Door Chris Broesder

Redacteur mobile

Huawei Mate X Preview

Veelbelovende mysterieuze vouwtelefoon

25-02-2019 • 06:00

139 Linkedin

Preview

Als we bij evenementen van Mobile World Congress binnenkomen, kijken we altijd al waar de demoruimte is. Zo lopen we na de show zo weinig mogelijk risico dat we een toestel niet vast kunnen houden, omdat er anders te veel wachtenden voor ons zijn. Soms hoeven we daar wat minder scherp op te zijn en kunnen we een plek kiezen waar de presentatie juist beter te zien is.

Vandaag vroegen we bij binnenkomst direct aan een werknemer van Huawei waar de demoruimte was. We zijn vervolgens zelfs op een plek gaan zitten, waar we eigenlijk niet eens mochten komen. De reden? We wisten al dat Huawei een vouwbare smartphone met 5g ging aankondigen. We hoopten bij het einde van de presentatie als eerste bij de toestellen te zijn om ze uitgebreid aan de tand te voelen.

Nu hebben we de demoruimte bezocht, maar we weten nog redelijk weinig over deze vouwbare smartphone met de naam Mate X. We hebben het toestel niet mogen aanraken. Bovendien zat er een glasplaat tussen ons en de Mate X in.

Dit is duidelijk een paradepaardje waar Huawei erg veel in heeft geïnvesteerd. Er is drie jaar aan gewerkt en volgens ceo Richard Wu is er veel geld en mankracht in dit project gestopt. De eerste indruk die we van de Mate X hebben gekregen, is namelijk dat het een geavanceerd stukje technologie is, maar het is ook duidelijk een apparaat dat nog niet af is

Wat weten we wel over de Mate X? Het is een vouwbare smartphone, net als de Royole FlexPai en de onlangs aangekondigde Galaxy Fold van Samsung. We weten bijvoorbeeld dat de schermdiagonaal van de Mate X 8,0" bedraagt als je het scherm uitvouwt. Dat is een stukje groter dan de 7,3" grote Samsung Galaxy Fold en ook iets groter dan de 7,8" van de FlexPai.

Een opvallend verschil met de Galaxy Fold is dat de Huawei Mate X, net als de FlexPai, het scherm aan de buitenkant heeft zitten als je hem buigt. Of dat beter of slechter is bij een vouwbare telefoon, kunnen we pas zeggen als we een aantal vouwbare smartphones in onze handen hebben gehad. In elk geval is duidelijk dat de kans op beschadigingen aan het scherm groter is met het scherm aan de buitenkant. Met oplossingen als Gorilla Glass 5 of 6, maken we ons daar niet zoveel zorgen meer over bij reguliere smartphones, maar een buigbaar scherm moet flexibel zijn en er kan daarom geen hard glas voor zitten. Er is dan ook meteen een hoesje voor de Mate X aangekondigd.

In uitgevouwen toestand viel op dat de vouw zichtbaar is, maar hij lijkt minder zichtbaar dan bij de Galaxy Fold. Die indruk is echter slechts gebaseerd op een aantal beelden van de Samsung-presentatie. Hoe dan ook: de vouw bij de Mate X is zeker zichtbaar en dat is een zwak punt van de eerste lichting vouwbare telefoons, al weten we niet hoe Mate X eruitziet als hij eenmaal in de winkels ligt. Dat gebeurt vermoedelijk tegen de zomer.

Opvouwen

Wanneer je de Mate X dichtvouwt, valt op dat het scherm uit twee ongelijke delen bestaat. Het ene deel is 6,6 inch, wat een stuk groter is dan het scherm waar je bij Samsung naar kijkt als je hem in de smartphonemodus bekijkt. Die is namelijk maar 4,6 inch en dat is klein voor een hedendaags smartphonescherm. Op dat gebied wint de Mate X het dus, want het is toch jammer dat de modus die je waarschijnlijk vaak zult gebruiken, een erg lage relatieve schermgrootte heeft anno 2019. Het scherm aan de andere kant, die we maar 'achterkant' zullen noemen, is 6,38 inch groot.

Mate X Scherm voorkant Scherm achterkant Uitgeklapt scherm
Grootte 6,6" 6,38" 8"
Resolutie 2480x1148 2480x892 2480 x 2200
Schermverhouding 19,5:9 25:9 8:7,1

Wat ook opvalt als je de Mate X dichtvouwt, is dat hij netjes op zijn plek klikt en pas weer uit te vouwen is als je op de releaseknop drukt. Het scharnier ziet er bijzonder vernuftig uit en zou dan ook bestaan uit meer dan honderd onderdelen. Huawei lijkt dit beter voor elkaar te hebben dan Royole met de FlexPai, want daarbij zit er flink wat ruimte tussen de twee schermen als hij dichtgevouwen is. Bij Huawei is dat niet of nauwelijks het geval en op dat vlak komt de Mate X dan ook wat meer 'af' over.

Ook is hij niet zo heel dik voor een vouwbare telefoon. In opgevouwen toestand is hij volgens Huawei 11mm dik en dat is dunner dan de FlexPai. Ook lijkt hij dunner dan de Galaxy Fold. Per schermdeel is de Mate X 5,4mm dik en dat is minder dan een reguliere smartphone.

En wat nog meer?

Huawei heeft niet enorm veel bekendgemaakt over de Mate X. Zo zijn de specificaties van de cameraset-up een groot raadsel, hoewel er in dit prototype drie camera's zitten. Er is als vanzelfsprekend geen frontcamera aanwezig, dus selfies maak je ook met de camera's 'achterop'. Dat betekent natuurlijk alleen maar foto's van hogere kwaliteit, dus ons hoor je niet klagen.

Verder gaat het uiteraard om een oledscherm, want andere smartphoneschermtypes kunnen niet op deze manier vouwen. Aan de zijkant van het toestel zit een vingerafdrukscanner. Het is niet bekend of er ook een vorm van gezichtsherkenning aanwezig is, maar we hebben niets gespot dat lijkt op een dot-projector of tof-camera.

Een specificatie die we wel weten, is dat de accucapaciteit 4500mAh bedraagt. Ook heeft Huawei aangekondigd dat SuperCharge op de Mate X maar liefst met 55W zal kunnen laden. Het is zeer waarschijnlijk dat dit hoge vermogen mogelijk is, doordat er twee accucellen in het toestel zitten. Dit zou dan op een manier werken die vergelijkbaar is met wat Oppo doet met Super VOOC, dat 50W haalt.

In het toestel kun je twee simkaarten en een Huawei Nano Memory Card stoppen om het geheugen uit te breiden. De soc die in het toestel zit, is de 7nm Kirin 980-soc. Die zat ook al in de Mate 20 Pro, dus daar is weinig nieuws aan. De soc wordt echter vergezeld door de Balong 5000 en dat is volgens Huawei de snelste 5g-modem van dit moment. Hoe snel deze modem ook is, in de Benelux heb je de komende jaren maar heel beperkt iets aan 5g, maar het onderstreept wel dat Huawei alles uit de kast heeft gehaald voor deze Mate X.

Veel belovend en veelbelovend

Huawei doet een heel rijtje beloftes over de Mate X, die we niet direct kunnen weerleggen. Het zou de snelste vouwbare 5g-telefoon zijn, wat best eens zou kunnen, aangezien er nog niet veel vouwbare telefoons aangekondigd zijn. Ook zou het de dunste vouwbare telefoon zijn en ook dat geloven we. Tot slot hebben we nog geen snellere laadtechniek dan het de aangekondigde 55W-SuperCharge in handen gehad, dus ook dat is mogelijk waar.

Wat ons echter het meest interesseert, is niet of het de dunste of snelste is, maar of deze vouwbare smartphone in de praktijk goed werkt tegen de tijd dat hij uitkomt. Aangezien hij nog achter glas zit, zal dat nu niet het geval zijn natuurlijk. We zijn in elk geval onder de indruk na deze eerste kennismaking, ook al was die erg beperkt. Na vandaag is de Mate X de vouwbare telefoon waar we het meest naar uitkijken, alleen al omdat hij een solide vouwsysteem lijkt te hebben en omdat hij ons daarnaast praktisch in gebruik lijkt, ook in ingeklapte stand.

Toch zijn we bang dat hij erg krasgevoelig zal zijn. Bovendien zal hij 2300 euro kosten en dat is nog duurder dan de 1999 euro kostende Galaxy Fold. Daarom zien we het vooralsnog meer als een kijkje in de toekomst. Als de afgelopen week ons één ding geleerd heeft, is het wel dat vouwbare telefoons voorlopig niet voor de massa beschikbaar zijn.

Reacties (139)

139
125
80
9
1
25
Wijzig sortering
Ik denk dat micro led schermen de oplossing zijn voor een echte uitklapbare telefoon . Micro led heeft nl helemaal geen bezel, en van 2 schermen kan je bijna naadloos 1 scherm maken. Zie ook de demo’ s van Samsung tijdens CES .

Verder vind ik het zonde van het ontwerp van Samsung dat er 3 schermen nodig zijn, dat het voorste scherm erg klein is en dat er een hele grote notch aanwezig is in tabletmodus. Maar daarnaast vind ik dat het tabletscherm wel beter beschermd wordt in dichtgeklapte modus.
Je bedoelt 2 schermen?

De reden mag duidelijk zijn. Duurzaamheid. 1. Scherm aan de buitenkant is kwetsbaar. 2. Het is een OLED scherm die constant op de ene helft uit staat en de andere helft aan. Ra ra wat er dan gebeurt? Juist: inbranding. Gegarandeerd. Dus beter over nagedacht in mijn optiek. Met slechts voor een wow factor willen gaan kom je er niet. Moet vooral functioneel zijn. Het missen van een front camera en sensoren in tablet modus wijst verder op vorm over functie in geval van de Mate X.
Er komt ook nog bij dat hoewel ze in deze preview stellen dat de vouw bij de Fold erger is, dat op lange termijn best kans is dat dat op de Mate X erger wordt. Je gebruikt het scherm daar immers op het moment dat het oppervlak het kleinst is en het plastic over het scherm zal ongetwijfeld uitrekken met de tijd. Bij de Fold wordt naar binnen gevouwd waardoor het plat scherm de maximale uitzetting van de oppervlak benut.
Buiten of het nou nuttig is of niet... wie wil er naar een zacht plastic scherm terug? Ik niet, en al helemaal niet voor deze prijs. Nog los van het feit dat de factor slijtage op het te vouwen gedeelte naar mijn idee al snel zichtbaar zal zijn. De tijd zal het leren maar ik denk dat dit heel snel over waait, net als 3d TV's bijvoorbeeld.
Je zou zo maar eens gelijk kunnen hebben
Dit was ook mijn kritiekpunt op het moment dat de eerste geruchten over opvouwbare telefoons de rondte deden. Zelfs als je een paar zandkorrels in je zak hebt zitten kunnen die je scherm al flink beschadigen. Het idee van een scherm dat uit kan klappen is top, ik zou graag een dergelijke telefoon willen hebben, maar dan wel een waarbij het scherm niet zo kwetsbaar is en dat is met de huidige materialen simpelweg niet mogelijk. Wellicht dat een telefoon met het scherm aan de binnenkant en een stofdichte afsluiting rondom wanneer het scherm is dichtgeklapt een oplossing is, maargoed dan gaat het ten koste van het uiterlijk.
Bij de Huawei zit het scherm aan de buitenkant en zit het dus in de gesloten mode een soort gespannen om de buiten kant heen, en word het in de open stand ontspannen en krijg je dus die plooien te zien.
Bij de Samsung is het net andersom en trek je het scherm als het ware strak daarom dat het daar ook iets minder erg lijkt, alleen de vouw is strakker en dat krijg je dan te zien denk ik.
Als ze nu een soort van Rubber achtig doorzichtig materiaal kunnen maken dan zou je het helemaal strak kunnen krijgen.

Misschien dat een uitschuifbaar scherm wat uit 2 apparte schermen bestaat die dan naadloos aansluiten de oplissing is.
Of uitrolbaar zoals die LG TV
Ik heb ook een keer iets moois gezien in een Sci-fi film Volgens mij Red Planet
zit deze clip en kijk op 02:00 min
https://www.youtube.com/watch?v=PFeVHOmEvi8
Er was ook een keer een Sci-fi serie op tv
Daar hadden ze ook hele mooie ronde uitrolbare schermpjes die heel klein waren
zie hier op 24:50 min
https://www.youtube.com/watch?v=22sX6X_4V_Y

https://www.google.com/se...r=1#imgrc=L6pQXkkUMJsHeM:
Niemand niemand die bang is voor scherm-moeheid? Na x-keer vouwen lijkt het me dat daar sporen en dus klachten van gaan komen.
Wat is schermmoeheid? Is hier een technische uitleg voor? Of doel je gewoon op effecten die een soortgelijke verlies op het gebied van specifieke eigenschappen vertonen als materiaalmoeheid?
Als we vanuit de veronderstelling vertrekken dat dit scherm een kunststof is spelen er een paar verschijnselen, allemaal sterk afhankelijk van het type kunststof, het verhaal hieronder is algemeen:
1. Inwerking door zonlicht en UV licht en milieu.
1a. Keten verkorting. Keten moleculen breken in stukjes door UV licht.
1b. Weekmakers in de kunststof verdwijnen/verdampen door warmte en zonlicht.
1c. De verdwijnende weekmakers laten ruimte in het materiaal achter waarin andere stoffen uit de omgeving kunnen migreren. Dit proces is los te vergelijken met oxidatie van materialen.
Door 1: verbrossing kunststof, verkleuring en vorming van haarscheurtjes, ook in stationaire delen. Thermoplasten (denk aan plastic tassen) zijn hiervoor gevoeliger dan thermoharders (denk aan een oude bakelieten telefoon).
2 Geheugenwerking kunststof. Met name bij thermoplasten. De neiging van een kunststof om in haar originele vorm terug te willen keren, al dan niet geholpen door verhitting. Als een kunststof in het productieproces in een mal wordt geperst, dan wordt de kunststofstructuur na afkoeling (spuitgieten, vacuvorm) als het ware gefixeerd in een bepaalde vorm die het eigenlijk niet echt wil. Bij een vlak display zal dit wel loslopen, maar hoe de kunststof met dat vouwen omgaat? Geheugenwerking kan vouwen tegen werken. Of misschien is de display ook al zo slim geproduceerd dat die geheugenwerking (deels) wordt geneutraliseerd, denk hierbij aan de oriëntatie van de ketenstructuur in de kunststof.
3. Vermoeiing. Eigenlijk een begrip bij metalen. Kunststoffen kunnen best goed omgaan met vermoeiing (denk aan een polystyreen scharnier dat bij buigen juist verstevigd). Of de kunststof er bij herhaald buigen mooier op wordt is even mijn vraag. Wat doet dat buigen met de doorzichtigheid. Maar goed, als ze een ontwikkeltraject van 3 jaar achter de rug hebben dan zijn ze al even vouwtests aan het doen, veronderstellen we maar.

Edit: Ik moet bekennen, het bovenstaande is heel schetsmatig. Ik laat bijvoorbeeld het onderscheid tussen kristallijne en amorfe materialen helemaal liggen, ook omdat moet worden toegelicht in wat voor toestanden kunststoffen kunnen voorkomen, en dat voert hier te ver. Een hele goede wetenschappelijke bron voor wie dat wil is een stuk van L.C.E. Struik uit 1977, Een andere, helaas niet veel toegankelijker bron,
www.materials.ac.uk geeft ook wat info.

[Reactie gewijzigd door teacup op 25 februari 2019 19:32]

Volgens mij de reden dat ze meerdere lagen gebruiken (Samsung in ieder geval) en niet slechts het plastic waar je biefstuk in verpakt zit. Er is miljarden in R&D in gegaan, dus mag hopen dat ze voor al de terechte punten die jij aandraagt een oplossing hebben gevonden want anders is het zeker geen € 2000 of meer waard
Standaard 2 jaar garantie voor consumentenartikelen in Nederland. Als Huawei zijn werk niet goed gedaan heeft kan het een dure zaak worden. Ik neem daarom aan dat het scherm, inclusief elektronica en batterij, de 2 jaar wel zal overleven. ;)
Een accu valt onder een gebruiksgoed wat mag slijten. Meestal houdt dit 6 maanden garantie in.
Dat was inderdaad zo toen accu's nog uitneembaar waren. Nu ze ingebouwd zijn in de toestellen zonder dat je zelf de mogelijkheid hebt deze te vervangen vallen ook de accu's onder de 2 jaar garantieregeling.Tenminste wel bij het bedrijf waar ik werk.
Maar wat valt dan onder de garantie? Degradatie dat normaal is ook? Dat was met die 6 maanden garantie in het geval van oude dumbphones iig wèl zo.
Dat je hem open moet schroeven om de accu te vervangen maakt voor de wet geen verschil hier in. Heel mooi dat jullie hier zo netjes mee omgaan, maar helaas (en eigenlijk logischerwijs) geen verplichting voor andere leveranciers en fabrikanten.
Ik heb naar aanleiding van dit bericht wat gezocht maar ik kan inderdaad niks vinden qua wetgeving hierover.
Bij ons was vroeger: Zwelling van de batterij, batterij leeg binnen een paar uur etc. dan gold binnen 6 maanden garantie. Als er sprake was van degradatie lag het er echt aan hoe erg de klachten waren. Wij konden alleen op het woord van de klant afgaan. Dus als die zei het is binnen 2 uur leeg dan stuurde we het op maar als die zei ik kan i.p.v. precies 2 dagen nu nog maar 1 en driekwart dag dan zeiden we dat het natuurlijke degradatie was en dat dit te verwachten was bij een batterij.
Nu is het: Wij hebben een tool waarmee we de batterij capaciteit kunnen uitlezen. Zien wij dat er sprake is van degradatie in de capaciteit (en dan natuurlijk niet 1 a 2% maar 10% procent of meer) dan bieden wij het toestel ter reparatie aan en als er geen sprake is van overige fysieke schade wordt dit binnen de 2 jaar garantietermijn gratis voor de klant opgelost.
Ik weet dat het bij Samsung zelfs zo is dat zij bij andere reparaties (knoppen of toetsen werken niet meer, scherm kapot na valpartij) de batterij preventief vernieuwen in het 2e jaar puur om de gebruikerservaring zo goed mogelijk te houden.

Zoals hierboven aangegeven vind ik niks over dat de wet dit voorschrijft dus waarschijnlijk heb ik en de klanten gewoon geluk dat ik een nette werkgever heb :-)
Je hoopt dat Huawei (en Samsung) lang genoeg getest hebben

Waar ik bang van ben is dat plastic zacht is, zonder bescherming zou je dus snel last krijgen van krassen.
Helaas zijn er weinig plastics harder dan glas. Daarom vermoed ik dat Samsung gekozen heeft voor een scherm dat aan de binnenkant zit wanneer deze dichtgevouwen zit.
Maargoed de tijd zal het leren maar voor deze bedragen wil ik niet het proefkonijn zijn, want voor deze bedragen koop je een high end smartphone en een high end tablet
En dan moet jij 2 apparaten rondsleuren terwijl mensen die dit kopen alles in 1 compact apparaat hebben. Alles heeft zijn voor en nadelen en ik ben da' ook blij dat we weer meer opties krijgen.
Tjah je hebt ook niet altijd een tablet sized apparaat nodig.

Dus dan sleur je een dikke en dure smartphone mee die als je opstuurt voor reparatie je dus ook je "tablet" kwijt bent.

En misschien dat mensen die het kunnen betalen het niet zo boeit maar als het kapot gaat na 2 jaar ben je ook je "tablet" kwijt en bij 2 apparaten kan je 1 altijd vervangen door een nieuwere versie.

Dus het is heus niet alleen maar nadelig om aparte devices te hebben.
Nu heb ik er nog geen 2k voor over, maar als zo'n aparaat volgend jaar zo rond 1k zit, dan zeker wel denk ik. Fabrikanten komen nu met de aller eerste aparaten. Ben benieuwd waar dit naar toe gaat :)
1k? Denk het niet. Eerder eerst naar 1.5k, en misschien het jaar daarop 1.2k.
Ik heb juist het idee dat mijn plastic screenprotector minder snel krassen krijgt het geharde glas.
Het is het een of het ander. Zacht en krasgevoelig of hard en breekbaar. Ik zie deze telefoon geen 2 jaar gemiddeld gebruik overleven.
Omdat het zachter is, krijg je júist geen last van krassen.. als ik naar dit scherm kijk, denk ik aan mijn eerste HTC Touch.. ook totaal geen last gehad van krassen.

De krassen kwamen pas, toen fabrikanten overstapten naar harder materiaal zoals gorilla of glas, en worden er screenprotectors er op geplakt, die weer van een zachter materiaal zijn.

Nog een voordeel van dit scherm is -volgens mij- dat het niet kan breken... je kan er alleen niet met een scherp voorwerp er in steken. Iets waar gehard plastic/glas weer wel tegen kan.

[Reactie gewijzigd door DeCo op 25 februari 2019 10:17]

Hoe zachter het materiaal, hoe makkelijker het krast of beschadigd, maar hoe minder snel het breekt.
Als een materiaal flexibel en veerkrachtig genoeg is dan krast het niet snel, maar vervormt het tijdelijk.

Of iets krast is eigenlijk een combinatie van hardheid, flexibiliteit, veerkracht, drukkracht, drukoppervlakte en drukduur.

Maar in principe is de hardheid van een materiaal wel de meest belangrijke factor hierin, als de hardheid hoger is dan die van een ander materiaal zal dat andere materiaal nooit krassen kunnen veroorzaken en maken alle andere factoren dus niet uit.

Verder is als een materiaal zacht genoeg is het mogelijk dat krassen weer 'vervagen' na een tijdje omdat de groef minder slijt dan het materiaal eromheen dat hoger ligt.
Het ligt eraan wat ertegen krast zegmaar. Als dat een hard en scherp voorwerp is dan is een zacht materiaal sneller beschadigd. Daarom wordt overal een zo hard mogelijk scherm in gezet. Een combinatie van hardheid en flexibiliteit (veerkracht scharen we onder flexibiliteit) is eigenlijk niet mogelijk. Dat zijn twee tegengestelde eigenschappen. Wat wel kan is dat de "schil" hard is en de binnenkant zacht. Zie treinwielen. Die zijn kanonshard aan de buitenkant maar zacht (Voor zover staal zacht is) aan de binnenkant. Anders vervormen ze plastisch (als ze te zacht zouden zijn) of breken ze. Dat is een geval van op een bepaalde manier harden. Bij glas kan je dat ook doen maar als je glas gaat harden treden er inwendige spanningen op. das best moeilijk (trauma's van school vroeger: was je werkstukje net af jij blij. dat ding af laten koelen en PATS. begin maar weer opnieuw. letterlijk door de spanningen sprong het kapot)

Het probleem dat veel telefoons hebben tegenwoordig met die hardheid is schokbestendigheid. Glas kan ontiegelijk sterk zijn. Maar schokbelastingen zijn funest. Dus botweg laat je dat ding vallen dan vliegen de stukken eraf. En belastingen op punten zijn ook vervelend. daarom gaat je telefoon ook stuk als ie net op zon hoekje terechtkomt.

Eigenlijk is de basisregel een beetje dat het hardste materiaal het materiaal is dat krast. Daarnaast zullen telefoons van vroegah wel een dikker scherm hebben gehad. Tegenwoordig moet alles steeds dunner enzo. dus daar gaat de stevigheid ook onder lijden op den duur.
Mijn ervaring is anders.. laten we er maar geen wellus/nietus spel van maken
Vandaar dat Samsung dus gekozen heeft voor in-folding ipv out-folding
Dit moet ze nog gaan bewijzen in de markt of het een meer waarde is, verder gaat de techniek verbeterd woorden als deze langer in ontwikkeling zijn... Dus misschien pas de 3e generatie zal wel iets op de vouw plooien hebben gevonden, of helemaal niet? je krijgt dan dat eigenlijk materiaal dat zich zelf kan repareren... Dit laatste is natuurlijk futuristisch, onmogelijk.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 25 februari 2019 11:13]

Vanaf 2:20 in het filmpje zie je dat het scherm in het midden al bol staat.
Scherm-moeheid, in die zin, is zeker iets waar ik bang voor ben.
Iemand zijn/haar telefoon ooit per ongeluk met de zijkant op een tafel (anders) aan laten tikken?
Wat als dit apparaat met de zijkant, waar het scherm zich vouwt, zich een keer stoot? heb zo'n vermoede dat heel het scherm onbruikbaar word.

Het is ook niet bepaald een gebied wat je makkelijk kan beschermen anders dan met een hoesje. Maar ja... Ik zie niet snel hoesjes voor dit toestel.
Huawei heeft zelf een hoesje aangekondigd in deze presentatie....
Wat nog steeds niet het meest kwetsbare deel: de zijkant beschermd. Het hoesje is tevens een soort flipcase. Minimale bescherming dus en alleen wanneer hij dichtgevouwen is. Ontneemt tevens gelijk een stuk functionaliteit en gebruiksgemak. Dat is bij de Fold wel echt beter uitgedacht.
Er is dan ook meteen een hoesje voor de Mate X aangekondigd.
Dit staat in de preview, ik vraag me wel af hoe deze case uit gaat zien. Ik had zelf ook eigenlijk geen case verwacht.
Vind deze wel een stuk mooier dan de samsung moet ik zeggen, hier heb je tenminste ook een scherm.

Waar je bij samsung een hele zwarte balk bovenaan heb

https://tweakers.net/i/Ce...17852.jpeg?f=imagegallery

En hier door een relatief klein scherm voor die oppervlakte heb, en vind randen echt niet zo erg maar dit is gewoon mega groot.

Doet Huawei dit in mijn idee toch beter gewoon dichtgeklapt ook mooi groot scherm.

https://tweakers.net/i/2I...25794.jpeg?f=imagegallery
Dat schijnt nu de populaire opvatting te zijn in de media. Toch denk ik dat Samsung de markt hiervoor het beste begrijpt.

Toen Samsung met zijn eerste note kwam was de heersende mening dat zo een bizar grote telefoon (5,3") geen markt had. Maar in Azie werden die grote telefoons in kleine handjes heel populair en daarna bleken veel westerlingen ook de voordelen te zien. Met bijna elk model werd de Note groter en nu zit de Note 9.0 op 6,4 inch.
At IFA Berlin in 2011, Samsung announced the original Galaxy Note. While some media outlets questioned the viability of the device due to its 5.3-inch (135-mm) screen (which was, at the time, considered extremely large for a phone),
...
Samsung announced in December 2011, that the Galaxy Note had sold 1 million units in two months. In February 2012, Samsung debuted a Note version with LTE support, and by August 2012, the Note had sold 10 million units worldwide.[3][4]
Wat vaak vergeten wordt is dat een belangrijk deel van de mensheid, vrouw geheten, de telefoon liever niet in de zak stopt en daarom ook niet met een kleine toename in grootte en gewicht zit. Daarbij valt op dat de Note enkel in de lengte is gegroeid en de breedte juist iets is afgenomen. Kennnelijk is de maximale breedte wel een issue voor kleinere handen.

Hoewel men nu de Samsung Fold vrij negatief benadert vermoed ik dat die juist beter gaat lopen dan de Huawei omdat formfactor beter klopt. Een groter vierkant scherm heeft enkel geringe voordelen voor browsen. Voor video heeft het geen enkel voordeel. Een rechthoekig scherm kan op twee manieren gebruikt worden om te browsen en het past wat beter bij de meest apps die onder Android toch al niet zo lekker schalen.

Nog belangrijker, de Fold is in gevouwen toestand juist lekker smal zoals Note-gebruikers dat waarderen. Want daar ligt toch de logische markt. Iedereen roemt het grotere 8" scherm maar het maakt de Huawei juist veel te breed om lekker vast te houden. Dat wordt verergerd door het asymetrische ontwerp, dat de telefoon nog breder maakt in gevouwen toestand.

Ook zullen veel mensen de 1,4:1 vehouding waarderen die ze gewend zijn van papier (A4, A5 etc.) en boeken. Een vierkantscherm is net te smal om twee bladzijden goed weer te geven en te breed voor een bladzijde. De Samsung lijkt wat meer op een E-reader, al kan het zijn dat de Huawei beter vasthoudt zoals ze claimen.

De kwetsbaarheid van het scherm is zeker iets waar veel gebruikers zich zorgen over gaan maken, ook al is dat misschien onnodig. Die is bij de Fold het beste beschermd. Vreemd dat daar zo gemakkelijk overheen gestapt wordt, want het is juist een megaprestatie van Samsung dat ze het veel scherpere naar binnenbuigen van het scherm voor elkaar gekregen hebben. Dat is een veel grotere innovatie!

Al met al zie ik de Note als de meest volwassen vouwbare telefoon van dit moment. Alleen liggen de prijzen op dit moment wel zo hoog dat dit mogelijk vooral gadget freaks aanspreekt die juist waardering hebben voor het futuristische asymetrische ontwerp van Huawei.

Volgens mij is dit niet iets dat overwaait. Ik ben verrast door de kwaliteit van de eerste ontwerpen. Na wat verder schaven en dunner maken converteert dit naar een populair ontwerp (en treedt de saaiheid weer in). Ik zie het zeker zitten. De nummer 1 beperking van een telefoon is toch het kleine scherm. Als je dat kan verdubbelen maak je mij niet wijs dat dat geen hit wordt, aangezien de meeste mensen hun smartphone voor veel meer gebruiken dan bellen.

Dit heeft toekomst, en is ook een uitdaging aan de tablet. Ik zie veel vrouwen nu nog een smartphone en een tablet meeslepen. Als ze iets willen laten zien moet de tablet mee. Met een vouwbare telefoon verliest zeker de kleinere tablet een belangrijk deel van zijn bestaansrecht.

Met name voor Apple lijkt me het een grote vraag hoe ze hiermee om willen gaan. Apple heeft de beste tablet apps en daarmee een voorsprong. Maar Apples filosofie is heel sterk om elk apparaat te laten doen waar hij het beste in is. Toch zie ik Apple wel met een vouwbaar apparaat komen, om ze anders het risico lopen een aanzienlijk deel van hun markt te verliezen als de vouwbare telefoon doorbreekt in het hogere segment.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 26 februari 2019 19:32]

En kwetsbaar, heel kwetsbaar. Vorm over functie dus, i.p.v. andersom
Ik kan niet wachten totdat de eerste vouwbare laptop uitkomt met touchscreen. Alsof je gewoon altijd je tablet en je monitor van thuis bij je hebt.
Ik gebruik mijn iPad Pro 12.9" voor mijn werk: illustraties en ontwerp. Ik zou het fantastisch vinden wanneer ik een tablet zou kunnen uitvouwen voor een nog groter schermformaat - bijvoorbeeld 2 12.9"schermen naast elkaar - en voor transport klap ik hem weer in, zodat hij minder ruimte in neemt.
Maar van zo'n hobbeltje in het midden heb je denk ik flink last als je er op wil tekenen...
Ja, precies! Dus ik hoop dat daar nog een oplossing voor bedacht wordt.
Waarschijnlijk niet. Is gewoon natuurkunde. Iets wat lang is wanneer opgevouwen, kan nooit korter worden wanneer uitgevouwen. Fysiek onmogelijk mits het scherm magisch krimpt. Dat is anders bij naar binnen vouwen zoals bij de Fold, want dan strek je het scherm uit.
Het scherm hoeft niet te krimpen, de telefoon kan ook met een voorgeprogrammeerde kracht zijwaarts uitzetten.
Ja zou kunnen, maar dat zou dan vanuit het scharnier moeten, tenzij er een mechanische motortje ingebouwd wordt dat het toestel fysiek breder maakt ofzo. Via het scharnier lijkt mij zeer lastig om te realiseren, anders waren ze daar al wel opgekomen lijkt mij en een motortje maakt het geheel nog complexer en fragieler. Iets wat vele malen per dag jaren achter elkaar dat moet doen gaat en stuk en vreet batterij. Totaal niet praktisch dus. Mijns inziens is de bouw van de Fold veel natuurlijker en logischer als een boek. Biedt tevens ook gelijk veel betere bescherming. Win/win.
Ik heb gelezen dat één van die foldables een 'ingenieus' scharnier heeft met meer dan 100 onderdelen, dus waarom niet ook een veermechanisme...

En dat iets allang zou zijn uitgevonden als het mogelijk zou zijn is eigenlijk (ik bedoel dit niet kwaad hoor) beledigend naar de bedenker toe.
Waar ik vroeger werkte (onderzoek) had zo'n opmerking gewoon een reden voor ontslag moeten zijn geweest. :Y)
Ik zou mij doodergeren aan die middenplooi... het licht zal daar altijd onder een andere hoek invallen en dat zie je trouwens ook op het filmpje.

Een groter scherm is leuk maar niet dat iemand daar op zit te wachten om daar 3x meer voor te betalen. Enkel als we een laptopformaat verkrijgen lijkt het me interessant.

Betwijfel echt of dit zal aanslaan voor het grote publiek wanneer de prijs wat toegankelijker wordt.
Ja, dat heb ik dus ook. Zo'n bobbeltje in het midden, onder het scharnier, vind ik niets. Maar als het grotere uitgevouwen scherm mijn werk gemakkelijker of fijner maakt, dan zou ik daar misschien wel overheen kunnen stappen. Dat bobbeltje lijkt mij ook vervelend wanneer een dergelijke constructie met vouwscherm gebruikt zou worden met een stylus voor aantekeningen of illustraties.
Anoniem: 767375
25 februari 2019 09:00
Toch blijf ik me iedere keer weer afvragen waar de hype voor dit soort dingen altijd vandaan komt. Notches, punch hole cameras, nu dit. What's next, eentje die je uit kan rekken als een elastiekje?
Ik gok op een 'boekrol' principe van 11 of 13 inch. :+

Wat mij betreft allemaal voorbeelden van typische 'gadgets'. De ontwikkeling van de huidige smartphones zijn sterk afgeremd, en fabrikanten zijn hard op zoek naar methoden om ons toch elke 1-2 jaar over te halen om een nieuw toestel te kopen. Waar het een tijdje mainstream is geweest om vaak van telefoon te switchen, zie ik nu steeds meer (niet tech) kennissen die 4 jaar of langer met een telefoon doen.
1x op de zijkant vallen en hij is stuk. Laat hem dan naar binnen vouwen zoals een boek.
Een ècht scharnier vouwt 2 kanten op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee