Door Arnoud Wokke

Redacteur

Huawei MateBook Preview

Dappere eerste poging

25-02-2016 • 10:00

48 Linkedin

MateBook

Microsoft heeft altijd gezegd dat zijn Surface-lijn een voorbeeld moet zijn voor fabrikanten, om te tonen hoe Windows-hardware eruit kan zien en hoe het kan werken. Je kunt stellen dat het gelukt is; de hele top drie van smartphonemakers heeft inmiddels soortgelijke apparaten laten zien.

Apple kwam met de iPad Pro, met zijn optionele stylus en toetsenbord. Vorige maand presenteerde Samsung de Galaxy TabPro S, met optionele stylus en toetsenbord. Deze keer is het de beurt aan Huawei, dat op telecombeurs Mobile World Congress een tablet presenteerde met, je raadt het al, bijbehorende stylus en toetsenbord.

De MateBook is desondanks een bijzonder ding, want het is de eerste keer dat Huawei zich waagt aan een tablet met Windows 10 en dus de overstap maakt van ARM-toestellen naar een apparaat met Intel-processor. Uiteraard gingen we op de stand van Huawei op het MWC even krabbelen met de stylus en probeerden we deze tablet uit.

Om te beginnen met de basis: de MateBook heeft een 12"-scherm van het ips-lcd-type met een resolutie van 2160x1440 pixels. Het scherm is op het oog goed genoeg. De display kan behoorlijk fel en heeft voldoende scherpte om geen pixels te laten zien. De tablet is 27,8x19,4cm groot en 640g zwaar. Daarmee is hij niet overdreven groot en van een prettig gewicht. Hij ligt prima in de hand voor een dergelijke grote tablet.

De MateBook draait op een Intel Core M-processor, maar welke dat is, verschilt van model tot model. Huawei prikt er 4 of 8GB geheugen bij en zet er een ssd in ter grootte van 128, 256 of 512GB. Dan zijn er tot slot ook nog versies met Windows 10 Home en Windows 10 Pro.

De tablet draaide de interface van Windows 10 tijdens de hands-on vlotjes, maar niet overdreven snel. Omdat er op de tablet geen zware applicaties stonden en er geen internetverbinding voorhanden was, bleek het onmogelijk om de MateBook iets zwaars te laten draaien om te zien hoe dat zou gaan.

Het bijgeleverde toetsenbord is niet iets om enthousiast van te worden. Door de manier waarop het vastzit aan de tablet, ligt het net niet plat op de grond. Het effect is dat het in het midden wat doorzakt en dat typt simpelweg niet lekker. Het voelt aan als een goedkoop ramplankje en niet als een toetsenbord waarop het fijn is om hele documenten weg te tikken.

Bij het toetsenbord zit een hoes die op te vouwen is tot standaard. In combinatie met het toetsenbord kan de Matebook op twee standen staan: 54 en 67 graden. Veel concurrenten doen dat toch een stuk beter.

De stylus heeft 2048 drukpunten en biedt de mogelijkheid om te hoveren boven het scherm om zo bijvoorbeeld links aan te wijzen voordat je ze selecteert. Huawei lijkt daarvoor verder geen extra functies te hebben ingebouwd. Bij het tekenen dient de achterkant als gummetje. Bovendien is in de achterkant een laserpointer ingebouwd, een vernuftig idee dat ongetwijfeld van pas kan komen bij presentaties. Het tweede knopje is bedoeld om telkens een slide verder te gaan in presentaties.

Tot slot

De MateBook is iets goedkoper dan veel concurrenten. Met 799 euro is de beginprijs lager, maar net als bij alle concurrenten wordt die prijs al snel hoger. Het pennetje kost 69 euro en het toetsenbord nog eens 149 euro. Voor onder de 1000 euro ben je dus niet klaar.

De Huawei-tablet moet de concurrentie aangaan met onder meer de Surface Pro 4 en Galaxy TabPro S. Het is een dappere eerste poging van Huawei, maar onder aan de streep is er niet veel dat de MateBook onderscheidt van de concurrentie, behalve de prijs.

Daarmee blijft het de vraag of veel mensen graag zoveel geld neerleggen voor een Huawei-tablet met Windows 10. Uiteindelijk is het een heel ander product dan een smartphone, met andere concurrentie, en andere wensen en eisen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (48)

Wijzig sortering
Zie ik nu ook een ethernet aansluiting op die hub? Dat is wel interessant.
USB naar LAN kun je zelfs voor smartphones gebruiken, kost ongeveer €25,- (niet elke smartphone zal het overigens ondersteunen) ;)
Uiteraard, maar dat is weer een losse adapter erbij, vind het een plus dat deze meteen in de dock-unit zit, iets wat ik miste bij de MS dock (voor 950 continuum).
Waarom vergelijk je met een Continuum dock ?
Je moet vergelijken met de Surface 3 en Surface 4 docks en die hebben allebei ook gewoon een Gigabit aansluiting.
Welke ~200 euro kost, afaik zit die er namelijk niet standaard bij.
Hier zit hij er ook niet standaard bij, maar kost blijkbaar $90. Natuurlijk wel een pak goedkoper dan bij Microsoft waar (zeker de 4 versie) inderdaad wel zwaar overprijsd is.
Ik heb er eentje voor 5-
Dat is wel goedkoop. Waar haal je die vandaan?
Waarschijnlijk China ofzo
Yep, ebay, drie USB3.0-poorten plus LAN
Deal Extreme. Werkt als een tierelier.
http://www.dx.com/p/224166

[Reactie gewijzigd door barchettanl op 25 februari 2016 16:09]

Wat ik mijn nou afvraag, kun je zo'n hub die gemaakt is voor die tablet op alle apparaten gebruiken met een USB C aansluiting, zoals mijn 6P bijvoorbeeld.
Exactly my thought.

Ze lijken zich met de tablet enigszins te richten op de zakelijke/presentatie markt.
Als wifi ergens belabberd is, is dat vaak in grote kantoor/bedrijfspanden (en dan met name de presentatie/vergaderruimte) en dat probleem wordt hier simpelweg getackeld door een optionele ethernetaansluiting.

Waar de concurrentie alsmaar bezig lijkt te zijn om zijn spullen draadloos te maken terwijl het gros van het bedrijfsleven daar nog niet klaar voor is, komt Huawei hier met een hele simpele en goedkope oplossing om de verbinding tijdens een presentatie stabiel te krijgen.

Goed bezig Huawei _/-\o_
Ja, die hub vind ik ook een plus. Ik heb een Dell XPS12 met twee usb poorten en een mini vga display. 1 poort voor de muis, 1 poort voor ethernet en toch ook al gauw een extra kabel voor het twee scherm. Met een voedingskabel erbij levert dat vier kabels op. Dan vind ik zo'n usbhub die er standaard bij zit, een mooie uitkomst. Veel goedkoper dan de +150EU die ik neerlegde voor een hub van Dell, dat uiteindelijk hetzelfde kan maar niet mobiel is.
Op die zelfde connector zie ik een VGA aansluiting, dat had ik echt niet meer verwacht anno 2016. krijg een beetje het gevoel van "Huawei, 1996 wil zijn connector terug".
Nu heb ik de laatste twee jaren geen presentatieruimtes meer hoeven voor te bereiden maar anno 2014 leek het gros van zakelijk Nederland gebruik te maken van beamers en monitoren met VGA aansluitingen. Iets in mij zegt dat dit vandaag de dag nog niet heel erg is veranderd.

Ik krijg met die VGA aansluiting juist het idee dat Huawei heeft gedacht "We doen het goed of we doen het niet".

Edit: Voor particulier gebruik zal de VGA aansluiting grotendeels overbodig zijn en als Huawei zich niet op de zakelijke markt richt dan hadden ze die ruimte misschien beter kunnen gebruiken voor een andere poort.

[Reactie gewijzigd door Foegol op 25 februari 2016 11:08]

Ik heb toch echt de nodige presentaties gegeven en ontvangen de afgelopen jaren en kan me serieus niet herinneren dat ik de afgelopen 5 jaar (en zelfs langer) een VGA connector gebruikt heb zien worden. We zullen wel in andere vakgebieden zitten, maar "het gros van zakelijk nederland" lijkt me erg overdreven.
Je hebt een punt, er is veel te lang gewacht met die VGA eruit te werken. Tegenwoordig is HDMI wel steeds vaker een optie heb ik gemerkt.
Voor dat geld koop je dan toch liever een Surface Pro van microsoft? HUawei is nu toch wel erg actief qua premium prijzen maar hebben ze wel de juiste kwaliteiten nu ervoor in huis?

De smartphones van hun vind ik allemaal het net niet en de support is om te huilen.
De hardware van MS wordt momenteel echter geplaagd door firmware bugs en software fouten. Het onscreen toetsenbord werkt bij de surface book zodoende soms alleen na een restart, de fan gaat om het minste herrie maken en batterijduur is ronduit slecht voor een appraat in die sector.
Ik heb de surface 3 pro zakelijk in gebruik en ik heb niks meer dan lof over deze apparaten. De fan gaat soms blazen ja maar je hebt dan ook een volwaardige ultrabook in je handen. Heb verder nooit last van bugs gehad in het anderhalf jaar dat ik deze gebruik. 7 uur accu tijd was ik er gemiddeld uit haal is gewoon conform andere ultrabooks.
Probeer eens een Mate 8 zou ik zeggen.
Top smartphone waar ze eindelijk mee de goede weg op zijn.
Ik heb een hoop Huawei's geprobeerd maar zolang ze met die troep Kirin socs bezig blijven met een slechte gpu en de EMUI interface+vrijwel geen updates zorgen bij mij voor een nare nasmaak.

Gebruik er 1 als reserve toestel.
De nieuwe kirin 950 doet niet onder voor de nieuwe samsung exynos en de snapdragon 820.
Gpu is ook flink verbeterd en de eerste update van der week al gehad.
Over het verleden kan ik niet mee praten maar nu vind ik ze op de goede weg met de Mate 8.
Ja maa rhet is juist de GPU die wel achterloopt nogsteeds. Dat ze een inhaal slag hebben gemaakt zal ik niet ontkennen.

Wat ook problematisch is. Is dat er geen documentatie over de Kirin te vinden is voor de mod cultuur. Dus het is lastig voor de makers van custom firmwares om een alternatieve firmware te ontwikkelen zonder EMUI. EMUI vind ik echt het probleem op de toestellen en het gemis van regelmatige updates. Ik loop nu nogsteeds met een Android 5 beta versie rond waar na elke restart een melding getoond wordt dat als ik bugs tegenkom deze aan een prive nummer van een Huawei medewerker moet doorbellen..... DIt hebben ze dus publiekelijk gereleased he.
M'n Mate 8 draait 6.0 en afgelopen week een grote update gehad.
Verder is hetvtoestel razendsnel,ik had een iphone 6s en heb die er naast gehad en de Mate 8 doet kwa snelheid absoluut niet onder.
Gezien het prijsverschil vind ik dat knap.
Ze zijn goed bezig, je moet het tegenwoordig maar durven. Uiteindelijk zijn hun phones ook niet verkeerd gebleken. Dus geef ze tijd en wie weet :)
Nu heb ik me er niet heel erg in verdiept, maar het lijkt zo te zijn dat al die toetsenborden nogal matig aanvoelen. Waarom stoppen ze er geen extra accu in? Komt de levensduur wat ten goede, en laat het toetsenbord gelijk wat robuuster voelen.
Mooi apparaat, ook een goed idee van de Stylus. Gummetje achterop, laser en presentatieknopje. Ben benieuwd of je deze ook op andere devices kan gebruiken. 8-)
De stylus
Wat die pen betreft, toevallig nog een paar vragen, gezien ik naar 2:1 tablets met digitizer (voor 2D/3D grafisch werk) aan het kijken ben:

Is het een Wacom digitizer ? Andere blogsites nemen wel klakkeloos elkaars artikelen over en melden dat het een Wacom pen is, maar dit is nog nergens officieel aangekondigd.

Een van de 3 buttons op de pen zal voor de laser zijn, maar zijn de 2 andere knoppen (net als andere Wacom pennen) customizable ? Bij de Surface Pro 4 is dat bijvoorbeeld niet het geval en is dit hardcoded om OneNote te openen, waardoor deze voor grafisch werk direct de prullebak in kan (met schuifbalkjes over je canvas heen pannen :X )

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 25 februari 2016 18:10]

Dat is waar ja, je kan er ook een andere app aan hangen. Maar als ik mij niet vergis kan je bij de SP 4 pen de knop nog steeds niet zich als Mouse4/5, of keyboard toets laten voordoen. Of hebben ze dat ondertussen veranderd. (SP3 pen had dit probleem overigens niet, iirc)
Microsoft heeft altijd gezegd dat zijn Surface-lijn een voorbeeld moet zijn voor fabrikanten, om te tonen hoe Windows-hardware eruit kan zien en hoe het kan werken.
...Om dan als eerste voorbeeld de iPad Pro te nemen ?!
je kan dan ook kijken naar de chinese markt zoals chuwi en voyo a1 ultimate voor veel goedkopere prijs en precies de zelfde hardware. 8-) 8)7
Sorry hoor, maar als je een breakout box mee moet leveren voor essentiele aansluitingen, dan ben je echt verkeerd bezig. Straks komt er nog een los toetsenbord, en losse ssd, en een losse accu, omdat de behuizing zo dun is dat dat ook niet meer past.
Tsja . Naar voorbeeld van microsoft he? ;)
Die zal ik ook niet goedpraten.

Maar dit ding wordt neergezet als laptop, gezien de form factor. Een laptop hoort geen extra kastje voor essentiele/basale aansluitingen nodig te hebben. Daar wordt ie juist mínder compact van.
Ben benieuwd hoe deze nieuwe Hi12 van Chuwi het in een Tweakers test zou doen.

http://www.gearbest.com/tablet-pcs/pp_289082.html

Interessante ontwikkeling, die Windows 10 tablets!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee