Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

E-readers tot 150 euro Round-up

Nieuwe modellen bieden meer voor je geld

14-12-2019 • 06:00

217

Singlepage-opmaak

Amazon Kindle Paperwhite 2018

Amazon is inmiddels bij de vierde generatie van zijn Kindle Paperwhite aangeland. Het model dat we in de vorige round-up bespraken, stamde nog uit 2015, de versie die we nu bekijken, is eind 2018 geïntroduceerd. Het nieuwe model is iets dunner en lichter, en de behuizing is waterdicht gemaakt. De Paperwhite krijgt de ipx8-aanduiding, wat inhoudt dat de e-reader een uur lang tot twee meter diep in water ondergedompeld mag worden.

Het basismodel heeft 8GB flashopslag en er is ook een duurdere uitvoering met 32GB opslagruimte. De adviesprijs van het basismodel is 140 euro, maar Amazon en andere webwinkels verkopen de Paperwhite geregeld voor ongeveer 120 euro. Amazon biedt de e-reader op zijn Duitse site ook aan voor 100 euro, maar dat gaat om een variant die advertenties toont in de slaapstand en die wordt niet buiten Duitsland geleverd.

Amazon Kindle Paperwhite (2018)Amazon Kindle Paperwhite (2018)

Behuizing en bediening

Het uiterlijk van de nieuwste Paperwhite lijkt veel op dat van de Kindle Voyage. Dat komt vooral doordat de voorkant helemaal vlak is, het scherm is niet meer in de behuizing verzonken. Met zijn compacte afmetingen, afgeronde hoeken en rubberen afwerking aan de achterkant ligt de Paperwhite lekker in de hand.

Wel is de Paperwhite de grootste van de vier e-readers in deze round-up, hoewel de schermdiagonaal bij alle exemplaren gelijk is. Bij de Kindle zijn de schermranden wat breder, zowel aan de zijkanten als aan de bovenkant. Met een gewicht van 191 gram is de Kindle ook de zwaarste van de vier, maar het extra gewicht valt in de praktijk nauwelijks op. Het verschil met de andere e-readers is dan ook maar zo'n 25 tot 35 gram.

Amazon rust de Kindle Paperwhite 2018 uit met een NXP-soc met één core op 1GHz en 512MB ram. Dat is dezelfde hardware als het model uit 2015 en die is voldoende in staat om de e-reader snel te laten werken. Het nieuwe model heeft wel meer opslagruimte dan zijn voorganger. Dat is nu 8GB bij de goedkoopste versie en was 4GB.

Scherm en verlichting

De Kindle Paperwhite heeft een 6"-scherm met een pixeldichtheid van 300ppi en vijf leds voor de verlichting. Dat is één led meer dan bij de vorige uitvoering, daardoor is de verlichting wat egaler. De kleurtemperatuur van de leds is niet instelbaar, bij de andere drie e-readers in deze vergelijking kan dat wel. Tot vorig jaar was instelbare kleurtemperatuur alleen te vinden in het hogere prijssegment, maar nu de concurrentie die functie ook in goedkopere e-readers stopt, is het jammer dat dit nog ontbreekt bij de Kindle.

Lettertypes en tekstinstellingen

Amazon biedt keuze uit tien lettertypes. In onze vorige round-up merkten we nog op dat de mogelijkheid om de lettergrootte in te stellen beperkt was, maar dat is inmiddels opgelost met een software-update. Er is nu keuze uit veertien verschillende lettergroottes en dat was acht. Verder is er keus uit drie verschillende standen voor regelafstand en marges. In vergelijking met de andere e-readers zijn de mogelijkheden om de tekstweergave aan te passen enigszins beperkt, maar de geboden opties zijn waarschijnlijk ruim voldoende om een fijne leesinstelling te vinden.

Het is niet mogelijk om zelf extra lettertypes op de Paperwhite te zetten. Wie heel specifieke wensen heeft voor tekstweergave, kan met een omweg andere lettertypes gebruiken door met software als Calibre een ander lettertype in een e-book te integreren. Dat moet dan wel per e-book gedaan worden.

Amazon Kindle Paperwhite (2018) - InterfaceAmazon Kindle Paperwhite (2018) - Interface

Bestandsformaten

E-readers van Amazon ondersteunen het epub-formaat niet. Boeken die je in de winkel van Amazon koopt, worden geleverd in het azw- of azw3-formaat, dat zijn varianten van het mobiformaat. Als je toch epubs op de Paperwhite wil zetten, moet je ze eerst omzetten met software. Dat kan eenvoudig met een gratis programma als Calibre, maar het vergt dus wel een tussenstap.

Een handige functie is de mogelijkheid om bestanden naar de Kindle te mailen. Dat doe je door ze als bijlage in een mailtje te verzenden naar het @kindle.com-adres dat aan ieder Amazon-account is gekoppeld. Bestanden die je naar dat adres stuurt en die van vertrouwde afzenders komen, worden automatisch gedownload door de Kindle als deze met wifi is verbonden. De vertrouwde afzenders kun je zelf instellen.

Je kunt zo mobi- en azw-bestanden naar je Kindle sturen, maar ook pdf's, Word-documenten, html-bestanden en afbeeldingen. Je kunt pdf's omzetten in een Kindle-formaat, waarmee het mogelijk is om de lettergrootte aan te passen en notities toe te voegen. Pdf's worden omgezet als je in het onderwerp van de e-mail 'convert' zet.

Interface en mogelijkheden

Amazons besturingssysteem voor Kindle-e-readers is overzichtelijk en werkt eenvoudig. De software is volledig gericht op het lezen en beluisteren van boeken, veel andere opties zijn er niet. Wel zitten er diverse extra's in de Amazon-software die handig kunnen zijn bij het lezen van boeken. Zo is er Wordwise, een functie om synoniemen en homoniemen van geselecteerde woorden op te zoeken.

Verder bieden Kindle-e-readers de X-Ray-functie, waarmee je een samenvatting van een boek kunt oproepen. Daarin wordt dan weergegeven welke personages, plaatsen en onderwerpen erin voorkomen. Dat is handig als je een boek een tijdje laat liggen en wil verder wil lezen. Dit werkt voor boeken die je in de Amazon-winkel koopt en het is mogelijk om met plug-ins en software als Calibre zelf X-Ray-ondersteuning in te bouwen in andere e-books.

De nieuwe Paperwhite ondersteunt audioboeken, die aangeboden worden in de Amazon-winkel onder de noemer Audible. Je kunt die boeken beluisteren door een bluetoothheadset of -speaker aan te sluiten op de Kindle. De nieuwe Paperwhite ondersteunt ook de Whispersync-functie, daarmee kun je wisselen tussen een e-book en een audioboek, en verdergaan waar je gebleven was.

Ook is er integratie met GoodReads, een sociaal netwerk voor boekenlezers waar gebruikers recensies kunnen achterlaten en lijsten kunnen maken. Op de Kindle vind je ook Amazon FreeTime, een functie die voor kinderen is bedoeld. Ouders kunnen boeken en leesdoelen instellen, en de voortgang bijhouden. Kinderen kunnen 'badges en prijzen' verdienen door te lezen.

Amazon Kindle Paperwhite (2018) - InterfaceAmazon Kindle Paperwhite (2018) - InterfaceAmazon Kindle Paperwhite (2018) - InterfaceAmazon Kindle Paperwhite (2018) - InterfaceAmazon Kindle Paperwhite (2018) - InterfaceAmazon Kindle Paperwhite (2018) - Interface

Samengevat

Amazons vierde Kindle Paperwhite valt op met zijn volledig vlakke behuizing die bovendien waterdicht is. Het is momenteel de goedkoopste e-reader die je kunt onderdompelen. Er zitten vijf leds in, één meer dan bij de voorganger, wat een egaler beeld oplevert. Gele leds die het mogelijk maken om de kleurtemperatuur aan te passen, ontbreken. Het ecosysteem van Amazon werkt prima en de winkel biedt enorm veel Engelstalige boeken. Boeken toevoegen uit andere bronnen kan, maar vereist een tussenstap. De opties voor het instellen van tekstweergave zijn minder uitgebreid dan bij concurrenten.