Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

Premium-e-readers vergeleken

Amazon Kindle Voyage vs. Kobo Aura H2O

19-08-2017 • 06:00

154

Singlepage-opmaak

Praktijkvergelijking

Net als vrijwel alle e-readers met schermen van elektronische inkt die op de markt zijn, gebruiken de Kindle Voyage en Kobo Aura H2O panelen die gemaakt worden door E Ink. Toch zitten er duidelijk verschillen in de schermen, want de Kindle is voorzien van een 6"-variant en de Kobo heeft het grotere 6,8"-formaat. De resolutie van beide schermen is met 1430x1080 pixels echter gelijk en beide schermen zijn van de Carta-generatie.

Omdat de Voyage een kleiner scherm heeft, is de pixeldichtheid met 299ppi iets hoger dan bij de Kobo, die een pixeldichtheid van 264ppi heeft. Dat verschil is in de praktijk niet of nauwelijks zichtbaar. Beide e-readers hebben een scherm dat letters zeer scherp weergeeft. Het grotere formaat van de Kobo is prettig als je een voorkeur hebt voor wat grotere lettertypes. Ook bij het bekijken van pdf's en het lezen van comics is het grotere scherm van de Kobo in het voordeel.

Schermverlichting

Schermen van elektronische inkt hebben geen backlight en bij e-readers bestaat de schermverlichting dan ook uit leds die in de rand zijn geplaatst en hun licht boven op het schermpaneel laten schijnen. Een light guide, een doorzichtige laag boven op het scherm, moet het licht spreiden.

Om te kijken naar de uniformiteit en kleurtemperatuur hebben we de Kobo en Kindle naast elkaar gezet in een volledig verduisterde ruimte en een foto gemaakt terwijl de helderheid van de e-readers op de hoogste stand stond. We maakten de foto met een witbalans van 5500 kelvin, gelijk aan daglicht, om zo de kleurafwijkingen te kunnen zien. Bij de Kobo kan de kleurtemperatuur met een schuif naar wens ingesteld worden. Ter illustratie hebben we nog een aantal foto's bij verschillende standen gemaakt.

Schermverlichting Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2OSchermverlichting Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2OSchermverlichting Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2OSchermverlichting Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2O

De schermverlichting van zowel de Kindle als de Kobo is bijna helemaal egaal. Bij de goedkopere e-readers die we onlangs hebben getest, zagen we de leds duidelijk zitten aan de onderkant van het scherm; dat is bij deze duurdere modellen niet het geval.

Door onder een hoek naar de onderkant van het scherm te kijken, zie je duidelijker waar de leds zitten en hoeveel het er zijn. Bij de Voyage zijn de leds ook vanuit deze positie vrijwel niet te zien. Bij de foto's van de Kobo is zichtbaar dat het witte licht uit andere leds afkomstig is dan het gele licht, als de kleurtemperatuur op zijn warmste stand staat.

Schermverlichting Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2OSchermverlichting Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2OSchermverlichting Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2O

Bij de Kindle Voyage (links) zijn de leds vrijwel niet zichtbaar

Minimale helderheid

Bij apparaten als smartphones en tablets is een hoge maximale helderheid gewenst, zodat je ook bij fel zonlicht nog wat kunt zien op het scherm. Bij e-readers heb je geen felle verlichting nodig, want het kunstlicht is alleen in donkere omstandigheden noodzakelijk. Juist een lage minimale helderheid is dan gewenst, zodat je in het donker niet verblind wordt door je e-reader. Om de minimale helderheid in de praktijk te vergelijken, hebben we een foto gemaakt waar bij de e-readers op hun minimale helderheidsniveau zijn ingesteld. Zo wordt het relatieve verschil goed zichtbaar.

Minimale schermhelderheid Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2OMinimale schermhelderheid Amazon Kindle Voyage en Kobo Aura H2O

Net als bij de Kindle Paperwhite lijkt het bijna alsof de verlichting uitstaat, als je de helderheid van de Voyage instelt op de laagste stand. De Kobo Aura H2O heeft een iets hogere minimale helderheid, maar de laagste instelling geeft zo weinig licht dat het scherm vrijwel niet af te lezen is in het donker. We hebben een tweede foto gemaakt met de verlichting van de Voyage iets feller ingesteld om op een vergelijkbaar helderheidsniveau te komen. In de praktijk is de minimale helderheid van de twee e-readers uitstekend. De schermverlichting kan overigens ook in zijn geheel uitgeschakeld worden.

Accuduur in de praktijk

E-readers hebben vanwege hun schermtype een zeer lange accuduur. Fabrikanten claimen weken of maanden leestijd. Daarbij gaan ze uit van een aantal uren of pagina's lezen per dag. Vanwege de lange accuduur zijn die claims lastig te staven; een grondige accutest met e-readers zou weken of maanden duren. Bovendien is het bij e-readers van Amazon niet mogelijk om het resterende accupercentage te zien. Er wordt alleen een batterij-icoontje getoond, dat steeds leger raakt. Een percentage is niet zichtbaar.

Zowel de Kobo als de Kindle bleek bij gebruik in de praktijk een zeer lange adem te hebben. Ook met wifisynchronisatieopties ingeschakeld liepen de accu's nauwelijks leeg. Daarom kunnen we stellen dat de accuduur van beide e-readers in de praktijk uitstekend is. Een significant verschil tussen de twee lijkt er niet te zijn.