Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

'Dan ga ik zelf wel een forum beginnen'

Tweakers 21 jaar: in gesprek met de oprichters

Tot slot: lessen leren

Hoe kijken de drie heren terug op de oprichting en beginjaren? Floris: "Ik krijg nooit meer een baan waarin ik zoveel uren maak met zoveel plezier. Ik heb twee jaar lang honderdurige werkweken gehad. Het was gewoon gezellig." Wat hij ervan heeft geleerd? "Moet ik niet meer doen. Je gaat er op den duur echt kapot aan."

Daniël had een andere ervaring. "Het heeft me heel erg gevormd, geleerd waar je bijvoorbeeld later goed in bent geworden. Los van natuurlijk de vriendenkring die ik eraan over heb gehouden." Femme herkent dat. "De hele oprichting is een wonderlijk verhaal. Het is voor mijn eigen identiteit heel bepalend geweest."

Weten de oprichters nog iets wat ze zouden veranderen of verbeteren aan het huidige Tweakers? Voor Femme is dat makkelijk: hij heeft als ontwerper een vinger in de pap. "Maar er zijn natuurlijk vijf miljoen dingen die beter kunnen en er is legacy-code die wel weg mag."

Daniël is stelliger. "Het is onbegrijpelijk dat er geen Tweakers-app is. De belofte was dat het mobile web het helemaal ging worden, maar de appwereld heeft een revival ondergaan en ik denk dat het waard is om erin te investeren. Het ontbreken van een app hindert Tweakers om een bestemming te zijn op de smartphone. Een app is een duidelijke bestemming op je telefoon waar je mensen naar toe kan lokken met pushberichten." Floris mist iets anders: "Ik mis een Pro-afdeling. Er is een soort van dev-hoek, maar een echte plek waar it-professionals met elkaar in gesprek gaan over dingen die hen bezig houden in het werk. Een van de redenen om dat te hebben is omdat Tweakers Carrière daar beter bij zou passen."

Voor ambitieuze jonge pikkies die dit lezen, luisteren of kijken, is er een kans om zelf een nieuwe Tweakers te starten? Floris: "No chance in hell. Misschien als je de eerste bent met een goede site over augmented reality en dat wordt populair, dat je die niche dan kan bedienen." Daniël: "Je kunt wel een groot publiek opbouwen, maar eigenlijk alleen op een ander platform, op Instagram of YouTube bijvoorbeeld. Wat Tweakers heeft gedaan, een eigen positie opbouwen met eigen software, dat kan echt niet meer. Dat zou nu extreme investeringen vereisen, alleen maar om aandacht te trekken." Femme: "De kansen die er toen waren, die zijn er niet meer. De markt was toen nog niet vergeven. Misschien was het daarom extra bijzonder om mee te maken."

Vlnr: Daniël, Floris en Femme nu. Geen spat veranderd.

Dat Tweakers alweer 21 jaar oud is, vieren we graag op zaterdag 5 oktober met jullie: onze trouwe communityleden en bezoekers. Als je een kaartje koopt krijg je toegang tot het feestje in Undercurrent Amsterdam én kun je (bijna) onbeperkt eten en drinken met alle bekenden van Gathering of Tweakers en heel veel bekende en minder bekende gezichten van Tweakers HQ. Het belooft een mooi feest te worden met tal van activiteiten, van bordspellen en videogames tot aan workshops en de beste foodtrucks.

ticket-btn

meer-informatie-button

Reacties (163)

Wijzig sortering
+2Anoniem: 1092407
30 september 2019 07:41
Die overname was ik altijd wat sceptisch over en de gevolgen heb ik eerlijk gezegd nooit zo kunnen waarderen. Dat een site commercieler wordt, is te begrijpen maar door je over te laten nemen verlies je uiteindelijk de regie over het schip en gaan andere belangen die de community niet raken de overhand nemen. Ik vermoed dat het geld net wat te aantrekkelijk was om het te laten schieten en zeker op jongere leeftijd is dat moeilijk te weerstaan dus dat is zeker geen oordeel. Tweakers is echter allang niet meer voor tweakers. Het is een mainstream technieuws- en reviewsite geworden die ik alleen nog lees vanuit een jarenlange gewoonte. Voor het verkrijgen van technisch inzicht kwam ik vaak naar de community maar dat haal ik tegenwoordig op andere sites zoals Reddit, W3schools, Stackoverflow etc. En dat is jammer want veel tweakers van het eerste uur zoals ik zijn nu professionele IT'ers die veel te delen hebben maar die zie je hier bijna niet meer. Discussies over de nieuwste linux kernel (waar is het nieuws over kernel 5.3, over Ubuntu 19.10 beta en al die andere grotere distro's??) vind je hier niet meer en dat is gewoon jammer.

Los van het feit dat ik deze website waardeer om wat het nu is, weet ik ook wat het was en die kern zijn ze helaas wel kwijtgeraakt na de overname. De community is er nog steeds maar die is enorm veranderd en dat maakt het bijzonder moeilijk om je als website nog te kunnen onderscheiden.
Deze klacht, het verliezen van "de kern", wordt al jaren geuit en ik vind hem iedere keer weer misplaatst.

De "kern" van de jaren 90 t/m 200x was inderdaad met computeronderdelen en Linux rommelen, gecombineerd met de eerste online periode, waardoor je gezellig info kon uitwisselen. Op iedere straathoek ontstonden PC winkeltjes, leuke tijd. Ook de doorsnee gebruiker had een (zelf)bouw PC eventueel door het handige neefje verzorgd. "Tweaken" was daardoor breedgedragen, min of meer mainstream zelfs.

Sindsdien...

Laten we beginnen met de laptop, welke al snel de mainstream computer werd. Een nekslag voor tweaking aangezien er niet zo heel veel aan een laptop te tweaken valt.

Maar ook.....

- Smartphones
- Tablets
- Smartwatches
- VR
- IoT
- 3G/4G/5G
- Digital fotografie
- Gaming (inmiddels vele malen groter dan de filmindustrie)
- Streaming
- Apps
- Sociale netwerken
- Security

Technologie is in inmiddels verweven in ieder onderdeel van de maatschappij. Er zijn meerdere compleet nieuwe categorien toegevoegd die het gebruik ervan fundamenteel hebben veranderd. De PC winkel is niet meer en de meeste mensen kruipen zelfs niet eens meer achter een laptop.

Ik begrijp de nostalgie maar het is vasthouden aan iets wat niet meer bestaat of niet meer erg relevant is. Indien Tweakers niet was meegegaan in al het bovenstaande, was het dood of niet meer dan een obscuur forum. Om de simpele reden dat ouderwets tweaken gewoon niet zo belangrijk meer is. Een niche.

Wat niet wil zeggen dat er niet getweaked kan worden. Het kan nog steeds maar zit in een hoekje verborgen. En er zijn tientallen nieuwe vormen van tweaken. Er is nog nooit meer technologie geweest dan nu, en je kunt er naar hartelust mee prutsen.

Ik geef je wel gelijk om het gebrek aan IT Pro materiaal, maar daarin is Tweakers nooit goed geweest. Ik zie dat niet als probleem en acht het onmogelijk hier veel in te betekenen. De voertaal is engels bij pros en die kunnen overal terecht. Tweakers gaat geen engelse versie van StackOverflow succesvol maken, ik zou zeggen, gewoon niet aan beginnen.

Vergeet dus die stoffige nostalgie en wees blij met wat er wel is. Tweakers is een ijzersterke volledig Nederlandse tech site, met een zeer brede set aan features en prima community. Ik lees veel internationaal tech news maar ken geen gelijke aan Tweakers. De engelse sites zijn vooral krantjes, geen community sites.
+1Anoniem: 1092407
@Knippr30 september 2019 13:58
Ik had mijn waardering voor de site nochtans vrij goed verwoord volgens mij. Maar ik wilde er geen lofzang van maken. Dat is leuk voor 2 regels maar niet alinea's lang dus dan stip ik liever de knelpunten aan zeg maar. ;)

Tweakers is juist _niet_ meer de community site die het destijds was. Daar is nou net waar de schoen wringt. En dat is ook waarom deze site steeds moeilijker te onderscheiden valt van de rest.

Natuurlijk, het tech landschap is volledig veranderd. Maar het was juist zo leuk geweest als de community van weleer, die daar uiteraard in mee is gegroeid, op een of andere manier verbonden was gebleven aan deze site. M.i. werd juist de community steeds minder gewaardeerd door de redactie, beheerders e.d. Niet omdat individuen minder waardering begonnen te tonen maar simpelweg doordat na de overname het bedrijf veranderde waardoor de community van weleer langzaam afhaakte. Dat druist compleet in tegen wat tweakers in feite was. Nu zie ik het meer als een website a la nu.nl, nieuwsitems met reacties van een samengeraapt zooitje. Met discussies die vaak verzanden in jij-bakken en die door een gebrek aan technische kennis vaak compleet ontsporen. Vroeger reageerde ik elke dag op meerdere artikelen en dat leverde vaak leuke interactie op. Nu stoor ik me vaker dan dat ik er blij van word en dus reageer ik lang niet meer zo vaak. Ik had het ook allang kunnen opgeven natuurlijk maar ik heb toch maar volgehouden. ;)
"Tweakers is juist _niet_ meer de community site die het destijds was. Daar is nou net waar de schoen wringt. En dat is ook waarom deze site steeds moeilijker te onderscheiden valt van de rest."

Welke rest? Tweakers is zo breed (nieuws, forum, reviews, pricewatch, marktplaats) dat ik geen vergelijking zie. In Nederland zeker niet, in het buitenland eigenlijk ook niet.

"Natuurlijk, het tech landschap is volledig veranderd. Maar het was juist zo leuk geweest als de community van weleer, die daar uiteraard in mee is gegroeid, op een of andere manier verbonden was gebleven aan deze site."

Volgens mij is dat ook grotendeels zo. Ik zie in GoT nog steeds experts en hobbyisten vrolijk losgaan. Dus maak eens concreet wat je bedoeld?

Je hebt een punt dat in discussies onder nieuws artikelen het er wel eens plat aan toe kan gaan, maar indien je dit relatief bekijkt vergeleken met andere sites, is alsnog de kwaliteit relatief hoog. Vele sites hebben simpelweg comments gesloten omdat ze het niet kunnen managen. Verder is er een duidelijk onderscheid tussen comments bij nieuws en GoT.

Het kan best zijn dat dat er vroeger diepzinniger aan toe ging, maar dit 100% behouden is en blijft een illusie. Er is in 20 jaar zoveel veranderd.

Ik ben niet vreemd met nostalgie. Ik runde een best leuke blog 20 jaar geleden. Het was echt pionieren en in een netwerkje van blogs over hetzelfde onderwerp was een fantastische uitwisseling. Zeer creatief, zeer diepgaand, zeer leerzaam. De belofte van het internet: met vreemden diepgaand samenwerken.

Inmiddels leest geen hond meer blogs. Tenzij je je verlaagd tot trieste marketing technieken, anders is het krekels. En er is ook geen diepgaande engagement.

Waarom? Omdat mensen geen blogs lezen, ze zitten op een social network. En mochten ze dan toch een keer voorbij komen, dan is dat op de mobiel. Men leest het amper, aangezien het een van 300 teksten is om te lezen op die dag en men gaat al helemaal geen diepgaande comment op hun smartphone typen.

Conclusie, die tijd is gewoon over en komt niet meer terug. Niet leuk, en ik verlang er naar terug, maar het komt niet terug. Smartphones en de informatie explosie hebben er voor gezorgd, deal with it.
Een lang verhaal om te zeggen dat je ook met de tijd mee moet gaan... ;)

Er is nog genoeg om af en toe even terug te keren naar de website:

Downloads, Pricewatch, vraag&aanbod en nieuws.

Tweakers gefeliciteerd met het 21 jarig jubileum. :) ;) :P :9 _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 30 september 2019 19:29]

Daar komt het wel op neer :) Maar met de tijd meegaan is niet alleen een gemis, er is ook voldoende wat gewoon beter is dan vroeger.
Het heeft inderdaad voor en nadelen.

Voordeel is dat de levensvatbaarheid gewaarborgd blijft en hoewel ik hier niet vanaf het volledig eerste uur rondloop, toch al vanaf 2002 en in de tijd heb ik het platform met de tijd mee zien groeien.

De kracht van Tweakers is dat het met der tijd mee is gegroeid door een steeds breder publiek aan te spreken.

Tweaken is niet meer alleen een andere koeler op je GPU frotten maar van Nixie klokken tot e-sigaretten, je kunt je antwoord hier vinden en je ervaring erover delen al mis ik soms nog wel het 1337 gehalte van vroeger.

Het karakter is echt meegegroeid met de leeftijd van de oprichters, het is strakker gemanaged, zakelijker (soms, en daar ben ik eerlijk in, ook wel iets te nitpickerig).

Desalniettemin kent het z’n gelijke niet in de wereld en dat is heel knap aangezien de focus vooral op NL talig ligt.
Eens!

Wat ik wel een valide kritiek vind is het gebrek aan software knutselaars. Om het cliche er bij te pakken: software is eating the world. Hardware fanaten zullen het ontkennen maar hardware doet er steeds minder toe en software juist steeds meer. In die zin zou het nieuwe tweaken in software moeten plaatsvinden maar dat zie je hier niet echt terug.
Op zich een heel eind met je eens, maar wil toch even reageren op het volgende stukje:
Ik geef je wel gelijk om het gebrek aan IT Pro materiaal, maar daarin is Tweakers nooit goed geweest. Ik zie dat niet als probleem en acht het onmogelijk hier veel in te betekenen. De voertaal is engels bij pros en die kunnen overal terecht. Tweakers gaat geen engelse versie van StackOverflow succesvol maken, ik zou zeggen, gewoon niet aan beginnen.
Ik denk toch dat het het proberen waard zal zijn, er bestaat ook een Devschuur - Programming sectie welke volgens mij best loopt.
Ik zou zeggen: gewoon eens proberen een aantal subfora er aan toe te voegen. Ik denk dat Nederlandstalig er ook genoeg IT pro's hier op het forum voor rondhangen.

Ik heb toch nog een paar vragen voor deze heren of de Tweakers redactie en dat zijn:
  • Wat gaat de samenwerking met Hardware.info in de toekomst mogelijk betekenen voor Tweakers.net, en vice versa? Daar zal vast over nagedacht worden: kan er een tipje van de sluier opgelicht worden?
  • Ik zie IT technologie uit steeds meer sectoren hier voorbij komen, bijv. de laatste tijd valt het op dat er ook meer autonieuws verschijnt: willen jullie blijven verbreden, of ergens een lijn gaan trekken?
Verder een leuk interview gekeken, alleen jammer dat het filmpje vanaf ongeveer 1 uur en verder out-of-sync loopt waardoor het non-verbale wat moeilijker te rijmen valt met het verbale. Is dat nog te fixen?
Ik vind de devschuur helemaal niet zo lekker lopen, maar aangezien ik meestal naar het web gedeelte kijk is misschien mijn beeld vertroebeld. Ik zie veel slechte vragen met als tegenreactie vrij grove moderatie. De sfeer is zuur en er blijft weinig waardevolle content over.

Ik zou dat niet eens IT Pro noemen, de meeste vragen lijken niet af te komen van pros, sommige antwoorden wel.

Ik heb overigens dezelfde vraag omtrent de samenwerking met hardware.info, ik vind namelijk dat Tweakers wel een review probleem heeft.

Het probleem is dat amateur reviews de professionele reviews van Tweakers voorbijstreven. Het niveau van menig Youtuber ligt inmiddels erg hoog. De personen zijn competent maar hebben ook een voordeel: tijd. Ze bijten zich vast in een produkt en reviewen het wekenlang op minitieus detail niveau. Hun tijd is min of meer gratis en min of meer onbeperkt.

Hoe ga je daar tegen opboksen als je tig produkten te reviewen hebt met ongetwijfeld een beperkte tijd per produkt? Ik heb er geen antwoord op.

Dat geldt ook voor specialismes. Neem een complex produkt als een high-end camera. Zelfs met een vaste reviewer in dienst voor cameras ga je het nooit winnen van iets als dpreview, welke vrijwel niets anders doen dan dat.
Ik ben het deels met je eens. De andere kant is dat Tweakers is opgericht in een periode waarin alles aan internet en tweaking nieuw was. Momenteel leven we in een wereld waarin zeer veel zaken al uitontwikkeld zijn waardoor er minder reden is om te tweaken. "Nieuwe" zaken zijn meestal uitbreiding van bestaande zaken.

Daarnaast is de wereld rondom computers en internet ook veel meer een wereld van consumeren geworden in plaats van zaken naar je eigen hand zetten. Een voorbeeld zijn de talloze cases met raam die je kunt kopen, in plaats van zelf met je dremel wat uit je kast zagen. Online is een voorbeeld IFTTT, Zapier, automatio.io, waarmee voor veel simpele automatiseringstaken de noodzaak is verdwenen om zelf scripts ofzo te schrijven. Voor het gemak dat mensen daarvoor terugkrijgen leveren ze graag in dat het misschien niet 100% naar hun hand kan worden gezet.

Het publiek is daardoor gewoon heel erg veranderd. Was je voorheen op een feestje met 20 man die zaken zelf tweakt, ben je nu op een feestje met 20 man die zaken graag zelf tweakt, misschien 30. Maar daar tussendoor lopen 500 mensen die liever in meerdere of mindere mate voor gemak en alleen consumeren kiest. Dat maakt het, in combinatie met de andere ontwikkelingen, wel moeilijk om daar het tweaken nog de boventoon te laten voeren.

Wellicht aardig om aan te halen, ik zie een zelfde ontwikkeling met auto's op het gebied van performance en car hifi. De auto's zijn nu standaard al verder ontwikkeld dan 15 jaar terug, waardoor mensen minder de neiging hebben om zelf hun auto aan te passen om het laatste beetje eruit te halen. Car hifi hetzelfde, voor 1000 euro (merk- en type-afhankelijk uiteraard) kun je beter geluid krijgen. Dat je beter geluid hebt als je zelf met je auto naar een car hifi winkel gaat en wat laat inbouwen is teveel moeite voor mensen om zelf wat te laten regelen. Makkelijker is af-fabriek, dat je er dan niet het meeste uithaalt maakt mensen weinig uit.

Gemak is tegenwoordig het hoogst haalbare, daarom zijn merken als Sonos zo succesvol.
Eens! Ik ben al een tijd gebruiker van tweakers. Maar merk dat mijn behoeften met de ontwikkelingen in de markt maar ook met prioriteiten thuis zijn gewijzigd. De huidige diepgang van tweakers past wel bij mij.

Zelfs ik ben overgestapt op sonos, kant en klare pc etc. Het moet gewoon direct werken. Want op dit moment is gemak voor mij het hogere doel. Niet de beste kwaliteit of het maximale uit de G/CPU halen e.d.. ;). Natuurlijk mis ik het soms, de tijd vd HCC beurs :P

Verder leuk artikel. Nostalgie. Goed om stil te staan waar 'we' vandaan komen.

[Reactie gewijzigd door nijntje82 op 30 september 2019 11:57]

Los van het feit dat ik deze website waardeer om wat het nu is, weet ik ook wat het was en die kern zijn ze helaas wel kwijtgeraakt na de overname. De community is er nog steeds maar die is enorm veranderd en dat maakt het bijzonder moeilijk om je als website nog te kunnen onderscheiden.
Eens, en dan vindt de redactie het gek dat het aantal reacties / topics op het forum al jarenlang afneemt.
Dat komt ook simpelweg doordat het gemiddelde publiek is afgegleden naar de doorsnee consument.

Denk ook aan reviews; die mogen niet te diepgaand en kritisch zijn. Want stel je voor dat je een uitgever van een A-titel tegen het zere been schopt. Of wat dacht je van deze: "Schrijf je een (positieve) review dan mag je het toestel houden na afloop". Daarmee haken de echte hardcore tweakers dus af.
Ik denk dat eerder het aantal hardcore tweakers afneemt.
Bij velen is het ook.
Been there, Done that
Het tweaker van hardware is een fase in je leven die voor de meesten voorbij is gegaan en voor de nieuwe generatie is het veelal gewoon onzin omdat de standaard hardware al goed genoeg is.
Veel jonge mensen kennen alleen een laptop, tablet en smartphone en zo'n ding tweak je niet maar vervang je gewoon.
Er is nog wel wat overclocking maar eigenlijk is dat in de marge en eigenlijk voorgekookt door leveranciers die speciale duurdere overclock versies leveren en kant en klare tools/software leveren.

Op het forum zijn mensen nu vaker geïnteresseerd in andere topics zoals domotica (je huis tweaken) of duurzaamheid met zonnepanelen of elektrische auto's
Hardcore tweakers zijn niet enkel de overklokkers. Op HWI vindt je genoeg diepgaande reviews die door een groot publiek gewaardeerd worden. De doelgroep is er nog steeds, maar DPG wil niet dat de labels elkaar in het vaarwater zitten.
Eens. Voor diepgang kun je beter naar de buren van Hardware.info.
Mwah, 70% van de nieuwsberichten zijn hetzelfde. Op Hardware.info heb je zoals de naam al zegt wel iets meer hardware, zoals een review met 20 moederborden o.i.d, maar er is ook veel overlap en zogenaamde Advertorial artikelen.

Ook zijn de reacties daar van een stuk lager niveau.
Vond het een super podcast, erg leuk om de maandag mee te beginnen. En zo begint mijn dag al bijna 20jr; even tweakers kijken voor wat er heden dag speelt en nieuws is onder genot van bakkie koffie.

Tuurlijk is de site/community veranderd, dan ben ikzelf ook :+ het zou ook niet werken wanneer er geen verandering is. Dat onderstreept de podcast ook wel, en dat men worstelde met juiste route. Immer is men van een nerdy hobbyclubje "langzaam" iets serieus moeten doen, sneller dan ze waarschijnlijk ooit konden voorzien; die buitensporige groei aan $users en $topics :+

Ondanks dat het aantal topic (inhoudelijk) misschien wat minder lijkt is die expertise nog steeds aanwezig, en kun je ook nog steeds met dit soort vragen op GoT terecht. Dat community gevoel speelt nog steeds. Maar 'ons' internet is ook veranderd, vroeger zocht je 'status' via tweakers karma/mod status etc. Heden dag streelt ons ego via socialmedia.

Er was ook weinig buiten tweakers, inmiddels is heel dat freaking internet ontlopft.

Daar waar het internet/irc etc. voor de nerd was (die zat halve dacht achter de computer). Is de hele wereld een nerd geworden die halve dag achter de computer telefoon zit :+

Het blijft gewoon een leuk platform, daar waar het vroeger 'exclusief' was, kan de gemiddeld nerd tegenwoordig op 1001 pagina's terecht met relevante informatie.

Maar voor mij is tweakers veel meer dan het nerd/expert clubje; echt dat community en groep gevoel is het gene wat t.net/got uniek maakt, nog steeds

wat ook leuk vind is het magazine; daar waar je vroeger mede je kennis uit magazines kwam, werd dat overgenomen door internet, en is dat weer leuk dat juist nu weer een magazine vorm beschikbaar is.

Welke feature er nog bij kan? Gebruiksvriendelijk mobiel foto upload naar forum!

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 30 september 2019 11:58]

vroeger zocht je 'status' via tweakers karma/mod status etc. Heden dag streelt ons ego via socialmedia.
Dat is ook maar relatief.
Heb al twee keer een ***like karma account gedropped.

[Reactie gewijzigd door TWyk op 30 september 2019 16:55]

Hoe relatief is het daadwerkelijk? Je benoemt het hier toch nog maar een keertje ;)
Tja, daar heb je gelijk in.
Ik pas mijn reactie iets aan ;)
Ik merk ook dat ik steeds meer op reddit zit, kijk en deelneem. Maar dat is niet perse vanwege kwaliteit en/of kwantiteit, maar omdat ze een goede app hebben ipv enkel een website. Dat de app werd gemold was doodzonde en ik ben het dan ook geheel eens met: “Daniël is stelliger. "Het is onbegrijpelijk dat er geen Tweakers-app is. De belofte was dat het mobile web het helemaal ging worden, maar de appwereld heeft een revival ondergaan en ik denk dat het waard is om erin te investeren.””.

Een dedicated app is veel beter, fijner en biedt meer mogelijkheden (ook voor user engagement.). Ik hoop dus ook dat Tweakers asap weer een iOS en Android-app gaat uitbrengen.

Overigens zou het voor de groei van Tweakers misschien geen slecht idee zijn om te overwegen tweetalig te worden; artikelen in het Nederlands en het Engels. Maar goed, dat zou zéér zorgvuldig bekeken moeten worden.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 september 2019 15:33]

Met de huidige omvang van de product- en developmentteams hebben wel al grote moeite om de site bij de tijd te houden, laat staan dat er capaciteit is om een app te ontwikkelen. Als we alles van de grond af opnieuw opbouwen in een framework als React Native is het wellicht wat makkelijker om website en apps voor verschillende platformen te onderhouden, maar dat zou ook een enorme investering zijn.

De apps die we gehad hebben waren qua functionaliteit overigens nogal beperkt (alleen nieuws en reviews).

Voor nu is het haalbaarder om ons te richten op een goede responsive gebruikerservaring.
Eens, als developer heb je gewoon niet veel op GoT te zoeken.

Dit is de nek omgedraaid omdat er teveel mensen met simpele vragen kwamen en tweakers niet wist hoe hier mee om te gaan/modereren. Na een paar jaar zijn deze mensen wel expert maar komen dus niet meer terug op tweakers.

Nu is er op 2/3 vaste topics na amper activiteit op Programming.

Een gemiste kans maar die nu niet meer te herstellen is door de komst van SO & Reddit
Tja, je hoeft op een Apple nieuwtje geen reactie met de (negatieve) waarheid te schrijven want je wordt kapot gemodereerd door de fanboyz. Ook op de forums is diepgang soms ver te zoeken, veel mensen die een tekening kunnen prutsen en dan vragen waar te laten maken.
Het modereren op de FrontPage zou zoveel vriendelijker worden als de -1 mod wordt weggehaalt. Modereer het positief/neutraal of niet.
Je moet niet wegcijferen dat met groei een site vanzelf meer mainstream wordt. Er blijven echter nog wel uithoeken, bijv. op het forum, waar dingen in detail besproken worden.
Tegenwoordig is het internet ook zoveel groter en rijker, dat er gewoon betere plekken zijn om zaken in detail te bespreken.
Maar toch kom ik en vele met mij steeds terug bij tweakers. Het is een soort dagblad geworden. En van een dagblad verwacht je toch ook niet alles?
Ik kan dit heel erg beamen.
Eigenlijk gebruik ik Tweakers enkel nog voor de pricewatch. De diepgaande (tech) topics zijn al jaren erg ver te zoeken helaas.
De laatste tijd lijkt het dat Tweakers zelf wat onderwerpen probeert aan te boren op de hoofdpagina.
Ik ben er bij vanaf ongeveer het begin (1-2000) en ik kan het niet beter verwoorden }:O

Overigens ben ik wel blij met de buy guides om even snel te checken wat voor hardware ik iemand moet adviseren en de lekker brede pricewatch.
Daarnaast is het forum echt af met notificatie berichten en goede zoekfunctie.

[Reactie gewijzigd door Gman op 30 september 2019 11:10]

Wat let je om je ervaring te delen?
Ik kan het in 4 woorden zeggen :)
Meegaan met de tijd .
Een klein voorbeeldje van wat hoe de interactie nu verloopt met Tweakers afgaande Boostmoderaties:

Minder Mooie Feature: boostmoderaties

Het afschaffen van boosts loopt al ettelijke jaren maar pas sinds December vorig jaar ligt er een ticket om het door te voeren. (Eigen link naar bewuste posts.) Oftewel, na jaren van steggelen is er eindelijk overeenkomst tussen community en crew: Die Boostmoderaties moeten worden afgeschaft.

Echter, sinds die December is er niets meer van vernomen. Recentelijk heb ik op eigen houtje eens een bump gewaagd hierom, wederom zonder gehoor.

En dan heb ik het nog niet gehad over de huidige layout, waar men heeft bedacht dat Custom CSS snippets de oplossing zijn.. maar wel alleen als je genoeg karma en/of een abonnement hebt. 8)7 dat terwijl er genoeg over op valt aan te merken aan dat idee.

NoFi, maar dan geloof ik het wel. Ik waardeer het Tweakers wat het was, en ik waardeer individuelen en individuele posts ook net zo, nog steeds. Maar voor het echte Tweakwerk, evenals een hoor/wederhoor met de community heeft men inmiddels bewezen die boot vaak genoeg gemist te hebben.

Men hoort wel, maar luistert niet. In ieder geval niet meer.
Ik denk inderdaad dat veel die er 15+ jaar zitten de hechte club missen, waarbij je bijna alle namen kende.
The good old IRC days :-)
... Voor het verkrijgen van technisch inzicht kwam ik vaak naar de community maar dat haal ik tegenwoordig op andere sites zoals Reddit, W3schools, Stackoverflow etc. En dat is jammer ...
Daar kan ik me wel in vinden. 'Vroeger' (Windows 98SE, overstap naar XP met brakke modem drivers etc) haalde ik bijna al mijn info van het forum hier. Ook voor (vba) programmeerissues en dat soort dingen kon je hier terecht. Nu zie ik mezelf idd ook meer en meer overstappen naar andere sites om de benodigde info te kunnen vinden.

Anyway: Gefeliciteerd Tweakers!
Mooi hoe alles zo is begonnen en dat t.net nog steeds bestaat, al moet ik wel zeggen dat er geen flikker is veranderd:
Want stel je voor dat begin 1998 de moderators op het forum van Webwereld niet de hele tijd topics sloten
Op GoT worden ook met enige regelmaat topics gesloten want, er zou niet genoeg onderzoek gedaan zijn door de topicstarter. GoT is er dus niet voor iedereen, aangezien je kennelijk al de nodige dosis kennis moet hebben. Hierdoor is het een soort elite clubje geworden.

edit:typos

[Reactie gewijzigd door shades op 30 september 2019 15:17]

Sinds wanneer is het vragen van een beetje inzet "elite"? GoT is geen Viva forum voor huisvrouwen, de standaard vraagjes die al duizend keer gesteld zijn en je met first hit google kunt beantwoorden hebben daar inderdaad geen plaats en dat is maar goed ook. Nu is er een forum waar we wat aan hebben. Ik snap nog altijd niet waarom mensen elke maand betalen voor hun internet en dan alleen maar feesboek en kattenfilmpjes gebruiken. De rest aan nuttige informatie moet je er bij sommigen gewoon in lepelen...
GoT is geen Viva...
Draai(d)en ze niet dezelfde forumsoftware? :p :+ Staat mij in elk geval wel iets van bij!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 30 september 2019 17:22]

Buiten wat @Andros hierboven zegt, kunnen je mede Tweakers op GoT gewoon beter helpen als je vraagstelling duidelijk is. Daar hoort inderdaad een stukje (voor)onderzoek bij. Een helpdesk kan ook vrij weinig met de melding 'Het doet het niet.'. Ook dan bestaat er een kans dat men je ticket sluit want probleemomschrijving te vaag ;)
Elite clubje?

Please, je ziet in elk dagblad wel een advertentie die huismoeders naar Tweakers moet lokken.
Als ik iets zeker weet, dan is het wel dat het algemene publiek de afgelopen jaren juist véél minder met techniek bezig is, en alleen maar wil weten welke Android telefoon ze moeten kopen, of hoe ze een burenruzie moeten oplossen.
Het streng modereren is juist de kracht van het forum waardoor de kwaliteit van de posts veel hoger is dan elders.

Een 13 in een dozijn vraag of gewoon je vraag dumpen zonder verdere info en hopen op wat antwoorden heeft weinig waarde.

[Reactie gewijzigd door Navi op 30 september 2019 09:06]

In het verleden werden de topics nog veel sneller gesloten dan nu. In de tijd dat de site en forum nog 2 aparte accounts had ;) .
Wow dat was ik alweer vergeten! Maar inderdaad! Volgens mij had ik destijds eerder een GoT account dan een FP account. Later zijn ze samengevoegd. Wanneer was dat? 2010 ofzo? Geen idee.
Op GoT worden ook met enige regelmaat topics gesloten want, er zou niet genoeg onderzoek gedaan zijn door de topicstarter. GoT is er dus niet voor iedereen, aangezien je kennelijk al de nodige dosis kennis moet hebben. Hierdoor is het een soort elite clubje geworden.
Dat is niet een elite clubje, dat is simpel vragen om een beetje inzet. Gathering of Tweakers is niet de vraagbaak waar je iets gedaan kan krijgen omdat het niet lukt; jij hebt een probleem of vraag, niet de community achter GoT. Dan mag je best wat minimale informatie bijvoorbeeld geven en dingen zelf proberen. Wil je dat niet, vind je het teveel gevraagd om de basisinformatie te voorzien, dan kun je beter een ICT'er inhuren om het thuis te komen doen voor je.
Ik vind wel dat je een goed punt hebt.
Maar ik kan jou geen + moderatie geven, omdat mijn moderatierechten zijn afgepakt.

Het verhaal daarachter bevestigt mijn inziens precies jouw verhaal: er zijn mensen met macht die selecteren wie aan hun criteria voldoen... en creëren zo dus een eliteclubje

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 30 september 2019 13:16]

Ik vind het zeer zeker een toegevoegde waarde hebben dat er zo streng gemodereerd wordt.

Met enige regelmaat worden topics aangemaakt (vaak door nieuwe gebruikers) met nul inzet. De eigenlijke vraag blijft daardoor te vaag, waardoor je de vraag niet kunt beantwoorden. Dan ben je eerst verschillende posts verder voordat het duidelijk is wat de vraag is, als er al geantwoordt wordt op het verzoek om specifieker te zijn. Zulke topics vormen wat mij betreft geen toegevoegde waarde. Ik heb alleen even geen specifieke voorbeelden.
Toch raar dat ik wel gewoon moderatierechten heb. Zou het niet aan jouzelf kunnen liggen? Of toch eerder aan het 'elite clubje'?

Het blijft voor sommige mensen moeilijk te begrijpen dat het gewoon handig is als je eerst vertelt wat je zelf gedaan hebt. Anders moeten mensen duizend vragen gaan stellen.

[Reactie gewijzigd door hmmmmmmmmmpffff op 30 september 2019 10:39]

Maar iedereen begint met die rechten. En jij hebt je moderatie rechten verspeelt omdat je je niet aan de regels hield.

Als ik iemand vermoord wordt mijn vrijheid ook afgepakt. Is vrijheid dan alleen voor een elite clubs? Of voor mensen die zich kunnen gedragen?
Zelfde discussie weer:
- het zijn richtlijnen, geen regels. Daar zit nog een verschil in.
- de richtlijnen laten veel ruimte voor interpretatie. Maar de groep met macht vind dus dat hun interpretatie de juiste is. En schopt dan mensen die het daar niet mee eens is weg. Zo vorm je een eliteclub.
Als je dit forumtopic doorleest, zie je dat het vrij regelmatig gebeurd. En daar staan alleen de mensen die het willen veranderen. Maar dan moet je dus op je knietjes naar de FP moderator en zeggen dat je je aanpast aan hun interpretatie.

En je laatste alinea is mijns inziens absurd. Hoezo heb ik iemand vermoord of iets wat daarop lijkt?! Moord is echt een TOTAAL andere orde: Niet eens een overtreding maar één van de zwaarste misdrijven die je kan voorstellen. Het is echt bizar dat je het daarmee vergelijkt. Zeker als je de alinea dan afsluit me "mensen die zich kunnen gedragen" classificeer jij een moordenaar als "iemand die zich niet gedraagt"? In de zelfde orde als iemand die in de trein zijn schoenen op de bank doet oid?

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 30 september 2019 11:39]

Ik heb de eerste twee pagina's gelezen. Alle moderatierechten zijn terecht beoordeeld en veroordeeld en later, zonder problemen terug gekregen.

Toen de laatste paar bladzijdes bekeken. Wat ik daar las, verbaasde me. In plaats van een nette discussie, laat je het daar verworden tot bekvechterij. Dit heeft niks met censuur, elite of je eigen mening te maken. Het is ordinair roeptoeteren om je zin te krijgen. Wat jammer dat je dit leuke artikel opnieuw aangrijpt om dat te proberen.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 1 oktober 2019 03:37]

Je kan altijd met die zelfde mod in discussie over waarom. Zelfs met andere mods. Dus zeggen dat hun will wet is lijkt mij niet.

En waar geef ik aan dat jij een moord hebt gepleegt?
En als jij je niet aan de regels houd. Mag en kan de conducteur je er ook uit zetten. Dus ja misschien is met de trein reizen ook wel voor een elite clubje...
Je kan inderdaad met een Mod in gesprek/discussie gaan maar de uitkomst is doorgaans dat je met de staart tussen de benen terug in je hok geduwd wordt.

Ik snap wel waar de eliteclub mention vandaan komt want bij een aantal mods is het ego helaas groter dan de realiteit van de discussie.

Ik zeg zeker niet dat dat altijd zo is maar met de groei van Tweakers is er ook een plethora aan mods bijgekomen die in mijn ogen niet altijd de dynamiek en diversiteit van de community begrijpen en er met modbreaks op los hakken waar dat lang niet altijd gepast is.

Dat is echt jammer en hoewel Tweakers is veranderd door de jaren vind ik het het soms wat stijlloos.

Je vergelijking met een treinreis en kaartje is wat mij betreft veel te kort door de bocht en is geen analgie die past bij de setting van Tweakers.
Jammer dat jij blijkbaar een kaartje als enige optie ziet om niet de trein uit gezet te worden.

Wat ik probeer aan te geven is dat overal regels/richtlijnen zijn. Houd je daar niet aan dan kunnen daar concequenties aan zitten. Zoals je mod recht kwijtraken. Of uit de trein gezet te worden. Tevens waardschuwt Tweakers altijd netjes als je iets fout heb gedaan.

Dus nee Tweakers is verre van een eliteclubje.
Het verhaal daarachter bevestigt mijn inziens precies jouw verhaal: er zijn mensen met macht die selecteren wie aan hun criteria voldoen... en creëren zo dus een eliteclubje
Ben ik niet met je eens. Ik heb ook de nodige (negatieve) feedback en ben erg kritisch naar Tweakers, maar heb gewoon mijn moderatierechten.
Toen ontstond gelijk het plan om er een bedrijf van te maken en om er mijn geld mee te verdienen." Voor wie Femmes inspiratie wil bekijken: Pricewatch.com bestaat nog steeds.
Uhm als ik op de link klink laad de pagina een eeuwigheid en krijg ik daarna een melding dat de webpagina niet meer bestaat? :?
Ergens onder een bureau staat nu een server te roken denk ik ;)...
Man man man, ofwel struikelt er iemand over 1 van de voeding snoeren naar een server ofwel staat er ergens een server te smoren. Lijkt wel 1999, let's party like it :+
Daar lijkt het wel op.
Mooie verhaal. Leuk dat Roelant Kooij ook nog genoemd word. Die kende ik van xs2chat, dat toen op een PC bij hem thuis draaide. Dat was 2000/2001.

Was toen best jaloers toen hij vertelde voor een bij Tweakers werkte.
;) :*

edit/offtopic:
Dat heeft trouwens nooit bij mij thuis gedraaid hoor; was eerst shared hosting (zowel web als chat) en later beide samen op een eigen dedicated server. :)

[Reactie gewijzigd door Roelant op 30 september 2019 09:56]

Heel leuk om te lezen dit, heren. Ik waande me weer even in 2002. ;)
Volgens mij vieren we binnenkort ons 20ste jaar rondhangen hier ;)
Hey Bas! We worden ouwe mensen joh. :w
Dat dacht ik 10 jaar geleden al ;)
Gefeliciteerd heren! Ik voel me nog steeds een beetje speciaal als bezoeker van (bijna) het eerste uur.
Ik lees hier kritiek dat de site te "mainstream" is geworden. Ik snap dat de Twipsters dit zo ervaren, ik heb dat zelf ook een beetje, maar uiteindelijk is het dog-eat-dog en Nederlandse specialistische sites blijven een niche. Daarintegen blijven er toch nog altijd 'in depth' artikelen en topics voorbij komen. Het enige dat ik echt vervelend vind is het mening modden, maar dat is een userprobleem (waar ik me stiekem ook af en toe aan schuldig maak). Over het algemeen is het een heel volwassen community, wat erg prettig is. Uiteindelijk blijft Tweakers voor mij wel nog steeds dagelijkse kost. Op naar de volgende 21 jaar!

@arnoudwokke Heel goed en leuk uitgewerkt! In de 10+ jaar dat je voor T.net schrijft ben je ook niet meer weg te denken.
Het meningmodden is inderdaad echt erg, als er iets negatief of kritisch wordt gereageerd onder een post is het meteen -1
Er is een groot verschil tussen ontopic en onwenselijk.
Heh, toch leuk om jezelf opeens terug te zien op zo'n bijna 20 jaar oude foto...
Haha, jou ben ik ook nog niet vergeten na 20 jaar. Wat hebben we toen veel tijd doorgebracht op #tweakers.net en #marijse :D
Heh, prima tijd was dat inderdaad... Misschien eens kijken of daar iets van een reunie van valt te fixen :)
Geweldig, ga het met plezier luisteren. Gefeliciteerd Tweakers, eindelijk echt volwassen.
Mooi interview, genoeg momenten waarop het anders had kunnen lopen dan hoe het nu gegaan is. :)
Bij de inleiding doet de eerste video het niet, is een melding van clip is unavailable.
Gefeliciteerd Tweakers!
1 2 3 ... 9

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True