Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jelle Stuip

Redacteur laptops en componenten

Huawei MateBook X Review

Unieke kijk op de ultrabook

Conclusie

De MateBook X Pro is de eerste high-end ultrabook van Huawei die we reviewen, en die eerste ervaring heeft indruk gemaakt. Dat gebeurde meteen toen we de MateBook X uit zijn doos haalden en het gevoel kregen een stevige, mooi afgewerkte laptop, zoals een Apple MacBook of Microsoft Surface Book, in onze handen te hebben. Niet alleen in naam lijkt de MateBook op die laptops, maar ook als het gaat om andere aspecten.

De 3:2-beeldverhouding is bijvoorbeeld dezelfde als Microsoft toepast op zijn Surface-apparaten, en dat bevalt goed, dankzij de extra verticale ruimte die het biedt. Bovendien is het een uitstekend scherm wat helderheid, contrast en kalibratie betreft. De lichtgrijze behuizing is voorzien van een glimmend randje, dat Asus onder andere bij zijn Zenbook-laptops gebruikt, en gelukkig reflecteert dat randje bij de MateBook minder dan bij de Zenbooks.

De subtiele perforaties voor de luidsprekers naast het toetsenbord doen ons aan de Apple MacBook Pro denken, maar gelukkig heeft het toetsenbord wat meer travel dan de MacBook, al houdt het nog altijd niet over. De Precision Touchpad is groot en doet wel weer uitstekend zijn werk. Dat laatste geldt ook voor de koeling, want de processor wordt niet snel te warm, hoewel dat ook komt door het energiebeheer, waardoor niet het onderste uit de kan van de processor wordt gehaald.

Op één punt is Huawei een eigen weg ingeslagen en dat is bij de plaatsing van de webcam. Het verstoppen van de camera in een toets is origineel, maar levert een nogal vreemd beeld op. Wat ons betreft had de bovenste schermrand best wat breder mogen zijn om de webcam op de normale plek te accomoderen.

Een ander nadeel is de prijs, want 1900 euro is een hoop geld voor een ultrabook met i7-cpu en MX150-gpu. Huawei verkoopt zelf bijvoorbeeld voor 750 euro minder de MateBook D, met dezelfde cpu en gpu, en MSI heeft voor dat geld de PS42. HP heeft voor een euro of 1300 een Envy 13 met zelfs 16GB geheugen. Je betaalt dus een hoop voor wat de MateBook X ten opzichte van die laptops uniek maakt: het 3:2-scherm met hoge resolutie en een stevig omhulsel voor die hardware.

Huawei heeft, kortom, goed naar de concurrentie gekeken toen de nieuwe MateBook werd ontworpen en daar geven we de Chinezen groot gelijk in. Het is niet gemakkelijk om een originele ultrabook te ontwerpen, maar de MateBook X is wat ons betreft een succes. Het is op het moment van schrijven helaas wel een behoorlijk prijzige laptop en dat zou mensen er nog weleens van kunnen weerhouden om de MateBook X aan te schaffen, naast die gekke webcam natuurlijk.

Getest

Huawei MateBook X Pro (Mach-W29C)

Prijs bij publicatie: € 1.900,-

Vanaf € 1.499,-

Vergelijk prijzen

  • MateBook X Pro i7 (getest)
  • MateBook X Pro i5

Laagste prijzen voor: Huawei MateBook X Pro (Mach-W29C)
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Coolblue.nl

Score: 4.5 (1003)

€ 1.499,-

€ 1.499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.499,-
Verzending € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.499,-
Bekijk

Bol.com

Score: 4.5 (349)

€ 1.499,-

€ 1.499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.499,-
Pakketpost (vanaf € 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.499,-
Bekijk

MediaMarkt

Score: 2.5 (129)

€ 1.499,-

€ 1.499,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.499,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.499,-
Bekijk

Max ICT B.V.

Score: 3.5 (230)

€ 1.548,15

€ 1.548,15

Kostenoverzicht

Productprijs € 1.548,15
Pakketpost vanaf € 99,- € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 1.548,15
Bekijk

Reacties (151)

Wijzig sortering
Wat naast de solide specs en fantastische scherm dit ding zo aantrekkelijk maakt in de VS, is de prijs.
  • i5-8250U, 8 GB RAM, 256 GB SSD, Intel UHD 620: $1199
  • i7-8550U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, GeForce MX150: $1499
Dat is toch een heel ander verhaal dan €1899 voor het high-end model.
Heb de i5 laten importeren voor 1162 eu idd.
Als bedrijf kan je dit inderdaad terug vorderen. Als consument niet toch??
Terugvorderen? Dat was incl btw, import fees, alles =)
Maar hoe dan precies?

Als ik (bijv) een ps4 vanaf amazon.com wil bestellen naar NL, dan word de prijs al vergelijkbaar met hier door alle shipping en import fees?

Leg eens uit hoe jij dat hebt gedaan
Zie ook dit forumtopic.

Komt erop neer: gewoon via US Amazon (dus amazon.com) bestellen. Hier kan je in het voren je importfees betalen (gaat automagisch zelfs). Afhankelijk wel bij welke aanbieder je hem koopt. Met een prime aanbieder zit je altijd goed.

Wel is de i5 variant een stuk duurder geworden weer inmiddels. Ik heb hem nog voor 1049 USD dacht ik, ondertussen 1299 bij de goedkoopste prima source.

(Let wel: US plug charger, en garantie is natuurlijk altijd een dingetje wanneer je daar besteld.)

[Reactie gewijzigd door pushnoi op 28 september 2018 13:54]

Hij heeft het toch over de VS, niet over Nederland? :+
Een PS4 scheelt qua basisprijs nauwelijks tussen de VS en Nederland. De enige grote verschillen zijn de BTW en het verschil in valuta. Het verschil qua basisprijs bij de Matebook X is véél groter. Stel dat er bovenop de door @Balance genoemde prijzen nog btw en import fees komen dan ben je alsnog een goede 2 á 300 euro goedkoper uit dan wanneer je hem hier haalt (uitgaande van het duurste model).
Ben ik de enige die het echt helemaal niet interesseert dat er een camera op zit en waar die dan zit? Ik tape hem toch af.
Voor bedrijven waar mensen veel thuiswerken met behulp van video bellen is het erg prettig om een goede webcam te hebben. Je zou denken dat het niet erg zinvol is maar ikzelf heb het een half jaar gedaan en merkte dat ik het erg waardeerde als ik de gezichtsuitdrukkingen van mensen beter kon zien. Een andere situatie is het videobellen met klanten die ver weg zitten. Klanten in Amerika, Aruba of Zuid Afrika bijvoorbeeld. In Amerika is videobellen sowieso een stuk normaler dan hier vanwege de grote afstanden.

Camera's op laptops zijn voor mij jaren lang al bron van ergernis. De meeste camera's/microfoons die op laptops zitten hebben een belabberde kwaliteit. De Macbooks zijn de afgelopen 6 jaar de enigste uitzondering die ik ben tegengekomen (heb zelf een momenteel een HP laptop met een losse webcam/microfoon). Als ik zou moeten kiezen tussen een slechte microfoon/webcam en geen microfoon/webcam dan zou ik liever geen hebben. Het bespaart complexiteit, milieu, geld en dan hoeven privacy bewuste mensen de camera/microfoon niet steeds af te plakken.

[Reactie gewijzigd door MaestroMaus op 28 september 2018 09:44]

Macbooks hun webcams zijn al jaren belabberd. Ik vind dit dus een rare opmerking. Dit komt zeer vaak terug in reviews hoor.
Hun microfoon kan ik wel van zeggen dat deze echt zeer goed is.
Zelfs bij gamen lijkt het voor mensen alsof ik een headset gebruik.

De beste webcam waar ik zelf ervaring mee heb zijn die van de Microsoft Surface lijn.
Hun microfoon heb ik geen ervaring mee.

Wij gebruiken ook vaak webcams voor calls maar hier zijn aparte webcams voor voorzien.
De meeste gebruiken hun laptop in een soort van dock wat de laptop zijn webcam toch al nutteloos maakt.
En deze is bij 99% van de mensen afgeplakt :D
Ik heb geen idee of dat vaak in reviews naar voren komt. Ik deel alleen maar de ervaring dat mensen met een Macbook vaak een betere webcam in hun scherm blijken te hebben dan mensen met een Windows laptop. Het komt misschien ook omdat de meeste Windows laptops goedkoper zijn en daarop besparen.
Een goed deel van mijn business partners zit in het buitenland. Wij gebruiken nooit een webcam. Ken ook niemand (collega's, vrienden, kennissen) die een webcam gebruiken voor meetings/calls.

Ik begrijp je argumentatie voor wat betreft gezichtsuitdrukking, maar zonder voldoet voor mij persoonlijk iig prima.

Voor wat betreft deze Huawei Laptop specifiek koop ik toch eerder een dell XPS, scheelt weer een paar honderd eu.
Ik video bel wekelijks tussen collegas maar ook buiten landse collegas. Maar in geen enkele gesprek hebben wij ooit de webcams aan gehad. Alleen geluid en scherm delen. Lijkt mij dat als je evht voor beeld wilt gaan, dat je dan eem conference room hebt met apparte camera. Anders zit je zo met je bakkes in beeld, vind dat nooit echt profesioneel uitzien
Ik vind dit echt een non-argument. Als jouw bedrijf veel doet met beeldbellen besteed je toch naast de 2000$ die drie tientjes voor een full HD webcam die je bovenop je beeld kan klemmen?

Dat in combinatie met een headset van ~80$ voor goede kwaliteit audio / microfoon.
Een nog verdere uitbreiding dus van alle verloopjes en zaken die je bij sommige laptops nodig hebt omdat ze dunner zijn geworden door zaken weg te laten die je nodig hebt. Als je een webcam nodig hebt, dan heb ik heel veel liever een webcam in de laptop die het gewoon fatsoenlijk doet dan dat je weer extra zut moet meeslepen. Vooral als je het over $2000 hebt, mag dan toch hopen dat voor dat geld een zinvolle webcam erbij zit.
Een nog verdere uitbreiding dus van alle verloopjes en zaken die je bij sommige laptops nodig hebt omdat ze dunner zijn geworden door zaken weg te laten die je nodig hebt. Als je een webcam nodig hebt, dan heb ik heel veel liever een webcam in de laptop die het gewoon fatsoenlijk doet dan dat je weer extra zut moet meeslepen. Vooral als je het over $2000 hebt, mag dan toch hopen dat voor dat geld een zinvolle webcam erbij zit.
Een videoconferentie doe je mijn inziens altijd op je werkplek of in je vergaderruimte. Ik zie niet in waarom daar niet een webcam kan liggen? Ik snap je frustratie over verloopjes en ik ben het eens dat een verloop om bijv. überhaupt een muis en toetsenbord tegelijkertijd aan te kunnen sluiten (hi Apple) nergens over gaat, maar in dit geval zou ik liever een losse webcam hebben die ik kan positioneren dan een 5$ generiek geval wat so-so beeldkwaliteit en positie heeft in het meest optimale geval.

Zeker i.c.m. het feit dat je audio toch niet via de ingebouwde speaker en microfoon van de laptop laat lopen (hopelijk) en dus toch al een losse headset moet hebben.
Surface laptops/tablets hebben goede webcams, de Surface tablets hebben ook best goede rear cams. Bij andere merken ben ik het nog niet consistent tegengekomen.
Nou ik heb hetzelfde, maar ik stoor me aan het feit dat er de afgelopen tijd steeds meer en meer mensen bij komen die het nodig vinden om hun neusharen aan mij te tonen. Een webcam op die positie werkt gewoon niet, het is een rare hoek en mensen kijken toch recht vooruit naar het scherm dus het lijkt alsof ze niet geïnteresseerd zijn of over je heen kijken. Een webcam op oog hoogte is geen overbodige luxe. Ik had toch echt veel liever gezien dat ze een fatsoenlijk USB webcam erbij doen die ik op het scherm kan zetten.
Probeer eens een Microsoft laptop als webcams belangerijk is, had de surface book 1, en nu de SB2 en een Surface Go voor "erbij" recentelijk, en de webcam is echt top van deze apperaten. w.s. heeft de surface laptop dezelfde webcam, maar durf ik zonder bron niet m`n hand door het vuur te steken. Ik video-call vaak met Skype4Business voor werk, en krijg er toch altijd wel positieve opmerkingen over de kwaliteit.
Mooi punt. Tweakers geeft aan te duur en scoort wel beter dan de Apple pro die 4x zo duur is bijna. Dus wat is te duur. Ik denk die Apple macbook Pro 15,4
Is wat rottig vergelijken met Apple.
Voor een Huawei is hij te duur.

Niet dat ik wil zeggen dat Apple meer recht heeft om zulke bedragen te vragen, maar staat wel bekend als een duur merk (het stukje prestige dat daar mee komt), Huawei niet, je kiest dat soort fabrikanten doorgaans juist om goed bang for buck te krijgen, wat bij deze dus blijkbaar tegenvalt.
Het is absoluut niet rottig te vergelijken.

Je schetst zelf juist het probleem waardoor het rottig vergelijken lijkt. Dat er een bepaalde 'prestige' hangt boven een product zorgt voor onnodig hoge prijzen. Beiden zijn laptops met bepaalde specs en zou naar rato van performance vergeleken en afgeprijsd moeten worden. Niet omdat alle sterren Apple producten gebruiken of omdat op zowat alle serie en films Apple gebruikt wordt. Ook heb ik nooit gehoord dat je magisch door prestige sneller productiviteit levert. Daar zorgen toch echt de specs voor.

Prestige is gewoon het resultaat van geniale marketing. Het zou rottig moeten zijn dat de Huawei beter scoort met een minderprijs.
Als ik een Macbook Pro koop voor 2000 euro, dan weet ik dat over een 5 jaar zo'n 50% terug kan krijgen. Koop ik een willekeurige Windows laptop voor 2000 euro, dan heb ik geluk als ik 30% terug kan krijgen.

Daarom is die Apple voor €2000 goedkoper dan een identieke Huawei voor €1800 (eigenlijk $1500, de Nederlandse prijs is gewoon zwaar overdreven)

Toevallig vorige week een 2e handse 2013 Macbook air gekocht voor €500, dat ding is 5 jaar oud terwijl een nieuwe in de store zo'n €1000 is

[Reactie gewijzigd door mohf op 29 september 2018 02:55]

Ligt er natuurlijk aan welke software je gebruikt. Met Final Cut op je MacBook schiet je productiviteit de lucht in omdat het renderen en exporteren veel sneller gaat dan vergelijkbare software.
Nou ja probleem, je kan dat zo zien. Er zijn genoeg mensen die al te graag betalen voor die 'prestige', dat wordt toch echt niet als een probleem gezien. Net zo goed dat er ook genoeg mensen dikke auto's kopen, terwijl een simpel wagentje dezelfde functies biedt, moeten mensen echt helemaal zelf weten. Als Apple echt TE duur is, dan houden mensen wel op met kopen, dus dat heeft Apple gewoon goed voor elkaar. Zolang er genoeg keus is voor concurrentie en Apple bij lange na niet een monopoly heeft, zie ik dit echt niet als een probleem.

Punt is, bedrag is hoger dan wat er normaal gesproken verwacht wordt van het merk. Of ze daar mee weg kunnen komen net als Apple is maar de vraag, ik denk van niet en is dus IMO een terechte opmerking over de prijs.

Dusja, beargumenteren dat de dure prijs geen geldig argument is, puur omdat Apple nog meer vraagt vind ik dus "rottig" vergelijken. Vergeet ook niet dat 2e hands Apple apparatuur ook nog fatsoenlijk geld oplevert, itt de meeste andere merken, dus dat maakt de vergelijking ook weer rottiger.

Om maar weer eens een lompe auto analogie te maken:
Nieuwe Fiat Panda kost 2x als de voorganger, vind ik te duur.
Ja maar! een Porsche kost nog steeds minstens 10x zoveel!
> besides the point.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 28 september 2018 15:46]

Fair enough, Apple is duurder (zeker geen 4x voor dezelfde specs maar wel de helft duurder als je het 13” model met i7 uitrust met 16GB Ram en 512GB SSD) maar als je OSX wilt / moet hebben dan zit je er gewoon aan vast.

Overigens heeft Apple wel iets meer track record vwb ultrabooks en zijn Apple laptops waardevaste, zou voor mij ook meewegen.
Doe je dat op je telefoon ook?
Nope, noodzakelijk kwaad.
Het kan wel mocht je dat willen, zoeken op 'webcam cover' bij chinese sites (aliexpress etc). Kun je open- en dichtschuiven.

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 28 september 2018 16:09]

Achter je telefoon fap je niet =)
Ja, je hebt van die kleine schuifjes ('webcam cover') die je kan plakken op de cam van je mobiel; kun je hem dichtschuiven als je frontcam niet gebruikt en open schuiven als je 'm wel gebruikt. Erg goedkoop bij chinese sites (gratis verzending).

[Reactie gewijzigd door ochhanz op 28 september 2018 16:09]

Ik denk dat dat sterk afhankelijk is waar je de laptop voor gebruikt. Ik gebruik zelf de webcam eigenlijk ook weinig. Zeker nu de smartphone ook altijd een frontcamera heeft denk ik dat de vraag naar webcams op particulier vlak wel minder is/wordt. Zakelijk zie ik hier wel degelijk een doelgroep voor, al denk ik gezien de plek in deze laptop dat deze doelgroep snel voor een ander merk kiest.
Vaak werkt de telefoon ook gewoon beter aangezien het een telefoon is. FaceTime werkt redelijk goed en daar gebruik ik de camera dan wel voor.
Voor de zakelijke markt zou 'ie nog gebruikt kunnen worden voor Windows Hello, als authenticatie methode. Alleen weet ik niet of deze webcam daarvoor geschikt is.
Neen. Zou ook wat onhandig zijn met een popup button. En dan zou de (overigens briljante) fingerprint sensor wat overbodig zijn. Briljant want: ook als ie uit staat onthoudt dat ding de vinger die 'm aanzette en logt direct in...
Nope, je bent zeker niet de enige. Op m'n vorige laptop waren er wel Windows 8 drivers, maar het ding heeft op Windows 10 nooit meer gewerkt. Erg? Nee want gebruiken deed ik hem sowieso al niet :+
Een laptop zonder camera vind ik toch best wel een "hard sell" voor die enkele keer dat ik een video call doe. Een laptop met camera op een rare plek: whatever :) Dan zet ik de laptop wat verder weg
Lijkt me toch ietwat onhandig om een toets af te plakken...
Gelukkig zit deze camera dan ook standard verborgen :)
Hmm... Te snel gereageerd... 8)7
Nee je bent niet de enige ;)
Ik heb de webcam op een laptop echt nog nooit gebruikt, de selfie cam op een smartphone overigens ook niet.

Hier hebben we die vraag ook gekregen, maar als je er even kritisch over nadenkt is de meerwaarde van elkaar kunnen zien echt nul. Het argument van de gebruikers was dat je dan een documentje ofzo voor de camera kon houden die iedereen in de call dan kon lezen. Ooit al eens geprobeerd? Dat is niet te doen.

Daarbij krijg je dan ook de "hahaha het geluid loopt achter op de video" "he er loopt een collega achter je langs die een gek gezicht trekt" "hahaha, de verbinding is wat traag dus je hebt allemaal pixels op je neus!" :')

We hebben er hier op de zaak kritisch naar gekeken, uiteindelijk zijn we gaan bellen met schermdeling, zodat iedereen in de sessie bijvoorbeeld naar een powerpoint presentatie kan kijken en evt. het scherm over kan nemen om omstebeurt een aantekening te maken, zo kun je ook samen aan een Solidworks tekening o.i.d. werken.
Ja dat is zelfs handig bij deze cam lijkt het, je drukt m weg ipv aftapen! Pluspunt imo.
Ik vind de camera oplossing net geniaal. Bijkomend voordeel is dat er niet stiekem gefimd kan worden.
Zowel naar pivacy als bedrijfsspionage een niet te onderschatten voordeel.
Het perspectief heeft iets dramatisch maar ach, echt onbruikbaar is het niet.
Videobellen is echt niks voor mij. Maar als ik het regelmatig zou doen zou ik gewoon een externe camera nemen.

Neem toch aan dat je ergens gaat zitten om dat te doen. Videobellen in de trein lijkt me redelijk irritant voor de andere passagiers.

[Reactie gewijzigd door borbit op 28 september 2018 21:09]

We willen steeds dunnere/kleinere laptops. Het zal nu wel wachten zijn op de eerste laptop met een Notch voor de camera.
Nee dat gaat voorlopig nog niet komen, voor de simpele reden dat windows zo niet gebouwd is. Eerder een uitschuifbare of meegeleverde camera.
iOS was ook niet zo gebouwd...... Android ook niet. En toch is het er gekomen.
Windows hier voor aanpassen stelt ook helemaal niets voor; de maker van de laptop kan zelfs iets in de driver van de camera inbouwen om te zorgen dat Windows er goed mee om kan gaan; ik zie het probleem niet zo.
Ik bedoel dat ios en Android een notificatie balk aan de bovenkant hebben, Windows heeft een taakbalk aan de onderkant die heel anders werkt.
In een laptop kan je prima een bewegend onderdeel doen, telefoon lastig.
Het is erg ver gezocht om een notch te plaatsen in een laptop die al een groot scherm hebben.
Programma's kunnen zich veel lastiger aanpassen aan de notch op een laptop.
Omdat zowel iOS als Android een "notch" hebben op de plek waar normaal geen applicatie draait, enkel de status-bar. Fullscreen applicaties worden standaard binnen een "safe-area" gerenderd. Apps die nieuwere libs gebruiken kunnen buiten de safe-area renderen, maar daarvoor moesten de apps dus geupdate worden.

Bij Windows heb je geen vaste content bovenin. Bovenin is geen taakbalk of statusbalk; bovenin heb je gewoon een rand van een applicatie, waar knoppen of tekst in kunnen zitten. Je kan de app niet informeren over een "safe area" aangezien die "safe area" niet op een vaste plek zou zitten: Bij het verslepen van het venster verplaatst de "safe area", wat het vrij complex maakt. De kans dat bovendien iedereen zijn apps update met support voor een notch op een desktop OS zie ik veel kleiner dan voor een mobiel OS, omdat ik niet verwacht dat veel grote merken met een notch gaan komen.

Nu kan je gewoon nooit een applicatie tonen "onder" de notch, waarbij je effectief het scherm kleiner maakt. Dan heb je automatisch niet zoveel aan die schermruimte meer. Je kan misschien als laptop fabrikant extra widgets leveren die je kan plaatsen naast de notch, zoals spotify media controls of een aangepaste taakbalk die bovenin het scherm "om de notch" heen werkt, maar ik zie dat niet echt populariteit winnen.

En waarvoor? Voor een webcam die mensen veel minder belangrijk vinden dan een selfie-camera op een telefoon? Mensen gebruiken die webcam zelden. Tenminste, dat is wat fabrikanten denken, want grote fabrikanten gooien die camera gewoon net boven het toetsenbord (stomme plek, maar kan blijkbaar want bijna niemand boeit het) en steken nooit een goede camera erin. Hoeveel laptops hebben uberhaupt een FullHD camera erin zitten?

Dus dan krijg je de volgende afweging: Plaats je de camera op een rare plek, zodat je in je specs kan zetten dat je laptop een webcam heeft, of ga je aangepaste versie van windows leveren en een aangepast scherm met een notch erin?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 september 2018 10:37]

Je kan mn natuurlijk ook onderin de taakbalk stoppen en een programmatje maken die op die plek ervoor zorgt dat er niks in de taakbalk kan staan.
Maar waarom zou je dat willen? Waarom wil je een notch onderin?

En dan nog steeds: fullscreen applicaties?
Ik zou het niet graag willen, maar ik kan fabrikanten nog wel een beetje begrijpen. Misschien komen ze ooit eens met een camera achter het scherm
Je kan de taakbalk in windows ook verplaatsen he? Toen ik nog helpdesk werkte, had ik meer aan verticale ruimte dan horizontale, dus de balk stond bij mij standaard aan de linkerkant. Hoe ga je dat oplossen met die webcam?
En fullscreen applicaties, zoals games dan? Die houden dat ding dan alsnog in beeld?

Dus nee, te veel haken en ogen om dat even zo op te lossen zoals mobieltjes dat ook doen, denk dat dit veel ste simpel gedacht is.
Dan zou je webcam op ongeveer dezelfde plek zitten als waar hij in deze Matebook zit, een oplossing van niets dus.
applicaties verplaatsen zou geen problemen opleveren, die hebben immers een titelbalk met alleen rechts 3 knoppen. daar is dan ook geen "safe area" voor nodig, je kunt zo'n venster toch niet verder omhoog verplaatsen dan het scherm hoog is. je zou dan hooguit de knoppen in de titelbalk achter de notch kunnen krijgen.

fullscreen zou een groter probleem zijn, omdat je inderdaad geen vaste content hebt bovenin.
als je het op zou lossen zoals bij android en ios, zou je een stuk zwart hebben omdat je dat deel van het scherm niet kunt gebruiken. (en windows heeft geen standaard status icoontjes die gewoon links en rechts verdeelt kunnen worden)
zonder wat meer drastische aanpassingen zou een notch in windows niet zo'n groot succes worden.

nee dit zal niet zo snel in windows gebeuren.
ik kan mij geen programma bedenken waarbij een kleine notch bovenin het scherm een probleem gaat geven
Alle browsers, elke game, meeste Adobe progammas
als er aan de bovenkant paar pixels in het midden wegvallen is dat toch absoluut geen probleem, hoeft toch ook geen mega groot gat te worden
Ja hebt het over een halve centimeter, als daardoor een menu opties of een icoon van een tabblad niet zichtbaar is..
Bij een telefoon zit daar altijd dezelfde content of staat het uit, zoiets heb je niet bij een laptop, een uitschuifbare camera is dan veel minder moeite.
Windows heeft een taakbalk aan de onderkant die heel anders werkt.
De windows taakbalk kan je overal plaatsen waar je wilt.. gewoon naar een andere kant van je scherm slepen. Zelf heb ik hem vaak rechts staan, dat komt bij een aantal applicaties die ik gebruik net even beter uit.
Wellicht een uitschuifbaar exemplaar zoals de Vivo Nex? Ideaal ook ivm privacy, een notch afplakken is ook niet alles :)
Volgens mij onder normale omstandigheden, wordt de front camera in een smartphone veel meer gebruikt dan de webcam in een laptop, daarom ook de grote kwaliteit verschil en daarom dat computer fabrikanten weg komen met rare webcam plaatsing terwijl Sharp en Xiaomi door de massa wel kritiek krijgen voor het plaatsen van de webcam onderin.
Volgens mij krijgt Dell hier ook geregeld negatieve feedback op ivm de plaatsing van de webcam in de xps serie.
Maar de vraag is van waar komen die kritiek.

Van een review van LTT bij voorbeeld, verwacht ik de standaard kritiek van de webcam kwaliteit of plaars, want de reviewer doet veel aan video bellen.... Maar als ik kijk naar algemene reviews zie ik dat punt niet of nauwelijks koken

Terwijl als ik de Mi Mix bekijk, dan zie ik veel van "it's a good phone but the selfie camera...." Het werkt niet goed, het is lastig, Snapchat doet raar, etc etc etc...
Toch wel een leuke oplossing voor de webcam. De mensen die gesteld zijn op privacy kunnen het ding ingeklapt houden. ;)
Het ziet er mooier en minder gammel uit dan die uitklap/schuif oplossingen.
Ik moet echt mijn best doen om “Matebook Pro” te lezen als wat er staat en niet als “MacBook Pro”. Ligt dat alleen aan mij of is dit slim gebruik Huawai van connecties die je onbewust maakt met de bekende merknaam van de Apple MacBooks?
Bijna iedereen plaats een book achter de laptop naam tegenwoordig.

Elite book, yoga book, Zen book.

De Mate lijn is iets die Huawei al een tijdje heeft, misschien dat ik sinds de Ascend Mate die merk ken dat ik dus geen problemen mee heb, maar als je aan mij vraagt was hier de intentie van Huawei om haar laptop zo vergelijkbaar mogelijk te maken met een MacBook, dan zeg ik van wel.

Is dat iets slechts? Nee denk ik niet, tenminste deze lukt nog best wel aardig om de goede punten van de MacBook te kopiëren en zelfs verbeteren.
ik heb het ook :P En de prijs gaat ook aardig die richting uit dus dat helpt niet. Als ik die webcam zie denk ik, waarom laten ze zoiets niet gewoon weg? Het is totaal niet praktisch en maakt zo'n laptop alleen maar duurder.
Ik moet echt mijn best doen om “Matebook Pro” te lezen als wat er staat en niet als “MacBook Pro”. Ligt dat alleen aan mij of is dit slim gebruik Huawai van connecties die je onbewust maakt met de bekende merknaam van de Apple MacBooks?
De Mac[c|te]Book Pro... Ik zie ook de hele tijd MacBook waar MateBook staat. Zelfde beginletters, zelfde gebruik van hoofdletters midden in een woord, dit is geen toeval. Zo zullen ze wel meeliften op het succes van Apple. Ze zullen het nodig hebben!
Ik heb er zelf geen last van. Maar dat wil niet zeggen dat het aan jou ligt hoor. Er zullen andere mensen zijn die dat ook hebben.
Het ergste van de prijsstelling is dat zelfs importeren goedkoper is en onder de streep betaal je ~€300-400 voor enkel de garantie in Nederland...
Laat dat nou een van de belangrijkste dingen zijn.
Is ook de reden waarom ik er nog geen heb gekocht. Ik vind de garantie belangrijk, maar ook weer niet €300-400 waard.
Nadat ik een aantal keren keihard met neus op de feiten ben gedrukt koop ik niks meer zonder garantie.

Heb vroeger tijdens de computer beurzen in Utrecht een videokaart gekocht. Hele nacht mee lopen klooien omdat het defect was en de winkel was in Groningen moest de volgende dag een treinkaartje kopen om de videokaart terug te geven 8)7 Ik moest zelfs een nieuwe toegangskaartje kopen maar gaf aan dat ik er alleen was om een videokaart te ruilen en mocht dus gratis naar binnen.

Ook bij Aliexpress elektronica besteld, is wel goedkoop maar als het dan na 6 maanden kapot gaat is het niet meer zo goedkoop.

Daarom zal ik zeker op vakantie geen elekctronica kopen ongeacht hoeveel goedkoper het is.

Ook niet bij €300-400 verschil.

Want het is niet zo dat je 1 keer garantie nodig hebt, je kan zomaar meerdere keren een defect hebben.

Ik vond het notabene een probleem om bij Alternate langs te gaan terwijl ik vlakbij woon en had met een PC met 3 onderdelen een defect.

En heb zelf in een webwinkel gewerkt en weet hoeveel defecten je kan tegenkomen en dat is veel.

[Reactie gewijzigd door Dark_man op 30 september 2018 23:27]

BTW + importkosten + bezorgkosten meegerekend?
Die zijn meegerekend inderdaad.
Het verbaasd met heel erg dat er in de hele review niet gesproken wordt dat deze laptop compleet Fanless/passief is. Dit zou zomaar wel eens de snelste fanless laptop kunnen zijn, dus zeker het vermelden waard lijkt mij..
Er zit gewoon een fan en heat pipe in. Doe maar eens een google image search op "matebook x pro fan'
Je hebt gelijk. Dat was blijkbaar alleen bij de 2017 versie:
"but by enabling an MX150 version means that the 2018 edition is not fanless, which was one of the big selling points of the 2017 model. "
De i5 is ook niet fanless, en die heeft geen mx150. Overigens slaat dat ding noooooit aan.
Persoonlijk ben ik van mening dat er wel heel veel gebashed wordt op de webcam in het artikel, het is natuurlijk een nieuwe innovatie, maar dat het anders is dan je gewend ben hoeft het niet meteen "raar" of "vreemd" te zijn.
Het gaat niet om dat die fabrikant wat probeert. Maar het resultaat, namelijk een zeer on flatteuze hoek van die camera is waar mensen over vallen. Zo kun je niet fatsoenlijk video bellen, ik zie je gesprekspartner al een bedenkelijk gezicht maken als je zo een gesprek voert.

En zakelijk natuurlijk helemaal not done.
Zakelijk zet je de laptop gewoon even 30cm verder weg. Opgelost. Is in praktijk echt 0 probleem volgens mij. Of: "Ja ik heb zo'n Dell laptop met de camera onderin" "oh ja haha, mijn collega heeft er ook zoeentje"

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 september 2018 10:41]

Een erg mooie laptop. Van mij mogen ze die webcam weglaten. ik gebruik hem toch nooit... En bovendien zie ik steeds meer mensen de webcam afplakken. Huawei telefoons zijn goedkoop maar de laptops zijn duur. Beetje jammer :'(

Ik hoop dat ze ook met budget modellen komen :)
Ik disable altijd gewoon de webcamdriver. Lijkt mooier dan tape op het scherm.
kan je het in de bios niet uitzetten? in mijn toshiba tecra heb ik het in de bios uitgezet.
Oh geen idee, heb het in ieder geval nooit gezien.
Via Apparaatbeheer zet ik het spionageapparaat gewoon uit.
Wat ik persoonlijk jammer vind is dat er maar 16GB in zit. Voor dat geld had ik 32GB verwacht. Dan hadden ze echt een topper gehad in mijn ogen.
"Maar" 16GB? Wat doe jij op een laptop dat 32GB nodig heeft en dat je tegelijkertijd prima vindt om dat te doen op een 15W CPU? En "voor dat geld?" Welke ultrabook heeft 32GB RAM + i7 + 512GB SSD voor <€2000?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 28 september 2018 10:44]

Vraag me af waar de YouTube filmpjes blijven? Jullie hebben dit als platform gekozen. Waarschijnlijk voor de bekendheid en de inkomsten. Maar zie totaal geen nieuwe filmpjes. Je wilt toch juist als eerste en de meeste views hebben.
Helemaal mee eens. Ik ben meer geshift in het algemeen naar video's van bv MKBHD, puur omdat het zo fijn is om naar te kijken... ipv lezen.
Dit op het wat meer indepth niveau van Tweakers zou fantastisch zijn, en ook enigszins nodig op dit punt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T (6GB ram) FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True