeft, en dat is het geluid dempende kunststof laagje aan de zijpanelen van deze behuizing, hier is de 750D niet van voorzien.

Off-top, maar moest het gewoon even gezegd hebben:
@ToolBee
"Ik word anders nog steeds vrolijk van die oranje en bruine bloemen!"
Het eerste wat ik dacht, kijk da's nu een echte Hollander, Oranje for life O+

(Just kidding natuurlijk, smaken kunnen immers onderling nogal aardig verschillen)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 4 september 2018 15:44]

Compleet andere prijsklasse natuurlijk die 700D. Full tower, dubbele prijs. Twee 5.25" drives zou ik toch wel graag gehad hebben. Maar die 700D heeft er "een paar" meer, en zonder deurtje.
Betreft inderdaad wel een ander formaat de 750D (het blijkt een 750D te betreffen, in plaats van de 700D kwam ik zonet achter, dus gelijk even recht gezet)
Maar de prijs is daarentegen ongeveer gelijk aan deze Be quiet uit de review, zelf een 10 euro minder.
En wat de 5.25" drive bays betreft, daar zijn er drie van aanwezig, en inderdaad zonder een deurtje ervoor.

- Corsair Obsidian 750D review
Ah, ja, da's een mooie kast. Ik keek naar een review en zag dat de koelingsresultaten wel wat tegenvielen maar je krijgt er wel wat voor terug. Die separate drive bays met 3 plekken lijken me ook wel wat, erg modulair allemaal. Kan nog prima mee inderdaad en een leuke prijs. Natuurlijk ook geen USB-C... tja, oude kast.
Er is ook nog een Corsair Obsidian 750D - Airflow Edition, deze geeft betere koelresultaten denk ik, aangezien de voorzijde daarvan geperforeerd is.
Alleen was deze ten tijde toen ik de mijne aanschafte nog niet te krijgen, anders was ik daar gelijk al voor gegaan namelijk.

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 4 september 2018 16:23]

en de connectoren zijn naar voren gericht en niet (voor mij onbruikbaar) naar boven
daardoor valt deze al direct af.
ik wil namelijk de kast van de grond hebben en heb die tegen mijn bureau opgehangen. met aansluiting en bediening boven aan is dat helemaal niet handig.
tevens "for life"... ;)
Thx, lekker snugger ook, heb mijn dag weer is niet, merk ik wel weer.
En dit had ik dan ook moeten/kunnen weten.
8)7
Iemand suggestie voor iets vergelijkbaars, mét USB-C?
De Dark Base 700 heeft USB 3.1 type-c. En die is in bijna alle opzichten vergelijkbaar met deze Dark Base 601.
Helaas produceert deze volgens de testresultaten van HWI enorm veel meer geluid!
Het gaat mij vooral om het geluid, ruimte voor zware videokaart en goede koeling. Ik hoef geen schermpjes, RGB en dat soort geintjes :)

[Reactie gewijzigd door 3JL op 5 september 2018 13:10]

Helemaal met je eens. Ben ook niet van die ADHD gimmicks.
Helaas produceert deze volgens de testresultaten van HWI enorm veel meer geluid!
Tenzij HWI de twee behuizingen direct vergelijkt tegen vergelijkbare temperaturen kun je dat dus in het geheel niet concluderen. HWI doet die vergelijking niet. HWI zet de ventilatoren vast op 12V of 7V en meet dan de geluidsproductie. Echter, uit de HWI resultaten kun je ook afleiden dat de 700 aanzienlijk beter koelt. Koeling en geluidsproductie zijn variabelen die idealiter aan elkaar gekoppeld zijn, helemaal als stilte je ding is. Aangezien de 600 relatief gezien veel beperkter is in airflow moeten de ventilators eerder sneller draaien om een vergelijkbare workload koel te houden. Je kunt afgaande op de HWI resultaten niet stellen dat de 700 'enorm' veel meer geluid 'produceert'.
Het gaat mij vooral om het geluid, ruimte voor zware videokaart en goede koeling. Ik hoef geen schermpjes, RGB en dat soort geintjes
Dat een LED aquarium niet je ding is, is een tweede. in dat geval moet je inderdaad naar een ander alternatief op zoek. Het aantal alternatieven mét USB 3.1 type-c is echter helaas nog steeds behoorlijk beperkt. Volgens de HWI site betreft het enkel LED aquariums, en T.net geeft hetzelfde weer. Wellicht dat sommige behuizingen niet zichtbaar zijn omdat ze qua specificaties niet juist in de prijsvergelijkers ingevoerd zijn.
HWI test dus inderdaad op vergelijkbare temperaturen (zie hun testprocedure), anders zou vergelijken nooit mogelijk zijn en elke tabel nutteloos. 700 koelt beter, maar produceert daarbij veel meer dB(A).

Het aanbod van USB type-c is inderdaad bedroevend als je een dicht kast wil hebben!
Nee, ze zetten de fan speed op een vaste waarde als ze de geluidsdruk meten. Je kunt in géén geval een vergelijkbare temperatuur bereiken als je in verschillende behuizingen de fanspeed op dezelfde waarde zet.

Effectief zal het verschil in geluidsproductie tussen de 700 en de 601 redelijk uitvlakken, afhankelijk van je configuratie. Qua koeling moeten fans in de 601 namelijk aanzienlijk harder werken.
Tja, wat moet ik hier nou weer mee:
  • Grotere fans
  • Meer ruimte in kast
  • Handiger voor 3.5" / 2.5" schijven
  • Mooier afgewerkte USB aansluitingen
  • Minder hoekige hoofdtelefoonaansluiting
  • Shroud mooi - maar heb je er wat aan als je geen glazen paneel hebt?
maar
  • Lelijker kast
  • Geen verdieping in bovenkant
  • Geen plek voor DVD speler of frontje dat wel USB-C heeft
  • USB aansluitingen hoekiger (dus lastiger?)
  • Duurder
Hopelijk heeft die 801 dan wel een dubbele 5.25" bay en USB-C.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 4 september 2018 14:57]

Mijn gedachte.

De 'upgrade' doet deze behuizing direct tegen de Dark Base 700 aanschurken. Het lijkt een iets goedkopere variant van die behuizing te zijn. Je kunt imho beter een paar tientjes meer uitgeven en voor de 700 gaan als deze 601 interessant lijkt.

De 601 is niet echt onderscheidend ten opzichte van de 700, maar maakt wel een paar saillante missers, zoals: het ontbreken van USB 3.1 type-c, de beperktere airflow voor front intakes tov de 700, de nog steeds (álle be-quiet cases) beperkte exhaust capaciteit voor top mounted radiators/fans, het ontbreken van minimaal één optische drive bay wat ten opzichte van de 600 wel wenselijk was geweest, etc, etc.

Nu is voor mij persoonlijk het ontbreken van een optische drive bay tegenwoordig geen criterium meer. Voor die ene keer in een jaar of zo dat ik een optische drive nodig heb, heb ik een USB drive rondslingeren. Maar de andere missers maken deze behuizing niet echt een aantrekkelijke optie, niet ten opzichte van de 700 en niet ten opzichte van de 600.

Nota bene: wat me vooral opvalt bij de meeste reviews van deze 'stille' behuizing is dat ie helemaal niet zo stil is. De airflow beperkingen zorgen er voor dat de fans relatief harder moeten werken om een systeem stil te houden.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 5 september 2018 06:53]

Fans van waterkoeling kunnen meer grotere radiators monteren en de koeling is met een Silent Wings 2-upgrade naar 140mm verbeterd.
Dit was ff verwarrend. Bedoelen ze nou waterkoelingfans of waterkoelingfans? :9
Duidelijk fans. Als in: fans die radiators monteren. Zodra fans qua AI slim genoeg worden om zelf radiators te monteren moet je denk ik oppassen. :P
Ik word anders nog steeds vrolijk van die oranje en bruine bloemen! :D Al sinds de 70s zelfs!
ot: Deze case had het voor mij helemaal geweest. Als ik niet inmiddels een NUC had staan...
Daarvan kan de verlichting ook op oranje! ;)
Leuke case! Maar ik houd het toch bij mijn NZXT H440.
Het viel me nu op dat Be Quiet kasten geen ITX of zelfs Micro-ATX kasten maakt. Alleen grote ATX kasten. Toch wel jammer want ik had ze graag willen zien.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True