Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Jurian Ubachs

Redacteur games

Need for Speed Payback Review

Toont te weinig lef en verliest

Straatracers versus The House

Samengevat

Need for Speed Payback speelt lekker en biedt een prachtige en gevarieerde open spelwereld. De game bevat een voorspelbaar, maar desondanks vermakelijk verhaal over een groep straatracers die het opnemen tegen 'The House'. Dat biedt een aardig perspectief voor een game, maar de potentie wordt bij lange na niet volledig benut. De nadruk ligt op grinden om je auto's verder te verbeteren, iets dat optioneel ondervangen kan worden door extra geld in microtransacties te steken: in onze ogen geen fijne toepassing van dat soort kleine, extra uitgaven. Daarbij komt dat een groot deel van de races weinig opzienbarend is en je vrij lang met een beperkt wagenpark moet werken, terwijl dat makkelijk anders had gekund. Dat zorgt ervoor dat Need for Speed Payback geen must-have is, zeker niet in een jaar waarin al zo veel betere racegames zijn uitgekomen.

Getest

Need for Speed Payback, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 23,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Liefhebbers van racegames met een focus op competitie en realisme hebben een prima najaar achter de rug. Games als F1 2017, Project Cars 2, Forza Motorsport 7 en Gran Turismo Sport houden samen vele tienduizenden racers aan hun consoles en pc's gekluisterd. Met Need for Speed Payback verschijnt binnenkort een racegame die het over een heel andere boeg gooit. Verrassend is dat natuurlijk allerminst. De langlopende spelserie van Electronic Arts vindt zijn wortels diep in het arcade-subgenre. Need for Speed: Hot Pursuit - het origineel, niet de latere remake - geldt zelfs als een van de belangrijkste games die dat genre hebben vormgegeven.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Hoewel de Need for Speed-serie door de jaren heen weleens een poging heeft gedaan om zichzelf opnieuw uit te vinden, is Need for Speed Payback 'gewoon weer' een Need for Speed-game zoals je die zou verwachten. Illegale straatraces en uit handen blijven van de politie vormen daarbij de twee belangrijkste basisingrediënten. Ook zijn enkele elementen uit de vorige Need for Speed-game behouden gebleven, zoals Autolog en een grote, open spelwereld als terrein om op te racen. Tel daarbij op dat de game vijf afzonderlijke racestijlen heeft, en je hebt al een aardig beeld van hoe deze racer in elkaar steekt.

Het verhaal behoeft daarbij nauwelijks uitleg. De speler komt in de schoenen te staan van een klein groepje racers, waarbij hoofdrolspelers Tyler, Mac en Jess elkaar afwisselen achter het stuur. Elk van hen heeft bepaalde specialismen, maar ook een heel eigen personage. Hoewel het verhaal van een kleine crew die het machtige The House probeert te verslaan weinig origineel is, wordt dat verhaal wel middels leuke tussenfilmpjes overgebracht. Die filmpjes zijn voorzien van prima acteerwerk, wat het ietwat karige plot meteen een stuk leuker maakt.

Tijdens de openingsfase van de game zien we hoe de crew van racers uit elkaar wordt gedreven door toedoen van The House, de machtige organisatie die alles in Fortune Valley in zijn greep houdt. De naam geeft het al een beetje weg: Fortune Valley is een gebied dat gebaseerd is op gokstad Las Vegas en de omliggende omgeving. Dat betekent dus dat je niet alleen rond casino's racet, maar ook door stukken woestijn scheurt en de heuvels in gaat. Het maakt de spelwereld van Need for Speed Payback gevarieerd genoeg om af en toe een welkome 'change of scenery' te krijgen.

Tyler, Mac en Jess komen zes maanden na de gebeurtenissen in de proloog weer bij elkaar en zijn vastbesloten om hun vijanden te verslaan en ze te beroven van hun macht. Want wat blijkt: The House regelt illegale races en heeft een stevige vinger in de pap als het gaat om wie de races wint. Doorgestoken kaart dus. Dat schiet de racers uiteraard in het verkeerde keelgat, en het biedt ze een kans om het Huis daar te raken waar het pijn doet, namelijk in de portemonnee. De pijlen worden gericht op de belangrijkste straatrace van het jaar. Om die te bereiken, moet het drietal eerst een hele serie andere races en uitdagingen zien te volbrengen, tegen een breed scala aan racers uit de omgeving. Daarmee is ook het klassieke 'werk je op en word de beste straatracer' weer van de partij. We schreven het al, het is niet het meest originele plot. Gelukkig staat dat het raceplezier niet per definitie in de weg.

Auto's verbeteren met speedcards

In den beginne is er niets. Althans, op het moment dat Tyler, Mac en Jess weer bij elkaar komen, heeft alleen Jess een racewaardige auto onder haar kont. Gelukkig heeft automonteur 'Rav' nog wel wat wagens in zijn garage staan waarmee ook Mac en Tyler een beginnetje kunnen maken. Zo krijgt Tyler een eerste auto voor normale races en kan Mac aan de slag met off-road races. Die racetypen behoeven op zich weinig uitleg, maar voor de volledigheid: races zijn normale races met een start en finish, off-road races zijn hetzelfde maar dan niet op asfalt. In drift-races draait het om het puntenaantal dat je verdient door glijdend door bochten te gaan, en in drag-races staan korte sprintjes centraal waarbij je zo hard mogelijk rechtdoor moet rijden. De enige vreemde eend in de bijt zijn de Runner-uitdagingen. Dit zijn missies die je meestal met Jess speelt en die wat verhalender in elkaar zitten dan de andere vier racetypen, waardoor dit racetype al snel een persoonlijke favoriet van ons werd.

Soepele besturing

Dat de overige races wat meer standaard zijn, wil niet zeggen dat ze geen spelplezier bieden. De auto's laten zich over het algemeen vrij simpel en soepel besturen, en je hoeft je niet druk te maken over de mogelijkheid dat je de macht over het stuur verliest of überhaupt schade kunt oplopen. Schade is cosmetisch en indien gewenst weg te werken door even door een tankstation te scheuren. Een arcade-racegame in hart en nieren dus. het enige dat afbreuk doet aan de spelervaring is het licht. Dat zorgt regelmatig voor prachtige plaatjes, maar weet soms ook auto's iets te goed te verbergen in de schaduw. Daardoor knal je nog weleens frontaal op tegenliggers die je gewoonweg niet aan kon zien komen.

De achterstand die je op die momenten oploopt, haal je niet altijd zomaar weer in. De game heeft weliswaar een arcade inslag, maar af en toe is hij toch uitdagend. Daarbij valt ook op dat de moeilijkheidsgraad sterk wisselt, afhankelijk van wat je doet. De off-road races zijn bijvoorbeeld veel lastiger dan de normale races. Om die effecten te counteren, kun je een beetje spelen met het niveau van je auto. Elke auto heeft een bepaalde rating, die ontstaat op basis van de kwaliteit van de onderdelen die je in je auto hebt zitten. Hoe beter de onderdelen, hoe sneller de auto en hoe hoger de rating. Dat is logisch.

Speedcards

Toch is het niet simpelweg een kwestie van geld verdienen en onderdelen kopen. Alles draait in Need for Speed Payback om de speedcards die je verzamelt voor je auto. De speedcards zijn er in zes verschillende categorieën, van verschillende fabrikanten en met verschillende bonussen. In beginsel geldt dat een hoger kaartje je auto altijd beter maakt. Een 'Gearbox'-kaartje met waarde 7 is beter dan eenzelfde kaartje met waarde 2. Daarnaast is van belang van welke fictieve fabrikant het onderdeel komt en wat voor bonus er verder op zit. Deze elementen worden langzaam steeds belangrijker. Komen minstens drie van de zes speedcards van dezelfde fabrikant, dan levert dat een bonus op. Speedcards die van zichzelf twee of soms zelfs drie bonussen met zich meebrengen, zijn uiteraard ook van grotere waarde.

De speedcards kun je op verschillende manieren bemachtigen. Na elke gewonnen race krijg je er sowieso een. Daarnaast kun je ze ook kopen met in-game credits bij de verschillende Tune-up Shops in Fortune Valley. Ben je daarmee nog niet tevreden, dan kun je ze ook nog uit een soort 'minifruitmachine' halen. Je betaalt daarvoor drie 'parts' per keer. Die parts krijg je door overbodige speedcards in te ruilen en door zogenaamde Shipments te openen. Die Shipments verdien je in de game door allerlei uitdagingen te volbrengen in de spelwereld, maar je kunt ze ook met echt geld kopen. Zo kun je bovendien aan Premium Shipments komen, die betere voorwerpen bevatten. Naast parts zitten in de Shipments namelijk ook cosmetische extra's voor je auto, zoals neon en gekleurde rook, en bevatten de pakketten cash-bonussen. Het is dus niet zo dat het allemaal niet van belang is voor de voortgang van je carrière in Need for Speed.

Daarmee komen we, zoals wel vaker dit najaar, in een grijs gebied terecht. Inmiddels kun je betalen voor pakjes in FIFA 18, voor bonussen in Forza 7, voor Epic en Legendary Warchiefs in Middle-Earth: Shadow of War, voor Supply Drops in Call of Duty: WWII, in de toekomst voor de loot boxes in het nog te verschijnen Star Wars Battlefront II - en dan vergeten we waarschijnlijk nog wel een paar titels. Meer en meer games gaan voor een systeem waarbij spelers niet van tevoren weten wat ze binnenhalen met hun microtransacties, en Need for Speed Payback is dus de volgende game in de rij.

Voordeel

Vraag twee daarbij is 'hoe erg is het om geen geld uit te geven?' Hoeveel nadeel levert dat op? Louter cosmetische upgrades zou best een prima totaalplaatje opleveren, vergelijkbaar met hoe de Supply Drops in Call of Duty spelers voornamelijk van uiterlijke extra's voorzien, met her en der een kleine XP-bonus. Need for Speed Payback gaat echter een stuk verder. Uit de Shipments die we verdienden, haalden we meerdere keren 20.000 in-game credits, met daarbij dan ook nog een eventueel te verkopen cosmetisch item, en een vijftal parts, die dus in te ruilen zijn tegen nieuwe speedcards. Een heel aardig voordeel. Dat je deze pakketten in de game best makkelijk kunt verdienen, maakt het minder heftig. Maar dat je je voortgang in Need for Speed flink kunt versnellen als je er een paar euro aan uitgeeft, staat buiten kijf.

Speelt lekker, oogt goed

Het spel legt overigens niet echt veel nadruk op het feit dat je de Shipments ook kunt kopen met echt geld. Het is daardoor relatief makkelijk ze verder te negeren. Need for Speed Payback slaagt erin spelers aardig mee te nemen in de flow van de game. Je moet af en toe een beetje 'door de standaardraces heen werken', maar om de zoveel tijd zijn er speciale missies die het algemene niveau flink opkrikken. Deze missies zijn van belang voor het verhaal en houden er vaak een aardig 'Fast & Furious'-sfeertje op na. Hier haal je in de gameplay dan ook de spectaculairdere capriolen uit, en ook daarin zit wat welkome variatie.

Lang doen met dezelfde auto

In die missies speel je soms met auto's die je al bezit en soms met standaardauto's die horen bij de missie. Hier vinden we trouwens nog wel een kritiekpuntje. Need for Speed Payback beloont spelers niet met nieuwe auto's. Je speelt steeds nieuwe auto's vrij die je dan kunt kopen bij de dealers. Dat laatste - het feit dat je ze moet kopen - maakt dat je vrij lang een beperkt wagenpark hebt. De filosofie hierachter is dat je je allereerste auto's doorlopend relevant houdt met nieuwe speedcards, maar na een paar uur met dezelfde wagens gespeeld te hebben, hadden we die wel een beetje gezien. De push richting speedcars en de relatieve moeite waarmee je aan nieuwe wagens komt, voelt een beetje onlogisch aan. Zou Need for Speed zich niet juist lenen voor een iets vrijere aanpak op dit vlak, desnoods via 'pink slip races' of iets in die richting?

Maar goed, wij zijn er niet om EA te vertellen hoe ze games moeten maken, maar om jullie te vertellen wat we van een game vinden. Daar gaan we nu dan maar weer mee door. Need for Speed Payback doet dus dingen waar we vraagtekens bij zetten, maar tegelijk zitten ook veel dingen goed in elkaar. We noemden al even dat we de auto's lekker vonden rijden. Die opmerking moet je wel even in een 'arcade-perspectief' plaatsen, want zou je er realistisch naar kijken, dan breken de auto's veel te makkelijk uit en glijden ze te veel. Maar goed, dat is juist wel lekker in een game waarin driftend door bochten gaan meer snelheid oplevert dan proberen steeds netjes de apex van een bocht te raken.

Dat de game lekker speelt, maakt de spelervaring automatisch aangenaam. Dat pluspunt werkt namelijk uitstekend samen met twee andere pluspunten: de prachtige spelwereld en de prima soundtrack. Wat dat laatste betreft geldt wel dat smaken verschillen. Je moet er wel tegen kunnen dat het ene moment Lil Kleine door je speakers komt, en meteen daarna weer wat dancetracks. Toch sloot de muziek voor ons prima aan bij de stijl van de game. Grafisch ligt het allemaal iets simpeler: Need for Speed Payback ziet er gewoon heerlijk uit. Vooral de momenten dat de zon net opkomt of ondergaat - Fortune Valley heeft een dag-en-nacht-cyclus - zorgen voor prachtige plaatjes die het de moeite waard maken de spelwereld te verkennen.

Multiplayer

Heb je daar een beetje genoeg van en heb je behoefte aan meer competitie, dan biedt Need for Speed Payback nog een online multiplayer. Natuurlijk is er al sprake van een soort van multiplayer doordat al je tijden en scores via Autolog continu vergeleken worden met die van vrienden en andere gamers, maar directe competitie kan ook. 'Kan', schrijven we hier nadrukkelijk, want we raden het niet aan. Ten eerste confronteert Need for Speed Payback je met een irritant lange laadtijd als je switcht tussen het normale gedeelte van de game en de multiplayer - of omgekeerd. Daarnaast ontbreekt het in de multiplayer aan stroomlijning. Meerdere malen kwamen we met wat andere racers in een lobby terecht waarin voornamelijk een beetje dom achter elkaar aan werd gereden. De mogelijkheid om races in te starten is er wel, maar een lobby kan maar één event tegelijk aan, waardoor je soms lang moet wachten als je net op het verkeerde moment die lobby in komt. Dan heb je nog wel de keuze in wat voor type auto je stapt - off-road of normaal - en de optie om een en ander in een competitieve setting te doen, maar daar houdt het mee op.

Conclusie

Need for Speed Payback is vooral een erg voorspelbare game. De inhoud van het spel is vrijwel een blauwdruk van de game die je verwacht als je het logo ziet. Dat is niet per se erg, want er is immers een flinke doelgroep voor de wat minder serieuze racegames. Need for Speed Payback doet in de uitvoering echter te veel fout. De insteek van de game is weinig origineel en datzelfde geldt voor veel van de races. Het verhaal is vermakelijk, en dat geldt zeker voor de speciale missies in het kader van dat verhaal, maar dan nog mist de game fantasie. Het helpt niet dat het systeem rond het doorlopend verbeteren van je auto's gepaard gaat met flink wat 'grinden', wat je eventueel kunt versnellen via microtransacties. Dat blijft vervelend. De game speelt echter wel lekker en ziet er prachtig uit, wat de algehele spelervaring nog vermakelijk genoeg maakt. Maar dan nog hadden we meer verwacht van een spel in deze roemruchte racegameserie.

Getest

Need for Speed Payback, PS4

Prijs bij publicatie: € 59,99

Vanaf € 23,99

Vergelijk prijzen

Bekijk alle uitvoeringen (3)

Reacties (158)

Wijzig sortering
microtransacties in een betalend spel zijn voor mij een brug te ver, als ik voor iets betaal wil ik het ook voluit kunnen spelen. veel van dat soort microtransacties zijn trouwens lang niet meer zo "micro" in sommige mobile games zie ik transacties van 50 euro en meer.
Vervelender is, dat het lijkt dat game gemaakt is om nog zoveel mogelijk inkomsten te krijgen uit deze transacties.
Upgrades gaat nu met 'kaarten' die je niet kunt hergebruiken voor andere auto's. Dus gaat het grinden worden tegen de RNG-God. Geen zin om extra saai en extra vervekend te gaan grinden?, dan mag je gaan gokken met loot-boxes.

Deze review pakt het heel mooi samen:
https://www.pcworld.com/a...speed-payback-review.html
Ik vind het sowieso jammer dat er niet nader gekeken wordt naar het hele loot-box-principe. Het is immers toch gewoon een soort gokken?

Verkoop een game, biedt evt. een degelijke hoeveelheid aan DLC aan voor een bepaalde prijs, maar microtransacties moeten echt tot het verleden horen. Tot die tijd hoop ik dat mensen gewoon tegenstemmen door iets niet te kopen. Helaas blijkt dit in de praktijk maar erg moeilijk te zijn, bij zo ongeveer alles dat mensen uiteindelijk toch graag willen hebben ondanks de nadelen. Of het nu gaat om hardware of software/games, mooie kleding die kwalitatief slecht is, of auto's die onbetrouwbaar zijn of een slecht service-construct. We kopen het allemaal en blijven het kopen en dus verandert er niets.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 12 november 2017 14:41]

Je vat het allemaal wel erg simpel samen vindt ik. Lootboxes hoeven niet per definitie negatief te zijn voor een game, zolang het puur cosmetisch is en niet over de top gaat (zoals CS GO). Dota 2 bied vanaf het begin een erg goed principe, de items, couriers of wat dan ook zijn puur cosmetisch en geven totaal geen voordeel bij het spelen. Daarnaast is de game voor iedereen hetzelfde en gratis te spelen. Op deze manier komen er toch inkomsten binnen, zonder dat men meteen een groot bedrag moet betalen voor een spel.

Hetzelfde geldt voor DLC, echter ziet men dit nu puur als uitmelken van de consument. De DLC's en lootboxes zijn al bekent voordat de game uitgebracht wordt. Dit slaat de plank gewoon compleet mis. Ook door het aanbod te beperken van bepaalde items zorgt men ervoor dat er onwijs hoge bedragen worden neergeteld voor items.

Toch zullen er altijd gekke mensen zijn die helemaal opgaan in een game en er meer uit willen halen door er veel geld aan te verspijkeren. Als ze dat niet doen bij een game doen ze dit misschien wel met een andere hobby. Dit is wat mij betreft ook geen probleem zolang mensen dit met volle verstand doen en het geen minderjarigen zijn. Hier mag wat mij betreft erg streng op gecontroleerd worden en ook zeer hoge boetes aan gegeven worden als dit toch gebeurt. Games worden nu eenmaal zo gemaakt dat ze zo verslavend mogelijk zijn, om zo de mensen zo lang mogelijk te laten spelen. Je kunt je echter ook afvragen of de mensen die hier gevoelig voor zijn anders niet op andere manieren in de problemen komen.

Persoonlijk vindt ik het ook geen probleem om voor extra content te betalen, zoals bijvoorbeeld bij The witcher 3. Dit was het geld meer dan waard en de DLC was een geweldige aanvulling op de rest.

[Reactie gewijzigd door Andyk125 op 13 november 2017 16:27]

Ik heb die review ook even snel doorgelezen, en de reviewer daar geeft juist aan dat het systeem van speed cards vreselijk is. Hij heeft dit ook goed onderbouwd. Hij geeft aan dat je voor elke auto opnieuw al gereden races opnieuw moet doen, omdat de kaarten niet toepasbaar zijn op je nieuw gekochte auto, en daarnaast dat je als resultaat hiervan dus niks kan met kaarten die je over heb van eerdere overwinningen.

Vervolgens staat dit als een van de pluspunten bij deze review? Wat mis ik hier?
Nouja, zoals ik het spel nu heb gespeeld, is het zo dat je met de auto waarmee je op dat moment mee rijdt dat je dan kaarten kunnen verzamelen. En ik heb nog niet gemerkt dat ze niet toepasbaar zijn op de current auto. Maar ik moet zeggen het is opzicht wel goed te spelen met de nieuwe kaarten. Ook al betaal je niet aan micro transacties.
Hetzelfde geldt voor Star Wars Battlefront II. EA belemmert je progressie door het dusdanig lang te laten duren dat ze wel lootboxes moeten kopen om alles uit het spel te halen dat erin zit. Tieners kunnen die grind wel aan, maar werkende volwassenen hebben minder tijd en hebben vaak het geld wel om ervoor te betalen.

Maar kom op, verbaast het ons echt nog?
EA wil het verdienmodel van mobile F2P gaming mixen met betaalde games op het PC- en consoleplatform. Je kunt hier zelf een stokje voor steken, gewoon door het niet te kopen. Dit is zo doorzichtig, als je dit sponsort, ben je gewoon niet goed wijs.

Dit sterft vanzelf wel weer af, ik maak me daar eigenlijk geen grote zorgen om, geef het een jaar, misschien twee. EA is goed bezig zichzelf te marginaliseren, kijk maar waar de grootste winst vandaan komt - niet uit goede IP maar effectief louter uit het 'gold sellen' dat in elke MMO zo'n beetje een bannable offense is. EA games verlagen zich naar het niveau van de gokkast-farm game en daar heeft maar een heel select publiek echt zin in. De meesten vallen één of twee keer in deze fuik om er daarna van weg te blijven.

De andere uitgevers proberen het voorzichtig, en verpakken het zo goed mogelijk als een vorm van echte progressie waar betalen echt niet nodig is en de invloed op droprates minimaal. Maar het is er altijd, en je hebt er als speler altijd last van - financieel of in tijd/fun factor. Je zet jezelf moedwillig achter die maiskolf en gaat erachteraan rennen, en 't kost nog geld ook - en het is ook niet alsof je dan aan het eind iets noemenswaardigs hebt gehaald; je hebt gewoon voldaan aan het afvinken van alle vakjes - er is ook geen echte creativiteit of vaardigheid of leercurve want ook dat doet schade aan het verdienmodel dat op grinden en repetitie is gebaseerd.

Realiseer je dus als gamer dat deze lootbox concepten dodelijk zijn voor je eigen spelplezier, zowel op korte als lange termijn, en geef er geen cent aan - dit is een heel ander beestje als de pre-order, een stuk viezer en geniepiger.

De grens ligt waar die ongeveer vijf jaar geleden ook al lag: cosmetics zijn prima, al het andere is des duivels - dit is een keiharde lijn die je jezelf moet aanleren en die je moet herkennen als je gaming een goede toekomst wenst. En spread the word...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 november 2017 14:32]

EA is goed bezig zichzelf te marginaliseren, kijk maar waar de grootste winst vandaan komt - niet uit goede IP maar effectief louter uit het 'gold sellen' dat in elke MMO zo'n beetje een bannable offense is. EA games verlagen zich naar het niveau van de gokkast-farm game en daar heeft maar een heel select publiek echt zin in. De meesten vallen één of twee keer in deze fuik om er daarna van weg te blijven.
Dit roep ik dus al jaren! Electronic Arts heeft door de jaren heen een flink aantal IP's uitgemolken en de studio's dood laten bloeden. Bijvoorbeeld:
  • Dead Space (Viceral Games is gesloten)
  • Command and Conquer (Westwood/EA LA is gesloten)
  • SimCity/Sims (Maxis is gesloten)
  • Dungeon Keeper/syndicate (Bullfrog studios)
  • Orginele Need For Speed/Mirror's Edge (Black Box Games)
  • etc.
Er zijn meer signalen die dit beamen. Bijvoorbeeld BioWare Montreal een studio specifiek gevormd voor Mass Effect 4 is gesloten nadat ME4 niet de verwachtingen waar maakte.

Ook de grote hoeveelheid DLC in Mass Effect 2 en 3 (wapens, armor, skins en mini quests) worden geprefereerd aan een goede storyline. Vooral bij Mass Effect 3 heb ik eigenlijk geen memorable karakters/companions gezien en het einde is een discussie op zich.

De enige games en studio's die bij EA blijven leven zijn 'cookie cutter' games zoals FIFA, NBA, Battlefield/Medal of Honor. Meer unieke games worden onder EA uitgeknepen.

[Reactie gewijzigd door HarmFull op 13 november 2017 10:41]

En laat het aantal ingame purchases by sportgames nou eens tot kunst verheven zijn. FIFA draait alleen nog maar om FUT en geld uit je zakken proberen te trekken met meerdere keren per dag, voor maar een uur lang, deals met special player packs, zodat je gek wordt gemaakt met tijdslimieten en verhandelen van spelers.

Ook de scripts in FIFA (na paar keer verlezen win je bijna gegarandeerd doordat de spelers van je tegenstander geen bal meer kunnen raken, hoeveel beter die persoon ook is) zorgen ervoor dat zoveel mogelijk mensen blijven spelen en nooit stoppen door een loss-streak. Het is echt een geoliede machine tegenwoordig, tot in de puntjes uitgedacht, heeft weinig meer met een game te maken.

Ik ging er bijvoorbeeld een tijdje in mee; constant checken of de flits-deals niet bezig waren (packs met alleen gold rares bijvoorbeeld), kopen kopen kopen en opeens ben je 200 Euro verder en vraag je je af wat je in hemelsnaam aan het doen bent. Sindsdien nooit meer FUT aangeraakt, het voelde echt als een soort gokverslaving ofzo, totaal geen trek in.

Cosmetica trouwens ook niet prima, kijk bijvoorbeeld naar CS:GO skins; lijkt me voor een minderjarige ook geen gezond systeem. Zodra men het kan verhandelen en er enorme monetaire waarde aan gegeven wordt is het niet onschuldig meer.

[Reactie gewijzigd door xtrmx op 23 november 2017 04:04]

Dat vraag ik me af. EA is hier al jaren geleden mee begonnen en ze voeren het micro transaction concept steeds een klein beetje verder door. Als ze 5 jaar geleden geflikt hadden wat ze in deze game proberen te doen, waren ze compleet door het slijk gehaald. Maar inmiddels is er een hele generatie opgestaan die niet anders weet dan dat er micro transactions in games zitten. Langzaam maar zeker wordt dit de norm, omdat EA toch wel verkoopt en omdat mensen als groep verschrikkelijk dom zijn.
Helemaal verdwijnen zal het niet. Blizzard biedt al langer betaalde services aan voor WoW en daar hoor je niemand over. Het zijn best flinke bedragen voor een mount en/of pet, maar waarom niet? De een verzuipt zijn geld in de kroeg en krijgt er een kater voor terug en de ander koopt ingame items. Ik zie het probleem niet? In de tijd van downloaden en alles maar gratis willen hebben, vind ik het niet gek dat uitgever op een extra manier geld willen verdienen.
Toevallig 2 dagen geleden, Origin access gekocht voor €24,99. Er zitten een aantal games bij, die ik ook los kan kopen maar dit was de goedkoper. Of ik er veel gebruik van ga maken? No idea, je krijgt ook extra korting en early access op games, is het dan ook een verkapte vorm van korting kopen?
mooi benoemd.. zo had ik ook een collega die nog bij papa en mama woonde en teveel tijd/geld had want het enige wat hij deed in zn vakantie was 'gamen'

koopt voor 50 euro een game..
12 uur per dag gedurende een week.. toen was hij 't wel een beetje zat het 'grinden'
ging hij ook lootcrates kopen want tja 'toch geld zat' had hij zo'n crate gekocht.. of een aantal
had hij het sterkste wapen in het hele spel wat je kon krijgen.. + armor/perks etc. etc. etc. etc.

puntje bij paaltje kon hij dat wapen niet gebruiken want moest level X zijn met zoveel speeluren + nogiets
armor had maar rating tja... was toch 'niet helemaal' wat hij in gedachten had want hij had builds gezien van X aantal 100 per item meer.. stats

all said and done.. 120 euro achter de wagen en het enige wat ik deed was hem uitlachen en toen koffie pakken :P
Verbaast niet, wel in de review score neersabelen en proberen een verbod te krijgen omdat betaalde loot boxes een kansspel zijn. Zo komen games zonder die ellende in de verdiende spotlight te staan.
Inderdaad, hetzelfde stoort mij ontzettend bij The Crew (nog zo'n het-laatste-van-de-citroen-uitknijpende uitgever). Auto's voelen niet zozeer meer aan als auto's maar als een collectie kaarten. Waarbij upgrades in de underground serie, opgedeeld in tiers en een eventuele unique upgrade, effectief aanvoelde als een verbetering is het hier telkens gewoon percentages verhogen.
Misschien iets met memoryhacken om toch aan de benodigde dingen te komen?
Wat is grinden in vredesnaam? Staat meermaals genoemd maar eerlijk gezegd zie ik nergens een uitleg.
Van het Engelse "to grind", dat "malen" betekent, als in het malen van graan in een molen. Het wordt bij spellen overdrachtelijk gebruikt, voor een activiteit die lang duurt, inspanning kost, en (toch) heel monotoon en saai is. Meestal moet dezelfde handeling of missie heel veel herhaald worden. Bij spellen kan het dan gaan om b.v. het steeds weer rijden van dezelfde race, omdat je na elke finish wat punten krijgt, en je met die punten kunt sparen voor een nieuwe auto. Of om het verslaan van telkens dezelfde of saaie monsters in een rollenspel, waarmee je elke keer ervaringspunten krijgt en je uiteindelijk naar een hoger level kunt gaan. Als het gaat om telkens verschillende monsters, waarbij je steeds nieuwe dingen leert / moet doen, dan is het niet monotoon en is het geen 'grinden'.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 12 november 2017 15:59]

Ieder spel heeft tegenwoordig ingame betalingen lijkt het wel.
Je moet al betalen voor het spel. Dan nog een season pas en weet ik veel wat nog meer en als knaller moet je ook nog betalen om online te kunnen spelen.
Online spelen is alleen voor consoles.
Blame Sony een Microsoft voor dat.

Op de pc is online natuurlijk gratis.
Je krijgt er wel gratis games of korting voor terug
Tja, dan moet ik eerlijk zeggen, ik heb nu twee jaar xbox live (gold of hoe t ook heet) en heb echt pas 4 spellen gratis waarvan ik dacht hehe eindelijk eens een triple A game ipv die slappe games als dungeon bros. Dus echt waar voor je geld vind ik het helaas niet. De kortingen daarintegen zijn af en toe wel redelijk zoals battlefront die een paar weken geleden slechts €5 kostte.

Als pc gamer heb ik gemerkt dat alles voor de console vele malen duurder is behalve de aanschaf van de hardware. (Maar aan de andere kant gebruik ik al jaren dezelfde computer en enkel de gpu vervangen). Online gamen op de pc is gratis en geen (bijna) €100 per jaar in tegenstelling tot de xbox. Wat me ook opgevallen is is dat pc games veelal goedkoper zijn en soms scheelt het meer dan twee tientjes (met het bijkomend feit dat je voor online dus niks extra’s betaalt en dat het er vaak beter uitziet en soepeler draait; mits je daar de hardware voor hebt uiteraard).

Maar eventjes on topic, ik vind de game na het lezen vd review weer tegenvallen (iets wat ik EA al jaren kwalijk neem). Het is weer een onoriginele need for speed net zoals we gewend zijn de afgelopen jaren en wederom microtransacties. Iets dat Forza bijvoorbeeld ook heeft, maar daar doet het weinig af aan de gameplay (heb zelf alle DLC’s voor horizon 3, maar voel niet echt dat het nu beter gaat dan voordat ik die extra’s had enkel ietsje sneller). Jammer van EA, want ze hebben prachtige franchises verkregen over de jaren heen, maar imho allemaal afgeschoten. (Command&Conquer, Simcity, Need for Speed, Medal of Honor, Sims, Mass Effect en vast nog wel anderen)
Het kan zijn dat dat de games with gold je smaak niet waren, maar zeggen dat je in twee jaar maar 4 AAA games langs hebt zien komen? Dan moet je toch met een blinddoek om gezeten hebben hoor! Ik zou zeggen, kijk eens terug: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Games_with_Gold_games
Er zitten echt vaker wel AAA games in een maand dan niet, zeker als je de backwards compatible 360 games meetelt.

Ook vraag ik me af hoe jij bijna €100 per jaar betaalt voor je live abonnement. De officiële prijs van Microsoft is €60 per jaar, maar het is vrij makkelijk jaar abonnementen rond de €40 te vinden en met wat moeite/wachten ook wel lager. Daarvoor krijg je dus naast een zeer stabiele online service 48 games met een kwaliteit die naar mijn inzicht een stuk hoger ligt dan de gemiddelde kwaliteit van een humble bundle (waar je naar zou moeten kijken om maar in de buurt te komen van dezelfde prijs/kwaliteit/kwantiteit verhouding).

Zelf ben ik overigens ook PC gamer en als je meteen bij release een game wil kopen dan is de PC nog wel eens wat goedkoper ja, maar dat verschil is vele malen kleiner dan het geweest is. Ook als je pas later je games koopt. Steam sales (en andere platformen maar Steam sales waren jaren geleden dé manier om goedkoop je games te kopen) zijn echt flink minder spectaculair geworden. De gemiddelde prijs van nog enigszins recente games ligt een pak hoger in de sales dan vroeger, de tijd dat je bijna alles wel onder de 10 euro en vaak richting de 5 euro kon vinden met wat geduld is echt voorbij. Tegelijk zijn de sales op in ieder geval het Xbox platform (en volgens mij Playstation ook maar die heb ik niet dus krijg ik minder mee) echt stukken beter geworden. Mijn ervaring is juist dat het verschil helemaal niet zo groot is.

Als ik nu bijvoorbeeld kijk naar prijzen van Assassin's Creed: Origins... Bij budgetgaming, waar je prijzen van retailverpakkingen vindt, is de PC versie 5 euro goedkoper dan de PS4 versie. De Xbox One versie is nog 50 cent goedkoper dan de PC. Gaan we bij cdkeys.com kijken (los van wat je vindt van zulke sites) dan is de PC versie €43,99 en de Xbox One versie wel 46 cent duurder (PS4 hebben ze niet). NFS Payback dan? De console versies zijn 5 euro duurder bij retail. Als we de keysites bekijken dan zit er dit keer 10 euro voordeel in voor de PC versie. Hier valt het dus iets positiever uit maar de verschillen zijn absoluut niet zo groot meer als een aantal jaar geleden toen je de meeste PC game releases rond de 35 euro kon vinden terwijl console prijzen nog vrij vast rond de 60 euro zaten. Ik heb die gameprijzen vroeger veel gebruikt om te beargumenteren waarom PC gaming niet duurder hoeft te zijn als je veel (en slim) games koopt, maar die tijd is voorbij.

edit: Oh en dan vergat ik nog te vermelden dat je console games vrijwel altijd door kunt verkopen, wat op de PC ook praktisch onmogelijk geworden is. En op Xbox de mogelijkheid van library sharing (nee steam family sharing is geen gelijkwaardig alternatief).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 12 november 2017 10:06]

Ok vooruit, je krijgt inderdaad meer triple A titels, maar goed persoonlijk vind ik de titels vaak tegenvallen. Paar leuke die ik dan voorbij heb zien komen zijn trackmania, forza 5 en watch dogs bijvoorbeeld. De reden dat ik aan dat bedrag kom is omdat ik maandelijks betaal (ja in een keer betalen is goedkoper).

Nu is het zo, ik haal de meeste games via allkeyshop.com (prijsvergelijker) en daar zijn sommige games dus ooit €50 goedkoper dan op steam of wat dan ook. (Ik heb call of duty black ops 2 destijds voor €2,50 aangeschaft in tegenstelling tot de €60 die steam vroeg en nog steeds vraagt). Voor console geldt hetzelfde als ik ze via allkeyshop haal. Maar daar komt je verhaal inderdaad om de hoek kijken, digitaal aangeschafte games kun je niet doorverkopen. Buiten het feit dat ik schijfjes echt iets uit het jaar 2000 vind.

Persoonlijk had ik liever microsofts originele plan gezien van enkel digitale distributie (waar de prijzen dan ook lager van hadden gelegen) maar helaas was het gros vd console gamers het daar niet mee eens. En als pc gamer zijnde zou ik dat niet zo erg vinden. Maar je hebt zeker een punt!

Toch is de ervaring op de pc niet te evenaren (wellicht met een xbox one x wel). Maar goed je hebt voor een groot deel gelijk hoor :P. Dat microsoft maar eens muis/keyboard ondersteuning toevoegt aan de xbox, iets wat ze ons al jaren beloven, maar helaas nog niets gezien
Ja, dat was een punt wat ik nog vergeten was in mijn vorige reactie... Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je persoonlijk wat kritischer bent qua smaak. Met de jaren heb ik dat zelf ook wel, maar ik vind juist zo'n abonnement als gold ook wel leuk omdat ik op die manier juist ook wel eens games probeer die ik anders nooit een kans gegeven zou hebben, die me soms echt juist enorm positief kunnen verrassen.

Wat betreft allkeyshop alleen de kanttekening dat je op die manier wel mogelijk meewerkt aan credit card fraude. Niet dat ik het daarmee direct afkeur, want ik vind eigenlijk dat de uitgevers niet moeten zeuren en gewoon alle keys die door backcharge niet betaald zijn gewoon in moeten trekken. Daarmee zou de praktijk snel genoeg ophouden en dan zullen dat soort sites óf afsterven, of gewoon doorgaan met keys die blijkbaar toch niet zo illegaal zijn als dat ze ons willen doen geloven. Het feit dat ze dat niet doen doet mij denken dat ze misschien liever gewoon zoveel mogelijk mensen bij dat soort sites wegsturen om de distributie meer zelf in de hand te houden. Maar goed, om terug te komen op het punt, ik vind het daarmee twijfelachtig om dit te gebruiken in een vergelijking met consoles. Zelf heb ik bij cdkeys.com het gevoel dat het wat minder shady is (puur een gevoel, kan het moeilijk staven), en als ik al op andere sites via allkeyshop kom dan alleen echte codes (zo staat Payback er al op voor 36,58 voor de PS4, maar dan koop je een account en dat vertrouw ik echt voor geen meter).

De ervaring hangt er verder van af wat je wil. Ja, de prestatie op de PC kán beter zijn. Ik heb zelf een gsync monitor en daarmee is meestal de ervaring inderdaad beter (niet altijd, zie bv Fallout 4 waar de physics kapot gaan bij te veel FPS), maar voordat ik die had werd ik op de PC gek van screen tearing waar ik maar niet vanaf kwam. Dat is iets wat me op de Xbox vrijwel nooit opvalt. Het hangt ook van de game af, een goed geoptimaliseerde 30 fps ervaring kan beter zijn dan een slecht geoptimaliseerde all over the place ervaring op de PC. Het is op de PC vaak wel allemaal te fixen, maar daarmee kom je bij een volgend punt, 'it just works' op de consoles. Zoals gezegd speel ik zelf op de PC, maar soms erger ik me toch echt wel aan dingen zoals dat je opeens problemen met drivers op moet lossen. Soms heb ik ook gewoon zin om met een controller te spelen en sommige PC games bieden die optie botweg niet (zoals de mass effect serie). Sommige games zijn ook waanzinnig slecht geoptimaliseerd waardoor je veel sterkere hardware nodig hebt om werkelijk console prestaties te overstijgen. En soms is het gewoon fijn dat je het apparaat aanzet en direct de game kunt starten, iets wat zelfs met een automatisch startende steam big picture mode niet altijd lekker werkt.

Overigens zijn er natuurlijk zeker ook meer dan genoeg argumenten voor PC gaming, daarom doe ik het zelf ook. :) Dishonored bv vond ik niet te spelen op 30 fps op de Xbox, daar ben ik dus overgeschakeld naar PC (heerlijke game daarop).
want ik vind eigenlijk dat de uitgevers niet moeten zeuren en gewoon alle keys die door backcharge niet betaald zijn gewoon in moeten trekken.
Uitgevers zouden niks liever willen dan keys intrekken, maar gamers zouden dat niet pikken (onterecht). Volgens mij had 1 uitgever het geprobeerd maar die was er snel op terug gekomen.
Ja, dat weet ik, volgens mij was dat Ubisoft die dat probeerde. Ik vind dat dat een kwestie is van je als industrie samen pakken en het allemaal doen en volhouden (erg lang zal het niet duren denk ik, gamers mokken even maar zullen het snel leren). Dan is er niet één die alles over zich heen krijgt, en het is de enige manier om er vanaf te komen.
Dat lijkt mij echt extreem slecht voor consumenten, want wie zegt dat jij als consument iets verkeerd hebt gedaan? Wat als die "backcharge" bij een tussenpartij heeft plaatsgevonden? Als consument kan niet van je verlangd worden dat je dat allemaal gaat uitzoeken.

Nee, een bedrijf dat last heeft van deze "backcharge" moet er gewoon voor zorgen dat ze geen "backcharge" meer accepteren van een betaalmiddel. Gewoon op mensen een normale manier laten betalen of hoe je het dan ook wil. Er is altijd nog Paypal of bitcoin, gewone overboeking, etc.
Als je het heel precies wil bekijken dan is het volgens mij gewoon heling. Ik ben geen advocaat, maar ik vermoed dat je niet bestraft zult worden maar ook geen poot hebt om op te staan tegen de uitgevers. Uiteraard wel tegen de winkel waar je het gekocht hebt. Sommige van die winkels of marktplaatsen bieden geld terug garantie als de key niet werkt. Toen ik nog wel eens wat bij kinguin kocht betaalde ik altijd nog wel voor de garantie. Dus dan krijgen die verkopers gewoon heel veel claims.

Geen credit cards accepteren klinkt hier heel leuk, maar in de VS is dat gewoon commerciële zelfmoord.
Heling is wanneer je redelijkerwijs had kunnen bedenken dat je iets kocht wat gestolen was. Een lage prijs alleen is in het geval van software daarvoor niet genoeg; omdat de marginale kosten van software nagenoeg nul zijn, is het best mogelijk dat je op legitieme wijze voor heel weinig geld het gebruiksrecht op een programma koopt.

Als consument heb je inderdaad alleen een poot om op te staan tegenover de partij van wie je het gekocht hebt, dus de webwinkel die de key aanbood.

Dan kun je een toeslag vragen voor betalingen per kredietkaart: daarmee kun je jezelf dan als het ware verzekeren tegen de schade die je lijdt van betalingen die worden ingetrokken.
Ik ben het wel met je eens, maar in een tijd dat een uitgever of developer bijna niks meer kan doen zonder een bak ellende over zich heen te krijgen, kan ik me voorstellen dat ze hun vingers liever niet branden.
Vandaar dat ik zeg dat ze zich samen moeten pakken en het allemaal moeten doen :)
Leuk dat je mass effect noemt, want ook ik was tegen dat probleem aangelopen, gebruik regelmatig mijn xbox one controller op de pc en dat is inderdaad een hekelpunt. Screen tearing heb je normaal geen last van als je v-sync gebruikt al is een g-sync monitor natuurlijk vele malen beter.

Je hebt ook gelijk, het kán beter zijn. En bij een console is het inderdaad “it just works”. Maar goed ik gok dat de meerderheid op tweakers wel uit de voeten kan met een pc. Dus zal dat niet zo’n denderend probleem zijn. Ik gok ook dat veel tweakers een degelijke videokaart hebben. (Minimaal GTX 780ti) lang niet allemaal natuurlijk, maar ik gok wel veel. Maar je hebt zeker een punt en als je goedkoop 4k wilt gamen is een console de beste optie.
Het zal wel een driverprobleem geweest zijn of iets met mijn monitor, maar ik kreeg zelfs met vsync de tearing vaak niet weg vreemd genoeg. Maar dat is dus juist mijn punt, je kunt tegen rare issues aanlopen wat je dan veel troubleshooting kost of soms gewoon niet lukt. Dat we tweakers zijn betekent verder ook niet dat we daar altijd maar zin in hebben :)
Klopt, ik heb bijvoorbeeld de windows Fall Update gedaan en vrijwel enkel spel werd onspeelbaar voor mij, zelfs na een schone installatie en de laatste drivers en dergelijke. Maar helaas bleef de framerate droppen naar 30fps in alle spellen wanneer ik het op windowed borderless draai, en bij fullscreen games werd er een groene waas overheen gezet. Terug naar versie 1703 en alles werkt weer zoals vanouds. Dus dat is iets wat zeker irritant is.
De games kopen via sites die op bijvoorbeeld www.allkeyshop.com staan maken de games een stuk goedkoper op de computer (bij release). Natuurlijk i.c.m Humble Bundle(+ andere indie bundles), steam sales.

Kun je voor goede prijzen games kopen.

Het enige voordeel wat games op de console hebben, is dat ze

1. Minder snel waarde verliezen
2. Verhandelbaar

Als dit ook nog met online games via Steam gaat kunnen, dan is de console op elk punt veel zwakker.
Het enige voordeel wat de console dan nog heeft, zijn die kut exclusives die nog meer versplintering zorgen.

Release gewoon op alle platformen, je maakt toch een game op de x86 architectuur(Is nog steeds boos dt er geen Red Dead Redemption op de PC is)
De reden waarom een console "goedkoop" is in tegenstelling tot de pc is omdat ze flink meer verdienen aan service en accessoires. Op langer termijn is een pc in verhouding niet veel duurder dan een console. Ik bespaar zoveel geld aan games en online service dat ik in een periode van 4 jaar waarschijnlijk goedkoper uit ben met een zelf.bouw pc van ongeveer €1200.
dan heb je volgens mij niet altijd even goed opgelet. https://www.tekrevue.com/...s-with-gold-list-details/ dit is de lijst tot nu toe alleen voor 2017 al, dan heb je 2016, 2015, 2014 en 2013 nog waar allemaal games gratis met gold werden meegegeven (het zijn altijd minimaal 3 games) alleen in die 2 jaar al dat je gold hebt, zijn er 72 gratis games weggegeven en jij hebt nog maar 4 gezien ?

dat wat jij hebt is ook objectief, als je goed oplet met gold kan je spellen zoals gta 5 die nog steeds 50 euro in de store kosten, voor 25 met gold krijgen. of je gaat langs op kinguin daar verkopen ze ook goedkopere spellen.

juist omdat je niks online betaald, worden platformen zoals steam (CS GO, ARMA PUBG etc) plat gehacked door chinese hackers die patriotisch een beetje servers lopen te ddosen etc. dan betaal ik liever ietsje meer voor online, dan dat ik op een dag moet thuis komen en me voortgang voor PUBG is bijvoorbeeld verwijderd omdat ik geflagd ben door spelers waar ik te goed voor was (wat onderandere bij PUBG of GTA V gebeurden)

dit soort dingen vind je niet zo snel op de console. en nu de XBOX ONE X native 4k 60fps kan afspelen,
word het nog moeilijker om te rechtvaardigen dat een pc beter is als een console (wat ook hartsikke objectief is)

console heeft zijn voordelen, pc heeft zijn voordelen. als je alleen al 4k op pc wilt spelen word de videokaart alleen al bijna 2 keer zo duur. nu krijg je een console die misschien de prijs heeft van een cpu + ram + moederbord die al native 4k films en spellen kan afspelen
Ik heb niet gezegd dat ik maar 4 games voorbij heb zien komen, ik heb gezegd dat ik er maar 4 echt fatsoenlijke voorbij heb zien komen. Tuurlijk is dat subjectief maar dan nog.

Het is heel simpel te rechtvaardigen dat een pc beter is dan een console en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven. Het is enkel dat wanneer je een pc uitsluitend gebruikt om te gamen dat het niet te rechtvaardigen valt. Een pc kan namelijk zoveel meer dan een xbox of playstation.

Maar er zijn ook zaken die ik apart vind aan consoles. Ik vind het bijvoorbeeld heel vreemd dat we wel xbox games naar de pc mogen streamen, maar niet andersom, terwijl het laatste veel logischer zou zijn.

De pc heeft met games nog vele andere voordelen die met de console vaak niet aan de orde zijn, en dan praat ik over mods. Cities Skylines en Planet Coaster zijn bijvoorbeeld perfecte voorbeelden daarvan. Buiten het feit dat ik dat sowieso mouse/keyboard games vind.

Ik snap wel wat je bedoelt hoor en je hebt in zekere zin ook wel gelijk, maar een pc is zoveel meer. Ik geloof niet dat je adobe premier op een xbox kunt gebruiken bijvoorbeeld en zo nog duizenden andere software.

Dan over het cheaten, en dat is een punt waar ik het zeker met je eens kan zijn, al moet ik eerlijk zeggen in alle jaren dat ik csgo speel en nu pubg heb ik het pas 2x meegemaakt dat mensen cheaten. 1x in csgo en 1x in pubg. GTA V daarintegen was het een en al cheaten en is de reden dat ik ermee gestopt ben (al heb ik t laatst nog eens geprobeerd en toen waren de meeste cheaters verdwenen). En dat was inderdaad geen leuke ervaring, waarop ik met mijn vrienden maar prive sessies deed maken om van dat irritante gecheat af te zijn. Maar de vraag is dan, is dat de schuld van de pc? Of de schuld vd ontwikkelaar die geen stappen ondernomen heeft om cheaten enigszins tegen te gaan? Ik gok op het laatste, iets waar payday2 ook last van heeft.

Maar waar het op neerkomt is dat het eigenlijk apparaten zijn die je niet met elkaar kunt vergelijken, en waar de console een aantal voordelen heeft (zoals een eerlijk speelveld, iedereen zelfde hardware en geen cheats) is de pc veel krachtiger en veelzijdiger. Ieder zijn ding denk ik dan, maar zeggen dat een pc niet meer gerechtvaardigd kan worden vind ik een beetje kort door de bocht.
goeie tegenargumenten ! heeft me kijk weer eens veranderd op zaken
Nou, er is wel één heel belangrijk argument waar PC gaming het nog altijd dik op wint van de Xbox One X hoor... Framerate. Het probleem is dat de CPU van de One X nauwelijk verbeterd is. Ja, hij is wat hoger geklokt, maar hij is nog altijd bijzonder traag vergeleken met de betere game CPU's van de afgelopen 6 jaar (want mijn i5 2500K uit 2011 blaast hem nog steeds weg). Het gevolg is dat een hogere resolutie wel lukt want dat leunt bijna exclusief op GPU power, maar meer framerate lukt vaak niet want dat kan de CPU niet aan. Daardoor heb je wel 4K, maar zit je vaak alsnog vast aan 30 fps. Sommige games kunnen 60 fps halen, maar zelfs dan... ik heb een 165Hz Gsync monitor. Geloof me, 60 fps is leuk, maar meer is beter (en ja je ziet het absoluut).

Zoals je boven kunt lezen ben ik absoluut niet van het PC master race kamp dat vindt dat PC gaming op alle vlakken beter is, maar de One X is ook zeker niet zaligmakend. Ik hoop heel erg dat wanneer over een paar jaar de volgende console generatie komt (of het nou werkelijk een nieuwe generatie genoemd wordt of niet) de CPU ook een significante upgrade krijgt zodat de framerates omhoog kunnen. 30 FPS gaming is toch eigenlijk niet meer van deze tijd.
Voor sommige single player games is rond de 30 of hoger frames wel te doen. Maar klopt wel als je idd. hoger bent gewendt dat het gauw traag aanvoelt.

Ik vermoed dat ze nog wel prestatie winst gaan pakken met dx12 en dat soort optimalisaties wat we straks meer gaan zien. .

[Reactie gewijzigd door Nazlive op 12 november 2017 12:20]

Consoles zijn een melkkoe voor game-devs. Dit omdat consoles een vendor lock enigzins hebben (je moet de laatste firmware bijv. hebben om online te kunnen spelen, wat piraterij enigzins ten goede komt) maar het hele systeem zowat misbruikt wordt met iedere game met hoe men sales kan verbeteren.

Het is net alsof je een spelletje coin dozer op je mobiel speelt. Iedere dag krijg je gratis coins, zodra ze op zijn kan je wachten tot de volgende dag of tegen betaling meer coins aanschaffen om verder te spelen.

Er komt een tijd dat game ontwikkelaars en vooral grote studio's te ver gaan in het aantal microtransacties (bijv het bieden van gokken binnen games in) en dat games serieus de doodsteek geeft.

NFS is leuk geweest terug in de tijd van 3DFX en dergelijk, tegenwoordig borduurt het alleen op de naam verder en een Ford Mustan GT is ook niet zoiets om over huis te schrijven. Verbaasd me nog dat die niet uitbreekt op het begin van de clip :P
NFS Underground was nog een dijk van een game. Daarna ging het snel slechter.
underground 2 was de beste en heb ik met veel plezier meerdere keren uitgespeeld, daarna was het de ene misser na de andere.
Dat is de befaamde sigaar uit eigen doos, en kun je echt geen argument of compensatie noemen.

"Koop nu, voor méér korting op iets anders dat je ook mag kopen, of voor gratis troep waar wij toch geen geld meer aan verdienen."

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 november 2017 14:34]

Ik heb bijna elke week gratis games op Steam, hundle bundel en gog.
Humblebumble is on te huilen de laatste jaren . Waar ze vroeger nog veel tripleA games voor prima prijzen hadden. Is het nu een indie-platform voor mij geworden. En blijf er dus ook ver vandaan.
Ik vind dat erg wisselend. Sommige bundels zit er voor mij niets interessants tussen. Andere bundels hebben wel 1 of twee spellen die mij redelijk leuk lijken. En op gezette tijden zitten er wel grote, bekende spellen tussen die een 8,5 of hoger hebben behaald op Metacritic. Vorige maand was er b.v. een bundel met o.a. Ashes of the Singularity, Galactic Civilizations III, Sins of a Solar Empire: Rebellion, Offworld Trading Company, Fallen Enchantress Ultimate Edition.
Mijn Vodafone (T-Mobile) glas verbinding kost mij ook genoeg knaken iedere maand.. Dus geheel gratis is het niet :)
Ik bedenk me net dat ik dit principe ook altijd toepaste in de eerste rollercoaster Tycoon. Eerst mensen laten betalen om in het park te mogen, daarna ook nog per attractie laten betalen. Ik voel me opeens zo vies ;(
Dan kwamen er ook minder mensen je park binnen. :)
Lag er aan welke promoties je gebruikte in het spel.. Als je reclame deed maken voor de helft van de prijs entree of gratis hotdog kwamen ze alsnog :P
Gewoon lokken met aanbiedingen en een boordje met verboden toegang plaatsen voor de uitgang }>
Hahaha, heel erg offtopic. Maar ik deed dat nooit. Elke attractie gratis maar een flinke entree prijs.
5 doolhofjes neerzetten van 1 blok groot, 5$ per entree, ieder jaar opnieuw neerzetten. Instant rijk
Je kan het toch voluit spelen? Dit is net als wat veel andere games al hebben (niet dat het daarmee beter is, maar ook niet slechter), kijk bijvoorbeeld naar Forza, daar kan je al jarenlang microtransacties doen voor ingame geld, geld die je ook gewoon verdiend indien je het spel speelt. GTA hetzelfde verhaal, ja er zullen mensen zijn die microtransacties doen omdat ze geen zin hebben om het spel te spelen.. Ik heb nooit een euro uitgegeven aan microtransacties, nergens voor nodig indien je het spel leuk vind om te spelen.

Waarom vind jij het een brug te ver dat jij deze Need For Speed volledig kan spelen waarbij andere gebruikers de optie hebben om minder tijd erin te steken maar wel meer geld?

Ik gaf je volledig gelijk indien er in de game 10 auto's zitten en wanneer je de andere 200 wilt dat je per auto moet betalen. Maar zo'n constructie is het dus duidelijk totaal niet. Bij Forza heb ik ook nooit geld uitgegeven aan ingame geld, waarom zou ik dat doen? Ik kan ook gewoon het spel spelen zoals ''vroeger'' toen men nog niet aan microtransacties deed in dit soort games.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 12 november 2017 09:23]

Het hangt helemaal van de balans af... Forza Motorsport heb ik nauwelijks gespeeld, maar in de Horizon games is het heel makkelijk om meer dan voldoende geld bij elkaar te krijgen om de auto's te kunnen kopen die je wil. Ja, je kunt er ook voor kiezen om het jezelf nóg makkelijker te maken met echt geld, maar daar heb ik zelf werkelijk nog nooit de noodzaak van gezien (of ook maar in verleiding gebracht).

Afgaande op reviews (want ik heb ze zelf nog niet gespeeld) lijken redelijk wat nieuwe games de balans flink verschoven te hebben met als enige doel klanten zo ver te krijgen dat ze sneller de microtransacties gaan gebruiken om van die vervelende grind af te komen. Dat is echt een significant verschil ten opzichte van bijvoorbeeld dus Forza Horizon.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 12 november 2017 10:10]

Ja maar wat heeft dat met NFS Payback te maken dan?
Net als in Motorsport (Horizon nog iets extremer) maakte het geen drol uit, indien je het spel leuk vind en het dus speelt krijg je net zo goed alles in overvloed uiteindelijk. Kan toch net zo goed bij NFS Payback van toepassing zijn? Het hoeft dus allemaal niet zo negatief te zijn zoals sommige tweakers (niet persoonlijk naar jou) het proberen over te brengen.
Nou ja, ik ga ook maar af op wat reviewers zeggen. Zelf heb ik het spel maar een paar uur gespeeld in de trial en het speelt heerlijk. Maar ik kan me goed voorstellen dat als je al bij moeilijkere races zit maar een nieuwe auto wil proberen, dat je dan eerst weer je op moet werken door de makkelijkere races om je auto te upgraden voordat je hem überhaupt kunt proberen in de races waar je eigenlijk mee bezig bent dat dat erg vervelend kan gaan worden. Als je daar uren mee bezig bent en er dan achter komt dat deze auto het toch ook niet is dan ben je er op een gegeven moment wel klaar mee.

Mijn vergelijking met Forza Horizon, daar bedoel ik meer dat ik nooit races ben gaan herhalen voor geld. Met gewoon de normale progressie heb je meer dan genoeg geld om een behoorlijk aantal auto's te kopen. In deze game moet je blijkbaar al races gaan herhalen ook al speel je het hele spel met je starter auto.
Ja maar dat hoort perfect bij Need for Speed :D Af en toe moet je spenderen om beter te zijn om de race te kunnen winnen. Heb je niet genoeg geld? Dan moet je eerst de makkelijkere races doen om geld te verzamelen, heerlijk! En in mijn ogen: zoals het hoort. Je moet al gek zijn wil je microtransacties doen, weg plezier.
In het echt kan ik ook niet zomaar met mijn auto in de F1 meedoen, ah ah dat grapje gaat niet op :D
Maar in het echt kun je wel met auto 1 ervaring opdoen en geld verdienen (als je goed genoeg bent om geld te verdienen met racen), en dat dan in auto 2 stoppen. Je hoeft niet nadat je je eerst in mercedes auto's opgewerkt hebt naar de F1 weer opnieuw te beginnen in een fiat punto omdat je van aanbieder verandert.

Anyway, ik ben het wel met je eens dat grinden niet per definitie slecht hoeft te zijn hoor, ik vond het in de trial wel leuk dat het kon om op die manier meer speed cards te verkrijgen. Maar als ik dan lees van reviewers die aangeven dat ze uiteindelijk door deze mechanics maar een paar auto's hebben omdat ze er gewoon moe van werden dat iedere keer als ze een andere auto uit willen proberen ze weer uren bezig zijn om hem competitieklaar te krijgen, ja dan klinkt dat toch een beetje alsof ze er in doorschieten. En dat gecombineerd met wat EA momenteel in al hun franchises lijkt te flikken doet mij niet echt denken dat het allemaal wel mee zal vallen.

Vergelijk het anders met een lootbased game als Diablo of Borderlands... Het kan vele uren kosten om dat ene gewilde item te krijgen. Maar heb je hem eenmaal, dan kan je Barbarian dat wapen ook gewoon doorgeven aan je nieuwe Crusader (of je Commando aan je Siren). Als die cards in Payback ook gewoon tussen auto's overdraagbaar waren geweest dan had er denk ik niks aan de hand geweest en had het nog best cool kunnen zijn om te grinden voor zeldzame cards. Maar locken aan de auto waar hij mee gewonnen is is gewoon heel raar.
Ja ik lees zo'n reviews gewoon heel oppervlakkig, dit doordat het echt persoonlijk is.
Veel games die hier slecht scoren vind ik echt ontiegelijk leuk om te doen, terwijl games die goed scoren heb ik na 10 minuten al genoeg van.

Wat ik lees: leuke arcade racer zoals we van NFS mogen verwachten, wel zitten er microtransacties in zoals in vrijwel elke andere game. Microtransacties boeien mij niks, zolang het niet een soort DLC is. Indien ik alles in het spel kan krijgen zoals 15 jaar geleden is er helemaal niks aan de hand (voor mij dan).
Het is knullig indien de auto's ingame max 250 km/u kunnen en je voor 20 euro een auto krijgt die 350 km/u kan. Ja dan gaat er iets fout, dan krijg je van die pay2win situaties.
Gelukkig is dat allemaal niet aan de orde dus het boeit mij 0,0. Daarnaast vind ik dat veel publiek van tweakers.net (niet persoonlijk naar jou) een hele, hele erge negatieve smaak achterlaten de laatste tijd. Alles is fout en om letterlijk alles wordt gezanikt.

Net als nu weer mensen die wel iets vinden om te zeiken, nu is het een hit om over microtransacties te zeiken, straks is het HDR wat mist in een bepaalde game dus moeten al die games geboycot worden. Vervolgens is het dat bepaalde wenkbrauwen van een character niet goed uitzien dus moet die uitgever maar geboycot worden. Elke keer begint iemand over iets te zeiken en de schapen volgen (en dat duurt dan enkele weken tot maanden en dan wordt er weer iets anders gevonden om over te zaniken haha). Gewoon jammer :)

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 13 november 2017 15:28]

Dat lijkt mij misschien nog wel het grootste probleem: microtransacties motiveren een speluitgever ertoe om veel gegrind in het spel te stoppen. Het resultaat van de huidige trend kan dus zijn: meer grinden in (de aller duurste) spellen dan vroeger. Er is sprake van tegenstrijdige belangen tussen uitgever en speler: de uitgever wil nu iets dat het spel minder leuk maakt voor voor de speler. Qualiteit en plezier gaan dus achteruit.
Andere reviews van deze game branden de game af vanwege de microtransacties, maar Tweakers is vrij vergevingsgezind, zo te lezen. Jammer.
Ach omdat sommige kuddedieren hierover beginnen te klagen de laatste tijd is het ineens fout. Goed dat Tweakers.net niet dat gedrag na-aapt.
Ik neem al jaren de reviews van Tweakers met een flinke korrel zout, voor mij is dat echt niet van de laatste tijd hoor? Dat doe ik misschien al wel langer dan dat jij lid bent, zo te zien. ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 12 november 2017 14:03]

Hehe nee ik doel op de mensen die spontaan sinds kort begonnen zijn met klagen over microtransacties (die niks veranderen aan het spel zelf).
Indien de eerste reactie onder een game review het woord: ''microtransacties'' bevat zal de rest volgen (dat kuddedier verhaal).
Het is in mijn ogen wel terechte kritiek over microtransacties. Je betaald (zo ook voor deze game) al full price en voor marginale extra's moet je dan wederom betalen. Het verpest de gameplay en als we niet uitkijken, wordt dat alleen maar meer.
Maar het zijn geen extra's, je kan speeltijd besparen door microtransacties te doen. Nja dat kan je als een extra zien, maar geen afbreuk aan de game. Je mist 0,0 indien je zo'n microtransactie doet, je hebt alleen iets sneller in bezit (waarom je dat zou willen, tsja er zijn gekken die het spel niet willen spelen, alles in 1 dag vrijkopen en het spel links laten liggen).
Het marginale extraatje is dus inderdaad de verkorte wachttijd. Het kost dus veel, terwijl de opbrengst 0 is. ;)
Oftewel, niemand kan er wakker van liggen toch? Behalve de mensen hier dan (maar het gros hier kan om letterlijk alles wakker liggen volgens mij) :P
Het verandert namelijk niks aan je eigen game om eventuele microtransacties niet te doen/kopen, je mist niks als je niks extra uitgeeft :D

Voorbeeld, stel ik moet het spel 60 minuten spelen om ongeveer 10.000 ingame geld te verdienen. Indien ik de keuze heb om die 10.000 ingame geld in 1x te kopen met 5 euro (echt geld), ja dan heb ik toch een plank voor mijn hoofd?
Vroeger speelde we gewoon het spel om alles te verzamelen en ingame geld te verdienen, daar is helemaal niks aan verandert. Ze hebben alleen voor de mensen die gamen niet leuk vinden de microtransacties toegevoegd. Zo kunnen ze zonder het spel te spelen gewoon dat gene krijgen wat de mensen al hebben die het spel spelen.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 13 november 2017 12:11]

Het verandert namelijk niks aan je eigen game om eventuele microtransacties niet te doen/kopen, je mist niks als je niks extra uitgeeft :D
Qua gameplay kan er an sich wel een hoop veranderen. In het geval van Need for Speed kun je dus sneller een bepaalde auto en/of onderdelen unlocken, wat jou als speler wel een groot voordeel kan opleveren natuurlijk.
Indien je de auto niet kan krijgen door gewoon het spel te spelen, dan geef ik je voor de 100% gelijk.
Indien je de auto wél kan krijgen door het spel te spelen (daar koop je het spel dan ook voor lijkt mij), dan denk ik van ja.... wat is het probleempje? :P

Bij bijvoorbeeld Forza Horizon 3 hadden we de ''grootste'' versie gekocht, hierbij krijg je onder andere 2x zoveel ingame geld.
Wat ik eraan heb? Ik zou het niet weten, indien je de kale versie gekocht had kreeg je net zo goed je geld. Uiteindelijk heb je met die 2x bonus zoveel geld wat je helemaal niet uitgeeft (je hebt namelijk uiteindelijk een paar auto's die je leuk vind en de rest kijk je niet naar om).

Ik kan me van een aantal jaar geleden nog herinneren toen ik regelmatig buiten de deur moest zijn, dat mijn laptop meeging en die kon perfect Need For Speed World (?) afspelen. Open wereld, veel dingen om te verzamelen en etc. Maar ook (dacht ik) de optie om die dingen te kopen met euries. Nooit de gedachten gehad om ook maar 1 euro uit te geven, want dan was ik snel klaar met het spel.
Volgens mij hebben ze hier een deel van afgekeken bij Payback. De microtransacties kwamen de game helemaal niet ten slechte.

[Reactie gewijzigd door LopendeVogel op 13 november 2017 12:16]

Indien je de auto niet kan krijgen door gewoon het spel te spelen, dan geef ik je voor de 100% gelijk.
Indien je de auto wél kan krijgen door het spel te spelen (daar koop je het spel dan ook voor lijkt mij), dan denk ik van ja.... wat is het probleempje? :P
Tja, als zoiets toegevoegd wordt in het multiplayer gedeelte van de game kan het dan natuurlijk wel een pay2win opleveren. ;) Maar ach, klein probleempje, toch? ;)

Zie bijvoorbeeld de microtransactions in Battlefield: Heroes, die de game uiteindelijk de kop gekost hebben.
Dat verzin jij :D

Ik vind het heerlijk om van iemand te winnen die 10 euro uitgegeven heeft aan een design haha.
Dat verzin jij :D
Euh, dit is al eens gebeurd, niet in racegames, maar toch. Wapens in Battlefield: Heroes die je alleen kon kopen en ook net wat meer damage deden dan de gratis wapens die voor iedereen beschikbaar waren, of wapen mods in PayDay 2, die je enkel kon vrijspelen als je een safe had en een drill kocht. Bij laatstgenoemde is het effect niet zo groot, want dan speel je tegen de AI, maar ook daar heeft de game het zwaar te verduren gehad; de microtransactions hebben een 2 a 3 maanden in die game gezeten, nu zijn ze weg, zal vast niet zonder reden zijn.
Ja maar ik heb het over het artikel hierboven (ik kwam alleen met andere voorbeelden waarbij niemand klaagde maar het toch wel degelijk aanwezig is: Forza). Waarom het bij NFS ineens voor sommige een issue is begrijp ik niet. Forza is ook gewoon een goede game ondanks alle microtransacties die mogelijk zijn. Ja je kan een betere auto kopen dan de rest zonder er tijd in te steken of je kan het spel spelen en alsnog de leuke auto kopen..
Zolang mensen het toch blijven aanschaffen zal het voorlopig niet verdwijnen. EA heeft er de laatste tijd wel een handje van want ook in Battlefront 2 zitten microtransacties, maar COD van Activision doet ook vrolijk mee. Twee enorm succesvolle games op de markt momenteel.

De microtransacties blijven nog wel even bestaan.
Ja, maar van cod is puur cosmetisch.
Voorlopig nog wel, maar ga er maar vanuit dat dit gaat veranderen. Activision is een beurs genoteerd bedrijf. Welke verplicht is om voor haar aandeelhouders geld te verdienen. Het stoppen van betere wapens in deze pakketten zal leiden tot meer verkoop, dus meer winst voor de aandeelhouders.

Dit is puur speculaties maar het zal mij niets verbazen..
Dat is inderdaad een negatieve speculatie, ik ga er niet vanuit dat ze dit bij COD WW2 zullen doen.
Je krijgt de kistjes met spelen, en als je geen zin hebt om te spelen (waarom heb je het spel dan?) dan kan je microtransacties doen om kistjes te krijgen.
Althans, zover zijn ze nog niet eens :)
Dat het nu een soort in-game loterij is met de microtransacties vind ik nog een graad van evil verder, zo leren de jonge spelertjes van jongsaf aan gokken…

Overigens heb ik zelf ooit maar één keer een microtransactie gedaan in een spel en dat was het vrijkopen van een bugatti veyron in één van de voorgaande need for speed games, wel spijt van gehad want het maakte geen zak uit waarmee je reed. De cops kwamen bij de bugatti op topsnelheid plots nog eens tegen 40km/u sneller voorbijgevlogen en ook de rest van het veld volgde door middel van het catchup systeem… Dat plus het feit dat je sneller door een bocht kon gaan door niet te remmen maar er door te bouncen ipv mooie apexen te rijden heeft voor mij de need for speed deur dicht gedaan en als ik de review zo lees is het nog steeds niet de moeite om nog eens eentje te proberen.
Dat is ook de reden waarom ik vind dat elke tripple-A titel met microtransacties standaard een 0,01 als eindcijfer behoort te krijgen en voor €9,99 in de schappen komt te liggen. Dan weet je als consument wat je krijgt en wat je dan als "extra" er tegenaan moet gooien.
Het maakt het wel extra Arcade, muntjes knallen in je computer.
Gewoon keihard boycotten die handel, net zoals die graf-release van een Shadow of War en bij voorkeur ook Destiny 2. Een jaartje volhouden tot de start van FY2019 en de accountants draaien weer bij.

Er is meer dan zat op de markt dat wél de moeite is en je geen poot wil uitdraaien

"Het verhaal is goed"... in een NFS racegame hahaha dit is bijna cabaret

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 november 2017 14:04]

Vroeger kon je dingen overslaan met cheat codes, indien je wilde.
Microtransacties laten je in feite betalen voor cheats....

Wat is de game industrie ver gezakt.
Ik denk dat velen deze game even moeten laten liggen tot de lootboxes gefixed worden en je makkelijker kaarten krijgt die relevant zijn voor de level waarop je bent. En misschien nieuwe auto's meteen upgraden naar het huidige niveau.

Want het blijft qua racen best een leuke titel. Driften werkt prima en de moeilijkheidsgraad is niet op standje "idioot kan het doen". De omgeving is ook niet onaardig, maar springt er nergens echt in uit. Geluid is prima, tuning werkt leuk, etc. Maar die lootboxes maken het lastig om leuk te vinden. En inderdaad moet je wel grinden om nieuwe kaarten te krijgen en dat maakt de game niet echt sterk. Grinden is sowieso iets waar ik een broertje dood aan heb.

Wat ik vooral opvallend vind en ik niet veel tegenkom is dat de map eigenlijk wel klein aan voelt en vooral heel leeg is in 75% van de map. De stad is volgebouwd en ziet er indrukwekkend uit, maar er is maar 1 grote stad en thats it. Daarbuiten heb je de gebruikelijke woestijn, vliegveld, woud, ander gekleurd woud en ander gekleurde woestijn. En dus: thats it. Er lopen wel wat wegen doorheen maar die leiden in 50% van de gevallen nergens naar en lijkt een beetje alsof er misschien wel wat meer gebouwd had moeten worden maar ze dat alsnog niet gedaan hebben. Het voelt totaal niet af en ziet er vooral uit alsof ze wat meer races in een regio moesten pleuren omdat er gewoon te weinig zat. Burnout Paradise heeft bv een grotere map met meer afwisseling. En dat kwam uit 2008. En grafisch hebben ze de lat ook niet bepaald hoog gelegd. Alleen de auto's zien er echt mooi uit. Karakters en omgeving dus niet.

Het is vooral dat je na een uur of 10 merkt dat de game gewoon veel planken mis slaat, want tot die tijd bevalt het eigenlijk prima en heb je het idee dat ze bepaalde zaken zo doen vanwege de tutorial-fase. Maar dat blijft dan eigenlijk zo doorgaan en nergens weet de game je daarna nog te pakken. Tel daarbij dat als je eindelijk weer een nieuwe missie of serie unlocked, het allemaal toch net wat tegen valt en je ziet waarom veel reacties positief zijn over het ene deel van de game (de gameplay) maar gigantisch negatief over de rest (progressie en lootboxes).

Gezien EA's andere game Battlefront 2 dezelfde klachten lijkt te krijgen (al heb je daar geen beperking op de singleplayer maar wel de multiplayer) en ik verwacht dat we over een maand (of 2) misschien een grote ommezwaai zullen zien bij EA games met een grote patch die met veel bombarie wordt gebracht en de games naar het niveau brengt waarop ze eigenlijk gelanceerd hadden moeten worden. Ik ben er van overtuigd dat EA dit deed om te kijken of ze hiermee weg konden komen, maar je ziet vooral NFS door de mand vallen en dat is voor deze serie wel erg jammer (die had het namelijk al zwaar en kon zich eindelijk weer eens gaan bewijzen). Eens kijken hoe die moneygrab bevalt, want EA mag wel eens op zijn bek gaan vanwege hun hebberigheid.
Grappig dat het plus punt hier het grootste min punt is bij andere reviews, het verhaal. Waar blijft trouwens de review van GT sport?
Waar blijft trouwens de review van GT sport?
Tweakers heeft blijkbaar het "weloverwogen" besluit genomen om dit stukje ellende te reviewen en GTsport niet. Iets met teveel games en (verkeerde) prioriteiten.?

https://gathering.tweaker...message/53065583#53065583
Snap niet dat je een min krijgt. Maar een GT Sport is toch wel een game die je moet reviewen, NFS is een arcade racer waarvan er elk jaar een nieuwe uit komt. Gran turismo komt niet elk jaar, waarom dan wel kiezen voor NFS? Dat snap ik niet helemaal.
Misschien iets beter om de nadere toelichting van Jurian uit dat topic te linken. Direct van de bron:
https://gathering.tweaker...message/53074623#53074623
en
https://gathering.tweaker...message/53075277#53075277

Eens met @snefkens trouwens, ik snap de keuze ook niet helemaal. Behalve dat de sequentiele multi-platform games misschien meer clicks opleveren...

[Reactie gewijzigd door ralph075 op 12 november 2017 11:51]

Ik ben ook benieuwd naar horizon: frozen wilds, maar die zal dan ook wel niet meer komen.
Wel fijn dat dit lootboxfest de media aandacht krijgt... 8)7
NFS series is al jaartje of 15 dood, snap niet dat men er nu nog aandacht aan schenkt :)

NFS 2/3/Porsche puh... good old times toen er nog leven in het spel zat :)
Correct, nfs is zeker al lang dood, maar wordt toch wel gekocht door de 8-13 jarige, dus verkopen doet het vast nog wel.
De laatste was zeer vermakelijk! en ik ben 27.
Bedankt voor de tip, ik zal is wat video´s kijken, misschien vind ik het wel wat.
Laatste die ik leuk vond was Most wanted en die komt uit 2005.
Het antwoord is waarschijnlijk "nee", maar weet iemand of er ook split-screen in zit?
Precies dit, ik vind zelfs nog dat Hot Pursuit van 2010 al minder was en voor mij blijft de laatste goede Most Wanted.
Vorige ook vermaakt, dus deze zal mij ook wel bevallen :)
Ik was erg benieuwd hoe het zou uitpakken met dit deel maar het lijkt er dus helaas op dat men de plank her en der nog steeds misslaat... :(
Erg jammer want de community heeft al meer dan eens gevraagd om weer terug te gaan naar 'de goeie oude' titels...
Forza Motorsport 2 moet 7 zijn denk ik ;)

Verder een typische game om 2e hands eens aan te schaffen. Bedankt voor de review!
Heb Need for Speed sinds de allereerste versie gespeeld, maar sinds Hot Pursuit 2010 is er geen fatsoenlijke versie meer verschenen. Dus ik laat het lekker links liggen helaas.
zeker niet in een jaar waarin al zo veel betere racegames zijn uitgekomen.
Welke dan? Deze?
Games als F1 2017, Project Cars 2, Forza Motorsport 2 en Gran Turismo Sport
Ok, GT Sport heb ik niet echt naar gekeken want ik heb geen PS4, maar de andere games zijn veel realistischere racegames. Ik denk dat Forza Horizon 3 nog het dichtst in de buurt komt, maar die is ondertussen al een aardige tijd geleden op de markt gekomen en heb ik echt wel gezien ondertussen. Bovendien is zelfs die game nog een pak realistischer dan NFS dat echt met beide armen het echte arcade racen omarmt. Dat niet iedereen dat leuk vindt spreekt voor zich, maar ik vind het wel leuk om eens lekker driftend door alle bochten heen te trekken zonder werkelijk een halve drift god te moeten zijn en zonder dat het eigenlijk gewoon veel langzamer is dan de ideale racelijn vast te houden met een meer grippy auto...
Dus... welk alternatief is er dan? Volgens mij is er eigenlijk bijzonder weinig concurrentie voor NFS. En daar baal ik van want EA heeft de NFS serie voor mij eigenlijk na Carbon al de nek om gedraaid. Ik weet dat veel mensen de Criterion NFS games leuk vonden maar dat was wat mij betreft ook al crap (ja, kwestie van smaak, ze speelden gewoon niet lekker vond ik). Rivals en NFS 2015 heb ik beiden onlangs geprobeerd na de serie jaren genegeerd te hebben, maar die zijn het ook beiden niet. Deze speelt eindelijk weer eens lekker zoals ik verwacht van een NFS game, maar wordt dus flink omlaag getrokken door de achterlijke monetization schemes van EA (echt, mijn oude haat voor die prutsers komt weer opzetten nadat ik ze eigenlijk best wel weer ok vond)... Maar wat heb je dan voor opties als arcade race liefhebber?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Elektrische auto

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True