Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Sim Kranenburg

Redacteur televisies

LG C9 oled-tv Review

Top-tv met hdmi 2.1

Inleiding

Samengevat

LG's C9 is een absolute top-tv voor fijnproevers die kwaliteit in huis willen halen. De beeldkwaliteit is, zoals we van oled gewend zijn, erg goed, met een enorm groot contrast, goede kijkhoeken en een zeer nauwkeurige weergave. Bovendien is het geluid bovengemiddeld goed, met een mooi stereobeeld en een, voor een televisie, prima laagweergave. Een lage inputlag, de mogelijkheid om via hdmi 2.1 beelden met 120fps weer te geven en de ondersteuning van variabele refreshrates maken de C9 ook voor gamers een uitstekende keuze.

Getest

LG OLED65C9PLA Zwart

Prijs bij publicatie: € 3.150,-

Vanaf € 2.929,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

LG heeft vorig jaar goede zaken gedaan met de C8-oled-tv. Het was veruit de populairste televisie in de Pricewatch, de community van Tweakers bekroonde de tv met een Award en lovende reviews, en in de redactionele review scoorde hij een 9. Dat schept natuurlijk hoge verwachtingen voor de opvolger, die begin dit jaar op de CES werd aangekondigd: de C9. In deze review zullen we zien of de C9 weer wat beter is geworden dan z'n voorganger en of dit de meerprijs ten opzichte van de C8, die inmiddels voor een flink lagere prijs wordt aangeboden, waard is.

De belangrijkste uiterlijke vernieuwing zit in de nieuw vormgegeven voet. Het vorige model had een voet met een verticale kromming waarin een uitsparing was gemaakt. Daardoor werd het geluid van de luidsprekers, onder in de behuizing, naar voren gekaatst. Dit was technisch gezien een goede oplossing, maar niet iedereen waardeerde het design van de voet. De C9 heeft een voet meegekregen die een duidelijk strakker ontwerp heeft en die bovendien minder ver naar voren uitsteekt, waardoor hij veel minder in het oog springt.

Ook nieuw zijn de hdmi 2.1-aansluitingen, waarmee 4k-beelden met 120fps naar de tv kunnen worden gestuurd. De C8 van vorig jaar kon deze hoge framerate ook al aan, maar alleen als de beelden vanaf een usb-stick werden afgespeeld of werden gestreamd via een ingebouwde app. Voorlopig is hfr vooral interessant voor gamers, want op een goede beschikbaarheid van videobeelden in hfr (en 8k) zullen we nog vele jaren moeten wachten.

Uiteraard draait de C9 LG's webOS als besturingssysteem en dat is dit jaar bij versie 4.5 aangeland. Dit besturingssysteem laat zich prettig bedienen met de meegeleverde Magic Remote, die is voorzien van bewegingsdetectie en een microfoon. Voor de beeldverwerking gebruikt LG de tweede generatie van de Alpha 9-processor, die nu een feature heeft waarmee het beeld helderder kan worden gemaakt voor het kijken bij veel omgevingslicht. De 65"-versie van de C9 die wij bekeken, stond op het moment van schrijven voor zo'n 3150 euro in de Pricewatch. De 55"-instapper kostte 2150 euro en het grote 77"-model 7500 euro. Flink duurder dan de C8 van vorig jaar, maar in de loop van het jaar zullen deze prijzen ongetwijfeld flink zakken.

Uiterlijk en aansluitingen

Afgezien van de voet lijkt de C9 als twee druppels water op z'n voorganger; rond het oledpaneel zit een dun, zwart afgewerkt, metalen sierrandje en de achterkant is van geborsteld metaal gemaakt. Bovenaan is de tv slechts een paar millimeter dik, maar doordat de kast onderaan vier centimeter dikker is, kun je de tv niet heel dicht tegen een muur ophangen. Midden onder het scherm zit een subtiele uitstulping waarin de infraroodontvanger en een led-indicator zijn ondergebracht.

Het onderste deel van de behuizing aan de achterkant, waarin de luidsprekers en elektronica zijn ondergebracht, is gemaakt van zwart plastic. Hierin is een horizontale lijnstructuur aangebracht, waardoor het van een afstandje doet denken aan geborsteld metaal. De glasplaat voor het beeldpaneel beslaat de hele voorkant, maar het actieve beeld begint aan de boven- en zijkanten op zeven millimeter van de rand. Aan de onderkant, waar de aansluitingen van het oledpaneel zitten, is deze afstand zo'n drie millimeter groter.

De voet is wel duidelijk anders dan vorig jaar en wat ons betreft is dit een verbetering, want hij ziet er nu een stuk strakker uit. Aan de voorkant steekt de voet slechts vier en een halve centimeter onder de tv uit, waardoor hij veel minder nadrukkelijk aanwezig is. Het zichtbare deel van de voet is een meter breed en geheel van geborsteld metaal gemaakt. Om te voorkomen dat de tv al te snel voorover valt, heeft LG aan de achterkant een flink contragewicht geplaatst, dat maar liefst zestien centimeter naar achteren uitsteekt. Hierdoor komt het scherm, bij plaatsing op een meubel, maar liefst twintig centimeter van de muur af te staan: een duidelijk nadeel van dit ontwerp.

Aansluitingen

Als je de tv niet zo ver van de muur af wil hebben, kun je haar dus maar beter ophangen, maar helaas is het netsnoer slechts anderhalve meter lang en niet te vervangen door een langer snoer. Dat kan onhandig zijn bij muurmontage. Ook als je van de op zich handige kabelgeleider in de voet gebruikmaakt, is het netsnoer onhandig kort; je houdt dan namelijk minder dan negentig centimeter over. We vinden het maar raar dat er bij zo'n dure tv geen metertje meer netsnoer vanaf kan. Of nog beter: maak het snoer afneembaar, zodat je zelf een snoer van de gewenste lengte kunt aansluiten.

Ook onhandig bij muurmontage zijn de aansluitingen die recht naar achteren zijn geplaatst. Hierdoor kan het nodig zijn om speciale kabels met haakse stekkers te kopen. Vooral de 3,5mm-koptelefoonaansluiting, die ook als analoge audio-uitgang kan dienen, zit op een onhandige plek. Op dezelfde plaats zitten ook de toslink- optische, digitale audio-uitgang, de netwerkaansluiting, de antenneaansluiting, de f-connector voor satelliet, een van de vier hdmi 2.1-aansluitingen en twee van de drie usb-connectors.

Aan de zijkant, waar de koptelefoonaansluiting had moeten zitten, zijn de volgende aansluitingen geplaatst: bovenaan het CI+-slot en daaronder drie van de vier hdmi 2.1-aansluitingen, waarvan ingang twee ondersteuning voor een audio return channel heeft. Het betreft hier de recentste versie, die bekendstaat als eARC en over meer bandbreedte beschikt, waardoor alle recente audioformaten worden ondersteund. Helemaal onderaan zit de derde usb-aansluiting. Dankzij ondersteuning voor WiSA kunnen luidsprekers ook draadloos worden verbonden.

WebOS en afstandsbediening

Sinds jaar en dag maakt LG gebruik van webOS als besturingssysteem voor op televisies. De eerste televisies die van dit besturingssysteem gebruikmaakten, voelden nog wat traag aan, maar in de afgelopen jaren heeft LG de snelheid prima op orde gekregen. De interface is goed doordacht en de grote tegels van het homemenu onder in beeld maken het zeer overzichtelijk. Ook het snelmenu, met daarin de meest gebruikte instellingen, is een handige functie. LG heeft het in webOS 4.5, de nieuwe versie voor dit jaar, van rechts naar links verplaatst, waardoor het net even wat sneller leest.

Ook nieuw is de extra rij tegels met shortcuts die boven de bestaande tegelrij, onder in beeld, kan verschijnen. Hier verschijnen bijvoorbeeld recent bekeken kanalen als je het tv-icoon aanwijst, je kunt direct verder kijken naar films en series van Netflix, en er verschijnen YouTube-aanbevelingen. Ook worden de externe ingangen niet langer als tegels op het homescreen getoond. Deze hebben immers een eigen knop op de afstandsbediening, waardoor het geheel weer wat overzichtelijker is geworden.

De elektronische programmagids ziet er overzichtelijk uit en tijdens het raadplegen ervan kun je het huidige programma blijven volgen in de linkerbovenhoek. Als je liever meer programmagegevens in beeld hebt, kun je het kleine beeldje ook uitschakelen. Als je nog meer gegevens tegelijk wil zien, kun je voor een compacte weergave kiezen, waardoor je maximaal dertien zenders tegelijk kunt bekijken. Aan de linkerkant zitten snelkoppelingen naar aanbevelingen, de kanalenlijst, je opgenomen programma's en de opnameplanner. Al met al een prettig werkende epg dus.

Afstandsbediening

Zoals we inmiddels gewend zijn, krijg je van LG een Magic Remote-afstandsbediening meegeleverd die beweging kan detecteren waarmee je een aanwijspijl op het scherm kunt bedienen. Ook is in het midden van de d-pad een handig scrollwieltje aangebracht, waarmee je snel naar een kanaal kunt doorzappen of door lijsten kunt navigeren. Als je de tv liever op de traditionele wijze bedient, kun je gebruikmaken van het grote aantal knoppen, die in een duidelijke lay-out zijn gerangschikt.

De Magic Remote is voorzien van een microfoon voor spraakzoekopdrachten; dat kan handig zijn voor videodiensten als YouTube en Netflix. Onze zoektermen werden allemaal in één keer verstaan en gevonden. Je kunt niet alleen op titels zoeken, maar ook als je zoekt op acteurs of regisseurs, krijg je keurig een lijst met beschikbare Netflix-titels. Helaas werkt deze functionaliteit (nog) niet met Amazon Prime Video.

De Magic Remote is iets meer dan achttien centimeter lang en weegt 145 gram inclusief twee AA-batterijen. Hij ligt door de ergonomische vormgeving zeer prettig in de hand, maar het zwarte, glimmende plastic aan de achterkant is wel wat glad en bovendien krasgevoelig. Het is misschien niet de mooiste afstandsbediening om te zien, maar hij behoort wat bedieningsgemak betreft tot de allerbeste. Wel is het jammer dat er dit jaar weer een gesponsorde knop is bijgekomen voor de vod-dienst Rakuten TV, waardoor het totaal nu op drie zit. Wij zien liever knoppen die je zelf kunt programmeren. Die zullen er waarschijnlijk nooit komen, want ze leveren de fabrikant geen geld op.

Inputlag en chroma subsampling

De inputlag geeft aan hoelang de tv erover doet om beelden weer te geven die via hdmi worden aangeboden. Als je games speelt op de tv, heb je dus baat bij een zo laag mogelijke inputlag; hoe meer lag, hoe moeilijker actiegames zijn om te spelen. LG is erin geslaagd om de weergavevertraging dit jaar weer wat naar beneden te brengen; onze Leo Bodnar-lagtester gaf slechts 13ms aan bij het testen met 1080p-beelden. Bij het weergeven van 4k- en hdr-beelden was de inputlag al even laag. Hiermee is de C9 wat inputlag betreft de best presterende televisie die we ooit hebben gemeten.

De hdmi 2.1-ingangen van de C9 zijn voorzien van twee features die van belang zijn voor gamers: variable refresh rates en auto low latency mode. Deze zijn, per ingang apart, in te schakelen door in het beeldmenu naar 'Aanvullende instellingen' te navigeren en dan naar 'Instant gamerespons'. De auto low latency mode maakt het voor apparaten die dit ook ondersteunen, mogelijk om automatisch de spelmodus op de tv in te schakelen.

De ondersteuning voor vrr is feitelijk de implementatie van AMD's freesync, dat in de hdmi 2.1-standaard is opgenomen, en maakt het mogelijk om de framerate aan te passen aan het tempo waarin de beelden worden gerenderd. Hierdoor ziet beweging er duidelijk soepeler uit als de framerate van de aangesloten pc of console inzakt. Helaas wordt deze feature op dit moment nog niet ondersteund door de hdmi-aansluiting van de huidige videokaarten voor pc's. We verwachten in ieder geval dat er ondersteuning zal komen op Microsofts Xbox One S- en X-consoles, die nu al freesync-ondersteuning hebben.

Chroma subsampling

Er is veel bandbreedte nodig om uhd-beelden met 60fps te verwerken. De meeste uhd-tv's maken dan ook gebruik van een truc die chroma subsampling heet, om bandbreedte te besparen bij de interne verwerking van beelden die via hdmi binnenkomen. Helaas kost dit wat beeldkwaliteit, doordat de resolutie van kleur in het beeld hierdoor afneemt. Bij het weergeven van videobeelden is dat niet erg, omdat alle codecs die voor videodistributie worden gebruikt, dezelfde truc toepassen om bandbreedte te besparen, maar bij het weergeven van computergegenereerde beelden kunnen er kleurartefacten in beeld zichtbaar worden. Dit is bijvoorbeeld goed te zien bij kleine, zwarte letters op een witte achtergrond.

Met de standaardinstellingen past de C9 chroma subsampling toe op 2160p60-beelden, die met 60fps worden aangeboden. Hier is in het instellingenmenu eenvoudig wat aan te doen door te navigeren naar 'Beeld' > 'Aanvullende instellingen'. Daar kun je er namelijk voor kiezen om 'HDMI Ultra HD Deep Colour' aan te zetten. Dat kan voor alle vier de hdmi-ingangen. Als je dat hebt gedaan, worden alle beelden keurig op de volledige kleurresolutie weergegeven en zijn er geen artefacten meer zichtbaar.

Energiegebruik en geluid

Televisies met een oledpaneel behoren niet tot de allerzuinigste modellen van dit moment en dragen daarom vaak energielabel B. Daar heeft LG wat aan gedaan en sinds afgelopen jaar dragen de oledtelevisies uit Korea een keurig energielabel A. Er is best een lcd-tv te vinden die nog efficiënter met elektriciteit omgaat, maar geen die zich wat beeldkwaliteit betreft kan meten met een oled. Zo uit de doos gebruikte ons 65"-testmodel gemiddeld ongeveer 206W, waarbij het toestel 282cd/m² aan helderheid produceerde.

Nadat we de helderheid hadden afgesteld op 250cd/m², zakte het gemiddelde verbruik een stukje naar 198W. Wie 's avonds kijkt in een niet al te fel verlichte kamer, kan toe met een helderheid van 120cd/m² en als we de C9 daarop afstellen, zakt het verbruik naar een gemiddelde van 114W. Uiteraard kun je de helderheid ook automatisch laten aanpassen aan het omgevingslicht door middel van de ingebouwde lichtsensor. Zo heb je altijd een mooi beeld en verbruikt de tv niet onnodig veel energie.

Geluid

Volgens LG is de C9 voorzien van een 2.2-kanaalsaudiosysteem met in totaal 40W aan vermogen. Dat is strikt genomen niet waar, aangezien er geen aparte subwooferkanalen aanwezig zijn. We zien wel vaker dat gewone lage tonenluidsprekers door marketingmensen als subwoofers worden aangeprezen. Hoewel het dus een 2.0-audiosysteem met tweewegluidsprekers is, klinken de lage tonen voor televisiebegrippen erg goed. Ook is het maximale volume flink en zeker toereikend voor de gemiddelde huiskamer.

In de voet van de C8, van vorig jaar, zat een opening die het geluid van de naar beneden gerichte luidsprekers naar voren en dus richting je oren kaatste. De voet van de C9 is niet voorzien van een dergelijke akoestische reflector, maar door de schuine stand wordt het geluid nog wel enigszins in de juiste richting weerkaatst. Het stereobeeld is hierdoor nog altijd mooi ruimtelijk, en ook zijn stemmen helder en duidelijk verstaanbaar.

Met One Touch Sound Tuning kun je het geluid zogenaamd op de akoestiek van je kamer laten afstellen door middel van de microfoon in de afstandsbediening. De gebruikte testgeluiden en het feit dat je de afstandsbediening in de hand moet houden doen vermoeden dat er helemaal niets wordt gemeten; wij hoorden dan ook geen verschil als we de afstandsbediening op totaal verschillende plekken hielden. Ook de 'AI sound'-instelling wist op ons geen indruk te maken. De Dolby Atmos-stand klinkt mooi ruimtelijk, maar heeft met surroundgeluid niets te maken. Ondanks een aantal, wat ons betreft, onzinnige features, zijn we zeer te spreken over het geluid van de C9, die op dit punt flink beter presteert dan de gemiddelde tv.

Beeldeigenschappen

Hoewel LG voor de 2019-modellen wel degelijk nieuwe oledpanelen gebruikt, zijn de specificaties ervan gelijk gebleven aan die van vorig jaar, en die panelen hadden weer nagenoeg dezelfde eigenschappen als die van het jaar daarvoor. Hoewel achter de schermen ongetwijfeld hard wordt gewerkt aan de oledpanelen van de toekomst, kun je rustig stellen dat daarvan niets is terug te zien bij de productiemodellen. Aan de ene kant vinden we dat jammer; stilstand is immers achteruitgang, maar aan de andere kant betekent het dat een goedkoop, overjarig model meer waar voor z'n geld biedt.

Net als in de voorgaande jaren zijn de kijkhoeken heel goed. De foto's hieronder zijn gemaakt met een identieke belichting. De linker is recht van voren genomen en de rechter onder een hoek van 45 graden.

Waar je bij lcd's altijd een duidelijk minder mooi beeld te zien krijgt als je onder een hoek kijkt, zijn de verschillen bij oleds veel kleiner. Het contrast blijft goed, de kleuren zijn ook onder zeer grote hoeken nog mooi verzadigd en de helderheid neemt zo weinig af dat het verschil met het blote oog nauwelijks opvalt.

Ook de uniformiteit van het beeld is bij oled veel beter dan bij lcd's:

Het maken van een backlight die het beeld mooi uniform verlicht en niet te veel kost, is alles behalve makkelijk, waardoor alle lcd-tv's zichtbare lichtere en donkerdere delen in het beeld hebben. Doordat de pixels van een oled zelf licht geven, speelt dit probleem hier in het geheel niet. Het resultaat is goed te zien op de bovenstaande foto's, die belicht zijn voor middengrijs om helderheidsverschillen er meer uit te laten springen. Zowel recht van voren als onder een hoek is het beeld zeer uniform en zijn er met het blote oog geen lichte of donkere plekken te zien. De helderheid loopt onder een hoek iets terug, maar dit valt bij normaal gebruik niet op.

De zwartweergave van een oled is simpelweg perfect. Bij het weergeven van een zwart beeld komt er in het geheel geen licht uit het scherm en kun je dus, zelfs in een geheel verduisterde ruimte, niet zien dat de tv aanstaat. De perfecte zwartweergave is ook de reden dat het contrast van oleds zo enorm groot is. Dat zie je niet alleen als je naar donkere beelden kijkt, ook normale beelden zien er hierdoor veel indrukwekkender uit dan op een lcd.

Beeldverwerking

Vorig jaar paste LG voor het eerst de 'α9 Intelligent Processor' toe voor de interne verwerking van videobeelden. Deze kon bijna een miljard pixels per seconde verwerken, waardoor uhd-beelden met een resolutie van 3840 bij 2160 pixels met 120fps konden worden weergegeven. Dat kon overigens alleen als de beelden werden afgespeeld via de interne mediaspeler, omdat er nog geen hdmi 2.1 aanwezig was. De C9 van dit jaar is voorzien van de tweede generatie van de α9-chip, waardoor nu ook 4k-beelden met hoge framerate vanaf externe bronnen kunnen worden weergegeven. Voorlopig heb je daar nog niet zoveel aan, want 4k-hfr-beelden zijn nog nauwelijks beschikbaar en in de nabije toekomst zal daar geen verandering in komen.

Uiteraard heeft LG's beeldverwerkingschip ook weer de nodige beeldverbeteraars aan boord. Nieuw dit jaar is 'AI-beeld', dat volgens de beschrijving gebruikmaakt van 'een algoritme dat wordt aangeleerd door middel van diepgaande leertechniek'. Een prachtig marketingverhaal, maar in de praktijk doet deze functie niet veel meer dan hier en daar wat subtiele sharpening toepassen. We konden nauwelijks verschil in het beeld ontdekken en als we wel verschil zagen, vonden we het beeld er niet mooier van worden.

Er zijn twee verschillende ruisonderdrukkers aanwezig. De ene is bedoeld voor gewone ruis als gevolg van filmkorrel of ruis bij videobeelden die met te weinig licht zijn gemaakt. De andere is bedoeld om compressieartefacten aan te pakken die te zien zijn in digitale video's met een (te) lage bitrate. Beide algoritmen doen wat ze moeten doen en leveren duidelijk minder ruis in beeld op, maar het is onmogelijk om ruis perfect te onderscheiden van subtiele details. Hierdoor gaat de beeldscherpte duidelijk achteruit en kun je bij goed beeldmateriaal maar beter afzien van ruisonderdrukking.

Er is ook weer beeldinterpolatie aanwezig in de vorm van LG's TruMotion. Beeldinterpolatie probeert hetzelfde effect te bereiken als hfr-beelden opleveren: een soepele en scherpere weergave van beweging in beeld. Het berekenen van perfecte tussenliggende beelden is echter een onmogelijke opgave en hoewel LG's TruMotion een van de betere algoritmes is, zijn er veel fouten in beeld te zien als je het aanzet. Vooral als een object op het scherm zich voor een bewegende achtergrond langs verplaatst, gaat het mis.

Als je TruMotion op Gebruiker zet, is er weer black frame insertion beschikbaar, waarmee beweging duidelijk scherper wordt weergegeven. Helaas gaat bfi ten koste van de helderheid en bovendien zie je het beeld duidelijk knipperen. Vorig jaar heette deze instelling Motion Pro, maar dit jaar is het hernoemd naar OLED Motion. Het doet hetzelfde en door de zichtbare flikkering van het beeld denken we niet dat veel mensen er gebruik van willen maken.

Wat ons betreft met afstand de beste nieuwe functie heet Maximale Helderheid. Als je deze aanzet, verandert er niets aan de lichtste delen van het scherm en ook zwart blijft zwart, maar alles wat daartussen zit, wordt helderder weergegeven. Hierdoor ziet het beeld er een heel stuk beter uit als je op een zonnige dag naar hdr-beelden kijkt. Doordat de helderheid niet meer strak volgens de specificaties oploopt, raden we je aan om deze instelling niet 's avonds te gebruiken. Met AI Helderheid wordt het beeld automatisch aangepast door middel van de omgevingslichtsensor. Deze instelling is niet beschikbaar in de Bioscoop-modus. Dat is een logische beslissing van LG, aangezien de tv in deze stand perfect volgens de specificaties weergeeft, maar ook weer wat minder handig, omdat je nu dus tussen presets moet schakelen voor het beste beeld overdag en in het donker.

Metingen en hdr

Bij lcd-televisies meten we het contrast altijd door middel van een ansi-contrastmeting, waarbij de helderheid van acht witte en acht zwarte vlakken wordt gemeten. Omdat er bij oled-tv's bij de weergave van zwart in het geheel geen licht van het scherm komt, valt er niets te meten. Dat levert een oneindig grote contrastverhouding op, als je tenminste in een volledig verduisterde ruimte kijkt. Kijk je in een verlichte kamer, dan beïnvloeden reflecties de zwartweergave negatief.

Het contrast is een van de belangrijkste eigenschappen als het op waargenomen beeldkwaliteit aankomt. Een correcte kleurweergave is iets minder van belang, maar daarmee zeker niet onbelangrijk voor een mooi beeld. We hebben de kleurweergave gemeten met onze SpectraCal C6-colorimeter, die we in CalMAN hebben voorzien van een meterprofiel door middel van een X-Rite i1Pro 2-spectrometer.

Een meting van de grijstinten levert een goed beeld op van de kleurweergave, want als alle tinten zonder kleurzweem worden weergegeven, zal het grootste deel van de kleuren ook correct worden weergegeven. Bovendien zien we aan deze meting of de helderheid met de juiste stappen oploopt, zodat er geen details in het beeld verloren gaan.

Van alle presets levert Bioscoop het beste resultaat op. Het beeld is een tikje te warm wat kleur betreft, maar met een gemiddelde ΔΕ2000 van 1 liggen alle afwijkingen ver onder de grens van 3, waardoor ze met het blote oog totaal onzichtbaar zijn. De gammagrafiek lijkt flinke afwijkingen te vertonen, maar dat komt door de gebruikte schaal. Het verloop is zeer goed en met een gemiddelde waarde van 2,2 worden alle grijstinten met nagenoeg de juiste helderheid weergegeven.

Bij de primaire en secundaire kleurmeting zien we opnieuw zeer nette resultaten. De grootste uitschieter is magenta; deze kleur wordt een tikje te blauw weergegeven, maar met een ΔΕ2000 van 2 is deze afwijking eigenlijk niet zichtbaar met het menselijk oog.

Hdr

De C9 ondersteunt bijna alle belangrijke hdr-formaten van dit moment: hdr10, Dolby Vision en hybrid log-gamma. Daarnaast is er ondersteuning voor Technicolor-hdr, maar content in dit formaat is bijna niet beschikbaar en lijkt er voorlopig ook niet te komen. Er is geen ondersteuning voor hdr10+, een uitbreiding bij hdr10 die dynamische metadata toevoegt en die voornamelijk bij Amazon Prime Video is te vinden. Dat is natuurlijk jammer, maar geen onoverkomelijk probleem, aangezien alle hdr10+-content ook prima zonder de dynamische metadata kan worden weergegeven. Bovendien kun je in het menu Dynamische Tonemapping aanzetten, waarmee het effect van dynamische metadata enigszins wordt nagebootst.

De maximale helderheid van oledschermen ligt wat lager dan bij de helderste lcd-tv's, waardoor je bij het kijken naar hdr, voor het beste resultaat, de ruimte enigszins moet verduisteren.

Bij de meeste hdr-schermen loopt de helderheid terug als er grote heldere vlakken moeten worden weergegeven, maar bij oleds loopt de helderheid nog wat verder terug bij heel felle beelden. Dit komt doordat oleds, net als crt's en plasma's, zijn voorzien van een automatic brightness limiter, die het stroomverbruik van het scherm beperkt bij een (bijna) volledig wit scherm. In de bovenstaande grafiek zien we dat de abl ingrijpt als er vijfentwintig of meer procent wit moet worden weergegeven. Bij het kijken naar testbeelden is dit duidelijk te zien, maar bij het kijken naar normale content valt het bijna nooit op.

Bij de weergave van een wit vlak dat 10 procent of minder van een zwart scherm beslaat, hebben we een helderheid van bijna 790cd/m² gemeten. Bij 25 procent zakt de helderheid naar 465cd/m² en bij 100 procent is er nog 148cd/m² aan helderheid over. De hoogste pieken zagen we in de Standaard-stand; bij de andere presets kwam de helderheid net een beetje lager uit. Als een wit vlak wat langer wordt weergegeven, loopt de helderheid eerst op, om na een tijdje weer af te nemen. We hebben zo een piek van 810cd/m² gemeten.

Bij het meten van hdr drukken we de afwijkingen niet meer uit in ΔΕ2000, maar in plaats daarvan gebruiken we ΔΕICtCp. Dit is omdat ΔΕ2000 nooit ontworpen was om afwijkingen van, licht uitstralende, beeldschermen uit te drukken en er bij hogere helderheden grote afwijkingen optreden. Meer over dit onderwerp lees je hier en hier. De HDR Bioscoop-modus leverde het beste resultaat op:

Bij het weergeven moeten hdr-beeldschermen helderheidspieken die boven het maximaal mogelijke liggen, afkappen en weergeven met de piekhelderheid van het scherm zelf. Daarbij gaan er dus details in de hooglichten verloren. Om wat meer detail in de helderste delen van het scherm te behouden, passen de televisiefabrikanten een bepaalde mate van roll-off toe bij het knikpunt in de electro-optical transfer function. Dat is de functie, vergelijkbaar met gamma bij sdr-beelden, die bepaalt hoe fel een bepaalde signaalwaarde daadwerkelijk moet worden weergegeven.

Door deze roll-off van de helderheid ontstaan er wat grotere afwijkingen rond het kantelpunt. Dit zie je terug in de middelste grafiek. In de bovenste grafiek zie je de afwijkingen waarbij de helderheidsfout buiten beschouwing is gelaten. Door de schaal van de grafiek lijken deze afwijkingen flink, maar het tegendeel is waar; er is een zeer kleine kleurafwijking, wat resulteert in een gemiddelde ΔΕICtCp van slechts 0,8. Hierbij is de vuistregel, net als bij ΔΕ2000, dat afwijkingen pas boven de 3 met het blote oog zichtbaar worden. Al met al heeft LG de C9 zo nauwkeurig afgesteld in de fabriek dat een kalibratie niet nodig is. Mocht je de tv toch willen kalibreren, dan kun je dat, als je beschikt over meetapparatuur en CalMAN-software, automatisch laten doen. Hierbij is bij de 2019-modellen geen losse patroongenerator meer nodig, want deze is nu in de software van de tv toegevoegd.

Conclusie

Met de C9 heeft LG weer een top-tv afgeleverd die op bijna alle fronten erg goed scoort. Het design is grotendeels hetzelfde gebleven ten opzichte van de C8 van vorig jaar, maar die tv zag er ook al erg strak uit. De nieuwe voet, van geborsteld metaal, vinden we zeker een verbetering, maar daar staat tegenover dat de C9 minder dicht tegen een muur op een meubel te plaatsen is. Korte netsnoeren zijn helaas de norm bij moderne televisies. Dat je echter nog geen meter snoer overhoudt als je gebruikmaakt van de verder handige kabelgeleider in de voet, komt erg gierig op ons over.

De beeldkwaliteit is, zoals we inmiddels van oled gewend zijn, heel goed. Het contrast is fantastisch, de kijkhoeken zijn goed en de weergave is zeer nauwkeurig. Zeker bij het kijken naar hdr-beelden biedt het oledpaneel duidelijk meerwaarde boven lcd's. De hdr-weergave bij veel omgevingslicht is door de minder felle maximale helderheid van oled, in vergelijking met sommige lcd-tv's, een zwak punt, maar door de nieuwe instelling genaamd Maximale Helderheid een heel stuk te verbeteren.

Door de lage inputlag, de laagste die we ooit hebben gemeten, is de C9 een aanrader voor gamers. Ook de ondersteuning voor hoge framerates en variabele refreshrates kan de ervaring bij het gamen in de toekomst flink verbeteren. De bediening werkt dankzij webOS en de Magic Remote zeer handig en vlot. Ook het geluid is prima, waardoor het voor velen niet nodig is om een extern audiosysteem aan te sluiten.

Al met al is de C9 een zeer goede tv zonder al te grote minpunten, tenminste als we de prijs niet meewegen. De C9 was, op het moment van schrijven, namelijk een stuk duurder dan de C8 en de B8 van vorig jaar. Dat maakt dat, hoewel de C9 z'n prijs dubbel en dwars waard is, de voorgangers simpelweg meer waar voor hun geld bieden. De beeldkwaliteit van de modellen van vorig jaar is nagenoeg net zo goed als die van de C9, al biedt deze een paar nieuwe features die voor sommigen de doorslag kunnen geven.

Getest

LG OLED65C9PLA Zwart

Prijs bij publicatie: € 3.150,-

Vanaf € 2.929,-

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (5)

Laagste prijzen voor: LG OLED65C9PLA Zwart
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com Plaza

Score: 3.5 (15)

€ 2.929,-

€ 2.929,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 2.929,-
Pakketpost (boven €20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 2.929,-
Bekijk

Apollo

Score: 5 (27)

€ 3.499,-

€ 3.499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.499,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.499,-
Bekijk

Wifimedia

Score: 5 (14)

€ 3.499,-

€ 3.499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.499,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.499,-
Bekijk

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1121)

€ 3.499,-

€ 3.499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.499,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.499,-
Bekijk

PlatteTV

Score: 4.5 (542)

€ 3.499,-

€ 3.499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 3.499,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 3.499,-
Bekijk

Reacties (209)

Wijzig sortering
Beetje incomplete review dit keer. Zo wordt er gesuggereerd dat er nog geen HDMI 2.1 features op de markt zijn bij clients. Zo heeft de Xbox One x en s wel ALLM, VRR en 120 hz in zijn apparaten en zijn dus prima te testen. (Voor in de plaats te zeggen dat het er nog niet is). Had zelf graag dit in de review gezien.

Ook schijnt de input lag idd heel laag te zijn maar verandert dat bij 4K met HDR naar +30ms. (Toch significant hoger) maar is rond de 8ms als 120HZ wordt gebruikt bij 1440p. ETc etc
Hier de afmetingen:
TV zonder voet: 1228 x 706 x 46.9
TV met voet: 1228 x 738 x 251
Verschil = 3,2 cm (onderkant tv tot meubel)

Maw. bijna iedere soundbar komt voor de onderkant van het scherm, zelfs de soundbars van LG zelf !!!. Is geen zicht.
Vind maar eens een soundbar van max. 3,2 cm. (Bose 500 is er eentje dacht ik)
Je bent dus verplicht om de tv aan de muur te hangen (en dus ev. sleuven in je muur te trekken, want kabels langs de muur trekken dan ook op niets).
En bij muurbevestiging zit je dan weer met kabels die naar achteren wijzen. Je kan de tv dus nooit helemaal tegen de muur hangen.
Een fenomeen die je ook bij Sony en Philips ziet.
Iets wat ik betreur, want niet iedereen is te vinden voor een wallmounting. Maar bij dergelijke dure TV, willen sommigen ook een deftig geluid met bijv. Atmos... Spijtig dat ontwerpers daar nu eens geen rekening mee hebben gehouden.
Anders was voor mij de LG zeker een optie.

Nu wacht ik nog op de nieuwe Panasonics, deze zetten hun OLED-tv's op een hoge en zelfs nog mooie voet.

Voordeel van Panasonic is ook dat ze HDR10+ en Dolby Vision aanbieden, maar dan weer geen HDMI 2.1.
En wil je al helemaal geen soundbar, dan kijk ik bij Panasonic wel nog uit naar hun topper straks, de GZ2000 met ingebouwde Atmosluidsprekers...

Wil je echt een muurbevestiging zonder tussenruimte, moet je naar Samsung QLED overgaan, deze heeft een no-gap wallmounting.

Ondanks de vele pluspunten van de LG, vind ik deze een echt minpunt, want als ik investeer in een
dure tv mag die ook mooi staan en klinken vind ik...
Wel weer een stuk prijziger...

[Reactie gewijzigd door Foxy66 op 7 mei 2019 06:32]

De C8 55" is in een jaar van introductieprijs 2499 gedaald naar net boven de 1000 Euro. Dus als je niet "nu" deze tv wil hebben maar een paar maanden wacht, zal je onder de 2000 Euro kunnen winkelen.

Andersom, er zijn zat TV's die net iets anders presteren voor minder dan de actuele 2149 Euro voor een 55" model.
De LG C8 55" had een introductieprijs van 2799,-- euro zelfs..

De C9 is dus 300 euro goedkoper met een introductieprijs van 2499,--
Plus een cashback van €200,- op het 55" model en €300,- op het 65" model :*)

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 mei 2019 07:39]

Je moet TV's ook niet kopen als het een nieuw model is wat net uit is.. Veel slimmer om even een aantal maanden te wachten, dan is de prijs meestal al flink gedaald.. Een C8 55" kost nu nog zo'n 1300,--, dat zal met de C9 straks niet anders zijn.. Nog steeds niet echt goedkoop, maar voor een high-end OLED TV geen verkeerde prijs.. Dus gewoon wat geduld hebben, of nu een C8 kopen als HDMI 2.1. en Airplay support etc je niet boeit..
Adviesprijzen zijn leuk, maar als consument heb je er niets aan, het gaat er om wat je de winkel minimaal moet betalen.
Nu is bijvoorbeeld de 65" B8 te krijgen voor 1499 en de 65" C9 voor 2450 (na cashback). Dat is bijna 1000 verschil en toen de C8 uitkwam hadden we het over een paar honderd euro verschil met de C7, zelfde voor C7 vs B6.
Gaat vast beter worden in een paar maanden, maar nu is het verschil echt nog gigantisch.
Waarom vergelijk je B8, niet C8, met een C9?

Heb de C8 1,5 maand geleden gehaald voor 2140 en die is nu als je beetje zoekt onder de 2k te vinden.

[Reactie gewijzigd door freaky op 7 mei 2019 12:13]

Omdat ik een C8 ook niet 500 euro meer waard vind dan een B8. Verschillen zijn minimaal.
Ik heb de C8 65” voor 1699 gehaald, 10 dagen geleden. (Nederlands model)
Hmm nu voel ik me redelijk getilt :'(. Wist wel dat ie dalende was maar das wel een aanzienlijk verschil in amper 1,5 maand.
Inderdaad ... en een kijkje naar het prijsverloop van oudere modellen laat zien dat er nog aardig wat vanaf gaat als je een jaartje wacht. Dus gewoon kijken of de nieuwste serie features bijgekomen zijn die "moet" hebben, zou voor mij de HDMI 2.1 zijn en dan een jaartje wachten. Het enige wat me nog weerhoud is die idiote puist met de aansluitingen op onhandige plekken... ik begrijp niet waarom er geen merken zijn die ook bij de goedkope modellen geen apart op te stellen kastje met electronica en aansluitingen hebben, eventueel de speakers en vandaar een stroom/signaal kabel naar de monitor, zonder dat ik duizenden euros moet betalen voor dat genot. Tuurlijk LG biedt daarvoor de dure series, maar ik blijf hopen dat een concurrent een LG scherm inkoopt en dan een vlak ding maakt + kastje.... voor weinig. Hint: van mij persoonlijkmag die fabrikant dan de speakers geheel weg laten...
De C9 is minstens 300 euro (400 euro voor 65") goedkoper bij introductie dan de C8 vorig jaar, dus hij is helemaal niet prijziger, in tegendeel..

Natuurlijk is het model van vorig jaar inmiddels veel goedkoper, maar dat is een kromme vergelijking.. Nieuwe modellen zijn altijd duurder dan modellen van een jaar oud.. Ook deze C9 zal dit jaar alleen maar zakken in prijs tot wat de C8 nu kost.. Dat is allemaal vrij normaal..
Dan moet je ook een volledige vergelijking maken. Net als vorig jaar is er ook nu een cashback op de TV, Die was 500 euro voor de 65 inch en 300 voor de 55 inch. Daarmee zijn de prijzen praktisch gelijk aan vorig jaar,
Cashback? Ik vergelijk gewoon de officiële introductieprijzen zonder kortingsacties of wat dan ook.. Vollediger dan dat wordt het niet..

Maar zelfs als je de cashbacks meerekent is de 55" C9 nog steeds 200 euro goedkoper dan de C8 vorig jaar..

[Reactie gewijzigd door Inflatable op 7 mei 2019 19:05]

Ja cashback ja. LG staat erom bekend dat ze zeker het eerste halfjaar bij een nieuw product je een x bedrag retour geven. Praktisch elke grote winkel doet mee. Prima dat jij je richt op introductie prijzen, maar dan is je vergelijking niet juist want die prijs is door niemand betaald vorig jaar. Ik weet niet welke berekening jij maakt voor de C8, maar met cashback komen ze ongeveer op dezelfde prijs.
Er wordt hier beweerd dat de C9 duurder is dan de C8 bij introductie, wat dus feitelijk onjuist is.. Ook met de cashback actie erbij is de C9 nog steeds goedkoper dan de C8 rond dezelfde tijd vorig jaar.. Ik snap niet dat mensen daar een discussie van maken, het is een simpel na te trekken feit..
Mooie TV, maar zoals een aantal malen in de review ook wordt gezegd; wat is er nu eigenlijk verbeterd aan de beeldkwaliteit? Nieuwe input mogelijkheden waarvan de toepassing nog jaren in de toekomst ligt hoef ik niet te hebben.

Ik heb twee jaar geleden de lowest end Full HD LG OLED gekocht en die bevalt echt meer dan uitstekend. We hebben geen kabe en gebruiken WebOS in het geheel niet. Er hangt een AppleTV aan en hoewel de NPO app qua beeldkwaliteit af en toe bedroevend is, is Netflix of media van een andere bron over het algemeen prima. Colour banding is nog wel een probleempje, dat zal waarschijnlijk wel verbeterd zijn. Maar over het algemeen is een serie als Our Planet adembenemend mooi op de TV. Met een prijs van rond de €1000 ben ik nog wel een paar jaar tevreden.

edit; ha, lees de review van de TV van vorig jaar eens en zoek de verschillen: reviews: LG C8 hdr-oled-tv - Niet goedkoop, wel een goede koop

[Reactie gewijzigd door tonnert op 7 mei 2019 06:44]

Maar mis je dan geen HDR/Dolby Vision (en Atmos) functionaliteit als je kijkt via de Apple TV?

Ikzelf ben echt fan geworden van WebOS en ben ook ontzettend onder de indruk hoe goed het eigenlijk werkt. En zeker met de ingebouwde Netflix client kan ik me niet voorstellen dat je met externe apparatuur betere beeldkwaliteit kan hebben.
Ook ik heb totaal geen probleem met WebOS op onze LG. Vind dat prima werken. Alleen de NPO app wordt sinds kort niet meer onderdteund; dat is wel zuur. In ieder geval geen reclames (!) zoals bij andere grote merken.
kan je met WebOS kodi bijvoorbeeld draaien?
Volgens mij wordt het niet officieel ondersteund, maar ik zou een externe mediaspeler regelen wat het "smart" gedeelte regelt (bij voorkeur een windows PC):
Betere controle over zaken als:
  • audiosynchronisering
  • Ondertitelingsynchronisering
  • Plaatsing ondertitels (zoals onder het beeld, in de zwarte balk, bij een 21:9 filmverhouding)
  • Geen beperkingen binnen smart apps omdat een fabrikant het verstandig lijkt ondersteuning te staken op basis van wat dan ook.
  • Upgradebaarheid
  • Goede mogelijkheid tot HDR
  • Geen mogelijke beperkingen in resolutie/HDR/audiokwaliteit binnen apps doordat een fabrikant dit af zou kunnen dwingen.
  • Geen beperkingen m.b.t. content doordat appmaker of fabrikant dat beslist, ongeacht de reden.
Ik kan me niet voorstellen dat Tweakers smart apps gebruiken. Ik gebruik nu jaren een windows PC onder de televisie, met afstandbediening en Kodi. Ik zou niet anders meer willen, de mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt en het gebruikersgemak doet niet onder voor smart t.v. apps door de afstandbediening.

De prijs van 65" is trouwens erg hoog ten opzichte van 55". Weet iemand waardoor dat komt? De te maken pixels zijn juist groter, aangezien de resolutie niet anders is.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 7 mei 2019 08:24]

Daar ben ik al jaren geleden vanaf gestapt. Het gebruiksgemak van een chromecast is zo ontzettend veel beter dan een HTPC. Nu is het enkel nog naar de google mini schreeuwen dat we een bepaalde serie willen kijken en hij start direct op de TV!
Ik zie de Chromecast als aanvulling.

Ik gebruik een HTPC, maar ook een Chromecast. De laatste vaak om even snel iets op te zetten (serie).
Terwijl ik de HTPC veel diverser inzet, ondersteunt meer, kan meer afspelen, is beter te tunen.

Ook de beeldkwaliteit van de HTPC is vele malen beter dan via de Chromecast (MP-HC met MadVR output). Hij past de instellingen aan a.d.h.v de content (24fps content en de TV gaat naar 24hz, 60fps content en de TV gaat naar 60hz).

Verder natuurlijk even snel iets opzoeken op het internet, een simpele game spelen...etc etc.

Het is voor mij geen concurrentie van elkaar, de HTPC speelt in een heel andere league ;).
Het gebruiksgemak van een chromecast is zo ontzettend veel beter dan een HTPC.
Behalve stembediening, welke voordelen zijn er nog meer?
Geen apps installeren, geen software onderhouden, plug&play, support voor ontzettend veel apps (plex, netflix, NPO, videoland, youtube, google photo's), fotolijst functie en een uitstekende integratie met google home en andere domotica (home assistant dimt hier de lichten als er iets op de chromecast speelt).

Ondertussen hebben zowel mijn ouders, schoonouders en schoonzus er ook een en ze hebben 0 hulp nodig om de chromecast aan te sluiten en te gebruiken. Ook als ik bij ze langsga kan ik vanuit google photo's snel even de vakantiefoto's/filmpjes op de TV gooien.
En Dolby Atmos, DTSHD-MA? Dat ontbreekt toch? Leuk voor een zondagavondfilmpje, maar niet als je écht fijn audio/beeld wilt.
Mijn Sonos set doet geen Dolby Atmos, dus dat mis ik toch niet. Als ik Dolby Atmos wil ga ik gewoon naar de Dolby Cinema (Vue) in Eindhoven.
Google (maar ook Apple) maakt het je inderdaad erg gemakkelijk, maar af en toe zelf nadenken over privacy en wat, hoe en hoeveel informatie je deelt is niet geheel onverstandig.

Dit is voor mij o.a. een reden om een NAS met KODI intern op mijn eigen netwerk te gebruiken. De NAS kan ik ook ergens anders benaderen om wat te laten zien. Maar het instellen en het gebruikersgemak zonder dat al je persoonlijke dat over externe servers buiten ISP's gaat is natuurlijk niet zo makkelijk in te stellen als 'de dienst' die eerder genoemde bedrijven 'gratis' faciliteren.
Mja, Google weet dat ik Netflix kijk en welke series (als ik voice gebruik om ze te starten). Ik kijk ook met Plex en dat blijft helemaal binnenshuis, ook als ik chromecast gebruik.
Ik heb ook een Chromecast moeten kopen omdat Canal Digitaal app ineens niet meer ondersteunt werd op m'n Smart TV.

Maar het is gewoon superhandig dat je alles met je telefoon kunt doen, die heb je toch altijd bij. Geen gekloot met afstandsbediening of fly mouse ofzo. Ik heb ook Android boxes gehad en dat beviel echt zeer slecht.
Dolby vision is geweldig. raad ik zeker aan.
Ik kan het me fout herinneren, maar volgens mij kan mijn LG OLED (2017) met z'n ingebouwde mediaspeler prima een video van mijn NAS afspelen. Daarbij kan ik superveel instellen, waaronder ook de plaatsing van de ondertitels, het lettertype en volgens mij ook enige sync.

Daarnaast is het voor apps zoals Netflix juist een voordeel als de app zit ingebouwd als het gaat om HDR support.
Het viel mij eigenlijk ontzettend mee hoeveel je met WebOS kan.
De prijs van 65" is trouwens erg hoog ten opzichte van 55". Weet iemand waardoor dat komt?
Ik denk omdat er veel minder 65" TV's geproduceerd worden en je het schaalvoordeel dus enigszins mist. Wat mede komt door de hogere prijs. Beetje vicieuze cirkel.
Volgens mij kan dit juist niet, het afspelen vanaf een netwerk locatie met de ingebouwde mediaspeler.
Dat dat kan weet ik zeker :) Ik heb een Synology NAS en kan 4K blu-ray rips afspelen op mijn WebOS TV met de ingebouwde mediaspeler. Gaat om een C7 (2017 model).

Wat ik niet zeker weet is hoe ver je dingen kan aanpassen in ondertitels en sync, maar volgens mij had ik daar ook heel wat opties mee.
Kan wel.

Ik speel met de ingebouwde mediaplayer van de E8 alles af wat op mijn N: schijf (=cloud/dropbox via raidrive) staat.
De ingebouwde mediaplayer heeft wel wat beperkingen betreffende type subs en kan geen externe subs spelen. Ook kan ie geen truehd/atmos afspelen. Dus zelf eerst mkv's bakken.

Maar goed ... Ik gebruik voornamelijk de ingebouwde Plex app, waar die beperkingen niet zijn, maar wel weer andere ;-)

Mijn HTPC heb ik sinds de E8 in huis staat niet meer gebruikt om videocontent af te spelen.
Ik meen dat ze van 1 plaat precies 4 x 55 inch kunnen snijden,dat scheelt al.
Het verschil in schermoppervlak is ongeveer 25%.
In vergelijk met de C8 van vorig jaar,zit tussen de 55-65 inch nu ongeveer een verschil van 500 euro.
[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
Verschil is niet zo groot als het lijkt.
Het verschil met de modellen dit jaar tussen 55/65" is nu €900 (€3.049 - €2.149, dus ~40% duurder).
De verschillen met de modellen vorig jaar zo'n €550 (45% duurder).
je vergelijkt nu de adviesprijs,de c9 is al te vinden voor 1995 - 200 cashback = 1795.
het ging mij meer om het oppervlakte verschil tov. de prijs.
Komt dan toch vrij mooi overeen? Een 65" tv biedt zo'n 40% meer beeld.

Edit :
55" = 121,76cm op 68,48cm = 0.834 m²
65" = 143,90cm op 80,93cm = 1.165 m²

[Reactie gewijzigd door ZeroPhate op 7 mei 2019 11:40]

Voor Netflix en Youtube gebruik ik de native WebOS apps, voor de rest heb ik een Nvidia Shield met Kodi (en nog een aantal andere apps). De native Netflix app ondersteunt bijvoorbeeld Dolby Vision wat de netflix app op de shield niet ondersteund. Ik heb alles aan elkaar geknoopt met een Logitech Harmony AB en zelfs mn vriendin kan alles bedienen. Ik denk zelfs dat ze niet eens weet welke app door welk apparaat bediend wordt.

Bij een HTPC lijkt mij het gebruiksgemak toch wat minder dan een 'echte' mediaplayer. Als ik alleen was had ik het misschien nog overwogen, maar ik wil wel graag dat het eenvoudig door iedereen bediend kan worden.
Ik heb kodi en sinds 1,5 maand een OLED65C8.

Ik gebruik de interface van kodi niet meer op de TV, maar heb DLNA aangezet. TV speelt het zelf af. Beter ook, want die kan 4k >30hz verwerken, z'n HDMI input niet.
Webos heeft ‘smart media player’ (oid) die kan connecten met media stations. Dit kan kodi als het goed is ook aan. Heeft niet de kodi interface maar je kunt wel alle bestanden benaderen.

Ik gebruik op mijn Synology Video Station (soort van kodi). Bijvoorbeeld via de DS Video app op mijn telefoon. Als ik dan iets wil kijken zeg ik: kijk via de LG en de media speler gaat het (met ondertitels) spelen op mijn tv.
Nope. Niet dat je wat aan Kodi zou hebben direct in de TV aangezien PLEX en EMBY prima werken en ook de ingebouwde DLNA media player doet het prima. Alleen voor de HD Audio formaten nog niet in PLEX. Daar heb ik een externe player voor, de OSMC Vero 4K+. OSMC/Kodi met PLEX plugin. Alles werkt super via deze player incl. HDR10 en Dolby Atmos/DTS:X.

Kwaliteit van deze player is beter dan de Shield TV of Apple TV als het om gedownloade media gaat, omdat deze wel juist switcht tussen HDR en SDR. De interne players in WebOS doen dat ook goed overigens. Maar veel externe bronnen niet.

[Reactie gewijzigd door BiG-GuY op 8 mei 2019 07:39]

Tja, dat dus. Dit is mijn tweede 'smart' TV en er is tot nu toe nog geen TV fabrikant die in de buurt kan komen van het gemak en de rijkheid van ondersteuning die een AppleTV biedt.
Ik heb jaren Xiaomi Mi TV box gebruikt ;) 4K voor 60,- en draaide alle android apps die ik wou.
Zoals Kodi / Netflix / noem maar op.

Het is een portaal naar Apps meer niet.
Die heb ik ook onder mijn OLED hangen, maar eerlijk gezegd doe ik er helemaal niks mee... Ja 4K Chromecast voor de vakantiefoto's :+
Rijkheid maar geen HDR/Dolby Vision (en Atmos)?
Als je alleen web browsed dan begrijp ik wel dat jij die niet nodig hebt anders ben je arm..

Edit je hebt apple tv4k?

[Reactie gewijzigd door raro007 op 7 mei 2019 08:30]

Waarom zou AppleTV geen HDR/DV hebben?
Normale heeft die niet 4k wel?
Jazeker, Apple TV 4K ondersteunt HDR en Dolby Vision: https://support.apple.com/en-us/HT208074
OK dan moet je Apple TV 4k zeggen :)
Die melding kreeg ik ook. Maar het verwijderen van de NPO app en het opnieuw installeren van die app uit de LG Content Store loste dat probleem op. Om die app te verwijderen moet je even naar rechts, waar dan alle, maar kleinere 'tiles' staan, dan moet je de NPO app ingedrukt houden en volgens mij komt er dan een kruisje boven de 'tile' te staan, waarmee je de app kan deïnstalleren.

Ik denk dat de app geen update meer kreeg door een foutje ofzo. Dit heeft het in ieder geval bij mij opgelost.
Ah dat ga ik dan even proberen! Vond het al raar omdat dit dezelfde app zou moeten zijn als op de nieuwste tv’s. Bedankt in ieder geval voor de tip.
Volgens mij werkt de npo app nog steeds op mijn oude lg tv uit 2014, met web os versie 1. zoveel.
Dat dacht ik ook op mijn model uit 2015, maar er is een andere npo app uitgekomen. Misschien doet die het bij jullie ook wel? Even zoeken in de lg content store.
WebOS is zeker mooi, maar HDR/Dolby vision zitten allemaal niet op de TV die ik heb. Daarnaast, Apple TV ondersteunt het allemaal wel: https://support.apple.com/en-us/HT208074

Maar, eens. Als een nieuwere LG TV al deze toepassingen uit de doos ondersteunen is het onzinnig om een Apple TV te kopen.
Als je een Apple TV 4K hebt mis je dat niet... die heeft dat gewoon 😊
Apple TV 4K heeft gewoon ondersteuning voor HDR10, Dolby Vision en Dolby Atmos.
iTunes is voor mij de plek geworden om films te huren/te kopen nadat ze in de bioscoop zijn geweest. :)
Maar mis je dan geen HDR/Dolby Vision (en Atmos) functionaliteit als je kijkt via de Apple TV?

Ikzelf ben echt fan geworden van WebOS en ben ook ontzettend onder de indruk hoe goed het eigenlijk werkt. En zeker met de ingebouwde Netflix client kan ik me niet voorstellen dat je met externe apparatuur betere beeldkwaliteit kan hebben.
Probeer tizen eens op Samsung tv's. Ook een zeer fijne software.
Je geeft al antwoord op je eigen vraag.. Als je zaken als HDMI 2.1 functionaliteit etc niet belangrijk vindt kan je net zo goed nu een C8 kopen..
Hij kan net zo goed blijven bij zijn huidige systeem. Zelfs de Apple tv is al veel te veel en zou met WebOS het gewoon prima kunnen uit de voeten ;)

Zet Plex media-server op en je hebt het zelfde.
ik gebruik ook op mijn c7 een plex client. Werkt goed. Er zijn altijd verbeteringen mogelijk maar dat heb je wel met alle sw...

voor de rest gebruik ik ook veel de browser en youtube.

WebOS werkt heel goed. enige dat ik mis is een twitch app... via de browser gaat het niet altijd even goed.
Ik heb de review niet gelezen maar ik ga uit van de volgende 3 verbeteringen qua beeld.
  • Verbeterde BFI. Op de 2018 niet geweldig en de 2017 heeft het niet.
  • Verbeterde uniformiteit en minder banding bij zeer donkere scenes (niet zwart).
  • Hogere helderheid.
Dan heb ik geen idee wat ze aan het doen zijn bij LG :D.
Heel irrelevant natuurlijk mijn antwoord (wie dan ook zich ertoe geroepen voelde een 0 te geven :+ ). Is gewoon feitelijk waar: op AVS forum is al lang aan bod gekomen dat de vernieuwde BFI geschrapt is vanwege technische problemen. De nieuwe pixelstructuur met vergrootte rode subpixel is eerder om 'inbrandgevaar' wat te verminderen (rode en oranje logo's zijn idd het gevaarlijkst). Piekhelderheid ligt in hetzelfde bereik en ABL is eerder sterker geworden dan verminderd/ zijn meer custom instellingen voor.
Near black uniformiteit is qua banding echt niet minder maar het andere near black uniformiteitsprobleem zou wel verbeterd zijn.
Allemaal dingen die in zo'n 'uitgebreide' Tweakers review nooit aan bod komen O-) (de oude reviews waren nog technischer van aard; de huidige en die van de laatste paar jaar zijn voor geen meter veranderd)

[Reactie gewijzigd door apis29 op 7 mei 2019 20:39]

Iets specifieks? Of "I should pause here to stress that LG has achieved both these HDR improvements without substantially improving measurable peak brightness; " en "All numbers which are pretty much in line with last year’s C8s". Meer 'helderheid' is door andere tonemapping zo te lezen.
Deze reviewer gebruikt normaal gesproken ook de Standaard preset ipv Cinema/Film/ISF, etc. (en valt daarmee ook allang niet meer [volwaardig] serieus te nemen).
Op banding en de BFI functie is ie niet ingegaan.
Maar idd valt er wel te lezen wat er verder aan verbeteringen zijn :) .

Bij Samsung maken ze het nog extra helder via de tonemapping omdat uit hun onderzoek onder consumenten is gebleken dat helderheid het meeste aantrekt (ook al is het niet per se hoe het eruit had moeten zien).

[Reactie gewijzigd door apis29 op 11 mei 2019 21:40]

Zo ver ik weet heeft Oled uberhaupt geen last van banding en uniformiteit problemen.

[Reactie gewijzigd door Isniedood op 7 mei 2019 08:41]

Oled heeft daar net zo goed last van. Van beide problemen. Alhoewel banding vaak bron gerelateerd is.
Verticale banding bij zeer donkere scenes is inherent aan OLED. De bron heeft er geen invloed op. Het is gewoon heel lastig om de pixels bij een lage helderheid uniform aan te sturen.
Bij een goede bron is dit niet echt meer een probleem. Scheelt ook natuurlijk of je acht of tien bit content bekijkt. Maar met de anti banding optie geactiveerd zie je dat nauwelijks tot niet meer.
Feitelijk onwaar wat je zegt. Bron heeft 0 invloed op de verticale banding.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 7 mei 2019 22:22]

Ow sorry. Las het verkeerd. Dacht dat het over banding ging.
Verticale banding kan nog een probleem zijn inderdaad. Alhoewel ik wel opmerk dat de panelen steeds beter worden en je het minder tegenkomt. Dat of dat het in lichtere mate aanwezig is.
Ik zie het hier op eigen tv gelukkig zelden tot niet. Maar heb zelf ook wel panelen gehad waar het zichtbaar aanwezig was.
Gelukkig verbeteren de productie processen continu.
Ik heb een 2017 model van een jaar oud en heb net het paneel laten vervangen (had een verticale lelijke dikke band) en het nieuwe paneel heeft er minder last van. Dus dat is mooi.
Ja ik heb een 2018 paneel laten vervangen. Maar zo erg had ik het zelf niet gezien. Het zwart was bij een zwart signaal niet zwart. Zaten verschillen tussen tot 7cd/m2 8)7
Waarom zou je Npo Start en Netflix niet gewoon direct op je tv draaien?
Waarom vind ik niet direct iets over burn in? Ik ben fanatieke gamer en speel graag soms eens uren aan een stuk games met een statisch logo, map, score in het beeld. Is er geen gevaar meer dan? Lijkt me een topkoop als ik deze review lees maar lees geen gevaar, enkel promotie voor gaming.? Ik ben nochthans een niet geschikte OLED gebruiker. En nee burn in is niet overroepen bij dit soort gebruik, en gaan we aub de vergelijking met plasma niet bovenhalen.

[Reactie gewijzigd door SIII op 7 mei 2019 06:47]

Ik heb een B6, en ik heb het alleen het NPO logootje lichtjes ingebrand.
Bedankt voor al jullie ervaringen. Dit is toch hatelijk, ik zou mij daar enorm aan ergeren?
Mensen moeten niet vergeten dat dit bij plasma ook al zo was..

Het is wachten op microled schermen, tot die tijd wegen de voordelen van Oled op tegen de nadelen.
Ik heb al meer dan 10 jaar een Pioneer Kuro (plasma) waar ik ook op game. Ik let total niet op logo's of wat dan ook. Niets van inbranding te ontdekken...
Ik had een tweehands Panasonic plasma die op de plek van omroepslogootjes wel een vaag ingebrande vorm had. Maar wel minder erg en minder scherp dan m'n huidige Oled al na 2.5 jaar.
Zoals ik al zei, aub niet met plasma vergelijken is een andere techniek
Wat maakt het nou uit dat het een andere techniek is?
Wel dan antwoord ik: mijn LCD heeft ook nooit last gehad van inbranden...
Helemaal waar hoor: maar dhet inbranden schijnt zo te horen op OLED erger te zijn dan plasma, terwijl LCD er geen last van heeft. Volkomen valide argument om b.v. toch maar geen OLED te nemen als je veel naar TV met logos kijkt of games met statische HUD. speelt. Ik heb zelf plasma en geen last van inbranden, maar dat hangt wellicht samen met het gebruik. Mijn volgende TV wordt zeer waarschijnlijk OLED, maar komt waarschijnlijk pas het huis in als de huidige TV (> 10 jaar oude Panasonic plasma) kapot is.
Allemaal leuk die ontwikkelingen, maar het enige wat ik echt mis is HDR, meer dan 4K. Netflix lijkt me als niet eens vol 1080p te sturen, ook al heb ik de duurste abo....
Ik zal nooit begrijpen waarom ik met de LG EC9300 nooit last had van IR en dus sowieso niet burn in, maar wel met de B6. Waar ligt dan dan aan he? De EC9300 is ouder, je zou verwachten dat de veel nieuwere een stuk beter qua dat is.

Ik vind het hoe dan ook nogal een gok om te wagen weer. Erger ik me eraan dat de Black levels niet net zo perfect als OLED zijn op de Q9FN? Absoluut, ook dat het beeld wat oplicht wanneer er fel witte subtitels zijn en de kijkhoek die echt crap is vergeleken met OLED. Maar het niet hoeven "babysitten" is wel echt fijn.

Tegenwoordig heb je steeds meer games met een dynamic HUD, wat echt geweldig is. Echt veel games waarvan HUD elementen fel rood of geel zijn ken ik niet, dus dat moet geen probleem zijn. Ik ga de reviews bekijken op internet, ga video's op YouTube kijken en vragen stellen en wie weet maak ik de overstap weer, want ik mis de echt goede dingen wel van OLED hoor.
Samsung plasma uit 2012 hier, NUL inbranden, ook niet met gamen of windows desktop die per ongeluk een paar uur aan blijft staan. Misschien ligt het toch aan de brightness die je zelf instelt?

Of geluk? Heb ook nog nooit last gehad van inbranden van AMOLED schermen, anderen weer wel.
> Misschien ligt het toch aan de brightness die je zelf instelt?

Dat sowieso.. altijd op max natuurlijk.
Hier een E7 bezitter. Speel uren Forza games dus met vaste plek voor rondentijden etc in beeld. Burn-in: 0.

Ik ben vast geen benchmark maar heb regelmatig speelsessies van meer dan 2.5 uur achter elkaar en dat kan oplopen tot soms wel 8 uur continu.
Hetzelfde hier maar dan met een EG920v(de serie voor de B6, C6,etc. modellen). Game er al jaren op en nog nergens last van, sterker nog de TV is praktisch exclusief voor games gebruikt.

Ik snap dat mensen bang zijn voor burn-in en dat het ook zeker bestaat en voorkomt. Maar zelf ben ik een van de mensen waarbij burn-in nog niet tevoorschijn is gekomen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 7 mei 2019 07:42]

Burn in wordt steeds minder een probleem, de panelen worden beter en er zijn technieken om burn in tegen te gaan zoals pixel shifting e.d. Sowieso zal burn in niet direct optreden dus dat is lastig te reviewen... het is iets waar je gewoon nog rekening mee moet houden bij OLED.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 7 mei 2019 08:33]

Ik game regelmatig om mijn C7 maar heb tot dusver totaal geen last van burn-in.
Ik ben zelf ook een gamer en heb nu 2+ jaar de LG OLED55C7V en er is nog nooit sprake geweest van inbranden of ook maar iets wat in die richting komt. Een beetje common sense gebruiken en je komt een heel eind. TV's hebben tegenwoordig een beveiliging waardoor, mocht je het vergeten de TV uit te zetten, ze dit uit zichzelf doen bijvoorbeeld. Verder doet de TV ook automatisch, 1 keer in de zoveel tijd, 's nachts een Pixel Refresh wat als het ware het beeld "schoon veegt".

Niemand laat zijn TV op een pauze-menu staan 24 uur lang neem ik aan. Pas dan mag je je, wellicht, zorgen gaan maken.

[Reactie gewijzigd door Silverdax op 7 mei 2019 16:06]

Als ik mijn stereo aan laat staan met een digitaal kanaal dan heeft deze ook een statisch beeld van die zender die niet beweegt...wil mij daar eigenlijk allemaal geen zorgen over maken al wil ik dolgraag OLED kwaliteit in huis halen.
Als het statisch is gaat de schermbeveiliging aan. Heb alleen geen receiver om te testen hoe de tv dat interpreteerd.
B6, enooooorm veel uren For Honor gespeeld en ik heb best erge burn in in zo’n beetje elke hoek wanneer er geel/rood beeld is...
Sorry voor te horen maar dit mag toch echt niet
Mijn vraag zal altijd blijven, hoe zit het met image retentie? Ik had met de B6 bizar veel last hiervan en vooral met games die een volle statische HUD hebben vertrouw ik dat echt niet. Is dat nu een stuk beter?
Dit was ruim een jaar geleden de hoofdreden waarom ik uiteindelijk voor een LCD gegaan ben, zelfs al had ik gezworen nooit nog een LCD TV te kopen vanwege Dirty Screen Effect. Heb 2 jonge kinderen die ook eens graag een game spelen of Netflix kijken, en af en toe gebeurt het nog altijd dat ze eens pauzeren en dan ineens met iets anders bezig zijn waardoor eenzelfde statisch beeld heel lang blijft staan.

Een 2de reden was dat ik toen wel redelijk wat problemen las met vertikale banding bij donkere scenes. Op YouTube stonden redelijk wat voorbeelden die er toch niet fraai uit zagen.

Vaak vind ik het wel spijtig dat ik geen OLED heb, want zelfs mijn high-end Sony LCD TV heeft gewoon behoorlijk wat last van blooming wat inherent is aan LCD, en er toch wel voor zorgt dat het beeld bijlange zo strak niet is als op een OLED.
Het is een bijeffect van de technologie, maar lijkt inmiddels redelijk onder controle. Volgens mij al vaker gedeeld, maar de review en endurance test bij Rtings.com geeft een wat mij betreft acceptabele uitkomst. En deze test is op basis van de C7, waar in de C8/C9 weer extra software updates zitten die het inbranden van logo's nog meer tegengaan.
Dat zou echt mooi zijn want helaas zijn er nog altijd genoeg games waar een statische HUD is. Neem bijvoorbeeld het aankomende Borderlands 3. Tv zenders boeien me geen zier, films en series via Netflix en gaming en that's it voor mij. Ik vind het wel zeer fucked up dat LG nog altijd geen garantie geeft voor burn in.
[quote]
Ik vind het wel zeer fucked up dat LG nog altijd geen garantie geeft voor burn in.
[/quote

Dat zou ook een beetje raar zijn. Het is inherent aan de technologie. Zoals autobanden ook slijten. Ze geven het aan dat het een risico is. Je kunt als consument dan gewoon kiezen om het niet te kopen, omdat het product niet aan je eisen kan voldoen.
Bij een statische hud heeft het alleen effect als je honderden tot duizenden uren dezelfde game speelt zonder de menu's in te gaan.

Vooral kleuren met rood erin zijn voor zover ik weet een probleem. Geen idee waarom.

[Reactie gewijzigd door Koeitje op 7 mei 2019 17:28]

Klopt! Ik herinner me vorig jaar iemand op AVS geloof ik of een ander forum waar het logo van Netflix ingebrand was, en dat is een rood logo. Hij beweerde dat hij het nooit lang op dat scherm laat staan. Dus het moet dan gebeurd zijn tijdens het uitzoeken van een volgende serie of film? Geen idee, maar het was niet best.

Als de C9 zoals de EC9300 is dan is dat perfect want ik had nooit last van IR daarmee, echt nooit. Met de B6 was het bizar snel. Als ik voor een C9 wil gaan dan zorg ik ervoor dan ik vantevoren ervaringen van eigenaren heb gekregen. Zal denk ik qua peak brightness misschien wel een beetje wennen worden. De Q9FN is namelijk aardig fel.
Zonde, hier thuis staat al 3 jaren een 65 inch LG OLED. Ik game enkele malen per week enkele uren. Nog nooit iets gezien van image retentie.
De B6 stond er een beetje bekend om volgens bepaalde reviews, maar ik heb de tv toch gekocht want ik verwachtte dat het niet zo extreem erg zou zijn. Totdat ik dus games ging spelen met een aardig drukke en statische HUD, het duurde echt hooguit 10 seconden en meteen stond die HUD 20 seconden of langer tijdelijk in het scherm.

Daarnaast vond ik het scherm ook niet fel genoeg en wilde ik sowieso op de hoogste OLED Light setting gaan zitten, en dan nog meer risico voor IR. Hoe feller een plaatje, hoe sneller de IR kwam. Ik speel Fortnite nooit, maar was toen benieuwd hoe het eruit zag. Tijdens het laadscherm zie je zo'n fel geel balkje, die stond echt gelijk een minuut in mijn scherm.

Als de tech echt beter is geworden nu, misschien ga ik dan een C9 wel overwegen. Eens kijken tegen het eind van dit jaar misschien wanneer er leuke persoonlijke deals komen bij bepaalde shops.
Image retention is wat anders dan inbranden. Wat jij beschrijft is image retention.
Dat weet ik, maar ik ben niet blij met IR. Ik ben dan altijd bang dat het uiteindelijk gaat inbranden. Vind dingen zoals IR gewoon sowieso niet fijn.
Klopt man. Met OLED heb je absoluut minder irritante dingen in je scherm. Ook met de Q9FN die ik heb zie ik gewoon dingen in het scherm die er niet horen te zijn. De beste OLED die ik heb gehad was de LG EC9300. Geen enkele IR, super scherp, alleen 1080p en niet 4K. Daarom uiteindelijk verkocht.
En de motion blur, soap opera effect? Nog steeds last van op de Sony?
Geen last van motion blur. En soap opera effect heb je enkel als je motion interpolation (Motionflow zoals Sony dat noemt) gebruikt, maar dat staat altijd af, want af en toe zie ik processing artefacts en sowieso heb ik liever het originele beeldmateriaal. In de bioscoop heb je ook maar 24 fps, geen 60 of 120.
Ik heb nu circa een jaar de C8 65" en game regelmatig op mijn Xbox One X in sessies van toch wel een paar uur achter elkaar. Ook staat BabyTV heel wat uren achter elkaar aan voor onze kleine. BabyTV heeft een statisch logo die nog niet transparant is. De tv laten we automatisch statische beelden zoals logo's dimmen.

Ik heb tot op heden ook pas twee keer de Pixel Refresher gebruikt voor image retentie, alleen omdat ik de retentie pas echt zag bij grote kleurvlakken zoals bijv. de grijze achtergrondkleur van de Youtube app. Voor de rest zie je het nauwelijks. Die Pixel Refresher 'schoont de boel' goed op. Daarna is er niks meer van te zien.

Ik heb zelf wel een ander hekelpunt: als er bijv. nachtscènes zijn waar bijv. een fakkel wordt gebruikt dan wordt het zwart eromheen vlokkerig. De tv snapt niet dat rondom het vuur een overloop moet zijn en dan is zwart te zwart omdat de pixels volgens mij gewoon uitgaan.

Een ander hekelpunt zijn scènes met bewegende objecten zoals voertuigen of bij panning shots waarbij de camera vlug over grote oppervlakten beweegt. Misschien ben ik er gevoelig voor, maar ik zie dan 'gestotter' in het beeld. Alsof de beeldopbouw de snelheid niet bij kan houden. Mijn vriendin ziet het bijvoorbeeld weer niet.
Dank je wel voor je uitgebreide review, maar wat bedoel je met

laagweergave

In de inleiding?
Hoogstwaarschijnlijk de lage tonen.
Vraagje: er wordt gesproken over 4k resolutie met 120 beelden per seconden. Is het niet zo dat het scherm niet verder gaat dan 100 hertz? Was door bij de C8 niet ook al het geval? Dit is moeilijk terug te vinden op Google. De meeste websites spreken over een 100 hertz scherm...
Nee, want dit is niet van toepassing voor OLED schermen. Men spreekt wel eens van oneindig.

LCD panelen hadden doorgaans een 50 of 100hz paneel.
Ik zit met dezelfde vraag

Bij de specs van deze tv staat toch echt 100 Hz

I
ik denk een typefout, ik heb een B6 gehad die was 120 hz,ik heb nu een C7 is ook 120hz,C8 ook heeft ook 120hz.volgens mij de C9 ook.
https://arstechnica.com/g...p-plus-an-8k-monstrosity/
https://www.avforums.com/...55c9-4k-oled-review.15744
De B7 doet 1080p120 (geen hogere input mogelijk over hdmi daar). Lijkt mij dat ze de refreshtrate niet verlaagd hebben. Als de HDMI standaard 4kp120 voorschrijft dan zal hij dat vrijwel zeker weergeven.
De combinatie van de HMDI 2.1 feature VRR en de zeer lage inputlag, zorgt ervoor dat ik als console-gamer absoluut voor deze Tv wil gaan!.. alstie een beetje afgeprijsd is dan :) Rond de 1800 voor het 55" model is de sweetspot voor mij. Futureproof voor de komende generatie consoles; daar wachtte ik op. Kan ik eindelijk de overstap maken van de Pioneer Kuro!
Als je van een Kuro afkomt ga je qua filmervaring er wel op achteruit. Ik kwam ook van een plasma. Zonder BFI is het echt een stuk minder film kijken op een sample and hold display. Als de BFI niet duidelijk beter is voor de 2019 modellen t.o.v. 2018 dan is BFI nog niet probleemloos.
als je hier even zoekt,zit je na cashback al 5 euro onder je sweetspot
[Zero Tolerance][Prijs-discussie] OLED Televisies - deel 2
Betekend HDMI 2.1 dat de C9 nu eARC heeft? Ik zit nog altijd een beetje te klooien met Dolby ATMOS via de soundbar. Door een software matige beperking komt er geen dolby Atmos (true HD )bij mijn soundbar binnen via ARC(wel rechtstreeks via de bron). Nu heeft mijn sony sounbar net een firmware udate gehad om dit wel mogelijk te maken, Zou dit probleem ook verholpen moeten zijn met de HDMI2.1 van de C9?
De aanwezigheid van eARC staat ook in het artikel genoemd.
Staat er in maar alleen op input 2 via de zijkant, ik vind het vooral raar dat er maar 1 hdmi aan de achterzijde zit (zonder eARC) en de rest aan de zijkant. Steken er altijd draden uit je tv in het zicht..
Volgens de HDMI organisatie lijkt het er sterk op dat HDMI 2.1 voorzien is van eARC ondersteuning:
Q: When will the HDMI 2.1 Compliance Test Specification be available?
A: The HDMI 2.1 Compliance Test Specification (CTS) is being published in stages and the first release was in August 2018
including support for Enhanced Audio Return Channel (eARC). Additional features will be added in the coming months.

[Reactie gewijzigd door Nas T op 7 mei 2019 08:09]

Die eARC functionaliteit is voor mij de reden dat ik persee een C9 wil hebben.
Plex er op, en ik kan DTS-HD en Dolby True HD direct afspelen.

Op dit moment heb ik een Sony Televisie die na de update na Andriod TV 8 Oreo.
Geen hogere kwaliteit kan afspelen dan Dolby Digital.
DTS werkt niet meer.(Iets wat op mijn geluidsappatuur hoorbaar is)

De kwalitetief hogere formaten zoals DTS-HD en Dolby True HD, maar ook dadelijk DTS:X(Game console).
Kunnen wel met eARC zonder problemen worden doorgegeven aan me versterker, iets wat nu niet mogelijk is.

De 2019 lineup van andere merken zouden in theorie ook op een HDMI 2.0b aansluiting eARC kunnen pushen middels firmware.
Maar met HDMI 2.1 ook kijkende naar ontwikkeling van consoles ben ik echt voorbereid op de toekomst, een nieuwe TV koop je tenslote niet ieder jaar.

[Reactie gewijzigd door ArnoldSmit op 7 mei 2019 10:41]

Als de beperking een hdmi 2.1 poort is niet, je soundbar heeft geen HDMI 2.1 en zal dus niet de oplossing zijn.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Huawei

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True