Microsoft heeft altijd gezegd dat zijn Surface-lijn een voorbeeld moet zijn voor fabrikanten, om te tonen hoe Windows-hardware eruit kan zien en hoe het kan werken. Je kunt stellen dat het gelukt is; de hele top drie van smartphonemakers heeft inmiddels soortgelijke apparaten laten zien.
Apple kwam met de iPad Pro, met zijn optionele stylus en toetsenbord. Vorige maand presenteerde Samsung de Galaxy TabPro S, met optionele stylus en toetsenbord. Deze keer is het de beurt aan Huawei, dat op telecombeurs Mobile World Congress een tablet presenteerde met, je raadt het al, bijbehorende stylus en toetsenbord.
De MateBook is desondanks een bijzonder ding, want het is de eerste keer dat Huawei zich waagt aan een tablet met Windows 10 en dus de overstap maakt van ARM-toestellen naar een apparaat met Intel-processor. Uiteraard gingen we op de stand van Huawei op het MWC even krabbelen met de stylus en probeerden we deze tablet uit.
Om te beginnen met de basis: de MateBook heeft een 12"-scherm van het ips-lcd-type met een resolutie van 2160x1440 pixels. Het scherm is op het oog goed genoeg. De display kan behoorlijk fel en heeft voldoende scherpte om geen pixels te laten zien. De tablet is 27,8x19,4cm groot en 640g zwaar. Daarmee is hij niet overdreven groot en van een prettig gewicht. Hij ligt prima in de hand voor een dergelijke grote tablet.
De MateBook draait op een Intel Core M-processor, maar welke dat is, verschilt van model tot model. Huawei prikt er 4 of 8GB geheugen bij en zet er een ssd in ter grootte van 128, 256 of 512GB. Dan zijn er tot slot ook nog versies met Windows 10 Home en Windows 10 Pro.
De tablet draaide de interface van Windows 10 tijdens de hands-on vlotjes, maar niet overdreven snel. Omdat er op de tablet geen zware applicaties stonden en er geen internetverbinding voorhanden was, bleek het onmogelijk om de MateBook iets zwaars te laten draaien om te zien hoe dat zou gaan.
Het bijgeleverde toetsenbord is niet iets om enthousiast van te worden. Door de manier waarop het vastzit aan de tablet, ligt het net niet plat op de grond. Het effect is dat het in het midden wat doorzakt en dat typt simpelweg niet lekker. Het voelt aan als een goedkoop ramplankje en niet als een toetsenbord waarop het fijn is om hele documenten weg te tikken.
Bij het toetsenbord zit een hoes die op te vouwen is tot standaard. In combinatie met het toetsenbord kan de Matebook op twee standen staan: 54 en 67 graden. Veel concurrenten doen dat toch een stuk beter.
De stylus heeft 2048 drukpunten en biedt de mogelijkheid om te hoveren boven het scherm om zo bijvoorbeeld links aan te wijzen voordat je ze selecteert. Huawei lijkt daarvoor verder geen extra functies te hebben ingebouwd. Bij het tekenen dient de achterkant als gummetje. Bovendien is in de achterkant een laserpointer ingebouwd, een vernuftig idee dat ongetwijfeld van pas kan komen bij presentaties. Het tweede knopje is bedoeld om telkens een slide verder te gaan in presentaties.
Tot slot
De MateBook is iets goedkoper dan veel concurrenten. Met 799 euro is de beginprijs lager, maar net als bij alle concurrenten wordt die prijs al snel hoger. Het pennetje kost 69 euro en het toetsenbord nog eens 149 euro. Voor onder de 1000 euro ben je dus niet klaar.
De Huawei-tablet moet de concurrentie aangaan met onder meer de Surface Pro 4 en Galaxy TabPro S. Het is een dappere eerste poging van Huawei, maar onder aan de streep is er niet veel dat de MateBook onderscheidt van de concurrentie, behalve de prijs.
Daarmee blijft het de vraag of veel mensen graag zoveel geld neerleggen voor een Huawei-tablet met Windows 10. Uiteindelijk is het een heel ander product dan een smartphone, met andere concurrentie, en andere wensen en eisen.