Inleiding
Toch maar weer eens proberen om van Android naar iOS over te stappen? Dat vroeg ik mezelf na jaren weer eens af. Ondanks dat ik al eerder een iPhone heb gehad, liep ik de afgelopen jaren liever rond met een Android-telefoon in mijn broekzak. De technerd in mij zorgt er echter voor dat ik zo nu en dan weer eens weer nieuwsgierig ben naar het andere OS. Zo ook nu met de iPhone Xr.
Na eerder een iPhone 6s plus te hebben gehad, maar om diverse redenen toen niet bij iOS wilde blijven, nu dus opnieuw een migratie vanaf Android aangedurfd. Wat mij betreft is de Xr het enige interessante toestel van Apple wat momenteel te koop is. Een mooi en modern design, goede specificaties en een -voor Apple begrippen- gunstige prijs-kwaliteit verhouding. De iPhone Xs is mij te duur en de iPhone 8 heeft een kleiner scherm. Beiden spreken mij dus niet aan. De Xr deed dat wél. Tijd om deze gloednieuwe iPhone eens onder de loep te nemen.
Uitpakken!
De iPhone Xr wordt net als andere iPhones geleverd in een witte, strak vormgegeven doos. In de doos tref je, naast de telefoon, overigens niet veel zaken aan. Een trage 5 watt oplader en een set oortjes, dat was het eigenlijk wel. Met het uitpakken ben je dus snel klaar. Van eerdere Android telefoons ben ik gewend dat er nog wel eens een snellader, hoesje, screenprotector of een 3,5 mm verloopstekkertje mee wordt geleverd. Maar bij Apple geen weggevertjes. Wil je gebruik maken van je eigen oortjes, mag je voor een tientje zélf een verloopkabeltje aanschaffen. Jammer!
Na het verwijderen van een berg plastic komt de glimmende nieuwe iPhone tevoorschijn. Ik heb gekozen voor de witte versie. Een neutrale, behouden keuze. Net als zwart. Voor de waaghalzen onder ons zijn er ook opvallende kleuren te verkrijgen: geel, oranje/roze, rood en blauw.
Zowel de voor als achterkant is gemaakt van glas. De randen zijn opgetrokken uit aluminium en dus niet van staal zoals de Xs-modellen. Bij de witte versie zijn de randen zilverkleurig, vergelijkbaar met eerdere iPhones. Bij de gekleurde modellen is de rand voorzien van eenzelfde kleur als de achterkant. De bezel rond het scherm is altijd zwart, ongeacht de gekozen kleur.
De telefoon ligt door de afgronden hoeken prettig in de hand, maar voelt wel erg zwaar aan. De een zal dat prettiger vinden dan de ander. De telefoon is ook vrij dik, een stuk dikker dan een iPhone 8. De camera steekt nog altijd uit en dat is jammer aangezien de Xr al zo dik is. Stevig is hij wel, mede door het gewicht heb je het idee een ijzersterke telefoon in handen te hebben waarmee je voor je gevoel een ruit zou kunnen ingooien.
Vrijwel direct na het uitpakken heb ik de iPhone ingesloten in een Spigen AirSkin hoesje om de glazen achterkant te beschermen. Dit is een dun hoesje en zal waarschijnlijk niet veel bescherming bieden bij een val, maar wel tegen krassen. Er zijn op moment van schrijven echter al vele verschillende hoesjes verschenen voor de Xr, dus voor iedereen zit er een geschikt hoesje tussen.
:strip_exif()/m/344188/1GjFgaYQqyANVwV1y7SKbqFxLHaPz0lwj6hMlNXFs1o8fJ43TK?f=620xauto)
Prestaties en gebruikservaring
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de iPhone Xr is razendsnel. Dat is niets nieuws onder de zon, want de telefoons van Apple staan elk jaar weer steevast bovenaan in alle grafiekjes op het vlak van prestaties. De Apple A12 is daarop geen uitzondering. In de dagelijkse praktijk is de snelheidservaring in ieder geval ook erg goed, apps starten over het algemeen gewoon erg snel op. Apps blijven ook lang hangen in het geheugen, dankzij de 3GB ram. Een GB méér dan de ‘instap’ iPhones van vorig jaar. Hierdoor blijven apps langer actief op de achtergrond wat ook uitwerkt in het ‘soepele’ gevoel dat je bij de iPhone Xr krijgt, omdat het herladen van apps tot een minimum is beperkt.
Wat daarbij ook helpt is de ongeëvenaard soepele, vloeiende gebruikservaring van iOS. De animaties vliegen zoals gewend van een iPhone van je scherm af. Als je hiervan houdt, zoals ik, dan kun je je lol op met deze iPhone. Haperingen en stutters die zo nu en dan bij Android voorkomen, hoe snel en modern de telefoon ook is, ben ik op iOS nog niet tegengekomen. Dat voelt goed, want ook al heeft de telefoon het even zwaar, hij zal je dat in ieder geval niet zo snel laten merken in de UI.
Face ID vs touch ID
Een van de grootse uiterlijke verschillen ten opzichte van de iPhone 8 is natuurlijk het ontbreken van de home knop en de daarin geïntegreerde vingerafdrukscanner. Daarmee is touch ID inmiddels bedankt voor zijn diensten en opgevolgd door face ID, waarmee je kunt ontgrendelen door lief naar de telefoon te kijken. Tegen mijn verwachting in werkt dit eigenlijk heel goed en misschien zelfs wel beter dan touch ID. Met natte of ietwat zweterige warme handen wilde touch ID bepaald niet meewerken, maar dat probleem zul je met face ID niet hebben. Het gebeurt zelden tot nooit dat mijn gezicht niet wordt herkend en dat is knap, aangezien ik soms wél en soms géén een bril draag. Face ID prikt hier fantastisch doorheen en weet meteen dat ik het ben. Ook in het donker of liggend op een oor, unlocken gaat bijna altijd goed én zeer vlot.
Tegelijkertijd geeft dit ook een minder vertrouwd gevoel. Het gaat zó vaak goed, dat je bijna afvraagt in hoeverre face ID wel echt waterdicht is, of in ieder geval veiliger dan het gebruik van een vingerafdruk. Tot op heden heeft echter nog niemand mijn telefoon weten te ontgrendelen via face ID, dus met de veiligheid lijkt toch wel goed te zitten. Het plaatsen van een vingerafdrukscanner op de achterkant of op de powerknop van de iPhone is een gemiste kans. Ik had deze optie graag willen hebben. Mocht je een keer over je losse veter struikelen en er moeten wat hechtingen door je wang heen, ben je mooi de sjaak met face ID.
Gestures
Omdat de homeknop zoals gezegd geen plek meer heeft gekregen in de iPhone Xr kun je nergens meer lekker op drukken, met uitzondering van de volume- en powerknop. Dat betekent dat je de Xr zal moeten bedienen door te swypen. Niet alleen op Tinder, maar de gehele bediening van de iPhone bestaat vanaf nu alleen nog uit gestures. Dit werkt prettig en heb je binnen no-time door.
Een app sluiten doe je door vanaf de onderkant van het scherm een veeg omhoog te geven. Terug gaan naar de vorige pagina in een app of website kun je doen door vanaf links naar rechts te vegen. Wil je de iPhone met een hand makkelijk kunnen bedienen kan dat ook, door vanaf de onderkant van het scherm nog verder naar beneden te vegen, zakt het scherm zo’n 50% omlaag. Vergelijkbaar dus met het 2x indrukken van de homeknop op vorige iPhones. Dit alles is niks nieuws voor diegene die reeds een iPhone X hebben vastgehad, maar wel een grote stap voor iemand die vanaf een iPhone 8 of ouder wil overstappen. Slechts sporadisch druk ik de niet bestaande homeknop nog wel eens in, maar verder mis ik de homeknop (of virtuele homeknop op Android) totaal niet.
Scherm en weergave
De iPhone Xr beschikt over een 6,1 inch LCD-scherm met een resolutie van 1792x828 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 326 ppi. De pixeldichtheid van het scherm is daarmee gelijk aan bijvoorbeeld de iPhone 8 en het scherm is dus ook net zo scherp als van eerdere iPhones. Het beschikt niet, zoals de duurdere Xs-modellen over een OLED scherm en helaas ook niet over een 1080p scherm zoals de iPhone -plus modellen van afgelopen jaren.
Ik kan hier wel gaan verkondigen dat je dit verschil niet ziet/merkt/opvalt, maar dat is voor ieder persoon verschillend. Komend vanaf een iPhone 8 of ouder durf ik te zeggen dat het scherm een ware upgrade is. Ben je een iPhone X of Android telefoon met een OLED scherm en/of hogere resolutie gewend, ga dan even in de winkel kijken wat je zelf van het scherm vindt. In de praktijd stoor ik mij niet aan de resolutie die lager is dan 1080p, want de scherpte is dik in orde. Het scherm kan ook vrij fel waardoor aflezen in zonlicht prima gaat.
Het scherm is met 6,1 inch dus lekker groot, maar helaas vertaalt dat zich niet altijd in meer ‘real estate’. De meeste apps, bijvoorbeeld whatsapp, maken al goed gebruik van het grotere scherm door simpelweg méér weer te geven. Daar is immers alle ruimte voor. Maar helaas zijn lang niet alle apps al aangepast voor de grotere Xr. Een goed voorbeeld is de NU.nl app, waarbij je eigenlijk gewoon een uitgerekte en opgeblazen iPhone 8 versie voorgeschoteld krijgt. Ik krijg op mijn Samsung Galaxy A5 2017 méér tekst op mijn scherm in de NU.nl app dan ik op de iPhone Xr krijg en dat terwijl het scherm van de Samsung een stuk kleiner is (5,2 inch). Wat dit betreft heeft iOS echt nog een lange achterstand op Android en ik hoop dat app-ontwikkelaars hun apps snel geschikt maken voor de Xr en het grotere scherm gaan ondersteunen.
Camera
De iPhone Xr is uitgerust met een 12 megapixel camera. Dezelfde primaire camera die ook terug te vinden is in de iPhone Xs en Xs max. Er is géén secundare camera, dus zaken als optische zoom moet je missen. De vorige generatie iPhones beschikte ook al over een 12 megapixel camera, maar er zijn diverse vernieuwingen doorgevoerd waardoor de camera toch beter moet zijn dan die op de vorige generatie, met name op het gebied van lichtgevoeligheid door het gebruik van een grotere sensor.
Nieuw voor de ‘instapper’ dit jaar is de portretmodus, waarbij je de achtergrond onscherp kunt maken. Vooralsnog werkt dit alleen bij mensen. De iPhone Xr heeft zoals gezegd geen tweede camera en herkent mensen dus softwarematig. Wellicht komen er in de toekomst softwareupdates om huisdieren en/of voorwerpen te herkennen, vooralsnog werkt dat niet op de Xr.
Ter illustratie heb ik een aantal foto’s gemaakt met de Xr. Alle foto’s zijn genomen met de standaard camera-app en verder niet voorzien van enige bewerking. Ik heb geprobeerd een aantal verschillende foto's te maken, zowel van dichtbij als veraf. Het zijn lastige najaarsfoto's geworden met veel geel en groen. Ik heb geprobeerd een foto met veel lichtinval (laagstaande zon) en ook een foto met weinig lichtinval (langs het water) gemaakt, waardoor je hopelijk een goed beeld krijgt van waar de camera van de Xr toe in staat is.
:strip_exif()/m/344188/1GjFgadzF7EWBTquAtk3yhSEbJLDZrP5GBQUjDnkaZMSyrAuVX?f=620xauto)
Batterij
De batterijduur van een telefoon is uiteraard afhankelijk van een ieders specifieke gebruik. Ik schaar mezelf onder het kopje ‘lichte gebruiker’ waarbij ik met name gebruik maak van whatsapp, e-mail, webbrowsing, social media- en nieuwsapps. Ik speel geen games op de telefoon, maar gebruik ‘m wel regelmatig in de auto voor muziek streamen en navigatie (scherm constant aan).
Met een schermtijd variërend tussen de 1,5 en 2,5 uur per dag met gebruik van alle bovenstaande zaken haal ik twee dagen met gemak en heb ik aan het eind van dag twee nog zo’n 30% lading over. Als het nodig is, moet het mogelijk zijn de accuduur te strekken naar 3 dagen, maar dan moet je wel een oplader meenemen voor het geval het prik op is halverwege de derde dag. Gebruik je jouw telefoon wat meer, dan zal 2 dagen waarschijnlijk je max zijn. Een zeer net resultaat.
De iPhone Xr ondersteunt snelladen en draadloos laden, maar dit werkt niet met de bijgeleverde lader. Mocht je alleen ’s nachts je telefoon opladen, zal de standaard lader voldoen. Ben je iemand die halverwege de dag snel wat wil bijladen, doe je er goed aan te investeren in een snellader.
:strip_exif()/m/344188/1GjFgaZFWImoUdHIMRvTBwyN7ddN8e73riiJJFYSOX783s6ly4?f=620xauto)
De iPhone Xr is wat mij betreft een zeer geslaagd toestel. Een mooi en strak ontwerp wordt gecombineerd met snelle hardware, een goed scherm, prima camera en een uitmuntende accuduur. Met een lagere prijs dan de Xs lijkt dit de beste deal voor een iPhone sinds jaren. Maar vergis je niet. In de schaduw van de €1159,- euro kostende Xs lijkt €859,- niet veel geld, maar we praten nog altijd over zo’n negenhonderd euro wat je, met een hoesje erbij, in totaal wel kwijt bent.
Binnen de muren van het Apple-ecosysteem is dit misschien een goede prijs-kwaliteit verhouding. Zodra we echter Android uitnodigen op het feest, gaat die vlieger niet meer op. Voor minder geld zijn er voldoende Android telefoons te vinden die niet onderdoen voor de iPhone Xr en op sommige vlakker zelfs beter zijn. Denk aan een hogere schermresolutie bijvoorbeeld. Mocht je niet vastzitten aan iOS kan het geen kwaad eens rond te kijken wat Android te bieden heeft.
Voor hen die liever wél bij iOS willen blijven halen zij met de Xr in ieder geval een geweldig toestel in huis. Wat mij betreft is de Xr de beste iPhone sinds de 6s en eindelijk een goede reden om te upgraden. Want laten we heel eerlijk zijn, de stappen van de 6s naar de 7 en van de 7 naar de 8 waren niet heel groot. In het instapmodel heb je t.o.v. de iPhone 8 van vorig jaar op elk vlak een betere telefoon. Niet alleen aan de binnenkant, maar zeker ook aan de buitenkant met het modernere uiterlijk en grote scherm.