Als we bij evenementen van Mobile World Congress binnenkomen, kijken we altijd al waar de demoruimte is. Zo lopen we na de show zo weinig mogelijk risico dat we een toestel niet vast kunnen houden, omdat er anders te veel wachtenden voor ons zijn. Soms hoeven we daar wat minder scherp op te zijn en kunnen we een plek kiezen waar de presentatie juist beter te zien is.
Vandaag vroegen we bij binnenkomst direct aan een werknemer van Huawei waar de demoruimte was. We zijn vervolgens zelfs op een plek gaan zitten, waar we eigenlijk niet eens mochten komen. De reden? We wisten al dat Huawei een vouwbare smartphone met 5g ging aankondigen. We hoopten bij het einde van de presentatie als eerste bij de toestellen te zijn om ze uitgebreid aan de tand te voelen.
Nu hebben we de demoruimte bezocht, maar we weten nog redelijk weinig over deze vouwbare smartphone met de naam Mate X. We hebben het toestel niet mogen aanraken. Bovendien zat er een glasplaat tussen ons en de Mate X in.
Dit is duidelijk een paradepaardje waar Huawei erg veel in heeft geïnvesteerd. Er is drie jaar aan gewerkt en volgens ceo Richard Wu is er veel geld en mankracht in dit project gestopt. De eerste indruk die we van de Mate X hebben gekregen, is namelijk dat het een geavanceerd stukje technologie is, maar het is ook duidelijk een apparaat dat nog niet af is
Wat weten we wel over de Mate X? Het is een vouwbare smartphone, net als de Royole FlexPai en de onlangs aangekondigde Galaxy Fold van Samsung. We weten bijvoorbeeld dat de schermdiagonaal van de Mate X 8,0" bedraagt als je het scherm uitvouwt. Dat is een stukje groter dan de 7,3" grote Samsung Galaxy Fold en ook iets groter dan de 7,8" van de FlexPai.
Een opvallend verschil met de Galaxy Fold is dat de Huawei Mate X, net als de FlexPai, het scherm aan de buitenkant heeft zitten als je hem buigt. Of dat beter of slechter is bij een vouwbare telefoon, kunnen we pas zeggen als we een aantal vouwbare smartphones in onze handen hebben gehad. In elk geval is duidelijk dat de kans op beschadigingen aan het scherm groter is met het scherm aan de buitenkant. Met oplossingen als Gorilla Glass 5 of 6, maken we ons daar niet zoveel zorgen meer over bij reguliere smartphones, maar een buigbaar scherm moet flexibel zijn en er kan daarom geen hard glas voor zitten. Er is dan ook meteen een hoesje voor de Mate X aangekondigd.
In uitgevouwen toestand viel op dat de vouw zichtbaar is, maar hij lijkt minder zichtbaar dan bij de Galaxy Fold. Die indruk is echter slechts gebaseerd op een aantal beelden van de Samsung-presentatie. Hoe dan ook: de vouw bij de Mate X is zeker zichtbaar en dat is een zwak punt van de eerste lichting vouwbare telefoons, al weten we niet hoe Mate X eruitziet als hij eenmaal in de winkels ligt. Dat gebeurt vermoedelijk tegen de zomer.
Opvouwen
Wanneer je de Mate X dichtvouwt, valt op dat het scherm uit twee ongelijke delen bestaat. Het ene deel is 6,6 inch, wat een stuk groter is dan het scherm waar je bij Samsung naar kijkt als je hem in de smartphonemodus bekijkt. Die is namelijk maar 4,6 inch en dat is klein voor een hedendaags smartphonescherm. Op dat gebied wint de Mate X het dus, want het is toch jammer dat de modus die je waarschijnlijk vaak zult gebruiken, een erg lage relatieve schermgrootte heeft anno 2019. Het scherm aan de andere kant, die we maar 'achterkant' zullen noemen, is 6,38 inch groot.
Mate X | Scherm voorkant | Scherm achterkant | Uitgeklapt scherm |
Grootte | 6,6" | 6,38" | 8" |
Resolutie | 2480x1148 | 2480x892 | 2480 x 2200 |
Schermverhouding | 19,5:9 | 25:9 | 8:7,1 |
Wat ook opvalt als je de Mate X dichtvouwt, is dat hij netjes op zijn plek klikt en pas weer uit te vouwen is als je op de releaseknop drukt. Het scharnier ziet er bijzonder vernuftig uit en zou dan ook bestaan uit meer dan honderd onderdelen. Huawei lijkt dit beter voor elkaar te hebben dan Royole met de FlexPai, want daarbij zit er flink wat ruimte tussen de twee schermen als hij dichtgevouwen is. Bij Huawei is dat niet of nauwelijks het geval en op dat vlak komt de Mate X dan ook wat meer 'af' over.
Ook is hij niet zo heel dik voor een vouwbare telefoon. In opgevouwen toestand is hij volgens Huawei 11mm dik en dat is dunner dan de FlexPai. Ook lijkt hij dunner dan de Galaxy Fold. Per schermdeel is de Mate X 5,4mm dik en dat is minder dan een reguliere smartphone.
En wat nog meer?
Huawei heeft niet enorm veel bekendgemaakt over de Mate X. Zo zijn de specificaties van de cameraset-up een groot raadsel, hoewel er in dit prototype drie camera's zitten. Er is als vanzelfsprekend geen frontcamera aanwezig, dus selfies maak je ook met de camera's 'achterop'. Dat betekent natuurlijk alleen maar foto's van hogere kwaliteit, dus ons hoor je niet klagen.
Verder gaat het uiteraard om een oledscherm, want andere smartphoneschermtypes kunnen niet op deze manier vouwen. Aan de zijkant van het toestel zit een vingerafdrukscanner. Het is niet bekend of er ook een vorm van gezichtsherkenning aanwezig is, maar we hebben niets gespot dat lijkt op een dot-projector of tof-camera.
Een specificatie die we wel weten, is dat de accucapaciteit 4500mAh bedraagt. Ook heeft Huawei aangekondigd dat SuperCharge op de Mate X maar liefst met 55W zal kunnen laden. Het is zeer waarschijnlijk dat dit hoge vermogen mogelijk is, doordat er twee accucellen in het toestel zitten. Dit zou dan op een manier werken die vergelijkbaar is met wat Oppo doet met Super VOOC, dat 50W haalt.
In het toestel kun je twee simkaarten en een Huawei Nano Memory Card stoppen om het geheugen uit te breiden. De soc die in het toestel zit, is de 7nm Kirin 980-soc. Die zat ook al in de Mate 20 Pro, dus daar is weinig nieuws aan. De soc wordt echter vergezeld door de Balong 5000 en dat is volgens Huawei de snelste 5g-modem van dit moment. Hoe snel deze modem ook is, in de Benelux heb je de komende jaren maar heel beperkt iets aan 5g, maar het onderstreept wel dat Huawei alles uit de kast heeft gehaald voor deze Mate X.
Veel belovend en veelbelovend
Huawei doet een heel rijtje beloftes over de Mate X, die we niet direct kunnen weerleggen. Het zou de snelste vouwbare 5g-telefoon zijn, wat best eens zou kunnen, aangezien er nog niet veel vouwbare telefoons aangekondigd zijn. Ook zou het de dunste vouwbare telefoon zijn en ook dat geloven we. Tot slot hebben we nog geen snellere laadtechniek dan het de aangekondigde 55W-SuperCharge in handen gehad, dus ook dat is mogelijk waar.
Wat ons echter het meest interesseert, is niet of het de dunste of snelste is, maar of deze vouwbare smartphone in de praktijk goed werkt tegen de tijd dat hij uitkomt. Aangezien hij nog achter glas zit, zal dat nu niet het geval zijn natuurlijk. We zijn in elk geval onder de indruk na deze eerste kennismaking, ook al was die erg beperkt. Na vandaag is de Mate X de vouwbare telefoon waar we het meest naar uitkijken, alleen al omdat hij een solide vouwsysteem lijkt te hebben en omdat hij ons daarnaast praktisch in gebruik lijkt, ook in ingeklapte stand.
Toch zijn we bang dat hij erg krasgevoelig zal zijn. Bovendien zal hij 2300 euro kosten en dat is nog duurder dan de 1999 euro kostende Galaxy Fold. Daarom zien we het vooralsnog meer als een kijkje in de toekomst. Als de afgelopen week ons één ding geleerd heeft, is het wel dat vouwbare telefoons voorlopig niet voor de massa beschikbaar zijn.