Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Apple iOS 13.1 en iPadOS 13.1

Wat doet de upgrade met de accuduur?

Tot slot

De release van iOS 13 bij Apple verliep rommelig. Het kwam uit voor iPhones, maar iPads gingen na de bèta's gelijk naar iPadOS 13.1. En nu komt 13.2 er alweer aan, dat vermoedelijk weer wijzigingen zal bevatten die nu nog niet bekend zijn.

Dat heeft voordelen en nadelen. Wie snel de upgrade heeft uitgevoerd, zal vaker moeten updaten dan in andere jaren. Wie daarentegen steevast even wacht, heeft nu profijt en kan rechtstreeks naar de nieuwe versie. In iOS 13 zitten voor veel mensen fijne verbeteringen, zoals een donkere modus, een nieuw deelvenster en een nieuwe versie van CarPlay. In iPadOS zit onder meer betere multitasking, een iets gewijzigd homescreen en ondersteuning voor muizen.

De accutests hebben een gemengd beeld opgeleverd. De 4g-tests van iPhones tonen aan dat Apple nog steeds aandacht heeft voor oudere apparaten. Ten opzichte van 12.0 én 13.0 gaan de XR en XS Max erop vooruit. Bij de SE is er geen meetbare verandering. Bij iPads is geen enkele verbetering te zien en is de accuduur alleen een beetje minder geworden, behalve bij de Air 2 die er juist op vooruitgaat.

De vraag is hoe het verder zal gaan. Het is duidelijk dat Apple nog niet klaar is met iOS 13 en vermoedelijk zal er nog veel meer gebeuren met de software voordat al deze apparaten volgend jaar een upgrade naar iOS 14 krijgen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (146)

Wijzig sortering
+1Anoniem: 120539
7 oktober 2019 14:26
Een van de grote wijzigingen is de nieuwe interface voor CarPlay. Dat vereist uiteraard een auto die integratie heeft met CarPlay en daardoor hebben we het niet kunnen proberen.
Waarin een grote site klein kan zijn.
Als er 'een dingetje' gewijzigd zou zijn snap ik dat je daar geen moeite voor doet. Als je zelf aangeeft dat het 'één van de grote wijzigingen is' dan vind ik het vreemd dat (als er echt niemand van de collega's een auto heeft waarop je mag testen) er niet de moeite wordt gedaan om een auto te huren of even naar een bevriende dealer te stappen om e.e.a. te testen. (desnoods met vermelding van de bevriende dealer in het artikel.)
Als er 'een dingetje' gewijzigd zou zijn snap ik dat je daar geen moeite voor doet. Als je zelf aangeeft dat het 'één van de grote wijzigingen is' dan vind ik het vreemd dat (als er echt niemand van de collega's een auto heeft waarop je mag testen) er niet de moeite wordt gedaan om een auto te huren of even naar een bevriende dealer te stappen om e.e.a. te testen. (desnoods met vermelding van de bevriende dealer in het artikel.)
Het probleem is dat je heel ernstig onderschat hoeveel tijd het toevoegen van zo'n element kan kosten.

Het vereist het volgende, in jouw scenario:
- minstens één apparaat op iOS 12 laten staan, voor de oude versie van CarPlay (anders kun je niet vergelijken immers) - alle andere testen duren dan dus langer, want iOS-versies terugzetten is onmogelijk. Reken daar twee dagen extra voor - die accutesten moeten alsnog gebeuren immers.
- autodealers benaderen om auto te huren, met daarbij specifiek de CarPlay-vraag. Zou binnen een paar uur moeten kunnen lukken, denk ik.
- CarPlay researchen en bekend mee raken (niemand op de redactie heeft er enige ervaring mee, dus daar moeten we induiken). Reken er een dag voor, inclusief nog een paar uur op de huurdag zelf.
- naar de autodealer gaan voor autohuur, testen doen. Een dag extra.
- beeldmateriaal maken van de test (Screenshots? Foto's? Filmpjes?). Op diezelfde dag, maar is wel extra stap
- verwerken van info en beeldmateriaal: reken een paar uur.

Dat is dus, als alles goed gaat, een uitstel van vier werkdagen voor dit verhaal in het meest gunstige geval.

Verhalen als dit zijn enorm bewerkelijk: alleen al in dit verhaal zitten 20 accutests. We hebben tientallen testresultaten kunnen weggooien - die waren op iOS 13.0 (inmiddels verouderd) of de test was mislukt (scherm dimde, Safari crashte, etc etc). Met dit verhaal zijn twee mensen af en aan zo'n drie tot vier weken bezig geweest.

Het toevoegen van CarPlay had, afhankelijk van hoe soepel het gaat (als je iets voor de eerste keer doet, gaat er altijd van alles mis, geloof me) in het meest gunstige geval dus vier werkdagen gekost voor minimaal één persoon. Omdat we tegelijk met meerdere verhalen bezig zijn en omdat er tussendoor ook nieuws op de frontpage moet komen, is het uitstel voor alleen CarPlay minstens een week - als alles goed gaat. Realistischer gesproken had ik de deadline voor het toevoegen van dit element het verhaal anderhalve week tot twee weken uitgesteld. Bovendien had ik dan in die tijd ook niet kunnen werken aan een ander verhaal, zoals de review van twee smartphones die later deze week worden aangekondigd - die deadline had ik gemist of ik had dit verhaal nog verder moeten opschuiven.

Merk ook op dat ik dit geen iOS 13.1-review heb genoemd. Ik vond dat het testwerk aan de features niet voldoende was om die naam te dragen. Het is een Achtergrond met de focus op de accutesten, die we vind ik wel voldoende hebben gedaan om er iets zinnigs over te zeggen.

Ik hoop dat ik je heb kunnen uitleggen dat het toevoegen van iets als CarPlay aan dit verhaal in dit geval niet een kwestie van 'even' is. We zijn geen autosite en het testen van autofuncties is onontgonnen terrein. Dan maken we een afweging tussen de investering in tijd die het kost en wat het oplevert. In dit geval viel het kwartje deze kant op: veel mensen willen weten wat iOS 13 doet met de accuduur en ik vond het belangrijk om dat zo snel mogelijk te kunnen delen :)
Mensen met CarPlay zijn erg enthousiast. Begrijp zelfs dat sommigen een KIA kiezen boven een BMW vanwege CarPlay.

Ik had verwacht dat Tweakers bovenop de computer-in-de-auto ontwikkelingen zat,
De reden voor een Kia boven een BMW zal dan in ieder geval niet vanwege CarPlay zijn, aangezien BMW dit ook aanbied.

Erg jammer inderdaad, Tesla artikelen zijn er genoeg over updates of wat dan ook. Maar goede artikelen over Android auto of CarPlay zijn er dan weer zelden tot nooit.
BMW heeft het wel maar het werkt niet goed. Lastig te koppelen, moet iedere keer via menu inschakelen, verliest vaak verbinding.

(Heb zelf geen BMW, dat is wat één persoon mij vertelde.)
Ik heb wel een BMW (een 2018 X1). Koppelen gaat vlekkeloos, inschakelen gaat automatisch als er éénmaal gekoppeld is, en BMW heeft als één van de weinigen dit systeem draadloos, dus voor korte ritten laat je de telefoon gewoon in je broekzak zitten.

Ik had een tijdje terug een leen auto omdat de mijne bij de garage stond... zonder carplay. Wat ontzettend beperkt en irritant is de interface die iDrive zelf aanbiedt dan... ja, functioneel werkt het allemaal wel maar carplay is zo veel makkelijker. Zeker met de vernieuwde interface in iOS 13...
Bizar, ik deel jouw ervaring niet. Ik rijd zelf een 2017 2 coupe en ervaar Apple CarPlay als hopeloos. Zo blijft het systeem regelmatig hangen als ik meerdere apps heb ingeschakeld (Soundcloud, FlitsMeister, Google Maps).
Zal het eens testen, heb het eigenlijk nog maar zelden gebruikt. Aangezien iDrive van BMW doet wat het moet doen. Spotify kan ik er prima mee bedienen via connecteddrive en navigatie gebruikt voor live info ook connecteddrive.
Grootste nadeel van CarPlay is dat het scherm dat gebruikt wordt op een professional navigatie “klein” is. CarPlay schrijft volgens mij een aspectratio van 3:4 voor dus op een “breedbeeld” scherm blijft er een stuk over. Natuurlijk kan je splitscreen gebruiken om er iets te tonen maar had liever gezien dat de aspectratio van CarPlay zich zou aanpassen aan die van het apparaat waarop het getoond wordt. Buiten dat werkt het prima en wordt het bij mij automatisch herkend zodra ik in de auto stap.
Dat is denk ik nu ook opgelost: https://www.reddit.com/r/..._with_widescreen_carplay/

Er zijn verschillende automerken/modellen die al widescreen carplay ondersteunen.
Mmmhhhh, moet zeggen dat het bij mij uitstekend werkt. Grootste voordeel is dat het voor zover ik weet de enige wireless implementatie is van CarPlay.
Mijn in bestelling staande Passat heeft het nochtans ook
Ik heb het zelf in mijn BMW (wireless), nog nooit geen problemen gehad en werkt super.
Ik heb het zelf in mijn BMW (wireless), nog nooit geen problemen gehad en werkt super.
Anders zeg je dat je altijd problemen hebt gehad :D
Voor een Kia kiezen ipv een BMW vanwege CarPlay? Zal vast niet de enige reden zijn want een BMW kies je ook voor de rijervaring waar een Kia niet mee te vergelijken is. Niets ten nadele van een Kia maar dat is wel een andere beleving.
Het hele CarPlay/AndroidAuto verhaal kan mij persoonlijk vrij weinig interesseren zolang er nog idiote limieten op zitten, zoals het niet fatsoenlijk kunnen zoeken/scrollen in Spotify zelfs met een bijrijder in de auto. Het zit in mijn huidige auto maar ik gebruik liever het ingebouwde infotainment systeem.
Ik had verwacht dat Tweakers bovenop de computer-in-de-auto ontwikkelingen zat
Echter vind ik dit dan wel weer vreemd. Gezien de groeiende focus op auto (met name Tesla) gerelateerde artikelen zou je verwachten dat dit een perfect bruggetje is voor tweakers.net. Ik snap dat het logistiek niet altijd mee zit zoals Arnoud in zijn reactie hierboven beschrijft en ben blij dat er eerlijk wordt toegegeven dat ze onvoldoende kennis in huis hebben om dit tijdig te doen.

Daarnaast is het misschien leuk voor een artikel in de toekomst en dan gelijk een vergelijking tussen carplay en AA. Voor nu, gezien de focus vooral lijkt te liggen op de accuduur, is het een gemiste kans maar geen groot minpunt aan het artikel.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 oktober 2019 16:33]

Dat ligt aan de maker van de App of die genoemde functie aanbiedt in de CarPlay interface - kan bv prima zoeken naar een bestemming in Waze.
Het hele CarPlay/AndroidAuto verhaal kan mij persoonlijk vrij weinig interesseren zolang er nog idiote limieten op zitten, zoals het niet fatsoenlijk kunnen zoeken/scrollen in Spotify zelfs met een bijrijder in de auto.
Met Apple CarPlay kan ik gewoon mijn giga lijst doorscrollen in Spotify tijdens het rijden maar dat doe ik nooit beloofd. Android Auto heeft inderdaad allemaal stomme limieten, dat je niet door je lijst kan scrollen.
Hij heeft helemaal niks met Apple en alle gerelateerde producten en diensten en zal dus ook geen enkele moeite doen om dit te leren kennen.
Ik heb een iPhone SE, iPad en op het gebied van desktops heb ik in het verleden drie keer een Mac gehad. Ik heb in Xcode geprogrammeerd - een beetje, het is niet mijn werk - en ik luister graag naar podcasts over Apple, zoals John Grubers The Talk Show. En o ja, ik review Apple-apparaten en iOS-versies voor Tweakers al een jaar of tien. Kortom: zeggen dat ik niets met Apple heb is niet zo correct.

Kijk, er zal inhoudelijk vast het nodige aan te merken zijn op mijn verhalen - en doe dat ook vooral. Ik leg graag uit hoe sommige keuzes tot stand komen en fix graag fouten als ik die heb gemaakt. Maar dit soort opmerkingen zijn niet alleen lui en makkelijk, ze zijn ook volstrekt ongeloofwaardig. En ze horen ook niet thuis in een discussie als deze. We kunnen het beter bij de inhoud houden, dan hebben andere mensen er ook iets aan. Zo maken we deze reacties en deze site een stukje inhoudelijker en beter :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 7 oktober 2019 16:36]

Dank dat je de tijd neemt om de comments te beantwoorden Arnoud. Het lijkt mij niet altijd makkelijk zulke responses te zien en vind het knap dat jullie de tijd nemen om bijvoorbeels inzicht te geven hoeveel tijd een artikel kost, en de bijkomende processen.

Het zijn altijd leuke artikelen, soms luchtig en soms juist erg diepgaand en Tweakers is ook beetje Tweakers door de community met hoog en laag :9

Keep up the good work :)
Het lijkt mij niet altijd makkelijk zulke responses te zien en vind het knap dat jullie de tijd nemen om bijvoorbeels inzicht te geven hoeveel tijd een artikel kost, en de bijkomende processen.
Dank je! Blij om te weten dat je het waardeert :)

Uit veel reacties haal ik dingen om te leren, ideeën voor verhalen of suggesties om dingen in het vervolg beter te doen. Het is echt een plezier om verhalen te mogen maken voor Tweakers en dan te zien dat zoveel mensen de moeite nemen om inhoudelijk te reageren en bij te dragen. Daarom werk ik elke dag met zoveel plezier hier :) (het klinkt een beetje slijmerig als ik het zo opschrijf, maar ik meen het)
[...]
En o ja, ik review Apple-apparaten en iOS-versies voor Tweakers al een jaar of tien. Kortom: zeggen dat ik niets met Apple heb is niet zo correct.
Zoek eens op carplay in je ios 13 review, en de comments daarover. Ben wel blij dat je het nu wel noemt :)
Verder zal ik er over ophouden, voegt zeker nu niet zoveel toe. Ik weet dat tweakers geen 9to5mac is, dus dat mag ik ook niet verwachten (lees alle Apple artikelen dan ook met een korreltje zout).
Can confirm: Geen CarPlay = Geen deal.
Veel van wat ik hier lees is is: we hebben geen kennis van CarPlay dus kost veel tijd. Dat is misschien wel waar, maar dan hou je het wel in stand. Is het niet een kwestie van investeren...
Veel van wat ik hier lees is is: we hebben geen kennis van CarPlay dus kost veel tijd. Dat is misschien wel waar, maar dan hou je het wel in stand. Is het niet een kwestie van investeren...
Dat is een goede opmerking. Die investering is het denk ik wel een keer waard, maar dit verhaal was niet uit te stellen door andere verhalen die eraan komen. Komt bij dat collega Chris nu met vakantie is, dus elk onderwerp op mobiel gebied valt nu op mijn bord. Ik red mijn werkweek in deze tijd van het jaar allang niet meer in 40 uur ;)

Ik denk dat we het beste een keer van dergelijke systemen een focus kunnen maken in een round-up van dergelijke systemen. Dan krijgt het de aandacht die het verdient :)
Best interessant, ik denk dat een goede serieuze vergelijking tussen carplay en Android auto erg leuk kan zijn want het meeste wat nu op internet te vinden is is kortaf en niet zo technisch. (nieuwe) auto's met een infotainment systeem ondersteunen vrijwel altijd zowel carplay en Android auto
Beste Arnoud, wat is precies het argument tegen een aftermarket Carplay ondersteunende radio, die niet in een auto is ingevouwd op de redactie?
Dat zou prima zijn om de interface te zien en uit te proberen :)

Voor gebruik in een auto gebruik je het natuurlijk het liefste in een auto. Anders blijft het een beetje theoretisch allemaal.
Dat zou zeker interessant zijn. Ik heb er zelf al eens wat onderzoek naar gedaan omdat mijn auto geen CarPlay radio heeft. Dat bestond nog niet toen ik deze auto kocht.

Aangezien ik hoogstwaarschijnlijk nog jaren met deze auto vooruit kan en wil, denk ik er wel eens over een CarPlay-aftermarket radio te kopen. Die zijn best prijzig dus dan wil ik wel precies weten wat ik kan verwachten.
Ik heb nu bijna 2 jaar een Pioneer sph-da230dab ingebouwd in mijn Abarth 500. Werkt perfect met Carplay. Zou niet meer zonder willen. Hoewel ik nu misschien een Alpine Halo 9 zou kopen, had minder gehak in het dashboard opgeleverd en een groter scherm. ☺️
C4 Grand Tourer hier met CarPlay; eenmaal gewend wil je niet meer zonder. De aanpassingen tov 12 zijn significant- zo blijft CarPlay bv op Waze staan met je route terwijl je op je telefoon wisselt van applicatie (voorheen sloot dat Waze af).
Dank voor deze heldere uitleg.
De suggestie van @Gamebuster lost het hele auto-huur probleem al aardig op.
...niemand op de redactie heeft er enige ervaring mee, dus daar moeten we induiken.
Dat lijkt me juist een pré om het wél te doen.


In de laatste alinea staat nog wel een gevoelige opmerking:
[quote]We zijn geen autosite...[/quote]
Als ik dat roep in weer een artikel over een auto dan wordt ik altijd keihard afgestraft met -1'tjes. ;)
Vind je dat CarPlay reviews meer passen bij sites zoals autoweek of tocht juist meer bij tweakers en vergelijkbare sites?

Vind het zelf een lastige
Wat ontzettend fijn en verfrissend dat een redacteur reageert op een reactie onderbouwend met goede argumenten. Top!
Ter aanvulling, speciaal voor tweakers: pricewatch: Pioneer AppRadio SPH-DA120


De Pioneer SPH-DA120 is een CarPlay compatible aftermarket radio. Ik heb deze radio in bezit gehad en ik kan bevestigen dat de CarPlay ervaring van deze radio identiek is aan de CarPlay ervaring in mijn Volkswagen Golf 7 met ingebouwde CarPlay.

Die €299 Pioneer is echt zijn geld waard en maakt van je oude 2e hands auto een "moderne" auto met Apple CarPlay & Android Auto integratie.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 7 oktober 2019 16:23]

Computer voeding erop aansluiten en je kunt het op kantoor testen. Scheelt je de huur van een auto. Sterker nog, die besparing is misschien al voldoende om deze radio van te betalen. Alleen navigatie testen wordt wat moeilijk als je hem alleen op kantoor gebruikt.
Hoe zit dit met de stuurwielknoppen/bediening? En de samen werking met het digitale scherm achter je stuur? Of heb je die niet in jouw model auto? En de voice control?
Hoe zit dit met de stuurwielknoppen/bediening?
Alleen de media-knoppen werken, zowel op mijn 2015 Golf mk7 als mijn oude Volvo S80 2001.
En de samen werking met het digitale scherm achter je stuur? Of heb je die niet in jouw model auto?
CarPlay werkt niet samen met het scherm achter mijn stuur - niet in mijn 2015 Golf mk7 of de S80 2001. Andere auto's nooit getest.
En de voice control?
Je kan SIRI starten met een knop op het scherm - werkt prima. Er is geen knop op het stuur die SIRI activeert. De voice-knop van mijn Golf MK7 activeert altijd het voice-systeem van de auto zelf, die ik nooit echt gebruikt heb.

Bij de Pioneer krijg je een microfoon en GPS antenne die je moet verwerken in je auto. Ook kan je een achteruit-rij camera aansluiten die automatisch aangaat bij achteruit rijden. Hiervoor moet je wel wat extra draadjes aanleggen en een extra achteruit-rij camera aanschaffen. De Pioneer kan "zien" dat je achteruit rijdt doordat 1 van de draadjes aangesloten wordt op je achteruit-rij lamp.
Dit was toch een artikel over accuduur? Dan is het al meer dan verwacht dat ze de wijzigingen in Apple CarPlay vermelden eigenlijk.
Mee eens, het gaat inderdaad over accuduur!
Lijkt me prima om evt. een apart artikel te schrijven over Android Auto vs Apple Carplay.

Mbt accuduur bij apple carplay: niet van toepassing omdat het bedraad is (in de meeste gevallen)
Wat hier verder niet in vermeld is dat iPadOS nu toch echt ondersteuning voor externe opslag heeft en dat je via bestanden makkelijk files van externe opslag naar iPad en andersom kan sturen. In hoeverre de oudere iPads (Pro) hier mee om kunnen gaan, geen idee, want je zal eerst een conversie moeten hebben van lightning naar USB(-C).

Ik heb een iPad Pro 2018 en het werkt behoorlijk goed. Ik haal RAW foto's van mijn camera met kabel naar de iPad en dan maak ik direct een kopie van de files naar een externe SSD. Vanwege de USB3 interface gaat dat echt heel erg snel.

Zijn nog wel meer grote aanpassingen die iPadOS heeft en de moeite waard zijn.
Het werkt ook op oudere iPads (en zelfs op iPhone), als converter kun je de camera connection kit gebruiken. Maar er ontstaat wel snel een probleem, want Lightning kan blijkbaar niet zoveel power leveren. Ik heb een normale (Sandisk) usb3 stick van 32GB en die gaf op iPad Pro 10.5 de melding dat hij teveel stroom verbruikte. Ik heb het vervolgens via een powered usb-hub geprobeerd en dan werkt het wel. Een externe HDD met eigen poweradapter doet het ook.

Eigenlijk ben ik nu dus op zoek naar een powered usb-hub die via usb wordt gepowered, want ik wil het natuurlijk onderweg gebruiken om snel even foto's op een usb-stick te kunnen zetten. Een combinatie van powerbank en usb-hub zou het mooist zijn...

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 7 oktober 2019 14:31]

Ik heb een Sandisk Extreme Portable SSD disk gekocht (USB-C met USB-A converter) en die werkt op mijn iPad Pro zonder enig probleem. Ding is 1TB en was paar maand geleden in de aanbieding voor iets van 120€ bij Amazon. Zou vanavond even moeten testen op mijn iPad Air 2 met CC-Kit of die zonder issues werkt.

Heb je trouwens die kit met stroom doorvoer of zonder? Ik heb met, waardoor je CC Kit ook van stroom wordt voorzien.

[Reactie gewijzigd door thunder8 op 7 oktober 2019 15:00]

Ik heb deze, daarmee treedt het genoemde probleem op. Maar jij bedoelt denk ik deze? Dat zou mijn probleem inderdaad oplossen. Maar ik weet niet of ik nog wil investeren in een Lightning adapter, als vanaf volgend jaar de iPhones ook van usb-c worden voorzien...

[Reactie gewijzigd door PhilipsFan op 7 oktober 2019 15:22]

Ja ik heb die laatste. Als ik er aan denk, zal ik vanavond eens testen met en zonder Lightning laadkabel erin. ;)

Update: nee werkt niet. Zonder stroom reageert die totaal niet, met stroom krijg ik de melding dat het apparaat teveel stroom trekt.

[Reactie gewijzigd door thunder8 op 7 oktober 2019 17:02]

Het gekke is, een USB-stick doet het niet maar een optische muis is geen probleem :|
Haha, ja dat had ik ook al gemerkt. Je kunt er gewoon een usb-muis-met-draad in steken :)
Ja en dat is dan geen punt maar een USB stick vraagt teveel vermogen :') ikke niet begrijp.
Hier een link naar een youtube video die aangeeft hoe het werkt en welke indeling de schijf/key moet hebben.

https://youtu.be/U9FkeTt9dNc
Zoals hier reeds vermeld, niet alles werkt goed door die gare lightning poort die heel weinig aan kan.
Tevens is de logica totaal verdwenen want bepaalde accesoires werken wel en andere weer niet terwijl die minder zouden moeten verbruiken.

Denk zelf dat het grootste deel van de eigenaren het nog niet getest heeft want het is helemaal niet eenvoudig om ook maar iets aan te sluiten.
Lang niet iedereen heeft die camera dongle liggen en de lightning poort is gewoon geen standaard als je kijkt naar ext drives, usbsticks, card readers, etc.

Kortom, leuke functie waar de meesten niks mee kunnen en als je het probeert dan werkt het in veel gevallen niet dankzij lightning beperkingen.
Klopt, met lightning zit je nog steeds redelijk vast. Echter de iPad pro met usb-c werkt wel super op dit gebied. Dat is ook de reden dat ik zwaar twijfel nu een Iphone 11 pro te kopen of nog een jaar te wachten op een 11S/12 met usb-c.
Probleem is dan zelfs de nieuwste iPads allemaal lightning hebben muv de Pro ..
Kortom het overgrote deel van de eigenaren op deze planeet gaan dit gezeik voorlopig houden want dat is een veelvoud tov de 2018 pro eigenaren.
2016 en 2017 pro was ook allemaal lightning.

Begrijp dus ook niet met uitzicht op iPadOS dat men de iPads dit jaar uitbracht wederom met lightning.
Het werkt op de lightning devices ook wel met een omweg. Paar minuutjes zoeken op YouTube: https://youtu.be/U9FkeTt9dNc
Ja die ken ik ...
Dus de 50 euro adapter en een voeding en lightning kabel om het mogelijk te maken.

Moge duidelijk zijn dat Truus en Kees dat niet gaan aanschaffen voor hun iPad en dus geen succes zullen hebben.
De 3rd party exemplaren werken nauwelijks en er ontstaat dus een heel troebel beeld van deze mogelijkheid.

Met USB C (wat overigens de standaard is volgens Apple, al jaren claimen ze dat) heb je dat niet.
Vandaar dus dat ik die lightning poort niet snap op de recente iPads en alle iPhones.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 7 oktober 2019 17:54]

Ik heb een 3rd party cck met lightning pass-through en die werkt prima. Kostte nog geen tientje volgens mij, heb die al een tijdje. Truus en Kees zullen met de iPad ook niet in de weer zijn met bestanden erop en eraf halen. Die hebben een ipad omdat het werkt, niet omdat ze 1001 dingen ermee doen. 😉
Nou ja, Oma Joke MOEST een extra tablet omdat de door haar kleinzoon aangeraden Ipad 2 niet meer door haar bankapp werd ondersteund.

Nog een keer zo'n vermogen uitgeven 'voor het beste van het beste' had ze geen zin in, want zo heel lang werd het ding na haar aanschaf ook weer niet ondersteund.

Ze heeft er nu een Lenovo Android tablet naast; omdat het werkt!

Ook voor oma Joke die ergens in de 80 is :)

Laten we eens allemaal ophouden te doen of Apple superieur is en als enige lekker simpel werkt. Android doet dat inmiddels ook prima, getuige oma Joke!

O ja, op die Android devices kan je ook al jaren je muis of USB-stick aansluiten. Oma Joke doet dat dan weer niet, maar ik heb het wel eens geprobeerd en het werkt prima :)

[Reactie gewijzigd door robbvdb op 8 oktober 2019 10:04]

Waar staat dat ik zeg dat het op Android niet werkt en dat Apple superieur is? Nergens... Ik geef alleen aan dat die functie door een doorsnee persoon die dat ding op de bank gebruikt voor een beetje browsen en bankzaken, niet echt relevant is, want ze gebruiken het niet. Iets wat je zelf ook beaamt en daarmee je hele eigen statement onzinnig maakt.

Hou eens op Android aan te halen in een iOS topic, dat is doodvermoeiend.
Beide systemen werken prima, beide systemen hebben hun eigenaardigheden en tekortkomingen. Ik haal een iPad aan in een iOS topic, haal jij lekker een Android tablet aan in een Android topic. Stop aub eens met dat intussen eeuwenoude gezeur, maar Android doet het ook prima en beter dan iOS. Daar gaat het hier niet om, het is offtopic en uiteindelijk gezeur om niks.
Met jouw 'Kees en Truus' relateer jij een beetje aan 'de gewone Nederlander' , de 'niet TWeaker' , de 'gewone gebruiker'. Met mijn ( bestaande! ) 'oma Joke' relateer ik aan de oudere, die zonder deze technieken opgroeiden en veelal nog minder met de techniek overweg zouden moeten kunnen dan jouw 'Kees en Truus'.

Met 'Die hebben een Ipad omdat het werkt' , suggereer je bijna dat andere platforms dat niet of slechter doen. Dat wordt niet voor niets aan de lopende band in andere discussies zeer vaak zo uitgesproken.

Je had anders als het niet zo bedoeld was duidelijker kunnen stellen 'die hebben een Ipad om er hun dagelijkse dingen op te doen, niet om bestanden erop en eraf te halen'.

Maar dank voor je verduidelijking. Ik maak slechts de vergelijking trouwens, net als anderen dat eerder in de reacties deden. Net als Carplay die vergeleken werd met de Android-tegenhanger.

Ik snap al helemaal niet 'welk statement' jij in mijn post meent te lezen 8)7

[Reactie gewijzigd door robbvdb op 8 oktober 2019 10:31]

Ik suggereer helemaal niets. Ik was in discussie met Bomberman71 en die stelde dat Kees en Truus niet een extra ding gaan kopen voor hun iPad om bestanden erop te zetten of eraf te halen. Daarop reageer ik dat die dat sowieso niet doen en een iPad hebben om hun ding ermee te doen. Nergens is er ook meer een hint te vinden naar Android, totdat jij reageert.

Dat jij in mijn woorden leest dat ik Android of welk ander systeem dan ook inferieur vind, is meer een interpretatie van jouw kant dan mijn kant. Ik stel nergens het ene systeem boven het andere. Feit is dat we het hier in een discussie hebben over een algemene gebruiker en of deze nu bestanden van en naar de ipad wil zetten via usb. Vergelijkingen met Android doen in dit geval totaal niet ter zake en leiden alleen maar af van de discussie die plaatsvond. En dat is een trend die hier al jaren plaatsvindt en vreselijk irritant zijn. Als beide systemen met elkaar vergeleken worden, dan is een dergelijke stelling meer dan welkom. In een topic waar het over iOS gaat, waar we over iPads praten, hoeft Android niet aangehaald te worden en ik hoop dan ook dat dat een keer achterwege blijft.

De een heeft de voorkeur voor het ene OS, de andere voor een ander OS. En dat is prima. Maar stop eens met het vervuilen van topics met vergelijkingen als die niet gevraagd zijn.
Weet jij toevallig in welke bestandssysteem de usb moet staan? Werkt ntfs/fat32? Iets wat Windows kan lezen? Ik ken iemand die een ipad pro gebruikt naast een Windows desktop, het zou mooi zijn als je zo bestanden kan overzetten.
Ik heb de drive gewoon out of the box gebruikt. Heb even gekeken en de drive is geformateerd op exFat. Zowel de iPad pro als win10 kunnen de drive lezen.

Meer info: https://youtu.be/U9FkeTt9dNc

[Reactie gewijzigd door thunder8 op 7 oktober 2019 17:37]

Ik heb mijn iPhone 7 met iOS 10 geüpdatet naar iOS 13.1, en ik vind het een partij slecht. Super mooi hoor dat Dark Mode, maar er zijn zoveel dingen die slechter zijn (hetzelfde voor persoonlijke ergenissen wat gereleased is tussen iOS 11 en 13.0). De batterijduur is bijna gehalveerd (nu moet ik mijn telefoon dagelijks opladen, terwijl dit eerst 1x in de 2 dagen was), zijn programma's als Mail de items niet gecached (elke keer als ik Mail open moet hij alles opnieuw bouwen wat mij onzin lijkt), App Store updates is meer verstopt, hoop settings vallen mij tegen en met name wifi uitzetten is niet uit dus (maar dat is niet uit iOS 13, wel jammer dat ze nog steeds niet een alternatief hebben behalve via settings uit te zetten).

Maar goed, denk dat het gewenning is. Na een tijd doe ik wel al het omslachtige om hetzelfde voor elkaar te krijgen.

[Reactie gewijzigd door Qunix op 7 oktober 2019 15:23]

De mail app is juist tot vervelendheid toe agressief gecached hier sinds iOS 13. oO

De eerste paar dagen slechte accu is trouwens normaal. Dit moet weer stabiliseren. Je hebt een flinke upgrade gedaan, er moet bizar veel geindexeerd worden nu. Dat kan wel ff duren en wat accu vreten. Komt wel weer goed :)
Na een keer de app geopend te hebben verwacht ik dat er wel gecached wordt en niet dat hij de lijst opnieuw moet bouwen binnen 5 seconden na de app afgesloten te hebben.

https://streamable.com/ofvf3

Is toch beetje raar, niet?
Overigens kostte dit mij 2% van de batterij (screen recording, 4g, Safari open en Mail openen en sluiten)
ik weet dat ik veel spam ontvang, komt vanavond goed...

[Reactie gewijzigd door Qunix op 7 oktober 2019 17:27]

Hier is 't precies andersom hehe. Soms is er nieuwe mail (krijg er ook notificatie van), maar verschijnt die niet eens en zie je alleen wat ie nog gecached had. Moet je perse de Mail app weer killen en opnieuw starten en dan op magische wijze zie je de rest opeens "binnenkomen".

Een spamfiltertje met spambox delivery zou niet misstaan op je mailbox trouwens. :P
Ik heb een 7plus, 2 jaar oud en ik doe makkelijk 2 dagen met mijn accu, 92% capaciteit. Mail geen scherm opbouw na openen. Updates verstopt in de store vind ik ook irritant, komt door het nieuwe kopje arcade. Hoop dat dat nog een keer aangepast wordt.
Even het icoontje van de App Store ingedrukt houden & dan ‘Updates’ kiezen :)
Heb gisteren iOS13.1.2 (geen beta) geïnstalleerd. Ik merkte wel dat mijn batterij hiervoor extreem snel leegliep. Had iets met iCloud Photos te maken, dus ik vermoed dat ie alles nog een keer ging uploaden.

edit: Dank voor de input. Kan ik Photos weer 4g toegang geven. :)

[Reactie gewijzigd door HenkEisjedies op 7 oktober 2019 14:54]

Voor zover ik weet kan dit bij een nieuwe iOS versie de eerste dagen voorvallen. In de background gaat de spotlight functie soms een volledig nieuwe index opbouwen, wat er dus voor zorgt dat heel je phone opnieuw geÏndexeerd moet worden.

Bij de vorige iOS update had ik dit voor en toen verbruikte hij op een gegeven moment zoveel batterij dat hij bij het opladen zelfs leeg liep. :)

Na een paar uur was dit weer stabiel en verdwenen.
Heb dit bij mijn iPhone 6S+ gehad, was de eerste dag echt enorm sloom, na de update was het zelfs zo erg dat ik de eerste uren zelfs geen youtube filmpje kon bekijken zonder haperingen. Nu, een aantal dagen later werkt alles naar behoren.
Hoe kan je checken of dit indexerings probleem is?
Mijn batterij loopt na pak hem beet een kleine week nog steeds erg snel leeg zit trouwens op ios 13.1.2. Vandaag met nog geen uur scherm tijd zit ik al op 25% (van 100% vol). Zie in het batterij overzicht dat 48% van de batterij verbruikt wordt door de agenda. Vind dit wat te gortig voor een app die alleen een beetje op de achtergrond zou moeten draaien.
Merk trouwens dat deze app en mijn mail app best wel traag zijn met updaten, mails komen gewoon een stuk later binnen waar ik voorheen geen last van had op ios 12 idem voor agenda uitnodigingen.
Zal eens beginnen met mijn exchange account er af te gooien.
Het is geen "probleem", het gebeurd. En dat duurt lang. Vooral als je veel foto's hebt.

Offline beeldherkenning zoals iOS doet vraagt best wel wat... maar na een dag en een nacht moet het wel beter zijn. Klinkt alsof er bij jou iets anders loos is. Wellicht een factory reset doen.. heb ik zelf niet nodig gehad, maar ja.. ik ben dan ook niet representatief :)
Als je agenda 48% van het verbruik vertegenwoordigt is er inderdaad een probleem met je agenda. Agenda komt normaal gezien zelfs nooit aan 1% achtergrond activiteit.
Het is weer opgelost. Exchange account verwijdert en weer opnieuw toegevoegd. Heb vandaag sporadisch op mijn telefoon gekeken en zit nog op 77% (opgeladen tot 10:30).
Ook laad de mail en agenda items weer een stuk sneller.
De updates verliepen inderdaad rommelig deze keer, als developer moest ik ook even wachten met sommige updates van bijv. Catalina en XCode omdat XCode vervolgens steevast zou crashen (gelukkig testen anderen dat eerder dan ik :) ). Maar tegelijkertijd, fijn dat men snel updates uitvoert, grappig dat dit nu weer als bijna negatief gezien wordt.
Ik denk dat het snelle updaten niet zozeer als negatief wordt gezien. Wat als negatief wordt gezien is een versie uit te rollen die schijnbaar dusdanig veel/grote problemen heeft dat Apple een paar dagen later alweer een update uitrolt.

Dat is niet enkel negatief bij Apple, dat geldt in beginsel voor alle fabrikanten. Omdat de iOS-update samenvalt met een nieuw apparaat is het wel duidelijk dat Apple de iOS-release heeft gerushed om de release van de nieuwe iPhones niet in gevaar te brengen.
De theorie van wat analisten is niet zozeer dat het rushed is, 13.1 is wat 13.0 moest zijn. Maar omdat Trump op het punt stond mogelijk enorme tarrifs te introduceren, moest Apple noodgedwongen vroegtijdig beginnen met het importeren van telefoons om zichzelf te beschermen: en daar moest natuurlijk wel een variant van 13 op aanwezig zijn... Hierdoor is er een 13.0 branche gemaakt die nog niet helemaal naar wens was, maar wel voldoende om te shippen. Alles extra werd naar 13.1 overgezet; daar kregen we een GM van - voor 13.0 is die er volgens mij nooit écht gekomen. En dan ten tijde van uitlevering van de toestellen stond 13.1 klaar wat dus het werkelijke iOS 13 is dat Apple eerder voor ogen had om te releasen - en was wel op tijd klaar. En 13.2 is wat normaliter 13.1 zou zijn geworden. :+ We lopen dus steeds een minor voor vanwege dit gedoe ten opzichte van de normale releasecycle. Uiteindelijk werden de tarrifs uitgesteld, maar Apple heeft geen risico’s genomen en het dan maar zo opgelost. Niet ideaal, maar wel begrijpelijk.

-edit- fixed typo

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 7 oktober 2019 17:46]

Of dit waar is of niet kan ik niet beoordelen, maar als je je moet haasten omdat je bang bent dat "enorme tariffs" in je winstmarge gaan snijden dan is dat nog steeds "rushed".

Uiteindelijk is de bottom-line ook voor Apple belangrijk. Blijkbaar heeft Apple de keus gemaakt dat potentiële imago-schade minder erg is dan ca. 5 dagen later te lanceren (en dus te cashen).
De kwaliteit van iOS13.0 was dan ook “goed genoeg”. Als je de bugfixes van 13.1 bekijkt zit daar weinig of niets in dat onoverkomelijk was.
Jouw verhaal klinkt plausibel. Ik mis alleen nog hoe de release van iOS 13.0 voor oudere iPhones in dat plaatje past, dan had Apple dat veel beter achter kunnen houden tot de 13.1 release.
Heb je een bron? Dit heb ik nog nergens gelezen en lijkt me dan ook pure speculatie.

Even de feiten op een rij:
- Apple probeert sinds enkele jaren de iPhone ongeveer in dezelfde week te introduceren (het contract van mensen loopt rond die tijd dan af).
- Als je dan lanceerdatum al hebt gesteld moet je de software op een begeven moment locken
- De software op de telefoon kan niet pas 2 dagen voor de introductie op honderdduizenden / miljoenen telefoons gezet worden, dus gebeurt dat aan het einde van het fabricage-proces in China.
- iOS 13 was tot heel laat buggy. Nieuwe functionaliteit uitstellen is dan de beste optie (deden ze andere jaren ook al eens, maar dan iets minder basaal).
Ja natuurlijk is het speculatie, want het is niet bepaald zo dat Apple het zelf kenbaar heeft gemaakt dat dit de reden is. Daarom begint m'n post ook met "De theorie", letterlijk de eerste 2 woorden geven al aan dat het theorie/speculatie is. :P

Anyway:
https://onezero.medium.co...sed-features-667ff8e41b0e van tech-onderzoeksjournalist Charles Arthur is waar het mee begon en wat op een paar outlets ook aan bod is gekomen - paar voorbeeldjes:
https://www.idropnews.com...id-iphone-tariffs/116029/
https://iphonewired.com/news/3675/
https://www.macobserver.com/link/ios-13-1-beta-tariffs/
- De software op de telefoon kan niet pas 2 dagen voor de introductie op honderdduizenden / miljoenen telefoons gezet worden, dus gebeurt dat aan het einde van het fabricage-proces in China.
Dat klopt, maar als je dit normaal gesproken 2 weken voor import doet en nu moet je opeens die import 3 weken naar voren schuiven (dus 3 weken voor release): dan zit je met een probleem. Dat is de split tussen 13.0 -> 13.1 en dat is op z'n minst zeer plausibel te noemen. :) (Genoemde tijdsduur is arbitrair trouwens, puur als voorbeeld.)
daar moest natuurlijk wel een variant van 13 op aanwezig zijn
Moest dat? Zou iOS12.x niet gewerkt hebben op de nieuwe iPhones? Of had men niet met minder bugs een compatible iOS12 update kunnen uitbrengen, gevolgd - enkele weken later - door een betere iOS13 versie?
Dat had misschien gekund, maar ik denk eerlijk gezegd dat dat meer werk is dan een split. Immers was 12 helemaal niet geschikt voor deze toestellen en dan moet je allerlei spul gaan backporten terwijl je al een basis hebt liggen. Nu hebben ze dus 13.0 gebruikt waarbij 13.1 op release beschikbaar was die veel schoonheidsfoutjes heeft weggewerkt en de ontbrekende functies zoals Siri Automations weer ingevoerd heeft. Het enige dat ik niet begrijp is waarom ze 13.0 beschikbaar hebben gemaakt voor oudere toestellen, de originele releasedatum voor 13 zou 30 oktober zijn. Die hebben ze naar voren geschoven, en vervolgens hebben ze op 30 oktober iOS 13.1 uitgebracht, een paar dagen na 13.0 release. :+ Had dan gewoon die paar dagen gewacht en 13.1 als update aangeboden, maar afijn.
Ik vind het ergens wel beschamend dat Het OS van de Apple Watch moet worden ge-update omdat de Mickey Mouse-watchface een probleem had. Alleen maar lof voor het snel en adequaat handelen, maar zo’n watchface moet natuurlijk gewoon via de App Store gaan, zodat je kunt updaten, zelfs als je de watchface actief gebruikt. Opnieuw op moeten starten voor zo’n kleine functie die een groot dee nooit zal zien is natuurlijk wel raar.
Catalina is daarom ook nog in Beta...
Ik heb 13.1.2 moeten installeren om dingen te kunnen testen maar er zitten echt gekke bugs in. Had gisteren dat ik een contact wilde aanmaken van een telefoonnummer wat me belde en het telefoonnummer stond vooringevuld in het naam veld? Continu rare animatiefouten bij grote headers. Toch best wel dingen die ik op mijn projecten nooit langs QA zou hebben kunnen krijgen. Kan me goed voorstellen dat het onder de motorkap ook nog niet helemaal uitgekristalliseerd is en de tests tegen iOS 13.3 er nog heel anders uit zien.

Het voelde wel allemaal een stuk sneller, wat ik niet gedacht had na iOS 12.

[Reactie gewijzigd door BikkelZ op 7 oktober 2019 13:24]

Onze ipad (2018) had ineens twee verschillende scherm oriëntaties tegelijkertijd actief. De dock stond in landscape waar de icoontjes en apps in portrait stonden. Komisch om te zien, maar niet iets wat ik verwacht van Apple.
Maar na een beetje draaien corrigeert het systeem zich weer. Slordig, maar overkoombaar.
Dat heb ik ook gehad op iPad Pro 10.5. Maar na een reboot was het weg.
Ik merk echt totaal geen verschil op m'n XR.
Hoop alleen dat darkmode meer word doorgevoerd in 3rd party apps :)
Ik vind dat hier best goed gaan intussen eigenlijk! Alleen jammer dat WhatsApp (volgens mij trouwens geen enkel FB product) nog steeds niet over is en een licht scherm heeft. Signal daarentegen heeft gelukkig al maanden een Dark Mode. :)
FB Messenger heeft het! Tenminste... niet officieel geloof ik, maar als je een 'half maan'-icoontje stuurt naar iemand wél.

Geen geintje trouwens.

EDIT: Tegenwoordig zit het er standaard in maar het maantje was een test-versie: https://www.iculture.nl/t...onkere-modus-inschakelen/

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 7 oktober 2019 15:17]

Instagram heeft toevallig afgelopen nacht een update gekregen met dark mode ondersteuning!
In hoeverre is bijvoorbeeld de iPhone SE nog vergelijkbaar qua accu waarmee getest is? Betreft het hetzelfde toestel? Zelfde accu met vergelijkbaar aantal laadcycli?
Ik ben niet blij met de UI update van CarPlay. Het 'Now playing' scherm is een stuk rommeliger/voller geworden en mist nu de X/X indicatie waardoor je niet weet hoe ver je in je album/playlist bent.

Tevens slaat de klok nog regelmatig een minuut over
Ook de hotspot lijkt iets aangepast te zijn, waardoor niet-Apple telefoons er vaak niet meer op kunnen. Ondertussen werken diezelfde telefoons wel op de hotspot van andere toestellen, dus het heeft echt iets te maken met het protocol van Apple.
Eigen ervaring, of beter: die van vrienden. Andere iPhones hebben er geen problemen mee, maar menig Android toestel kan niet connecten. Zet ik vervolgens mijn hostpot aan (OP6) dan hebben ze binnen een paar seconden verbinding. Probleem is ontstaan na de laatste iOs-update. Daarvoor werkte het feilloos.

EDIT: toestel waar het mee begon betrof een iPhone XS overigens.

[Reactie gewijzigd door Autofan1985 op 7 oktober 2019 15:10]

Eigen ervaring, of beter: die van vrienden.
Wat betreft bron; Niet al te best, of slechter; die van vrienden. N=1

Misschien doen jullie het wel verkeerd, heb je een bron waaruit blijkt dat inderdaad een grote groep gebruikers er last van heeft? Ik heb er namelijk geen last van, dus we kunnen elkaars 'ervaringen' tegen elkaar wegstrepen.
Maak er maar N=8 van, want op zoveel iPhones hebben we het geprobeerd uiteindelijk door de sim over te zetten. Uiteindelijk was er 1 die het deed, maar die bleek nog iOs 12 te draaien. Het meest vreemde vond ik nog wel dat de toestellen aangaven dat de verbinding niet stabiel genoeg was, waar de andere iPhones (6, 6S, 7 en 8 ) nergens last van hadden. En tot voor die update deze toestellen zelf ook niet.

EDIT: even Googlen leverden meer mensen met dit problem op.

[Reactie gewijzigd door Autofan1985 op 7 oktober 2019 15:22]

Sep 28, 2019 6:38 AM in response to HotspotIssue

Guys try resetting network, it worked for me.
General > Reset > Reset Network Setting.
______________________________________________________________________
Sep 28, 2019 2:17 PM in response to woodmeister50

Thank you for this description, it helped me to get a Wifi hotspot connection from my MacBook Pro to my iPhone XR again.
(The connection via USB and bluetooth to the hotspot was not impaired at all.)
But then my Macbook Pro was not able to actually connect to the Internet via the iPhone.
I found out, that by correcting the DNS I was able to get an Internet connection again.
_______________________________________________________________________
Sep 30, 2019 9:12 AM in response to AmolMistry

This did the trick! Less than a minute fix.
Reply Helpful Thread reply - more options
_______________________________________________________________________

Hoop dat het helpt voor je, was maar eventjes lezen!

[Reactie gewijzigd door Siebelouis op 7 oktober 2019 15:28]

Allemaal al geprobeerd. Network reset, reboot, Airplane mode, opnieuw instellen van de hotspot etc. Niks werkte.
Oct 1, 2019 12:14 PM in response to Abrowning28

Hello there,


Since I've updated my iPhone7+ to iOS13 and now even with the 13.1.1, 13.1.2 i am unable to use my hotspot with any device other than an Apple device. Is there a restriction imposed now (since in iOS 12 this was fine) or is this a genuine bug...if it is the later then fix it. If it is the former...not to happy about it.


Please let me know if there is any other way to make this work...i've tried, network reset etc...


Cheers.
Beetje zoals dit dus, of dit:
Oct 1, 2019 2:01 PM in response to KiyoC

Dear Sir

Thank you for this suggestion. I did not know this way to get to the various 6 buttons.


The problem is that my iPhone 7 sees the non-Apple phone(Huawei in my case) and connects.

Than my Huawei tries to surf the web via Data transfer from the iPhone 7 Hotspot with a transfer rate of Data of "only" a couple of hundred Bytes per second. Not sufficient as you know.


The problem is the VERY SLOW transfer rate of Date???

Any other Wifi network, except the Hotspot of the iPhone 7, the Huawei is running full speed without any issues.


My Macbook Pro runs full speed via my iPhone 7 Hotspot.

My wife's iPhone 7 runs full speed via my iPhone 7 Hotspot.


Apple please fix?

[Reactie gewijzigd door Autofan1985 op 7 oktober 2019 15:37]

Hier geen enkel probleem met hotspots, ook andere apparatuur werkt er nog prima mee. :)
Hotspot is verbeterd. Ik kan nu op de (niet-4g) iPad aangeven dat hij automatisch verbinding moet maken met de hotspot als er geen Wifi in de buurt is. Dat scheelt weer een paar klikken.

Ook is er een 'low data mode' toegevoegd waarbij de iPad niet via de hotspot z'n apps gaat updaten etc.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True