Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Bethesda duikt in virtual reality

Skyrim, Fallout en Doom

Fallout 4 VR

Met de opkomst en het steeds meer ingeburgerd raken van virtual reality zijn er ook steeds meer uitgevers die hun games geschikt maken voor een of enkele vr-brillen. Momenteel lijkt de Amerikaanse uitgever Bethesda Softworks voorop te lopen. Het bedrijf bracht een aantal van zijn beste games van de laatste jaren onlangs al naar de Nintendo Switch, en diezelfde games zijn nu ook in vr speelbaar. Op die manier kunnen gamers dus nu 'in' de post-apocalyptische spelwereld van Fallout 4 rondlopen en het avontuur nog intenser beleven dan voorheen het geval was.

Titel Fallout 4 VR Vr-platform HTC Vive
Ontwikkelaar Bethesda Game Studios Verwacht Beschikbaar

Overstappen van normaal gamen naar vr brengt natuurlijk de nodige uitdagingen met zich mee, dat geldt voor elke game. Voor lange role-playing games komt daar nog een uitdaging bij. Voor een game als Fallout 4, maar ook voor Skyrim, geldt dat je al snel meer dan honderd uur nodig hebt om de game afdoende door te spelen of uit te spelen. Dat is op een normale manier al lastig, maar vr-gaming is fysiek zwaarder dan normaal gamen. Je hebt continu een scherm vlak voor je ogen, wat een zwaardere belasting oplevert. Dat betekende in ons geval dat we meestal niet langer dan ongeveer anderhalf uur achter elkaar konden spelen, waarna we er wel weer even klaar mee waren. Daarbij maakte de bril - HTC Vive met Fallout 4 en PSVR met Skyrim - niet echt uit. Het is dus goed om je ervan bewust te zijn dat een Bethesda-rpg in vr uitspelen waarschijnlijk een project van meerdere weken of maanden zal worden.

Dat gezegd hebbende: vr biedt zeker meerwaarde. De apocalyps aan den lijve ondervinden in Fallout 4 maakt indruk. Neem wel even de moeite om alles goed af te stellen, zodat je scherp beeld hebt en je hoofd zich op de juiste hoogte bevindt in de spelwereld. Dat maakt het een stuk makkelijker om de game te waarderen. Is dat gebeurd, dan houdt niets je meer tegen om de wijde, post-apocalyptische wereld in te duiken. Je wordt dan al snel geconfronteerd met de besturing, en ja, dat is even wennen. Fallout 4 VR biedt spelers de optie om te 'warpen' of om de kijkrichting leidend te laten zijn voor het bepalen waar je heen wil lopen. Wat het best werkt, is per persoon verschillend. Het warpen laat je met een marker je volgende positie kiezen. Zo spring je dus steeds een of een paar meter vooruit. De 'free movement' levert soepelere bewegingen op, maar is wat heftiger voor je zintuigen. Anders gezegd: ben je gevoelig voor motion sickness, dan is het warpen voor jou een betere oplossing.

Ongeacht welke manier van sturen je kiest, is het daarna sowieso wel even wennen. We speelden de game met de HTC Vive en het duurde even voor we alle knoppen op de Vive-controllers snel konden vinden. Tegelijkertijd zijn sommige dingen juist weer makkelijker dan wanneer je de game op de normale manier zou spelen. Mikken met een wapen werkt op de vr-manier veel intuďtiever en gaat veel sneller. Heb je dat gevoel eenmaal te pakken, dan wordt Fallout 4 VR al snel een stuk makkelijker dan zijn 'normale' evenknie. Daar staat tegenover dat het doorwerken van menu's, bijvoorbeeld om wapens en armor te selecteren of je quests bij te houden, weer wat meer moeite kost. Je activeert je Pip-Boy nu door je linkerarm te draaien zodat je het scherm kunt zien. Het klinkt misschien raar, maar dit wordt na een tijdje best pittig. De controller is niet zwaar, maar het gewicht ga je na verloop van tijd toch voelen. Dit is overigens wel aan te passen naar een modus waarin de Pip-Boy weer gewoon als menu voor je neus verschijnt, maar dat doet weer afbreuk aan de immersie. En dan zijn er nog de trackpads van de Vive-controllers, die niet ideaal zijn voor het besturen van de menu's. Veel te vaak bladerden we naar pagina's waar we niet naartoe wilden. Het navigeren van menu's in Fallout 4 VR is hierdoor behoorlijk irritant, en dat zet het spelplezier al snel onder druk.

Fallout 4 VR.

Over de inhoud van de game kunnen we verder vrij kort zijn: Fallout 4 VR is dezelfde game die al eerder is uitgekomen. Dat is vooral een pluspunt. Fallout 4 was niet zonder tekortkomingen, maar blijft over de hele linie vooral een goede game, vol met interessante locaties en monsters die extra leuk zijn om van zo dichtbij in je op te kunnen nemen. Daardoor heeft het zeker een bepaalde meerwaarde om Fallout 4 eens in virtual reality uit te proberen. Maar, zoals we al aangaven: de hele game op deze manier spelen? Toch wel erg uitdagend. Wat dat betreft is het heel jammer dat savegames tussen de normale versie van Fallout 4 en deze vr-versie niet uitwisselbaar zijn. Af en toe vr spelen en af en toe normaal lijkt ons een veel fijnere combinatie.

Zonder die combinatie-optie betwijfelen we of Fallout 4 VR echt veel mensen zal aanspreken. De game is behoorlijk zwaar voor je pc en vr is in het algemeen moeilijker lang vol te houden dan normaal gamen, wat niet handig is bij zo'n uitgebreide, lange game. Zelf in de spelwereld staan en schieten door echt met je armen te richten is hartstikke tof, laat daar geen twijfel over bestaan. Wanneer de nieuwigheid daar echter vanaf is, gaan de tekortkomingen, zoals de moeizaam bestuurbare menu's, een steeds groter woordje meespreken. Dat leidt ertoe dat we Fallout 4 VR niet zouden aanraden als vr-game.

Reacties (193)

Wijzig sortering
Na 15 jaar volgen mijn allereerste post op tweakers, en dat allemaal omdat ik vind dat de huidige generatie VR echt wel de moeite is ;) .
Alhoewel dat er een paar terechte nadelen van VR en de bethesda games worden aangehaald, vind ik dat de pluspunten toch ook wel in de verf mogen gezet worden. Het grote voordeel van VR is eigenlijk ook ineens het grote nadeel. Je kan bv de sfeer in skyrim VR heel moeilijk omschrijven, het zicht op de uitgebreide hemel met de gigantische planeten die 's nachts voorbijtrekken deden mijn mond de eerste keer echt wel openvallen. De grote demons in doom VFR (volgens mij het beste met de aim controller te spelen). De creepy sfeer in here they lie (briljant spel trouwens). De echte angstgevoelens in Resident evil 7.
Ik kan eerlijk zeggen dat VR mijn interesse in gaming terug heeft aangewakkerd, momenteel speel ik zelf geen 2D games meer en ik neem de 'slechte graphics' er met plezier bij.
Ik zou zeggen, probeer eerst en geef dan commentaar :+ !
Ik ben ook positief tevreden met Oculus Rift en het wordt steeds makkelijker zelf content te ontwikkelen dat zelfs draait in de browser (die rechtstreeks aansluit op je VR bril, zoek maar eens op WebVR.

De spellen die gratis bij de Oculus Rift zitten (Dead & Buried, Robo Recall + MODS, Echo Arena) zijn echt heel leuk. De eerste keer dat ik een horde speelde in Dead & Buried liep ik echt te stuiteren.

De graphics zijn inderdaad niet mooi, maar het voegt echt wat toe en een uur spelen doe ik zo.

Maar ook gewoon spelen met Google Earth, Medium, etc is prima.

Leuker en duurzamer dan ik had verwacht. En gefeliciteerd met je eerste post :-) Hopelijk volgen er meer.
Laat de t.net redactie maar eens Robo Recall reviewen..Het is inmiddels een oude game maar staat echt op grote hoogte.
Eens, die game start ik nog regelmatig op, zo ontzettend lekker knallen. En de muziek mag er ook wezen! Wat mij betreft nog steeds de beste Shooter met de beste movement. Maar heb in de sale net Arizona Sunshine en Arktika 1 aangeschaft, hopelijk zijn die net zo leuk
Knalt inderdaad lekker, maar melee vind ik eigenlijk nog bijzonderder. Teleport achter een robot, smijt hem tegen twee andere waarbij ze allemaal op een hoopje over de grond rollen, teleport door en grijp zo'n spin, smijt die in dat vorige hoopje waarbij de hele boel explodeert, geweldig! :o
Knalt inderdaad lekker, maar melee vind ik eigenlijk nog bijzonderder.
Zie ook Gorn als je van melee houdt. :)
Ik vind de manier hoe je in veel VR games voortbeweegt echt verschrikkelijk.. de teleport.. die haalt wat mij betreft de immersie die VR brengt compleet naar beneden

Had al wat filmpjes gezien van Skyrim VR en was zwaar teleurgesteld, maar ik lees hier gelukkig dat je ook gewoon normaal kan bewegen.
Ik snap dat ook niet helemaal. Terwijl de oplossing toch niet zo ingewikkeld is lijkt me.
Op de console kan men perfect uit de voeten met een controller. Gebruik gewoon deze controller. En laat het beeld via VR lopen.

Is men VR even zat, bril even af en verder spelen zoals voorheen. En wil je weer dat fantastische 360 graden zicht, bril weer op. Persoonlijk zie ik mijzelf echt niet uren lang gaan staan om een spel te spelen. Dat doe ik nou eenmaal het liefste onderuit op de bank. En dat kan met VR bril op net zo goed.

Misschien een enkele mini game waarbij je andere handelingen moet verrichten, bijv als je een slot van een deur moet kraken ofzo. Maar verder ouderwets bankhangen met de optie om vrij rond te kunnen kijken. Dat lijkt mij fantastisch.
Eén van de grootste redenen dat men dit zo doet is volgens mij om de wagenziekte tegen te gaan. Heel veel mensen worden kotsmisselijk als hun ingame karakter naar voren loopt terwijl ze zelf stilstaan. Daarvoor hebben ze de teleport methode bedacht, dan heb je daar geen last van.

Een game als Lone Echo (en Echo Arena) lost het heel mooi op door in een omgeving te zitten zonder zwaartekracht. Je karakter zweeft rond en dat voelt heel natuurlijk ineens.

Verder kan ik een draaistoel enorm aanraden :P Ik heb zo'n luie draaifauteuil staan. Heerlijk relaxed om je heen kijken door rond te draaien. Controller in de handen en gaan :)
Ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat conventioneel bewegen met een controller heel gelimiteerd is in VR. Je bent namelijk in no time kotsmisselijk. Dat terwijl ik een spel als robo recall uren achter elkaar kan spelen. Zo lang dat je benen ervan moe worden :P
Heb nergens last van die misselijkheid.. zelfs bij RIGS niet. Het zou juist optioneel moeten zijn. Kies zelf maar wat je wil.
Dan behoor je tot de gelukkige minderheid die daar geen last van heeft.
Gek genoeg kan ik, sinds ik een rijbewijs heb, steeds minder goed tegen “meerijden”. Word echt super draaierig als ik passagier ben. Vroeger nooit problemen mee gehad, pas de afgelopen 17 jaar dat ik zelf rij wel.
Daarom is het dus optioneel in veel spellen; niet iedereen heeft er evenveel last van.
Ja in veel games vind ik het ook fijner om normaal (met de analoge stick) te bewegen, maar in robo recall is het teleporten echt in de gameplay verweven en past het wel goed vind ik.
Wij hebben hier al zeker 100+ uur in Robo Recall zitten. Beste spelervaring ooit.
Maar ik wist helemaal niet dat er specifieke mods waren...Welke mods van Robo Recall raad je aan?
Er is er 1 dat je gewoon rond kan lopen dus zonder teleport. Die is alleen niet meer te downloaden
Deze werkt nog wel
https://roborecall.org/roborecall-locomotion-mod-tonsta321/

Je moet wel eerst unreal engine installeren
https://www.unrealengine.com/download

Hier zijn er nog wat te vinden.
https://roborecall.org/category/roborecall-mods/
Ik heb zelf een week de Oculus gehad, en ik ben het met je eens dat vooral de eerste keer bij veel spellen je een echt wou effect hebt. Maar wat ik juist veel terug zag bij bijna alle spellen is dat ze moeilijk waren om te spelen.

Vooral de manier waarop je voorruit bewoog, door lopen met de analoog stick of te teleporten, naast het kunnen lopen in je eigen ruimte, het voelde altijd raar of nog erger desoriënterend, zoals bij Robo Recall waar je aangeeft waar je naar toe teleporteerd en ook in welke richting, je moet elke keer weer heroriënteren. Ik vond het erg vermoeiend en het haalde me uit de games.

Ik ben wel blij om te zien dat dit soort spellen nu uit beginnen te komen, want veel games missen diepgang en bijna alle games voelde als tech demos.
Zelf heb ik een psvr en daar is het gehalte tech demo misschien net iets minder. Ik vind dat Sony momenteel echt goed werk levert qua ondersteuning.

Controls zijn inderdaad momenteel het grootste probleem. Zelf zet ik zoveel mogelijk alle comfort options uit (gelukkig geen last van motion sickness).
Het is ook een kwestie van oefenen natuurlijk. Met een muis in FPS games was in het begin ook niet zo vanzelfsprekend als nu voor veel van ons. Ik kan ondertussen in robo recall snel achter elkaar door teleporten, robots grijpend of ze van achter door hun kop schieten en weer door om de volgende te pakken. In het begin lukt je dat niet, maar dat is nou juist wat de game toch wat meer houdbaarheid geeft, je moet het voor jezelf leuk maken door dit soort technieken onder de knie te krijgen.

In andere games heb ik mezelf juist getraind dat ik die teleport niet nodig heb maar tegen vloeiend lopen kan, ging ook niet direct vanzelf goed maar werkt nu prima.
Misschien een rare vraag. Maar kan je een VR bril niet als monitor vervanger gebruiken?
Gewoon achter je bureau zitten. Rondkijken met de headset, lopen/richten met toetsenbord/muis. Dat lijkt mij veel comfortabeler dan uren lang te moeten staan/duiken/bukken/enz, zwaaien met je armen en met onhandige controllers FPS games te spelen. Om nog niet te spreken van een onhandige bos kabels aan je hoofd waar je niet overheen moet struikelen.

[Reactie gewijzigd door Blorgg op 24 december 2017 21:03]

Het staan en rondlopen, bukken is eigenlijk het beste wat er is. Op je stoel zitten en de omgeving waarnemen is inderdaad een stuk makkelijker, maar op de race/vlieg sims na voelt het raar bij andere games.
Misschien is het ook een kwestie van finetuning om goed om te gaan met VR, daarom vond ik veel dingen nog over komen als tech demo (naast de ultra korte spelduur vergelijken met normale games).
Bij de PSVR kun je deze gebruiken als een soort bioscoopscherm voor non-VR games idd. Speelt fantastisch. Overwatch op IMAX grootte is briljant.
Natuurlijk. Met de Oculus was dit in het begin zelfs de enige optie. Omdat Touch pas een jaar later uitkwam.

Maar de staande games maken toch een stuk meer indruk. Al speel ik nog wel veel Elite Dangerous, voordeel van een cockpit is dat je een referentieframe hebt waardoor je niet misselijk wordt van de beweging.

Overigens zijn er ook programma's om een echt virtuele Windows desktop te draaien maar de resolutie is daarvoor te laag.
Voor iedereen die zich niet kan voorstellen dat vr echt maakt alsof dingen voor je staan. Koop een chinees cardboard setje a 20 euro. Zelfs met de slechte ervaring op je telefoon (resolutie, tracking, geen controls) krijg je een goed idee hoe het is om in een vr omgeving te staan.
De pluspunten, met name dus de immersie, zijn zonder een goed werkende gameplay ernaast helaas uiteindelijk toch een gimmick te noemen. Je ziet het steeds terug: de wow ervaring (valt niet te ontkennen!) en kort daarna de bewustwording omdat je fysiek en mentaal constant uit je comfort zone wordt gehaald. Dit blijft een probleem en het is typerend voor VR.

Ik denk dat de huidige stand van VR zich moet beperkentot het visuele aspect. Spelen met een controller/normale input devices dus en het VR brilletje primair als monitor vervanger zien. Dan vallen een boel nadelen weg, met name het trillerige, inaccurate motion tracking. Het is overal te zien en te voelen dat daar nog flinke slagen gemaakt moeten worden.

De beste VR implementatie is daarmee dus sterk genre afhankelijk. Elite:Dangerous is een goed voorbeeld van VR met echte meerwaarde.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 24 december 2017 15:16]

Gameplay is en blijft natuurlijk het belangrijkste. Toch zijn er voor mij voorbeelden genoeg waar VR een echte meerwaarde geeft (farpoint zou zonder VR en aim maar een enorm standaard shooter zijn).
Ook de moves kunnen veel betekenen voor VR, in skyrim vind ik ze eigenlijk gewoon goed uitgewerkt en qua tracking vind ik ze eerlijk gezegd ook goed meevallen.
Het uiteindelijke succes zal inderdaad afhangen van de blijvende ondersteuning van de ontwikkelaars (kip en ei ;) ).
...met name het trillerige, inaccurate motion tracking. Het is overal te zien en te voelen dat daar nog flinke slagen gemaakt moeten worden...
Ik weet niet welke headset je hebt geprobeerd maar dat kan nooit een Vive ijn geweest. 1 van de eerste reactie's die je krijgt te horen is de voortreffelijke (sub)millimeter tracking. Deze is zo goed dat je zou kunnen jongleren met je controllers...
Dat plus dat er onwijs grote modding communities achter fallout en skyrim zitten. De verkeerde ontwerpkeuzes van bethesda kunnen eenvoudig rechtgezet worden met mods.

Ik kijk er onwijs naar uit om skyrim in vr te bezoeken, al is het maar om onder een boom aan een sprookjesachtig meer te zitten. Jammer dat die titel psvr exclusive is.
Timed exclusive gok ik. Zal in 2018 vast wel naar PCVR komen. Hopelijk dan Fallout ook naar PSVR.
Leuke reactie Riba. Het is altijd fijn om enthousiasme bij iemand waar te nemen, ik zou willen dat ik dit met je kon delen. Ik heb zelf een Oculus Rift en vind zelf dat de nieuwigheid er na een uur al uit is. De concessies zijn voor mij ook onacceptabel.

- grafisch terug naar ps2 kwaliteit
- kabel die aan je nek hangt
- zware bril op je hoofd die je vaak moet bijstellen omdat het anders wazig wordt
- games zijn dikwijls gesimplificeerd zodat om ze geschikt voor VR te maken

Ik denk dat VR wel een toekomst heeft, maar dat het nog minimaal 20 jaar zal duren voor ze in menig huishouden te vinden zijn.
Als ik de reacties hierzo zie, met name het verschil in beleving tussen reviewers en gebruikers, dan lijkt het mij dat er best meerwaarde kan zitten in het dynamisch maken van de score voor games. Het concept bestaat al. Een gemiddeld cijfer uit de hoek van gebruikers die de game hebben gespeeld naast het cijfer van de reviewer.
Iemand die twijfelt over de aanschaf, kan net over de streep gehaald worden wanneer er meerdere reviews zijn, en dan zeker reviews van "gelijken". (Mede-gamers)
Als je kijkt naar Steam reviews dan zijn ze daar wel positiever over Fallout, al ook kritisch erop, maar niet positiever over Doom VR. En algemeen genomen zijn Steam reviews al positiever dan Oculus Home reviews (ook waarschijnlijk omdat je bij steam positief of negatief moet zijn, je kan er niet tussenin zitten). En er zijn echt wel VR games met wel positieve reviews.

Het probleem van deze spellen is gewoon dat het ports zijn. En dat kan goed gaan, maar dat kan ook minder gaan. Nu heb ik nooit Fallout (VR) gespeeld, maar het eerste wat ik mij afvraag is waarom je de pipboy niet gewoon met je hand als touchscreen kan bedienen. En ja daarvoor moet je misschien sommige elmenten wat groter maken om de kans dat je misklikt te verkleinen, maar zo doen genoeg andere VR spellen het, en dat werkt prima. (Overigens heb ik daarbij nog nooit problemen gehad dat het te zwaar werd om mijn arm te draaien, maar zoals ik al schreef, ik heb nooit Fallout gespeeld, dus misschien moet dat daar wel heel vaak).

Algemeen genomen heeft VR zijn beperkingen en nadelen met besturing, plus dat ze het gewoon nog aan het uitvogelen zijn hoe het het beste gedaan kan worden. Tegelijk voegt het ook gewoon heel veel toe wat reguliere spellen niet hebben.
Doom is also enige geen port, maar speciaal gemaakt voor VR. Ze hebben alleen oude assets herbruikt.
De reviews van Jurian komen zeer negatief over, niet alleen over de games maar juist VR in het algemeen.

Dit lijkt zo doordat er in 1 keer best laat zo ff 3 bethesda game reviews uit geknalt worden. Tevens zijn de scores bizar laag en spreekt hij zich zelf vaak erg tegen. Kort is niet goed maar lang ook niet.

Ik denk ook dat de nadruk in deze reviews teveel op de technische kant zoals bijv. besturing ligt. Juist in VR games lijkt het me handiger om de score meer te beinvloeden door hoe je het spel ervaart

Bijv ik krijg zo een bruut gevoel als ik in de Fallout wereld speel, ik noem het maar een pretpark gevoel. Dat geeft de game zoveel meerwaarde om het in VR te spelen waardoor de negative technische aspecten wel voor lief worden genomen.

[Reactie gewijzigd door 00ara00 op 24 december 2017 13:19]

Ik heb het idee dat Jurian VR niks vind, kan natuurlijk, maar doe dan geen review. Als je al moe bent na anderhalf uur VR, laten we wel wezen, dan ben je geen echte...
Laatst tiltbrush aangezet, chille afspeellijst op spotify, en ben gaan schilderen in de vive. Het was 4 uur later dat ik door had dat ik dorst kreeg.
Geen echte wat, die hard early adopter die zich helemaal verliest in nieuwe techniek? Niets mis mee natuurlijk, maar dat kan nooit een maatstaf zijn voor een enigszins objectief geschreven review noch voor een gemiddelde game-ervaring.

Dat de immersie je doet vergeten dat je fysiek al overbelast bent zegt m.i. meer dan genoeg. Dat blijft niet voor eeuwig zo; feit blijft dat je een flinke belasting ervaart bij het gebruik van VR, zowel mentaal als fysiek.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 27 december 2017 16:25]

Dat plus dat de drive naar journalistiek correcte content de subjectieve ervaring van de reviewer maar beperkt ruimte krijgt (te weinig imho). Tenminste, zo komt het op mij over.

Bij bijvoorbeeld hardware.info is het allemaal net wat informeler maar je weet wel beter wat de reviewer er van vind.
Wat ik een beetje mis in de review van Doom is dat de game wel kort is, maar hij ook de helft van een reguliere game kost. Dus dan moet je het vergelijken met een 8 uur lange reguliere game. Dan valt het wel mee.

Ik vond Doom VFR erg leuk op mijn Oculus rift. Werkte goed met 2 sensor room scale. Ik raakte ook wel verstrikt in de kabels, dat is echt een ding. Ik heb Dash niet gebruikt, dat was veel te lastig op de Oculus touch controllers, dus teleport only. Blijf de muziek geweldig vinden, voegt in VR nog meer toe!

Op grafisch gebied vond ik de VR versie veel indrukwekkender dan de reguliere versie, ondanks dat de resolutie mss lager lag. Een Hellknight die een halve meter van je vandaan staat maakt veel meer indruk dan eentje op een schermpje :p
Op het gebied van VR slaan mainstream media nog altijd de plank mis, door VR games te beoordelen alsof het normale games zijn. Er wordt te weinig rekening gehouden met alle voordelen die VR biedt en teveel gekeken naar de tekortkomingen van de huidige techniek.

Skyrim op de Switch is bijna hetzelfde als de versie van 6 jaar geleden en krijgt desondanks een 7,5 als cijfer van Tweakers. Skyrim VR is een compleet nieuwe en revolutionaire ervaring waarbij je zelf voor het eerst in(!) Skyrim kunt zijn. Ondanks deze vernieuwingen krijgt de game 'slechts' een 7 enkel vanwege de huidige technische stand van VR.

Doom VFR is een zeer vermakelijke game waarbij de demonen levensgroot voor je neus staan. Ja de game is relatief kort, maar daar is de prijs (van slechts 30 euro, waarom wordt dat niet meegenomen in de beoordeling?) dan ook naar. Qua prijs/kwaliteit verhouding is Doom VFR helemaal niet verkeerd en dat is waar je naar zou moeten kijken. Los daarvan, het is gewoon super gaaf om de game, die ik als jonge tiener speelde, nu in VR te kunnen beleven. Die game dan een 5 geven slaat echt helemaal nergens op. De controls werken prima zoals ze zijn (met teleporting én free movement mogelijkheid) en op de PSVR heb je zelfs de aim controller (wordt ook nergens genoemd) waarmee je perfect vrij kunt bewegen en richten.

Jammer dat Tweakers zichzelf zo een beetje diskwalificeert als serieuze bron voor informatie over VR (games).

[Reactie gewijzigd door .GoO op 24 december 2017 11:32]

Wat een nonsense! Stap even uit het VR wereldje en in de realiteit!

Juist het ja-knikken van early adopters is gevaarlijk voor brede adoptie en snelle verbetering van VR.

Dat is precies ook de reden dat de community zich al een decennium lang (!!) gedwongen ziet om ZELF community patches voor Fallout en Skyrim te releasen: Bethesda doet het niet, want de fans kopen en modden het toch zelf wel.

Het is echt te ironisch voor woorden dat je dit verhaal verkondigt uitgerekend bij Bethesda's meest uitgemolken, doch na 3 volledige remakes nog steeds mega clunky franchises op brakke engines. Hoe bestaat het uberhaupt dat de VR implementatie qua besturing zo brak is, als je een game al zo lang in ontwikkeling hebt - DAT zijn de vragen die je moet stellen. Slappe excuses dat 'de immersie het allemaal goed maakt' zijn echt niks waard; het doet er weinig aan af dat Skyrim VR niet meer is dan een luie, slecht uitgevoerde port en een zoveelste poging om te cashen op dezelfde game. Minimaal risico, maximaal effect.

Dus nee, Tweakers diskwalificeert zich hiermee nu juist eens een keer NIET als serieus te nemen medium voor een game review. Als ik een juichverhaal wil horen dan is er Youtube, vol met hands on ervaringen met in extase geraakte streamers. We weten ook allemaal dat je daar voor objectiviteit niks te zoeken hebt anno 2017.

Ik weet het, reactie op poten, maar ik zou echt bij jezelf nog eens een stukje reflectie toepassen op wat je nu ervaart en of dat nou echt zo goed in elkaar zit. Uiteindelijk weet jij ook dat VR nog lang niet is wat het moet zijn, waarom zou je het dan de hemel in prijzen?? Ik bedoel, ik zie en ervaar hetzelfde als ik door zo'n bril kijk, maar ik ervaar ook dat méér dan een beetje rond teleporten en een paar kistjes openen eigenlijk niet werkbaar is, zeker niet als je er op een gegeven moment wat snelheid in wil brengen. Je wordt er ramgek van - en ook qua visuals is het nu niet zo dat je van de ene verbazing in de andere valt. En speel je dan met een normale controller... dan bestuurt het OK maar zit je alsnog de hele tijd met je nek te draaien...en is een groot deel van die immersie ook weer verdwenen. Dat noem ik toch echt 'behelpen'...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 27 december 2017 16:43]

Kritisch zijn is prima want VR heeft inderdaad nog een lange weg te gaan voordat het perfect is. Iedereen weet wel waar de ruimte voor verbetering ligt (graphics, draadloos, fov, controls) en ik hoop en verwacht dat dat de komende VR generaties allemaal geoptimaliseerd gaat worden.

Qua besturing heeft Bethesda het echter (net als alle andere VR ontwikkelaars) te doen met de middelen die Sony ze biedt. Iedereen weet dat de Move controllers een analoge stick nodig hebben om er goed mee rond te kunnen bewegen, maar die is er helaas (nog steeds) niet. Gegeven de mogelijkheden denk ik dat Bethesda een zeer goed werkend control schema heeft gevonden m.b.t. de Move controllers, wat na een klein beetje oefenen zeer goed werkt en waardoor je de analoge stick bijna niet meer mist. Ik had er vooraf niks voor gegeven en gedacht dat ik toch wel met de controller zou gaan spelen, maar het tegenovergestelde is waar. Geen idee waarom jij teleporting gebruikt (ik heb er een enorme hekel aan), maar ik zou zeggen geef het eens de kans.

Dat dezelfde bugs als 6 jaar geleden nog steeds in de game zitten, dat is inderdaad lui en jammer. Maar voor een port van een 6 jaar oude game vind ik echt dat ze goed werk hebben afgeleverd. Grafisch had het misschien iets beter gekund, aan de andere kant riepen veel mensen voor de aankondiging van Skyrim VR dat de game überhaupt nooit op de PSVR zou kunnen draaien. Dus wat dat betreft...

Aan de ene kant vind ik dat je gelijk hebt, maar ik vind wel dat je realistisch moet blijven. Je kunt bovendien nieuwe games die ontwikkeld zijn voor VR en een 6 jaar oude game van enorme proportie die geport is naar de PSVR niet met elkaar vergelijken. Hopelijk wordt een volgende Elder Scrolls game ontwikkeld met een VR modus in het achterhoofd.
Ik ben juist ontzettend enthousiast over Skyrim VR. Vind de review redelijk zuur maar het cijfer is dan wel weer redelijk hoog. Zou het zelf een 8 geven maar goed kwestie van beleving en smaak. Ook de eerste PS VR game die ik gerust 4 uur achter elkaar kan spelen en dan nog wel staand. Ik hou er daarbij wel rekening mee dat het allemaal nog in de kinderschoenen staat en het een 1ste generatie betreft. Dan vind ik het behoorlijk indrukwekkend wat er tevoorschijn getoverd wordt met de redelijk beperkte hardware.
Vind het cijfer voor Skyrim eigenlijk nog 1 punt te hoog, verder allemaal terechte scores.

Ik ben persoonlijk een beetje verbaast dat ze hier (waarschijnlijk nog met 3 teams ook) ongeveer een jaar over hebben gedaan, en het lef hebben om voor de fallout 4 VR versie de volle prijs te vragen.

Ik bedoel, natuurlijk zal het niet zo simpel zijn om in een custom engine 'even' alle verschillende VR frameworks naar binnen te fietsen (hoewel het aan de andere kant überhaupt de vraag is of ze dat wel hebben gedaan, afgaand op hoe alles is uitgekomen met alleen Vive support) maar met alle respect hadden ze volgens mij veel meer kunnen doen om het 'meer VR' (of als je die term beter vind, 'meer immersief') te kunnen maken.

Kijk dan als voorbeeld eens naar LA Noire, natuurlijk is dat een ander soort game, maar daar zijn tussen het origineel en de VR re-release wel een heleboel gameplay aanpassingen/toevoegingen aan gedaan, waardoor je veel meer interactie hebt met 'de virtuele wereld' wat het geheel een veel betere ervaring maakt in VR.

En ik blijf inderdaad een beetje verbaast/teleurgesteld over de prijzen, ik had veel liever gezien dat de VR updates voor Fallout en Skyrim gewoon DLC waren geweest, dat was volgens mij wat eerlijker geweest.

Edit:
PS: Die thumbnail voor het artikel, leuk gevonden, maar m'n OCD slaat op tilt omdat jullie de bril onder de verkeerde hoek op zn hoofd gephotoshopt hebben :P

[Reactie gewijzigd door olivierh op 24 december 2017 16:58]

Ik ben echt iemand die van technologie houd en het omarmt maar VR is voor mij net als 3D met tv. Het werkt niet en het zal nooit zo aanslaan bij het grote publiek zoals een console. Mensen gaan simpelweg niet met een bril op zitten plus dat de techniek erin echt nog in de kinderschoenen staat als je het hebt over besturing etc.

Ik ben benieuwd waar het heen gaat maar een oplossing zoals nintendo doet met de 3DS zou echt geweldig zijn. Geen bril op, maar wel 3D.
Ik heb zelf VR een paar keer mogen proberen. Hoewel alle nadelen die jij en anderen hier noemen echt waar zijn (graphics, motion sickness, beperkte besturing, bril hinderlijk etc.) ruik je bijna de enorme potentie van VR wanneer je ermee bezig bent. Niet alleen gaming, maar ook in andere situatie waarbij visualiseren goed is. Leer je liever over geschiedenis uit een boek of loop je er zelf doorheen? Een architect die zijn ontwerp presenteert aan opdrachtgevers. Het overwinnen van angsten door het stimuleren van situaties etc.

Ja het staat in de kinderschoenen en dat merk je, maar dat stonden computers ooit ook.
De reactie die ik ervoor gaf was ook een beetje voor jou bedoeld :)

De potentie is er zeker. Het eerste moment dat ik de VR opdeed van Sony was voor mij mindblowing (ongeacht de resolutie) maar het aanzetten tot aankopen is nog een heikel en ik denk dat de nadelen zoals je beschreef de redenen zijn. Maar de potentie, die is er zeker.

Overigens vind ik Bethesda wel goed bezig om alles overal voor uit te brengen. Ik heb ook de switch buiten de PS4 en xbox en heb Doom weer opnieuw gekocht :X geweldig. Wat vind jij ervan of houd je van andere genre's?

[Reactie gewijzigd door Sciletto op 24 december 2017 10:39]

Ik juich het alleen maar toe om games voor alle consoles uit te brengen. Ik speel zelf op de Xbox omdat ik die controllers het fijnste vind. Ik vind het naar dat mooie games als Horizon, The Last of us en encharted niet beschikbaar zijn. De Switch kriebelt wel weer omdat het een beetje anders is, net zoals de Wii destijds. Al heb ik daar uiteindelijk maar beperkt gebruik van gemaakt.

Overigens pusht Bethesda het wel met Skyrim. Straks komt er nog een versie die ik op het display van m'n magnetron kan spelen 8)7

[Reactie gewijzigd door Noisia op 24 december 2017 10:53]

Ja man, de controllers voor de X-Box zijn gewoon te lekker. Als ik switch naar de switch of PS dan merk je wel dat X-Box de controller heeft. Alhoewel die van Nintendo niet verkeerd zijn. Ik heb de pro controller en die is super. De Joy-con's zijn met Mario echt een hele vette beleving :)

hhahahhhaha inderdaad, Skyrim is echt op elk platform te vinden. Vind ik wel een goed teken maar ze promoten het als een goed merk :P Voor welk platform is hij eigenlijk ontwikkeld? Ik weet dat Doom voor de X-Box ontwikkeld is maar met Skyrim weet ik dat niet. PC?
Skyrim kwam eind 2011 uit voor PC, Xbox 360 en PS3 (als ik het goed herinner). Ik heb zelf de pc versie en de Xbox one remake gespeeld.
Dit soort berichten heb ik het afgelopen jaar zó vaak gelezen. Mensen die VR een gimmick vinden 'net als 3DTV'. Tot je vraagt of ze VR wel eens geprobeerd hebben, dan is het antwoord altijd nee. Dat je 3D in jouw post vergelijkt met VR geeft al aan dat je geen idee hebt wat VR inhoudt.

Bijna net zo vaak lees ik berichten van mensen die VR een gimmick vonden en hun mening volledig hebben bijgesteld na het een keer geprobeerd te hebben. VR is namelijk geen gimmick, het is een revolutionaire manier van gamen. Geen vervanging van normaal gamen, dat is niet de intentie en dat zal VR ook zeker niet gaan worden. Maar wel een zeer waardevolle toevoeging en alternatieve manier om een game te beleven. Zie het alsof je je (platte) televisie in stapt en in de gamewereld terecht komt, waarbij je het gevoel hebt dat je er echt bent. Dát is VR.

Het lastige met VR is mensen zoals jou overtuigen, die hun mening al klaar hebben dat VR de zoveelste hype is, omdat ze dat een keer gelezen hebben en omdat een andere random techniek in het verleden ook geflopt is. Die het niet hoeven te proberen, want ze weten toch al dat het niks is. Ondanks dat ze niet goed snappen wat VR is. Wat je ze moeilijk kunt verwijten, want je begrijpt pas wat VR is nadat je het geprobeerd hebt.

Echt, doe jezelf een lol en zoek eens iemand op die een VR bril in huis heeft. Probeer eens een paar goede VR games en laat je verrassen. Grote kans dat ook jij daarna bij die groep hoort die zich vergist heeft in VR. Wees dan alleen wel zo sportief om je vergissing toe te geven :)
Je vergeet de categorie sceptische mensen die VR geprobeerd hebben: zittend met een controller in de hand. VR is een nieuwe game ervaring als je het staand met motion-controllers doet. Motion controls & VR los van elkaar zijn gimmicks, maar alleen samen is het echt een hele nieuwe ervaring. Het is jammer dat veel PSVR bezitters niet overgaan op de aanschaf van de Moves. Ze zijn lelijk, stom en duur, maar ze maken je game ervaring wel echt significant beter. Doe niet zo cheap en koop die Moves erbij mensen

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 december 2017 11:48]

Als je mijn overige reacties op dit bericht had gelezen dan zag je ook dat ik VR al een paar keer geprobeerd hebt. Ik heb ze op verschillende beurzen geprobeerd toen ze nog niet verkrijgbaar waren, thuis bij vrienden, bij verschillende bedrijven en ik vind het persoonlijk hele vette technologie maar als je het hebt over de grote massa, dan gaat het op deze manier niet werken zoals ze nu bezig zijn. Grotendeels van de massa geeft zeker geen 400,- uit aan een PSVR (zonder moves en cam) dus laat staan nog duurder. Veranderd deze techniek, is het goedkoper, hoef je ook echt alleen maar een bril op, dan geloof ik wel dat het aanslaat bij de grote massa. Als ze bezig blijven zoals nu dan komt het in de hoek van 3D tv en je kan ervan uit gaan dat ik daar gelijk in kan hebben.

Waarom ik het met 3D tv vergelijk is omdat het ook een niche markt betreft. Betekend niet dat het weg is want volgens mij draait de bioscoopwereld op 3D techniek, de filmwereld met camera's, etc etc. 3D is groot in andere markten maar niet in de consumentenmarkt. Dit gebeurt dus ook met VR als ze zo duur en bij de techniek blijven zoals nu.

Ikzelf kan de VR halen maar toch heeft het mij nog niet overtuigd. Ik ben ook een voorstander dat elk spel in de basis VR moet zijn omdat de grote games en kleine wel daarin gespeeld kunnen worden. Zie het als de 3D tv. Als 3D gegenereerd kon worden zonder dat mensen een nieuwe tv moesten halen, dan had het een groter publiek dan nu.

[Reactie gewijzigd door Sciletto op 24 december 2017 15:48]

Ik heb je andere posts gelezen en daarin spreek je jezelf continu tegen. Nu roep je weer dat het te duur is, terwijl de PSVR net is afgeprijsd maar dat is volgens jou weer een teken dat het slecht gaat. Zo kan je inderdaad overal wel een negatieve draai aan geven.
Hij is 30,- afgeprijsd??? dat is niet echt een bedrag wat voor de grote massa is geschikt en daar gaat het om. Wilt het voor een groot publiek aanspreken, dan moet er meer geboden worden dan nu met die vraagprijs in gedachten.

Ik spreek me overigens niet echt tegen als ik zeg dat iets te duur is, vervolgens 30,- afgeprijsd is en dat ik zeg tijdens de black friday dat het niet goed gaat. Want daar doelde ik op. Dat de verkoop niet helemaal loopt zoals gehoopt heb ik niet van wat internet pagina's ofzo.
Ik heb de PSVR voor 159 gekocht tijdens black friday. 50 euro extra voor de camera. Prima prijs en een uitstekend product.

Of mensen met een bril op gaan zitten? Bij mij thuis maakt iedereen er met veel plezier gebruik van. Laat staan als de kwaliteit straks nog beter is en de brillen lichter en draadloos zijn.

Mensen die de potentie niet zien van VR zijn wel vermakelijk. Voor een eerste generatieproduct doet VR het enorm goed. Doet me denken aan de oude reacties op Tweakers toen telefoons een kleurenscherm kregen. Gimmicks! Niche! Wie gaat er nou internetten op een telefoon. Blijkbaar toch veel mensen als ze er plezier aan beleven en dat is wat ik zie met VR. De markt zal de komende jaren eerder groeien dan krimpen
Het werkt prima, staat nog in de kinderschoenen en is is niet voor iedereen, je hebt VR zelf wel eens geprobeerd? Ik hou deze spellen makkelijk een paar uur achter elkaar vol en heb zelf geen problemen met de minpunten die hier aangehaald worden. Ook is Doom bv zo te modden dat je full locomotion hebt en net speelt als het origineel. Sommigen worden misselijk, ik niet. VR is geen 3D TV, VR is here to stay.

[Reactie gewijzigd door DenOkster op 24 december 2017 08:10]

Met ''het werkt niet'' bedoel ik dat het niet aanslaat. Het is nu een aantal maanden/dik jaar op de markt verkrijgbaar voor het grote publiek en je merkt echt dat het voor een niche markt is. Een niche markt is voor grote bedrijven vaak niet aantrekkelijk.

Ik heb het zelf een paar keer gespeeld en ik vind het geweldig. Wat ik alleen minder geweldig vind zijn de spullen die je er allemaal bij nodig hebt voor de PS4. Enkel de controller is raar namelijk. De HTC vive heeft zijn prijs niet echt mee en de spellen op de PS4, tja, persoonlijk vind ik dat REVII het heeft laten zien hoe het moet. Ik bedoel dan voornamelijk dat alle spellen een ondersteuning voor VR moeten hebben en niet 20,- of 30,- per game die niet zo groot is.

Persoonlijk hoop ik echt dat het een systeem en prijs krijgt waardoor je merkt dat mensen interesse krijgen en dat het veel verkocht wordt uiteindelijk. Ik bedoel, Horizon Zero Dawn, Gears of War 4, Assassin's Creed, COD, RE2 remake in VR full resolution: Wauw! Laat maar komen.
Die niche markt geldt vooral voor PCVR, omdat dat gewoon nog lastig en duur is. Dankzij de PSVR begint VR juist steeds meer de massa te bereiken, waardoor de VR markt voor ontwikkelaars uiteraard ook steeds interessanter begint te worden.

Je ziet duidelijk een sneeuwbaleffect ontstaan. Er zijn nu ruim 2 miljoen PSVR's verkocht (voor de release van Skyrim VR / Doom VFR / GT Sport en voor Black Friday en Kerst), de prijs van VR is flink gedaald waardoor het voor veel meer mensen interessant wordt, de eerste grote games zijn verschenen en er zijn nog nooit zoveel VR games in ontwikkeling geweest als nu.
PCVR is met WMR brillen ook niet meer lastig of duur.
De Rift is een stuk goedkoper geworden.
Die geven samen met PSVR een boost aan VR.
Je geeft PSVR te veel credits voor adoptie.
Ontwikkeling en wat de consument uiteindelijk gaat kopen zijn wel 2 verschillende dingen. Ik vond het een goede actie dat Sony met de PSVR aan het stunten was zodat meerdere mensen het konden kopen maar het is ook een teken dat het niet zoveel verkocht. Eerlijk is eerlijk, 2 miljoen is niet veel en dan moeten we het nog hebben over de mensen die het houden, veel spelen etc maar, het is wel al een begin :)
Dat het een slecht teken is is puur jouw interpretatie en nergens op gebaseerd. En 2 miljoen in het eerste jaar in een nieuwe markt is juist een zeer mooi aantal. Blijkbaar heb jij onrealistische verwachtingen.
Wist je dat 1 in de 30 Playstation bezitters de PSVR hebben? Dat lijkt me toch wel een aardig "groot publiek" aan het worden.
Heb je hier een bron voor? Dat zou wel erg veel zijn idd.
https://www.engadget.com/...r-units-in-over-one-year/

Dat was tot en met oktober, dus voor de release van Skyrim VR / Doom VFR / GT Sport en Black Friday en de Kerst periode nog niet meegerekend. Ik verwacht dat begin 2018 wel snel de 3 miljoen aangetikt gaat worden.

[Reactie gewijzigd door .GoO op 24 december 2017 11:40]

Thanks, dat is idd best heel wat!. Ik dacht eerlijk gezegd dat er nog meer ps4s verkocht waren, maar ik vergeet wel eens dat we stinkend rijk zijn in het westen vergeleken met de rest van de wereld :p
70 miljoen PS4 verkopen & over de 2 miljoen PSVR verkopen, te zien in .GoO's link. En inderdaad: Dat was voor de prijsverlagingen van de PS4 & PSVR; voor release van Skyrim VR, Doom VFR, GT Sport; en voor Black Friday en de feestdagen. Ik denk dat begin 2018 wel 1 op de 20 PS4 bezitters een PSVR hebben

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 24 december 2017 11:45]

Ik zei al eerder tegen GoO dat het een begin is maar het is nog niet voor de grote massa. Wie weet halen ze met X-Box one x wel een truck uit wat evolueert in VR voor consoles en wie weet waar Sony meekomt met de PS5. In ieder geval vind ik het een begin maar het moet wel steviger in de grond staan wilt het niet wegwaaien.
Nou 3d met en/of zonder bril op een tv hoeft van mij juist helemaal niet, vergeleken vr voegt dat juist geen moer toe. 3d is op een tv is echt een gimmick ja. VR is juist grens verleggend en jouw vergelijking met 3dtv is dan ook wel bizar te noemen!!!??
Dit is mijn reactie op iemand in een soortgelijk bericht:

''Als je mijn overige reacties op dit bericht had gelezen dan zag je ook dat ik VR al een paar keer geprobeerd hebt. Ik heb ze op verschillende beurzen geprobeerd toen ze nog niet verkrijgbaar waren, thuis bij vrienden, bij verschillende bedrijven en ik vind het persoonlijk hele vette technologie maar als je het hebt over de grote massa, dan gaat het op deze manier niet werken zoals ze nu bezig zijn. Grotendeels van de massa geeft zeker geen 400,- uit aan een PSVR (zonder moves en cam) dus laat staan nog duurder. Veranderd deze techniek, is het goedkoper, hoef je ook echt alleen maar een bril op, dan geloof ik wel dat het aanslaat bij de grote massa. Als ze bezig blijven zoals nu dan komt het in de hoek van 3D tv en je kan ervan uit gaan dat ik daar gelijk in kan hebben.

Waarom ik het met 3D tv vergelijk is omdat het ook een niche markt betreft. Betekend niet dat het weg is want volgens mij draait de bioscoopwereld op 3D techniek, de filmwereld met camera's, etc etc. 3D is groot in andere markten maar niet in de consumentenmarkt. Dit gebeurt dus ook met VR als ze zo duur en bij de techniek blijven zoals nu.

Ikzelf kan de VR halen maar toch heeft het mij nog niet overtuigd. Ik ben ook een voorstander dat elk spel in de basis VR moet zijn omdat de grote games en kleine wel daarin gespeeld kunnen worden. Zie het als de 3D tv. Als 3D gegenereerd kon worden zonder dat mensen een nieuwe tv moesten halen, dan had het een groter publiek dan nu.''
Wat denk je waarom Sony een PS4.5 gereleased heeft ?

Ok het staat in de kinderschoenen, voor race games lijkt het me al wel goed genoeg trouwens.

In de toekomst zal er zeker een oplossing voor komen voor al deze problemen : nanotechnologie in je hersens.
Waar staat de F dan voor in doom vfr?
Voor een vies woord, weet niet of ik dat hier zomaar mag schrijven.
Aha, mijn associatie bij vfr gaat gelijk naar de honda motor O-)
Een woord is alleen maar vies, afhankelijk van de context waar hij mee bedoeld wordt. Iets minder druk maken.
De F staat voor hetzelfde als in BFG.
VIRTUAL FUCKING REALITY
Vergelijk het met de F van de bekende bFg uit de originele doom. Die imposante gun waarmee je een kamer sneller verschoonde van monsters dan je vervelende familielid op een feestje doet. Die F waar je je moeder bij wilt voegen als je als een baas staat te regeren in een spel en je vriendin je staat aan te kijken waarom ze met deze dwaas samen is. Je weet wel.. "F yeah mother F-er". :+
De D is van Ducking
De F is van F......
Ben niet echt een Shooter fan maar er zijn uitzonderingen zoals.. Fallout, Wolfenstein, Bioshock, Metroid, Borderland, etc. ben ook nog nooit met Doom bezig geweest }> wordt nu gelijk afgeschoten..

Als iets mij kan overtuigen om een Shooter fan te worden dan is het de combi van Bethesda games met VR!

Natuurlijk mankeert er nog van alles aan VR het staat nog maar net in de Baby schoentjes https://www.google.nl/sea...zro4#imgrc=sO_Gt9nG2q10MM: :+ maar het kindje VR zal telkens groeien en verder ontwikkelen.

Als ik aan VR denk dan denk ik gelijk aan Metroid en HALO en Sword art online maar wordt ook helemaal vrolijk van de gedachte aan de bibliotheek van Bethesda met Fallout, Skyrim, Doom, Wolfenstein, Dishonored, The evil within oh horror survival VR!
Zelf ben ik ook geen shooter-liefhebber, nooit echt geweest. Maar.... met VR en de aim controller van Sony wordt het opeens wel heel anders. De beleving is zoveel meer. Het gevoel 'echt' door de wereld te lopen met een 'echte' gun in je handen is onbeschrijfelijk.

Persoonlijk vind ik dat de cijfers in deze review wat matig zijn. Het is simpelweg een feit (en vrij bekend) dat je met VR op dit moment concessies doet op gebied van gameplay (het lopen, maar er zijn genoeg games waar dit wel kan) en graphics (dit vergeet je heel snel als je eenmaal ondergedompeld bent in de game).

Er mag imo best een beetje rekening gehouden worden met de stand van zaken van de techniek voor VR op dit moment. Voor mij (inmiddels een jaar bezig met VR) overtreft het nog steeds mijn verwachtingen die ik op voorhand had.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True