Uiterlijk en aansluitingen
Samengevat
De MateBook X Pro is de eerste high-end ultrabook die Huawei in Nederland verkoopt, en die eerste poging is goed gelukt. De behuizing is stevig en zelfs nog voorzien van een usb-a-aansluiting, waar de meeste concurrenten alleen usb-c monteren. Het scherm is van goede kwaliteit en goed gekalibreerd en de hardware is vlot, hoewel Huawei de focus op een lage temperatuur heeft gelegd, waardoor er nog snellere laptops met dezelfde processor te krijgen zijn. Een echt nadeel is de positie van de webcam, die in een toets is verstopt, wat tot een vreemd beeld leidt. De prijs is hoog als je naar de specificaties kijkt, en de accuduur bedraagt ongeveer 9,5 uur tijdens browsen, wat voor een dergelijke laptop gemiddeld is.
Eindoordeel
Huawei kennen we in Nederland vooral van zijn smartphones die het onder eigen naam uitbrengt, en de goedkopere telefoons die als Honor worden verkocht. Daarnaast heeft de Chinese fabrikant Android-tablets en een tablet met Windows 10 uitgebracht in de vorm van de Huawei MateBook 2-in-1. Na die eerste MateBook bleef het even stil rondom de tablets en laptops van Huawei, in Nederland welteverstaan, want in het thuisland verscheen in mei 2017 een nieuwe versie van de eerste MateBook: de MateBook E, terwijl er een ook een mainstream-MateBook D en een high-end MateBook X volgden.
In augustus kondigde Huawei aan de MateBooks in Nederland te gaan leveren en in het vierde kwartaal naar België te verschepen. Daarom werd het ook tijd voor een review van de nieuwe MateBook. Huawei stuurde ons voor deze review daarom de duurste MateBook X Pro met quadcore-i7-processor op.
/i/2002222131.jpeg?f=imagearticlefull)
Dat je met de duurste MateBook te maken hebt, zie je meteen. De behuizing van de MateBook X Pro is van zilvergrijs metaal gemaakt, net als bij veel andere ultrabooks, zoals de Asus Zenbook UX430, de HP Envy 13 en - officieel geen ultrabook - de Apple MacBook Pro. Het scherm met 3:2-beeldverhouding doet weer aan de Microsoft Surface Laptop denken, die dezelfde dimensies heeft.
De volledig metalen behuizing ziet er niet alleen goed uit, hij voelt ook stevig aan. Het scherm laat zich niet makkelijk torderen en de behuizing geeft niet mee onder druk. De smalle luidsprekergrilles aan weerszijden van het toetsenbord doen denken aan Apples MacBook Pro, maar Huawei heeft een systeem met vier luidsprekers ontwikkeld, waarbij er nog twee omlaag gericht zijn, zoals bij veel andere laptops. Het geluidssysteem is ook nog eens voorzien van een Dolby Atmos-stickertje en weet behoorlijk wat volume te produceren voor zo'n kleine behuizing. De kwaliteit van het geluid is daarnaast zoals bij de meeste laptops; de lage tonen ontbreken logischerwijs, want voor de weergave daarvan heb je ruimte nodig en dat is een schaars goed in een ultrabook.
Ook schaars zijn de aansluitmogelijkheden. Dat zien we bij meer high-end ultrabooks en die zijn dan meestal alleen van usb-c-aansluitingen voorzien. Huawei heeft ervoor gekozen die twee usb-c-aansluitingen aan de linkerkant te plaatsen. De aansluitingen kunnen video uitvoeren en zijn er ook voor bedoeld om de laptop op te laden. Dat kan bij spanningen van 5, 9, 15 en 20 volt, dus eventueel kun je de laptop met de lader van de smartphone bijladen, al zal dat niet zo snel gaan als met de bijgeleverde 20V-lader. Huawei heeft gelukkig ook ingezien dat veel mensen nog randapparatuur met de 'ouderwetse' usb-a-aansluiting gebruiken en die connector zit dan ook aan de rechterkant. Wat ons betreft was de laptop helemaal af geweest als er ook nog een sd-kaartlezer in de behuizing had gezeten, maar die ontbreekt helaas.
Toetsenbord, touchpad en webcam
Huawei heeft wel weer gedacht aan snelle authenticatie. Dat gaat met behulp van de vingerafdrukscanner die rechts boven het toetsenbord in de aan-uitknop is verwerkt. De scanner werkt door je vinger even op de knop te leggen en doet bijzonder vlot zijn werk.
Iets waar Huawei ook aan heeft gedacht, maar dat minder geslaagd is uitgevoerd, is de webcam. Bij de meeste laptops is de camera in de schermrand verwerkt, maar door het streven naar smallere schermranden wordt dat steeds lastiger. De camera van de XPS 13 van Dell was de eerste die naar de onderste schermrand verhuisde, wat hem 'neushaarcamera' als bijnaam opleverde. Bij de MateBook X Pro bleek zelfs de onderste schermrand te smal en de oplossing is uniek: verstopt in het toetsenbord.
Tussen de F6- en F7-toets zit een knop met camera-icoon erop en als je daarop drukt, klikt de webcam omhoog. Het is een grappige oplossing voor het ruimteprobleem dat de steeds smallere schermranden opleveren, maar wat ons betreft had de bovenste schermrand best een paar millimeter dikker mogen zijn voor een normaal webcambeeld. Nu zit je met een vreemde beeldhoek en bovendien komen je vingers als nogal verstorende 'tentakels' in beeld als je een aantekening maakt tijdens een chatgesprek. Dat kan in eerste instantie grappig zijn, maar als je bijvoorbeeld een zakelijk gesprek wilt voeren, ziet het er vooral onprofessioneel uit.
/i/2002222141.jpeg?f=imagenormal)
Het toetsenbord van de MateBook X Pro bestaat uit vlakke, zwarte toetsen met achtergrondverlichting. De aanslag is vergelijkbaar met die van veel andere dunne laptops: met weinig travel. Het is niet zo erg als bij de recente Apple MacBook-modellen en er valt aan te wennen, maar het houdt niet over.
Voor de touchpad heeft Huawei de ruimte genomen en het oppervlak loopt dan ook bijna tot aan de onderrand van de laptop. Het gaat om een Precision Touchpad met een glazen oppervlak, waar je vingers prettig overheen glijden en die snel detecteert wanneer je een multitouchbeweging maakt. Al met al heeft de MateBook X dus een gebruikelijk ultrabooktoetsenbord en een prima touchpad.
Specificaties en benchmarks
De MateBook X die we van Huawei ontvingen, is de duurste uitvoering en is voorzien van een Core i7-8550U-processor, 16GB werkgeheugen en een 512GB-ssd. Er is ook een goedkopere versie met een Core i5-processor, 8GB geheugen en een ssd van 256GB.
|
Huawei MateBook X Pro MACH-W29 |
Processor |
Intel Core i7-8550U |
Cores/threads |
4/8 |
Klokfrequentie (turbo) |
1,8GHz (4,0GHz) |
Gpu |
Intel UHD Graphics 620 Nvidia GeForce MX150 |
Werkgeheugen |
16GB lpddr3-2133, dualchannel |
Ssd |
Liteon CA3-8D512 |
Wifi |
Intel Dual Band Wireless-AC 8275 |
Accu |
57,4Wh |
Gewicht |
1323 gram |
Scherm |
Tianma TLX1388 |
Schermpaneel |
13,9", ips, 3000x2000 pixels, touchscreen |
Besturingssysteem |
Windows 10 Home |
De dure uitvoering die we hebben getest, heeft de bekende Core i7-8550U-processor, 16GB lppdr3-geheugen en een 512GB-ssd van Liteon. Huawei heeft ook nog ruimte gevonden voor een GeForce MX150-gpu en dat is zo'n beetje de snelste die in een ultrabook van dit formaat past.
- Cinebench R15 - Multi
- Cinebench R15 - Single
We zijn begonnen met het benchen van de cpu en daarbij blijkt de MateBook X geen geweldige score neer te zetten, want er zijn twee laptops met een i5-processor die een stuk sneller zijn dan de MateBook met i7. Dat hoeft echter niet veel te zeggen, want Cinebench is een vrij korte test, waarbij de maximale duur van de turbosnelheid van belang is. In de single-test, waarbij één core wordt belast, doet de MateBook het een stuk beter. Als we Intels Power Gadget-software in de gaten houden tijdens het draaien van Cinebench, blijkt ook wel waar die lagere score vandaan komt. Aanvankelijk schiet het verbruik van de processor omhoog naar 29 watt, maar dat daalt al vrij snel naar 15 watt, waardoor de klokfrequentie ook omlaaggaat. Bij continue belasting van alle cores blijft die rond de 2,1GHz hangen en de temperatuur blijft rond de 66 graden Celsius.
De processorkoeling doet dus goed zijn werk, maar anderzijds is de cpu wat conservatief afgesteld. We hebben in het verleden laptops gezien waarvan de processor een ruimere verbruikslimiet had, wat zich vertaalde in hogere scores in benchmarks.
- Lightroom - Exporteren
- Photoshop CC - Gpu accelerated
Lightroom en Photoshop zijn benchmarks die respresentatiever zijn voor een doorsneebelasting en daarin scoort de MateBook vrij behoorlijk. De laptop is sneller dan de Spectre 13-af, die problemen had met de warmteafvoer, maar hij is langzamer dan bijvoorbeeld de Dell Inspiron 7370 met dezelfde processor.
- Blender RyzenGraphic na 0/30 min.
- Verschil Blender Ryzengraphic
De wat conservatieve afstelling van de processor zie je terug als we een half uur lang Blender draaien. De eerste run gaat redelijk vlot, doordat de processor gebruikmaakt van zijn turbosnelheid, maar die snelheid zakt al gauw in en dan gaan klokfrequentie en opgenomen vermogen niet meer omhoog.
- Cloud Gate
- Cloudgate -Graphics
- Cloudgate - Physics
- Time Spy - graphics
Zoals gebruikelijk hebben we ook 3DMark gedraaid en ook uit de resultaten van die test blijkt dat de cpu wat achterblijft bij de concurrentie. Het resultaat is opgebouwd uit subscores en daaruit blijkt dat de MX150-gpu ruimschoots sneller is dan de Intel UHD620. In de Physics-test, die de processor belast, blijft die cpu net als in andere benchmarks iets achter op de concurrentie. Huawei heeft er duidelijk voor gekozen om de processor koel te houden met niet te veel ventilatorgeluid en niet het onderste uit de kan te halen bij de Kaby Lake Refresh-processor.
- PCMark Storage 2.0 - Bandbreedte
- PCMark Storage 2.0 - Score
De ssd, tot slot, is afkomstig van Liteon en dat bedrijf staat, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Samsung, niet bekend om zijn snelle ssd's. De CA3 is echter het topmodel en zet een indrukwekkende score neer in PCMark. Het is de vraag of je in een dubbelblindtest het verschil tussen de Liteon of een op papier langzamere Samsung-ssd zult merken, maar het is in ieder geval goed nieuws dat Huawei ook hierop niet heeft bezuinigd.
Scherm en accuduur
Huawei heeft ervoor gekozen de MateBook X te voorzien van een scherm met de enigszins ongebruikelijke verhouding van 3:2. De meeste laptopschermen hebben een beeldverhouding van 16:9 en het scherm van de MateBook lijkt daardoor een stuk hoger en smaller dan wat je gewend bent. Gebruik je je laptop vooral om films, normaal gesproken in 16:9, te kijken, dan zit je dus met zwarte balken onder en boven je film, maar voor vrijwel alle andere taken op een laptop vinden we 3:2 een uitkomst. Je ziet meer op websites en andere documenten die verticaal georiënteerd zijn. Bovendien maken de meeste digitale camera's ook foto's in 3:2-verhouding.
Het paneel wordt gemaakt door Tianma, een vrij onbekende naam voor laptoppanelen. Het scherm heeft een resolutie van 3000x2000 pixels, net als bij de 13,5"-versie van de Microsoft Surface Book, maar Huawei heeft voor een iets groter oppervlak van 13,9" gekozen. Dat levert nog altijd een bijzonder scherp beeld op, met een pixeldichtheid die vergelijkbaar is met die van de Surface Book, maar bijvoorbeeld hoger dan bij de Retina-schermen op Apple MacBooks. Het scherm is voorzien van een touchscreen en heeft daarom ook een glanzende afwerking. Wij leveren het touchscreen graag in om er een mat scherm dat minder spiegelt voor terug te krijgen, maar ter compensatie blijkt de helderheid lekker hoog te kunnen.
- Schermhelderheid
- Contrast (max. helderheid)
Met behulp van een colorimeter en CalMAN-software hebben we gekeken naar die maximale helderheid en die blijkt inderdaad lekker hoog uit te vallen, met 500cd/m². Ook de zwartwaarden zijn in orde, wat leidt tot een prima contrast van iets meer dan 1500:1.
Bij goedkopere laptops zijn we tevreden met een hoge helderheid en dito contrast, maar omdat de MateBook X Pro 1900 euro kost, verwachten we ook dat de kleuren goed gekalibreerd zijn. Dat blijkt gelukkig het geval te zijn. De gemiddelde afwijking is laag. Bij 3ΔE of minder zouden je ogen de kleurfout niet moeten kunnen zien en bij de grijswaarden zit de MateBook op die waarde, bij de primaire en secundaire kleuren eronder. Op de beeldkwaliteit van het scherm hebben we dus niets aan te merken. Het enige mogelijke minpunt is wat ons betreft dat het scherm spiegelt, maar dat is een kwestie van smaak.
Accuduur
De MateBook X Pro heeft een accu van 57Wh, wat gebruikelijk is voor 13"-ultrabooks. De schermresolutie bedraagt 3000x2000 pixels, relatief hoog, en zoals we eerder al eens concludeerden, heeft een hoge resolutie een negatieve invloed op de accuduur. Toch valt die niet tegen, waarschijnlijk onder andere doordat het scherm gebruikmaakt van panel self refresh.
- Browsen
- Video
- Laadtijd
- PCMark (tijd)
- PCMark (score)
Al browsend kom je uit op een accuduur van negen en een half uur, terwijl we bij het continu afspelen van video op bijna twaalf uur komen. Gezien de hoge resolutie mogen we daar niet over klagen en als je het rustig aan doet, kun je dus een werkdag op een acculading doorkomen. Belast je de hardware zwaarder, dan kom je, volgens de PCMark 8 Creative accutest, uit op een accuduur van bijna vier en een half uur.
Conclusie
De MateBook X Pro is de eerste high-end ultrabook van Huawei die we reviewen, en die eerste ervaring heeft indruk gemaakt. Dat gebeurde meteen toen we de MateBook X uit zijn doos haalden en het gevoel kregen een stevige, mooi afgewerkte laptop, zoals een Apple MacBook of Microsoft Surface Book, in onze handen te hebben. Niet alleen in naam lijkt de MateBook op die laptops, maar ook als het gaat om andere aspecten.
De 3:2-beeldverhouding is bijvoorbeeld dezelfde als Microsoft toepast op zijn Surface-apparaten, en dat bevalt goed, dankzij de extra verticale ruimte die het biedt. Bovendien is het een uitstekend scherm wat helderheid, contrast en kalibratie betreft. De lichtgrijze behuizing is voorzien van een glimmend randje, dat Asus onder andere bij zijn Zenbook-laptops gebruikt, en gelukkig reflecteert dat randje bij de MateBook minder dan bij de Zenbooks.
De subtiele perforaties voor de luidsprekers naast het toetsenbord doen ons aan de Apple MacBook Pro denken, maar gelukkig heeft het toetsenbord wat meer travel dan de MacBook, al houdt het nog altijd niet over. De Precision Touchpad is groot en doet wel weer uitstekend zijn werk. Dat laatste geldt ook voor de koeling, want de processor wordt niet snel te warm, hoewel dat ook komt door het energiebeheer, waardoor niet het onderste uit de kan van de processor wordt gehaald.
Op één punt is Huawei een eigen weg ingeslagen en dat is bij de plaatsing van de webcam. Het verstoppen van de camera in een toets is origineel, maar levert een nogal vreemd beeld op. Wat ons betreft had de bovenste schermrand best wat breder mogen zijn om de webcam op de normale plek te accomoderen.
Een ander nadeel is de prijs, want 1900 euro is een hoop geld voor een ultrabook met i7-cpu en MX150-gpu. Huawei verkoopt zelf bijvoorbeeld voor 750 euro minder de MateBook D, met dezelfde cpu en gpu, en MSI heeft voor dat geld de PS42. HP heeft voor een euro of 1300 een Envy 13 met zelfs 16GB geheugen. Je betaalt dus een hoop voor wat de MateBook X ten opzichte van die laptops uniek maakt: het 3:2-scherm met hoge resolutie en een stevig omhulsel voor die hardware.
Huawei heeft, kortom, goed naar de concurrentie gekeken toen de nieuwe MateBook werd ontworpen en daar geven we de Chinezen groot gelijk in. Het is niet gemakkelijk om een originele ultrabook te ontwerpen, maar de MateBook X is wat ons betreft een succes. Het is op het moment van schrijven helaas wel een behoorlijk prijzige laptop en dat zou mensen er nog weleens van kunnen weerhouden om de MateBook X aan te schaffen, naast die gekke webcam natuurlijk.
Eindoordeel
- MateBook X Pro i7 (getest)
- MateBook X Pro i5