Amazon bracht de Kindle Voyage al aan het eind van 2014 uit, maar wat specificaties betreft kan de e-reader zich prima meten met nieuwere topmodellen. Net als de goedkopere Paperwhite is het een 6"-model met een resolutie van 1430x1080 pixels, maar de Voyage is een slankere en luxere uitvoering, met verbeterde achtergrondverlichting en een instelling voor automatische helderheid. De Voyage kost zo'n 190 euro en is daarmee ongeveer 50 euro duurder dan de Paperwhite. De interne hardware is gelijk; die bestaat uit een 1GHz-processor, 512MB ram en 4GB opslagruimte. Dat laatste is wat karig voor een e-reader in deze prijsklasse, maar het is voor gebruikers die voornamelijk boeken lezen geen nadeel. Alleen als je veel grote pdf's of comics in hoge resolutie wil opslaan, kan de opslagruimte beperkt zijn.
Amazon Kindle Voyage en Kindle Paperwhite
Model | Kindle Voyage | Kindle Paperwhite |
Scherm | 6" | 6" |
Resolutie | 1430x1080 pixels | 1430x1080 pixels |
Schermverlichting | Ja, automatische helderheid | Ja |
Afmetingen | 162x115x7,6mm | 169x117x9,1mm |
Gewicht | 180g | 205g |
Prijs | Onbekend | Onbekend |
Behuizing en bediening
De Kindle Voyage heeft net als de goedkopere Paperwhite een 6"-scherm met een hoge pixeldichtheid van 299ppi, maar het duurdere model is iets compacter. De schermranden aan de boven- en onderkant zijn kleiner en de e-reader is dunner. De Voyage is erg handzaam en ligt lekker in de hand. De achterkant is gemaakt van een hard, rubberachtig materiaal, dat voorkomt dat de reader snel uit je vingers glijdt. Een deel van de achterkant is gemaakt van plastic. Waarschijnlijk is dat gedaan om het wifisignaal te verbeteren. De aan-uitknop zit aan de achterkant. De behuizing is netjes afgewerkt en voelt zeer hoogwaardig aan.
Knoppen
Steeds minder e-readers hebben fysieke knoppen om te bladeren; de Kindle Voyage heeft die wel. Althans, het zijn geen fysieke knoppen, maar een gedeelte aan de randen van het scherm is drukgevoelig. De knoppen geven haptische feedback, waardoor je een subtiele trilling voelt bij het indrukken. Met de streep ga je een bladzijde verder, terwijl het bolletje je een bladzijde terugbrengt. De knoppen zitten zowel links als rechts, zodat je met één hand twee richtingen op kunt bladeren, ongeacht welke hand je gebruikt.
In de instellingen kun je de sterkte van de haptische feedback instellen op de waarden laag, gemiddeld of hoog. Ook kun je de trilling in zijn geheel uitzetten. Verder kun je kiezen hoe hard je moet drukken om over te gaan tot een actie. Ook hierbij heb je keuze uit de waarden laag, gemiddeld en hoog. De knoppen werken goed, maar omdat de e-reader zo compact is en het scherm niet verzonken is in de behuizing, is het drukken op het scherm om te bladeren vrijwel net zo gemakkelijk. Het voordeel van het gebruik van de knoppen is dat je vingers niet op de tekst liggen en dat je twee kanten op kunt bladeren.
Achtergrondverlichting
Net als de Paperwhite heeft de Voyage achtergrondverlichting die instelbaar is in 24 stappen. Op de laagste instelling is zelfs in het donker vrijwel niet te zien dat de verlichting aanstaat. In vergelijking met de Paperwhite is de verlichting van de Voyage egaler en ook is de maximale helderheid wat hoger. Kijk je onder een hoek naar de Paperwhite, dan zie je de leds duidelijk zitten; bij de Voyage is dat niet het geval.
Schermverlichting Amazon Kindle Voyage (links) en Kindle Paperwhite
Uniek van de Voyage is de instelling voor automatische helderheid. Als je dat vinkje aanzet, wordt de intensiteit van de verlichting geregeld aan de hand van een sensor die omgevingslicht opvangt. De Voyage heeft daarbij wel de neiging om de verlichting flink op te schroeven, ook als dat naar onze smaak niet nodig is. Zo staat de helderheid op stand 18 uit 24 in onze goed verlichte kantoorruimte, waarin ook prima is te lezen zonder verlichting. In de studio met kunstlicht ging de helderheid omlaag naar stand 11.
Automatische helderheid aan (links) en uit
Het opschroeven van de achtergrondverlichting maakt het scherm witter en daar is het Amazon waarschijnlijk om te doen. Of je dat prettig vindt, is een persoonlijke voorkeur. Uiteraard is het inschakelen van de automatische helderheid optioneel.
Lettertypes en tekstinstellingen
In softwarematig opzicht is de Voyage gelijk aan de Paperwhite, die we eerder hebben getest. Het aanbod van lettertypes en de mogelijkheden voor tekstinstellingen zijn daarmee ook hetzelfde. De lettergrootte is beperkt in te stellen, in acht verschillende groottes. Bij de vijfde stap zijn de letters al erg groot; vermoedelijk zijn er niet veel mensen die de nog grotere letters gebruiken. Het is niet mogelijk om bijvoorbeeld de dikte van de letters aan te passen. Ook voor de regelafstand en marges zijn de opties beperkt; je hebt daarbij keuze uit drie standen. Het zal voor de meeste gebruikers niet moeilijk zijn om instellingen te vinden die prettig lezen, maar de instelmogelijkheden zijn beperkter dan bij de Kobo.
Net als bij de Paperwhite is het toevoegen van andere lettertypes niet mogelijk. Het kan enkel met een omweg, door met software als Calibre een font in een e-book te integreren. Dat moet dus voor ieder boek individueel gedaan worden.
Bestandsformaten
Kindle-readers hebben een vergaande integratie met de online boekenwinkel van Amazon. Als je op de e-reader inlogt met je Amazon-account, kun je terecht in de boekenwinkel of eerder aangeschafte e-books op het apparaat zetten. Amazon levert zijn e-books in zijn eigen Kindle-bestandsformaten: azw3 en azw. Dat zijn varianten van het mobiformaat. Helemaal gesloten zijn Kindle-readers niet. Je kunt er ook boeken uit andere bronnen op zetten, al is daar vaak een omweg voor nodig, omdat het populaire epubformaat niet wordt ondersteund. Dergelijke bestanden moet je eerst omzetten in het mobiformaat. Dat kan bijvoorbeeld met software als Calibre.
Boeken uit andere bronnen zijn draadloos op de Kindle te zetten door ze als bijlage te e-mailen naar het @kindle.com-adres dat bij ieder Amazon-account hoort. Bestanden die naar dit adres gemaild worden door vertrouwde afzenders, worden automatisch gedownload door de Kindle als deze een internetverbinding heeft. Bij je Amazon-accountinstellingen kun je vertrouwde e-mailadressen bewerken. Standaard is dat alleen het e-mailadres van je Amazon-account.
Naast mobi- en azw-bestanden is het mogelijk om pdf's, tekstdocumenten en plaatjes naar Kindle-readers te e-mailen. Pdf-bestanden kunnen daarbij omgezet worden in een Kindle-formaat, waarna het mogelijk is om de lettergrootte aan te passen en notities toe te voegen. Dat doe je door een pdf-bestand te e-mailen en in het onderwerp 'convert' te zetten. De ondersteunde bestanden kunnen ook via usb op de Kindle gezet worden.
Interface en mogelijkheden
Het besturingssysteem van de Kindle-e-readers is eenvoudig en primair bedoeld om boeken te lezen. Het startscherm laat standaard drie covers van boeken zien en daaronder staat een lijst met door Amazon aanbevolen boeken. Het is ook mogelijk om voor een lijstweergave te kiezen, maar uitgebreide details, zoals bestandstype en -grootte, zie je daar niet.
Kindle-readers beschikken over Amazons X-Ray-functie, waarmee je van een boek een samenvatting kunt oproepen van personages, plaatsen en onderwerpen. Dat kan handig zijn als je verschillende boeken tegelijk leest of een boek lange tijd hebt laten liggen. X-Ray werkt overigens niet voor alle boeken die je zelf op de Kindle zet, al zijn er wel manieren om ondersteuning voor de functionaliteit toe te voegen aan bestanden bij het converteren met een programma als Calibre.
Verder heeft Amazon zijn e-readers voorzien van Wordwise, waarmee je synoniemen en homoniemen kunt oproepen voor een geselecteerd woord. Dat is vooral handig als je een boek leest in een andere taal en je een bepaald woord niet helemaal begrijpt. Ook is het mogelijk om teksten te vertalen; daarvoor gebruikt Amazon de Bing Translator van Microsoft.
Er is integratie met GoodReads, een sociaal netwerk voor boekenlezers. Gebruikers kunnen hier recensies achterlaten en lijsten maken met boeken die ze gelezen hebben of willen lezen. Je kunt in één keer je hele Kindle-collectie importeren op de website. Vervolgens krijg je aan de hand van je bibliotheek suggesties voor andere boeken.
De Kindle Voyage maakt indruk met zijn uitstekend afgewerkte behuizing en de egale schermverlichting. Ook de knoppen met haptische feedback zijn een waardevolle aanvulling. In alle opzichten is de Voyage net even beter dan de goedkopere Paperwhite, al is de resolutie van het scherm en daarmee de scherpte van de tekst hetzelfde. Wel zijn de instelopties voor tekstweergave een stuk minder uitgebreid dan bij Kobo en ook is het ecosysteem wat geslotener. Het ecosysteem van Amazon is echter wel erg prettig, met een ruim aanbod en extra's die handig kunnen zijn.Samengevat
Pluspunten
Eindoordeel