Door Jelle Stuip

Redacteur

Strijd der ultrabook-nieuwkomers

Huawei Matebook D versus MSI PS42

Conclusie

Twee laptops die op papier dezelfde specificaties hebben, kunnen als je ze uitgebreid gaat testen toch behoorlijk veel verschillen. Dat geldt zeker voor de MateBook D en PS42, beginnende bij de buitenkant. De Huawei voelt een stuk steviger aan, maar is ook behoorlijk zwaar en weegt bijna anderhalve kilogram, terwijl de MSI nog geen 1200 gram weegt en even groot is. De MSI-behuizing voelt ook wat slapper aan en heeft nog meer minpuntjes. Door het ontwerp met een laag geplaatst toetsenbord is de touchpad klein en dat oppervlak wordt nog eens extra verkleind doordat de vingerafdrukscanner erin verwerkt zit. De usb-c-aansluitingen hebben geen ondersteuning voor opladen of het uitvoeren van beeld en de webcam zit op een ongelukkige plek, onderin het scherm.

De zware Huawei-behuizing lijkt dus beter in elkaar te zitten, met een vingerafdrukscanner die netjes in de aan/uit-knop is verwerkt en een webcam op de juiste plek, maar ook hier zijn er echte missers. De rechter usb-aansluiting werkt namelijk niet sneller dan op usb 2.0-snelheid en een kaartlezer zijn ze bij Huawei helemaal vergeten.

Op hardwaregebied zijn er ook verschillen, zo heeft de PS42 een snellere ssd en dezelfde MX150-gpu presteert beter in de MSI dan in de Huawei. Aan de andere kant doet dezelfde i7-processor het weer aanzienlijk beter in de Huawei, geholpen door zijn dualchannel-geheugen. Het singlechannel-geheugen en de goedkope draadloze netwerkkaart in de MSI vinden we niet thuishoren in een laptop van 1150 euro.

Wat beeldkwaliteit betreft zitten de beide laptops redelijk dicht bij elkaar, want ze hebben een mat full hd-paneel van hetzelfde merk met dezelfde niet al te hoge maximale helderheid en prima contrast. De kalibratie van het PS42-scherm is wel stukken beter dan dat van de MateBook D. Tot slot hebben we natuurlijk de accuduur gemeten en daarbij komt de MateBook veel beter uit de verf dan de MSI, met een accuduur van meer dan twaalf uur tijdens browsen, wat ook absoluut gezien een uitstekende score is.

Zet je de MSI PS42 naast de Huawei MateBook D, dan blinkt die eerste vooral uit in zijn bijzonder lage gewicht en daarnaast blijken de gpu- en ssd-prestaties niet tegen te vallen. Vind je die punten belangrijk, dan zou je een PS42 kunnen overwegen, maar wij zouden liever kiezen voor de MateBook D. Die zit steviger in elkaar en heeft voornamelijk een veel langere accuduur. Het hogere gewicht moet je dan wel voor lief nemen.

 • Huawei MateBook D
 • MSI PS42

Getest

Huawei MateBook D 14 (VLT-W60B)

Prijs bij publicatie: € 1.150,-

Bekijk product

Getest

MSI PS42 Modern 8RB-206NL

Prijs bij publicatie: € 1.150,-

Bekijk product

 • Matebook i5
 • Matebook i7
 • PS42
 • PS42 MX150
 • PS42 (BE)
 • PS42 MX150 (BE)

Reacties (61)

Wijzig sortering
Voor de mensen die graag een uitgebreidere review van de desbetreffende MSI-laptop willen lezen: afgelopen zaterdag heeft hardwareinfo.nl een review gepubliceerd die puur op deze laptop gericht is.
Ben jij een HWinfobot die automatisch links plaatst naar die site?
Zeker niet, ik ben gewoon iemand die geïnteresseerd is in technologie(nieuws) en daarom meerdere malen per dag een aantal tech-sites bekijk en doorlees. Hierdoor merk ik het wel eens op dat op een site, in dit geval op Tweakers.net, een bericht of review wordt geplaats over een product, en dat ik dat bericht in andere bewoording of vorm eerder ook al op een andere site, zoals in dit geval op Hardwareinfo.nl, voorbij heb zien komen. Soms, zoals bij dit artikel, vind ik het van meerwaarde als er in het artikel gelinkt zou worden naar het andere bericht, zeker als deze twee websites hetzelfde moederbedrijf hebben zoals het geval is met Tweakers.net en Hardwareinfo.nl (De Persgroep Online Services is het moederbedrijf van deze twee websites, zie dit en dit nieuwsbericht). Ik doe dit verwijzen niet alleen op Tweakers.net, ook op andere websites. Tevens reageer ik ook gewoon inhoudelijk op berichten. Kort samengevat: ik ben geen bot, ik ben probeer gewoon de artikelen aan te vullen wanneer ik van mening ben dat dat van waarde kan zijn, op welke manier dan ook.
Ja en in dit geval is het een i interessante vergelijking. Ik denk dat HWI het hier beter begrepen heeft: er zijn een dozijn laptops van anderhalve kilo met een mx150 op de markt, de Matebook D springt er niet echt uit. De MSI daar tegenover is uniek - 1200 gram en dezelfde specs? Ja hij presteerde iets minder qua batterij duur maar toch een bijzonder apparaat wat elke andere 1200 gram laptop overtreft qua GPU prestaties. Als je dus superlicht een beetje wilt gamen de beste optie.
Beide gebruiken DDR3L en langzame GPU? Voor dit geld?

Zou dan beter een afzetmarket merk als Acer opzoeken met een betere werkgeheugen en GPU kaart voor minder geld
Het argument is altijd: DDR3L verbruikt minder stroom. Ik ga liever 11 ipv 12 uur op een acculading met snellere ram maar goed.
Is dat wel zo?
DDR3L: 1.35V
DDR4: 1.20V
Nee het is kosten drukken met oude chips.
Spanning heeft niks met verbruik te maken. Mijn 8086 op 5V verstookt meer dan de snapdragon in mijn telefoon, die waarschijnlijk de 1V niet haalt. Die laatste is wel honderden misschien wel duizenden keren zo snel.

[Reactie gewijzigd door Rataplan_ op 31 oktober 2018 13:19]

Fair enough. Maargoed, dan nog is DDR4 qua verbruik bij zelfde gebruiksscenario rond de 35% zuiniger tov. DDR3L.
Kan, hoeft niet. Als de L beter omgaat met weinig/geen gebruik van RAM, kan die zuiniger zijn.
Zoek het op zou ik zeggen. Veel fabrikanten stoppen L in hun laptops omdat het minder energie verbruikt in idle (wel meer tijdens verbruik maar je laptop is toch veel aan het idlen). DDR4L is nog steeds niet ondersteund door Intel...
Spanning heeft niets met verbruik te maken? Weet niet waar je dat vandaan haalt maar spanning heeft wel degelijk invloed op het verbruik

Vermogen(=watt!) = spanning * stroomsterkte
Ja dat weet ik ook wel. Maar spanning alleen zegt dus niks over het verbruik. Een dimm op 1.35V kan minder verbruiken dan een op 1.2V als de stromen anders zijn. Net zoals een lamp van 10watt evengoed 220V kan zijn als een lamp van 500watt.
Ah oke, uit je reactie begreep ik dat je dacht dat het er dus compleet los van staat. Excuus, dan heb je inderdaad gelijk.
Dan ben je duidelijk geen doelgroep gebruiker. In jou voorbeeld zou je de U-processor ook niet willen, die kun je dan beter vervangen door een "normale" mobiele processor. Ook daar is de overweging prestatie versus accuduur maar met een veel grotere impact dan het gebruik van ander geheugen....
Ik denk ook dat deze laptops een beetje buiten de boot vallen. Serieuze "creative users" zullen waarschijnlijk meer geld uitgeven voor een macbook of een echte high-end laptop. En minder serieuze zullen een goedkopere laptop nemen, evt. met betere specs als gamelaptop.
Waar de Huawei een bepaalde klasse uitstraalt (ook niet gek als je het voor 95% kopieert van je eeuwige grote voorbeeld Apple), heeft de MSI een wat lompe en goedkopere uitstraling. Qua uiterlijk lijkt ie nog het meeste op de oudere Asus Zen notebooks. Dit komt mede door het feit dat de toetsen dezelfde kleur hebben als de behuizing en, net zoals als bij de Zenbook, niet heel goed afleesbaar zijn in daglicht.
Altijd weer dat zogenaamde 'gekopiëer', de matebooks bestaan echt al jaren. Bovendien lijkt alle apparatuur nu meer op elkaar dan vroeger, wat ook logisch is omdat er steeds meer toewerk wordt naar het 'perfecte' design. Dat geldt bij telefoons, maar zeker ook bij laptops. Kijk bijvoorbeeld ook naar de matebook X, als je schermranden minimaliseer, je laptop zo dun als mogelijk maakt en hem van een stevige behuizing voorziet is dit gewoon t beste wat er van te maken valt. En ja, dat lijkt dan op een macbook.

Echter is Huawei nog wel in staat full size usb poorten toe te passen en een fatsoenlijk toetsenbord te intregeren.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 31 oktober 2018 07:45]

Altijd weer dat zogenaamde 'gekopiëer', de matebooks bestaan echt al jaren. Bovendien lijkt alle apparatuur nu meer op elkaar dan vroeger, wat ook logisch is omdat er steeds meer toewerk wordt naar het 'perfecte' design.
Huawei is gewoon een Apple clone bedrijf. Dat hebben ze ook nooit verborgen.
Homepod clone: https://www.trustedreview...ker-homepod-clone-3611460
Iphone X clone: https://www.phonearena.co...ss-iPhone-X-copy_id104612
Iphone 6 clone: https://www.iphoneincanad...-shameless-iphone-6-copy/
AIrpods clone: https://www.indiatoday.in...eebuds-1200981-2018-03-30
en nu dus ook de Matebook
Je kan veel zeggen maar niet dat Huawei Apple niet kopieert.

[Reactie gewijzigd door aval0ne op 31 oktober 2018 08:22]

Ik ben het met bijna geen enkel van je artikelen eens.

-Homepod lijkt er idd op, maar dit geldt voor meer BT speakers, ik vind dit ook het fraai ontwerp. Als ze iets anders kiezen kopieeren ze Google, anders Amazom, etc etc.

-iPhone x clone? Er zijn vele telefoons die veel, veel meer op de iPhone x lijken. Schandalig dat je hier zo voor wordt geupvote want Huawei brengt echt verandering in het design, met eej home knop en vingerscanner nog in de voorkant, de driedubbele camera, de veel kleinere notch, de unieke kleurtjes, etc etc. Ik kan een lijstje telefoons opsommen die op de X lijken, maar dat is de P20 absoluut niet. (Alhoewel de X ook maar een telefoon is die zoveel mogelijk scherm inneemt, en daardoor op iedere andere nieuwe smartphone lijkt). Er zijn kwa design gewoon weinig opties over, en gelukkig kan Huawei zich zeer sterk onderscheiden met software. De tijden dat dit op ios leek zijn lang geleden.

Tja, iphone 6 clone, hiervoor geldt hetzelfde, de samsungs van die tijd leken veel meer op iphone's en eigenlijk toont alleen de onderkant enigsinds gelijkenissen. (Alhoewel zelfs daar alles wat anders kan anders gedaan is)

Airpods clone? Foto 1 van het artikel zegt al dat ze er weldegelijk anders uit zien. Bovendien is de werking van Airpods ook 'ideaal', en Huawei onderscheidt zich behoorlijk door een ander doosje, in ear buds etc.

Erg jammer dat het neerzetten van wat willekeurige artikelen zonder enige vorm van onderbouwing een +3 waard is.

[Reactie gewijzigd door unreal0 op 31 oktober 2018 09:01]

Hoe kan je het hier mee oneens zijn. Zelfs de icoontjes van apps en het design van apps is 1 op 1 gekopieerd. De hele interface is een kopie van iOS, ze gebruiken zowat exact dezelfde layout, kleuren, knoppen, etc. Apple is duidelijk de 'inspiratie' geweest. Geen andere merken lijken zoveel op elkaar als Huawei en Apple.
Ook de manier van presenteren, foto van de Matebook recht van voren, net als bij Apple. Alles wat ze doen is overgenomen van Apple.

[Reactie gewijzigd door Verkleiner op 31 oktober 2018 09:14]

Iedereen kopieert van iedereen.
Alleen sommigen doen niet zo veel moeite om te doen alsof het niet zo is.
De markt is zo ontzettend hypocriet, wat dat betreft is het wel fijn dat er ook merken zijn die gewoon hetzelfde doen als dat ze zeggen te doen.
Inderdaad , en Apple kopieert ook genoeg van anderen (zoals de notch waren ze niet eens de eerste of 2de cam etc)
dus huawei steelt alles van Apple en heeft geen innovatie meer? Maar toch heeft de huawei mate 20 een volkomen ander notch dan de iphone xs (max) en een compleet andere camera module dan ELKE andere telefoon maker.

Wanneer Apple volgend jaar met een waterdrop notch komt wordt er toch weer gezegd dat Apple echte innovatie toont en het heeft uitgevonden, ookal doet Huawei het nu al, net zoals de oneplus 6T en natuurlijk de OG, de essential phone.

Kijk, Apple heeft inderdaad een aantal innovaties naar voren geduwd, maar niet altijd positieve. Sinds de Ipone 7 is het standaard geworden om geen headphone jack meer te hebben en iets positiefs te maken om deze weg te laten, ookal hebben zoveel gebruikers deze echt nog nodig. De notch is inderdaad iets wat Apple naar voren heeft geduwd, maar ook iets is wat door veel gebruikers als ''lelijk" of als ''een tussenstap'' ziet. Als Apple de notch niet standaard had gemaakt, hadden we nu misschien wel veel meer telefoons die op de samsung galaxy line-up lijken, de telefoons die ik persoonlijk nog steeds de mooiste van allen vind.

Ja, Apple toont soms innovatie en stuurt de markt een bepaalde kant op, maar dat is redelijk logisch gezien Apple nu 1 biljoen dollar waard is. Dat willen andere bedrijven natuurlijk ook.
Maar vaak zijn het andere bedrijven die het erop moeten wagen en iets volkomen anders moeten doen (oppo, Xiaomi) in de hoop iets nieuws de markt in te kunnen brengen. Deze bedrijven moeten wel innoveren wanneer de grootste van de markt het niet doet.
Apple heeft het geld, dat mogen ze in ieder geval volgend jaar echt wel in iets compleet nieuws investeren.
Ik zeg dat toch helemaal niet? Ik ontkracht gewoon dat Huawei Apple niet zou kopiëren.
Simpel ontwerp is nu de trend. Apple loopt altijd voor op design trends. Ik denk dat Apple gewoon gigantisch veel uren stopt in ontwerp met heel veel werknemers.
Nou en? Wat is hier nou het probleem? Who cares wie lijkt op wat. Je koopt iets dat je mooi vindt en dat voldoet aan je eisen. Of het dan een ripoff is interessert toch niemand?
Ik erger me eraan. Vind het gewoon diefstal. Ik waardeer het als een bedrijf wel time en effort stopt in een eigen design en het zegt ook iets over de innovatiekracht van een bedrijf.
Even een snel kijkje in de Tweakers Pricewatch levert een kleine 3000 verschillende laptops op. Waarvan er ongetwijfelt nog veel meer bestaan dan wat hier in de pricewatch staat.

Zeker gezien bepaalde design features gewoon overeen komen uit praktisch overwegingen(je kunt het toetsenbord moelijk achterop het scherm inplementeren :+ ) lijkt een design altijd wel op dat van een ander
Ik vind de designs van Apple nou niet echt innovatief. Zijn hebben het vaak genoeg ook ergens anders afgekeken, iets verbeterd en een apple label op gedaan waardoor het ineens hip wordt. Echte innovatie (zoals bijvoorbeeld de extreem dunnen schermranden van de Dell XPS die jarenlang uniek waren) kun je niet zo eenvoudig kopiëren. Dat Huawei de afrondingen van de hoeken overneemt van Apple is nou niet echt een probleem.
Okay, maar ja hoeveel autoos lijken er op elkaar en hoeveel laptops en horloges etc etc. Uniekheid is meer een kwestie van marketing dan van design lijkt het wel. Ik kan natuurlijk wel genieten van een mooi design, maar of het de eerste is boeit me dan minder.
Je vind het diefstal. Wat is hier dan Apple ontnomen? Als het diefstal zou zijn dan zien we hier een rechtszaak over. De waarheid is dat het geen diefstal is dus wat jij vindt is niet accuraat.

Wat hier van toepassing is, is: "Beter goed gejat dan slecht bedacht"

Als Apple genoeg innoveert dan zal een bedrijf als Huawei achter blijven lopen.
Klopt, dat is in feite mijn redenering, in feite klopt die redenering ook wanneer je het wetboek van strafrecht er bij pakt. Misschien bedoelde je kopiëren?
In het gezegde is het figuurlijk. @Tr4nnel lijkt het stelen in de letterlijke zin te noemen.
Jammer dat meeste hier alles zo letterlijk nemen. Lol.
Ach hou jezelf toch niet voor de gek...

Alles van Huawei straalt Apple uit. De MateBook helemaal. Alles, van het uiterlijk van de laptop tot aan de officiële promotie afbeeldingen van het product zijn in de stijl van Apple.

Het is de combinatie van alles die het een schaamteloze kopie maken. Er zijn natuurlijk zal laptops die bepaalde elementen gebruiken, maar nog ruim voldoende eigen identiteit hebben. Huawei gebruikt echter praktisch alle elementen op precies dezelfde wijze als Apple.

Of wil je nu zeggen dat er ook maar 1 manier is om je promo afbeeldingen, etc. te maken?
Iedereen kopieert van iedereen. Ook Apple kopieert dingen van anderen.
Ik wordt zo moe van het gewijs over en weer als iedereen het doet.
Dat fabrikanten bepaalde elementen kopiëren is niet meer dan logisch. Mijns inziens wordt het een ander verhaal wanneer een fabrikant praktisch alles, inclusief het marketingmateriaal, gaat kopiëren.

Feit is dat smartphones er anders uit zijn gaan zien na de release van de iPhone, fabrikanten massaal de iPad gingen kopiëren, ultrabooks door intel in het leven zijn geroepen als antwoord op de MacBook air, de vorm van de notch van de iPhone x massaal is gekopieerd (ik heb het dan over de vorm hè) en zo zijn er nog zat andere producten te noemen.

Chinese fabrikanten zijn er inmiddels aardig goed in geworden...
Bovendien lijkt alle apparatuur nu meer op elkaar dan vroeger, wat ook logisch is omdat er steeds meer toewerk wordt naar het 'perfecte' design.
En toch lijkt de PS42 niet op een MacBook, maar de Matebook wel...
Zoals MazeWing al aangeeft straalt het ontwerp van Huawei imo ook meer klasse uit (a la Apple) en ik vind hem ook stukken mooier dan de msi. Zeker met de webcam/touchpad/vingerscanner vind het ontwerp van de msi een stuk minder dan 'perfect'. Maar dit is natuurlijk een enkel voorbeeld, kijk ook eens naar dell, hp etc.
Wat ik toch erg jammer vind aan de huidige trend in de laptopmarkt, of beter gezegd de huidige standaard, is dat er tegenwoordig standaard praktisch maximaal 256GB aan opslag in deze apparaten zit.
Ik snap zelf ook wel dat iedereen tegenwoordig alles opslaat in de cloud dat doe ik zelf ook - hoewel ik alsnog alles synchroniseer naar mijn devices - of streamt. Maar ik zie 256GB toch als een hoeveelheid die net te beperkt is als je een beetje enthousiast bestanden/programma's/films e.d. spaart als je veel reist. Uiteraard heb je tegenwoordig genoeg leuke externe oplossingen maar voor dit soort prijzen mag je toch wel verwachten dat opslag geen beperkende factor zou moeten zijn.
Ik sla geen enkel stuk serieus werk op in de cloud. Eigen backup is toch een stuk zekerder. Vooral wat betreft diefstal.

De opslag voor mijn echte werk is airgapped.

Onbelangrijk spul als foto's strategie op telefoon. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen belangrijke gegevens blootstellen aan diefstal vier een kabeltje.
ontloopt elkaar niet veel. Ik denk dat je het verschil in CPU prestaties buiten benchmarks ook niet gaat zien.

Touchpad, scherm en toetsenbord zijn denk ik het belangrijkst hier, want daar merk je dagelijks echt de verschillen. Daar lijkt de Huawei echt te winnen op de schermkalibratie na.

Voor de rest is het logisch dat als je een laptop zwaarder maakt dat je dan een grotere accu kwijt kunt en de laptop steviger kan maken. Ligt een beetje aan je gebruik wat fijner is denk ik.
Jammer dat de Huawei of andere in deze klasse geen AMD ryzen cpu's hebben hier in Europa. In de VS is die Huawei razend populair met de Ryzen cpu.
Op Amazon In Italië is die geloof ik ook te koop voor €600 met ryzen 2500U. Ik hoop stiekem dat die ook hier in Nederland te koop is over een tijdje.
Logisch, het stroomverbruik van Ryzen mobile is te hoog en maakt het oninteressant voor iets wat op een accu moet draaien. Niks tegen AMD, maar zolang ze dat niet fixen wordt mijn volgende laptop toch echt één met een Intel processor.
Ik snap alleen niet dat die MX150 zo veel minder presteert in de Huawei. Terwijl de koeling toch in orde is zoals tweakers aangeeft. zit wel erg veel verschil in in ieder geval.
Komt er in Nederland ook nog een ryzen versie van deze laptop uit? Want die is er in het buitenland wel!
Zou graag eens een 14 inch Clevo meegenomen zien worden in zo'n vergelijking.
Bijv: https://bto.eu/product/u-book-14cl834

DIe barebones zijn helemaal te configureren voor een normale meerpijs, (4GB-32GB), ruimte voor twee SSD's/HD, veel aansluitingen (ethernet, SD-kaart, displayport, hdmi), hebben naar verluid goed toetsenboord, goed scherm en zijn toch een stukje voordeliger.

Minpunten: kleine accu en geen vingerafdrukscanner.

Maar wel benieuwd naar bijv. CPU prestaties.
Binnenkort op HWI ;)
De Matebook D of de HP envy 13 of de ASUS Zenbook ux430ua?
De asus is perfect maar heeft last van coil whine in veel modellen. De HP heeft dan weer glanzend scherm en iets kleiner beeldscherm. Deze matebook is prima eigenlijk maar valt net buiten budget.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee