Huawei begint met verkoop laptops in België

De Huawei Matebook X Pro is vanaf nu verkrijgbaar in België, bij drie verschillende verkooppunten. De laptop is de eerste pc die het Chinese bedrijf in het land verkoopt. Smartphones biedt het daar al langer aan.

De Matebook X Pro heeft een 13,9"-ltps-beeldscherm met een 3:2-beeldverhouding en een resolutie van 3000x2000 pixels. Het scherm moet de hele sRGB-kleurruimte kunnen weergeven met een contrast van 1500:1 en een maximale helderheid van 450 nits. Het scherm is dankzij de tienpunts-touch-mogelijkheid ook een invoerapparaat.

Huawei heeft de randen om het scherm dun gehouden, waardoor de camera verplaatst is naar een plek onder een toets tussen F6 en F7 in. Bij gebruik komt de camera omhoog. Aan boord zit een Intel Core i7-8550U of een i5-8250u, beide quadcores met Hyperthreading. De i5-variant heeft een 256GB-ssd en bij het i7-model is de opslagcapaciteit dubbel zo groot. De videochip is een MX150 van Nvidia met 2GB gddr5. De laptops hebben 8GB ddr3-werkgeheugen aan boord, maar van de i7-variant is er een variant met 16GB, hoewel die momenteel niet te koop lijkt in België.

De Matebook X Pro is in Nederland sinds augustus van dit jaar verkrijgbaar. Tweakers heeft van de i7-variant een recensie geschreven. Daarbij ging de 57,4Wh-accu 9,5 uur lang mee in de browsetest. De i5-variant kost 1499 euro en het i7-topmodel 1699 euro.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-12-2018 • 17:15

72 Linkedin

Reacties (73)

Wijzig sortering
Het scherm is dankzij de tienpunts-touch-mogelijkheid ook een invoerapparaat.
Haha, wat? Ik ken wel een aantal mensen die nu mogelijk op weg zijn naar België, omdat zij het niet aan durfde via DealExtreme en/of Gearbest te bestellen. :*)
Edit: hmm eigenlijk konden die al terecht bij Amazon.de

[Reactie gewijzigd door GewoonWatSpulle op 11 december 2018 17:22]

Of hem via amazon.com bestellen (i5 voor minder dan €1100 incl. invoer)

Nog steeds heel erg blij mee (en nog steeds hopen dattie niet stuk gaat, qua garantie)
Heb 2 keer een garantie afhandeling via Amazon gehad en die zijn allebei prima verlopen. Een Nvidia Shield K1 die na 1,5 jaar de geest gaf en niet meer leverbaar was. Heb daarvoor het aankoopbedrag teruggekregen. En een Nokia 6 die gewoon gerepareerd is binnen 10 dagen.
Tot nu toe 1x een retour gedaan, heel simpel.
Op de Amazon.de website geef je aan welk product je retour wilt sturen.
Je krijgt een PDF met 2x A4 die print je uit.
1x plaats je in de Amazon doos.
1x plak je aan de buitenkant van de doos.
Je brengt het pakketje naar een DHL service point.
Verzending naar Amazon.de is geheel kosteloos.
Daar vraagt de winkel om je 06 nummer.
Je krijgt de status van verzending op je telefoon.
Het geld krijg je terug gestort op je rekening.

In principe vind ik deze service zelfs beter dan NL webshops.
NL Webshops is retour zenden voor je eigen rekening.
Kijk wel uit met laptops kopen via Amazon (.de), deze hebben vooral een QWERTZ toetsenbord... Zo ook deze Huawei.
Hier in België zullen ze AZERTY hebben, dus als je erom geeft wat er op de toetsen staat maakt dat verder niet zoveel uit i.v.m. QWERTZ dunkt me? :)
DHL is een drama. Bij DHL krijg je geen papieren afgiftebewijs meer. Te belachelijk voor woorden.
Ik heb het uit ellende dan maar 1 x met SMS geprobeerd: Nooit SMS gehad, en pakket zoek....
Tegen beter weten in de laatste keer met Email geprobeerd: Je raad het al, nooit een email gehad en eveneens pakket weg...
En zonder afgiftebewijs heb je geen poot om op te staan. Je levert je pakket in en op goed geluk moet je maar afwachten of het goed gaat..... Ze zijn gék geworden bij dat DHL.

Gelukkig kan je bij Amazon je retour ook naar postnl brengen. (Moet je je retour direct naar Duitsland sturen). Je betaalt dan wel 13 euro verzendkosten (tot 2kg), maar die krijg je meteen terug zodra je een kopie of foto van de bon (Ja, bij postnl gewoon wel een normale bon) naar Amazon's klantenservice stuurt. Behalve de belabberde retour via DHL heeft Amazon verders echt een TOP service !

Heb overigens ook al 2 x meegemaakt dat DHL mijn pakket gewoon ergens anders (Enkele straten verderop) aflevert... Staat er doodleuk in de track en trace dat het afgeleverd is.... Reactiesnelheid Klanten"service" : 4 (VIER) Werkdagen ! En dan nog een antwoord waar je niets aan hebt. Bellen kan ook, maar dan mag je gelijk minimaal 1 euro betalen..... Voor mij never nooit geen DHL meer.
Ik heb nog geen Amazon retour gestuurd naar duitsland maar gaat dat ook met Dhlforyou of met DHL express? Buiten de EU gaat het met DHL Express. Er zit namelijk een groot verschil tussen. Gezien jou verhaal van de klantenservice van 1 euro gaat dit verhaal over DHLforyou.
bij externe verkoper dan moet verzendkosten betalen.
Maar slleen als er iets met het product mis is. Niet mooi vinden, spijt van je aankoop e.d. betaal je wel de verzendkosten voor (loopt via je creditcard).
Neen, Belgen gebruiken een andere toetsenbordindeling.
Heb je dan geen AZERTY klavier? Ondanks dat ik blind typ, wil ik dat toch niet op mijn laptop.
Bij een fatsoenlijke computerzaak kun je gewoon QWERTY bestellen.
Azerty = Frans, qwertz = duits
En er is nog een verschil tussen een Belgische en een Franse AZERTY.
Zou ook echt niet meer via dx of volumerate bestellen. Vooral niet met zn bedrag.
Je zit nog wel altijd met de toetsenbord indeling als je een laptop koopt uit andere landen.
Prijzig, of ligt het aan mij? Mijn standaard HP Pavilion heeft dezelfde hardware voor 899€. Vanwaar de meerkost? Toch niet het onnodige touchscreen...?
Vormfactor en "beter" scherm? Dacht dat de touchscreen ook best wel duur is iirc.
Kijk bij dell maar naar het verschil bij de XPS 1080p standaard of 4k touch.

250-300 meer. 1200 vs 1500.

[Reactie gewijzigd door Teampoffertjes op 11 december 2018 19:49]

.....onnodig?

Ik vind de prijs overigens wel meevallen. Zeker als je via Amazon gaat scheelt het maar 2-300€ met je HP craptopje.

Gewicht, afmetingen en batterijduur zullen ook wel beter zijn.

Niets meer zónder touchscreen hier bij ons en voor mezelf detachable 2 in 1 of no deal.

Tabletmode vervangt héél snel je gewone gebruik.
1699 voor het topmodel? Maar de pricewatch zegt 1899 .. of is die 1699 de prijs in Belgie? Dan is het wellicht nog interessant er een weekendje Antwerpen oid. aan te plakken :*)
Ik wacht eerst de commentaren af die beweren dat de Chinese overheid nu vast wel zal meekijken met de eigenaren van dit apparaat.
On topic: prachtige machine met fijne beeldverhouding!

[Reactie gewijzigd door Knijper1962 op 11 december 2018 17:20]

De timing van de aankondiging is inderdaad best gewaagd, zeker in België, waar de overheid zich hardop afvraagt of Huawei hard- en software nog wel is te vertrouwen. Deze laptop richt zich echter op de prijsbewuste consument, die zich waarschijnlijk niet zo snel gek laat maken, zeker niet als de prijs-kwaliteitverhouding goed is.
Mwah kritieke infrastructuur als zendmasten vergelijken met de apparaten gericht op de eindgebruiker gaat wel wat ver natuurlijk :P
In Nederland heb je ook overheidinstanties die het gebruik van Huawei mobiele telefoons verbieden.
Dan zouden we toch allemaal geen windows 10 gebruiken?Als dat een probleem zou zijn :+
Prijsbewuste consumenten zouden zich niet zo snel gek laten maken? Dat lijkt me een contradictie.
Voor een bepaalde doelgroep, binnen dat segment, klopt dat inderdaad. 😊
Ik verwacht dat de commentaren over een verkoopsverbod sneller de kop gaan opsteken :+
Azerty keyboard?
Zet hier chrome os op en je hebt een leuk apparaat.
Laat W10 erop staan en je hebt een leuk apparaat.
En liefst geen AZERTY 🙄 Das misschien goed voor de Franstaligen, maar laat een Vlaming twee weken met qwerty werken en die gaat nooit meer terug.
Dan leef jij toch bij andere Vlamingen... Bij ons vind je geen qwerty.
Nee het klopt dat de meeste Vlamingen op AZERTY typen omdat het gewoon de standaard is. En als je dan een keertje of twee/drie op qwerty moet typen is het erg vervelend.

Maar als je aan qwerty went is het gewoon veel gemakkelijker en logischer voor onze taal.
Je moet gewoon door een zure appel heen. AZERTY is nu eenmaal Frans, dus goed voor onze zuidelijke helft.
En qwerty is Engels, goed voor ... de Engelsen? Vergeet niet dat er in ons eigen taalgebruik ook veel woorden met accenten zijn en dat er heel wat Vlamingen zijn doe ook al eens iets moeten schrijven in het Frans.

We maken trouwens gebruik van een Belgisch azerty wat nog altijd anders is dan het Franse azerty.
Als je het puur ergonomisch bekijkt is QWERTY aangepast aan germaanse talen zoals het NL en EN. Als je blind typt met AZERTY zit de linkerpink op de Q een letter die in het NL amper wordt gebruikt, maar des te meer in het Frans. Ook de accentletters à, é en è die op het AZERTY toetsenbord standaard zitten getuigt van die franstalige cultuuroverheersing. De Vlamingen zitten gewoon opgezadeld met de Franstalige invloed van een tijdperk dat de Franstalige cultuur overheersend is en de Vlamingen het plebs was.
Het tijdperk dat de Franstalige cultuur overheersend was stamt van lang voor er sprake was van toetsenborden.
Dat klopt: het zal al in de mechanische typemachines begin 20ste eeuw die uit Frankrijk kwamen en nadien overnomen werd in de eerste toetsenborden van de oercomputers van IBM. In Nederland bestond er ook ooit een QWERTY NL met wat afwijkende toetsen voor bepaalde accenttekens. Op een gegeven moment was het niet meer de moeite om speciale QWERTY NL toetsenborden te maken voor NL en werd gewoon overgestapt op QWERTY US International gebruikt in NL, kwestie van schaalvergroting en dus kostenbesparing voor de fabrikanten. Want die paar kleine verschillen van accenttekens die slechts sporadisch gebruikt werden is natuurlijk veel gemakkelijker te overzien dan het tamelijk grote verschil tussen AZERTY en QWERTY.
Ik kan eigenlijk veel vlotter Frans typen of eender welke taal met accenten op mijn US INTL QWERTY dan dat ik ooit heb gekunnen op een AZERTY. Je kan namelijk op de US INTL zelf de accenten zetten, á à é è ö enzoverder is allemaal niet lastig op de internationale versie :)
euh kan ook gewoon op een (be) Azerty hoor ¨ is een normale shift toets en ´`zijn via alt gr te bereiken;
wss zelfde manier als op een US INTL QWERTY enkel zijn er een aantal voor gedefinieerd omdat die veel gebruikt worden.
Azerty of qwerty maakt mij persoonlijk niet veel uit, ik kan op beide typen. moet enkel meer zoeken naar de leestekens op qwerty maar dat is gewenning.
denk bij ons op 1000 man/vrouw is iets van een 100-tal die een qwerty vragen.
Dat het "niet lastig" is geloof ik graag, maar dat het "veel vlotter" gaat is gewoon onmogelijk omdat jij met je Amerikaanse qwerty nog altijd extra toetsaanslagen moet doen om die accenten te zetten. Dat merk je misschien niet voor een paar regeltjes tekst, maar als je wat A4'tjes in het Frans moet typen ben je alleen maar blij dat à, é, è en ù met één enkele toets kunnen getypt worden.
Ik gebruik voor die accenttekens de overslag methode: '+ e wordt é. Bovendien: probeer eens iets eenvoudig in te tikken in het adresveld van je browser zoals: www.hp123.nl\main.html en je voelt aan aan dat je telkens de shift toets moet indrukken om die cijfers en punten moet selecteren. En zelfs als je numeriek keypad dan moet je ofwel de shift ingeduwd houden of je rechterhand helemaal naar rechts bewegen om die cijfers in te tikken en voor de programmeurs is een AZERTY gewoon een draak van een keyboard, die je zo snel mogelijk uit het raam wilt gooien. Nogmaals: AZERTY kwam bij ons in zwang doordat de eerste mechanische typmachines uit Frankrijk bij de (franstalige) elite in gebruik kwam en dit doorsijpelde richting de eerste computers van IBM en dit is gewoon blijven hangen. In de beginjaren waren dat natuurlijk gewoon veredelde digitale typmachines en al die typistes hadden leren typen op AZERTY, dus bleef die situatie zo ingebakken. Ideaal voor de franstaligen, maar met de toenemende vernieuwingen op IT en sinds het internet de wereld open ging werd Engels natuurlijk de digitale lingua franca en zodoende was QWERTY natuurlijk de ideale springplank voor optimale typergonomie voor programmeurs. Pas op: ik typ op het werk ook op AZERTY blind, maar ik vind persoonlijk QWERTY toch gemakkelijker en het typt het online gebeuren toch gemakkelijker. Tot slot is Nederlands een germaanse taal, geen romaanse taal zoals het Frans waar zwaar gebruik gemaakt wordt van de letter Q, die gemakkelijkerwijze net op mijn kleine pink zit om snel in te typen. Zelfs dan vind ik het raar, aangezien de A toch ook veel voorkomt in een franse tekst.
Gewoonte :) Op een AZERTY kon ik de locaties maar niet onthouden van de speciale karakters... begin al niet over die rete irritante ALT GR!

Onder een QWERTY weet ik perfect waar mijn accenten zitten, en ook waar mijn letters zitten, ik moet dus niet steeds het hele keyboard of liggen zoeken voor ik de é eindelijk gevonden heb!
Cultuuroverheersing, toe maar... Ik als Vlaming voel me helemaal niet "opgezadeld" met azerty, integendeel zelfs, ik zou niets anders willen. Het feit dat je prima Frans kunt typen op een azerty betekent niet dat je er ook niet prima Nederlands of Engels zou kunnen op typen. Die à, é, è, ù zitten toch niet in de weg om gewoon a, e en u te typen? Over de (Belgische) azerty is heel goed nagedacht en ik mag hopen dat die nooit ten onder gaat aan die Amerikaanse qwerty.

Als je het per se over cultuuroverheersing wilt hebben, wind je dan liever op over de hedendaagse amerikanisering in plaats van over wat er zich zoveel honderd jaar geleden heeft afgespeeld.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 12 december 2018 11:03]

full qwerty user hier :) zowel op werk als prive. Komt heus wel vaker voor hoor!
Is dat zo? Ik werk in Antwerpen en iedereen hier zit op en zweert bij AZERTY.

Nu maakt het mij hardware technisch niets uit want ik zet de boel alsnog op US International want ik type toch blind.
Wij zitten met 550 developers in antwerpen, de meesten hebben gewoon QWERTY.

Bijna alle Vlaamse developers die ik ken gebruiken QWERTY, geen AZERTY.
Welke stuk van Vlaanderen is dat?
In elk bedrijf dat ik al het gezeten is AZERTY de standaard, maar er zijn enkele zoals mij die wel eens twijfelen om niet over te schakelen gewoon voor de prijs alleen al.
Ik heb trouwens een frans AZERTY toetsenbord thuis en belgisch azerty op het werk.
Akkoord voor een 13" model. Omdat daar geen numeriek klavier opstaat, is qwerty veel handiger. Maar voor de 15" modellen ken ik persoonlijk niemand die een qwerty gebruikt...
Zelfs bij een 15" model heb je kleinere toetsen als er nog een numeriek klavier toegevoegd moet worden, pas vanaf 17" maakt het geen verschil maar ik ken dan persoonlijk weer niemand die nog zo'n formaat laptop koopt. Hoe dan ook, meerdere familieleden en vrienden aangeraden over te stappen en geen enkele heeft het zich beklaagd of is teruggekeerd naar AZERTY, maar ik woon dan ook ver weg van de verfranste Brussels rand.
Hier in Vlaanderen is zowat elk toetsenbord Azerty. Misschien niet in de bedrijven maar thuis wel.
Ach we moeten ergens grappen over kunnen maken toch? Azertygebruik blijft een goeie.
Ja, vooral omdat er zoveel onwetendheid vertoond wordt van de kant van de qwerty-boys.
Natuurlijk wel in bedrijven. Zelfs alle overheidsinstellingen gebruiken azerty. Wie een beetje verder dan het Engels en het Nederlands kan kijken kan het gemak van een azerty alleen maar appreciëren.
Waarom zou je verder kijken dan engels? Dat Nederlands überhaupt nog bestaat als taal en in stand gehouden wordt is al erg genoeg.

Bah.
Hate to disappoint. Maar deze vlaming typt dit bericht op een laptop met qwerty en het toetsenbord in Windows staat gewoon op azerty ingesteld. Ik typ al mijn hele leven op azerty en zou niet direct inzien waarom ik zou omschakelen. En neen, ik typ niet veel franstalige woorden. En ja, voor programmeren is het iets minder handig, maar dat word je heel snel gewoon.
Iets minder handig op korte termijn betekent enorm veel tijdverspilling op lange termijn. En met zo'n instelling...
Voor iemand die heel zijn leven azerty tijpt zal het tijdsverlies wel meevallen.
Daarenboven hoeveel lijnen code schrijft een developer per dag }>
Door mijn verleden in de IT typ ik vrolijk blind op Azety en Qwerty. 😁
Ik werk op beide, mijn laptops waren op een bepaald moment 1 AZERTY en 1 QWERTY.
Ik merkte om eerlijk te zijn geen verschil en wisselde continu tussen beiden. Ik typ blind op beide.
Beide waren 13-14" dus zonder numeriek klavier. Daar is QWERTY handiger omdat je dan zonder caps je nummers kan typen.
Maar zelfs als je niets in het frans schrijft heb je nog steeds veel namen met accenten en daar is een AZERTY toetsenbord gewoon handiger voor.

Het is dus totaal gelijk.


Terug over de laptops. Ik vind dit wel enorm knappe toestellen maar hun prijsstelling is hier wel een stuk hoger of vergis ik mij schromelijk?
Voor hun hardware en design blijf ik het wel interesante toestellen vinden.
Uhm wat? Sinds wanneer is QWERTY een toetsenbordformaat dat veel gebruikt wordt in België?
Dat moet dan toch een heel speciaal deel van de Vlamingen zijn. Ik wil geen Qwerty. Zal altijd AZERTY bestellen.
Waarom zou azerty niet goed zijn? Laat iedereen gewoon gebruiken wat ze willen gebruiken en in België is dat azerty.
de prijzen mogen dalen en dan is het een goede koop.
Ik ben al een tijdje op zoek naar een nieuwe machine om mijn MacBook Pro 2012 te vervangen en op dit model is mijn oog gevallen, al een tijdje geleden.

Eigenlijk het enige nadeel aan deze machine is de webcam die in het toetsenbord. Echter, als ik kijk hoe vaak ik de webcam nu gebruik denk ik niet dat dit mijn keuze zal beïnvloeden.

Wat ik echter nog wel aan vragen heb... Ik ben zelf web developer en wij werken met Docker/Lando. Lokale ontwikkelomgevingen hebben soms wel 4, 5 of meer services draaien. Denk aan Apache, MariaDB, PHP My Admin, Mailhog. Ik vraag me af of deze machine daartoe in staat is.

Daarnaast vraag ik me af of er mensen zijn die deze machine hebben getest met Linux en of alle hardware dan ook ondersteund wordt.
Hallo! Ik ben op zoek naar een sexparthet. Mijn bijnaam migiri95. Vind mij hier http://badoos.gq
Iets goedkopere modellen mag ook hoor , laptops van +1500 € vind ik persoonlijk veel te veel euros.
Dat lijkt me iets te kort door de bocht. AMD heeft nog heel wat werk te doen voordat de Ryzens zuinig genoeg zijn voor fatsoenlijke accuduur in laptops. Dat dat spijtig is, ben ik met je eens.. misschien dat er het komende jaar nog eens een laptop van dit kaliber uitkomt die met AMD (apu? :9~ :9~ ) ineens een heel stuk betaalbaarder is? #blijfhopen
Die AMD-fundamentalisten missen zo heel wat.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee