Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
×

Help Tweakers weer winnen!

Tweakers is dit jaar weer genomineerd voor beste prijsvergelijker en beste community. Laten we ervoor zorgen dat heel Nederland weet dat Tweakers de beste website is. Stem op Tweakers!

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Vingerherkenning in het scherm

Synaptics heeft het eindelijk voor elkaar

11-01-2018 • 15:00

178 Linkedin Google+

Preview

Smartphonefabrikanten hebben sinds vorig jaar hun pijlen compleet gericht op het zo klein mogelijk maken van de schermranden van hun telefoons. Het liefst zouden ze telefoons maken die helemaal geen randen hebben en†volledig uit scherm bestaan. Er is echter nog steeds ruimte nodig voor zaken als de frontcamera, nabijheidsensor en de luidspreker, dus helemaal randloos kan niet. Samsung lost het op door de randen aan de zijkant weg te halen en die boven en onder het scherm tot een minimum te beperken, terwijl Apple voor de iPhone X gewoon een hap uit het scherm nam om de hardware en sensors in kwijt te kunnen.

Waar tegenwoordig geen ruimte meer voor overblijft, is de vingerafdrukscanner. Apple bedacht daarom Face ID en fabrikanten van Android-telefoons verplaatsten hem allemaal naar de achterzijde van de telefoon. Maar wat als je een vingerafdrukscanner aan de voorkant veel fijner vindt, zodat je je telefoon makkelijk kunt ontgrendelen als hij op je bureau ligt. Of wat als je als smartphoneontwerper een zo simpel mogelijke achterkant wil en geen trek hebt in die ronde scanner?

Het antwoord waar we al jaren op wachten is een vingerafdrukscanner die niet onder, maar in het scherm geplaatst is. Geruchten over dergelijke hardware gonzen al jaren rond, maar het bleek technisch gezien een enorme kluif om de techniek goed te laten werken. Al meer dan een jaar geleden gingen er verhalen rond dat Samsung een dergelijke scanner in de Galaxy S8 wilde gebruiken, maar het niet voor elkaar kreeg. Ook de Note 8 kwam te vroeg. Over Apple deden vergelijkbare verhalen de ronde.

Op de CES dit jaar kwam sensorfabrikant Synaptics dan eindelijk met het product waar de industrie al een tijd met smart op zit te wachten: de Clear ID FS9500, een scanner die aan de onderzijde van een display gelamineerd wordt en die het mogelijk maakt om een vinger te scannen die simpelweg op het scherm wordt gelegd.

De sensor werkt op basis van optische herkenning; zodra de gebruiker zijn vinger op het scherm legt, wordt het scherm op die plek verlicht, zodat daarmee ook de vingertop verlicht wordt. Vervolgens legt de sensor de weerkaatsing vast, waarbij het licht dus eerst het scherm zelf moet penetreren. Om die reden werkt de sensor alleen met oledschermen; lcd’s hebben te veel lagen en elektronica tussen de pixels om genoeg licht door te laten naar de sensor.

Heeft de sensor eenmaal een afbeelding van de vinger vastgelegd, dan wordt deze op dezelfde manier verwerkt als bij een meer reguliere, capacitieve sensor. Volgens Synaptics is de optische technologie daardoor even betrouwbaar als de huidige hardware; de foutdetectie en de algoritmen die vervalste afdrukken moeten herkennen, zijn immers al jaren in gebruik en door de tijd heen steeds beter geworden. Foppen door middel van kunsstof namaakvingers of hogeresolutieafbeeldingen moet dan ook niet mogelijk zijn. Omdat de herkenning via een optische sensor gebeurt, is de SF9500 minder gevoelig voor natte vingers, waar een capacitieve sensor daar wel vaak moeite mee heeft. Dat kan handig zijn voor gebruik in de regen of voor mensen die veel zweten.

In de praktijk

De eerste fabrikant die de SF9500 in een telefoon heeft gestopt, is het Chinese Vivo en we konden dat toestel, dat verder officieel nog niet aangekondigd is, bij Synaptics proberen. De sensor is in het midden onderaan geplaatst, waar je bij een telefoon met dikkere randen de scanner ook zou verwachten. Als het toestel in stand-by staat, is op die plek een afbeelding van een vingerafdruk te zien, om gebruikers aan te geven waar ze moeten zijn voor ontgrendeling. Omdat de telefoon een oledscherm heeft, kost zo’n always-onfunctie relatief weinig stroom. Leg je je vinger vervolgens op die plek, dan wordt dat gebied feller om de vinger goed te verlichten en vindt de authenticatie plaats.

Vergeleken met een moderne capacitieve scanner is de optische techniek net even wat trager. Synaptics klokt deze zelf op 0,7 seconden; da’s geen ramp, maar het verschil met andere telefoons is er wel. Ook het trainen van de sensor door een vinger herhaaldelijk onder verschillende hoeken op het scherm te leggen, duurde duidelijk langer dan we gewend waren, al is dat een handeling die je gelukkig niet vaak uitvoert. Wat uiteindelijk misschien wel het meest opviel, is hoe gemakkelijk en natuurlijk het was om de telefoon te ontgrendelen. Fabrikanten moeten wel goed gaan kijken naar de vormgeving van hun authenticatiedialogen; soms bevatten die een afbeelding van een vingerafdruk en we kunnen ons goed voorstellen dat gebruikers op een gegeven moment daarop gaan drukken, omdat het zo natuurlijk lijkt.

Synaptics is een paar weken terug begonnen met de massaproductie en zegt klaar te zijn voor orders van grote klanten. Er zal dan nauw samengewerkt moeten worden op het vlak van integratie, omdat de sensor aan de display gelamineerd moet worden. Daarbij maakt het volgens Synaptics niet uit wie de display maakt, zolang het scherm maar genoeg licht doorlaat. De telefoon van Vivo bevat vermoedelijk een amoledpaneel van Samsung, maar in theorie moeten telefoons met oledschermen van LG ook met de sensor werken.

Verwacht de sensor voorlopig niet in goedkope telefoons, want hoewel Synaptics geen prijzen wil noemen, zegt het wel dat de sensor op dit moment nog flink duurder is dan een capacitief model. De prijs zou echter scherp genoeg zijn voor gebruik in high-end telefoons en het zou best weleens kunnen dat we deze sensor later dit jaar in een hoop telefoons terug gaan vinden.

Reacties (178)

Wijzig sortering
Misschien een stomme vraag; maar is het scherm op de plek van de scanner bruikbaar voor gewoon gebruik?
Ik neem aan dat de scanner is uitgeschakeld op het moment dat het scherm unlocked is. Daarmee ga ik ervan uit dat het scherm daarom dus verder gewoon bruikbaar is.
Oftewel tenzij het scherm gelocked is of de telefoon specifiek om de FPR vraagt zal hij niet aan staan.
Maar dan de vraag, hoe gaat dit bij in-app authenticatie? Bijvoorbeeld bij de app van je bank? Dan moeten zij de app ook aanpassen om er een vingericoontje te laten zien.
Ik weet niet wat voor een API call dat momenteel in android is, maar als ik mijn scherm heb unlocked (met een traditionele FPR) dan geeft de FPR geen feedback tenzij een app daar om vraagt. OF de FPR altijd luistert of niet weet ik dus niet, maar hij zal alleen feedback geven op het moment dat er om gevraagd wordt. Ik gok dat de software bakker het aanroepen van het icoontje in die api call verwerkt heeft?
Wat ik doel te zeggen is dat de bank app nu aangeeft "om de betaling te bevestigen leg uw vinger op de vingerscan". Hierbij gaan ze er vanuit dat de vingerafdrukscanner zich ergens op het apparaat bevindt buiten het scherm om. In User Interface zinnen hoeven ze dus geen ruimte te reserveren.
Met deze 'on-screen' oplossing wordt een bepaalde ruimte op het scherm gereserveerd voor de vingerafdruk scanner. Moeten de app bouwers dus UI technisch hier rekening mee houden door een vakje te tonen met een vingerafdruk er op of iets dergelijks? En hoe gaat dat dan wanneer mensen diezelfde app runnen op een telefoon met nog een scanner buiten het scherm?
Ik neem aan dat het OS gewoon zelf een overlay toont die tijdelijk de vingerafdruk op zich neemt en dat dit voor de app transparant is. In sommige gevallen zal het schermpje van de app icm de overlay er in het ergste geval er een beetje raar uitzien.
Ik snap je punt en daar reageerde ik ook deels op. Het kan zijn dat de leverancier van de telefoon in de api call van deze functie diirect meegeeft dat het icoon getoond moet worden, uds onafhankelijk van de app bouwer. Hieronder worden dan wee terecht problemen getoond die mogelijk andere scherm items blokkeerd. Het zou ook kunnen dat app bouwers in hun update een functie toevoegen die aan de telefoon vraagt wat voor een FPR er in de telefoon zit en daarop de GUI aanpast. De eerste manier zorgt ervoor dat het direct werkt met alle nieuwe toestellen, maar kent wellicht z'n beperkingen, de 2e optie vraagt van app bouwers om een aanpassing te maken.

Geen idee hoe dit geÔmplementeerd is/ gaat worden.
Neem een bank-app. Ik verwacht dat wanneer een app luistert naar de fpr tijdelijk de onderkant van de app omhoog wordt geduwd zodat onder de app een zwarte balk met een fpr icoon verschijnt. Zo blijft de optie beschikbaar om je code in te vullen i.p.v. de fpr te gebruiken. (Zo zou ik het implementeren)
In de App Store komt er sowieso een overlay voor verificatie vanuit onderkant naar boven op het moment van een download / aanschaf.
De aanschaf kan je dan verfieren met de FPR.
De huidige icoon zit reeds op een mooie plek, vergelijkbaar met wat in de afbeelinding te zien is van dit artikel.

Zie screenshot iOS 11.x: klik en klik

[Reactie gewijzigd door uname -r op 11 januari 2018 17:07]

Moet het scherm uit (of in ieder geval zwart) zijn op de plek van de scanner, dan?
Nee, juist fel verlicht om de optische scan mogelijk te maken.
Fel verlicht zou niet nodig zijn aangezien het met infrarood werkt. Ik neem voor het gemak aan dat een OLED niet in dit deel van het kleurenspectrum opereert. :)
"Leg je je vinger vervolgens op die plek, dan wordt dat gebied feller om de vinger goed te verlichten en vindt de authenticatie plaats."

Ik ben puur op de info uit het artikel af gegaan. als het met infrarood is het idd niet nodig om ook zichtbaar licht te geven. Al is het ook weer een signiaal voor de gebruiker dat het toestel ziet dat ie iets kan gaan scannen.
Je kan het inderdaad op twee manieren opvatten. Ik denk dat wat je zegt over het signaal voor de gebruiker, dat dit de meest logische verklaring is. :)
Ah, ja het idee van de 'zwarte balk' kon ik alleen even niet volgen.
Op de afbeelding boven is te zien dat het onder de vinger wit is. Ik neem aan, hoe meer licht hoe beter.
Inderdaad een aardige optie, maar het is even afwachten hoe en wat het uiteindelijk specifiek gaat gebeuren :D
Ja, ik heb als UI designer bij diverse banken geweest. Maar zoiets zou ook mijn idee zijn. Ik zou het pincode toetsenbord dan verbergen, die kun je via een andere knop tevoorschijn halen als je die zou willen, en de afdruk op die manier weergeven.
Ik zou verwachten dat het OS dan een soort overlay zou tonen onderaan het scherm als er sprake is van deze techniek in de telefoon, en de app niet aangeeft dat ze het icoontje zelf al integreren in de UI of zoiets. Dat zou werken met alle software, met hardware met scanners op een andere plek ťn software die wel aangepast wordt om dit mooi te integreren.
Misschien veranderd het wel in het OS. Als een applicatie vraagt om de vingerafdruk, word een stuk van het scherm op nonactief gezet en word er iets van een overlay op gezet met, hier vingerafdruk.
Mogelijk even een stukje code toevoegen om het scherm (beeld) uit de weg te bewegen, er zijn al genoeg stukjes software die dergelijke dingen kunnen geloof ik. Net zoiets als dat je op een heel aantal telefoons kan kiezen of je wel of geen navigatie buttons wilt zien de hele tijd of dat je bij de Moto telefoons in kun stellen dat je met een veeg je scherm naar 1 onderhoek kunt verkleinen zodat je met 1 hand bij de andere bovenhoek kunt
Zal inderdaad wel zo werken maar dan moet je als app-bouwer voorzien dat er op die locatie niets speciaals is. Je bank app vraagt bijvoorbeeld om je vingerafdruk om te bevestigen maar op die plaats op het scherm staat ook de knop "Annuleren". Je bevestigt maar tegelijkertijd annuleer je.

Of ze moet op dat moment de touch input uitzetten voor dat stuk van het scherm maar ook daar moet men dan rekening mee houden bij het maken van een app
kan de fabrikant van de telefoon niet gewoon een soort popup tonen bij het aanroepen van authenticatie via vingerafdruk?
Ik denk niet dat dit een probleem is. Als ik bvb naar IOS kijk, dan krijg ik op mijn iPad ook een popup schermpje van TouchID bovenop de applicatie. Of het nu een popup is die zegt dat je je vinger moet zetten, of een icoontje waar je dan je vinger moet op leggen, maakt geen verschil.
In Android krijg je vaak al een soort modal, waardoor de app even niet bruikbaar is. Dit moet in de API op te lossen zijn zonder dat veel apps er last van krijgen.
Dan zie je het gewoon door het scherm heen oplichten.
Er zal een standaard moeten komen waar apps zich aan moeten houden (die gebruik willen/zullen maken van vingerscan), en ieder app zal deze standaard toepassen. Zo los je deze potentiele probleem op. ;)
De vingerafdruk scanner gaat alleen aan bij vergrendelde scherm en als je je telefoon oppakt. Of dat je moet inloggen voor een (bank) app.

Bron: MrMobile

[Reactie gewijzigd door Dutchredgaming op 11 januari 2018 15:56]

Dat is ook hetgeen ik dacht. Er werd alleen nog gevraagd hoe het icoon overlay wordt aangeroepen en hoe de interface daar mee omgaat. Ligt dit bij de OS bakker of de app bouwer?
Ja, maar zoals al genoemd alleen bij OLED (en varianten). Dit komt omdat OLED pixels heeft die zelf licht uitstralen. Een normaal LCD (of IPS etc.) maakt gebruik van vloeibare kristallen die verdraaien waardoor licht wordt tegengehouden of doorgelaten, als een soort van lamellen. Bij LCD moet het licht dus van de achterkant of achtergrond komen, de backlight. Omdat dit een egale laag is die het licht verdeelt, is het lastig om hier de sensor in te plaatsen.
Het staat al in de tekst, het gaat niet alleen om het uitstralen van licht, wat een LCD backlight ook doet, maar om de dikte van de scherm lagen zelf.
Oled is ook gewoon een vooruitgang op lcd.

Wil alleen nog maar oled persoonlijk.
Uiteraard, anders zouden ze dit natuurlijk nooit doen.
Ik verwacht van wel, voegt anders niet veel meerwaarde toe denk ik.
Ja hoor. Het gaat door het touch heen.
Ja, anders had je er net zo goed een gewone reader kunnen plaatsen als je nu een plek hebt waar geen beeld is. Staat ook in het artikel (als je dat gelezen hebt of het filmpje hebt gekeken).

[Reactie gewijzigd door jongetje op 11 januari 2018 15:08]

Ja dit zou gewoon moeten werken. De scanner wordt achter het schem geplaatst. De touch overlay blijft dus gewoon actief op die plekken aangezien deze bovenop het scherm aanwezig is.
Ik neem aan van wel, anders zou het een nutteloze uitvinding zijn.
Ja, het normale gebruik wordt geregistreerd door de touch-laag die onder het glas zit. De sensor maakt zoals gezegd een foto door de lagen heen.
De sensor is direct geintegreerd in het scherm en kijkt tussen de pixels van de display door, tijdens het gebruik merk je er niks van, als het scherm uit is is de sensor onder bepaalde hoeken goed zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door Raphire op 11 januari 2018 20:03]

FGHCVB en een klein deeltje van de spatiebalk kunnen dan niet meer gebruikt worden. Dat gaat natuurlijk niemand kopen :P

edit: ligt natuurlijk aan je toetsenbord grootte maar je snapt m'n punt

[Reactie gewijzigd door Iva Wonderbush op 11 januari 2018 15:09]

Ja.

Maar als fingeridAPP crashed... heb je wel een ander probleem..
Nadeel van deze positionering is dat de indicator op het scherm met always-on actief is. Dat kan inbranden van de OLED veroorzaken. Na verloop van tijd zie je dan een verkleuring op de plek waar de indicator altijd staat. Dat is wel enigszins te ondervangen door het logo telkens een paar pixels te verplaatsen maar uiteindelijk zal het wel zichtbaar zijn.
Ik begrijp het vingerafdruk icoontje niet. Waarom niet gewoon een cirkel die dan evt wat groter en kleiner kan worden om inbranden te voorkomen? Scheelt ook weer een beetje energie.
Inbranden is GEEN issue want dat logo is er niet alijd.
Alleen als je hem oppakt, aanzet middels knop of de prox sensor bepaalde waardes meet.
Het inbranden zal alleen gebeuren als het dag en nacht zou branden en dat is niet zo. Ik hoop nu dan ook dat Google net zoals Apple met de iphone X gewoon net zo gaat werken als BlackBerry 10. Een swipe up zorgt er gewoon voor dat je toestel ontgrendeld en eb je het beveiligd dan zou je een rondje kunnen laten zien waar je duim op moet. We kunnen dan alles met swipe en gesture doen en dat zou het werken op en smartphone geweldig maken.

Google met die stap ook nemen en desnoods werken ze samen met BlackBerry op die hele bbos10 te copieren qua bediening.

Trouwens bij BlackBerry OS 10 was het scherm ook altijd stand-bye doordat je met swipe up het toestel wakker maakte .

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 11 januari 2018 22:24]

Al jaren Samsungs met Oled schermen en nog nooit ook maar iets van inbranden gezien of wat er op lijkt.
Inbranden is een issue met Oledschermen, alleen dan moet het toestel wel erg lang hetzelfde scherm tonen. Een tijd terug (volgens mij bij de release van de S6 of de S7) hadden de demo modellen bij de Mediamarkt last van inbrandingsverschijnselen. Deze toestellen stonden dan ook gedurende de dag altijd aan op hetzelfde demo scherm. Toen ik hem oppakte om even te bekijken zag ik toch duidelijk inbranding van dit demo scherm tijdens gebruik.

Zo'n demo toestel is dan ook een voorbeeld die de gemiddelde gebruiker niet tegen zal komen, maar toch blijft het een mogelijk scenario.
Mijn OnePlus X, waarvan Samsung de schermfabrikant is, heeft duidelijk last van inbranding. De bovenste rij iconen zijn bijna altijd in beeld. Meestal in het wit, heel soms in het grijs als een app wit beeld heeft.
Als ik nu Netflix kijk, of een game speel waarbij die rand zwart is, dan zie ik steeds duidelijker ghosts van de accu indicator, klok, en andere iconen.
En ik heb in al die jaren op mijn Oled toestellen van samsung (S3,S5,S7 edge, Note8) nog nooit iets gezien wat er ook maar op lijkt.
Mij lijkt dat ze het scherm niet altijd aan laten, maar alleen als de proximity sensor detecteert dat de telefoon niet in een zak zit, anders kost het nogal wat stroom (ook bij OLED) en is dan minder gevoelig voor inbranden. Bij Windows Phone had je ook zo'n stand, het glance screen. Dat was een minuut (instelbaar) actief nadat je de telefoon uit je zak haalde. Perfecte oplossing voor deze (vingerscanner in scherm) toepassing.
Mijn moto heeft dat ook. Detecteert de beweging van het naar het scherm willen kijken en laat korte tijd een gedimde lockscreen met klok en berichten zien. Dit kan ook het punt zijn dat de scanner even inschakelt. Icm een proximity sensor zou dit best goed kunnen werken.
gelukkig is dat geen blijvend probleem normaal gesproken, maar als het maar 1 pixel heen en weer verplaatst wordt zie je daar op een hoog resolutie scherm niks van.
Dan ga je er wel van uit dat er drie of meer witte pixels naast + boven elkaar zitten, anders moet je het beeld nameljik al met drie (of meer) pixels verschuiven om te voorkomen dat steeds eenzelfde pixel wit oplicht.
Ik heb al drie telefoons met OLED schermpjes gehad waarbij binnen een jaar toch heel mooi te zien was waar veel getoond buttons e.d. stonden als je een witte achtergrond had. Dat is nooit meer goedgekomen en zal ook nooit meer goedkomen door degradatie van het materiaal.
Bij mijn Windows Phone heb je ook een always on functie, mijn scherm staat gewoon de hele dag op always on als hij op mijn bureau standaard staat. Als je van heel dichtbij kijkt zie je dat steeds verschillende pixels worden geactiveerd. Ik denk dat het ongeveer zo werkt dat bij always on 4 pixels in een 2x2 matrix worden gebruikt waar normaal 1 pixel voor wordt gebruikt. De ene keer staat de pixel linksboven aan in de 2x2 matrix, dan rechtsboven enz.

Dit heeft als consequentie dat je helderheid 4x minder is en je scherm iets minder scherp maar in de praktijk merk je daar helemaal niets van. Bovendien wil je ook niet dat je always on scherm de normale helderheid zou hebben van wanneer je je telefoon in gebruik hebt, een beetje minder helder is fijner om te zien dat het scherm niet actief is en het stroomverbruik niet te hoog op te laten lopen.

Ik gebruik deze functie al jaren en heb nog nooit iets van inbranden waargenomen. Ik moet wel toegeven m'n huidige telefoon een LCD heeft, maar mijn vorige Windows Phone met always on had een OLED scherm (Lumia 820) en daar heb ik ook nooit iets van inbranden waargenomen. Ik denk dus dat het niet zo'n groot issue is als veel mensen denken.

[Reactie gewijzigd door matroosoft op 11 januari 2018 15:53]

Heel vet! Ik vraag mij direct af of Apple dit zou gaan gebruiken. Het is niet helemaal hun modus operandi om een feature te verwijderen en vervolgens terug te laten komen. Misschien dat dit futuristisch genoeg is om het wťl te doen. Ik hoop het. Want de iPhone X sla ik over omdat ik de vingerafdrukscanner mis.

Deze technologie doet me ook denken dat je het veel breder kan toepassen. Als licht door een scherm heen kan vallen en daarachter opgevangen kan worden, dan kan je er dus ook foto's/video mee maken. Het gehele scherm als een grote "lens" zogezegd. Dan zou de enige niet-scherm feature aan de voorkant nog bestaan uit enkel de telefoon speaker voor je oor. En ik vermoed dat zoiets ook nog wel weg te werken valt achter het scherm (met een kleine sleuf bovenin om het geluid door te laten).

De toekomst ziet er leuk uit :D
Apple kan dit niet gebruiken omdat de techniek die ze gebruiken om force touch te laten werken extra dikte toevoegt aan het OLED paneel.
Maar dit is geen force touch.
Dat is nu net het punt. Dit is (waarschijnlijk) niet mogelijk bij Apple omdat ze force touch hebben
Tja, ook al zou het niet te combineren zijn, dan kan Apple het nog steeds gebruiken, door force touch te laten vervallen...

Ik denk echter dat de combinatie wel mogelijk is. Ter plekke van de vingersensor zouden een of meer van de capacitieve sensors voor 3D touch niet direct onder het scherm, maar onder de vingersensor moeten worden geplaatst.
De Ipads hebben ook GEEN forcetouch en zijn prima te gebruiken zonder.
Sterker nog lang niet iedereen gebruikt het op de iphone.

Ergo, het laten vervallen ervan is een optie. De laatste jaren is apple sowieso wel van het laten vervallen van zaken.
Force touch was een van de enige redenen waarom ik een iPhone boven een Android toestel ooit verkoos (Inmiddels toch maar weer android though!).

Zeker als je een app hebt die dit heel goed heeft geÔntrigeerd werkt het prachtig, TweetBot is hier het beste voorbeeld van.

Mijn oma gebruikt het echter inderdaad niet, maar om eerlijk te zijn maakt die het ook niet uit of er wel of niet een vingerprint sensor achter het scherm zit

[Reactie gewijzigd door smiba op 11 januari 2018 21:11]

Lang niet iedereen gebruikt het en dat komt omdat het niet altijd even intuitief is en de software (app) het niet altijd benut.
Als het onmisbaar was had de Ipad het ook wel.
De iPad heeft het niet omdat het volgens mij erg moeilijk is om het voor een groot panel te produceren met de zelfde accurate, kan ik me herinneren uit een nieuwsbericht.

[Reactie gewijzigd door smiba op 12 januari 2018 16:57]

Waar het om gaat is dat je op de ipad er niemand over hoort, en vaak zijn dat ook direct Iphone gebruikers.
Kortom, als het Forcetouch echt een verschil maakte voor de meesten dan hoorde je daar wel meer over en kwam je dat ook tegen als een nadeel in Ipad reviews. Ik heb in al die reviews nergens gezien.
Maar als de force touch laag doorzichtig genoeg is zou het wel kunnen werken.
Wat te denken van de ipads, die hebben sowieso geen FT.
Volgens mij had xiaomi een “speaker” achter het scherm gekregen in de Mi Mix.
dat met de speaker heeft de mi mix al, die heeft helemaal geen sleuf voor de speaker, maar werkt met een piezo elementje achter het scherm
Volgens mij heeft Apple er een patent op, alleen via een andere manier dan hier getoond
https://appleinsider.com/...ith-under-screen-touch-id
Ik hou mijn vinger er altijd horitzontaal op, en nooit recht er op zoals de meeste 40-50 plussers (zoals ook op de video wordt gedemonstreerd) :+. Werkt het dan ook op die manier?

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 11 januari 2018 16:13]

Huidige fingerprint scanners werken ook onder verschillende hoeken dus het zou horizontaal moeten kunnen.

Een duim inscannen werkt overigens handiger dan de wijsvinger van de talloze demo's bij one hand use :)
Ik denk dat het het de 60+ manier, horizontaal met een vermoeide vinger rustend op het scherm, ook wel werkt ;)
Werkt dit met natte vingers? Dacht dat de ontwikkeling juist ging naar sonische validatie (3d sonar echo) om dit probleem te tackelen?

edit: bron

[Reactie gewijzigd door Simkin op 11 januari 2018 15:17]

In tegenstelling tot normale vingerafdrukscanners werkt deze scanner ook met natte vingers. Dit komt inderdaad omdat de scanner optisch in plaats van capacitief werkt.
Maar als je vinger nat is, door druppels, krijg je dan niet juist vertekeningen van de vingerafdruk door het lenseffect wat gecreŽerd wordt door de waterdruppel?

Zoiets https://media.mnn.com/ass...drops-6.jpg.838x0_q80.jpg
Ik durf niet te zeggen waarom het beter werkt. Het lijkt me wel dat wanneer je je vinger op je scherm drukt de druppels "plat" worden gedrukt en zo als een glad doorzichtig oppervlak fungeert.
Dat lenseffect krijg je dan alsnog. Je drukt de druppel dan welliswaar plat maar het water gaat altijd nog tussen de groeven van jouw vingerafruk zitten. Dat zal ook wel iets doen met de breking van het licht, in welke mate dit is moeten we nog even afwachten. :)
Mooi werk heb je toch.... Het is wel jammer voor de iPhone X, wel goed voor de toekomstige toestellen.
ik vraag me af of apple deze had willen gebruiken .Aanzienlijk trager dan FaceID. Al als je kijkt naar hoe apple origineel niet dit jaar de X uit wilde brengen is het ook zeker mogelijk dat ze niet dachten dat begin 2018 van synaptics een probleem zou voorstellen voor het toestel.
FaceID is ook niet altijd supersnel. Enne dit is een prototype.
1 jaar verder en het kan 4x zo snel zijn.

Weleens generatie 1 van touch ID vergeleken met de 2 generatie ? Merk je echt wel, en dat kan hier net zo gaan.
Ik dacht altijd dat "vingerafdrukscanner achter het scherm", letterlijk zou worden dat waar je ook je vinger plaatst, jouw vinger herkend wordt. Een beetje jammer dat het een specifieke plaats is.

Zou het overal op het scherm herkennen, dan kan de interface van authenticatie verwijderd worden. Is er een betaalknop? Gewoon de knop op de plek laten zien waar hij altijd staat, hij weet immers dat jij het bent wie op de knop drukt, in plaats van dat je op een specifieke plek moet drukken.

Volgens mij is dat de richting die Apple nu ook wil opgaan met hun FaceID, je bent "altijd herkend". Maar dat weet ik niet zeker. (Heb geen iPhone X).

[Reactie gewijzigd door ZpAz op 11 januari 2018 17:10]

Die altijd herkend van Apple valt dan toch behoorlijk tegen aangezien je dus wel de iPhone X voor je gezicht moet houden. Ik lees hierboven ook al van mensen die de X hebben en het al bij al toch niet zo handig vinden dat ze telkens de telefoon moeten opnemen.
Klopt deels! Wat ZpAz bedoelt, en wat in mijn mening echt een voordeel is aan de X, is bijv: Je bent aan het browsen en komt op een website waar je je wachtwoord in moet vullen (met keychain). Vroeger moest je dan je vinger op de vingerafdruk scanner leggen, nu herkent face ID je meteen omdat je toch al naar je telefoon aan het kijken was. Dat scheelt natuurlijk maar 1 kleine handeling maar maakt het geheel wel "smooth".
Grootste nadeel aan face ID vind ik dat als ik met mijn hoofd nog half in mn kussen lig, hij me niet herkend en ik dus de telefoon moet unlocken met de code. :9

Combinatie van face ID + Vingerafdruk achter het scherm lijkt me perfect, maar duur. Vingerafdruk herkenning overal achter het scherm lijkt me ook een goede oplossing, maar niet echt haalbaar...
Ik denk dat wat zo'n extra component kost in geld niet de beperkende factor zal zijn, daar is de marge van de toptoestellen van fabrikanten hoog genoeg voor. Het zal naar mijn idee eerder duur zijn in dat het plaatsen van meerdere methoden om in te loggen duur is in dat het extra ruimte in beslag neemt. Zeker als je kijkt naar de iPhone X is alles gedaan om de componenten zo min mogelijk ruimte in beslag te laten nemen.
Maar werkt dit ook wanneer het scherm uitstaat, of is er hiervoor een 'always on display' vereist?
Weet niet waarom je een +1 krijgt maar het antwoord staat gewoon in het artikel
Als het toestel in standby staat is op die plek een afbeelding van een vingerafdruk te zien, om gebruikers aan te geven waar ze moeten zijn voor ontgrendeling. Omdat de telefoon een oledscherm heeft, kost zo’n always-on-functie relatief weinig stroom
Mmmh...lees dat het alleen op OLED schermen kan en die zijn, volgens mij, gevoelig voor inbranden. Gaat dat dan wel goed als je continue zo'n vingerafdruk op je scherm hebt als deze is vergrendeld? Of zou je eerst het scherm moeten activeren voor de vingerafdruk te zien is (en je kan ontgrendelen)?

[Reactie gewijzigd door Dude_Oner op 11 januari 2018 16:03]

Ik lees nergens dat het enkel op een OLED scherm kan. In dit geval is het een OLED scherm waardoor het constant tonen weinig energie vraagt. Maar nergens lees ik dat het niet kan op andere schermen (hoewel daar het energie verbruik een stuk hoger zal zijn)

Weet eigenlijk niet wat voor schermen Microsoft gebruikte in hun telefoons met Glance. Verbruikte eigenlijk ook niets en waren volgens mij geen OLED schermen
Dat het alleen op OLED kan (of moet ik zeggen onder, of in :) staat in de 5de alinea, onder de foto met de hand en de vraagteken chip: 'Vervolgens legt de sensor de weerkaatsing vast, waarbij het licht dus eerst het scherm zelf moet penetreren. Om die reden werkt de sensor alleen met oledschermen; lcd’s hebben te veel lagen en elektronica tussen de pixels om genoeg licht door te laten naar de sensor.'
Om inbranding tegen te gaan, verspringt het af en toe een paar pixels.
OLED’s zijn al een tijdje niet meer zo gevoelig voor inbranden als in het begin. Komt niet meer voor in de praktijk.
Asking the real questions here!
Persoonlijk heb ik mijn scanner het liefst op de achterkant,omdat dat nu eenmaal natuurlijker is als je je telefoon toch al in de hand hebt. Maar, er zullen vast mensen zijn die dit kunnen waarderen.
Zoals mensen die niet altijd hun telefoon willen oppakken maar bijvoorbeeld op tafel willen gebruiken of in de autohouder.
Ik heb persoonlijk mijn vingers helemaal om de telefoon heen gekruld (maar ja, dan ook niet zo grote telefoon, want broekzak.). Mijn duim is dan eigenlijk de enige vinger die daadwerkelijk met het vingerafdrukvlak de telfoon raakt. Dus ik vind de gebruikelijke plek, onderaan de voorkant, toch wel het prettigst.
Zonder always-on ingeschakeld zal het denk ik nog wel werken, maar dan weet je niet waar je je vinger moet plaatsen. Plus, ik verwacht dat hij de input van de digitizer (touchscreen) gebruikt om aan te voelen wanneer jij je vinger op het scherm plaatst, dat is voor de telefoon de trigger om je vinger op te lichten en de scanner te activeren.
Het icoontje voor waar je je vinger moet plaatsen gaat pas aan wanneer de telefoon detecteerd dat je hem oppakt zoals ik heb begrepen
...en toen brak je scherm...
Dan heb je altijd nog pincode of patroon...
Ja, maar scherm vervangen zal op deze manier veel duurder zijn...
Verwacht de sensor voorlopig niet in goedkope telefoons, want hoewel Synaptics geen prijzen wil noemen zegt het wel dat de sensor op dit moment nog flink duurder is dan een capacitief model...
O.a. de auteur...

[Reactie gewijzigd door FrankAlexander op 11 januari 2018 15:33]

Dat gaat over de fingerprint scanner, niet over het scherm.
Met steeds verder gaande integratie en miniaturisering zal dat toch het geval zijn. Wat zuiniger op je spullen zijn blijft de beste en goedkoopste oplossing. ;)
Mogelijk kan je hem zelf weer aan een nieuw scherm lamineren, is nog even afwachten.
- bleh -

[Reactie gewijzigd door jhaan1979 op 12 januari 2018 22:05]

dan maakt het niks uit, want of je ontgrendeld met je pincode of patroon, of je kan er sowieso al niks meer mee als touch niet meer werkt.
Gaat mij meer om dat het vervangen van het scherm nog duurder wordt.
Je hebt dan niet goed opgelet, want de scanner zit ONDER het scherm en maakt dus geen deel uit van het scherm.
Er staat in het artikel toch duidelijk vermeld dat de sensor aan het paneel gelamineerd zit.
Dat kun je niet zo zeggen. Veel schermen zijn dicht aan de achterkant en hebben een metalen behuizing, dus daar zou een gat in moeten zitten om de sensor doorheen te laten kijken. In de praktijk zal deze sensor waarschijnlijk onderdeel worden van het scherm zodat er geen objecten (stof, vocht) tussen het scherm en de sensor kunnen komen.
Inscreen fingerprint scanner is toch wel top. Ik vindt het lastig om iedere keer de smartphone te moeten oppakken om 'm te unlocken met Face Unlock.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone XS Red Dead Redemption 2 LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6T FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True