De nieuwe game begint simpel genoeg. In de idyllisch ogende Indische wateren verschijnt een aantal koopvaardijschepen met aan boord wat goudstukken die, zeg nou zelf, veel beter zouden staan in jouw ruim dan in dat van hen. Je draagt je mannen op de zeilen te hijsen en stevent in volle vaart af op een van de nagenoeg hulpeloze schepen. De door de AI bestuurde bemanning van de onder Hollandse vlag varende koopvaarder schiet wel terug, maar het deert je nauwelijks. Met een paar salvo's van je bulderende broadsides geef je de tobbe een enkeltje naar de bodem van de oceaan. De buit is binnen, op naar je volgende slachtoffer.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Officiële gameplayvideo van Skull & Bones.
Gespeeld op: Xbox One
Verschijnt ook op: PlayStation 4, Windows
Althans ... dat is de bedoeling. Al snel blijkt dat dat niet zo makkelijk zal gaan. Aan de horizon verschijnen ineens de kleuren van rivaliserende piraten. Waar je je niet zo druk hoeft te maken over de koopvaarders, zijn dit wel degelijk tegenstanders van formaat. Zwaarbewapende sloops of war, fregatten en brigantijnen komen rap naderbij. Gelukkig sta je er niet alleen voor en wordt je eigen oorlogsschip versterkt door vier andere kapiteins. De strijd barst los, met als doel ervoor te zorgen dat jouw team uiteindelijk met meer goud vertrekt dan het andere team. Moge de meest sluwe piraat winnen.
Bovenstaande is in een notendop hoe de gameplay van Skull & Bones in elkaar zit. Het door Ubisoft op de E3 aangekondigde piratenspel wordt gemaakt door Ubisoft Singapore. Die studio werkt inderdaad ook aan Assassin's Creed Origins, maar belangrijker: het was de studio die het zeegedeelte van Assassin's Creed IV: Black Flag heeft gemaakt. Dat beviel gamers kennelijk zo goed, dat Ubisoft dat stuk van de gameplay nu heeft losgetrokken en er een heel aparte game van heeft gemaakt. Dat spel is Skull & Bones, dat vooralsnog door het leven gaat als een zeewaardig multiplayerspel.
Dat betekent niet automatisch dat een singleplayer-modus zal ontbreken. Vergelijk het met hoe For Honor werd geïntroduceerd. Dat spel werd ook op de E3 onthuld en was toen alleen in multiplayer speelbaar. Nu ligt de nadruk in dat spel ook wel op multiplayer gameplay, maar er is wel degelijk ook een singleplayercampagne. Het zou ons niet verbazen als Ubisoft voor Skull & Bones eenzelfde strategie hanteert. Dat gezegd hebbende: die zekerheid is er nog niet. Ubisoft sprak op de E3 van een game die 'een singleplayer-verhaal mengt met multiplayer-gameplay', wat ook zou kunnen betekenen dat er toch geen echte singleplayer is. Op dit vlak moeten we nog even afwachten wat Skull & Bones voor ons in petto heeft.
Op de E3 draaide alles in Skull & Bones in elk geval om de multiplayer. In een iets te warm hokje in het afgesloten gedeelte van de Ubisoft-stand liet de uitgever steeds tien belangstellenden tegelijk een paar potjes vijf tegen vijf spelen. Voorafgaand aan dat potje werd nieuwe spelers steeds wat tijd gegeven om aan de basis van de game te wennen. Die basis is erg vergelijkbaar met hoe het varen in Assassin's Creed IV: Black Flag werkt. Afhankelijk van hoe de wind staat en hoe hard je wilt varen, kies je hoe veel zeil je wilt voeren, en je leert hoe je moet schieten met de kanonnen aan de voorkant en aan de zijkant van je schip. Ook het verzamelen van loot, het spotten van andere schepen, het zoeken van dekking en het aan boord gaan van schepen hoorde bij de korte opleiding die we tijdens de E3 kregen.
Welk schip?
Daarna werd het snel tijd voor actie. Althans, spelers moeten in de game eerst kiezen met wat voor schip ze de strijd aangaan. De brigantijn is daarbij het meest herkenbaar, want het beschikt over ongeveer dezelfde features als de Jackdaw van Edward Kenway in Assassin's Creed. Het schip heeft niet alleen een aardige batterij aan kanonnen, maar ook een ram aan de voorkant, waarmee veel schade kan worden berokkend. Het tweede schip, het fregat, kenmerkt zich door een stevige romp. Dat vertaalt zich naar flink veel extra health points, maar het maakt ook dat het fregat veel minder wendbaar is. De sloop of war, ten slotte, is de sniper onder de drie. Het schip kan niet al te veel hebben, en aan boord is ook geen gigantische rij aan kanonnen opgesteld, maar het heeft wel een veel groter bereik dan de rest. Bovendien zorgen de kanonnen van de sloop of war voor meer schade bij de vijand als het schip zelf stil ligt.
/i/2001543983.jpeg?f=imagenormal)
Van de drie keuzemogelijkheden blijkt de sloop of war al snel de meest afwijkende. Waar de andere twee schepen in hun gedrag op het water enigszins op elkaar lijken, moet deze scherpschutter het echt anders aanpakken. In het potje dat we speelden met deze sloep, raakten we twee keer ingesloten door grotere schepen, en beide keren moesten we dat met de dood bekopen. Overigens respawn je weer na enige vertraging, maar je bent dan wel je loot kwijt en je teamgenoten vechten even met een schip minder. Afstand houden dus, is het devies, en dat blijkt inderdaad te werken. We namen een vijandelijke brigantijn onder vuur terwijl hij een van onze fregatten aanviel, en wisten daarbij zo veel schade aan te richten dat twee salvo's van ons fregat daarna genoeg waren om af te rekenen met het vijandelijke schip. Uit zo'n actie blijkt ook wel meteen dat je als sloop of war nooit bij de topscorers in een potje zult horen. Meestal pikken je teamgenoten de door vijanden achtergelaten loot op, aangezien jij te ver weg bent. Niet erg, het gaat om het teamresultaat, maar niet elke speler zal dit even leuk vinden.
Rammen met je boeg
Als je toch graag loot wilt oppikken, ben je dus beter af met een brigantijn of fregat. Wat ons betreft heeft de brigantijn het beste van twee werelden. De boot richt flink wat schade aan, zeker als je de ram van de boeg precies in de zijkant van een ander schip weet te planten. Daarbij is hij wendbaarder dan een fregat, waardoor je zulke boten flink onder druk kunt zetten. Wij wonnen een duel van zo'n fregat door continu om een rotspartij heen te draaien en er steeds pas achter vandaan te komen als onze kanonnen aan beide zijden weer volledig waren doorgeladen.
/i/2001543981.jpeg?f=imagenormal)
Dat was een redelijk overzichtelijk moment in een verder meestal chaotisch gevecht. Er zijn tien door mensen bestuurde boten, met daartussen nog een aantal door AI bestuurde schepen die loot aan boord hebben. Je jaagt dus op die schepen, vecht tegen vijanden en probeert daarbij je eigen teamgenoten niet te raken. Friendly fire, of schade door onbedoelde botsingen, staat aan. Zeker die botsingen komen regelmatig voor. Dat heeft ook te maken met de eindfase van een potje, die wordt ingeleid door de komst van door de AI bestuurde piratenjagers. Verschijnen die, dan is het tijd om je uit de voeten te maken met de buit. De bedoeling is dat je een aangegeven punt een stukje verderop bereikt. Pas dan telt de buit die je aan boord hebt mee voor het puntentotaal van je team.
Beslissende actie
Dat laatste is een belangrijk gegeven. Heb je een groot aantal goudstukken, dan is het zaak je zo snel als mogelijk naar die plek te begeven. Goede kans dat je door de game namelijk al bent aangemerkt als voornaamste doelwit voor het andere team, waardoor er massaal op je wordt gejaagd. Waar dat toe kan leiden, merkten we in een van onze potjes. Terwijl de laatste minuten weg tikten, zaten we met onze brigantijn een vijandig fregat op de hielen. Uiteindelijk wisten we net genoeg schade bij het vijandelijke schip te berokkenen om het te kunnen enteren. De confrontatie die op een entering volgt wordt automatisch uitgevochten, waarschijnlijk op basis van hoe 'gezond' beide schepen nog zijn. Wij wonnen deze confrontatie in dit geval, en wat bleek: ons doelwit had ruim 1.100 goudstukken aan boord, wat goed was voor meer dan de helft van het totaal van zijn team. Dat fortuin namen wij over, waarna we nog maar luttele meters hoefden te overbruggen naar de veilige zone. Die ene confrontatie maakte het verschil. Hij leverde een overtuigende victorie op, terwijl we anders een nederlaag hadden geleden.
De eerste sessie met Skull & Bones duurde net lang genoeg om te bepalen dat we de game vermakelijk vinden en dat het geheel zich in een uiterst sfeervolle omgeving afspeelt. Nooit eerder zag je een zo overtuigende zee en nooit eerder was het voeren van een zeeslag zo leuk. Toch zijn er ook nog veel vragen. Niet alleen of er iets van een singleplayer komt, maar ook over de veelzijdigheid van de gameplay. Hoe lang blijft zo'n rechttoe-rechtaangevecht om loot leuk? Komen er ook andere spelmodi? En hoe zit het met de balans, die momenteel toch echt een beetje in het voordeel van brigantijnen lijkt? Het is nog vroeg en Ubisoft heeft nog alle tijd om goede antwoorden op die vragen te formuleren. Maar ondanks dat Skull & Bones het prima deed bij deze eerste kennismaking, is er uiteindelijk wel een onsje meer nodig voordat we echt enthousiast worden…