Inleiding
Samengevat
De AirPods Pro zijn draadloze oordopjes van Apple, die erg goed en snel samenwerken met iOS-apparaten, maar ook functioneren als bluetoothoordoppen met bijvoorbeeld een Android-smartphone. Er is een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de eerdere AirPods, zoals spatwaterdichtheid, de verbeterde pasvorm met rubberen dopjes en de accuduur bij muziek luisteren. Ook is er integratie voor het oproepen van Siri en houdt Apple de latency beperkt. De fijnste nieuwe feature is noisecancelling. Deze werkt goed en is in combinatie met de goede transparantiemodus de grootste vooruitgang ten opzichte van de eerdere AirPods, die vrij veel omgevingsgeluid doorlieten.
Eindoordeel
Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadlooze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.
Een negatief aspect van de komst van de dopjes van Apple heeft met vooruitgang te maken. De komst van de AirPods leidde de komst van veel meer bluetoothoordoppen in en ook het weglaten van de 3,5mm-jack, bij de iPhones, maar daarna ook bij veel andere high-end smartphones. Daar is nog altijd niet iedereen blij mee, aangezien bluetoothoordoppen natuurlijk ook werken als je wel een 3,5mm-ingang hebt. En gelijk hebben ze.
Toch zijn we blij met de komst van vele draadloze bluetoothoordoppen, al is het maar vanwege de vrijheid die ze je geven, bijvoorbeeld bij het sporten. De kwaliteit is de laatste paar jaar ook vooruitgegaan, waardoor de AirPods inmiddels behoorlijk wat concurrentie hebben. Het geheim van de AirPods zit echter in de W1- en H1-chip, waardoor ze razendsnel met een iOS-apparaat verbonden kunnen worden. Dat hebben maar bar weinig andere oordoppen.
Nu komt Apple met de AirPods Pro en opnieuw is het, vooral voor Apple-gebruikers, een interessant product. Ze behoren namelijk, naast de Sony WF-1000XM3-dopjes bijvoorbeeld, tot de weinige echt draadloze oordoppen met active noise cancelling. Dat is een functie waarmee hoofdtelefoons, maar ook oordopjes met een draadje ertussen, zich zeer goed kunnen onderscheiden. Als het goed werkt, is het verschil tussen wel of geen anc gigantisch. En laten de originele AirPods nou juist veel noise doorlaten. Voor ons is dat alleen al reden genoeg om deze nieuwe oordopjes onder handen te nemen, maar gelukkig is er meer nieuws…
/i/2003216832.jpeg?f=imagenormal)
Noisecancelling, geluidskwaliteit en rubberen dopjes
Voor het overzicht nemen we de verschillen tussen de laatste generatie AirPods en de AirPods Pro als leidraad. De interessantste upgrade voor de meesten zal de actieve noisecancelling zijn. De oordoppen zijn zowel aan de kant die naar buiten is gericht, als aan de kant die tegen het oor aan zit, uitgerust met een microfoon. Beide microfoons worden gebruikt voor anc. Die aan de buitenkant poetst het leeuwendeel weg en die aan de binnenkant verwijdert zoveel mogelijk de ongewenste geluidsgolven die de binnenkant bereiken. Dat werkt, zoals altijd bij anc, met het produceren van geluidsgolven die een omgekeerde fase hebben ten opzichte van het ongewenste geluid. Dat is wat wordt bedoeld met 'active' in 'active noise cancelling'. Deze geluidsgolven worden volgens Apple tweehonderd keer per seconde aan de situatie aangepast.
Goede anc realiseren is niet gemakkelijk. De kwaliteit ervan verschilt dan ook behoorlijk bij de verschillende hoofdtelefoons die we kennen. Apple is er gelukkig goed in geslaagd met deze AirPods Pro. Logischerwijs worden constante, monotone geluiden het best weggefilterd. Airco's, vliegtuigen en verkeer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zeker als je naar muziek luistert, hoor je dat soort geluiden vrijwel niet meer. Het werkt een stuk minder goed bij stemmen van mensen om je heen of bijvoorbeeld getik op een toetsenbord, maar ook dat soort geluiden hebben veel minder volume in de anc-modus van deze AirPods Pro.
Het aanbod van geheel draadloze oordopjes met noisecancelling is op het moment van schrijven niet groot. Er zijn wat oordopjes die je uit China kunt importeren. Dan heb je nog de Libratone Track Air+, die beperkt verkrijgbaar is in Nederland, de originele AirPods-achtige Huawei Freebuds 3 en de Sony WF-1000XM3. Die laatste hebben we onder meer gebruikt om de noisecancelling te vergelijken voor deze review. Die oordopjes zijn namelijk het best verkrijgbaar in Nederland en we kregen er links en rechts positieve signalen over.
Als je de noisecancelling van de Sony- en Apple-oordoppen in verschillende situaties vergelijkt, valt op dat de AirPods Pro ruis in bepaalde situaties beter wegpoetsen, terwijl de Sony-doppen het in andere situaties net wat beter doen. In de trein won de WF-1000XM3 het bijvoorbeeld, terwijl de AirPods Pro het op Tweakers hq beter doen bij het wegfilteren van het aircogeluid. Het scheelt echter bepaald niet veel en beide doen het beter dan we hadden verwacht op dit gebied en beter dan de anc-hoofdtelefoons die we kennen.
Het onderdrukken van geluiden die minder constant zijn, zoals stemmen, gaat net wat beter met de AirPods Pro. Aangezien dat een groter effect heeft op hoe storend een geluid is dan het geringe verschil bij een constant geluid, hebben we een lichte voorkeur voor de AirPods Pro. Als je de anc vergelijkt met die van de betere hoofdtelefoons, winnen die het nog wel van deze oordopjes, maar zolang je de juiste rubberen dopjes gebruikt voor jouw oren, komen ze goed in de buurt.
Anc is overigens niet alleen fijn omdat je storende geluiden kunt filteren en minder ongewenste prikkels hoeft te ervaren, je hebt ook de neiging om het volume veel minder hoog te zetten dan wanneer je oordopjes gebruikt die veel geluiden van buiten doorlaten. Als je de muziek relatief zacht zet, is dat natuurlijk beter voor je oren.
Transparant
Naast een anc-modus is er een zogeheten transparantiemodus. Daarbij wordt de noisecancelling aan de binnenkant wel gebruikt, terwijl de noisecancelling die door de buitenste microfoon wordt gedaan, uitstaat. Geluiden van buiten hoor je gewoon, wat bijvoorbeeld handig is in het verkeer, en als je in de trein zit en een mededeling wilt horen. Het volume van de omgevingsgeluiden is ongeveer even hoog is als wanneer je de AirPods Pro uitdoet, waardoor de modus prima tot zijn recht komt. Hoge tonen komen echter in verhouding meer door, waardoor niet alles natuurlijk klinkt. Helaas is het vooral je eigen stem die onnatuurlijk klinkt. In de praktijk kunnen we in deze modus prima naar anderen luisteren, maar hebben we de neiging de oordoppen uit te doen als we zelf aan het gesprek deelnemen.
Wat niet onnatuurlijk aanvoelt, is het inhebben van de doppen zelf. Dat vinden we een aparte vermelding waard, want bij oordoppen met rubberen dopjes, kun je normaal gesproken een drukverschil ervaren. Door de rubberen dopjes sluit je de gehoorgang immers af, waarbij het soms aanvoelt alsof de lucht uit je oren wordt gezogen. De AirPods Pro hebben echter een soort ontluchtingsgaatjes, waardoor de druk buiten en binnen gelijk blijft en dat vinden we persoonlijk erg prettig. Die gaatjes worden ook gebruikt om te testen of de oordoppen goed afsluiten.
Je zou trouwens kunnen verwachten dat er merkbare vertraging is in deze modus, vanwege de noisecancelling, en het feit dat het geluid door de microfoons wordt opgevangen en dan pas via de luidspreker je oren ingaat. Dat is gelukkig niet merkbaar het geval, evenmin als bij de eerdere AirPods. We hebben heel wat video's bekeken en geen vertraging gemerkt, zoals je die wel doorgaans hebt bij goedkope Chinese dopjes.
Geluidskwaliteit
Een prangende vraag over de nieuwe AirPods Pro is natuurlijk of de geluidskwaliteit is verbeterd. We hebben de tweede generatie AirPods en de AirPods Pro veel gewisseld terwijl we hetzelfde muziekstuk afspeelden en hoewel dit geen blinde test is, durven we wel te zeggen dat de nieuwe AirPods Pro een tikje dynamischer klinken. Het kwaliteitsverschil is echter klein en wat ons betreft op zichzelf geen reden om voor de Pro-variant te gaan.
Er gaat soms iets van de geluidskwaliteit verloren als je de anc of transparantiemodus aanzet. Of je dat merkt, ligt aan de muziek die je afspeelt. Bij elektronische muziek, met veel compressie en heldere geluiden, merkten we het soms helemaal niet. Vooral bij hoge tonen hebben we verschil ervaren. Als je een bekken hoort, klinkt dat net iets helderder met anc en transparantiemodus uit. Het verschil is minimaal, maar het is misschien het beste om de modi uit te zetten als je in een stille omgeving bent.
De AirPods Pro zijn duidelijk hetzelfde afgesteld als de originele en de tweede generatie AirPods. De bastonen zijn behoorlijk aanwezig, maar niet overdreven of kunstmatig opgepompt. Bij concurrent Sony WF-1000MX3 klinken de bastonen net iets voller, maar evenmin overdreven, waardoor we een lichte voorkeur hebben voor het geluid van de Sony's. Het middengebied van de AirPods Pro is mooi helder en gedetailleerd. De hoge tonen zijn iets minder sprankelend dan bij de beste oordopjes op de markt, maar nog altijd zeer acceptabel wat ons betreft.
De AirPods Pro klinken dus goed, al zullen audiofielen niet geheel aan hun trekken komen en zeker het een en ander aan te merken hebben. Wat de AirPods Pro overigens wel hebben en de eerste generaties niet, is Adaptive EQ. Je kunt het volume van de afzonderlijke frequentiegebieden niet aanpassen, maar de AirPods Pro doen dit wel automatisch, in het laag en middengebied. Dat doen ze op basis van de vorm van je oor, zodat muziek voor iedereen hetzelfde moet klinken.
Rubberen dopjes
Voor de beleving van het geluid is het verder fijn dat de AirPods Pro rubberen dopjes hebben, waarmee de gehoorgang vrij goed wordt afgesloten, al doen dopjes van schuim dat over het algemeen nog een stukje beter. Ten opzichte van de eerdere AirPods is het omgevingsgeluid, zeker met anc, nu echter optioneel. De eerdere AirPods lieten juist vrij veel omgevingsgeluid door, wat natuurlijk storend kan zijn.
De rubberen dopjes hebben net een wat andere vorm dan standaard rubberen oordopjes. Ze zijn namelijk van binnen niet geheel rond, maar een beetje ovaal. Dat is voor een betere pasvorm, volgens Apple. In de praktijk hebben we geen verschil gemerkt met ronde dopjes die goed passen. Wel blijven ze bij ons en ook diverse mensen om ons heen prima zitten als je de juiste van de drie verschillende maten in je oor stopt. Met de Ear Tip Fit Test kun je via een iOS-apparaat testen of de oordoppen goed afsluiten en of je de goede maat te pakken hebt.
Het systeem waarmee de rubberen dopjes aan de behuizing vastzitten, is ook anders dan bij de standaarddopjes die we allemaal kennen. Waar reguliere rubberen dopjes als een soort fietsband over het randje van het ronde luidsprekertje heen vallen, klikken de twee kleine uitstulpinkjes van de dopjes van de AirPods Pro vast in twee gleufjes op de behuizing. Ze kunnen er dus niet op een willekeurige manier opgezet worden. Je moet de uitstulpinkjes eerst op een lijn krijgen met de gleufjes. Dat is overigens eenvoudig te realiseren en ze zitten ook goed vast. Je moet harder trekken dan bij reguliere oordopjes voordat ze loslaten. Mocht je een rubberen dopje kwijtraken of beschadigen, dan kun je ze bij Apple voor vier euro kopen.
De AirPods Pro zijn comfortabel om te dragen. Ze zijn met 5,4 gram iets zwaarder dan de originele AirPods, maar een stukje lichter dan grote concurrent WF-1000XM3 van Sony, die 8 gram per stuk wegen. Door dat geringe gewicht hadden we soms het idee dat de dopjes niet stevig in onze oren zaten, omdat we ze niet goed voelden zitten. Dat bleek gelukkig niet waar te zijn, want doorgaans vallen ze zelfs niet uit als we wild met ons hoofd heen en weer schudden. Het kan wel, maar tegen de tijd dat dat gebeurt, hebben we hoofdpijn.
/i/2003216980.jpeg?f=imagenormal)
Accuduur, bediening en waterdichtheid
De AirPods Pro worden niet specifiek aangeprezen als oordopjes om mee te sporten, maar ze zijn daar wel geschikter voor dan eerdere AirPods. Dat is niet alleen doordat ze dankzij de rubberen dopjes beter in je oor blijven zitten, maar ook doordat ze een ipx4-specificatie hebben. Dat betekent dat ze het zouden moeten overleven als ze met tien liter water per minuut onder een willekeurige hoek worden besproeid. Onderdompelen is dus niet aan te raden en kijk ook uit met vuil, maar mocht je in de regen fietsen of rennen, dan mag dat geen probleem zijn. Dat hebben we dan ook gedaan en de AirPods Pro doen het nog prima.
In winderige omstandigheden viel op dat het geruis aan de andere kant van de lijn minder is dan bij de eerdere generatie AirPods. Dat zou volgens Apple komen door verbeterde microfoons. Er zitten overigens twee microfoontjes per steeltje in. De belkwaliteit is in het algemeen meer dan prima en vergelijkbaar met die van een iPhone. Slechts één keer in onze testperiode hadden we heel even een wat mindere verbinding, waardoor de andere kant van de lijn ons iets minder goed verstond. Dat was echter van korte duur.
Nieuwe bediening en ontwerp
Het ontwerp van de AirPods Pro is ook anders dan dat van de eerdere versies. De steeltjes zijn een flink stuk korter en je kunt zeggen dat dat er beter uitziet, al is het subjectief. De oorzaak van de kortere steeltjes is dat bij de AirPods Pro de accu's daar niet meer in zitten, maar in het bredere bovendeel. Dit bovendeel valt overigens nog steeds in het kuiltje van je concha, waardoor de stevigheid bij het dragen niet alleen van de rubberen dopjes komt. We hebben de AirPods Pro ingehad tijdens het rennen en daarbij bleven ze prima zitten. Toch is het raadzaam om ze even te proberen in een winkel, zodat je weet of ze ook in jouw oren stevig genoeg blijven zitten. Zonder draadje kun je er immers gemakkelijker een verliezen als hij uit je oor valt.
De AirPods Pro zitten net als hun voorgangers stevig in elkaar. Open maken, en dus ook repareren, is niet echt een optie, tenzij je ze kapotmaakt. Aan de onderkant zitten net als bij de eerdere AirPods metalen contactpuntjes waarmee ze contact maken met metalen pinnetjes in het oplaaddoosje. Aan de binnenkant zit, naast het gaasje waar de microfoons achter zitten, ook de nabijheidssensor. Daarmee detecteren de AirPods Pro of ze in je oren zitten. Als je er eentje uithaalt, stopt de muziek nog altijd met spelen. Je kunt er dan wel alsnog voor kiezen om de muziek verder te laten spelen.
Ook de bediening van de AirPods Pro is gewijzigd ten opzichte van de voorgangers. Eerder moest je op de bovenkant van de AirPods tikken of bij de tweede generatie Siri roepen. Nu is er een drukgevoelig deel in de steeltjes verwerkt. Als je ze in hebt, hoor je de bevestigende tik duidelijk als je in dit deel knijpt. Het voelt aan alsof je een knop indrukt. Toch is dat niet zo en dat merk je als je ze uitdoet en erin knijpt. Dan lijkt het namelijk of er niets gebeurt. Deze manier van besturen is prettiger als je stilzit, maar vereist wel wat meer coördinatie als je aan het sporten bent. Daarbij vinden we de nieuwe besturing geen verbetering, al is het wel fijn dat de tik op de behuizing niet meer je in oorgang doordreunt, zoals bij de oude AirPods.
Je kunt nog altijd 'Hey Siri' zeggen voor allerlei doeleinden, maar misschien zie je dat niet zo zitten als je in een volle trein zit. Eén keer knijpen in het steeltje is pauzeren of afspelen en een telefoontje beantwoorden of ophangen. Twee keer knijpen is het volgende nummer afspelen en drie keer is het vorige nummer afspelen. Als je hem even ingedrukt houdt, wissel je tussen de noisecancelling- en transparantiemodi. Het is jammer dat je nog steeds het volume niet kunt veranderen met de steelbediening. Dat kan inmiddels bijvoorbeeld met de Sony WF-1000XM3 wel.
Accuduur
De accucapaciteit van de AirPods Pro is verhoogd, dus dat is goed nieuws. In de AirPods zat een accu met 0,09Wh en in de AirPods Pro zit een accu met 0,16Wh. Aangezien het gaat om accu's met 3,7V, is dit omgerekend 25 en 43mAh. Dat is dus een aanzienlijke stap.
We hebben dan ook onze accutest uitgevoerd met de AirPods Pro. Daarbij laten we oordopjes op maximaal volume een nummer herhaaldelijk afspelen. We plaatsen een microfoon voor de luidsprekers en nemen het geluid op, zodat we kunnen zien wanneer de oordopjes ermee ophouden. De tijd dat ze blijven spelen is het resultaat dat we kunnen vergelijken met andere oordoppen. We hebben hier gemeten met noisecancelling uit. Met noisecancelling aan gaat er volgens Apple ongeveer een half uur vanaf.
We testen standaard geen oordopjes. Om toch enige context te schetsen, hebben we de eerder door ons geteste oordopjes van de wat grotere merken, die ook met een oplaaddoosje worden geleverd, meegenomen. De AirPods Pro maken een mooie stap op het gebied van accuduur zoals je ziet.
Het is ook handig om te weten hoe lang het duurt voor de AirPods Pro weer goed bruikbaar zijn als je ze leeg in het laaddoosje stopt. In een kwartiertje laden ze zo'n tien procent bij. Dat betekent dat je weer een klein half uurtje voort kunt.
Onveranderd
Er zijn ook dingen die niet veranderd zijn bij de AirPods Pro ten opzichte van de tweede generatie AirPods. Zo hebben ze nog altijd de H1-chip, waarmee Siri opgeroepen kan worden, en waarmee het pairen met een iOS-apparaat ontzettend snel en soepel verloopt. We hebben geen moment last gehad van bluetoothstoringen of het even uitvallen van de AirPods Pro. Met Android pairen werkt ook prima overigens, maar dat werkt niet anders dan bij andere bluetoothoordopjes. Ook kun je de oordopjes nog steeds draadloos opladen. Dat duurt ongeveer drie uur. Via de lightningkabel kun je de oordoppen in twee uur opladen.
Conclusie
De AirPods Pro zijn prijzig. Noisecancelling concurrenten als de Sony WF-1000XM3, Huawei FreeBuds 3 en Libratone Track Air+ zijn stuk voor stuk goedkoper. Toch worden we bij het gebruik van veel iOS-apparaten, en dan met name een iPhone, gelukkig van de AirPods Pro. Het snelle verbinden, de goede integratie binnen iOS en het probleemloos kunnen schakelen tussen diverse Apple-producten is een verademing ten opzichte van standaard bluetoothoordopjes. Op een Android-telefoon werken de AirPods Pro echter als normale bluetoothoordopjes en is de keuze voor een goedkoper setje aantrekkelijk.
Op het gebied van noisecancelling hebben we weinig te klagen bij de AirPods Pro. Ze komen zelfs in de buurt van sommige hoofdtelefoons met ruisonderdrukking. Ook is het een voordeel dat de AirPods Pro spatwaterdicht zijn, want dat zijn ook niet alle anc-oordopjes. Het draagcomfort is daarnaast nog een stuk verbeterd ten opzichte van de originele AirPods. De rubberen dopjes helpen daarbij, waardoor ze ook in meer soorten oren passen, maar ook het feit dat de druk binnen en buiten de AirPods Pro wordt geëgaliseerd. Daarnaast steken ze niet zover uit de oren, zoals die van concurrent Sony doen.
De AirPods Pro klinken goed, net iets beter zelfs dan de eerdere AirPods, maar er zijn voor deze prijs zeker oordoppen die beter klinken, vooral in de lage en hoge frequentiegebieden. Vaak krijg je dan geen anc, maar ook de Sony-anc-oordoppen klinken wat ons betreft net iets beter. De bediening is daarnaast prima, maar we missen nog altijd de volumecontrole.
Verder is de accuduur goed, is het formaat doosje prettig om mee te nemen en kun je ze draadloos opladen. Dat is niet standaard bij anc-oordopjes. De AirPods Pro bieden al met al een erg goede gebruikservaring en zijn op belangrijke punten een stap vooruit ten opzichte van de eerdere generaties AirPods. De belangrijkste punten zijn de verlengde accuduur, spatwaterdichtheid, een betere en meer afsluitende pasvorm, en natuurlijk anc. Dat is dan ook de reden dat wij de kleine nadelen zouden slikken en, als Apple-gebruiker die veel met oordopjes in door het leven gaat, voor deze oordoppen zouden doorsparen. Heb je een Android-telefoon? Dan zouden we eerder geneigd zijn om voor een goed alternatief te kiezen.
Eindoordeel