Naast een degelijke behuizing en een lange accuduur is de derde pijler van BlackBerry te vinden in de software. Sterker nog, het bedrijf BlackBerry zelf richt zich alleen nog maar op de software en laat de hardware aan TCL Communications over. Specifieker gesteld richt BlackBerry zich op productiviteit en vooral veiligheid, en dat zie je absoluut terug in de softwareskin die BlackBerry over Android 7.1.1 heen giet.
Een fijne app binnen de BlackBerry-software is de BlackBerry Hub. Daarin zie je in één overzicht desgewenst sms'jes, e-mails, berichten van LinkedIn, Instagram, Facebook, Slack, WhatsApp, Twitter en natuurlijk BlackBerry Messenger. Ook kun je een overzicht van je dagplanning tevoorschijn trekken. Je kunt zelf bepalen wanneer je berichten van welke app ziet en ze bijvoorbeeld ook wegvegen om ze op een later tijdstip weer te laten verschijnen. Bovendien kun je verschillende profielen aanmaken, zodat je bijvoorbeeld berichten van sommige apps alleen overdag tijdens je werkdag ziet en andere in je vrije tijd. BlackBerry Hub werkt goed en overzichtelijk. Wij zijn fan.
Een ander handigheidje in de BlackBerry-software is de mogelijkheid om je recente apps, die verschijnen als je het vierkantje van de Android-navigatie indrukt, op andere manieren weer te geven. Zo kun je voor 'metselwerk' kiezen, waarbij je kleinere en grotere 'tegels' ziet met daarin je recente apps, of voor allemaal even grote tegels. Dit is wat ons betreft overzichtelijker dan de standaard-'Rolodex'-weergave van Android.
Dit zijn slechts een paar van de handige functies van BlackBerry-stijl Android. Zo zie je bij sommige apps drie puntjes onder het app-icoon staan. Als je over de app naar beneden veegt, komt er een beperkte widgetweergave van de app tevoorschijn. Zo hoef je bijvoorbeeld niet de buienradarapp te openen om te zien of het gaat regenen in de komende paar uren.
Een typische BlackBerry-functie is de Privacy Shade. Daarmee kun je instellen hoe donker je het scherm wilt hebben, terwijl je een kleine verplaatsbare cirkel of rechthoek overhoudt die wel helder is. Je voorkomt zo dat mensen op een deel van je scherm kunnen meelezen.
Er is een zijpaneel, vergelijkbaar met het Edge-venster van sommige Galaxy-toestellen. Je veegt een klein balkje van rechts op het scherm naar binnen en daarin staan je ongelezen berichten, huidige agenda-items en favoriete contacten. Uiteraard kun je, zoals het BlackBerry betaamt, zelf bepalen welke machtigingen je dit zijpaneel geeft.
Je kunt voor het toetsenbord sneltoetsen ingeven. Je kunt bijvoorbeeld kort en lang drukken op een bepaalde toets om een actie uit te voeren. Zo kun je instellen dat als je op een bepaalde letter drukt, er een bepaalde app open gaat, een bepaald nummer gebeld wordt of een bericht verzonden wordt aan een bepaald persoon.
Zo zijn er meer handige en productieve apps en functies op de KEYone te vinden, waaronder de Password Keeper-app en Dtek, dat de beveiligingsstatus van je KEYone in de gaten houdt. Je kunt er machtigingen, gegevenscodering en meer van dat soort zaken mee regelen, maar het zijn eigenlijk allemaal functies die standaard al in Android zitten. De app verzamelt ze slechts. Toch voelen de apps voor ons niet aan als bloatware, hoewel je sommige niet kunt verwijderen en slechts kunt uitschakelen. De meeste apps zijn nuttig en dragen bij aan het gevoel een BlackBerry in handen te hebben.
Foutjes
Helaas is het niet allemaal hosanna. We zijn een aantal mindere puntjes tegengekomen in de software. Zo reageren de hardwarematige Android-navigatietoetsen soms niet. Als je vervolgens even wacht en nog een keer op de knop tikt, wordt dit wel geregistreerd. Dit verbaasde ons nogal, want we komen dat vrijwel nooit tegen. Het is dan ook een tamelijk basale functionaliteit natuurlijk. Het gebeurt niet heel vaak, maar als het gebeurt, is het wel vervelend.
Niet echt een foutje, maar wel irritant, is dat er in de camera-app in de galerij geen mogelijkheid is om een overzicht te krijgen van alle gemaakte foto's en albums. Dat betekent dat je gedwongen wordt om een app als Google Foto's te gebruiken. Verder ging bij sommige apps het balkje met woordsuggesties niet weg, zoals je hiernaast kun zien aan de foto van navigatieapp Waze, en werd het vrij lastig om Waze te besturen.
Mocht je je afvragen hoe BlackBerry omgaat met updates: normaal gesproken voert het bedrijf beveiligingsupdates snel door, maar nieuwe Android-versies duren vaak lang of blijven uit. Of de KEYone Android O krijgt, is nog niet bekend.