Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Apple AirPods Pro Review

Vooruitgang om voor te sparen

Inleiding

Samengevat

De AirPods Pro zijn draadloze oordopjes van Apple, die erg goed en snel samenwerken met iOS-apparaten, maar ook functioneren als bluetoothoordoppen met bijvoorbeeld een Android-smartphone. Er is een aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de eerdere AirPods, zoals spatwaterdichtheid, de verbeterde pasvorm met rubberen dopjes en de accuduur bij muziek luisteren. Ook is er integratie voor het oproepen van Siri en houdt Apple de latency beperkt. De fijnste nieuwe feature is noisecancelling. Deze werkt goed en is in combinatie met de goede transparantiemodus de grootste vooruitgang ten opzichte van de eerdere AirPods, die vrij veel omgevingsgeluid doorlieten.

Getest

Apple AirPods Pro (Wit)

Prijs bij publicatie: € 279,-

Vanaf € 272,25

Vergelijk prijzen

Het is nu bijna drie jaar geleden dat Apple de eerste AirPods uitbracht. De draadlooze bluetoothoordopjes hebben veel positiviteit gebracht, maar ook negativiteit, zou je kunnen zeggen. Positief in de zin van het product zelf. Hoewel er zeker wat aan te merken valt op de eerste en tweede generatie AirPods, was de combinatie van geluid, comfort en gebruiksgemak wat ons betreft onovertroffen. Het waren ook toen al niet de allerbeste dopjes wat geluidskwaliteit betreft en ze pasten ook niet bij iedereen even goed in de oren bijvoorbeeld, maar voor veruit de meesten zijn de AirPods ook nu nog ideaal.

Een negatief aspect van de komst van de dopjes van Apple heeft met vooruitgang te maken. De komst van de AirPods leidde de komst van veel meer bluetoothoordoppen in en ook het weglaten van de 3,5mm-jack, bij de iPhones, maar daarna ook bij veel andere high-end smartphones. Daar is nog altijd niet iedereen blij mee, aangezien bluetoothoordoppen natuurlijk ook werken als je wel een 3,5mm-ingang hebt. En gelijk hebben ze.

Toch zijn we blij met de komst van vele draadloze bluetoothoordoppen, al is het maar vanwege de vrijheid die ze je geven, bijvoorbeeld bij het sporten. De kwaliteit is de laatste paar jaar ook vooruitgegaan, waardoor de AirPods inmiddels behoorlijk wat concurrentie hebben. Het geheim van de AirPods zit echter in de W1- en H1-chip, waardoor ze razendsnel met een iOS-apparaat verbonden kunnen worden. Dat hebben maar bar weinig andere oordoppen.

Nu komt Apple met de AirPods Pro en opnieuw is het, vooral voor Apple-gebruikers, een interessant product. Ze behoren namelijk, naast de Sony WF-1000XM3-dopjes bijvoorbeeld, tot de weinige echt draadloze oordoppen met active noise cancelling. Dat is een functie waarmee hoofdtelefoons, maar ook oordopjes met een draadje ertussen, zich zeer goed kunnen onderscheiden. Als het goed werkt, is het verschil tussen wel of geen anc gigantisch. En laten de originele AirPods nou juist veel noise doorlaten. Voor ons is dat alleen al reden genoeg om deze nieuwe oordopjes onder handen te nemen, maar gelukkig is er meer nieuws…

Noisecancelling, geluidskwaliteit en rubberen dopjes

Voor het overzicht nemen we de verschillen tussen de laatste generatie AirPods en de AirPods Pro als leidraad. De interessantste upgrade voor de meesten zal de actieve noisecancelling zijn. De oordoppen zijn zowel aan de kant die naar buiten is gericht, als aan de kant die tegen het oor aan zit, uitgerust met een microfoon. Beide microfoons worden gebruikt voor anc. Die aan de buitenkant poetst het leeuwendeel weg en die aan de binnenkant verwijdert zoveel mogelijk de ongewenste geluidsgolven die de binnenkant bereiken. Dat werkt, zoals altijd bij anc, met het produceren van geluidsgolven die een omgekeerde fase hebben ten opzichte van het ongewenste geluid. Dat is wat wordt bedoeld met 'active' in 'active noise cancelling'. Deze geluidsgolven worden volgens Apple tweehonderd keer per seconde aan de situatie aangepast.

Goede anc realiseren is niet gemakkelijk. De kwaliteit ervan verschilt dan ook behoorlijk bij de verschillende hoofdtelefoons die we kennen. Apple is er gelukkig goed in geslaagd met deze AirPods Pro. Logischerwijs worden constante, monotone geluiden het best weggefilterd. Airco's, vliegtuigen en verkeer verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zeker als je naar muziek luistert, hoor je dat soort geluiden vrijwel niet meer. Het werkt een stuk minder goed bij stemmen van mensen om je heen of bijvoorbeeld getik op een toetsenbord, maar ook dat soort geluiden hebben veel minder volume in de anc-modus van deze AirPods Pro.

Het aanbod van geheel draadloze oordopjes met noisecancelling is op het moment van schrijven niet groot. Er zijn wat oordopjes die je uit China kunt importeren. Dan heb je nog de Libratone Track Air+, die beperkt verkrijgbaar is in Nederland, de originele AirPods-achtige Huawei Freebuds 3 en de Sony WF-1000XM3. Die laatste hebben we onder meer gebruikt om de noisecancelling te vergelijken voor deze review. Die oordopjes zijn namelijk het best verkrijgbaar in Nederland en we kregen er links en rechts positieve signalen over.

Als je de noisecancelling van de Sony- en Apple-oordoppen in verschillende situaties vergelijkt, valt op dat de AirPods Pro ruis in bepaalde situaties beter wegpoetsen, terwijl de Sony-doppen het in andere situaties net wat beter doen. In de trein won de WF-1000XM3 het bijvoorbeeld, terwijl de AirPods Pro het op Tweakers hq beter doen bij het wegfilteren van het aircogeluid. Het scheelt echter bepaald niet veel en beide doen het beter dan we hadden verwacht op dit gebied en beter dan de anc-hoofdtelefoons die we kennen.

Het onderdrukken van geluiden die minder constant zijn, zoals stemmen, gaat net wat beter met de AirPods Pro. Aangezien dat een groter effect heeft op hoe storend een geluid is dan het geringe verschil bij een constant geluid, hebben we een lichte voorkeur voor de AirPods Pro. Als je de anc vergelijkt met die van de betere hoofdtelefoons, winnen die het nog wel van deze oordopjes, maar zolang je de juiste rubberen dopjes gebruikt voor jouw oren, komen ze goed in de buurt.

Anc is overigens niet alleen fijn omdat je storende geluiden kunt filteren en minder ongewenste prikkels hoeft te ervaren, je hebt ook de neiging om het volume veel minder hoog te zetten dan wanneer je oordopjes gebruikt die veel geluiden van buiten doorlaten. Als je de muziek relatief zacht zet, is dat natuurlijk beter voor je oren.

Transparant

Naast een anc-modus is er een zogeheten transparantiemodus. Daarbij wordt de noisecancelling aan de binnenkant wel gebruikt, terwijl de noisecancelling die door de buitenste microfoon wordt gedaan, uitstaat. Geluiden van buiten hoor je gewoon, wat bijvoorbeeld handig is in het verkeer, en als je in de trein zit en een mededeling wilt horen. Het volume van de omgevingsgeluiden is ongeveer even hoog is als wanneer je de AirPods Pro uitdoet, waardoor de modus prima tot zijn recht komt. Hoge tonen komen echter in verhouding meer door, waardoor niet alles natuurlijk klinkt. Helaas is het vooral je eigen stem die onnatuurlijk klinkt. In de praktijk kunnen we in deze modus prima naar anderen luisteren, maar hebben we de neiging de oordoppen uit te doen als we zelf aan het gesprek deelnemen.

Wat niet onnatuurlijk aanvoelt, is het inhebben van de doppen zelf. Dat vinden we een aparte vermelding waard, want bij oordoppen met rubberen dopjes, kun je normaal gesproken een drukverschil ervaren. Door de rubberen dopjes sluit je de gehoorgang immers af, waarbij het soms aanvoelt alsof de lucht uit je oren wordt gezogen. De AirPods Pro hebben echter een soort ontluchtingsgaatjes, waardoor de druk buiten en binnen gelijk blijft en dat vinden we persoonlijk erg prettig. Die gaatjes worden ook gebruikt om te testen of de oordoppen goed afsluiten.

Je zou trouwens kunnen verwachten dat er merkbare vertraging is in deze modus, vanwege de noisecancelling, en het feit dat het geluid door de microfoons wordt opgevangen en dan pas via de luidspreker je oren ingaat. Dat is gelukkig niet merkbaar het geval, evenmin als bij de eerdere AirPods. We hebben heel wat video's bekeken en geen vertraging gemerkt, zoals je die wel doorgaans hebt bij goedkope Chinese dopjes.

Geluidskwaliteit

Een prangende vraag over de nieuwe AirPods Pro is natuurlijk of de geluidskwaliteit is verbeterd. We hebben de tweede generatie AirPods en de AirPods Pro veel gewisseld terwijl we hetzelfde muziekstuk afspeelden en hoewel dit geen blinde test is, durven we wel te zeggen dat de nieuwe AirPods Pro een tikje dynamischer klinken. Het kwaliteitsverschil is echter klein en wat ons betreft op zichzelf geen reden om voor de Pro-variant te gaan.

Er gaat soms iets van de geluidskwaliteit verloren als je de anc of transparantiemodus aanzet. Of je dat merkt, ligt aan de muziek die je afspeelt. Bij elektronische muziek, met veel compressie en heldere geluiden, merkten we het soms helemaal niet. Vooral bij hoge tonen hebben we verschil ervaren. Als je een bekken hoort, klinkt dat net iets helderder met anc en transparantiemodus uit. Het verschil is minimaal, maar het is misschien het beste om de modi uit te zetten als je in een stille omgeving bent.

De AirPods Pro zijn duidelijk hetzelfde afgesteld als de originele en de tweede generatie AirPods. De bastonen zijn behoorlijk aanwezig, maar niet overdreven of kunstmatig opgepompt. Bij concurrent Sony WF-1000MX3 klinken de bastonen net iets voller, maar evenmin overdreven, waardoor we een lichte voorkeur hebben voor het geluid van de Sony's. Het middengebied van de AirPods Pro is mooi helder en gedetailleerd. De hoge tonen zijn iets minder sprankelend dan bij de beste oordopjes op de markt, maar nog altijd zeer acceptabel wat ons betreft.

De AirPods Pro klinken dus goed, al zullen audiofielen niet geheel aan hun trekken komen en zeker het een en ander aan te merken hebben. Wat de AirPods Pro overigens wel hebben en de eerste generaties niet, is Adaptive EQ. Je kunt het volume van de afzonderlijke frequentiegebieden niet aanpassen, maar de AirPods Pro doen dit wel automatisch, in het laag en middengebied. Dat doen ze op basis van de vorm van je oor, zodat muziek voor iedereen hetzelfde moet klinken.

Rubberen dopjes

Voor de beleving van het geluid is het verder fijn dat de AirPods Pro rubberen dopjes hebben, waarmee de gehoorgang vrij goed wordt afgesloten, al doen dopjes van schuim dat over het algemeen nog een stukje beter. Ten opzichte van de eerdere AirPods is het omgevingsgeluid, zeker met anc, nu echter optioneel. De eerdere AirPods lieten juist vrij veel omgevingsgeluid door, wat natuurlijk storend kan zijn.

De rubberen dopjes hebben net een wat andere vorm dan standaard rubberen oordopjes. Ze zijn namelijk van binnen niet geheel rond, maar een beetje ovaal. Dat is voor een betere pasvorm, volgens Apple. In de praktijk hebben we geen verschil gemerkt met ronde dopjes die goed passen. Wel blijven ze bij ons en ook diverse mensen om ons heen prima zitten als je de juiste van de drie verschillende maten in je oor stopt. Met de Ear Tip Fit Test kun je via een iOS-apparaat testen of de oordoppen goed afsluiten en of je de goede maat te pakken hebt.

Het systeem waarmee de rubberen dopjes aan de behuizing vastzitten, is ook anders dan bij de standaarddopjes die we allemaal kennen. Waar reguliere rubberen dopjes als een soort fietsband over het randje van het ronde luidsprekertje heen vallen, klikken de twee kleine uitstulpinkjes van de dopjes van de AirPods Pro vast in twee gleufjes op de behuizing. Ze kunnen er dus niet op een willekeurige manier opgezet worden. Je moet de uitstulpinkjes eerst op een lijn krijgen met de gleufjes. Dat is overigens eenvoudig te realiseren en ze zitten ook goed vast. Je moet harder trekken dan bij reguliere oordopjes voordat ze loslaten. Mocht je een rubberen dopje kwijtraken of beschadigen, dan kun je ze bij Apple voor vier euro kopen.

De AirPods Pro zijn comfortabel om te dragen. Ze zijn met 5,4 gram iets zwaarder dan de originele AirPods, maar een stukje lichter dan grote concurrent WF-1000XM3 van Sony, die 8 gram per stuk wegen. Door dat geringe gewicht hadden we soms het idee dat de dopjes niet stevig in onze oren zaten, omdat we ze niet goed voelden zitten. Dat bleek gelukkig niet waar te zijn, want doorgaans vallen ze zelfs niet uit als we wild met ons hoofd heen en weer schudden. Het kan wel, maar tegen de tijd dat dat gebeurt, hebben we hoofdpijn.

Accuduur, bediening en waterdichtheid

De AirPods Pro worden niet specifiek aangeprezen als oordopjes om mee te sporten, maar ze zijn daar wel geschikter voor dan eerdere AirPods. Dat is niet alleen doordat ze dankzij de rubberen dopjes beter in je oor blijven zitten, maar ook doordat ze een ipx4-specificatie hebben. Dat betekent dat ze het zouden moeten overleven als ze met tien liter water per minuut onder een willekeurige hoek worden besproeid. Onderdompelen is dus niet aan te raden en kijk ook uit met vuil, maar mocht je in de regen fietsen of rennen, dan mag dat geen probleem zijn. Dat hebben we dan ook gedaan en de AirPods Pro doen het nog prima.

In winderige omstandigheden viel op dat het geruis aan de andere kant van de lijn minder is dan bij de eerdere generatie AirPods. Dat zou volgens Apple komen door verbeterde microfoons. Er zitten overigens twee microfoontjes per steeltje in. De belkwaliteit is in het algemeen meer dan prima en vergelijkbaar met die van een iPhone. Slechts één keer in onze testperiode hadden we heel even een wat mindere verbinding, waardoor de andere kant van de lijn ons iets minder goed verstond. Dat was echter van korte duur.

Nieuwe bediening en ontwerp

Het ontwerp van de AirPods Pro is ook anders dan dat van de eerdere versies. De steeltjes zijn een flink stuk korter en je kunt zeggen dat dat er beter uitziet, al is het subjectief. De oorzaak van de kortere steeltjes is dat bij de AirPods Pro de accu's daar niet meer in zitten, maar in het bredere bovendeel. Dit bovendeel valt overigens nog steeds in het kuiltje van je concha, waardoor de stevigheid bij het dragen niet alleen van de rubberen dopjes komt. We hebben de AirPods Pro ingehad tijdens het rennen en daarbij bleven ze prima zitten. Toch is het raadzaam om ze even te proberen in een winkel, zodat je weet of ze ook in jouw oren stevig genoeg blijven zitten. Zonder draadje kun je er immers gemakkelijker een verliezen als hij uit je oor valt.

De AirPods Pro zitten net als hun voorgangers stevig in elkaar. Open maken, en dus ook repareren, is niet echt een optie, tenzij je ze kapotmaakt. Aan de onderkant zitten net als bij de eerdere AirPods metalen contactpuntjes waarmee ze contact maken met metalen pinnetjes in het oplaaddoosje. Aan de binnenkant zit, naast het gaasje waar de microfoons achter zitten, ook de nabijheidssensor. Daarmee detecteren de AirPods Pro of ze in je oren zitten. Als je er eentje uithaalt, stopt de muziek nog altijd met spelen. Je kunt er dan wel alsnog voor kiezen om de muziek verder te laten spelen.

Ook de bediening van de AirPods Pro is gewijzigd ten opzichte van de voorgangers. Eerder moest je op de bovenkant van de AirPods tikken of bij de tweede generatie Siri roepen. Nu is er een drukgevoelig deel in de steeltjes verwerkt. Als je ze in hebt, hoor je de bevestigende tik duidelijk als je in dit deel knijpt. Het voelt aan alsof je een knop indrukt. Toch is dat niet zo en dat merk je als je ze uitdoet en erin knijpt. Dan lijkt het namelijk of er niets gebeurt. Deze manier van besturen is prettiger als je stilzit, maar vereist wel wat meer coördinatie als je aan het sporten bent. Daarbij vinden we de nieuwe besturing geen verbetering, al is het wel fijn dat de tik op de behuizing niet meer je in oorgang doordreunt, zoals bij de oude AirPods.

Je kunt nog altijd 'Hey Siri' zeggen voor allerlei doeleinden, maar misschien zie je dat niet zo zitten als je in een volle trein zit. Eén keer knijpen in het steeltje is pauzeren of afspelen en een telefoontje beantwoorden of ophangen. Twee keer knijpen is het volgende nummer afspelen en drie keer is het vorige nummer afspelen. Als je hem even ingedrukt houdt, wissel je tussen de noisecancelling- en transparantiemodi. Het is jammer dat je nog steeds het volume niet kunt veranderen met de steelbediening. Dat kan inmiddels bijvoorbeeld met de Sony WF-1000XM3 wel.

Accuduur

De accucapaciteit van de AirPods Pro is verhoogd, dus dat is goed nieuws. In de AirPods zat een accu met 0,09Wh en in de AirPods Pro zit een accu met 0,16Wh. Aangezien het gaat om accu's met 3,7V, is dit omgerekend 25 en 43mAh. Dat is dus een aanzienlijke stap.

We hebben dan ook onze accutest uitgevoerd met de AirPods Pro. Daarbij laten we oordopjes op maximaal volume een nummer herhaaldelijk afspelen. We plaatsen een microfoon voor de luidsprekers en nemen het geluid op, zodat we kunnen zien wanneer de oordopjes ermee ophouden. De tijd dat ze blijven spelen is het resultaat dat we kunnen vergelijken met andere oordoppen. We hebben hier gemeten met noisecancelling uit. Met noisecancelling aan gaat er volgens Apple ongeveer een half uur vanaf.

Accuduur bluetoothhoofdtelefoons
Koptelefoon tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Apple AirPods Pro
5u17m
Apple Airpods
3u26m

We testen standaard geen oordopjes. Om toch enige context te schetsen, hebben we de eerder door ons geteste oordopjes van de wat grotere merken, die ook met een oplaaddoosje worden geleverd, meegenomen. De AirPods Pro maken een mooie stap op het gebied van accuduur zoals je ziet.

Het is ook handig om te weten hoe lang het duurt voor de AirPods Pro weer goed bruikbaar zijn als je ze leeg in het laaddoosje stopt. In een kwartiertje laden ze zo'n tien procent bij. Dat betekent dat je weer een klein half uurtje voort kunt.

Onveranderd

Er zijn ook dingen die niet veranderd zijn bij de AirPods Pro ten opzichte van de tweede generatie AirPods. Zo hebben ze nog altijd de H1-chip, waarmee Siri opgeroepen kan worden, en waarmee het pairen met een iOS-apparaat ontzettend snel en soepel verloopt. We hebben geen moment last gehad van bluetoothstoringen of het even uitvallen van de AirPods Pro. Met Android pairen werkt ook prima overigens, maar dat werkt niet anders dan bij andere bluetoothoordopjes. Ook kun je de oordopjes nog steeds draadloos opladen. Dat duurt ongeveer drie uur. Via de lightningkabel kun je de oordoppen in twee uur opladen.

Conclusie

De AirPods Pro zijn prijzig. Noisecancelling concurrenten als de Sony WF-1000XM3, Huawei FreeBuds 3 en Libratone Track Air+ zijn stuk voor stuk goedkoper. Toch worden we bij het gebruik van veel iOS-apparaten, en dan met name een iPhone, gelukkig van de AirPods Pro. Het snelle verbinden, de goede integratie binnen iOS en het probleemloos kunnen schakelen tussen diverse Apple-producten is een verademing ten opzichte van standaard bluetoothoordopjes. Op een Android-telefoon werken de AirPods Pro echter als normale bluetoothoordopjes en is de keuze voor een goedkoper setje aantrekkelijk.

Op het gebied van noisecancelling hebben we weinig te klagen bij de AirPods Pro. Ze komen zelfs in de buurt van sommige hoofdtelefoons met ruisonderdrukking. Ook is het een voordeel dat de AirPods Pro spatwaterdicht zijn, want dat zijn ook niet alle anc-oordopjes. Het draagcomfort is daarnaast nog een stuk verbeterd ten opzichte van de originele AirPods. De rubberen dopjes helpen daarbij, waardoor ze ook in meer soorten oren passen, maar ook het feit dat de druk binnen en buiten de AirPods Pro wordt geëgaliseerd. Daarnaast steken ze niet zover uit de oren, zoals die van concurrent Sony doen.

De AirPods Pro klinken goed, net iets beter zelfs dan de eerdere AirPods, maar er zijn voor deze prijs zeker oordoppen die beter klinken, vooral in de lage en hoge frequentiegebieden. Vaak krijg je dan geen anc, maar ook de Sony-anc-oordoppen klinken wat ons betreft net iets beter. De bediening is daarnaast prima, maar we missen nog altijd de volumecontrole.

Verder is de accuduur goed, is het formaat doosje prettig om mee te nemen en kun je ze draadloos opladen. Dat is niet standaard bij anc-oordopjes. De AirPods Pro bieden al met al een erg goede gebruikservaring en zijn op belangrijke punten een stap vooruit ten opzichte van de eerdere generaties AirPods. De belangrijkste punten zijn de verlengde accuduur, spatwaterdichtheid, een betere en meer afsluitende pasvorm, en natuurlijk anc. Dat is dan ook de reden dat wij de kleine nadelen zouden slikken en, als Apple-gebruiker die veel met oordopjes in door het leven gaat, voor deze oordoppen zouden doorsparen. Heb je een Android-telefoon? Dan zouden we eerder geneigd zijn om voor een goed alternatief te kiezen.

Getest

Apple AirPods Pro (Wit)

Prijs bij publicatie: € 279,-

Vanaf € 272,25

Vergelijk prijzen

Laagste prijzen voor: Apple AirPods Pro (Wit)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Office Centre

Score: 4 (5)

€ 272,25

€ 272,25

Kostenoverzicht

Productprijs € 272,25
Opsturen vanaf €47.19,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 272,25
Bekijk

Dustinhome.nl

Score: 3.5 (9)

€ 272,25

€ 272,25

Kostenoverzicht

Productprijs € 272,25
Opsturen € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 272,25
Bekijk

Amazon.de

Score: 3.5 (87)

€ 278,89

€ 278,89

Kostenoverzicht

Productprijs € 278,89
Pakketpost vanaf €29,- € 0,-
iDEAL € 0,-
Totaal € 278,89
Bekijk

Belsimpel

Score: 4.5 (423)

€ 278,95

€ 278,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 278,95
Pakketpost losse hardware € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 278,95
Bekijk

Knaldeals.com

Score: 5 (4)

€ 279,-

€ 279,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 279,-
Pakketpost Nederland (vanaf € 25,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 279,-
Bekijk

Reacties (340)

Wijzig sortering
Bart Breij is een Nederlandse audio reviewer (https://www.scarbir.com) en die heeft een hele uitgebreide review gedaan, maar ook een hele mooi lijst met alternatieven opgesteld.

"MEGA TEST: Apple AirPods Pro vs cheap wireless earphones"
https://www.scarbir.com/guide/apple-airpods-pro-vs-cheap-tws

De samenvatting
If you were thinking of buying the Apple AirPods Pro and after reading this comparison, you're still tempted to buy it, then go for it. You want a new Apple product apparently, and the AirPods Pro will most likely please you. It's an allrounder with good connectivity between Apple devices and a pleasant, smooth sound.

Best Active Noise Cancellation
If you're looking for the best Active Noise Cancellation, full-blown headphones are better picks. The Bose QuietComfort, Sony WH1000XM3 and OneAudio A9 perform better at this point. The noise-cancelling on the AirPods works well, yet there are several wireless earphones in this list that block out just as much sound in your office without offering ANC.

Sound quality within this test
If you want the best sound quality within this test, I recommend the Shanling MTW100 with Balanced Armature. It also has good comfort, 7 hours of battery life, and acceptable call quality.

Best sound quality at the cheap
If you want the best sound quality at the cheap, aim for the Mpow M5 or the SSK BT03. They still fare okay at calling, but they sound (way) better than the AirPods Pro for a fraction of the price.

Cheapest great Apple AirPods Pro alternative
If you're looking for the cheapest great Apple AirPods Pro alternative, go for the QCY T5. It has excellent comfort, call quality, sound quality, audio-video synchronization, and perfect connectivity between 1 and 2 earpieces at an insane price of $25.

Onder € 150,-
In de Tweakers Gift Guide staat trouwens een mooie verzameling van heel veel goede headphones onder de € 150,-: Ma_rK in 'reviews: Tweakers Gift Guide 2019 - De leukste techcadeaus onder de...
Dit focust zich op de kwaliteit van de koptelefoon. De kracht van AirPods zit hem in het gebruik en gemak. Het is onweerstaanbaar als je ze eenmaal gebruikt. En dat lees ik hierin niet terug. Ik vind de geluidskwaliteit redelijk op zijn best, maar het gemak maakt dat ze de prijs rechtvaardigen.

Dat geeft ook het verschil tussen mensen met een mening maar zonder de ervaring. Ik had namelijk ook zo'n mening. Maar door de (pro's) te hebben en te gebruiken, verandert dat alles. AirPods pro zijn geweldig! Geweldig duur misschien, maar ik heb het er ruimschoots voor over.

Update: Ik heb de hele review gelezen in de link en daarin worden wel degelijk de eigenschappen benoemd over het gemak. Omdat ik zelf geen vergelijk heb met andere wireless oordopjes kan ik niet vergelijken.

[Reactie gewijzigd door Henrikop op 30 november 2019 10:50]

Maar kan je alleen ervaren dat ze geweldig zijn of kan je het ook nog uitleggen waarom ze zo geweldig zijn?
Ik begrijp wel wat @Henrikop bedoeld. Ik heb ook al eerder draadloze dopjes (QCY-29) gehad en ook dopjes met een betere geluidskwaliteit dan de AirPods Pro (Sennheiser IE8) en betere NC (Bose QC-20).

Het compacte laaddoosje van de Airpods werkt erg fijn. Dopjes pak je makkelijk en stop je makkelijk weg. Afgeronde hoeken zorgen dat het makkelijk in je zak glijdt. Ook zijn je dopjes altijd geladen en laad je de case eenvoudig op de plek waar ik normaal mijn telefoon laadt.

Het pairen gaat heel handig, maar doe je maar één keer, dus dat vind ik een minder groot voordeel in de praktijk.

De dopjes doe ik heel gemakkelijk in en zitten (bij mij) zeer comfortabel zonder druk op het oor. Ook bij hardlopen blijven ze goed zitten en met transparency mode zijn ze ook prima te gebruiken tijdens het hardlopen. De NC geeft ook geen druk op het oor en ze lijken een beetje te ademen, dus ook met hardlopen wat minder vocht in mijn oor.

De IE8 is qua geluid veel beter dan de Airpods Pro en de Bose QC-20 vind ik ook iets vollor klinken en de NC is zeker beter. De IE8 is bedraad en zeer robuust gebleken. Helaas is na een sessie in de wasmachine de geluidskwaliteit een stuk minder geworden, maar ik was al verbaasd dat ze het nog deden :-) De QC-20 is ook bedraad, maar vooral de accu maakt het apparaat lomp in gebruik. Voor op het werk/vliegtuig is het prima, maar in het verkeer sluiten ze te veel je oren af.

Al met al zijn de Airpods Pro redelijk tot goed klinkende dopjes, maar met name het gebruik- en draaggemak maakt ze zo fijn in dagelijks gebruik. Ga je voor absolute kwaliteit of de meeste bang-for-your-buck dan zal je iets anders moeten kopen. Desondanks denk ik dat veel mensen tevreden zullen zijn met de Airpods Pro. Redelijke kwaliteit in een premium verpakking met een ongekend gebruiksgemak voor een hoge prijs. Apple in een notedop :)
De IE8 was totaal niet robuust, ik heb meerdere keren kabelbreuken gehad bij de oorhaakjes. De bassknop die los raakt, en niet meer werkt. Ik heb het geluk dat ik om de hoek van Sennheiser woon.
Voor de IE8 versleet ik koptelefoons bij de vleet. De IE8 heeft het meer dan 5 jaar perfect gedaan totdat die een rondje Miele had gedaan. Zelfs daarna nog bruikbaar. Mijn zus heeft de IE6 en was ook top.
Met hardlopen gebruik ik liever een Aftershokz Trekz, hoor je ook nog wat omgevingsgeluid. Het nadeel ook van doppen in je oren tijdens hardlopen (vooral langere afstanden) is dat er overal zweet tussen komt en het gaat irriteren, met de bone conduction van de Trekz heb je daar ook geen last van.

Voor mij niks anders meer tijdens het hardlopen.
Je hebt op de airpods pro de beschikking over transparantie modus. Dat is vrijwel dezelfde ervaring als met die Aftershokz Trekz, alleen heb je wel bas, in tegenstelling tot de aftershokz ;-)
Die transparantie modus gebruikt mics aan de buitenkant om omgevingsgeluid op te nemen pikken en te mixen met je audio signaal. Dus je hoort muziek en ook perfect de omgeving. Ikzelf vind het erg druk als je in de stad loopt, maar je bent zeker ‘aware’ van wat er om je heen gebeurd.
Grappig, want de punten die je noemt zijn nou net precies ook de dingen die ik zo fijn vind aan mijn Sony WF-1000XM3's. Al is het doosje wel iets groter
Geen gedoe met draadjes opbergen. Af en toe leg je dat ding in de lader, maar zelf nooit zonder "juice" gezeten. Ik heb nooit anc gehad, en nu wil ik niet meer zonder. Telefoongesprekken is echt een verademing qua kwaliteit, gemak omdat je handen vrij hebt. Alles werkt slim samen. De status van de batterijen, het direct werken als je ze in je oren stopt of er weer uit haalt.

Ik vond het domme dingen en snapte er helemaal niets van, maar juist door ze te gebruiken viel het kwartje. Dit staat overigens los van of er goede (goedkopere) alternatieven zijn.

Maar er zit heel veul aandacht in de werking en handeling.
Gemak heb je natuurlijk bij vrijwel alle draadloze oordopjes. Ik heb diverse typen gebruikt en veel van de zaken die jij noemt als gemak bieden al deze oordopjes.

Op dat moment wordt dus juist wel de geluidskwaliteit vaak weer van belang en daar vind ik nog steeds de Apple varianten niet in uitblinken, zeker niet voor de bedragen die je betaald. Waardoor dit dan toch snel weer een product wordt voor degenen die graag alles van Apple willen hebben en dat voor degenen die minder merk gebonden zijn er vaak kwalitatief weer betere alternatieven zijn.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 november 2019 11:28]

Hij vergeet dan ook een groot deel gebruiksgemak op te noemen. Direct paring met al je Apple toestellen. Een tool om de rubberen doppen te testen. Het terug kunnen vinden van verloren oortjes, trensparancy mode. Een kleine case. Eén oortje gebruiken voor telefoongesprekken om de batterij te sparen. Siri, aankondigen van wie je belt. Bediening vanuit control center, etc

Veel van het gebruiksgemak zit hem dan ook in OS gebonden features. Dat is wat de AirPods zo verschillend maakt van andere oordopjes. AirPods zijn niet de beste in geluidskwaliteit maar horen wel bij de beste in geluidskwaliteit. De afweging is dan ook gemakkelijk als je in het Apple eco systeem zit. Het zijn gewoon de beste oordopjes voor Apple gebruikers. Ben je geen Apple gebruiker dan valt natuurlijk al het gebruiksgemak weg en zit je met dure mediocre oordopjes.
Ik gebruik zelf galaxy buds en ben er uiterst tevreden over, maar de gemakken die jij neer zet heb ik ook allemaal (op het pairen met apple apparaten na dan maar ik heb ook niks van apple). Dus wat is nu het echte grote verschil wat de airpods pro waard maakt?
Niet om te bashen, maar het feit dat doe galaxy buds hetzelfde doen en kunnen... hoe komt dat? Toen de Airpods uitkwamen was dat een kleine revolutie voor bluetooth oordoppen. Niet qua geluid, maar wel de integratie binnen het OS en het feit dat wanneer je een oordopje uitdeed de muziek stopte en dat beide oordopjes aparte bluetoothverbindingen hadden met de iPhone terwijl bluetooth op de iPhone dat helemaal nog niet ondersteunde. Vandaar dat ze er een aparte chip voor hebben moeten ontwikkelen.
Je ziet ook duidelijk terug dat de bluetooth oordopjes een heel stuk compacter zijn geworden met oplaadbare doosjes. Dat was eerst allemaal veel meer gedoe.
Kortom, fijn dat de galaxy earbuds hetzelfde doen; daarmee gaan we in het geheel vooruit. Dat daarmee, voor jou, de meerwaarde als niet-iOS gebruiker, weg is - is begrijpelijk. Echter is de nog verdere integratie binnen het systeem en het geheel met de tooling voor die rubberen oordopjes is ook volledig nieuw.

In het kort; voor de airpods waren bluetooth oordopjes leuk maar bij vlagen (ik spreek voor mezelf) vervelend. De verbinding verbrak soms, lag (zeker bij de goedkope varianten), bellen ermee ging niet en tussentijds opladen zonder veel kabels zat er niet in. Kortom, het was niet een doorontwikkeld product en de optie om bedrade oortjes was - in mijn ogen - veel beter.

Toen kwam de iPhone uit zonder die ingang met die Airpods iets later. Een gouden greep, want iOS gebruikers zijn toch voor een deel om gegaan en andere merken volgden waaronder Samsung waar jij nu de galaxy buds van gebruikt. Ik mis die kabel nu voor geen minuut meer. Voor mij is het dan nu sinds die Airpods ook een natuurlijke ontwikkeling om over te gaan op bluetooth. Had ik dat met de op dat moment gangbare bluetooth dopjes moeten doen was ik overgestapt op een merk die wel die ingang had, want dan had ik me kapot geërgerd.
Lang verhaal weinig correcte/relevante inhoud :)

Samsung heeft hun eerste buds eerder gelanceerd dan Apple, niet dat het een race is (want who cares) maar dat Samsung dat dus heeft nagemaakt is klinkklare onzin. De Galaxy buds zijn een doorontwikkeling van de Gear IconX, die dus al ruim 3 jaar oud zijn, en ook zn handige oplaaddoosje had.

Samsung Gear IconX - halverwege 2016
Apple Airpods - eind 2016

De ene na de andere oordeopjes zijn beter en gaan langer mee dan de eerdere, dat heeft weinig met de Airpods te maken maar gewoon met logische verbeteringen, wat misschien geholpen heeft is het weg halen van die 3.5mm jack waardoor die markt wel wat sneller is geëvolueerd ivm de groeiende vraag, maar daar houdt de bijdrage van Apple dan wel bij op.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 november 2019 17:47]

En we vergeten weeral dat ook Beats van Apple is dus. Dus nee Samsung was zeker niet eerst.
En we vergeten weeral dat ook Beats van Apple is dus. Dus nee Samsung was zeker niet eerst.
De eerste waren er medio 2015 meen ik. Daar zaten volgens mij geen Beats bij.

Denk ook niet dat dit perse weer zon 'wie was er eerst' discussie moet worden. Heeft gewoon niet zoveel zin. Nog minder als je Apple en Samsung erbij betrekt, want voor hen is het helemaal niet zo relevant om 'eerste' te zijn. Denk ook niet beiden de 'beste' producten in huis hebben, maar dit hangt natuurlijk af van beoogd gebruik.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 2 december 2019 14:10]

Het verschil met de galaxy buds zit In het switchen tussen de drie modussen, normaal, transparantie en noise cancellation. Geen idee of die galaxy buds NC hebben, maar ze hebben geen transparantie modus volgens mij. Verder heb je met in-ear buds altijd het gevoel dat je compleet afgesloten bent en hoor je jezelf in je hoofd zeg maar. Dat gevoel is met de airpods ook een stuk minder vanwege ‘vents’ aan de buitenkant.
En daarnaast dan de gemakken die andere bt buds ook bieden. Overigens vind ik het geluid dan weer niet zo vet goed als in veel reviews wordt aangegeven, maar dat is wellicht ook moeilijk om te verwachten van in-ear buds met kleine drivers.
De galaxy buds hebben wel degelijke een transparantie modus, ik gebruik het regelmatig zelfs. Maar ze hebben inderdaad geen NC. Persoonlijk vind ik dit dan ook levensgevaarlijk voor als je op de weg fiets of aan het hardlopen bent of iets dergelijks, je hebt totaal niet door wat er langs of achter je gebeurt door NC.
Nu ik voorzien ben is het niet logisch om een goede vergelijking te doen aangezien ik nu niet een aanschaf meer doe van alternatieve oordopjes. Ik heb wel de review gelezen en ben best nieuwsgierig naar de alternatieven van 30 dollar, al is dat waarschijnlijk geen eerlijke vergelijking.
Ik lees niets specifieks dat de airpods meer bijzonder maakt dan andere in het artikel beschreven earphones. Het lijkt er meer op dat je geniet van je eerste set wireless earphones.
De vele voordelen indien geïntegreerd in een Apple eco-systeem zorgen voor het grootste gebruikersgemak mogelijk op dit moment. Zit je niet in dat eco-systeem dan lekker wat anders kopen.
Als iedereen de airpods en airpods heeft, kan er geen sprake meer zijn van een run :P

Maar goed, ik heb ze ook ondanks dat ze mij absoluut niet passen. Ze blijven niet zitten helaas. De volgende die ik koop zullen toch uit de link zijn van een poster hierboven.

[Reactie gewijzigd door P. vd Loo op 30 november 2019 23:00]

Om even in eenzelfde lijn te blijven: ik vind 260 euro voor "gebruiksgemak" en een "aardig" geluid veel geld voor een paar draadloze oordoppen.
Tja, voor mij is het een zakelijk iets en voor een ding wat ik dagelijks gebruik en voor mij iets oplevert valt een 279 euro heel erg mee. Als ik daar iedere dag gemak voor ervaar.
Sorry hoor, maar dit is wel heel kortzichtig. Alles wordt van tafel geveegd door het gebruikersgemak, kwaliteit van het product is kennelijk van ondergeschikt belang. Je hebt geen vergelijkingsmateriaal, maar de prijs is toch gerechtvaardigd, want je maakt er dagelijks gebruik van. Als je met zo'n dooddoener aan komt zetten, dan kunnen ze een simpele tandenborstel ook wel voor 280 Euro in de verkoop gaan gooien. Als er dan ook nog een Appel opstaat maakt het al helemaal niet meer uit. Gevangen door een merk en totaal de realiteitszin kwijt. Best wel eng eigenlijk.
Ik vind anders jou mening ook doorslaan. Zo heb je wellicht geen tandenborstel van 280 euro, maar heb je wel auto’s die dagelijks worden gebruikt. Je kunt rijden in een Alto van pakweg 6000 euro en je kunt rijden in een Porsche van dik een ton.

Met betrekking tot kwaliteit beoordelen op basis van geen vergelijkingsmateriaal - dat gebeurd aan de lopende band door haast iedereen. Heb je, om jouw redenering door te voeren, alle tandenborstels getest voordat je uitkwam bij de huidige? Nee. Dat doe je niet omdat je tevreden mee bent en dat het aankoopbedrag vele malen lager is. Galaxy buds en soortgelijke alternatieven zijn vaak ook duur en je hebt bluetooth setjes die nog wel duurder zijn dan die van Apple. Iemand echter erop afrekenen dat hij of zij voor een bepaald merk kiest op basis van wellicht niet een volledig gedocumenteerd rapport met alle beslissingen op logica... dat is dan weer het andere uiterste. Voor de duidelijkheid, ik schiet hier expres even door om het standpunt te verduidelijken.
Wat eng is is hoe goed marketing van bedrijven werkt. Dat is eng, plus de kortzichtigheid van mensen - maar dat is altijd al geweest.
Klopt. Diverse tandenborstels getest. Zowel hand, als electrisch. Uiteindelijk bij een SoniCare terecht gekomen. Zodoende kwaliteit, gebruikersgemak en prijs voldoende tegen elkaar kunnen afwegen om tot een mening en een juiste keuze te komen. Gaat net wat verder dan iets altijd fantastisch vinden, omdat er een Appel op staat. Was geeneens de duurste ;)
I stand corrected :)
Laat het wel duidelijk zijn dat dat niet voor iedereen op zal gaan.

Trouwens, interessant boek over waarom mensen bepaalde merken volgen: Start with why. De kern samengevat: mensen volgen een merk doordat ze zichzelf daarmee associeren. Het reflecteert hun waarden, althans, dat nemen ze aan. Dat het deels pure marketing is laat het boek buiten beschouwing, maar wil je er meer van weten dan is dat een goed boek :)
Hoe kan je "kwaliteit is van ondergeschikt belang" over Apple zeggen? Iets van "slechte kwaliteit/prijs verhouding" of "duur" lijkt mij wel begrijpelijk, maar de kwaliteit is doorgaans onovertroffen.
De Apple producten maken veel bij je los. Laat iedereen lekker zelf bepalen of er een Apple produkt wordt gekocht. Dat pedanterige gedoe begint wel een grijze plaat te worden.
... met zeer middelmatige kwaliteit en beperkte levensduur tot kort na de wettelijke fabrieksgarantie.

20 euri per maand omgerekend bij normaal gebruik voordat ze aan vervanging toe zijn...Duur grapje!

[Reactie gewijzigd door Vayra op 30 november 2019 10:39]

In welke mate zijn ze gemakkelijk? Heb zelf een setje van Kygo. Na één keer het linker dopje en het rechterdopje gepaird te hebben kan ik elke combinatie gewoon uit het doosje halen en ze zijn automatisch verbonden met mijn telefoon. Pasform is goed, geluid is geweldig. En ik heb zelf gewoon een voorkeur voor subtiel zwart in mijn oren.
en jij vindt dat 100,- meer waard 8)7 |:(
Voor een Apple fan is het al snel helemaal geweldig.

Waarom wordt niet als nadeel genoemd dat de batterij maar een paar jaar mee gaat en niet vervangbaar is en je ze vervolgens weg kunt gooien en weer nieuwe moet kopen?
Ik mijn ogen is die 279 euro in twee jaar voor het gemak wat ik ervaar een no-brainer.
Voor mij is het ook een no-brainer. Ik ga geen 280 euro uitgeven voor wat oordopjes. Een hoop mensen proberen het hier goed te praten, maar hoe meer ik lees hoe minder overtuigd ik word.

Ik hoop dat de kopers niet zeuren dat alles zo onbetaalbaar is geworden. Ik spreek regelmatig mensen die zeggen dat ze moeilijk rond kunnen komen, maar dan wel met dergelijke oortjes rondlopen. Dan worden diezelfde argumenten er weer bijgepakt om het goed te praten...

Het leven is keuzes maken, bij mij komen er geen oortjes van 280 euro in. Hoe goed ze ook zijn, welk merk het ook is. Dat geld besteed ik liever aan wat anders. Mensen betalen tegenwoordig maar al te graag honderden euros voor luxe of premium producten. Maar als een pak melk een cent duurder wordt gaat iedereen gelijk piepen 8)7
/rant
Gelijk heb je. Dit soort bedragen zijn te ziek voor worden, maar worden in deze welvarende maatschappij jammer genoeg ruimschoots geaccepteerd. Mensen maken graag bakken met geld over naar Californië.. En dan klagen dat het leven zo duur is tegenwoordig. 280! Euro voor draadloze oortjes vind ik op geen enkele manier goed te praten, tenzij ze de beste geluidskwalitiet bieden die er bestaat.

Investeer eens in nuttigerige dingen.. In Nederland. Niet bij een bedrijf die op iedere mogelijke manier belasting ontduikt.
Dan heb ik het nog maar niet over de foxcom fabrieken die op papier nu voldoen maar in de praktijk erbarmelijk slecht zijn voor hun werknemers.

Dat soort landen neemt het al niet nauw met duurzaamheid, mensenrechten en arbeidsrechten.

Maar dat zal de koper geen zak uitmaken. Dit geldt overigens ook voor veel andere producten uit dit werelddeel ...maar wat niet weet wat niet deert
Het is te walgelijk voor woorden ja.
Ik spreek regelmatig mensen die zeggen dat ze moeilijk rond kunnen komen, maar dan wel met dergelijke oortjes rondlopen.
Dat lijkt op het argument dat jonge mensen geen huis kunnen kopen omdat ze teveel Lattes drinken. Dat is een scheef argument vanwege de omvang van de betrokken bedragen. En een Latte per werkdag is 800 euro per jaar. Dat is 8x meer dan AirPods Pro die zo'n 3 jaar meegaan.

Een verstandig mens geeft 50% van zijn geld uit aan must-haves, 30% aan nice-to-haves en 20% aan sparen. Als je een koptelefoon belangrijk vind is daar in Nederland makkelijk ruimte voor. Moeilijk rondkomen wordt veroorzaakt door uitgaven aan wonen en transport, en dat is niet goed te maken met afzien van een koptelefoon.
Een verstandig mens koopt geen onnodige spullen. Als we ons bij alles zouden afvragen: ‘heb ik dit nu ECHT nodig?’, dan valt er ontzettend veel meuk af. Tegenwoordig probeer ik toch wat meer volgens die standaard te leven, in plaats van anc’s te kopen en allerlei andere spullen die vooral leuk / gemakkelijk zijn. Want leuk en gemakkelijk heeft niets met gelukkig leven te maken, en nog minder met planeetbesparend leven. Sorry, offtopic filosofie... maar ik las die percentages en ik moest er echt even op reageren.
Zelfde. Ik bedenk me altijd wat het minimale is wat ik nodig heb om een goede ervaring te hebben, bijvoorbeeld met games, kleding, telefoon e.d. Alles wat ik meer uitgeef is pure luxe: dan heb je heel makkelijk voor jezelf duidelijk of je bereid bent om zoveel geld uit te geven aan luxe. 180 euro extra betalen puur voor oortjes die wat fijner zijn dan andere oortjes? Nope.
Ik gebruik mijn oortjes +- 2-3 uur per dag(sporten, forensen, koken, fietsen). Prijs is geen factor voor mij, dit was voor mij een no brainer. En eens hoor, als je moeilijk kan rondkomen dan zou je dit soort producten niet moeten aanschaffen. Echter de gemiddelde tweaker valt niet onder deze groep.
Elke accu/batterij gaat maar een paar jaar mee. Dat is in de afgelopen jaren veranderd met vroeger. Just deal with it en is totaal niet aan enkel Apple te wijten. Die gaan zelfs in mijn ogen nog het langst mee wat ik in de afgelopen 3 jaar voorbij heb zien komen.
Een draad kan ook kapot. Bovendien voor mij zodanig onhandig dat ik er überhaupt weinig gebruik van maakte.
Ik ben bepaald geen Apple fan, maar de airpod pro oordopjes zijn voor mij hun geld meer dan waard. Ik zit elke werkdag een klein uur in de trein en wil zo weinig mogelijk van de omgeving meekrijgen. Dus ANC is een must. Dat plus de compacte form factor hebben de doorslag gegeven. Waren ze van bijvoorbeeld Sony, Bose of Xiaomi dan had ik ze ook gekocht.
Maar wat doen we met al die Chineze no name brand producten als de batterij stuk gaat? Waar kan je ze inleveren ter recycling, of kan je misschien de batterij vervangen?
Vaak halen mensen de duurzaamheid aan, wanneer het over Airpods gaat, dan is het toch raar om goedkope rommel uit China te bestellen waarvan je niet weet hoe ze gemaakt zijn, en hoe je er net van af komt.
Bij die van apple is het toch ook zo dat de batterij niet te vervangen is en dat apple aanraad om ze na een paar jaar weg te gooien.
Apple raad je niet aan ze weg te gooien, ze raden je aan het te recyclen.
De batterij is gewoon te vervangen in de Apple store.

https://support.apple.com/airpods/repair/service

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 30 november 2019 19:03]

Ze vervangen de hele oortjes, niet alleen de batterij
Want de airpods kun je wel recyclen? Of de batterij vervangen? Jij weet wel precies waar in welke omstandigheden de airpods worden gemaakt?
Waarom is een QCY of die beter klinkt dan een apple airpod "goedkope rommel"? Ik doe nu al een half jaar met mijn 17 euro kostende doppen "uit China" en ik vindt ze fantastisch. Geen enkele reden om 15 keer zo veel uit te geven, ook niet uit duurzaamheids oogpunt.
Airpods recycled Apple al sinds de release, dit kost ze meer dan het oplevert maar ze doen het tenminste. En als een product word gemaakt door Luxshare of Foxconn mag ik er van uitgaan dat dit onder betere omstandigheden gebeurt dan bij een willekeurige onbekende fabrikant, dat kunnen zulke akelige werkplekken zijn. Foxconn is ook niet perfect, maar er word gecontroleerd en toezicht gehouden.

En dat van de batterij vervangen gooi ik er ook maar in, omdat iedereen erover loopt te jammeren. Het lijkt mij onlogisch om in zo'n klein apparaat zelf de batterij te willen vervangen of te repareren.
In China verkopen ze ook clone airpods, die evengoed zijn als de echte, maar 20 euro kosten, gaat toch niet 200 euro voor zoiets betalen, kost maximaal 20 euro om te maken.
Ja je kan alles goedkoper krijgen in China, maar over wiens rug? Ik kan mij niet voorstellen dat de mensen die aan dit soort kloons werken een eerlijk salaris krijgen of werken in een schone, veilige werkplek conform de arbeidswetten.
Een grote kans dat die van Apple ook gewoon uit China komen
Ik zeg niet dat ze niet uit China komen, ik zeg dat de omstandigheden waarin mensen werken, sterk kunnen verschillen. Je hebt de grote manufacturers als Foxconn, die in vergelijking met 10 jaar geleden flink vooruit zijn gegaan als het gaat om de werkomstandigheden en het welzijn van de werknemers.

Je weet niet waar al dat andere spul wordt gemaakt, je weet niet hoe het er aan toe gaat. Ik kan bijvoorbeeld een paar sneakers kopen gemaakt in Kroatie, dan kan ik er van uit kan gaan dat dit op een nette wijze is gemaakt, tegen een eerlijk loon en in goede omstandigheden. Koop een paar sneakers bij de Primark, uit Bangladesh dan wil je niet weten wat voor leed daar achter schuil kan gaan.
Bedankt voor deze link. Hier kan een objectief presoon wat mee.

De gebruikers reviews op tweakers van de airpods pro reviews slaan op nergens op, meeste 5 sterren maar wel hebben ze min punten..........

Edit typos

[Reactie gewijzigd door lonewolf2nd op 30 november 2019 09:21]

Volgens mij is er een woord voor een dergelijk fenomeen, maar als je zoveel geld uit hebt gegeven wil je ook heel graag dat het geweldig is.
Confirmation bias. Naast geld speelt daarbij ook heel sterk het merk Apple mee.
Ik denk dat hier op gedoeld wordt:

https://en.wikipedia.org/wiki/Buyer%27s_remorse

Veel mensen gaan natuurlijk aan zichzelf nooit toegeven dat ze iets slechts hebben gekocht. Want aan jezelf twijfelen is een van de engste dingen die er is. Het helpt op zich om er bewust van te zijn, maar ook dan is het lastig om echt objectief te blijven tegenover jezelf.

[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 30 november 2019 16:18]

Is net hetzelfde fenomeen als mensen die verdedigen dat ze door weinig te betalen veel meer hebben gewonnen. Het heet confirmation bias en iedereen lijdt aan dat fenomeen of je nu iets duur of goedkoop koopt. Beste voorbeeld zijn Aldi klanten "het eten uit de Aldi smaakt even goed als een ander merk" of "vind je het lekker? Haha het is van Aldi" alsof mensen het eten dat ze als gast krijgen voorgeschoteld zouden afkeuren
“ The noise-cancelling on the AirPods works well, yet there are several wireless earphones in this list that block out just as much sound in your office without offering ANC.”

Hier stopte ik met lezen. Dit lijkt me vooringenomen, onmogelijk en subjectief.

Er zijn altijd goedkopere alternatieven voor Apple producten, maar niets werkt zo fijn (samen, met andere Apple producten) en geeft je dezelfde ervaring.

[Reactie gewijzigd door DJH op 30 november 2019 18:38]

“ The noise-cancelling on the AirPods works well, yet there are several wireless earphones in this list that block out just as much sound in your office without offering ANC.”

Hier stopte ik met lezen. Dit lijkt me vooringenomen, onmogelijk en subjectief.
Ooit een keer goed afsluitende iem’s gehad dan? Want ik kan beamen dat dit zeker mogelijk is
Doe mij maar tests waarin ook iets wordt gezegd over vragen zoals of je deze toestellen kan repareren, batterijen wisselen etc.

AirPods: 0/10 bij ifixit. Als iets kapot gaat en als ook na een paar jaar de accu slap wordt, mag je deze 'mooie' product weg flikkeren... Zoiets ga ik zeker niet kopen. En andere in-ears scoren duidelijk beter...
Nee hoor, gewoon batterij laten vervangen in de Apple store.

https://support.apple.com/airpods/repair/service

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 30 november 2019 19:03]

Ze repareren ze niet, ze vervangen gewoon de oortjes.
En de oude worden gerecycled
Voor zover ze natuurlijk gerecycled kunnen worden. En een recycle proces is nog altijd een stuk vervuilender dan gewoon de batterij kunnen repareren. Maarja, de batterij kunnen repareren is jammer genoeg een uitzondering bij dit soort producten.
De beste op dit moment en niet alleen door zijn prijs is de Anker Soundcore Liberty 2 Pro , draadloze oordopjes met Astria Coaxial Acoustic Architecture, In-Ear Studio Performance, 32 uur accuvermogen, gepersonaliseerde EQ

Deze klinken op de iphone enorm geweldig en zijn erg goed en vooral als je goede audio kwaliteit wil met vooral de extra in de lage en hoge frequentiegebieden die de Anker wel kan bieden. De airpods pro zouden geen pro moeten worden genoemd, mede omdat ze geen 8,5 moeten zijn maar een 8 qua geluiden en qua prijs technisch zelf een 7,5. De Airbuds van Samsung zijn qua geluid een tikkie beter dan de airpods pro juist waar Apple een standaard oordopje afleverd als je dat gaat vergelijken met de Anker Soundcore liberty 2 Pro en die laatste komt idd op een 9 uit qua geluid en qua prijs in dit segment ook op een 9,5.

Ik moet wel aangeven dat gesprekken met de Apple airpod pro wel beter zijn dan met de Anker ,maar ik denk dat je deze headset van Anker puur moet kopen als je voor muziek gaat en sporadisch een gesprek moet voeren.

Als je voor design, brand en status gaat dan is de airpod pro de moeite waard om 100-140 euro meer te besteden. We weten allemaal dat er mensen zijn met een gezin die een ferrrari kopen en de ander een ctiroen gezinsauto. We hebben gelukkig allemaal een vrije keuze.

Wat ik wel merk dat oordopje die ik allemaal al eens getest heb dat dit ook per toestel kan verschillen qua geluid. De Anker werkt echt mooi op iphone's (x,11 etc) samsung (10 en 10 note) toestellen en daarnaast op de Huawei (>20) is het super goed. De huawei oordopjes freedubs 3 die ze gratis weggeven zijn qua prijs te duur en slechter dan airpod,Airbuds en Soundcore Liberty 2 Pro . Deze laatste is voor muziek de beste.

LET wel op dat je de Anker Anker Soundcore Liberty 2 Pro hebt en niet de standaard liberty 2 welke niet goed is qua geluid en van mij een 6,5 krijgt mede door de prijs op dit moment en totaal niet te vergelijken is met de pro editie.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 30 november 2019 12:56]

Dank je wel voor dit nuttige stuk leesvoer. Ik ben nog steeds erg blij met m'n eerste generatie AirPods en m'n geweten zat te dubben of ik bijna 300 euro uit wilde geven voor een set oordopjes (ja, de Apple marketing machine werkt goed). M'n geweten is er nu uit en mijn 300 euros blijven in m'n zak, ik lees niet genoeg vooruitgang om het er voor uit te geven. :)
Thanks! Heb je ook een suggestie voor iets vergelijkbaars, maar dan ook met goede microfoon? Prijs zou evt. ook best iets hoger mogen zijn.
Persoonlijk vind ik de AirPods Pro vergeleken met andere oordopjes veel fijner in het oor zitten. Als je ze een half uur hebt gebruikt doet je oor niet zo pijn als die ik voor de aanschaf ook had geprobeerd. Dit is eigenlijk wel £100 waard voor mij. Niks vervelender dan oorpijn na het gebruik van oordopjes.

De ANC werkt goed en filtert de Bakerloo Tube treinen redelijk goed uit en het geluid klikt ook prima maar ik kon nooit al goed verschil horen dus oordopjes :D
Zijn er oordopjes met beter geluid? Ja
Zijn er oordopjes met vergelijkbaar gebruikersgemak? Ja
Zijn er oordopjes met beter isolatie/acn? Ja
Zijn er oordopjes die goedkoper zijn? Ja
Zijn er oordopjes die niet zo compact zijn? Ja
Is er product die het allemaal tegelijk is? Nee.

Airpods vs Sony
Sony heeft iets beter geluid, maar mindere acn en een heel matige batterijduur.

Airpods vs Etymotic
De Etymotic heeft meer isolatie, maar klinkt minder neutraal. Het is ook bedraad waarbij natuurlijk ook voor en nadelen behoren.

Er zijn absoluut uitstekende alternatieven op de Apple AirPods Pro, maar de Airpods is ook gewoon een prima keuze.
Kortom de AirPods blinken nergens in uit en voor aspect is eigenlijk wel een beter en goedkoper alternatief te vinden. Dan vind ik €260 wel erg veel geld.
Mijn idee, zeker als de andere reviewer die hierboven geciteerd wordt aangeeft dat een product wat letterlijk één-tiende kost, net zo goed is.
Valt wel tegen, die 'mega test' is maar een lijstje van 1 schermpagina :-( Ik had juist een enorme uitdieping verwacht. Dit Tweakers artikel is een stuk beter.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 30 november 2019 17:39]

thanks!

Dankzij deze inkijk heb ik de ASHANLING MTW100 gehaald. Deze lijkt (om eens earbuds te proberen) een winnaar.
Ik zit wel in het Apple ecosysteem, maar ben geen fanboy die het nieuwste van het nieuwste wil. Omdat ik snel overprikkeld ben heb ik de Sony WH-1000XM3 voor in de trein en op het werk. Sinds ik de airpods pro heb, heb ik die niet meer gedragen. De airpods zijn echt fantastisch. Ze filteren niet zo goed het geluid weg als Sony over ear, maar die Sony voelde log, was veel gedoe met uit mijn tas halen en opbergen en is naar mijn mening 'te aanwezig' als je hem op hebt. Ook worden je oren warm. De airpods kunnen urenlang in mijn oren zitten zonder dat ze op de een of andere manier irriteren, het geluid vind ik goed (ben geen audiofiel) en de ANC werkt fantastisch. Je hoort stemmen en zo nog wel, maar op zo'n niveau dat het meer weg heeft van een kabbelend beekje dan harde geluiden. Het is voor mij precies goed om mij af te sluiten van de wereld. Fijn vind in het dat ik makkelijk kan schakelen naar de transparantie modus. Dit doe ik bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, waar ik op straat geen ANC aan heb, maar in het park wel, zodat ik tijdens het hardlopen in alle rust een luisterboek kan luisteren (ik vind hardlopen anders nogal saai). Ook met hardlopen zitten ze perfect. De prijs is hoog, maar voor mij zijn deze oordopjes en de rust die ze mij geven het absoluut waard. Ik neem ze overal mee naartoe (in m'n zak, wat niet met Sony mogelijk was) niet omdat het zulke leuke hebbedingetjes zijn of om te 'showen', maar gewoon omdat ze voor mij fantastisch werken. Overigens zien ze er vind ik ook beter uit dan de oudere airpods die ik lomper vind.

Nog een aanvulling: Bij Sony had ik echt last van de druk op m'n oren. Dat had ik ook bij Bose, die ik geprobeerd had. Bij airpods pro heb ik hier geen last van, waar ik ook erg blij mee ben.

[Reactie gewijzigd door MennoE op 30 november 2019 07:51]

Ik ben ook aan het twijfelen tussen de door jouw genoemde Sony, AirPods pro en de beats solo pro. Ik kan geen keuze maken. Ik heb nu een beats solo wireless.
Sony: over ear maakt de oren warm. Ben bang dat ik met mijn 4 Apple apparaten niet handig kan pairen. Wel goede ANC.
AirPods pro: twijfel aan de ANC. Ik weet niet of ik dit soort oortjes lekker vind. Krijg je geen last zoals bij van die schuim oordoppen. Alsof het je oor op rekt?
Solo pro: on ear voelt fijn. Handig aan/uit meganisme. Geen jack.

Lastig lastig.
De eerste dagen vond ik ze een beetje onwennig, inderdaad een beetje alsof ze je oren oprekken. Dat was na een paar dagen over en nu vind ik ze fantastisch zitten. Ik voel ze nauwelijks. Ze zitten beter dan de airpods eerste generatie die ik ook heb.
Hmm. Ik slaap wel regelmatig met van die ohropax doppen maar daar heb ik wel vrij veel last van. De normale AirPods passen mij wel heel goed, zelfs bij rennen en dergelijke.
Kun je me trouwens vertellen hoe die Sony met pairen is op verschillende Apple producten? Ik van dat bij Apple's eigen koptelefoons namelijk echt fantastisch.
De normale airpods passen mij ook goed, maar deze vind ik fijner.

Het pairen vind ik bij Sony ook goed. Zodra ik de koptelefoon aan zet is hij al gepaired met mijn iPhone. Enige verschil is dat ik de airpods niet aan hoef te zetten, maar alleen in m'n oren hoef te doen.
Ik bedoelde met meer apparaten. Bij Apple’s producten staan je AirPods als een audio/airplay devices overal. Hoe koppel je die Sony aan de je Mac, iPad of Apple Watch?
Oh sorry, heb Sony nooit gekoppeld aan iets anders dan mijn iPhone. Ik heb daar dus geen ervaring mee
En hoe zit het met verschillende producten (oprechte vraag)?

Ik heb 2nd gen AirPods, en gebruik ze op kantoor met mijn (werk) Macbook, onderweg met mijn iPhone, en regelmatig in combinatie met de iPad thuis. Switchen is niet anders dan op het apparaat wisselen van uitvoer, de verbinding verloopt vervolgens automatisch.

Met bluetooth was het vroeger een heel gedoe (uitzetten of opnieuw in pairing mode, opnieuw verbinden, hopen dat ie niet automatisch weer verbindt tussentijds met het vorige apparaat of daarvan de bluetooth uitzetten en nog eens proberen)
De Sony heeft ook een in ear alternatief dus begrijp het verhaal van oren warm wegens over ear niet. De wf-1000 xm3
Als je verder had gelezen hebben die doppen voor mij ook een nadeel. En ik moet dus een afweging maken.
Sony heeft natuurlijk ook draadloze in-ears. En die zijn ook prima.
Met overigens een paar goeie black friday (waarschijnlijk ook cyber monday) deals waarin deze NC in-ears 100 euro minder kosten dan de Airpod Pro's!
Wel zonder de integratie, en dezelfde mobiliteit, kan toch die 100 euro waard zijn. Ik vind het prettig dat de airpods in het kleine zakje in mijn rechter broekzak past. Die sony's doen dat niet.
Helemaal waar, zelf heb ik overigens ook de Airpod Pro een aantal weken geleden aangeschaft maar de Sony's zijn zeker geen verkeerd alternatief voor een heel schappelijke prijs. Zeker als je geen Ios gebruikt.
Draag comfort is voor mij ook een rede geweest, praktisch ieder headsetjr in oor ging naar tijdje 30-60mim irriteren, AirPods kan ik uren gebruiken zonder enige irritatie. Kans dat nog iets anders dan deze gebruik acht ik minimaal. Geluid vind ik goed, maar data egt nix. Geluid van een 30euro setje vind ik ook prima (ik hoor “premium” geluid of budget setje, amper verschil)
Ik ben het echt 100% met je eens. Wat het is met de airpods (mijn voorgaande airpods 2 and nu de Pro), is dat het geen "moeite" kost, ik heb ze, maar voel ze niet (zowel fysiek, als psychlogisch). Alles voelt heel natuurlijk aan. Fysieke eigenschappen zijn, geen druk in mijn oren en geen warmte ontwikkling. Maar ook taken zoals het pairen met je device en het opladen (opladen gaat simpel op mijn draadloze Qi charger op mijn bureau). Ik denk er gewoon niet meer bij na. Ik ben geen audiofiel, maar zowel mijn normale airpods (2) als mijn pro vind ik echt waanzinnig klinken, vooral als ik luister naar podcast met veel stereo en binaural geluidseffecten. Ik verbaas me eigenlijk om hoe mooi het klinkt. Ik weet en hoor van mensen dat er beter klinkende apparaten zijn, maar ik bedoel, ze klinken al zo perfect, ik mis echt niets.

Uiteraard heb ik hier en daar wat semi-draadloze, en volledig draadloze apparaten geprobeerd. Maar die nam ik alleen mee wanneer ik wist dat ik iets te luisteren moest hebben onderweg. Mijn airpods daarentegen neem religieus overal mee naartoe, mede omdat ze dus geen "moeite" kosten en niet "aanwezig" zijn. Ik bel tegenwoordig ook echt nooit met de oorspeakers of luidsprekers van mijn telefoon, ik heb altijd óf mijn airpods 2 of airpods pro in.

Laatste punt die ik ga maken is minder belangrijk voor mij, maar het is toch een positief puntje. Ik vind ze er echt gaaf uitzien, en het past heel goed op mijn hoofd.

De prijs is wat aan de hoge kant, maar gezien hoe vaak ik ze gebruik en er echt van geniet vind ik het zijn prijs dubbel en dwars waard.
Jaja, grote overkoepelende koptelefoon vergelijken met oortjes en dan klagen dat je warme oren krijgt en dat ie log is. Appels peren vergelijking natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 30 november 2019 08:34]

Hij vergelijkt ook appels en peren om tot de conclusie te komen dat hij meer van appels blijkt te houden. En dat is helemaal prima. Dit is geen review van het product maar een gebruikerservaring in de comments en daarbij is het belangrijk wat de gebruikers er van vindt :) En ik geef hem groot gelijk, want hoewel ik enorm houd van mijn Sony ANC over ear zijn de nadelen die hij noemt voor mij ook van toepassing. En dan zijn lichte dopjes best prettig. Toch bestaan ze voor mij goed naast elkaar.
Huh, ik kan maar een paar oordopjes tegelijkertijd dragen. Dan mag ik toch concluderen dat ik de airpods liever draag dan sony over ear? En Tweakers maakt de vergelijking toch ook? Net zoals elke andere review site?
Maar dan heb je het over draadloos in-ear in vergelijking met een volwaardige hoofdtelefoon.
Merk staat hier dus los van. Het is meer je ervaring qua gebruiksgemak tussen deze 2 verschillende audio producten.

Echter lijk jij het (kijkend naar de reacties) bij merk te willen vergelijken: Apple is beter dan Sony.
Terwijl je bedoelt: in ear is fijner dan on ear.

Het komt dus een beetje verwarrend over :D

Ik vind namelijk een Ferrari veel beter dan een Honda motor. Ja oke het geluid is van beide oke, maar de Ferrari geeft net wat meer mogelijkheden en zit net iets fijner vergeleken de Honda tweewieler. Ook in de winter pak je sneller de Ferrari dan de Honda motor.
Ja ze brengen je beide van A naar B.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 30 november 2019 09:32]

Daar heb je gelijk in, is misschien verwarrend. Ik vergeleek met Sony omdat ik verder alleen die oordoppen heb. Het gaat mij niet om een merk verschil.
Apple met peers vergelijken?
De accucapaciteit van de AirPods Pro is verhoogd, dus dat is goed nieuws. In de AirPods zat een accu met 0,9Wh en in de AirPods Pro zit een accu met 1,6Wh. Aangezien het gaat om accu's met 3,7V, is dit omgerekend 25 en 43mAh. Dat is dus een aanzienlijke stap.
25 mAh x 3.7 volt is 92 mWh, 0.09 Wh
43 mAh x 3.7 volt is 159 mWh, 0.16 Wh

Een beetje telefoon heeft een 10 Wh accu. No way dat de ieniminie accu in de airpod 1/10e is van die van een telefoon :P

De accucapaciteit is dus 90 mWh voor het oude model en 160 mWh voor het nieuwe model.

[Reactie gewijzigd door Theo op 30 november 2019 09:36]

Hebben deze oortjes nog steeds het probleem dat ze heel veel geluid 'lekken' naar de buitenomgeving, zoals bij de airpods?
Als ik ze in bed in heb 's avonds om nog een muziekje / videootje te kijken en m'n vrouw ligt naast me hoort ze er helemaal niks van. En die hoort een mug 2 kamers verderop zoemen.
Qua design zijn zulke oordopjes natuurlijk hartstikke mooi. Maar vroeger (toen ik nog naar school fietste) had ik altijd het probleem dat die dingen uit het oor vallen.

Hoe zit dat nu met die draadloze dingen. Komt dat uit het oor vallen normaal gesproken door de kabel die eraan zit?

Is natuurlijk zonde als je nieuwe airpods na 5 minuten op de grond vallen.
Ik heb de indruk dat de kabel inderdaad het probleem is.

Zelf heb ik deze oortjes nu al een maand en ze zijn nog nooit uitgevallen tijdens het fietsen naar werk.
Dat vraag ik me ook altijd af. Je ziet er hordes mee, dus we kunnen concluderen dat hij bij de meeste mensen niet zomaar uitvalt. Tegelijk in-ears met een draadje zitten goed bij mij, maar ik zou zeker niet €280 daaraan toevertrouwen.

Ik heb recent een keer heel goedkoop een stel draadloze oordopjes gekocht om te proberen, en die hadden ook gewoon zo'n rubberen systeem. En ja, die waren goedkoop, gewichtsverdeling was minder, etc. En de tweede keer dat ik ermee fietste viel er één uit. Ondanks dat doordat ik wist waar hij verbinding maakte met mijn telefoon ik hem tot een meter of 10 kon localizeren, heb ik hem nooit terug gevonden in het hoge gras waar hij moest liggen. Oftewel blijkbaar werkt het voor de meeste mensen wel, maar ik ga niet €280 riskeren als ik al weet dat zulk soort dopjes vaak bij mij toch niet zo stevig zitten.
Bij mij vielen ze nooit uit mijn oren tenzij ik zelf perongeluk tegen aanstoot met een handdoek ofzo en dan zelfs niet altijd. En ik gebruik ze tijdens het sporten( hardlopen, fitness, interval training, boksen).

Toen ik nog de bedrade versie had gebeurde mij het vaker en vooral omdat het draadje ergens achter bleef hangen en ik moest altijd mijn telefoon ergens in mijn kleding positioneren zodat er genoeg draadruimte Over was.
Nu met draadloos kan ik mijn telefoon ergens neerleggen of in mijn broekzak houden.
Ik heb de eerste generatie AirPods en het fijne aan die dopjes is dat ik ze op de fiets in kan hebben en nog steeds wat omgevingsgeluid hoor en dus het verkeer.
Nadeel van deze dopjes lijkt me dat ze zelfs zonder NC al veel geluid afschermen. Iemand ervaring?
Ze lijken me een erg fijn alternatief voor de over-ears van Sony in het vliegtuig, lekker compact I.p.v. logge dingen. Maar voor het overige twijfel ik en lijken de normale AirPods mij fijner in gebruik.
Iets anders: hoe lang houden je accu’s het nu nog uit?
Dat moet ik binnenkort nog eens even goed testen, maar ik merk dat de batterijen nu wel echt achteruit gaan. De twijfel is straks, of battery replacement programma of de Airpods pro. Die dingen lijken me echt wel ideaal voor het reizen, waar ik nu de forse Sony MX2 in het vliegtuig gebruik.
Transparency mode fungeeet als een soort gehoorapparaat; je hoort alles er doorheen als je wil.
Transparency mode lost je probleem op, is ook in de review beschreven btw
Ik zag het, maar vroeg me af hoe dit zich verhoudt t.o.v de gewone AirPods.
Tja waarschijnlijk kan ik daar alleen achterkomend door ze te proberen.
Mijn Airpods pro laten in Transparency meer geluid door dan mijn first gen Airpods.
Het komt ook versterkt via de microfoon binnen lijkt het wel.

Voor op kantoor wel fijn overigens, zo kan ik wat luisteren maar blijf ik aanspreekbaar.
Wil ik dat niet dan zet ik ANC aan.
Iets wat ook wel aangehaald had mogen worden:

Waarom Airpods een last voor het milieu zijn

[Reactie gewijzigd door Roxsman op 30 november 2019 08:10]

Dat mag dan bij elke review van een product met niet-verwisselbare accu genoemd worden. Dat is in feite de conclusie: (1) denk na of je een nieuw product wel echt nodig hebt, (2) kies zo min mogelijk producten met een accu en (3) kies producten waarvan de repareerbaarheid hoog is en de eventuele accu verwisselbaar.
Eens, maar dat neemt mijns inziens niet weg dat de duurzaamheid van een product een thema is wat wel besproken dient te worden in een review. Niettemeer om het feit dat deze producten zodanig slecht scoren op het gebied van repareerbaarheid en duurzaamheid dat het niet bepaald bijdraagt aan een betere wereld. :)
De afgelopen 10 jaar heb ik denk ik per jaar 2 of meerdere setjes bedrade oordopjes weg kunnen gooien door kabelbreuk. Hoe is dat anders?

Precies. Sinds ik airpods heb (1e generatie dus nu 3 jaar geleden) heb ik geen enkel setje meer weg hoeven gooien.

Derhalve hebben airpods nu al mijn footprint gereduceerd.


Leuk argument hoor, maar vroeger had je van die €1 headphones die je na een week weg kon pleuren. De wereld veranderd niet en zal altijd wegwerp meuk blijven gebruiken. Nu kost die wegwerp meuk alleen veeeel meer geld en doe je er gelukkig ook wel langer mee. Uiteindelijk is de netto footprint dus lager dan dat het was met het goedkopere spul. Win win voor het milieu dus.
De afgelopen 10 jaar heb ik denk ik per jaar 2 of meerdere setjes bedrade oordopjes weg kunnen gooien door kabelbreuk. Hoe is dat anders?
Het is anders in omdat de chemicaliën in accu's erg milieu belastend zijn.
De afgelopen 10 jaar heb ik denk ik per jaar 2 of meerdere setjes bedrade oordopjes weg kunnen gooien door kabelbreuk. Hoe is dat anders?
Het feit dat je ze hebt weggegooid in plaats van gebruik te maken van de garantie maakt het anders.
Terugbrengen naar het verkooppunt heeft als bijkomend voordeel dat de oude oordopjes gerecycled worden in plaats van in een vuilverbrander terecht te komen.
Uiteindelijk is de netto footprint dus lager dan dat het was met het goedkopere spul. Win win voor het milieu dus.
Zou goed kunnen hoor, maar heb je hierin ook drie jaar lang je airpods opladen meegenomen?
Daarmee ga je er dus vanuit dat een setje Airpods het wint op basis van duurzaamheid ten opzichte van meerdere sets bedrade oordoppen?

Dan ben ik dan wel benieuwd hoe je daarbij komt; het vervaardigen van een accu is vele malen vervuilender dan het vervaardigen van een kabeltje voor je oordoppen. Daarnaast is kabelbreuk ook nog te repareren en hoef je het dus niet meteen weg te gooien. Je hebt dan in ieder geval nog de mogelijkheid je geliefde headphones te blijven gebruiken als je dat graag wilt.

Ik heb niets tegen Airpods maar het blijft idioot dat je geen mogelijkheid hebt de accu te vervangen en daarmee is het in feite niets meer dan een uitgesteld wegwerpproduct. Met Apples zogenaamde duurzaamheidsambities kan ik dit dan ook slecht rijmen.
Bedankt. Ik wilde net een post plaatsen over de verwachte levensduur van de accu. Inderdaad van de zotte. 18 maand en niet te vervangen. Plantronics heeft dezelfde problemen en ook nog niet kunnen oplossen (maar die draaien al aardig wat langer mee in de BT markt).
Wat ik eigenlijk mis in elke review is hoe goed ze zijn tijdens het bellen. Ik frustreer me namelijk enorm over het feit dat de AirPods 1 tijdens het bellen al het omgevingsgeluid doorgeven. In het OV zijn hierdoor de mensen om mij heen en de metro oproepen beter te horen dan mijn stem. Hierdoor is het moeilijk een fatsoenlijk gesprek te voeren in het OV.

Heeft iemand hier al ervaringen mee met de AirPods Pro?
Ik wilde iets typen over hoe bellende mensen anderen in het OV frustreren, maar dat is wel erg off-topic.
Die AirPods Pro helpen wel goed tegen bellende mensen in het OV overigens. ;)

@OMEGA_ReD Bellen met ANC aan is echt heel irritant omdat je jezelf niet hoort en dus ook je stemvolume niet kan aanpassen naar de omgeving.

[Reactie gewijzigd door Froggle op 30 november 2019 12:20]

Dat vond ik vooral irritant met m’n Bose (QC25).. met de AirPods heb ik dat effect veel minder. En de AirPods hebben dan nog altijd die transparantiemodus wat m’n Bose niet had.
Toch heb je het nu dus gedaan.
Ik belde van de week vanuit de (rijdende) auto naar huis, geen bijzonder stille auto (VW Polo uit 2010 of zo) vanaf de snelweg en m’n vrouw vroeg na 10 minuten bellen of ik al onderweg was.

Dus ja. Dat gaat uitstekend 😊
Mooi! Dank voor je reactie😄
Naar ik begrijp is de geluidskwaliteit van de Airpod Pro’s redelijk, en vooral het gebruikersgemak zeer goed. Voor sommigen misschien een 8.5 waard, maar niet in een algemene review. Voor zo’n hoge score moeten beiden minimaal goed zijn naar mijn mening.
De geluidskwaliteit is beter dan redelijk. Uit de tekst:
De AirPods Pro klinken dus goed.
Ik baseer me op andere reviewers, met een kritischere mening. Het geluid is beter dan de oudere Airpods, maar nog steeds niet “goed” te noemen. In vrijwel alles, op gebruikersgemak na verslaat de Sony WF-1000XM3 de airpods met afstand. Typerend voor Apple om met zo’n halfbakken en overprijst product te komen. Dat was de strekking die mij uit reviews is bijgebleven.
Ben ik nou de enige, maar ik vind het nogal apart dat er bij een review van dopjes bij de conclusie geen woord gerept wordt over de geluidskwaliteit...? Dat lijkt me toch wel vrij belangrijk.. zeker gezien dat toch wel de achilleshiel van de Apple buds is.

Beetje gekke review zo...het is alsof je een auto review kijkt waar bij het eindoordeel nergens gesproken wordt over hoe hij nou precies rijdt.
Heb je de review ook gelezen? Er wordt zeker gerept over geluidskwaliteit. Sterker nog: er is een hoofdstuk dat zo heet.
Het staat er wel. heb erover heen gelezen , mijn excuses.

Iets beter dus dan de voorgangers. dat mag dan ook zeker wel , gezien de prijs.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 30 november 2019 15:08]

1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Smartphones

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True