Door Chris Broesder

Redacteur mobile

BlackBerry KEYone Review

De sleutel tot nieuw succes?

Inleiding

Samengevat

De BlackBerry KEYone is een van de weinige smartphones met een fijn fysiek toetsenbord. Verder ligt de focus op de veilige en productieve software van BlackBerry. Ook is de accuduur erg goed. De smartphone is wel behoorlijk duur voor een toestel met een Snapdragon 625-soc en van de camera hoef je niet al te veel te verwachten. Dat maakt deze smartphone slechts voor een beperkt publiek interessant.

BlackBerry is een bedrijf met een prachtige historie. Het voelt alweer als lang geleden dat BlackBerry een smartphonespeler van formaat was en dat de telefoons immens populair waren bij twee groepen die normaal gesproken mijlen ver uit elkaar liggen: zakenlui en jongeren. Deze laatste groep dook rond 2010 massaal op het gratis berichten sturen met Ping. BlackBerry zelf richtte zich onder leiding van John Chen in de jaren daarna op zakelijke telefoons, vaak met een fysiek toetsenbord, en ging daarmee terug naar de wortels van het bedrijf.

Desondanks legden de telefoons het meer en meer af tegen de meer allround smartphones met de almaar groeiende ecosystemen iOS en Android. Het zegt misschien genoeg dat de laatste vier BlackBerry-telefoons die wij reviewden, van ons het cijfer zeven kregen. Achteraf gezien was te veel mikken op de zakelijke markt in een tijd waarin privé en werk steeds meer door elkaar lopen, wellicht niet de juiste strategie. De prestaties van onder meer de camera vielen vaak tegen in verhouding tot de prijs. Er waren simpelweg te veel nadelen ten opzichte van de concurrentie en steeds minder voordelen die specifiek aan een BlackBerry waren voorbehouden.

In 2015 ging BlackBerry overstag en kwam de eerste Android-smartphone van het bedrijf uit: de Priv. Sinds de Dtek50-telefoon van 2016 richt BlackBerry zich geheel op de software en niet meer op de hardware. Alcatel-eigenaar TCL Communication ontwerpt en fabriceert sindsdien de BlackBerry-smartphones. Zo ook de BlackBerry KEYone, die we hier bespreken. Het nieuwste BlackBerry-toestel is weer voorzien van een toetsenbord. Dit keer is dat een volwaardig toetsenbord, met vier rijen toetsen die niet achter een omhoog te schuiven scherm schuilgaan.

Waar de Dtek60 van vorig jaar nog een high-end soc had, moet de KEYone het doen met een middenklasse-soc. Een toestel met toetsenbord is namelijk een stuk duurder om te maken, waardoor concessies waarschijnlijk noodzakelijk zijn. In deze review kijken we of het toestel desondanks in balans is en daarmee zijn vrij hoge aanschafprijs van zeshonderd euro waard.

Behuizing en toetsenbord

Er zijn een paar uitgangspunten waaraan BlackBerry doorgaans vasthoudt bij het maken van smartphones. Een daarvan is dat het vrijwel altijd degelijke toestellen zijn, al of niet met fysiek toetsenbord. Ook deze KEYone voelt weer stevig aan, het toestel laat zich lastig buigen en torderen, en heeft geen spleten waar dat niet hoort.

Die degelijkheid voel je vrij letterlijk, namelijk in het gewicht. Het toestel is met 180 gram flink zwaarder dan bijvoorbeeld de even lange en iets minder brede Samsung Galaxy S8 met zijn 152 gram. Sommigen vinden dat wellicht een nadeel, maar wij vermoeden dat de gemiddelde BlackBerry-geïnteresseerde dit vooral fijn vindt. Ook is hij 1,4mm dikker dan een S8.

De KEYone is een opvallende verschijning en dat komt niet alleen door het toetsenbord. Zo is de achterkant van een rubberachtig materiaal, waarmee je optimale grip hebt. Dat is in een tijd van glazen en metalen behuizingen voor velen een verademing. De grip wordt versterkt door kleine kuiltjes in het rubber en het voelt zelfs bij warm weer niet plakkerig aan.

De zijkanten van het toestel zijn wel van metaal en dat is alleen maar fijn, want het geeft stevigheid en heeft mede tot gevolg dat het toestel luxe aanvoelt. Aan de bovenkant lijkt een enorme simkaarttray ingebouwd te zijn, maar dat is simpelweg een plastic dekplaat met een noise-cancellingmicrofoontje. Maak dus niet de fout om hier je simprikker in te steken. Aan de zijkant zit wel een lade waar de simkaart en micro-sd-kaart in kunnen.

De knoppen zijn van metaal en voelen prettig aan, want ze zijn niet te makkelijk in te drukken, noch zijn ze te zwaar uitgevoerd. Naast de powerknop links en de volumeknoppen rechts op het toestel, zit eveneens aan de rechterkant een extra sneltoets. Daarmee kun je direct een app openen, een bericht naar een vaste contactpersoon verzenden, een bepaald snelkeuzenummer bellen, een wekker instellen en nog veel meer. Wat ons betreft mogen andere fabrikanten een voorbeeld nemen aan BlackBerry op dit gebied. De Galaxy S8 heeft bijvoorbeeld ook een extra knop op het toestel, maar maakt het lastig om die voor iets anders te gebruiken dan voor de in Nederland voor velen vrij nutteloze digitale assistent Bixby.

Verder doet BlackBerry er goed aan om onderop een usb-c-aansluiting te integreren, waar je een oplaadkabel op twee manieren in kunt steken. Deze is robuuster dan een micro-usb-aansluiting. Op de bovenkant zit gewoon een 3,5mm-uitgang en de luidspreker onderop klinkt relatief goed.

Toetsenbord

Het qwerty-toetsenbord van de BlackBerry KEYone zal voor veel mensen een reden zijn voor interesse in dit toestel. Ik heb zelf nog niet vaak getypt op een fysiek toetsenbord op een smartphone. Daarom heb ik de KEYone een paar weken lang in gebruik genomen om er goed aan te kunnen wennen en de ervaring zo goed mogelijk te kunnen vergelijken met die van een schermtoetsenbord. Het was wennen, maar inmiddels gaat het tikken op het KEYone-toetsenbord vrij snel. Toch haalt de snelheid het in mijn geval nog niet bij een schermtoetsenbord, al scheelt het niet veel meer.

Snel tikken is leuk, maar de werkelijke snelheid hangt natuurlijk vooral af van hoeveel fouten je maakt en mede daarom zal het per persoon verschillen of iemand sneller of langzamer is met een fysiek toetsenbord. Zelf heb ik het idee minder fouten te maken op een fysiek toetsenbord. Dat ik niet sneller ben dan op een schermtoetsenbord, komt doordat de toetsaanslagen zelf langer duren. Waar ik op een scherm als een ballerina lichtvoetig met mijn vingers over het scherm dans, kost het indrukken van de fysieke BlackBerry-toetsjes simpelweg meer tijd. Als je heel veel mis tikt met een schermtoetsenbord, zul je wellicht sneller zijn met een fysiek toetsenbord. Het blijft echter een kwestie van persoonlijke voorkeur en ik kan slechts mijn eigen ervaring delen.

Een fijne functie van het toetsenbord is de aanraakgevoeligheid. Je kunt bijvoorbeeld scrollen door er overheen te vegen, maar het heeft nog een andere functie. Er worden tijdens het typen woorden voorgesteld, zoals gebruikelijk is in Android, maar je kunt bij de KEYone links, midden of rechts op het toetsenbord naar boven vegen om het woord dat erboven staat te kiezen. Als je jezelf aanleert om dat te doen zonder het hele woord altijd uit te tikken, scheelt dat tijd.

De spatiebalk is ook aanraakgevoelig, hij fungeert namelijk als vingerafdrukscanner. Dat is slim, want daardoor is er geen apart vlak voor nodig. De scanner werkt snel en accuraat. De shift- en symbooltoetsen zitten samen met de spatiebalk op de onderste rij. Met die laatste haal je uiteraard alle symbolen tevoorschijn die niet op het toetsenbord staan. Met de shifttoets ingedrukt kun je over het toetsenbord 'wrijven' om tekst te selecteren, vergelijkbaar met shift plus de pijltjestoetsen bij een pc-toetsenbord. Het selecteren op deze manier is een stuk fijner dan wanneer je alleen een aanraakscherm hebt, dus dat is wat ons betreft ook een voordeel van het fysieke toetsenbord.

Het toetsenbord heeft veel handige functies en voelt degelijk en fijn aan. Als je een fan bent van dit soort fysieke toetsenborden op een smartphone, dan zul je dat op de KEYone zeer waarschijnlijk kunnen waarderen.

Scherm en accuduur

Scherm

Door de aanwezigheid van het toetsenbord is er minder ruimte over voor de lcd op de KEYone. Daardoor heeft het toestel een scherm van slechts 4,5", met een resolutie van 1620x1080 pixels. De pixeldichtheid is met 433ppi overigens meer dan voldoende, want je kunt de pixels met het blote oog niet tellen. Door het minder langwerpige scherm past er wat minder op en dat merk je bijvoorbeeld bij het scrollen op websites. Los daarvan hebben we het scherm onderworpen aan onze gebruikelijke tests met behulp van onze SpectraCal C6-colorimeter en Calman 5-software.

  • Contrast
  • Max. helderheid
  • Min. helderheid
  • Gem. grijswaardenfout
Contrast
Smartphone Contrast in verhouding (hoger is beter)
Apple iPhone 6s
1796:1
Apple iPhone 7
1655:1
LG G6
1512:1
Huawei Mate 9
1510:1
HTC U11
1449:1
BlackBerry KEYone
1291:1
Sony Xperia XZ Premium
1250:1
Motorola Moto G5 Plus
1163:1
Maximale helderheid
Smartphone Candela in cd/m² (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8
681
Huawei Mate 9
637
Motorola Moto G5 Plus
623
Apple iPhone 7
588
Apple iPhone 6s
565
HTC U11
563
Sony Xperia XZ Premium
517
LG G6
448
OnePlus 5
442
BlackBerry KEYone
402
Motorola Moto Z Play
398
Lenovo P2
385
Minimale helderheid
Smartphone Candela in cd/m² (lager is beter)
Samsung Galaxy S8
1,93
Lenovo P2
2,00
LG G6
3,35
Sony Xperia XZ Premium
5,27
HTC U11
5,70
OnePlus 5
7,10
Motorola Moto G5 Plus
7,90
BlackBerry KEYone
14,80
Gemiddelde grijswaardenfout
Smartphone kleurafwijking in ΔE2000 (lager is beter)
OnePlus 5
1,90
Samsung Galaxy S8
2,70
Apple iPhone 6s
4,00
Lenovo P2
4,30
HTC U11
4,60
LG G6
6,20
Motorola Moto Z Play
6,30
Apple iPhone 7
7,70
Motorola Moto G5 Plus
7,90
Huawei Mate 9
8,70
BlackBerry KEYone
8,70
Sony Xperia XZ Premium
9,30

Het scherm is redelijk contrastrijk en komt aardig mee met de high-end voorhoede van dit moment. Wel zijn er aardig wat toptoestellen die een betere contrastwaarde hebben, waaronder natuurlijk de telefoons met oledschermen.

Waar de contrastwaarde een belangrijke factor is voor de schoonheidsbeleving van een scherm, is de maximale helderheid eerder van praktisch belang. Bij een lage waarde kun je een smartphone maar lastig aflezen in de zon. Voor een praktisch bedoelde smartphone als deze BlackBerry is de maximale helderheid van 400cd/m² teleurstellend. Het is dan ook in de praktijk soms moeilijk om te ontcijferen wat er op het scherm gebeurt als de zon fel is. Er is wel een trucje om dit op te krikken, namelijk door de schermmodus aan te passen naar de koudste stand. Dan kom je uit op een iets hogere, maar nog steeds vrij magere 426cd/m².

De minimale helderheid is juist weer vrij hoog, waardoor het scherm aan de felle kant is als je er in een volledig verduisterde ruimte naar kijkt. Tel daarbij op dat de KEYone geen modus heeft om blauw licht te filteren en het is niet bepaald de ideale telefoon voor in bed.

Wel kun je de kleurtemperatuur een klein beetje aanpassen via de schermmodus. Daardoor kun je de kleurechtheid van het scherm wat verbeteren als je dat belangrijk vindt. Als je dat doet, gaat de maximale helderheid helaas wel nog iets achteruit, naar 393cd/m². Hoe dan ook, uit de tabel met gemiddelde grijswaarden en onze schermtests hieronder kun je afleiden dat het scherm bij de standaardinstelling aan de blauwe kant is.

Accuduur

We hadden het eerder al over uitgangspunten waaraan BlackBerry meestal vasthoudt, en naast de software en de degelijke behuizing is een goede accuduur daar een van. De doelgroep is vooral zakelijk en daarvoor is een lange accuduur belangrijk. De KEYone heeft een accucapaciteit van 3.505mAh en dat is behoorlijk voor een toestel met een relatief beperkt scherm als dit. Ook heeft BlackBerry gekozen voor de relatief zuinige Snapdragon 625-soc van Qualcomm.

  • Browsetest wifi
  • Browsetest 4g
  • Videotest
  • PCMark 2.0
Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2 5.100mAh Snapdragon 625
15u47m
Huawei Mate 9 4.000mAh Kirin 960
11u58m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh Snapdragon 625
11u30m
BlackBerry KEYone 3.505mAh Snapdragon 625
10u54m
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh Snapdragon 625
10u9m
HTC U11 3.000mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
9u19m
Apple iPhone 7 1.960mAh Apple A10
9u12m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh Exynos 8 Octa (8895)
7u59m
LG G6 3.300mAh Snapdragon 821
7u49m
Sony Xperia XZ Premium 3.230mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
7u49m
Apple iPhone 6s 1.715mAh A9
7u38m
OnePlus 5 3.300mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
7u22m
Accuduur bij webbrowsen 4G (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Huawei Mate 9 4.000mAh Kirin 960
10u26m
BlackBerry KEYone 3.505mAh Snapdragon 625
9u39m
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh Snapdragon 625
8u39m
HTC U11 3.000mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
8u26m
Apple iPhone 7 1.960mAh Apple A10
8u22m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh Exynos 8 Octa (8895)
7u27m
LG G6 3.300mAh Snapdragon 821
7u14m
Sony Xperia XZ Premium 3.230mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
6u59m
OnePlus 5 3.300mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
6u16m
Accuduur bij video kijken (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Schermtype Tijd in uren en minuten (hoger is beter)
Lenovo P2 5.100mAh OLED
1d5u15m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh OLED
22u45m
OnePlus 5 3.300mAh OLED
20u22m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh OLED
18u
Huawei Mate 9 4.000mAh LCD
14u3m
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh LCD
12u11m
BlackBerry KEYone 3.505mAh LCD
11u38m
Apple iPhone 7 1.960mAh LCD
9u50m
Apple iPhone 6s 1.715mAh LCD
9u10m
Sony Xperia XZ Premium 3.230mAh LCD
8u1m
PCMark Android - Work 2.0 (accu)
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Cpu/soc tijd in uren en minuten (hoger is beter)
BlackBerry KEYone 3.505mAh Snapdragon 625
9u14m
OnePlus 5 3.300mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
8u57m
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh Snapdragon 625
8u56m
Huawei Mate 9 4.000mAh Kirin 960
8u28m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh Exynos 8 Octa (8895)
7u40m
Sony Xperia XZ Premium 3.230mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
7u
HTC U11 3.000mAh Snapdragon 835 (MSM8998)
6u57m
LG G6 3.300mAh Snapdragon 821
6u4m

Uit onze accutests blijkt dat de KEYone behoorlijk lang meegaat. De resultaten van de videotest vallen enigszins tegen, maar vermoedelijk zul je op een telefoon met een relatief klein scherm geen enorm lange video's kijken. Een telefoon met oledscherm is daarin nog altijd meester. Browsen op 4g is net wat minder zuinig dan op wifi, wat eigenlijk altijd zo is.

De telefoons met Snapdragon 625 doen het goed in de tests waarbij de processor een factor is: de browsetest en de PCMark 2.0-test. Deze laatste test bootst praktijksituaties na. Daarin eindigt de BlackBerry KEYone als hoogste en dat strookt met onze praktijkervaring. De Lenovo P2 zal het waarschijnlijk langer uithouden als we hem op dit gebied zouden testen, maar de KEYone is desalniettemin een absolute topper als het om accuduur gaat. In de praktijk hielden we op sommige dagen maar liefst de helft van onze accucapaciteit over en dat maken we zelden mee.

  • Laadtijd
  • Percentage na 30 min.
Laadtijd
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Tijd in uren en minuten (lager is beter)
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh
1u46m
OnePlus 5 3.300mAh
1u46m
Motorola Moto Z Play 3.500mAh
1u52m
Samsung Galaxy S8 3.000mAh
1u54m
Apple iPhone 6s 1.715mAh
2u6m
Huawei Mate 9 4.000mAh
2u12m
Apple iPhone 7 1.960mAh
2u16m
Lenovo P2 5.100mAh
2u17m
BlackBerry KEYone 3.505mAh
2u21m
HTC U11 3.000mAh
2u29m
LG G6 3.300mAh
2u45m
Sony Xperia XZ Premium 3.230mAh
3u23m
Procent vol na 30 minuten
Smartphone Accucapaciteit (mAh) Toename acculading in % (hoger is beter)
Huawei Mate 9 4.000mAh
55
OnePlus 5 3.300mAh
51
Motorola Moto G5 Plus 3.000mAh
45
BlackBerry KEYone 3.505mAh
40
LG G6 3.300mAh
35
Samsung Galaxy S8 3.000mAh
35
HTC U11 3.000mAh
35
Apple iPhone 7 1.960mAh
27
Sony Xperia XZ Premium 3.230mAh
22

De KEYone maakt gebruik van Quick Charge 3.0 en dat heeft tot gevolg dat de vrij grote accu nog redelijk snel vol is. Het duurt wel eventjes voordat hij helemaal vol getapt is, maar als je hem een halfuurtje voordat je de deur uitgaat, in het stopcontact steekt, heb je veertig procent en kun je echt wel weer even vooruit. Dat past bij een telefoon die gericht is op productiviteit.

Software

Naast een degelijke behuizing en een lange accuduur is de derde pijler van BlackBerry te vinden in de software. Sterker nog, het bedrijf BlackBerry zelf richt zich alleen nog maar op de software en laat de hardware aan TCL Communications over. Specifieker gesteld richt BlackBerry zich op productiviteit en vooral veiligheid, en dat zie je absoluut terug in de softwareskin die BlackBerry over Android 7.1.1 heen giet.

Een fijne app binnen de BlackBerry-software is de BlackBerry Hub. Daarin zie je in één overzicht desgewenst sms'jes, e-mails, berichten van LinkedIn, Instagram, Facebook, Slack, WhatsApp, Twitter en natuurlijk BlackBerry Messenger. Ook kun je een overzicht van je dagplanning tevoorschijn trekken. Je kunt zelf bepalen wanneer je berichten van welke app ziet en ze bijvoorbeeld ook wegvegen om ze op een later tijdstip weer te laten verschijnen. Bovendien kun je verschillende profielen aanmaken, zodat je bijvoorbeeld berichten van sommige apps alleen overdag tijdens je werkdag ziet en andere in je vrije tijd. BlackBerry Hub werkt goed en overzichtelijk. Wij zijn fan.

Een ander handigheidje in de BlackBerry-software is de mogelijkheid om je recente apps, die verschijnen als je het vierkantje van de Android-navigatie indrukt, op andere manieren weer te geven. Zo kun je voor 'metselwerk' kiezen, waarbij je kleinere en grotere 'tegels' ziet met daarin je recente apps, of voor allemaal even grote tegels. Dit is wat ons betreft overzichtelijker dan de standaard-'Rolodex'-weergave van Android.

Dit zijn slechts een paar van de handige functies van BlackBerry-stijl Android. Zo zie je bij sommige apps drie puntjes onder het app-icoon staan. Als je over de app naar beneden veegt, komt er een beperkte widgetweergave van de app tevoorschijn. Zo hoef je bijvoorbeeld niet de buienradarapp te openen om te zien of het gaat regenen in de komende paar uren.

Een typische BlackBerry-functie is de Privacy Shade. Daarmee kun je instellen hoe donker je het scherm wilt hebben, terwijl je een kleine verplaatsbare cirkel of rechthoek overhoudt die wel helder is. Je voorkomt zo dat mensen op een deel van je scherm kunnen meelezen.

Er is een zijpaneel, vergelijkbaar met het Edge-venster van sommige Galaxy-toestellen. Je veegt een klein balkje van rechts op het scherm naar binnen en daarin staan je ongelezen berichten, huidige agenda-items en favoriete contacten. Uiteraard kun je, zoals het BlackBerry betaamt, zelf bepalen welke machtigingen je dit zijpaneel geeft.

Je kunt voor het toetsenbord sneltoetsen ingeven. Je kunt bijvoorbeeld kort en lang drukken op een bepaalde toets om een actie uit te voeren. Zo kun je instellen dat als je op een bepaalde letter drukt, er een bepaalde app open gaat, een bepaald nummer gebeld wordt of een bericht verzonden wordt aan een bepaald persoon.

Zo zijn er meer handige en productieve apps en functies op de KEYone te vinden, waaronder de Password Keeper-app en Dtek, dat de beveiligingsstatus van je KEYone in de gaten houdt. Je kunt er machtigingen, gegevenscodering en meer van dat soort zaken mee regelen, maar het zijn eigenlijk allemaal functies die standaard al in Android zitten. De app verzamelt ze slechts. Toch voelen de apps voor ons niet aan als bloatware, hoewel je sommige niet kunt verwijderen en slechts kunt uitschakelen. De meeste apps zijn nuttig en dragen bij aan het gevoel een BlackBerry in handen te hebben.

Foutjes

Helaas is het niet allemaal hosanna. We zijn een aantal mindere puntjes tegengekomen in de software. Zo reageren de hardwarematige Android-navigatietoetsen soms niet. Als je vervolgens even wacht en nog een keer op de knop tikt, wordt dit wel geregistreerd. Dit verbaasde ons nogal, want we komen dat vrijwel nooit tegen. Het is dan ook een tamelijk basale functionaliteit natuurlijk. Het gebeurt niet heel vaak, maar als het gebeurt, is het wel vervelend.

Niet echt een foutje, maar wel irritant, is dat er in de camera-app in de galerij geen mogelijkheid is om een overzicht te krijgen van alle gemaakte foto's en albums. Dat betekent dat je gedwongen wordt om een app als Google Foto's te gebruiken. Verder ging bij sommige apps het balkje met woordsuggesties niet weg, zoals je hiernaast kun zien aan de foto van navigatieapp Waze, en werd het vrij lastig om Waze te besturen.

Mocht je je afvragen hoe BlackBerry omgaat met updates: normaal gesproken voert het bedrijf beveiligingsupdates snel door, maar nieuwe Android-versies duren vaak lang of blijven uit. Of de KEYone Android O krijgt, is nog niet bekend.

Hardware en camera

De KEYone heeft echt wel zijn streepjes voor, zoals het toetsenbord, de stevige behuizing en de goede accuduur. De prestaties zijn echter geen speerpunt voor BlackBerry. De KEYone is namelijk uitgerust met een Snapdragon 625 en dat is een middenklasse-soc en niet eens de nieuwste. Wel staat hij in ons boekje bekend om zijn vrij goede prestaties zonder al te veel energie te verspillen. We zouden blij zijn met deze specificaties in een toestel van rond de driehonderd euro en er zijn dan ook toestellen van rond die prijs met deze soc, zoals de Moto G5 Plus, Moto Z Play en Lenovo P2. Je betaalt dus ongeveer het dubbele van de prijs die je doorgaans zou betalen voor een smartphone met deze soc en dat is toch wel een fors minpunt wat ons betreft.

Toch zou het weinig uitmaken als hij in de praktijk snel werkt bij basale taken, bijvoorbeeld relatief lichte apps starten, zoals berichten of e-mailapps en de browser, en bij het schakelen tussen apps. Dat is immers wat BlackBerry-gebruikers veel doen. Maar laten we eerst eens naar de benchmarkresultaten kijken.

  • Native
  • Java
  • Java (singlecore)
  • Native (singlecore)
AndEBench - native
Smartphone Cpu/soc in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
32.923
Huawei Mate 9 Kirin 960
29.458
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
27.534
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
26.766
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
25.117
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
25.112
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
24.869
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
23.306
LG G6 Snapdragon 821
19.406
AndEBench - Java
Smartphone Cpu/soc in iteraties per seconde (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
3.792
Huawei Mate 9 Kirin 960
3.723
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
3.543
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
2.991
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
2.930
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
2.442
LG G6 Snapdragon 821
1.999
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
1.679
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
1.635
AndEBench - Java (singlecore)
Smartphone Cpu/soc in iteraties per seconde (hoger is beter)
LG G6 Snapdragon 821
1.235
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
1.210
Huawei Mate 9 Kirin 960
1.189
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.186
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
1.160
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
1.051
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
430
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
420
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
386
AndEBench - native (singlecore)
Smartphone Cpu/soc in iteraties per seconde (hoger is beter)
LG G6 Snapdragon 821
7.386
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
7.033
Huawei Mate 9 Kirin 960
5.992
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.975
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
5.966
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
5.959
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
3.224
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
3.213
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
3.211

AndEBench meet ruwe processorkracht en de resultaten zijn niet verrassend. Het toestel presteert op het niveau van andere telefoons met een Snapdragon 625-soc en dat is een aardig stuk langzamer dan exemplaren met een Snapdragon 835 bijvoorbeeld.

  • Sequential read
  • Sequential write
  • Random read
  • Random write
Androbench - sequential read
Smartphone Cpu/soc Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
786,00
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
708,75
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
700,13
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
698,15
Huawei Mate 9 Kirin 960
591,47
LG G6 Snapdragon 821
467,48
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
285,00
Lenovo P2 Snapdragon 625
274,84
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
255,00
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
239,00
Androbench - sequential write
Smartphone Cpu/soc Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
219,97
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
203,20
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
196,96
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
196,00
Huawei Mate 9 Kirin 960
138,65
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
132,92
LG G6 Snapdragon 821
130,84
Lenovo P2 Snapdragon 625
76,96
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
71,40
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
66,00
Androbench - random read
Smartphone Cpu/soc Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
140,10
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
124,00
LG G6 Snapdragon 821
96,33
Huawei Mate 9 Kirin 960
95,45
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
89,75
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
73,26
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
66,90
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
39,00
Lenovo P2 Snapdragon 625
38,54
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
37,80
Androbench - random write
Smartphone Cpu/soc Doorvoersnelheid in MB/s (hoger is beter)
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
66,60
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
63,51
Lenovo P2 Snapdragon 625
44,48
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
44,00
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
25,19
LG G6 Snapdragon 821
17,22
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
17,11
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
15,36
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
13,90
Huawei Mate 9 Kirin 960
11,07

Aangezien de snelheid van het opslaggeheugen ook een belangrijke factor is in de snelheidservaring van een smartphone, zijn ook de bovenstaande testresultaten interessant. Zoals je ziet scoort de BlackBerry KEYone als je naar alle resultaten kijkt het slechtst van alle toestellen in dit rijtje en dat is erg teleurstellend.

Om meteen terug te komen op de inleiding van deze pagina: helaas is de snelheid van de KEYone in de praktijk niet best. Het duurt in verhouding tot snellere toestellen lang voordat een app start en voordat het toestel reageert als je bijvoorbeeld het overzicht met recente apps opent. Het is niet zo dat er niet met de KEYone te werken is, we doen het nu een aantal weken en dat gaat best, maar als zelfs een toestel als de Motorola Moto G5 Plus duidelijk sneller is, dan is dat geen goede zaak. Hier heeft BlackBerry het wat ons betreft laten liggen.

  • Ice Storm Unlimited (offscreen)
  • label GFXBench Manhattan (onscreen)
3DMark - Ice Storm Unlimited
Smartphone Cpu/soc 3DMarks in punten (hoger is beter)
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
40.336
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
39.992
Apple iPhone 7 Apple A10
37.941
LG G6 Snapdragon 821
29.469
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
28.833
Apple iPhone 6s A9
27.931
Huawei Mate 9 Kirin 960
27.133
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
14.094
Lenovo P2 Snapdragon 625
13.874
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
13.859
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
13.671
GFXBench Manhattan - onscreen
Smartphone Cpu/soc framerate in fps (hoger is beter)
Apple iPhone 7 Apple A10
58,5
Apple iPhone 6s A9
56,8
OnePlus 5 Snapdragon 835 (MSM8998)
55,0
Sony Xperia XZ Premium Snapdragon 835 (MSM8998)
50,0
Samsung Galaxy S8 Exynos 8 Octa (8895)
36,0
HTC U11 Snapdragon 835 (MSM8998)
32,0
Huawei Mate 9 Kirin 960
31,0
LG G6 Snapdragon 821
24,0
BlackBerry KEYone Snapdragon 625
11,0
Motorola Moto Z Play Snapdragon 625
10,0
Lenovo P2 Snapdragon 625
10,0
Motorola Moto G5 Plus Snapdragon 625
10,0

Mocht je willen gamen op je BlackBerry KEYone, dan kan dat natuurlijk. Maar het verschil met de high-end socs is op dit gebied nog een stuk groter dan op processorgebied.

Camera

De camera achter op de KEYone wordt geaccentueerd door een kenmerkende metalen ring met ribbeltjes. Hij schiet plaatjes met twaalf megapixel en dat is gangbaar voor een hedendaagse smartphone. BlackBerry heeft de Sony IMX378-sensor gebruikt en die is op papier prima, met maar liefst 1,55 micron grote pixels. De lichtsterkte van de lens is met f/2.0 wel een stukje minder dan bij de gemiddelde high-end smartphone.

Toen we de telefoon previewden op het MWC in Barcelona, zat er nog geen automatische hdr-functie in de camera-app en dat is gelukkig nu wel het geval. De camera-app is best uitgebreid en heeft diverse filters en een handmatige of pro-modus, waarin helaas een rawmodus ontbreekt. Ook kun je natuurlijk slow motion opnemen en kun je full-hd-video's opnemen met 60fps, maar 4k-opnames kun je vergeten.

We hebben foto's gemaakt in zeer diverse omstandigheden en de resultaten zijn hooguit acceptabel. Je moet in veel situaties behoorlijk je best doen om geen bewogen foto's te krijgen. Dat komt door het gebrek aan optische stabilisatie en de ogenschijnlijk matige lichtsterkte, waardoor de camera een wat lange sluitertijd nodig lijkt te hebben. Als hij wel een wat kortere sluitertijd kiest, zijn de foto's vaak wat onderbelicht.

Ook de kleuren komen vaak niet helemaal uit de verf en zijn minder verzadigd dan ze in werkelijkheid waren. Dat zie je in de onderstaande fotosamples bijvoorbeeld goed bij de foto van de zonsondergang bij het meer. Je ziet daar ook dat het dynamisch bereik vrij matig is, zodat het landschap niet goed belicht is. Kort gezegd zouden we deze telefoon niet kopen voor de camera. Echt slecht is anders, maar we zijn beter gewend in deze prijscategorie.

Fotogalerij en specificaties

Uitvoering BlackBerry KEYone, 3GB ram, single sim Zilver, Zwart
Eerste prijsvermelding Donderdag 4 mei 2017
Mobiel besturingssysteem Google Android 7.1
Schermdiagonaal 4,5"
Resolutie 1620x1080
Dots per inch 433dpi
Relatieve schermgrootte 55,7%
Invoermethode Qwerty-toetsenbord, touchscreen
Schermtype Lcd
Cpu/soc Qualcomm Snapdragon 625
Aantal cores 8
Processorsnelheid 2GHz
Geheugengrootte 3GB
Opslagcapaciteit 32GB
Geheugenkaart (mobiel) Micro-sd, micro-sdhc, micro-sdxc
Aantal sims Single
Simkaartslot 1 Nanosim
Cameraresolutie 12Mp
Diafragma 2
Cameraresolutie (voor) 8Mp
Camera-autofocus Ja
Gsm-flitsertype 2 leds
Ondersteunde videoresoluties 1920x1080
Stabilisatie Digitale stabilisatie
Mobiele netwerken 2g - edge, 2g - gprs, 3g - hsdpa, 3g - hspa, 3g - hspa+, 3g - hsupa, 3g - umts, 4g - lte, 4g - lte-a
Frequentiebereik (mobiel) 800MHz, 850MHz, 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz, 2600MHz
5GHz-ondersteuning Ja
Verbinding (wlan) 802.11a, 802.11ac, 802.11b, 802.11g, 802.11n
Bluetooth-versie Bluetooth 4.2
Overige draadloze verbindingen Near field communication (nfc)
Gsm-connector Usb 3.1 (type-c, g1, 5Gbit/s)
Gps Ja
Gsm-functies A2dp (bluetooth-stereo), bewegingssensor (g-sensor), fm-radio (headset), snelladen, tril, vingerafdrukscanner, wifi direct
Accucapaciteit (mAh) 3.505mAh
Accutype Li-ion
Accu verwisselbaar Nee
Draadloos laden Nee
Snellaadtechniek Quick charge 3.0
Lengte 149,3mm
Breedte 72,5mm
Dikte 9,4mm
Gewicht (gram) 180g
Kleuren Zilver, zwart
Specs van fabrikant Productinformatie van de fabrikant

Alternatieven

De Samsung Galaxy S8(+) heeft, net als de S7-serie trouwens, een toetsenbordaccessoire van Samsung zelf. Dat moet je er wel los bij kopen, maar dan heb je een toetsenbord dat vergelijkbaar is met dat van de BlackBerry KEYone. De smartphone met het opkliktoetsenbord is een stukje duurder dan de KEYone, maar de specificaties en prestaties van de S8(+) zijn over het algemeen beter.

Score: 4(26 reviews)
linkToetsenbordaccessoirelinkReview Tweakers
BlackBerry Dtek60vanaf Onbekend

Als je een fysiek toetsenbord niet heel belangrijk vindt, maar wel de typische BlackBerry-softwareskin boven op Android waardeert, kun je ook voor de Dtek60 gaan. De soc is inmiddels meer dan een jaar oud, maar is high-end in tegenstelling tot de SD625 in de KEYone.

Score: 5(1 reviews)
linkPricewatch
Lenovo P2 vanaf Onbekend

De BlackBerry KEYone heeft een goede accuduur, maar niet zo goed als de Lenovo P2. Helaas is de camera van de P2 niet al te best, maar als je de KEYone interessant vindt, ligt je focus daar vermoedelijk niet. Ook zijn we niet weg van de software, maar hij heeft wel dezelfde soc, voelt net als de KEYone degelijk aan en is een stuk goedkoper.

Score: 4.5(63 reviews)
linkReview Tweakers

Als je bereid bent om nog een aantal tientjes meer uit te geven, kun je ook voor een iPhone 7 gaan. Die is op een aantal fronten de meerdere van de KEYone, zoals met de prestaties van de camera en soc. De vraag is alleen of je op een iPhone zit te wachten als je geïnteresseerd bent in dit heel andere beestje. Toch krijg je ook in het geval van deze iPhone wel meer waar voor je geld wat ons betreft.

Score: 4(44 reviews)
linkReview Tweakers

Conclusie

Op het moment van schrijven kost de KEYone zo'n zeshonderd euro en voor dat bedrag mag je redelijk wat verwachten. Er zijn natuurlijk duurdere telefoons, maar deze BlackBerry valt wel in de op een na prijzigste categorie. Als je blij wordt van een BlackBerry als deze, vind je het toetsenbord waarschijnlijk een grote plus. Op dat vlak zal de KEYone je niet teleurstellen. Het toetsenbord is goed uitgedacht en de geïntegreerde, snelle vingerafdrukscanner in de spatiebalk is handig.

Verder is de software vrij specifiek en belangrijk voor een BlackBerry-toestel. Er zitten veel productiviteitsverhogende functies en apps in, waaronder de overzichtelijke BlackBerry Hub. Ook aan de veiligheid is gedacht, met functies als Privacy Shade en Dtek. Jammer genoeg zitten er hier en daar ook wat foutjes in de software en bovendien heeft de wat zware software vermoedelijk in combinatie met het trage opslaggeheugen tot gevolg dat het toestel wat trager is dan sommige andere toestellen met een Snapdragon 625-soc.

Ook moet een BlackBerry natuurlijk degelijk gebouwd zijn en dat is zeker het geval. Hij is wat dikker dan de meeste smartphones, maar daardoor kon er ook een iets dikkere batterij in. De accuduur is dan ook erg goed, waardoor het BlackBerry-plaatje helemaal klopt.

Anno 2017 hoef je echter minder concessies te doen dan een aantal jaar geleden. Er zijn voor zeshonderd euro veel goede allround telefoons. Die hebben geen fysiek toetsenbord, maar zijn wel een stuk sneller en hebben een aanmerkelijk betere camera dan de KEYone. Net iets duurdere smartphones als de iPhone 7 of Galaxy S8 bieden veel meer waar voor je geld. Vooral de traagheid van de KEYone is wat ons betreft een dealbreaker. Zelfs al ben je een typische BlackBerry-gebruiker, die de camera bijna niet gebruikt, je wilt bijvoorbeeld wel snel kunnen schakelen tussen apps. De traagheid is natuurlijk relatief; er valt wel mee te werken, maar wij zijn veel meer snelheid gewend.

Als je de teleurstellende snelheidservaring, matige camera, kleine foutjes in de software en niet al te beste afleesbaarheid in de zon voor lief neemt, is de KEYone door zijn uitgebreide BlackBerry-software echt even iets anders. Toch moet je wel een groot fan zijn van zijn software, zijn lange adem en het fysieke toetsenbord om deze telefoon aan te schaffen voor de prijs waarvoor hij nu te koop is.

Reacties (141)

141
131
72
8
1
42
Wijzig sortering
Ik heb het toestel zelf in gebruik en naast de iphone 7 of samusng S8 zekers niet lomp. De vingerscanner is sneller dan beide toestellen en daarbij starten apps net zo snel en soms sneller op dan op de samsung s8 die vol bloatware zit en waabij de software op de KEYone erg goed getweaked is en betere geheugen managment heeft https://m.youtube.com/watch?v=CQbc2D4lY7s. Als ik kijk naar algemeen besturingssysteem is android een drama en vooral op het gebied van notificatie als je dit vergelijkt met bbos10. De camera is scherp en met de software mooi te bewerken. De foto"s hier in indo vergeleken met de iphone 7 en Samsug s8 en vergelijkbaar en soms minder of beter. Alle drie toestellen maken verschillende fouten. Het scherm is goed en ook in zonlichte een dikke voldoende hier op straat waar het altijd 32 graden is. De software is stock rom en dus een kaal os/besturingsysteem en wat software van blackberry die je gewoon kan verwijderen. Wat er mis is met de software geen idee en ben nog niks tegengekomen. Het is gewoon Android. Batterij is killing en haal met gemak 8 uur schermtijd in 3 dagen.

Een 6,5 verrast me mede ,omdat het toestel geen flagship is of zijn specs en prijs het belangrijkste voor een toestel om een negen te krijgen.

Hardware is tegenwoordig niet belangrijk, we zitten hedendaags met goede chipset, processoren en verschil zit tegenwoordig in camera en batterij vermogen en daar scoort dit toestel voor mijzelf een 9 op voor wat ik ermee doe en dat is social media, bellen, spotify, youtube en radio luisteren en veel foto's maken.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 15 augustus 2017 08:59]

Ik vind het inderdaad een beetje apart dat dit toetsel maar een summiere 6.5 gekregen heeft. Ik vind dat een review niet gebaseerd moet worden op basis van persoonlijke voorkeur, want het toestel is alles behalve lomp en ligt heerlijk in de hand.
Foutjes in de software ben ik ook tot op vandaag niet tegen gekomen dit voelt juist als een stabielere OS dan de standaard Android die met een hele bult meuk van de fabrikant mee komt die de boel vertraagd en ja dan kom je ook weer op het hardware gebied, dit toestel is snel en hapert nooit dus waarom zou je snellere hardware erin willen hebben als die zo snel is en je een batterijduur hebt waar je makkelijk 2 dagen mee door kan.
Sterker nog ik heb in geen jaren meer zo'n fijn toestel gehad als deze telefoon en dat is een combinatie van OS, batterijduur, toetsenbord, stevig, ligt goed in de hand. Waarom zou je dan in godsnaam een betere soc erin willen hebben aangezien deze voldoet aan al het normale gebruik van een telefoon en je eindelijk een batterijduur hebt waarvoor je niet meer bang hoeft te zijn om de dag ermee door te komen.
De review slaat inderdaad de plank op veel plekken mis.

In de eerste plaats lijken ze geheel te missen voor wie dit toestel is uitgebracht en met welk doel. Een fysiek toetsenbord en een goede batterijduur zijn simpelweg enorm handige productiviteitstools waar je meer aan hebt dan een betere camera, soc of scherm. Had het toestel een hogere score gehad als ze er een snellere soc in hadden gezet en het toestel een paar uur minder batterijduur had zoals de iPhone en de S8? Dan lijk je het punt te missen.

In plaats van alle unieke functies (van oa het toetsenbord) goed te omschrijven of te vergelijken met eerdere Blackberry-toestellen krijg je een warrige review van iemand die nog nooit(!!!) een fysiek toetsenbord heeft gehad en overduidelijk het nut er niet van begrijpt. Ooit SSH commands, queries, urls of zelfs complexe wachtwoorden op een virtueel toetsenbord proberen te tikken? Dan snak je naar een fysiek toetsenbord. Zodra de input niet meer voorspeld kan worden schiet een virtueel toetsenbord te kort.

De conclusie uit de review lijkt te zijn dat het geen iPhone 7 of Galaxy S8 is, maar de reviewer lijkt er geheel aan voorbij te gaan dat dit toestel gemaakt lijkt te zijn voor mensen die juist GEEN iPhone 7 of S8 willen. Het doet vrijwel alles anders en maakt totaal andere keuzes die in mijn ogen juist prima uitgelegd kunnen worden. En geen toetsenbord is voor sommige mensen juist een enorme concessie.

Het is ook niet heel fair om de adviesprijs van een nieuw toestel tegen de winkelprijs van een ouder toestel te zetten. Als je de introductieprijzen vergelijkt zie je meteen dat dit toestel overduidelijk lager gepositioneerd is.

Dit toestel is overduidelijk niet voor iedereen, dus dan is het raar om het min of meer op die manier te reviewen. De doorsnee gebruiker zal het toch niet overwegen, het gaat erom of het goed aansluit op de wensen van de doelgroep. Dan is het heel raar om het te laten testen door, met alle respect, n00b op het gebied van Blackberry's/fysieke toetsenbordjes.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 16 augustus 2017 10:57]

Ik denk dat er duidelijk in de review staat dat het fysieke toetsenbord een groot voordeel kan zijn en dat hoe groot dat voordeel is afhankelijk is van persoonlijke voorkeur. We gaan natuurlijk een toestel van 600 euro met relatief trage praktijkprestaties en een matige camera een hoog cijfer geven, omdat een specifieke doelgroep het fysieke toetsenbord erg fijn vindt. Overigens hoef je trouwens geen raketgeleerde of te zijn om een fysiek toetsenbord te waarderen lijkt mij. Ik ben er slechts eerlijk in dat ik voorheen niet veel op een fysiek toetsenbord getikt heb, maar ik heb het een behoorlijk lange testperiode gegeven en geef in deze review mijn persoonlijke ervaring ermee.

Dat de KEYone geen heel hoog cijfer krijgt, maar overigens nog steeds een ruime voldoende, wil niet zeggen dat het geen aanrader kan zijn voor een specifieke doelgroep. Zoals trouwens ook in de review gewoon te lezen is.

De KEYone had een hoger cijfer gekregen, als de prestaties beter waren geweest, naar hedendaagse maatstaven - en niet de hoogtijdagen van BlackBerry. Hij scoort pluspunten voor de visie van BlackBerry en het toetsenbord, maar minpunten voor de genoemde zaken. Ik sta dan ook nog steeds achter het cijfer.
Misschien vanuit een andere invalshoek: ik denk niet dat je jou veel kwalijk kan nemen, maar dat je simpelweg niet de geschikte persoon was voor de review. Het gaat me niet eens echt om de score, maar meer om hoe het is omschreven. Het is een beetje als een spiegelreflex laten reviewen door iemand die alleen een smartphone of compact heeft. Dan snap je niet meteen het nut van de extra knopjes en grotere omvang. En dan heeft zo'n spiegelreflex ook nog eens bepaalde features niet en in de auto-stand zijn de foto's bijna hetzelfde. Dan kan je al snel tot de conclusie komen dat de spiegelreflex maar een lomp ding is.

De dansende vingers op je touchscreen zijn het resultaat van jaren lang oefenen en muscle memory. Bedenk je nu hoeveel sneller je was als je die tijd had besteed op een fysiek invoerapparaat dat daar speciaal voor gemaakt is in plaats van op een effen scherm. Dan snap je hoe die mensen zich na jaren voelen als ze ineens een touchscreen moeten gebruiken. Alleen touchscreen is dan net als in Windows/OSX alles met de muis/trackpad doen. Een toetsenbord gaat verder dan alleen het virtuele toetsenbord vervangen, het is juist handig op momenten dat je normaal het virtuele toetsenbord niet ziet. Denk aan apps starten ipv icoontjes zoeken, ctrl+c/v voor copy/pasta, ctrl+f om te zoeken op een pagina, je cursor verplaatsen etc. Dat is waar je pas echt sneller door werkt, niet door een paar Mhz meer. Maar die gewenning duurt wat langer dan een paar weken. Zeker als je jezelf al jaren een andere manier hebt aangeleerd.

Dit is een nicheproduct voor de mensen die de fysieke toetsenborden missen. Als geïnteresseerde was ik bijvoorbeeld meer benieuwd hoe het zich verhoudt tot de Passport en de Priv. Is het toestel bijvoorbeeld lomp vergeleken met die toestellen of vergeleken met een Samsung? Dat het geen Samsung is weet iedereen natuurlijk.

Een product lijkt me goed als het doet waarvoor het in de markt is gezet. Een flagship moet een mooi snelheidsmonster zijn waarbij prijs niet relevant is, een middenmoter zal draaien om bang for the buck, terwijl bij een zakelijk toestel criteria als degelijkheid, toetsenbord en batterijduur zwaarder wegen dan prijs, camera en snelheid. Dan kan een tragere soc de betere keuze zijn. Zo'n bouwvakkerstelefoon zet je ook niet tegen een flagship en bij een iPhone stel je ook andere eisen dan bij Android.

Context is belangrijk bij reviews, want anders krijg je dat elke inspiratieloze dertien in een dozijn telefoon (willekeurige LG/Motorola/Huawei) hoge ogen scoort, terwijl de fabrikanten die zich proberen te onderscheiden daarop worden afgerekend omdat ze geen allrounders uitbrengen. Je moet uiteraard niet als fanboy gaan reviewen, maar affiniteit met de doelgroep is belangrijk, want anders lul je langs elkaar heen.

De vraag is of je de mensen wil informeren die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het product of dat je een soort generieke score eraan wil hangen voor doorsnee consument die überhaupt het toestel niet overwegen. Nu is het een krappe voldoende voor een toestel dat niet de goedkope, compacte, snelle cameraphone is dat werkelijk niemand had verwacht van Blackberry.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 18 augustus 2017 00:00]

Ik begrijp je punt, het is ook zeker niet zo dat ik je kritiek in de wind sla. En nogmaals, ik heb met verdiept in het fysieke toetsenbord en snap de voordelen van copy-pasten etc. en in het algemeen een toetsenbord dat altijd aanwezig is onder het scherm. Maar we beoordelen smartphones wel naar huidige maatstaven en daarom heeft de KEYone ook een aantal nadelen, die gewoon benoemd moeten worden. Wat de soc betreft snap ik de keuze, maar dit toestel is trager dan bijvoorbeeld en Moto G5 Plus met dezelfde soc. Als het geheel wat meer in evenwicht was geweest, had het cijfer simpelweg hoger uitgevallen. Nu zijn er net iets teveel nadelen. We wegen alles mee en reviewen niet alleen voor mensen die wellicht deze minpunten geen nadeel vinden. Daardoor is het beoordelen op de manier die je omschrijft wat ons betreft niet helemaal eerlijk.
Over stabiel OS gesproken ... wel eens van BB10 gehoord? Al met al is het toestel gewoon te duur gezien de specs. En verder vind ik persoonlijk naar het laten vallen van een top OS als BB10 een niet meer serieus te nemen bedrijf op het gebied van mobiele telefoons.
BBOS10 was top, maar gewoon niet meer te voeren door het gebrek aan ondersteuning. Ook grote organisaties waarvoor BB wellicht wat logischer was gezien het beveiligings- en privacyconstruct kozen alsnog voor iOS en Android devices met MDM-oplossingen omdat het gewoon leukere toestellen zijn, en omdat BB gewoon qua bekendheid wegviel.

Je moet op een gegeven moment gewoon realistisch zijn.
Maar BB moest wel overstappen en Android was imho de enige keus die ze hadden om nog (TCL) telefoons op de markt te brengen die nog wat op kunnen brengen om hun naam in stand te houden en software support te kunnen geven en onderhouden.
Denk je zelf dat als BB10 nog doorgezet was dat ze er weer bovenop waren gekomen?

Mijn daily driver is ook nog de Passport SE, en zal die blijven gebruiken tot ik echt uitgekeken ben, maar de KeyOne is voor mij een zeer aantrekkelijke opvolger voor de Passport. Heb zelf nog een Priv en gebruik die zelden maar ben wel gewend geraakt aan Android door de Priv. Ondanks dat het mankementen heeft tov BB10, is Android met Blackberry apps op het moment het enige ondersteunde OS die in de buurt komt van BB10.
Ik vind dat een review niet gebaseerd moet worden op basis van persoonlijke voorkeur, want het toestel is alles behalve lomp en ligt heerlijk in de hand.
Is dat niet wat je nu zelf doet, de persoonlijke voorkeur door laten schemeren in je bericht?
Daar heb je gelijk in @sigmundfreund daarom kun je het in het algemeen beter niet vermelden of er neer zetten dat je hem persoonlijk lomp vindt of niet maar daar de score niet van af laten wegen uiteraard.
Ik krijg het idee dat Arnoud deze toestel beter kan reviewen dan chris.
Arnoud sloeg ook regelmatig de plank mis in het begin. Ik kan me zijn BB Z10-review nog herinneren. Lachwekkend slecht van iemand die duidelijk niets wist over wat BB was en vooral op basis van de specs het toestel besprak en beoordeelde. Iedereen heeft een opstart-periode nodig.

Het gaat niet alleen om kennis (verhaal dat TCL nu de hardware maakt voor BB klopt niet aangezien er meerdere fabrikanten zijn), maar ook om de manier waarop een review geschreven wordt. Dat hij bepaalde zaken niet onderbouwt terwijl hij ze wel als minpunt noemt (lomp toestel, terwijl hij in de review stelt dat het een degelijk gebouwd toestel is), daarvoor hoef je niet briljant te zijn om in te zien dat dit niet klopt. Iets dat heus niet structureel een ding zal blijven.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 15 augustus 2017 21:42]

Lachwekkend slecht van iemand die duidelijk niets wist over wat BB was
Wanneer je het toestel en het bedrijf al moet kennen om er iets goeds over te kunnen zeggen, zegt dat ook al veel over het toestel.
Dat is niet waar het om ging (zat mis met het merk trouwens). Maar alle argumenten zijn gewoon te vinden in de comments onder die review.
Het blijft gewoon een slap aftreksel van de Passport, niks meer en niks minder.
Ja, ik mis Arnoud! Arnoud met vakantie?
Het cijfer 6,5 heeft natuurlijk te maken met de hoge prijs. Voor 585 heb je gewoon veel betere toestellen of je het nu leuk vindt of niet. Het feit dat jij tevreden bent met het toestel doet daar niets aan af. En geen enkel android toestel vandaag de dag vanaf 250 euro of 300 voelt traag aan hoor.
Ik volg je daar in. 585 euro is niet mals voor een goed gebouwde midrange telefoon. Het lijkt wel alsof je 200 euro betaald voor het keyboard. De Moto G5 en de lenovo hebben gelijkaardige specs (buiten het toetsenbord) en zijn een pak goedkoper. (Incl crips display, goede fingerprint reader, goede accu, stevige behuizing)

Echter... een belangrijk voordeel van deze Blackberry is security. De uitgebreide DTEK feature geeft gebruikers en bedrijven een extra laag van beveiliging die is ingebakken in de software. Zo stock is android niet en dat is in dit geval een voordeel. Ook kan je rekenen op snelle security updates. Dat is iets waar menig midrange fabrikant zijn laars aan lapt, zeker na verloop van tijd. Ook bieden ze een optie om apps te screenen voor je ze download. Allemaal functies die helemaal noet standaard zijn. Al laat tweakers uitschijnen dat het standaard android is. Dat klopt niet helemaal omdat EMM (enterprice mobility managament) ervoor zoegt dat bedrijven meer controle hebben rond security. Ook de google app check
Is een extra service. (Ze hebben voor EMM ooit een bedrijf opgekocht voor bijna 500miljoen euro!)

(Mogelijk hebben al de extra checks en ingebouwde encryptie een invloed opnde performance?)

Consumenten hebben hier spijtig genoeg weinig aan maar de doelgroep waar BB zich op richt (bedrijven) zullen de KeyOne volledig toejuichen.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 16 augustus 2017 02:12]

Noem er maar 1 op met een fysiek toetsenbord als alternatief.
Als je het zeg maar vergelijkt met een vergelijkbare moto g5 plus van een 250 dan betekend het dat we 300+ euros inleveren voor een fysiek toetsenbord. Dat komt als veel over.
De stevige bouw, het toetsenbord met de ingebouwde gesture functies, de software van BB, zowel de apps als de beveiligingsconstructen die daadwerkelijk goed werken...

Wat ik me overigens afvraag is hoe lang de toestellen up to date worden gehouden. Ik heb het dan niet over Android-revisie updates, maar over beveiligingsupdates waarbij alles zo lang mogelijk gepatched blijft en dat dit gegarandeerd snel gebeurt. Android O kan me gestolen worden voor een toestel als dit.

Chris zegt wel:
Mocht je je afvragen hoe BlackBerry omgaat met updates: normaal gesproken voert het bedrijf beveiligingsupdates snel door, maar nieuwe Android-versies duren vaak lang of blijven uit. Of de KEYone Android O krijgt, is nog niet bekend.
Maar garandeert BB iets in deze? Zo ja, dan is het een extra bedrag waard. Zo nee, dan houden ze een bepaalde vrijheid aan waarbij je afhankelijk bent van de welwillendheid van BB en zijn ze feitelijk dus niets beter dan een ander. Ik weet niet of het haalbaar is dit concreet na te gaan bij BB?
Maar is het niet Stock Android? Ben je dan uberhaupt n9g van BB afhankelijk?
Stock Android is het sowieso niet, want er staan BB-apps op en de updates worden vanuit BB gemanaged. Ik las ooit ook over een onderliggend construct op kernel-niveau dat BB zou hebben, dus een andere basis voor de Android-revisie. Maar hier kan ik niets meer over vinden.

Google managed alleen de Pixel en de Nexus devices en de Android One telefoons. Alle anderen, hoe 'stock' ze er ook uit zien of zelfs zijn (als in puur Android zonder toevoegingen van de fabrikant zelf) worden gemanaged door de fabrikant. Ook de AOSP-versies van toestellen uit het verleden werden gemanaged door de community en de Google Play edities door het merk van het betreffende toestel.
Dat is onzin, dit is gewoon het enige toestel met fysiek toetsenbord dus kan je hem niet vergelijken. Dat hij traag is zal wel opgelost kunnen worden (hoop ik voor BB en haar gebruikers) door software, want geen 1 toestel met een 625 voelt traag.
Dat er geen alternatief met een toetsenbord bestaat betekend niet dat deze automatisch beter is. Heb nu zelf een galaxy A3 omdat er geen andere kleine android toestellen zijn, maar ik zou deze telefoon zeker niet een heel hoog cijfer geven, en heeft tweakers ook niet gedaan vanwege de lage specs voor de prijs.
En dan niet te vergeten de ''Alternatieven'' staat geen 1 telefoon tussen met fysiektoetsenbord.
Dat is het probleem met de cijfers op Tweakers. Ik raad je dan ook aan om niet naar de cijfers te kijken maar vooral naar de inhoud. Het cijfer hier is best persoonlijk (dat is helaas jammer) waardoor het voor jou een 8 kan zijn, maar voor de betreffende reviewer een 6.

Er zijn vaker discussies geweest over de cijfers bij reviews. Ze geven een vertekend beeld en zijn erg persoonlijk. Dat voegt niks toe aan een review en zorgt alleen maar voor dit soort reacties.
We zouden het liefst helemaal geen cijfers geven, maar er is meermaals gebleken dat lezers dat toch fijn vinden. Maar inderdaad, het is een zo objectief mogelijke afweging ten opzichte van de concurrentie. Maar als iemand het toetsenbord ontzettend fijn vindt, de software geweldig, maar de matige camera en snelheid tov de concurrenten niet erg vindt.. Dan is het cijfer voor die persoon natuurlijk meer richting een 8, om maar wat te noemen. Dat staat trouwens ook zo ongeveer in de conclusie. Misschien moet je het cijfer dan ook zien als een cijfer voor de gemiddelde consument.
Cijfers zijn inderdaad fijn om snel een eindoordeel te maken voor jezelf. Maar als deze niet strookt met jouw mening krijg je al snel reacties dat de reviewer slecht is of er andere factoren niet bekeken zijn...
Je ziet het helaas bij reviews over het hele web, altijd commentaar over de cijfers.

Een artikel reviewen is ook een vak apart, en vaak een eigen mening van de betreffende reviewer. Het is hetzelfde als je iemand een 24" scherm laat reviewen maar altijd al met een 32" scherm heeft gewerkt. Die zal een totaal andere review schrijven dan iemand die gewend is aan een 17" scherm.

Conclusie: Je doet het toch nooit goed als reviewer :+
Goed punt, dat kan ik wel beamen ;)

Maar we zijn het gewend hoor en geven graag extra informatie over onze afwegingen :)
Waarom geen enquete doen om te kijken wat Tweakers belangrijk vinden in een top-lijst op basis van tevoren gestelde waardes (grootte, gewicht, camera, snelheid, e.d. Maar dan wat gespecificeerder), en dan op basis daarvan een framework opbouwen. Dan heb je een objectieve manier van cijfers geven waar ook naartoe kan worden gewezen.
Ik denk om te beginnen dat je een grote spreiding tegenkomt. Plus, in gevallen zoals deze telefoon, werkt het slecht omdat deze juist een bepaalde niche probeert te vullen.
Ik denk dat je dat beter in lopende tekst uit kunt leggen, dat dit een soort anti-toestel is tov de gevestigde orde.
Klopt. Maar de telefoon is gericht op een bepaalde markt en doel. Je zou zeggen dat je 't binnen die context beoordeeld en dan niet de vergelijking maakt met een iPhone of een S8.
Misschien zou 't beter zijn om, net als bij de BBG, te werken met verschillende categorieën. Je kan dan denken aan zakelijk/persoonlijk gebruik of op basis van batterijkoning, camerakoning, allrounder etc ... en op basis daarvan je waardering baseren. Dan snap je wat beter waar het product voor gemaakt is.

Zo heb je de Samsung Active voor een specifiek gebruik. Kiest bijv. de Huawai mate vooral weer op de batterijduur ipv een high res scherm etc ... Serveer je die dan af op z'n scherm res tov andere telefoons? Of waardeer je die juist om z'n geweldige batterijduur? Het is maar net welke kant je 't op breidt.
Je voorkomt veel meer subjectiviteit als je puur kijkt waar 't product voor bedoelt is. Dus in die zin vind ik de reviews van Tweakers maar zelden objectief. Dat komt omdat je benchmark altijd hetzelfde is (alles moet top zijn). Een telefoon die 't dan 's wat anders doet voor een bepaalde markt is altijd de pineut.

En over de processor en hardware vergelijkingen vind ik 't bijna Tweakers onwaardig om daar zo op te blijven hameren. Je moet wel gewoon kijken naar hoe 't in de praktijk is. Die specs vergelijken kan iedereen, maar echt weten hoe 't in de praktijk is, daar zijn die reviews nu juist voor. En hoger nummer zegt echt niet altijd alles.
Zo vond ik m'n Galaxy Tab S2 met 625 processor sneller en snappier werken dan nu met m'n S3 tablet bijv. Dat ligt er dan maar net aan waarvoor je de tablet gebruikt (single vs quad core bijv).
Ik weet dus uit ervaring dat een wat oudere processor niet alles zegt over performance. Het kan juist ook een energiebesparende werking hebben e.d. En daar ga je alweer, welke van de 2 ga je dan belichten en waarderen?

[Reactie gewijzigd door xs4me op 15 augustus 2017 18:06]

Maar, de cijfers voor dit toestel op zowat elke andere tech website zijn hgoer. Dan is dit toch verre van een cijfer voor de gemiddelde consument?

Ik vind dit een beetje overkomen als, ik had geen zin om m te reviewen maar het moest. Ook het argument "ligt lomp" klinkt als iets wat niet thuishoort op een site als tweakers. Dit lees je ook niet snel terug, enkel het gewicht.
Geloof me, als je bijna elke week een telefoon reviewt, vind je alle smartphones die iets 'anders' hebben juist erg leuk om te reviewen ;) Lomp is gewoon een benaming voor een wat logger toestel in verhouding tot de concurrentie en is gewoon feitelijk vast te stellen op basis van gewicht en dikte.

Wat andere sites schrijven staat los van wat wij ervan vinden en of het iets is voor de gemiddelde consument. Anders zouden we ons werk niet goed doen..
Cijfers zijn altijd subjectief en prioriteiten (bijv kosten vs fysiek toetsenbord) liggen bij iedereen anders.

Ik kan me herinneren dat de consumenten bond ooit een goede Eizo monitor maar 6/10 gaf omdat de verpakking moeilijk open te maken was. Nu kan verpakking belangrijk(er) zijn voor oudere mensen maar voor de meeste is dit niet zo belangrijk, zeker niet nadat het scherm is aangesloten. Het aantal dode pixels of de kleurdiepte zijn voor de meeste belangrijker.

Na deze review (en vele andere vage cijfers) besloot de consumentenbond om
  • per onderwerp een cijfer te geven
  • de gebruiker kan wegingsfactoren opgeven
Dit maakt het vergelijken van reviews (van verschillende reviewers) een stuk eerlijker na het goed invullen van je persoonlijke wegingsfactoren.
Het is denk ik jou voorkeur en geeft naar mijn persoonlijke mening hoe je tegenover het merk staat en niets anders. De matige camera kan ik me niet in vinden, hoewel deze wel steekjes laat vallen doen de samsung s8 en iphone 7 dit ook. Ik heb ze vergeleken en meerdere shots met de drie toestellen in een mall en erbuiten. Het opstarten en camera gaat veel sneller. Een voorbeeld is al de iphone die lijkt na te denken aangaande de vinger scanner en opstarten camera is dan in combi sneller op de Keyone. Als ik kijk naar andere reviews dan kan ik je niet serieus nemen voor dit cijfer en dank je voor de review van dit toestel en je persoonlijke cijfer.
Als ik überhaupt een persoonlijke voorkeur had voor een bepaald merk, zou ik hier niet werken :) We beoordelen alle smartphones afzonderlijk en niet op basis van emotionele betrokkenheid bij een merk. Wel had ik liever gezien dat de KEYone meer concurrentie zou bieden aan de inmiddels grotere fabrikanten, want zien graag dat de keuze voor goede smartphones breder wordt.

De camera is zonder twijfel minder goed dan van smartphones als de S8 en iPhone 7. Dat je foto's persoonlijk mooier kunt vinden bij redelijk goede lichtomstandigheden kan ik me nog voorstellen, maar niet als je de camera test waar camera's het lastiger krijgen; in slechtere lichtomstandigheden. Maar het is wel goed om te zien dat er nog steeds mensen zijn die BlackBerry een warm hart toedragen en het is natuurlijk prima mogelijk dat de KEYone voor jou een betere smartphone is dan een Apple of Samsung-toestel. Dat zeg ik trouwens ook zo ongeveer in de conclusie. Staar je dus niet blind op een simpele scorekaart, zou ik zeggen :)
Misschien moet je realiseren dat een persoonlijke voorkeur ook door objectieve aspecten tot stand kan komen. Zo vind ik de aftersales service van Samsung momenteel unmatched in Nederland, en dat is voor mij een reden om voor een duurdere SGS8 te kiezen dan bijv de O+ als goedkoper alternatief met gelijkwaardige specs. Je probeert onafhankelijk over te komen, maar er is niks mis met gewoon een bepaalde waarde toekennen aan dergelijke aspecten die "persoonlijk" van meer of minder belang kunnen zijn.

Verder vind ik je eindconclusie in deze post een uiting van onvermogen. Of je probeert een goede scorekaart aan de hand van objectieve, vergelijkbare en begrijpelijke elementen tot stand te laten komen, of je zegt gewoon dat het nergens op slaat. Maar nu review je een toestel zgn op objectieve wijze/criteria, en zeg je hier van staar je niet blind op de scorekaart. Zeg er dan niks over.

Ik heb nooit eerder een BB gehad, heb iOS na 1 iPhone afgezworen, en heb 4 SGS gehad door de jaren heen naast flagships van O+, HTC en LG, maar ik vind deze review echt een blijk van objectief onvermogen. Een gebrek aan visie van T.net met de reviews is nog niet eerder zo duidelijk geworden. Jammer.

Ik ervaar de KEYone (mijn eerste BB) voor zakelijk gebruik als op elk front beter toestel dan mijn SGS8, die ik in prive gebruik. Van zaken als de schermverhouding, software, toetsenbord en accuduur worden in jullie review te veel in het midden gelaten hoeveel die meerwaarde wel niet kan zijn als je echt veel mail wegzet, soms dagen niet op kantoor bent en/of bij een stroombron. Ik kan nog wel even doorgaan. Jammer.

[Reactie gewijzigd door Patrick1990 op 16 augustus 2017 12:10]

Als je het heel zwart-wit wilt zien, is dat zo ja. Maar een review is veel meer dan een scorekaart en de opgevoerde punten staan vaak in een breder kader al in de tekst. Die nuance wordt soms genegeerd bij comments, omdat de focus dan sterk op de scorekaart ligt. Vandaar dus mijn slotzin :)
Overigens start de KEYone meteen de camera op als je twee keer op de aan/uit knop drukt. Da's helemaal snel :) .
Misschien is dat ook de reden dat er geen 'bekijk plaatjes' functie in de camera-app zit: je kunt de camera app gebruiken zonder de telefoon te unlocken.

[Reactie gewijzigd door Vaudtje op 15 augustus 2017 16:54]

Hoe zit het met de ontvangst: de afgelopen paar jaar zette BlackBerry als enige firma een alternatief type antennes in de toestellen, die een aanzienlijk betere 2G, 3G en 4G ontvangst garandeerden. Dus echt merkbaar beter. Ik had toen de hoop dat andere merken dit over gingen nemen, maar tot nu toe blijft dat uit. En BlackBerry maakt er ook niet heel veel reclame mee en doet zichzelf dus tekort voor bijvoorbeeld wereldreizigers die weten wat een betere ontvangst je in afgelegen buitenlandse gebieden kan geven.
Bedoel je dat ze meer frequentiebanden ondersteunen, of echt een ander type antenne dat betere ontvangst-karakteristieken kent?
Klinkt interessant eigenlijk, temeer dit ook een significante invloed op de accuduur kan hebben.
BlackBerry gebruikte in de vorige modellen ook echt andere antenne typen met daarbij een andere aansturing van de antennesignalen. Het verschil was meer dan duidelijk merkbaar. Bij mij betekende dat in de praktijk dat ik met Vodafone bij mij thuis opeens 4G kon gebruiken en bij afwezigheid van 3G dus niet langer veroordeeld was tot mobiel internet via 2G. Er was de hoop dat andere firma's dit over zouden gaan nemen gezien de voordelen die dit biedt. Niet alleen voor je accuduur, maar ook je maximaal te halen verbindingssnelheden en spraakkwaliteit kunnen hoger uitvallen
Misschien is dat deel van het probleem, Tweakers is tegenwoordig voor "de gemiddelde consument" waardoor het de technische gebruiker een stuk minder aanspreekt. Dat zie je overigens wel aan alle discussie die ontstaat onder deze review. Misschien moet het geven van cijfers voor mensen die "een gratis nieuw galaxy telefoontjuu" willen aan de Consumentenbond worden overgelaten.
Tja, ook voor de technische gebruiker is het wensenpakket natuurlijk niet eenduidig. Of je een technisch persoon bent bepaalt niet of je waarde hecht aan het fysieke toetsenbord, of dat je de voorkeur geeft aan brute processing power.
Moet Tweakers wel reviewen voor de gemiddelde consument? Ik zeg niet dat het per definitie niet zo is. Maar ik vraag me af of dit een vraagstuk geweest is voor de redactie. Of jullie je willen richten op iedereen, of toch meer op het tweakers-publiek wat toch de techies zijn in de regel.
Inderdaad, dat cijfer slaat helemaal nergens op. Klinkt weer als een Apple-bashing topic waarbij alleen maar naar prijs en prestaties gekeken wordt. Een Ferrari betaal je de hoofdprijs voor en krijgt die dan maar een 6,5 omdat hij na een jaar nog maar de helft van de aanschaf waard is? Of omdat er andere auto’s zijn die een geavanceerder motorblok hebben?

Nee, ik heb de Keyone direct gekocht toen hij beschikbaar was en het is een heerlijk toestel om mee te werken, ik heb nooit trage reacties gemerkt en alles wat hij hoort te doen, doet hij gewoon perfect. Mijn reden om hem te kopen was dan ook het perfecte fysieke toetsenbord en de enige reden dat hij weer op Marktplaats gegaan is, is omdat ik niet overweg kan met Android.
Heb hem zelf niet mogen testen (en to be honest, ik val niet in die doelgroep, zelf zit ik in de Motorola G reeks, omdat die dingen gewoon hun werk doen tegen een prijs wat ik voor een mobiel over heb), maar ik vind het inderdaad wel jammer, dat de tekst bij de grafieken gaat over de opstartsnelheid en schakel snelheid van apps:
Toch zou het weinig uitmaken als hij in de praktijk snel werkt bij basale taken, bijvoorbeeld relatief lichte apps starten, zoals berichten of e-mailapps en de browser, en bij het schakelen tussen apps.
Om meteen terug te komen op de inleiding van deze pagina: helaas is de snelheid van de KEYone in de praktijk niet best. Het duurt in verhouding tot snellere toestellen lang voordat een app start en voordat het toestel reageert als je bijvoorbeeld het overzicht met recente apps opent.
Maar ik dit in geen enkel van de tests direct terug zie. Bij het testen van een CPU wordt bijvoorbeeld gekeken hoe snel Photoshop is met renderen/WinRAR is met uitpakken, maar bij een toestel mis ik dit een beetje. Heel leuk die grafiekjes, maar ik haal dit soort dingen er niet uit. De benchmarks kijken met name naar de rauwe kracht, wat vast wel zal reflecteren in opstarttijden, maar is dat 1% verschil (bijna niet merkbaar) of zijn die verschillen dermate groot dat ik toch zou moeten verder kijken naar een ander toestel, vooral gezien de prijs. Ik vind die vraag onbeantwoord gebleven, alsmede de vraag of lichte apps starten snel gaat.

Wel mooi, het filmpje genoemd bij noresponse, wat laat zien dat het mooi is dat de S8 3x sneller is, maar ik vind het in het filmpje niet te zien.

En dan de camera test, die verder geen vergelijking doet, maar wel concluderend dat deze ondermaats presteerd ten opzichte van andere toestellen in deze prijsklasse. Dat terwijl de weersomstandigheden/lichtomstandigheden ongecontroleerd zijn en wellicht de S8 ook slecht had gescoord.
* Camera is deze: https://www.kimovil.com/e...odel/sony-imx378-exmor-rs gelijk aan telefoons in redelijk dezelfde prijsklasse (als je de chinaphones wegdenkt).

Don't get me wrong, het zijn dingen die ik graag anders zou zien, maar geen flame op de review zelf. Op de meeste vlakken zit hij goed in elkaar, maar ik vind bovenstaande niet te onderbouwen uit de tests, wat jammer is.

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 15 augustus 2017 09:22]

Praktijkervaringen met een toestel zijn niet altijd te duiden naar aanleiding van grafieken of benchmarks. De ervaring in de praktijk hoort er net zo goed bij als de benchmarkresultaten en die beschrijf ik zo nauwkeurig mogelijk.

Wat de foto's betreft heb ik er deze keer niet voor gekozen om een directe vergelijking te laten zien, omdat het meer tijd kost en we elke review weer de afweging moeten maken waar we onze tijd in steken en hoeveel. Toch lijkt het me vrij duidelijk dat de meeste toestellen in deze prijsklasse betere foto's schieten. Wel is dat voor mij natuurlijk makkelijker te beoordelen dan voor iemand die niet ongeveer elke twee weken een andere telefoon test. De camerasensor staat overigens ook al vermeld in de review, maar wat de software ermee doet is even belangrijk.
Praktijkervaringen zijn zeker belangrijk. Alleen vind ik dat plus en minpunten niet moeten worden beïnvloed door meningen. Want het toestel is in jouw ogen lomp, maar misschien in de ogen van een ander juist degelijk .
Dat zie ik anders. Ik noem het voordeel: de degelijke behuizing. En ik noem het nadeel: lomp in verhouding tot de concurrentie. Als je dat zelf geen nadeel vindt is dat prima natuurlijk. Als dat wel zo is, moet je het op de scorekaart kunnen zien.
Wellicht dat een betere omschrijving dan 'lomp' hier zou helpen? 'Lomp' heeft immers per definitie een negatieve connotatie. Als je zegt dat het metalen construct voor sommigen lomp over kan komen, is het net wat anders.

Het noemen in de nadelen vind ik sowieso niet terecht. Voor iemand die juist zoekt naar een werkpaard, is die 'lompe' bouw juist een positief punt. En daar is het doel ook op gericht. Je zegt bij een Galaxy S of iPhone ook niet dat het per definitie fragiele toestellen zijn. Het is eigen aan het concept immers.

Dit is een beetje als wanner je over een sportcoupé klaagt dat deze in het terrein niet zal presteren.
Zoals, gezegd, de degelijkheid staat ook bij de voordelen. Dus kies wat voor jou van toepassing is.

Verder nog even een copy-paste van de andere reactie ter volledigheid:

Ik snap dat het zo overkomt en dat komt voort uit een tweede betekenis van lomp; namelijk onbehouden/boers etc. Maar lomp betekent ook gewoon groot, log en dik. Omdat we een scorekaart klein met zo weinig mogelijk woorden willen, hebben we voor lomp gekozen. Hebben we trouwens ook bij de iPhone Plus-modellen gedaan.
Is het niet een idee om een hele zware app te maken en daar de opstarttijd van te meten? Deze test zou je dan op alle toestellen kunnen uitvoeren.

Als ik bijvoorbeeld een app test die geschreven is met behulp van Cordova en Ionic, dan zie ik in de console altijd hoelang de app erover doet om te starten. Dit zou je kunnen automatiseren en als je de app 50x laat opstarten heb je volgens mij een redelijk objectief beeld van de opstarttijden.

Dit verschilt natuurlijk wel per app maar zo heb je wel een beetje een indicatie.
Een processor kan bijvoorbeeld minder rauwe kracht hebben, maar wel snel apps in kunnen laden.
Daar kunnen we misschien wel een keer naar kijken inderdaad, maar er zijn nog veel meer dingen die we willen kunnen testen die interessanter zijn denk ik.

Als de praktijkervaring is dat een smartphone, als je hem naast een andere smartphone houdt bijvoorbeeld, langzaam is.. dan kunnen we dat met verschillende apps testen, zoals we dat nu doen en daar iets over zeggen. Een enkele zware app zou een perfecte verdeling moeten hebben van onderdelen die hem zwaar maken. Voor specifieke gevallen hebben we overigens ook Discomark. Die start achter elkaar een vast aantal apps op en meet hoe snel een smartphone dat doet. Maar zoals ik ook al eerder aangaf, we kunnen niet alles testen bij elke smartphone, want dat gaat van de reviewtijd van de volgende smartphone af, of we kunnen een extra smartphone niet reviewen bijvoorbeeld. Het blijft keuzes maken waar we on mze tijd insteken, ook voor ons :)
Zoals je verderop ook aangeeft, cijfers verschillen gewoon voor iedereen. Ik gebruik momenteel als daily-driver een iPhone 7 128Gb. Bevalt mij helemaal prima, niets op aan te merken.

Maar pak nou eens mijn auto's, ik heb een Jaguar XJ6, een Mustang en een Ford Explorer. 3 Auto's die compleet het tegenovergestelde van elkaar zijn, als je die 3 nou moest reviewen, wat voor cijfers zouden daar nou uitkomen? Dit is zo ontzettend persoonlijk, want de een kiest direct voor alle luxe, lederen interieur en climate control van de Jag, de ander kiest direct voor het gebrul van de 'American muscle car' en weer een ander ziet zichzelf door de bergen, sloten en modderpaden crossen met de Explorer. En weer een ander die vindt het belachelijk dat mijn zuinigste auto 1 op 7 rijdt en stelt dat een Daihatsu Cuore exact hetzelfde kan in Nederland. En ja, dan heb je ook nog die klimaat-aardappels die alles op de fiets doen.

Dit is exact het geval met alle telefoons en tablets. Je kúnt hier simpelweg geen cijfer opplakken want hoewel ik dik tevreden was met het fysieke toestel (de Keyone), kon ik na 5 generaties iPhone simpelweg niet overweg met Android. Ook al had het toestel de snelste processor in de wereld, 64gb RAM en een 1 petapixel camera, hij was voor mij niet goed genoeg.

[Reactie gewijzigd door ouweklimgeit op 15 augustus 2017 17:14]

Oke, late reactie, maar ik vond het toch nog netjes een wederantwoord te geven op een uitleg. Het zou mij helpen als bij een fototest een zelfde reeks afbeeldingen wordt gemaakt, waardoor deze (net als specs) netjes te vergelijken is (wellicht een leuk klusje voor je automatiserings team). Bij de afdeling Camera's wordt dit veelal gedaan door in de gecontroleerde omgeving foto's te maken van het moederbord en het wel bekende bord met kleuren, gezichten, tekst en lijnen. Toegegeven, foto's in ongecontroleerde omgeving (buiten) zijn ook zeker belangrijk, maar vergelijken lastig omdat je eigenlijk foto's met alle toestellen opnieuw zou moeten schieten.

Ik vind de camera tegenwoordig toch wel tevens je zakcamera, en daarom redelijk belangrijk om mee te wegen, zoals je zelf ook doet.

Wat betreft opstartsnelheden, deze zijn naar mijn idee ook wel meetbaar te maken, zoals het youtube filmpje laat zien, lijkt de smartphone die hier is getest toch wel gelijk te performen in normale apps aan de S8, waar jou review dit deels weerspreekt. Indien meetbaar gemaakt (wat kan middels:
https://developer.android...ch-time.html#time-initial ) kan een ieder dit in ieder geval ook echt zien dat het trager is, en valt het uit te drukken in percentages / verschillen.

Verder zal ik te autistisch zijn voor dergelijke reviews en ben ik wellicht meer geinteresseerd in cijfers dan meningen. Alleen ben ik van mening dat bovenstaande feiten kunnen worden, waar ik ze nu meer meningen vind.

P.s. Respect voor je wederantwoord, wat mij betreft geen uitleg verschuldigd, maar top dat je wel de tijd neemt.

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 15 augustus 2017 19:07]

Hardware is tegenwoordig niet belangrijk, we zitten hedendaags met goede chipset, processoren en verschil zit tegenwoordig in camera en batterij vermogen en daar scoort dit toestel voor mijzelf een 9 op voor wat ik ermee doe en dat is social media, bellen, spotify, youtube en radio luisteren en veel foto's maken.

Als dit is wat je met dit toestel doet waarom heb je dan in hemelsnaam dit toestel gekocht en niet, ik noem maar wat een Samsung S7 voor 475 met waarschijnlijk nog een veel betere camera.Ieder zijn keus uiteraard maar volgens mij koop je een BlackBerry alleen om zijn veiligheid en fysieke toetsenbord (als daar je voorkeur ligt)
Wat betreft de camera die er in deze review niet geweldig uitkomt: tja daar zal toch echt wel iets van waar zijn toch? En het zal dan ook niet op hetzelfde niveau liggen als de topmodellen van Samsung, Apple of HTC op dit moment.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 15 augustus 2017 09:51]

Vermoedelijk was het toetsenbord de doorslag, maar typen op je fysieke toetsenbord is een beetje vreemd om op te geven als "wat je ermee doet".
Ik vraag me dan af waarom de redactie de telefoon als langzaam ervaart. Want hoewel benchmarks over photoshop etc. Niet zo belangrijk zijn, wil ik wel dat apps snel opstarten als ik €600 voor mijn telefoon betaal. Het is imho dan ook redelijk, dat ze dit zwaar vinden wegen. Het noemenbvan het feit dat er een oudere/langzamere sock in zit is minder van belang. Wat ik wel verrassend vindt, is het verschil tussen jouw ervaring en de ervaring van de redactie. Ik zou daarom graag willen zien dat de telefoon inderdaad langzaam apps start.
Verder is de minimale en maximale helderheid gewoon te meten en als die onder een bepaalde waarde is, is de telefoon lastiger te gebruiken in (fel) zonlicht.
De vrij lomp is weer een hele andere kwestie. Dat is iets wat heel persoonlijk is. Ik ken mensen met een bouwvakkerstelefoon, die ze dagelijks gebruiken en die dat fijn vinden. Ik ken ook mensen die het liefst nog een oude iphone hebben, omdat die lekker klein is.

Al met al zou ik het terrecht vinden als ze een laag cijfer geven als de interface en het laden van apps langzaam is. Ik zou zelf alleen de lompheid van een telefoon wel in de conclusie zetten, maar niet per se een minpunt noemen, want er zijn verschillende opvattingen over lomp. (Is een nokia 3310 lomper dan een samsung note serie telefoon?)
Het is een voordeel dat hij lekker stevig is, maar kan een nadeel voor iemand zijn dat hij een stuk dikker en zwaarder is dan veel andere toestellen. Wat de snelheid betreft.. zoals in de conclusie staat, is het niet onoverkomelijk, maar in verhouding tot toestellen van dezelfde prijsklasse wel merkbaar langzamer. Het voornaamste probleem daarmee is misschien nog wel dat het over twee jaar vermoedelijk wel echt vervelend wordt, naar mate apps bijvoorbeeld weer zwaarder worden. Tegelijkertijd is het nog meer als bij andere toestellen denk ik een hele persoonlijke afweging of je een fysiek toetsenbord en de software zo belangrijk vindt, dat je inlevert op een paar andere dingen.
Leuk dat je nog zo actief meedoet aan de discussie. Ik vind het veel toevoegen en het houdt de discussie constructie. Bedankt!
Bij de zin " de S8 vol met bloatware" kon ik je niet meer serieus nemen helaas.
Enigste bloatware zijn de Microsoft apps.

Verder is hij wel lomp vergeleken met de S8 die je opnoemt. Een toestel die millimeters breder, langer en dikker is en met slechts een 4.5" scherm tov 5,8" scherm noem ik wel lomp in verhouding.

Voor de rest is het een midrange toestel met een hoge prijs dus vind het cijfer redelijk. Het had van mij ook een 7 mogen zijn gezien de andere reviews die ik gelezen heb.

Wat betreft de software foutjes, dit heb ik vaker gelezen over de Priv. dus verbaast me niets als de KeyOne het ook heeft dus geef de review het voordeel van de twijfel.
Enigste bloatware zijn de Microsoft apps.
Onzin. Ik had een S8 en daar zat veel meer bloatware op. Facebook, Instagram, dat documenten ding met dat olifantje en zo kan je nog wel even doorgaan. Een groot gedeelte van de Office suite is absoluut niet het enige wat voor geïnstalleerd staat op een S8.
Voor 580 verwacht ik toch wel iets meer dan 3GB RAM, SD625, een middelmatige camera, slechts 32GB intern en standaard LCD. En dan kijk ik nog naar gangbare Europese modellen van grote fabrikanten. Als je naar de Chinese alternatieven (waar ik voor het gemak OnePlus ook onder schaar ondanks europees warenhuis) dan steekt dit model al helemaal schraal af. Eeb toetsenbord is een unique selling point maar als je toch hoge bedragen gaat vragen waarom dan niet voor een paar tientjes extra een Flagship SoC

Ik vind een 6,5 haast nog hoog als je ziet wat je er voor terug krijgt.
Tja, Steve Jobs zei het bij de launch van de eerste iPhone: het probleem met alle toestellen in die tijd was het onderste deel: het vaste toetsenbord. Je zit altijd aan die knoppen vast en kunt het niet per app aanpassen. Alle fabrikanten zijn vervolgens het pad van Jobs gevolgd, behalve 1.. |:(
Ehhhh,... remember Motorola?

https://www.telefoonabonn...keyboard-moto-mod-gespot/

Ik heb jarenlang een Motorola gebruikt met fysiek toetsenbord,... en Android. Was een heel prettige telefoon en als bovenstaande uitkomt, zal ik er zeker naar kijken.
Oh ja, dat idd nog wel een toffe form factor, want dan heb je en een groot toetsenbord en groot scherm. Alleen beetje dikke telefoon misschien
Bij dit telefoontje klopt wat je zegt, maar bij de Priv zie je niet eens dat er een toetsenbord onder het scherm zit. En toetsenbord levert voordelen en nadelen, voor mij wegen de voordelen van het toetsenbord zwaarder dan de nadelen die ik er van bevind. Vooral omdat ik met het toetsenbord sneller apps kan benaderen door middel van sneltoetsen. Zo kan je bijvoorbeeld onder de letter B, Browser zetten of onder de letter W, Whatsapp of door de letter T te gebruiken voor Thuis te bellen. Verder vind ik het foutloos en blind typen heerlijk op een fysiek toetsenbord, dit kan ik in ieder geval niet evenaren op een touchscreen. Ik word nog geregeld uitgedaagd door maten, die dan denken beter af te zijn met swype of gewoon autocorrect, maar het fysieke toetsenbord blijft hier echt de winnaar.
Welke apps passen het toetsenbord aan? Hooguit dat je een keer cijfers krijgt ipv letters. Verder waren we wel toestellen die volledig touch-screen waren, de zgn. PDA-telefoons.

Het toetsenbord heeft overigens ook voordelen, namelijk dat je screen-estate gegarandeerd is. Op veel toestellen verdwijnt alles dat relevant is uit beeld op het moment dat het toetsenbord in beeld verschijnt. Door het gebrek aan ruimte, maar ook doordat alles verschoven wordt wanneer de site slecht gebouwd is, en het lastig nog in beeld te krijgen is..
De vraag is of we echt beter af zijn of dat we allemaal met de hype mee zijn gegaan ten kosten van gebruiksgemak...

En zelfs voor een dood paard is er een nichmarkt. Er zijn mensen die het heel fijn vindenben de markt wordt beter van diversiteit.

[Reactie gewijzigd door AJediIAm op 15 augustus 2017 22:25]

Ik kan me de lompheid van deze BlackBerry goed voorstellen, dat was mijn BlackBerry Classic ook. Maar dat vond ik juist één van de beste kwaliteiten. De "mainstream" telefoons vind ik juist erg dun en fragiel. Ik heb het gevoel dat als een BlackBerry uit je handen valt, dat ding het makkelijk overleeft. Het komt zodoende wat duurzamer over.
Daarom heb ik het inderdaad als voor- en nadeel genoemd. De degelijke behuizing als voordeel en de zwaardere en dikkere behuizing dan de concurrenten als nadeel.
Er staat echter niet 'zwaarder en dikker', maar 'vrij lomp'. Het eerste was acceptabel en terecht geweest. Het tweede is van een toon die een bewuste keus voor degelijkheid onterecht negatief beoordeeld.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 15 augustus 2017 16:45]

Ik snap dat het zo overkomt en dat komt voort uit een tweede betekenis van lomp; namelijk onbehouden/boers etc. Maar lomp betekent ook gewoon groot, log en dik. Omdat we een scorekaart klein met zo weinig mogelijk woorden willen, hebben we voor lomp gekozen. Hebben we trouwens ook bij de iPhone Plus-modellen gedaan.
Ik hoop dat de nieuwe blackberries goed aanslaan zodat ook andere fabrikanten weer met fysieke toetsenborden gaan komen (voor in mijn ogen betere prijzen). Stiekem hopend op bv een Xiaomi met toetsenbord *fingers crossed*
Blackberries zijn over het algemeen niet heel duur, maar de kosten zitten nou eenmaal niet in waar consumenten vaak naar op zoek zijn (camera en SoC). In plaats daarvan is er meer aandacht voor de beveiliging, behuizing, toetsenbord en accuduur.
Klopt en Kudos voor BlackBerry daarvoor! Zoals je zelf zegt zoeken de meeste consumenten net iets anders dan een BB (ik in ieder geval) en vind daarom 500-600 voor alleen een android toestel met fysiek toetsenbord iets te prijzig voor wat je krijgt. Nogmaals: zo zit ik in elkaar, kan begrijpen dat er ook zat mensen zijn die bijvoorbeeld de beveiligingsaspecten van BB belangrijk vinden.
Als je de teleurstellende snelheidservaring, matige camera, kleine foutjes in de software en niet al te beste afleesbaarheid in de zon voor lief neemt, is de KEYone door zijn uitgebreide BlackBerry-software echt even iets anders. Toch moet je wel een groot fan zijn van zijn software, zijn lange adem en het fysieke toetsenbord om deze telefoon aan te schaffen voor de prijs waarvoor hij nu te koop is.
Dit product is bedoeld voor een niche in de markt. Of Blackberry/de toestelmaker hier winst op gaat maken door ~600 EUR te vragen valt te bezien.

In mijn eigen niche zit ik te wachten op een goede landscape slider met QWERTY toetsenbord, zodat daarvoor geen schermruimte opgeofferd hoeft te worden. Dat de smartphone daardoor wat dikker wordt dan dat vandaag de dag acceptabel is vind ik niet erg. Zelf heb ik geen behoefte aan de gesloten Blackberry beveiliging, maar wel aan een telefoon die dankzij de community nog een lang leven met een kale Android geniet.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 augustus 2017 06:41]

Zoiets? http://cdn2.gsmarena.com/...yericsson/vivaz-pro-1.jpg

Ik heb dit toestel lang geleden gehad, aangezien er toen nog geen lekkere capacitieve schermen waren, was het erg fijn om zo'n toetsenbord te hebben. Tegenwoordig met Swype zou ik echt niet meer terug willen.
Het meest bekende voorbeeld is de HTC Desire Z, rond 2010-2011 bekend als de hackertelefoon. ;)
Tegenwoordig met Swype zou ik echt niet meer terug willen.
Voor ieder wat wils. Ik prefereer een fysiek toetsenbord als slider in landscape omdat ik daarmee geen schermruimte hoef op te offeren.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 augustus 2017 18:51]

wat ik onder het kopje software mis zijn de software updates en Veiligheid staat op nummer 1 en ze zijn heel snel met updaten van het OS net als Google. 1keer per maand komen ze met updates uit Waar je bij veel fabrikanten totaal geen beveiliging updates krijgt of maar een paar per jaar doet Bb erg actief updaten.
Dat staat in de review als laatste vermeld onder software. Dus wat je zegt klopt, maar het gaat dan hoofdzakelijk om beveiligingsupdates.
Maandelijkse software updates om je toestel veiliger te maken noem ik niet niks had wel beter uitgelicht kunnen worden er zijn maar heel weinig fabrikanten die dat namelijk zelf doen, alleen telefoons van google krijgen dat namelijk ook en is wel een uniek selling point veiligheid.
Er zijn meer fabrikanten die dat doen, Xiaomi is er een van. Veiligheid zou ik Blackberry niet per sé om prijzen. Ook al hebben ze de boel goed op orde, ik kan me nog goed herinneren dat RIM destijds onder druk van een overheid (ik geloof India?) een boel data op hun servers heeft vrij gegeven.
Openheid van berichten daar is niks mis mee. Mits daar goede controle op is voor misbruik. Maar denk je dat het bij merken anders is bv het Chinese Xiaomi of een Apple. Als je zaken wilt doen in een China moet je het gewoon geven anders wordt je geblokkeerd. Of verkoop je niks op de grootste markt van de wereld.
Daar is alles mis mee, we hebben hier zoiets als briefgeheim. Dat wordt (vooralsnog) niet geschaad tenzij er reden is voor vermoeden dat je met een misdrijf bezig bent en bewijs daarvoor te halen is uit jouw berichten. Niet dat van iedereen.
Je zegt het goed: hier. In India is dat anders - en als Blackberry dan vervolgens besluit berichten van Indiase mensen te overhandigen, vind ik dat niet verkeerd. Wij achten dat Blackberry zich conformeert aan onze wetgeving - dus moeten we ook accepteren dat ze dat voor andere landen.

Verder zijn alleen BES berichten destijds overhandigd - waardoor alle bedrijven buiten schot bleven (want BIS/eigen servers)
Sorry maar ik krijg nu toch het idee dat iedereen het ontgaat: een partij (in dit geval overheid) vraagt om inzage van berichten, en BlackBerry geeft inzage.

Dat zegt meer dan alleen het feit dat India schijt heeft aan haar burgers, het betekent namelijk dat BlackBerry een slecht cryptografisch model implementeert.
berichten worden encrypted naar de provider verstuurd, die het weer doorstuurt naar RIM, die het naar een andere provider stuurt, die het weer naar de ontvanger stuurt.

Als je vindt dat providers of RIM niet te vertrouwen zijn, heb je een groter probleem dan dat ze je BBM berichtjes kunnen lezen.

Laten we het ook niet hebben over SMS wat niet eens encrypted naar je provider wordt verstuurd om mee te beginnen en 20 jaar lang gediend heeft als hoofdmiddel om berichten uit te wisselen op telefoons.

Deze encryptie staat gelijk aan hoe je internetverkeer door je ISP wordt afgehandeld. Die kunnen ook bij alle non-SSL inhoud die jij bezoekt uitlezen, samen met metadata.

Oftewel, het valt allemaal wel mee met hoe slecht het model is. Tuurlijk is end-to-end ideaal - maar laten we eerlijk zijn; dat is pas echt iets van de laatste 5 jaar, en daarvoor zijn we ook niet allemaal massaal vervolgd/opgepakt/insert horror scenario.
Ik zou me kunnen vinden in je bericht als deze comment box onder een nieuwsartikel over de gewoontes van mensen omtrent privacy staat, maar we hebben het over een toestel waar mensen zich geroepen voelen om het aan te prijzen voor z'n veiligheid.
BBM != toestel.

Daarnaast worden BBM's nog altijd vnl. zakelijk gebruikt, waar men de mogelijkheid heeft te kiezen voor een privé BBM server die wel E2E doet.

Als we het hebben over de telefoon zelf, staat volgens mij op de eerste pagina van elke telefoon waarom BB's versie van Android beter beveiligd is dan stock Android.
En als consument heb je die BBM niet in eigen beheer. Ik kan snappen dat het beter beveiligd is, maar dit mag niet als USP gezien worden omdat het niet goed genoeg is om als veilig te zien. Tenzij je dus een eigen domein met BBM hebt, maar dat is voor consumenten irrelevant omdat je dat niet voor familie en vrienden gaat kopen en opzetten.
WHad om een positiever ontvangt gehoopt. Jaren heb ik met veel plezier BlackBerry gebruikt, manier van werken en centraal onderbrengen van alle berichten/notificaties is een verademing. Helaas..... Kennen we het verloop.

Alcatel staat er in de zaak niet bepaald bekend om degelijkheid en stevigheid van hun producten. Had gehoopt daar mee over te lezen.

Al met al beetje teleurstellend, toch ga ik de winkel in voor een hands on. Old-love die hard :+

Of toch maar de laatste Q10 2e hands proberen.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 15 augustus 2017 08:14]

Dat mis ik wel op mijn twee andere telefoons. Een toetsenbord. Op de windows telefoon moet ik erg vaak een woord opnieuw typen of verbeteren. Op mijn apple telefoon gaat dit beter maar de echte touch van een toets is gewoon beter in mijn optiek.
Verder levert iedereen het toestel met software die ge update dient te worden omdat er bugs in zitten.
Ben een BB passport gebruiker. Vind deze KEYone er wel wat op lijken.
Die keyone had nog wel wat problemen met het toetsendeel scherm wat amper vastgelijmd zat..hopelijk hebben ze dat inmiddels ook aangepast..
https://youtu.be/mavrdYZPg0Q

[Reactie gewijzigd door Only op 15 augustus 2017 11:19]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee