Het is een beetje raar gegaan. Op 19 september kwam iOS 13.0 voor iPhones uit. Vijf dagen later kwam iOS 13.1 alweer uit. Vervolgens volgden binnen een week 13.1.1 en 13.1.2. Nu, begin oktober, heeft Apple alweer de eerste bèta van 13.2 verspreid. Wat is daar gebeurd? Daarover kunnen we alleen speculeren. Het begon er al eerder op te lijken dat iOS 13 niet op tijd klaar zou zijn voor de release. De bèta's waren er sinds juni, maar testers kwamen erachter dat de vooruitgang in het stabiel krijgen van het besturingssysteem niet zo snel ging als in voorgaande jaren. Bovendien kwam iPadOS, de versie voor tablets, later uit dan die voor telefoons, en dat is niet eerder gebeurd.
Wat doe je dan, als je Apple bent? Stel je de release van je gloednieuwe iPhones, die al met miljoenen tegelijk van de productieband rollen, uit zodat de software iets meer klaar is? Of ga je snel werken aan het patchen van een buggy besturingssysteem? De snelle updates wijzen erop dat de fabrikant voor het laatste heeft gekozen. Dat is een prima strategie, maar die stelt ons als testers voor een dilemma. Wanneer zetten we een streep onder de accutests? We hebben ervoor gekozen om dat te doen met iOS 13.1 en iPadOS 13.1; Apple geeft zelf aan dat die stabiel zijn.
Laten we eerlijk zijn; software is geen vaststaand gegeven. Wat we nu meten, kan over een paar weken of maanden anders zijn. De houdbaarheid van een test als deze is daarom per definitie beperkt. Desondanks geeft hij een beeld wat deze upgrades naar iOS 13 en 13.1 doen met apparaten die Apple in het afgelopen jaar heeft uitgebracht.
We hebben iOS 13.1 getest op zes verschillende apparaten: twee van de meest recente iPhones, twee van de meest recente iPads en een iPhone en iPad met de oudste ondersteunde processor, de iPad Air 2 uit 2014 en iPhone SE uit 2016.
Compatibele apparaten |
iOS |
iPad OS |
2019 |
iPhone 11, 11 Pro, 11 Pro Max iPod touch V7 |
iPad Air (2019)*, Mini (2019), iPad 10.2 (2019) |
2018 |
iPhone XR*, XS, XS Max* |
iPad Pro 11, Pro 12.9*, iPad (2018) |
2017 |
iPhone X, 8, 8 Plus |
iPad Pro 10.5, Pro 12.9, iPad (2017) |
2016 |
iPhone 7, 7 Plus, SE* |
iPad Pro 9.7, Pro 12.9, iPad (2016) |
2015 |
iPhone 6s, 6s Plus |
iPad Pro 12.9, Mini 4 |
2014 |
|
iPad Air 2* |
* De cursief gedrukte modellen met sterretje erachter hebben we getest voor dit verhaal
/i/2003069664.jpeg?f=imagenormal)
De accutests laten een gemengd beeld zien, waarin geen duidelijke trend te ontdekken is. Van de geteste apparaten verloor de iPad Air op 4g het meest aan accuduur, maar ook de XR op wifi kwam veel lager uit. Aan de andere kant won de XS Max op 4g er wat tijd bij en de XR deed op 4g gek genoeg hetzelfde. Alle apparaten stonden zoals altijd voor de tests op 250 candela per vierkante meter.
De XR laat de meest gemengde resultaten zien. Op wifi gaat de accuduur erop achteruit, bij 4g zien we een kleine vooruitgang. Omdat de XS Max relatief ook een goede sprong laat zien op 4g, denken we dat Apple een manier heeft gevonden om de Intel-modem in beide apparaten zuiniger te laten werken onder dezelfde omstandigheden.
De XS Max heeft geen enkele wijziging op wifi, maar op 4g is het verschil met wifi minder groot geworden. Omdat we ook data hebben over iOS 13.0, die tests hadden we al gedraaid, kunnen we zien dat dit verbeteringen zijn die speciek in 13.1 zaten. Onder 13.0 scoorden de XS Max en XR beide veel minder dan onder 13.1 op de 4g-test. We kunnen niets bewijzen, maar het is interessant om te weten dat de Intel-engineers die de modem hebben ontworpen, nu bij Apple werken.
Bij de iPhone SE zien we geen verandering ten opzichte van iPhone 9.3, waarmee hij uitkwam. Alle upgrades sinds die tijd hebben dus geen meetbare invloed gehad op hoe lang de accu meegaat op onze browsetest; hij komt nog steeds tot rond negen uur en twintig minuten.
IPads
De verbeteringen op 4g-gebied zijn niet te zien in iPadOS 13.1. Dat is vreemd, omdat het om dezelfde Intel-modem gaat. We hebben geen idee waarom dat is, al zou het kunnen dat Apple prioriteit heeft gegeven aan software voor iPhones, omdat er veel meer iPhones dan iPads met 4g zijn.
Bij de iPad Pro zien we hetzelfde beeld; op wifi en 4g snoept iPadOS 13.1 iets van de accuduur af. Dat effect is meetbaar, maar niet dramatisch.
Op de iPair Air 2 is het beeld een stuk rooskleuriger. We kunnen alleen de cijfers terughalen van iOS 9 en 8.1, want het is niet mogelijk om willekeurige iOS-versies op apparaten te installeren. We kunnen dus alleen vergelijken met versies van jaren geleden. Daaruit blijkt dat de accuduur er alleen maar op vooruitgegaan is. Net als bij de SE hebben we geen resultaat van de 4g-test.
Tot slot voor de liefhebbers een opsomming van de resultaten met percentages. Dan is het gemengde beeld duidelijk zichtbaar. Zeker de achteruitgang in accuduur van de iPads is daarin goed te zien. We hebben een goed beeld, omdat we ook resultaten van 13.0 hebben. Die liggen, behalve de 4g-resultaten van de iPhones, in lijn met die onder 13.1.
Je hebt al kunnen lezen over iOS 13 in onze preview en in onze iPhone 11-serie-review. Dit is dus meer een reminder dan een echt nieuwe samenvatting; de wijzigingen die Apple had aangekondigd, zijn er gekomen.
Behalve veranderingen onder de motorkap zijn er ook wijzigingen die je duidelijk kunt zien. De meest in het oog springende heeft een plekje in de set-up gekregen, want het is nu mogelijk om een donkere modus in te stellen. Daarbij is er een extra vinkje om de dock en de wallpaper donkerder te maken.
Een andere uiterlijke wijziging is het Deel-venster. Dat is stevig opgeknapt. Bovenaan staat nu wat je deelt, in plaats van een grote Airdrop-knop. Daaronder staan eventueel personen aan wie het logisch is om dat mee te delen.
Een andere, kleinere wijziging is de bediening van het volume. Niet langer zet iOS een hinderlijke melding midden over je scherm, maar het is een subtiele slider aan de linkerkant geworden. De volumeslider in video's staat ongewijzigd rechtsboven in beeld.
De app met de grootste update is Foto's. Dat heeft nu een nieuwe weergave met tabbladen, die dagen, maanden of jaren samenvat en op die dag of dat moment relevante foto's laat zien. Dat ziet er gelikt uit en gebruikers van die app zullen het kunnen waarderen. Ook het veranderen van het overzicht door in- of uit te zoomen is fijn.
Verder ziet de interface voor bewerkingen van foto's er anders uit. Hij is iets duidelijker geworden, met bolletjes en sliders. Nieuw is een manier om het perspectief van foto's te wijzigen, zowel horizontaal als verticaal. Dat is een leuke toevoeging.
Er zit onder de motorkap nog een aantal wijzigingen die lastiger in beeld te brengen zijn. Zo heeft Apple de nfc-chip opengesteld voor meer toepassingen, waaronder voor inchecken in het ov in diverse landen. Nfc werkt nu, net als bluetooth, samen met Shortcuts als triggers, waardoor je bijvoorbeeld acties kunt koppelen aan het scannen van een bepaalde nfc-tag.
Over bluetooth gesproken: ook daaraan is het nodige gewijzigd. Zo is het mogelijk om twee audioapparaten aan te sluiten en is er ondersteuning voor PS4- en Xbox-controllers voor het spelen van games. Voor Homekit is er beveiligde opslag voor camera's gekomen. Ook komen er routers met Homekit-integratie, die automatisch een firewall plaatsen tussen diverse apparaten. Die moeten dit najaar uitkomen.
Een van de grote wijzigingen is de nieuwe interface voor CarPlay. Dat vereist uiteraard een auto die integratie heeft met CarPlay en daardoor hebben we het niet kunnen proberen.
/i/2002807668.jpeg?f=imagenormal)
IPadOS
Als je een upgrade uitvoert, krijg je ineens een ander besturingssysteem; je gaat op een iPad van iOS 12.4.1 naar iPadOS, in elk geval in de marketing. De softwareversies zijn nog steeds gelijk, maar het opent de mogelijkheid om de besturingssystemen apart van elkaar verder te ontwikkelen.
De interface van iPadOS kent behoorlijk wat wijzigingen ten opzichte van iOS. Zo is er nu ruimte voor widgets aan de linkerkant van het eerste homescreen in landscape, waardoor een iOS-homescreen nu voor het eerst meer is dan rijen en kolommen vol snelkoppelingen. Het maakt beter gebruik van de beschikbare ruimte en is een fijne aanpassing.

De grootste toevoeging is echter het kunnen openen van meer dan één venster van een app. Dat klinkt als iets heel basaals en dat is het ook, maar nu kun je dus verschillende vensters van Safari, Mail of welke app dan ook naast elkaar hebben openstaan. Dat is vooral belangrijk voor Catalyst, het Apple-project om iPad-apps op de Mac te laten werken. Daarvoor was dit hard nodig, maar ook op de iPad is het heel welkom.
Bovendien werkt multitasking nu iets uitgebreider. In slide-over, waarbij een app in een venster over een andere app heen zit, is het nu mogelijk om diverse apps achter elkaar open te hebben en daartussen te wisselen met een eigen 'homebalk', zoals die ook onder in beeld zit. Het praktische nut is misschien beperkt, maar het is fijn dat het nu kan.
Daarnaast zijn er gebaren bijgekomen om met drie vingers tekst te kopiëren, te plakken en die plakactie weer ongedaan te maken. Daarvoor moet je knijpen en spreiden met drie vingers en dat lijkt handig, maar valt in de praktijk niet mee, vooral doordat diezelfde gebaren met twee en vier vingers iets heel anders doen in de interface. Het voelt daardoor niet heel intuïtief aan.
Onder de motorkap is ook veel veranderd; de latency van de Apple Pencil gaat omlaag van 20 naar 9ms, zo claimt Apple. Interessanter is dat je nu meer kunt met de usb-c-poort op de iPad Pro's van vorig jaar. Daarop kun je nu usb-sticks aansluiten, die je vervolgens kunt beheren in Bestanden. Als je er een usb-stick insteekt, gebeurt er in eerste instantie niets op het scherm, maar in Bestanden is hij te benaderen. Vervolgens kun je er bestanden opzetten of afhalen. Dat klinkt als een basisfunctie van een computer en dat is het ook, maar het is fijn dat het kan. Ook kun je foto's rechtstreeks importeren in Lightroom en fotografen zullen dat ongetwijfeld waarderen.
Dan zijn er nog twee grote wijzigingen aan te stippen. De eerste is Safari. Dat is volgens Apple meer een 'desktop-class'-browser dan op iPhones. Het vraagt dus op veel sites de desktopversie op en laat die ook zien. Het blijkt inderdaad beter in browsen dan onder iOS 12. Aan de andere kant ís het nog geen desktopbrowser; Apple ondersteunt pwa's nog altijd niet volledig. Met ondersteuning voor pwa-standaarden kunnen webapps bijvoorbeeld pushnotificaties sturen of op de achtergrond synchroniseren. Dat had het gat met bijvoorbeeld Chrome OS kunnen verkleinen. De nieuwe versie van Safari is wél een stap in de goede richting van een volledige desktopervaring.
Een andere stap richting desktops is de ondersteuning van muizen. Dat is duidelijk geen primaire inputmethode. Het zit onder AssistiveTouch, een toegankelijkheidsoptie. Zo moet je het ook zien van Apple: een alternatieve input voor mensen die het touchscreen niet de hele tijd kunnen aanraken. Is het ook een goede input voor mensen die het scherm niet de hele tijd wíllen aanraken? Dat kan, maar vereist wel wat aanpassing. De cursor is een groot rondje en geen subtiele aanwijzer. Bovendien gaat hij standaard vrij snel, maar bovenal is er geen manier om met een aangesloten muis de gebaren na te doen. Het gebruiksgemak gaat er dus niet direct van omhoog. Aan de andere kant: voor mensen die graag een muis gebruiken op een computer, is er nu in elk geval een manier om het proberen. Om te laten zien hoe het ongeveer werkt, hebben we met de ingebouwde schermopnamefunctie een video gemaakt.
De release van iOS 13 bij Apple verliep rommelig. Het kwam uit voor iPhones, maar iPads gingen na de bèta's gelijk naar iPadOS 13.1. En nu komt 13.2 er alweer aan, dat vermoedelijk weer wijzigingen zal bevatten die nu nog niet bekend zijn.
Dat heeft voordelen en nadelen. Wie snel de upgrade heeft uitgevoerd, zal vaker moeten updaten dan in andere jaren. Wie daarentegen steevast even wacht, heeft nu profijt en kan rechtstreeks naar de nieuwe versie. In iOS 13 zitten voor veel mensen fijne verbeteringen, zoals een donkere modus, een nieuw deelvenster en een nieuwe versie van CarPlay. In iPadOS zit onder meer betere multitasking, een iets gewijzigd homescreen en ondersteuning voor muizen.
De accutests hebben een gemengd beeld opgeleverd. De 4g-tests van iPhones tonen aan dat Apple nog steeds aandacht heeft voor oudere apparaten. Ten opzichte van 12.0 én 13.0 gaan de XR en XS Max erop vooruit. Bij de SE is er geen meetbare verandering. Bij iPads is geen enkele verbetering te zien en is de accuduur alleen een beetje minder geworden, behalve bij de Air 2 die er juist op vooruitgaat.
De vraag is hoe het verder zal gaan. Het is duidelijk dat Apple nog niet klaar is met iOS 13 en vermoedelijk zal er nog veel meer gebeuren met de software voordat al deze apparaten volgend jaar een upgrade naar iOS 14 krijgen.