Door Willem de Moor

Redacteur

Een extra scherm voor je laptop

Drie usb-monitors vergeleken

21-02-2019 • 13:57

123

Singlepage-opmaak

AOC I1601FWUX

De eerste monitor waar we naar kijken, is de goedkoopste van het trio: de I1601FWUX van AOC. Het scherm is voor een kleine 190 euro verkrijgbaar en biedt een beelddiagonaal van 15,6 inch. Om dat scherm heen zit een behuizing van aluminium, met aan de voorkant brede plastic randen van anderhalve centimeter aan de zijkanten, anderhalve centimeter aan de bovenkant en een rand van twee en een halve centimeter aan de onderkant. Linksonder prijkt het AOC-logo en aan de linkerzijkant zit de enige aansluiting die het scherm rijk is, namelijk een usb c-poort, met daarboven een powerbutton.

AOC I1601FWUX

Het scherm van AOC is mat uitgevoerd, wat reflecties in lichte omgevingen reduceert. De maximale helderheid van het scherm is redelijk, met een door de fabrikant opgegeven waarde van 220cd/m², maar erg geschikt voor gebruik buiten in zonlicht is het scherm daarmee niet. Het ips-scherm heeft, alweer volgens de fabrikant, kijkhoeken van 160 graden. Toch kun je maar beter onder een kleine hoek naar het scherm kijken als je geen kleurverschuiving wil zien.

Een van de grote voordelen van een extra laptopscherm is de draagbaarheid en de AOC weegt dan ook slechts 806 gram. Als je de magnetische cover annex standaard meerekent, is dat 1066 gram.

In de praktijk is het scherm enerzijds bijzonder makkelijk in gebruik. Door simpelweg een usb-c-kabel in het scherm en je laptop te prikken, kun je de display als tweede scherm gebruiken. Dat vergt uiteraard wel een beetje moderne laptop, want als je geen usb-c-poort hebt, of een usb-c-poort met daarachter een reguliere usb 3.0- of 2.0-controller, werkt het niet. Dan moet je in de weer met verloopjes naar hdmi of displayport, en verliest het scherm een flink deel van zijn eenvoud en charme.

AOC I1601FWUX

Een ander punt dat niet altijd even makkelijk in gebruik blijkt, is de magnetische cover, die tegelijk als standaard dient. Ten eerste beschermt de cover alleen het glazen scherm; de gevoelige achterkant van de display kan nog steeds makkelijk beschadigd raken in je laptopvak of -tas. Ten tweede let het gebruik van de cover als standaard nogal nauw. Je moet hem vrij positioneren en vouwen om het scherm rechtop te laten staan en als je er dan tegenaan stoot, stort het geheel redelijk makkelijk in. Op een bureau thuis of in een hotel zal het prima werken, maar in een trein of vliegtuig is het beduidend minder handig, nog los van de vraag of je daar voldoende plek voor een tweede scherm hebt uiteraard.

We hebben het scherm vooral gebruikt als tweede display voor kantoorwerk, toch het primaire doel ervan, maar je kunt er natuurlijk ook films of andere video op bekijken. Je zou zelfs kunnen gamen op je tweede scherm, maar wegens de usb-interface konden we helaas geen inputlags meten. De kleurweergave en kijkhoeken, zoals we straks zullen zien, bederven waarschijnlijk al eerder je plezier dan een beetje inputlag; dat speelt ook bij tragere games een grote rol.

Het gemak van een enkel usb-kabeltje ten slotte neemt niet weg dat je door dat ene kabeltje behoorlijk wordt beperkt. Je kunt het extra scherm alleen strak naast je laptop zetten als het kabeltje aan de buitenkant zit, anders maken de stekkers al snel ruzie.

Die eigenschap plaagt elk scherm met een usb-poort aan de zijkant, maar het AOC-scherm heeft nog een extra handicap, namelijk het menu. Je hebt enkel de powerknop, waarmee je met lange en korte drukken het menu in moet en door de opties moet wandelen. Dat is niet handig, maar aan de andere kant heb je het menu nauwelijks nodig. Het scherm is immers plug-and-play en eventuele aanpassingen als helderheid of contrast doe je in de praktijk zelden.

AOC I1601FWUXAOC I1601FWUXAOC I1601FWUX