Inleiding
Samengevat
De BlackBerry KEYone is een van de weinige smartphones met een fijn fysiek toetsenbord. Verder ligt de focus op de veilige en productieve software van BlackBerry. Ook is de accuduur erg goed. De smartphone is wel behoorlijk duur voor een toestel met een Snapdragon 625-soc en van de camera hoef je niet al te veel te verwachten. Dat maakt deze smartphone slechts voor een beperkt publiek interessant.
Eindoordeel
BlackBerry is een bedrijf met een prachtige historie. Het voelt alweer als lang geleden dat BlackBerry een smartphonespeler van formaat was en dat de telefoons immens populair waren bij twee groepen die normaal gesproken mijlen ver uit elkaar liggen: zakenlui en jongeren. Deze laatste groep dook rond 2010 massaal op het gratis berichten sturen met Ping. BlackBerry zelf richtte zich onder leiding van John Chen in de jaren daarna op zakelijke telefoons, vaak met een fysiek toetsenbord, en ging daarmee terug naar de wortels van het bedrijf.
Desondanks legden de telefoons het meer en meer af tegen de meer allround smartphones met de almaar groeiende ecosystemen iOS en Android. Het zegt misschien genoeg dat de laatste vier BlackBerry-telefoons die wij reviewden, van ons het cijfer zeven kregen. Achteraf gezien was te veel mikken op de zakelijke markt in een tijd waarin privé en werk steeds meer door elkaar lopen, wellicht niet de juiste strategie. De prestaties van onder meer de camera vielen vaak tegen in verhouding tot de prijs. Er waren simpelweg te veel nadelen ten opzichte van de concurrentie en steeds minder voordelen die specifiek aan een BlackBerry waren voorbehouden.
/i/2001614893.jpeg?f=imagearticlefull)
In 2015 ging BlackBerry overstag en kwam de eerste Android-smartphone van het bedrijf uit: de Priv. Sinds de Dtek50-telefoon van 2016 richt BlackBerry zich geheel op de software en niet meer op de hardware. Alcatel-eigenaar TCL Communication ontwerpt en fabriceert sindsdien de BlackBerry-smartphones. Zo ook de BlackBerry KEYone, die we hier bespreken. Het nieuwste BlackBerry-toestel is weer voorzien van een toetsenbord. Dit keer is dat een volwaardig toetsenbord, met vier rijen toetsen die niet achter een omhoog te schuiven scherm schuilgaan.
Waar de Dtek60 van vorig jaar nog een high-end soc had, moet de KEYone het doen met een middenklasse-soc. Een toestel met toetsenbord is namelijk een stuk duurder om te maken, waardoor concessies waarschijnlijk noodzakelijk zijn. In deze review kijken we of het toestel desondanks in balans is en daarmee zijn vrij hoge aanschafprijs van zeshonderd euro waard.
Behuizing en toetsenbord
Er zijn een paar uitgangspunten waaraan BlackBerry doorgaans vasthoudt bij het maken van smartphones. Een daarvan is dat het vrijwel altijd degelijke toestellen zijn, al of niet met fysiek toetsenbord. Ook deze KEYone voelt weer stevig aan, het toestel laat zich lastig buigen en torderen, en heeft geen spleten waar dat niet hoort.
Die degelijkheid voel je vrij letterlijk, namelijk in het gewicht. Het toestel is met 180 gram flink zwaarder dan bijvoorbeeld de even lange en iets minder brede Samsung Galaxy S8 met zijn 152 gram. Sommigen vinden dat wellicht een nadeel, maar wij vermoeden dat de gemiddelde BlackBerry-geïnteresseerde dit vooral fijn vindt. Ook is hij 1,4mm dikker dan een S8.
De KEYone is een opvallende verschijning en dat komt niet alleen door het toetsenbord. Zo is de achterkant van een rubberachtig materiaal, waarmee je optimale grip hebt. Dat is in een tijd van glazen en metalen behuizingen voor velen een verademing. De grip wordt versterkt door kleine kuiltjes in het rubber en het voelt zelfs bij warm weer niet plakkerig aan.
De zijkanten van het toestel zijn wel van metaal en dat is alleen maar fijn, want het geeft stevigheid en heeft mede tot gevolg dat het toestel luxe aanvoelt. Aan de bovenkant lijkt een enorme simkaarttray ingebouwd te zijn, maar dat is simpelweg een plastic dekplaat met een noise-cancellingmicrofoontje. Maak dus niet de fout om hier je simprikker in te steken. Aan de zijkant zit wel een lade waar de simkaart en micro-sd-kaart in kunnen.
De knoppen zijn van metaal en voelen prettig aan, want ze zijn niet te makkelijk in te drukken, noch zijn ze te zwaar uitgevoerd. Naast de powerknop links en de volumeknoppen rechts op het toestel, zit eveneens aan de rechterkant een extra sneltoets. Daarmee kun je direct een app openen, een bericht naar een vaste contactpersoon verzenden, een bepaald snelkeuzenummer bellen, een wekker instellen en nog veel meer. Wat ons betreft mogen andere fabrikanten een voorbeeld nemen aan BlackBerry op dit gebied. De Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld ook een extra knop op het toestel, maar maakt het lastig om die voor iets anders te gebruiken dan voor de in Nederland voor velen vrij nutteloze digitale assistent Bixby.
Verder doet BlackBerry er goed aan om onderop een usb-c-aansluiting te integreren, waar je een oplaadkabel op twee manieren in kunt steken. Deze is robuuster dan een micro-usb-aansluiting. Op de bovenkant zit gewoon een 3,5mm-uitgang en de luidspreker onderop klinkt relatief goed.
Toetsenbord
Het qwerty-toetsenbord van de BlackBerry KEYone zal voor veel mensen een reden zijn voor interesse in dit toestel. Ik heb zelf nog niet vaak getypt op een fysiek toetsenbord op een smartphone. Daarom heb ik de KEYone een paar weken lang in gebruik genomen om er goed aan te kunnen wennen en de ervaring zo goed mogelijk te kunnen vergelijken met die van een schermtoetsenbord. Het was wennen, maar inmiddels gaat het tikken op het KEYone-toetsenbord vrij snel. Toch haalt de snelheid het in mijn geval nog niet bij een schermtoetsenbord, al scheelt het niet veel meer.
Snel tikken is leuk, maar de werkelijke snelheid hangt natuurlijk vooral af van hoeveel fouten je maakt en mede daarom zal het per persoon verschillen of iemand sneller of langzamer is met een fysiek toetsenbord. Zelf heb ik het idee minder fouten te maken op een fysiek toetsenbord. Dat ik niet sneller ben dan op een schermtoetsenbord, komt doordat de toetsaanslagen zelf langer duren. Waar ik op een scherm als een ballerina lichtvoetig met mijn vingers over het scherm dans, kost het indrukken van de fysieke BlackBerry-toetsjes simpelweg meer tijd. Als je heel veel mis tikt met een schermtoetsenbord, zul je wellicht sneller zijn met een fysiek toetsenbord. Het blijft echter een kwestie van persoonlijke voorkeur en ik kan slechts mijn eigen ervaring delen.
/i/2001614903.jpeg?f=imagearticlefull)
Een fijne functie van het toetsenbord is de aanraakgevoeligheid. Je kunt bijvoorbeeld scrollen door er overheen te vegen, maar het heeft nog een andere functie. Er worden tijdens het typen woorden voorgesteld, zoals gebruikelijk is in Android, maar je kunt bij de KEYone links, midden of rechts op het toetsenbord naar boven vegen om het woord dat erboven staat te kiezen. Als je jezelf aanleert om dat te doen zonder het hele woord altijd uit te tikken, scheelt dat tijd.
De spatiebalk is ook aanraakgevoelig, hij fungeert namelijk als vingerafdrukscanner. Dat is slim, want daardoor is er geen apart vlak voor nodig. De scanner werkt snel en accuraat. De shift- en symbooltoetsen zitten samen met de spatiebalk op de onderste rij. Met die laatste haal je uiteraard alle symbolen tevoorschijn die niet op het toetsenbord staan. Met de shifttoets ingedrukt kun je over het toetsenbord 'wrijven' om tekst te selecteren, vergelijkbaar met shift plus de pijltjestoetsen bij een pc-toetsenbord. Het selecteren op deze manier is een stuk fijner dan wanneer je alleen een aanraakscherm hebt, dus dat is wat ons betreft ook een voordeel van het fysieke toetsenbord.
Het toetsenbord heeft veel handige functies en voelt degelijk en fijn aan. Als je een fan bent van dit soort fysieke toetsenborden op een smartphone, dan zul je dat op de KEYone zeer waarschijnlijk kunnen waarderen.
Scherm en accuduur
Scherm
Door de aanwezigheid van het toetsenbord is er minder ruimte over voor de lcd op de KEYone. Daardoor heeft het toestel een scherm van slechts 4,5", met een resolutie van 1620x1080 pixels. De pixeldichtheid is met 433ppi overigens meer dan voldoende, want je kunt de pixels met het blote oog niet tellen. Door het minder langwerpige scherm past er wat minder op en dat merk je bijvoorbeeld bij het scrollen op websites. Los daarvan hebben we het scherm onderworpen aan onze gebruikelijke tests met behulp van onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.
- Contrast
- Max. helderheid
- Min. helderheid
- Gem. grijswaardenfout
Het scherm is redelijk contrastrijk en komt aardig mee met de high-end voorhoede van dit moment. Wel zijn er aardig wat toptoestellen die een betere contrastwaarde hebben, waaronder natuurlijk de telefoons met oledschermen.
Waar de contrastwaarde een belangrijke factor is voor de schoonheidsbeleving van een scherm, is de maximale helderheid eerder van praktisch belang. Bij een lage waarde kun je een smartphone maar lastig aflezen in de zon. Voor een praktisch bedoelde smartphone als deze BlackBerry is de maximale helderheid van 400cd/m² teleurstellend. Het is dan ook in de praktijk soms moeilijk om te ontcijferen wat er op het scherm gebeurt als de zon fel is. Er is wel een trucje om dit op te krikken, namelijk door de schermmodus aan te passen naar de koudste stand. Dan kom je uit op een iets hogere, maar nog steeds vrij magere 426cd/m².
De minimale helderheid is juist weer vrij hoog, waardoor het scherm aan de felle kant is als je er in een volledig verduisterde ruimte naar kijkt. Tel daarbij op dat de KEYone geen modus heeft om blauw licht te filteren en het is niet bepaald de ideale telefoon voor in bed.
Wel kun je de kleurtemperatuur een klein beetje aanpassen via de schermmodus. Daardoor kun je de kleurechtheid van het scherm wat verbeteren als je dat belangrijk vindt. Als je dat doet, gaat de maximale helderheid helaas wel nog iets achteruit, naar 393cd/m². Hoe dan ook, uit de tabel met gemiddelde grijswaarden en onze schermtests hieronder kun je afleiden dat het scherm bij de standaardinstelling aan de blauwe kant is.
Accuduur
We hadden het eerder al over uitgangspunten waaraan BlackBerry meestal vasthoudt, en naast de software en de degelijke behuizing is een goede accuduur daar een van. De doelgroep is vooral zakelijk en daarvoor is een lange accuduur belangrijk. De KEYone heeft een accucapaciteit van 3.505mAh en dat is behoorlijk voor een toestel met een relatief beperkt scherm als dit. Ook heeft BlackBerry gekozen voor de relatief zuinige Snapdragon 625-soc van Qualcomm.
- Browsetest wifi
- Browsetest 4g
- Videotest
- PCMark 2.0
Uit onze accutests blijkt dat de KEYone behoorlijk lang meegaat. De resultaten van de videotest vallen enigszins tegen, maar vermoedelijk zul je op een telefoon met een relatief klein scherm geen enorm lange video's kijken. Een telefoon met oledscherm is daarin nog altijd meester. Browsen op 4g is net wat minder zuinig dan op wifi, wat eigenlijk altijd zo is.
De telefoons met Snapdragon 625 doen het goed in de tests waarbij de processor een factor is: de browsetest en de PCMark 2.0-test. Deze laatste test bootst praktijksituaties na. Daarin eindigt de BlackBerry KEYone als hoogste en dat strookt met onze praktijkervaring. De Lenovo P2 zal het waarschijnlijk langer uithouden als we hem op dit gebied zouden testen, maar de KEYone is desalniettemin een absolute topper als het om accuduur gaat. In de praktijk hielden we op sommige dagen maar liefst de helft van onze accucapaciteit over en dat maken we zelden mee.
- Laadtijd
- Percentage na 30 min.
De KEYone maakt gebruik van Quick Charge 3.0 en dat heeft tot gevolg dat de vrij grote accu nog redelijk snel vol is. Het duurt wel eventjes voordat hij helemaal vol getapt is, maar als je hem een halfuurtje voordat je de deur uitgaat, in het stopcontact steekt, heb je veertig procent en kun je echt wel weer even vooruit. Dat past bij een telefoon die gericht is op productiviteit.
Software
Naast een degelijke behuizing en een lange accuduur is de derde pijler van BlackBerry te vinden in de software. Sterker nog, het bedrijf BlackBerry zelf richt zich alleen nog maar op de software en laat de hardware aan TCL Communications over. Specifieker gesteld richt BlackBerry zich op productiviteit en vooral veiligheid, en dat zie je absoluut terug in de softwareskin die BlackBerry over Android 7.1.1 heen giet.
Een fijne app binnen de BlackBerry-software is de BlackBerry Hub. Daarin zie je in één overzicht desgewenst sms'jes, e-mails, berichten van LinkedIn, Instagram, Facebook, Slack, WhatsApp, Twitter en natuurlijk BlackBerry Messenger. Ook kun je een overzicht van je dagplanning tevoorschijn trekken. Je kunt zelf bepalen wanneer je berichten van welke app ziet en ze bijvoorbeeld ook wegvegen om ze op een later tijdstip weer te laten verschijnen. Bovendien kun je verschillende profielen aanmaken, zodat je bijvoorbeeld berichten van sommige apps alleen overdag tijdens je werkdag ziet en andere in je vrije tijd. BlackBerry Hub werkt goed en overzichtelijk. Wij zijn fan.
Een ander handigheidje in de BlackBerry-software is de mogelijkheid om je recente apps, die verschijnen als je het vierkantje van de Android-navigatie indrukt, op andere manieren weer te geven. Zo kun je voor 'metselwerk' kiezen, waarbij je kleinere en grotere 'tegels' ziet met daarin je recente apps, of voor allemaal even grote tegels. Dit is wat ons betreft overzichtelijker dan de standaard-'Rolodex'-weergave van Android.
Dit zijn slechts een paar van de handige functies van BlackBerry-stijl Android. Zo zie je bij sommige apps drie puntjes onder het app-icoon staan. Als je over de app naar beneden veegt, komt er een beperkte widgetweergave van de app tevoorschijn. Zo hoef je bijvoorbeeld niet de buienradarapp te openen om te zien of het gaat regenen in de komende paar uren.
Een typische BlackBerry-functie is de Privacy Shade. Daarmee kun je instellen hoe donker je het scherm wilt hebben, terwijl je een kleine verplaatsbare cirkel of rechthoek overhoudt die wel helder is. Je voorkomt zo dat mensen op een deel van je scherm kunnen meelezen.
Er is een zijpaneel, vergelijkbaar met het Edge-venster van sommige Galaxy-toestellen. Je veegt een klein balkje van rechts op het scherm naar binnen en daarin staan je ongelezen berichten, huidige agenda-items en favoriete contacten. Uiteraard kun je, zoals het BlackBerry betaamt, zelf bepalen welke machtigingen je dit zijpaneel geeft.
Je kunt voor het toetsenbord sneltoetsen ingeven. Je kunt bijvoorbeeld kort en lang drukken op een bepaalde toets om een actie uit te voeren. Zo kun je instellen dat als je op een bepaalde letter drukt, er een bepaalde app open gaat, een bepaald nummer gebeld wordt of een bericht verzonden wordt aan een bepaald persoon.
Zo zijn er meer handige en productieve apps en functies op de KEYone te vinden, waaronder de Password Keeper-app en Dtek, dat de beveiligingsstatus van je KEYone in de gaten houdt. Je kunt er machtigingen, gegevenscodering en meer van dat soort zaken mee regelen, maar het zijn eigenlijk allemaal functies die standaard al in Android zitten. De app verzamelt ze slechts. Toch voelen de apps voor ons niet aan als bloatware, hoewel je sommige niet kunt verwijderen en slechts kunt uitschakelen. De meeste apps zijn nuttig en dragen bij aan het gevoel een BlackBerry in handen te hebben.
Foutjes
Helaas is het niet allemaal hosanna. We zijn een aantal mindere puntjes tegengekomen in de software. Zo reageren de hardwarematige Android-navigatietoetsen soms niet. Als je vervolgens even wacht en nog een keer op de knop tikt, wordt dit wel geregistreerd. Dit verbaasde ons nogal, want we komen dat vrijwel nooit tegen. Het is dan ook een tamelijk basale functionaliteit natuurlijk. Het gebeurt niet heel vaak, maar als het gebeurt, is het wel vervelend.
Niet echt een foutje, maar wel irritant, is dat er in de camera-app in de galerij geen mogelijkheid is om een overzicht te krijgen van alle gemaakte foto's en albums. Dat betekent dat je gedwongen wordt om een app als Google Foto's te gebruiken. Verder ging bij sommige apps het balkje met woordsuggesties niet weg, zoals je hiernaast kun zien aan de foto van navigatieapp Waze, en werd het vrij lastig om Waze te besturen.
Mocht je je afvragen hoe BlackBerry omgaat met updates: normaal gesproken voert het bedrijf beveiligingsupdates snel door, maar nieuwe Android-versies duren vaak lang of blijven uit. Of de KEYone Android O krijgt, is nog niet bekend.
Hardware en camera
De KEYone heeft echt wel zijn streepjes voor, zoals het toetsenbord, de stevige behuizing en de goede accuduur. De prestaties zijn echter geen speerpunt voor BlackBerry. De KEYone is namelijk uitgerust met een Snapdragon 625 en dat is een middenklasse-soc en niet eens de nieuwste. Wel staat hij in ons boekje bekend om zijn vrij goede prestaties zonder al te veel energie te verspillen. We zouden blij zijn met deze specificaties in een toestel van rond de driehonderd euro en er zijn dan ook toestellen van rond die prijs met deze soc, zoals de Moto G5 Plus, Moto Z Play en Lenovo P2. Je betaalt dus ongeveer het dubbele van de prijs die je doorgaans zou betalen voor een smartphone met deze soc en dat is toch wel een fors minpunt wat ons betreft.
Toch zou het weinig uitmaken als hij in de praktijk snel werkt bij basale taken, bijvoorbeeld relatief lichte apps starten, zoals berichten of e-mailapps en de browser, en bij het schakelen tussen apps. Dat is immers wat BlackBerry-gebruikers veel doen. Maar laten we eerst eens naar de benchmarkresultaten kijken.
- Native
- Java
- Java (singlecore)
- Native (singlecore)
AndEBench meet ruwe processorkracht en de resultaten zijn niet verrassend. Het toestel presteert op het niveau van andere telefoons met een Snapdragon 625-soc en dat is een aardig stuk langzamer dan exemplaren met een Snapdragon 835 bijvoorbeeld.
- Sequential read
- Sequential write
- Random read
- Random write
Aangezien de snelheid van het opslaggeheugen ook een belangrijke factor is in de snelheidservaring van een smartphone, zijn ook de bovenstaande testresultaten interessant. Zoals je ziet scoort de BlackBerry KEYone als je naar alle resultaten kijkt het slechtst van alle toestellen in dit rijtje en dat is erg teleurstellend.
Om meteen terug te komen op de inleiding van deze pagina: helaas is de snelheid van de KEYone in de praktijk niet best. Het duurt in verhouding tot snellere toestellen lang voordat een app start en voordat het toestel reageert als je bijvoorbeeld het overzicht met recente apps opent. Het is niet zo dat er niet met de KEYone te werken is, we doen het nu een aantal weken en dat gaat best, maar als zelfs een toestel als de Motorola Moto G5 Plus duidelijk sneller is, dan is dat geen goede zaak. Hier heeft BlackBerry het wat ons betreft laten liggen.
- Ice Storm Unlimited (offscreen)
- label GFXBench Manhattan (onscreen)
Mocht je willen gamen op je BlackBerry KEYone, dan kan dat natuurlijk. Maar het verschil met de high-end socs is op dit gebied nog een stuk groter dan op processorgebied.
Camera
De camera achter op de KEYone wordt geaccentueerd door een kenmerkende metalen ring met ribbeltjes. Hij schiet plaatjes met twaalf megapixel en dat is gangbaar voor een hedendaagse smartphone. BlackBerry heeft de Sony IMX378-sensor gebruikt en die is op papier prima, met maar liefst 1,55 micron grote pixels. De lichtsterkte van de lens is met f/2.0 wel een stukje minder dan bij de gemiddelde high-end smartphone.
Toen we de telefoon previewden op het MWC in Barcelona, zat er nog geen automatische hdr-functie in de camera-app en dat is gelukkig nu wel het geval. De camera-app is best uitgebreid en heeft diverse filters en een handmatige of pro-modus, waarin helaas een rawmodus ontbreekt. Ook kun je natuurlijk slow motion opnemen en kun je full-hd-video's opnemen met 60fps, maar 4k-opnames kun je vergeten.
We hebben foto's gemaakt in zeer diverse omstandigheden en de resultaten zijn hooguit acceptabel. Je moet in veel situaties behoorlijk je best doen om geen bewogen foto's te krijgen. Dat komt door het gebrek aan optische stabilisatie en de ogenschijnlijk matige lichtsterkte, waardoor de camera een wat lange sluitertijd nodig lijkt te hebben. Als hij wel een wat kortere sluitertijd kiest, zijn de foto's vaak wat onderbelicht.
Ook de kleuren komen vaak niet helemaal uit de verf en zijn minder verzadigd dan ze in werkelijkheid waren. Dat zie je in de onderstaande fotosamples bijvoorbeeld goed bij de foto van de zonsondergang bij het meer. Je ziet daar ook dat het dynamisch bereik vrij matig is, zodat het landschap niet goed belicht is. Kort gezegd zouden we deze telefoon niet kopen voor de camera. Echt slecht is anders, maar we zijn beter gewend in deze prijscategorie.
Fotogalerij en specificaties
Uitvoering |
BlackBerry KEYone, 3GB ram, single sim Zilver, Zwart |
Eerste prijsvermelding |
Donderdag 4 mei 2017 |
Mobiel besturingssysteem |
Google Android 7.1 |
Schermdiagonaal |
4,5" |
Resolutie |
1620x1080 |
Dots per inch |
433dpi |
Relatieve schermgrootte |
55,7% |
Invoermethode |
Qwerty-toetsenbord, touchscreen |
Schermtype |
Lcd |
Cpu/soc |
Qualcomm Snapdragon 625 |
Aantal cores |
8 |
Processorsnelheid |
2GHz |
Geheugengrootte |
3GB |
Opslagcapaciteit |
32GB |
Geheugenkaart (mobiel) |
Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc |
Aantal sims |
Single |
Simkaartslot 1 |
Nanosim |
Cameraresolutie |
12Mp |
Diafragma |
2 |
Cameraresolutie (voor) |
8Mp |
Camera-autofocus |
Ja |
Gsm-flitsertype |
2 leds |
Ondersteunde videoresoluties |
1920x1080 |
Stabilisatie |
Digitale stabilisatie |
Mobiele netwerken |
2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a |
Frequentiebereik (mobiel) |
800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz, 2600MHz |
5GHz-ondersteuning |
Ja |
Verbinding (wlan) |
802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n |
Bluetooth-versie |
Bluetooth 4.2 |
Overige draadloze verbindingen |
Near field communication (nfc) |
Gsm-connector |
Usb 3.1 (type-c, g1, 5Gbit/s) |
Gps |
Ja |
Gsm-functies |
A2dp (bluetooth-stereo), bewegingssensor (g-sensor), fm-radio (headset), snelladen, tril, vingerafdrukscanner, wifi direct |
Accucapaciteit (mAh) |
3.505mAh |
Accutype |
Li-ion |
Accu verwisselbaar |
Nee |
Draadloos laden |
Nee |
Snellaadtechniek |
Quick charge 3.0 |
Lengte |
149,3mm |
Breedte |
72,5mm |
Dikte |
9,4mm |
Gewicht (gram) |
180g |
Kleuren |
Zilver, zwart |
Specs van fabrikant |
Productinformatie van de fabrikant |
Alternatieven
De Samsung Galaxy S8(+) heeft, net als de S7-serie trouwens, een toetsenbordaccessoire van Samsung zelf. Dat moet je er wel los bij kopen, maar dan heb je een toetsenbord dat vergelijkbaar is met dat van de BlackBerry KEYone. De smartphone met het opkliktoetsenbord is een stukje duurder dan de KEYone, maar de specificaties en prestaties van de S8(+) zijn over het algemeen beter.
4 van 5 sterren
(26 reviews)
Toetsenbordaccessoire
Review Tweakers
Als je een fysiek toetsenbord niet heel belangrijk vindt, maar wel de typische BlackBerry-softwareskin boven op Android waardeert, kun je ook voor de Dtek60 gaan. De soc is inmiddels meer dan een jaar oud, maar is high-end in tegenstelling tot de SD625 in de KEYone.
5 van 5 sterren
(1 reviews)
Pricewatch
De BlackBerry KEYone heeft een goede accuduur, maar niet zo goed als de Lenovo P2. Helaas is de camera van de P2 niet al te best, maar als je de KEYone interessant vindt, ligt je focus daar vermoedelijk niet. Ook zijn we niet weg van de software, maar hij heeft wel dezelfde soc, voelt net als de KEYone degelijk aan en is een stuk goedkoper.
4.5 van 5 sterren
(63 reviews)
Review Tweakers
Als je bereid bent om nog een aantal tientjes meer uit te geven, kun je ook voor een iPhone 7 gaan. Die is op een aantal fronten de meerdere van de KEYone, zoals met de prestaties van de camera en soc. De vraag is alleen of je op een iPhone zit te wachten als je geïnteresseerd bent in dit heel andere beestje. Toch krijg je ook in het geval van deze iPhone wel meer waar voor je geld wat ons betreft.
4 van 5 sterren
(44 reviews)
Review Tweakers
Conclusie
Op het moment van schrijven kost de KEYone zo'n zeshonderd euro en voor dat bedrag mag je redelijk wat verwachten. Er zijn natuurlijk duurdere telefoons, maar deze BlackBerry valt wel in de op een na prijzigste categorie. Als je blij wordt van een BlackBerry als deze, vind je het toetsenbord waarschijnlijk een grote plus. Op dat vlak zal de KEYone je niet teleurstellen. Het toetsenbord is goed uitgedacht en de geïntegreerde, snelle vingerafdrukscanner in de spatiebalk is handig.
Verder is de software vrij specifiek en belangrijk voor een BlackBerry-toestel. Er zitten veel productiviteitsverhogende functies en apps in, waaronder de overzichtelijke BlackBerry Hub. Ook aan de veiligheid is gedacht, met functies als Privacy Shade en Dtek. Jammer genoeg zitten er hier en daar ook wat foutjes in de software en bovendien heeft de wat zware software vermoedelijk in combinatie met het trage opslaggeheugen tot gevolg dat het toestel wat trager is dan sommige andere toestellen met een Snapdragon 625-soc.
Ook moet een BlackBerry natuurlijk degelijk gebouwd zijn en dat is zeker het geval. Hij is wat dikker dan de meeste smartphones, maar daardoor kon er ook een iets dikkere batterij in. De accuduur is dan ook erg goed, waardoor het BlackBerry-plaatje helemaal klopt.
Anno 2017 hoef je echter minder concessies te doen dan een aantal jaar geleden. Er zijn voor zeshonderd euro veel goede allround telefoons. Die hebben geen fysiek toetsenbord, maar zijn wel een stuk sneller en hebben een aanmerkelijk betere camera dan de KEYone. Net iets duurdere smartphones als de iPhone 7 of Galaxy S8 bieden veel meer waar voor je geld. Vooral de traagheid van de KEYone is wat ons betreft een dealbreaker. Zelfs al ben je een typische BlackBerry-gebruiker, die de camera bijna niet gebruikt, je wilt bijvoorbeeld wel snel kunnen schakelen tussen apps. De traagheid is natuurlijk relatief; er valt wel mee te werken, maar wij zijn veel meer snelheid gewend.
Als je de teleurstellende snelheidservaring, matige camera, kleine foutjes in de software en niet al te beste afleesbaarheid in de zon voor lief neemt, is de KEYone door zijn uitgebreide BlackBerry-software echt even iets anders. Toch moet je wel een groot fan zijn van zijn software, zijn lange adem en het fysieke toetsenbord om deze telefoon aan te schaffen voor de prijs waarvoor hij nu te koop is.
Eindoordeel